Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 08:21
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 1 апреля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1405,97+0,13%

На початку огляду ще до огляду ринків варто згадати про найважливіші світові події минулого та сьогоднішнього дня.

Головні світові фінансові і коло фінансові новини дуже коротко.

Президент США Дональд Трамп вчора різко змінив тональність своїх виступів з приводу коронавірусу. З дуже похмурим виглядом і суровим тоном він повідомив на брифінгу, що США очікують наступні важкі два тижні. Після чого, за його словами темп поширення вірусу в США сповільниться.

Наразі Білий дім очікує кількість смертей він нової хвороби в країні діапазоні 100-240 тисяч чоловік, надіючись на нижню границю. Без превентивних заходів, які зараз активно впроваджуються, країну могло б очікувати за різними оцінками від 1,5 до 2,2 мільйонів смертей від коронавірусу. Відповідна картинка з брифінгу в Білому домі за спиною доктора Дебори Лі Бірк координатора реагування Коронавірусної групи Білого дому представлена на Рис. 1 в кінці цього огляду. Цю інформацію повідомляє багато авторитетних видань Сполучених Штатів. (Наприклад https://www.foxnews.com/politics/trump-tells-americans-to-prepare-for-a-very-painful-two-weeks-as-white-house-releases-extended-coronavirus-guidelines)

Новини очевидним і не позитивним чином відобразилась на сьогоднішніх ф’ючерсах на американські та європейські фондові індекси.

Голосуючий член ради ФРС президент Федерального резервного банку Клівленда Лоретта Местер повідомила вчора, що d першому та другому кварталі поточного року вона очікує «реально дуже погані» цифри по економіці Сполучених Штатів. За її словами через коронавірус рівень безробіття в США за несприятливих обставин може перевищити 10% і скласти 10-30%. В дійсності розвиток подій буде залежати від того, наскільки США вдасться приборкати поширення нової хвороби в країні після закінчення другого кварталу 2020.

Банк Goldman Sachs погіршив прогноз темпів зниження економіки США в другому кварталі 2020 в США в перерахунку на рік до 34% з 24%, а рівень безробіття в країні на середину поточного року до 15% з 9%.

Поміж тим Федеральний резервний банк Сент-Луїсу, США, в цей понеділок повідомив, що рівень безробіття в США може зрости до 32%. Це порівнюється з піковим значенням 24% Великої Депресії. При цьому, однак, банк зазначив, що високе значення буде недовгим.

Вчора міжнародне рейтингове агенство S&P Global Ratings погіршило прогноз росту світового ВВП в 2020 році до 0,4%, з відновленням у 2021 році у 4,2%. Згідно з цим прогнозом максимальний рівень безробіття в США буде досягнутий в травні поточного року і становитиме 12%.

Все згадане вище очевидно «дає настанову» інвесторам поки зачекати з інвестиціями і приймати рішення ближче до кінця другого кварталу 2020.

Однак відомий фахівець фінансових ринків економіст Мохамед Ель-Еріан повідомив, що «час продавати все» вже минув. При цьому час купувати ще не настав. Інвестори, що хочуть придбавати акції мають сконцентруватись на придбанні (як і продажі) окремих акцій, повідомив головний економічний радник одного з найбільших світових страховиків Allianz та колишній co-CEO однієї з найбільших світових компаній з управління активами Pimco. Інвестори мають продавати фінансові активи компаній, які мають реальну перспективу банкрутства.

Індекс менеджерів закупівель в Китаї за версією приватних компаній Caixin Media Co. і Markit зріс в березні до 50,1 з 40,3 в лютому. Це непогано, але не так вже і сильно. Ріст слабший, ніж за офіційною версією дердавного органу статистики Китаю опублікованою днем раніше – до 52,0. До того ж показник показує лише настрій бізнесу, а не відображає фактичне зростання.

Один з найбільших світових трейдерів сировинними товарами компанія Trafigura повідомляє про немалу ймовірність скорочення попиту на нафту на 30 млн барелів на добу в порівнянні з перед кризовим рівнем або майже на одну третину. За словами головного економіста компанії Саада Рахіма в цьому контексті актуальність переговорів між Росією та Саудівською Аравію є під великим сумнівом.

Однак повідомляється, що США мають намір (після вчорашньої розмови між президентами США та Росії) продовжити переговори про вирішення питання занизької ціни на нафту в трикутнику США-Росія-Саудівська Аравія.

Українські новини дещо нижче.

А поки до цінової динаміки акцій на українських біржах.

Вчора індекс ПФТС не змінився.

Перед цим цього понеділка індекс ПФТС знизився на 0,4%.

Три тижні поспіль індикатор ПФТС дуже послідовно змінюється через день. Крім одного дня, в цей період його негативна динаміка була слабкою.

Минулого дня вже традиційно на ПФТС відбулась одна угода по безадресним заявкам з акціями банку «Південний». І це була вчора єдина угода з акціями на цій біржі.

Індекс Української біржі вчора також не змінився. І це був другий день поспіль, коли індикатор УБ не рухався. І перший день за тривалий час, коли угод з індексними акціями на Українській біржі не було. Активність на цій біржі в сегменті акцій на цьому тижні явно і суттєво зменшується.

До цього індекс Української біржі попередні два торгові дні несильно зростав. Індекс Української біржі минулої п’ятниці підріс на 0,4%, а минулого четверга на 0,6%. В кінці минулого тижня фондовий індикатор Української біржі «скористався» сильним позитивним рухом, який був минулого тижня на світових фондових ринках.

Вчора на Українські біржі відбулась лише одна угода з акціями. Це була угода по безадресним заявкам з акціями Миронівського хлібопродукту. Ціна акцій МХП на Українській біржі по цій угоді не змінилась і залишилась на рівні минулого дня - 220 гривень за акцію.

Обсяг цієї угоди, як і попереднього дня, склав лише 10 акцій або 2,2 тисячі гривень в грошовому вираженні.

Єдиною іншою помітною подією на УБ цього вівторка стало зменшення на 2,3% лише по котируванням ціни акцій Крюківського вагонобудівного заводу до 21 гривні за папір.

Вчора ціна акцій МХП на Лондонській фондовій біржі на закритті склала рівно 6,00 доларів США, як і днем раніше (6,05 доларів США на позабіржовому європейському ринку). Це, по Лондону, 165,7734 гривень в еквіваленті (при офіційному курсі НБУ на сьогодні 27,6289 гривень за долар США). І це на 24,5% менше, ніж ціна цих паперів на УБ. Велика різниця.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, цього вівторка на Українській біржі не було.

Українські фінансові новини.

Україна може отримати перший транш кредиту від Міжнародного валютного фонду (МВФ) у розмірі 4 мільярди доларів США відразу ж після прийняття закону про банки в цілому, повідомив глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Ми вже отримали офіційний лист, заяву від МВФ - що є дві умови, якщо вони будуть виконані, то відразу ж кошти надійдуть Україні, причому до державного бюджету. За нашими підрахунками, це повинно бути близько 4 мільярди доларів кредиту», - сказав Гетманцев в ефірі радіо «НВ» у вівторок.

За його словами, кошти будуть спрямовані до Стабілізаційного фонду держбюджету.

Новина дуже важлива. Зараз проблема бюджету дуже актуальна для України.

Нагадаємо новини від учора, що в понеділок Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроект про вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, який є однією із двох попередніх умов для укладення угоди з Міжнародним валютним фондом.

Наступним голосуванням народні депутати підтримали пропозицію про скорочення на половину строків підготовки законопроекту до другого читання.

І в понеділок Верховна Рада 259 голосами прийняла закон про ринок землі в другому читанні і остаточній редакції.

Україна здійснила черговий платіж МВФ на суму 409,6 мільйонів доларів США, повертаючи борг, повідомив НБУ.

Міністерство фінансів вчора знову відмінило аукціони з розміщення ОВДП після проведення консультацій з первинними дилерами.

Це цілком зрозуміло, якщо побачити криву дохідності облігацій за даними Національного банку, яка досягає 20% на інтервалі 1-4 роки, Рис. 2 в кінці огляду.

Якщо подивитись на структуру власності на ОВДП станом на вчора, то видно, що за минулий тиждень збільшили у власності облігації внутрішньої державної позики в першу чергу і дуже значним чином юридичні особи України, Рис. 3 в кінці цього огляду. Це в еквіваленті перераховано по курсу 28 майже 862 мільйони доларів США. Нерезиденти суттєво зменшили ОВДП у власності. І також збільшили у власності ОВДП банки України.

Засоби масової інформації повідомляли, що ОВДП у великій сумі придбала компанія НАК «Нафтогаз України» через «Укрексімбанк». Про це повідомлялось у «Віснику державних закупівель».

Операцію проведено через «нагальну необхідність у накопиченні достатнього обсягу обігових коштів для виконання зобов’язань Компанії перед ВАТ «Газпром» з оплати імпортованого в Україну природного газу, проведення розрахунків за послуги з його транспортування та зберігання в підземних сховищах».

Вчора офіційний курс гривні зріс ще на 44 копійки після росту на 12 копійок днем раніше. Як вже зазначалось він склав 27,6289 гривень за долар США в порівнянні з 28,0615 гривень за долар США днем раніше.

Минулого дня на фоні укріпленні гривні Національний банк придбав 64 мільйонів доларів США на міжбанку, поповнюючи резерви.

Загальна сума продажу валюти НБУ минулого тижня на міжбанку склала 77 мільйонів доларів США.

Ще раз звертаючись до теми державних облігацій України.

Вчора дохідності євробондів України на «короткому кінці» майже не змінились, на «довгому» помітно знизились – майже на 0,8%.

В цей понеділок дохідності українських євробондів мало змінились.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 31.03.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 13,16% та 10,73%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 31.03.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,58%,  1 листопада 2028 року – 10,44%, 25 вересня 2032 року –8,72%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 30.03.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 13,16% та 10,77%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 30.03.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 10,34%,  1 листопада 2028 року – 11,23%, 25 вересня 2032 року –9,65%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 27.03.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 12,64% та 11,06%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 27.03.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 10,12%,  1 листопада 2028 року – 10,99%, 25 вересня 2032 року –9,23%.

Інші джерела дають нижче дохідності, через інші взяті ціни облігацій зі спредів.

Продовжується нормалізація дохідності українських єврооблігацій, яка почалась тижнем раніше в останній тиждень. Цьому сприяє заспокоєння ситуації на зовнішніх фінансових ринках, в першу чергу акцій, низькі дохідності суверенних облігацій розвинутих країн, а також перспективи великої допомоги Україні зі сторони МВФ.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings змінило на негативний прогноз банківського сектору семи постсоціалістичних країн, серед яких і Україна.

Мова також йде про Росію, Казахстан, Вірменію, Азербайджан, Білорусь і Грузію, - йдеться в повідомленні.

Причина – погіршення ситуації в економіці через коронавірус.

Українські економічні новини.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив про те, що розглядається можливість послаблення карантину після Паски. Він сказав, що країна не може півроку не працювати та дивитись телевізор. У багатьох людей також небагато грошей. Остаточне рішення буде прийняте, виходячи з ситуації з поширенням коронавірусу.

В той же час міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про те, що він очікує, що карантин продовжиться в цілому щонайменше два місяці.

Про причину коливань на фінансових ринках, коронавірус.

Статистику по захворюваності на коронавірус в світі можна знайти в реальному часі за посиланням https://www.worldometers.info/coronavirus/, в тому числі в розрізі країн.

Для порівняння є в публічному доступі аналогічна статистика по грипу в США (Centers for Disease Control and Prevention), Центрів з контролю та профілактики захворювань в США — федерального агентства міністерства охорони здоров'я США, 2019-2020 U.S. Flu Season: Preliminary Burden Estimates. В США з 1-ого жовтня 2019 по 21 березня 2020 року, посилання https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

Кількість тих хто помер від грипу в США за період США з 1-ого жовтня 2019 по 21 березня 2020 року склала за оцінками CDC 24-62 тисячі чоловік.

Світові фінансові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 1,6%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав ще 1,65%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM зріс на 2,0%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси суттєво знижуються втрачаючи 3%. Індекс MSCI EM зранку втрачає 1,8%.

До місцевого українського ринку акцій.

Фондовий індекс УБ вчора не змінився і торги акціями на Українській біржі були мінімальними. Що очікує тут нас сьогодні. Побачимо.



Рис.1
Рис.1

Рис.2
Рис.2

Таблиця 1. Зміна власності на ОВДП за тиждень, місяць, з початку року, структура власності на ОВДП станом на 31.03.2020, млн. USD

Перераховано по курсу 1 USD – 28,0 гривень.


Рис.3

Рис.3

Таблиця 2. Зміна власності на ОВДП за тиждень, місяць, з початку року, структура власності на ОВДП станом на 24.03.2020, млн. USD

Перераховано по курсу 1 USD – 28,0 гривень.



Рис.4
Рис.4


 сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 1 апреля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду