Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 08.05.2024 20:21
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 13 марта 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1479,4-1,95%

Сьогодні п’ятниця 13-е. Бережіть себе.

Хоча знаючі люди кажуть, що понеділок гірше. 13-е? – Ні. Будь-який понеділок.

Це звичайно жарт.

Однак саме вчорашній день не задався на світових ринках акцій. Хоча був четвер і 12-е число. Вчорашній день ознаменувався рекордним, найбільшим за всю історію, одноденним падінням європейських фондових індексів і найбільшим з «Чорного понеділка» 1987 одноденним падінням фондових індексів США. Але про це трохи далі. (До речі, на предмет понеділка – все ж варто подумати.)

Вчора індекс ПФТС знизився на 0,3%. Рух далеко не такий потужний, як на світових фондових біржах і це добре.

Єдиними паперами, які призвели до вчорашньої зміни індексу ПФТС, були акції «Донбасенерго». З ними вчора на біржі ПФТС була єдина угода і ця угода була по безадресним заявкам. Обсяг цієї угоди склав 1000 акцій.

Ціна акцій «Донбасенерго» по останнім за день угодам вчора на ПФТС знизилась на 1,6% до 26,0 гривень за акцію. Біржовий курс акцій «Донбасенерго» втратив 6,8%.

Крім цього, в сегменті акцій на біржі ПФТС вчора відбулись дві угоди з «не індексними» акціями банку «Південний» та «Індустріалбанку».

Індекс Української біржі вчора знизився також незначно. Індикатор УБ цього четверга втратив ще 0,6% після втрати 0,9%, 1,1% та 1,9% у попередні три торгові дні. Відносно незначний рух, якщо взяти до уваги те, що відбувається на світових ринках.

Вчора внесок в зміну індексу Української біржі внесли лише акції «Укрнафти».

Всього з «індексними» паперами на УБ минулого дня відбулось чотири угоди з акціями двох емітентів – і всі по безадресним заявкам.

Ціни цих паперів по останнім за день угодам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі представлені нижче в Таблиці 1.

Таблиця 1.

Компанія

Ціна останньої угоди

Зміна

Біржовий курс

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,370

0%

-

-

Укрнафта

139,5405

-2,6%

143,2941

-2,3%

Загальний обсяг згаданих вище угод на УБ в грошовому вираженні склав 114 тисяч гривень.

Інших угод з акціями минулого дня на Українській біржі не було.

Однак, значимим чином на УБ змінились котирування акцій американської компанії Apple. Вони знизились на 4,7% до 7240 гривень за акцію.

Вчора на закритті ринку ціна акцій Apple на біржі NASDAQ склала 248,23 долара США. Однак в торгові часи після закриття біржі з 16-00 до 20-00 за Східним часом США ціна цих паперів знизилась до 236,65 доларів.

При сьогоднішньому курсу НБУ 25,8580 гривень за долар США, відповідні ціни акцій Apple в гривневому еквіваленті складають 6419 та 6119. Тобто сьогоднішня ціна на УБ вище на 13% та 18%. Проте тут слід також врахувати вчорашнє зниження ціни акцій Apple в США в години після припинення торгів в Україні та негативну динаміку курсу української національної валюти. Лише в офіційні години торгів до 16-00 в США ціна акцій Apple вчора втратила 9,88%.

Однак при цьому окремі аналітики вважають ці папери по відношенню до всього ринку, справедливої довгострокової ціни все ще переоціненими.

Ніяких інших значимих подій в сегменті акцій на Українській біржі, крім згаданих вище, вчора не було.

Новини українських емітентів.

Збори Наглядової ради компанії «Центренерго» вчора не відбулись через дзвінок про мінування будівлі Фонду державного майна України. Через цей дзвінок довелось евакуювати всіх співробітників Фонду.

На Наглядовій раді планувалось замінити керівника компанії «Центренерго».

Саме з проведенням засідання НР Голова фонду держмайна Дмитро Сенниченко пов’язав анонімний дзвінок. Аналогічний дзвінок з приводу мінування будівлі ФДМУ був і 5 березня, коли планувалось також провести засідання Наглядового раду «Центренерго» з того ж самого питання.

Як не раз писалось в наших оглядах, компанія «Центренерго» в другій половині 2019 року проводила дуже дивні і дуже невигідні для себе угоди з продажу електроенергії, і, як писали ЗМІ, і з купівлі вугілля цим самим ведучи компанію до банкрутства.

Діюче керівництво цієї компанії пов’язують з бізнесменом Ігорем Коломойським.

Українські фінансові новини.

Національний банк України вчора знизив облікову ставку на 1% до 10%.

Це рішення було несподіваним для банкірів, які очікували збереження облікової ставки на фоні зростання ризиків.

Зниження облікової ставки НБУ має мати наслідком зниження відсоткових ставок в Україні, в тому числі і по депозитам. Однак в поточній непростій ситуації це не здається таким вже заданим.

Національний банк не планує вводити обмеження на валютному ринку, і також заявляє про дуже хорошу ліквідність банківської системи України – 200 мільярдів гривень та 9 мільярдів доларів США у валюті.

Нацбанк зменшив минулого дня інтервенції-продажі валюти на міжбанку до 220 мільйонів доларів США. Позавчора НБУ продав 350 мільйонів, а ще днем раніше – 270 мільйонів.

На аукціоні НБУ вчора продав 75,9 мільйонів доларів, заявок було подано на 86,4 мільйони. Після аукціону курс гривні стабілізувався. Проте він різко пішов уверх після оголошення про зниження облікової ставки.

За вчорашній день курс долара США по відношенню до гривні підріс ще на 0,9%.

Однак сьогодні, видається ріст значно сповільниться.

Ринкові дохідності українських державних облігацій продовжили непогано зростати, як ОВДП, так і міжнародних – єврооблігацій. Вони за останній місяць солідно додали. Сумнівне досягнення.

Різні джерела дають різні дохідності цих паперів, в залежності від того, яка ціна зі спреду береться до розрахунку та як проводиться згладжування при великому розкиді дохідності ОВДП з близькою дюрацією. Здається, деякі іноземні джерела для гривневих ОВДП враховують ще й різницю в офіційному та неофіційному курсі української національної валюти до долара США, або ж попередній перехід в «короткі» валютні ОВДП.

Станом на 12.03.2020 джерело http://ua.cbonds.info/ дає дохідність самих «дальніх» євробондів України, з погашенням 1 вересні 2027 – 10,68%,  1 листопада 2028 року – 11,76%, 25 вересня 2032 року – 10,2%.

Джерело https://www.gettex.de дає дохідність євробондів України з погашенням  1 листопада 2028 року – 11,21% і показує зниження їх ціни на 22,83% з початку року.

Цей папір, ISIN XS1902171757, позначає верхню точку верхньої границі кривої дохідності українських суверенних євробондів.

Вчора міністр фінансів України Ігор Уманський зібрав журналістів і повідомив, що найближчим часом Україна виконає всі попередні умови МВФ.

Уманський очікує нового траншу МВФ для України в травні.

Офіційний представник Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс вчора також підтвердив прагнення нового уряду України до співробітництва з Фондом.

Це дуже доречно в світлі доволі високої поточної дохідності українських ОЗДП та ОВДП, турбулентності на світових фінансових ринках, економічної невизначеності через коронавірус і, головне, планових великих погашень українського зовнішнього боргу в цьому році.

Світові фінансові ринки.

Вчора світові фондові індекси просто обвалились.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 провалився на 9,5%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 впав на рекордну для себе величину 11,0%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM знизився на 6,7%.

Сьогодні ринки спробують відіграти, хоча б частину вчорашніх втрат.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси помітно зростають, додаючи 2-3% і більше. Індекс MSCI EM зранку втрачає 0,3%.

Зі свого піку 19 лютого цього року індекс S&P 500 втратив вже 26,7%, Рис. 1 в кінці цього огляду. Індикатор знижувався 13 разів за останні 15 торгових сесій. І високі ціни американських акцій були тому в поміч. До цього він багато років дуже солідно зростав, Рис. 1.

Більшість учасників ринку акцій США очікує в США «м’якої» рецесії. Та всіх дивує і лякає небачена (якщо не рахувати падіння 1987 року) швидкість зниження ключових світових фондових індексів зараз, тим більше враховуючи, що власне ніяких об’єктивних видимих економічних причин ще поки для цього немає.

Причина полягає, як багато хто вважає, в розвитку інформаційних технологій, швидкому поширенні інформації, нових технік торгівлі, також страху перед невідомою загрозою і, поза всяким, сумнівом сильно «роздутим» цінам фінансових активів.

Проблеми відчуваються не тільки на ринку акцій.

Вчора ФРС пообіцяв лінію в 1 трильйон доларів США для підтримання ліквідності на ринку державних облігацій США.

Центробанк США активно викуповує папери з ринку.

Поза межами державних паперів в США почали різко і сильно, і теж з небаченою раніше швидкістю, розширюватись кредитні спреди.

За останній короткий проміжок часу дохідності корпоративних облігацій США (52% яких має рейтинг на рівні ВВВ) та високодохідних облігацій значно зросли.

Проте, очікуючи також  наступного значного зростання дефолтів (до 5% по ризиковим паперам) інвестори, учасники цього ринку поки не сильно спішать придбавати вже набагато більш цікаві з точки зору дохідності боргові корпоративні фінансові інструменти. Вони вичікують ще більш кращих цін та більшої ясності стосовно майбутнього конкретних позичальників.

Що стосується нового коронавірусу, причину такого переполоху. Як ми вже писали в минулому огляді інформацію про кількість тих, хто захворів новим коронавірусом в режимі реального часу (по мірі надходження інформації) можна знайти за посиланням https://www.worldometers.info/coronavirus/, в тому числі в розрізі країн.

Для порівняння аналогічну статистику по грипу США (доволі вражаючу для нефахівців) можна знайти на сайті  CDC (Centers for Disease Control and Prevention), Центрів з контролю та профілактики захворювань в США — федерального агентства міністерства охорони здоров'я США. Посилання https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

Для довідки. В США станом на березень поточного року проживає 330,4 мільйонів чоловік.

Позитивні тести на наявність коронавірусу вчора та сьогодні вночі отримані у дружини канадського прем’єра Трюдо, зірки американського кіно Тома Хенкса і його дружини, прес-секретаря президента Бразилії, який фотографувався на вихідних разом в президентом США Дональдом Трампом, кількох відомих баскетболістів.

Та причина не тільки в тому, що саме ці люди були протестовані позитивно і були в якомусь «ворожому» для здоров’я середовищі.

До вчорашнього вечора в США було протестовано на вірус трохи менше 12000 зразків. А від однієї людини треба взяти кілька зразків. Тож причина у великі мірі  полягає у банальному відсутності діагностики для широкої маси публіки.

Що стосується місцевого українського ринку акцій. Варто зазначити, що індекс УБ до сьогодні вже чотири торгові дні підряд знижувався. Індикатор також наблизився до певної лінії спротиву і на додачу знаходиться недалеко від свого більш, ніж півторарічного чи майже мінімуму. Ціни місцевих акцій дуже низькі.

Тож враховуючи всі ці обставини, на позитивному, хай і локально позитивному, зовнішньому фоні фондовому індексу УБ варто було б сьогодні принаймні зробити перерву в зниженні і підрости.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 13 марта 2020
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуРост
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду