Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 06:06
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 2 апреля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1405,970%

Головним в цьому сьогоднішньому огляді видається аналіз ситуації з коронавірусом та його впливу на світову економіку, економіку України, на ринки акцій. А також соціальні наслідки поширення хвороби. Це видається дуже важливим і тут є нова свіжа інформація для роздумів. В тому числі для тих хто задумується над інвестиційними рішеннями.

Та спочатку коротко про цінову динаміку на українських та світових фондових біржах.

Вчора індекс ПФТС знизився ще на 0,2%.

Перед цим попереднього дня значення індексу ПФТС не змінилось.

Три з половиною тижні поспіль індикатор ПФТС дуже послідовно змінюється через день. Крім одного дня, в цей період його негативна динаміка була слабкою.

Як і цього понеділка, на фондовий індикатор ПФТС вчора мала вплив одна угода з акціями з індексного кошику українських бірж. Це була вже стандартна для цієї біржі угода з однією тисячею акцій «Донбасенерго». Ціна цих паперів по угодам на кінець дня не змінилась і склала 22,3 гривень за акцію.

Однак до розрахунку індексу ПФТС приймають три останні угоди. Ця методика при нечастих угодах дуже суттєво впливає на коливання індексу, що і мало місце вчора. Нагадаємо, що в понеділок 30.03.2020 ціна пайових паперів знизилась «Донбасенерго» на 7,1% з 24 гривень за акцію.

Біржовий курс акцій «Донбасенерго» вчора сформувався, але також залишився незмінним і склав тих самих 22,3 гривень за акцію.

Крім цього вже традиційно на ПФТС відбулась одна угода по безадресним заявкам з акціями банку «Південний».

Інших угод з пайовими паперами минулого дня на цій біржі не було.

Індекс Української біржі вчора підріс на 0,1%, хоча по ходу торгів знижувався на 0,65%.

Це після його двох днів без змін.

До цього індекс Української біржі минулої п’ятниці підріс на 0,4%, а минулого четверга на 0,6%. Фондовий індикатор Української біржі «скористався» сильним позитивним рухом, який був минулого тижня на світових фондових ринках.

Вчора на зміну індексу УБ вплинув  ціновий рух акцій двох емітентів:  «Центренерго» та «Укрнафти». Всього з «індексними» паперами на УБ минулого дня відбулась лише одна угода з акціями «Центренерго» і це була угода по безадресним заявкам. По цій угоді ціна акцій компанії електроенергетики підросла на 3,6% з 7,00 до 7,25 гривень за акцію. Зниження ціни акцій «Укрнафти» на 2,9% до 135 гривень на УБ цієї середи відбулось без угод, лише по котируванням.

Обсяг вчорашньої угоди з акціями «Центренерго» склав 32,6 тисячі гривень в грошовому виражені

Також на Українські біржі вчора відбулось дві угоди по безадресним заявкам з акціями Миронівського хлібопродукту. Ціна акцій МХП на Українській біржі по цій угоді не змінилась і, як і цього понеділка склала 220 гривень за акцію.

Загальний обсяг цих угод 50 акцій або 11 тисяч гривень.

Вчора ціна акцій МХП на Лондонській фондовій біржі на закритті склала 6,0140 доларів США або 166,928 гривень в еквіваленті (при офіційному курсі НБУ на сьогодні  27,7538 гривень за долар США). Це на 24,5% менше, ніж ціна цих паперів на УБ. Чималенька різниця. Однак варто зазначити, що в останній тиждень вона мало змінюється.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, вчора на Українській біржі не було.

Вчора світові фондові індекси знижувались.

За вчорашній день широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив 4,4%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на 2,9%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM просів на 2,5%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають; на американські – близько 1,5%, європейські - менше. Індекс MSCI EM зранку додає 0,5%.

Офіційний курс гривні до долара на 2 квітня встановлено на такому рівні: 27,7538 гривень за 1 долар (+0,1249 грн). При цьому курс долара на 1 квітня становить 27,6289 гривень за 1 долар.

У той же час в обмінних пунктах України 1 квітня курс долара у продажу в порівнянні з попереднім робочим днем знизився на 16 копійок до 28,08 гривень за долар, курс євро знизився на 25 копійок до 30,81 гривень за євро.

Спочатку два абзаци з попереднього огляду минулого дня від 01.04.2020. Потім, що вони означають.

Президент США Дональд Трамп позавчора різко змінив тональність своїх виступів з приводу коронавірусу. З дуже похмурим виглядом і суровим тоном він повідомив на брифінгу, що США очікують наступні важкі два тижні. Після чого, за його словами темп поширення вірусу в США сповільниться. Вчора цю тезу президент повторив.

Наразі Білий дім очікує кількість смертей він нової хвороби в країні діапазоні 100-240 тисяч чоловік, надіючись на нижню границю. Без превентивних заходів, які зараз активно впроваджуються, країну могло б очікувати за різними оцінками від 1,5 до 2,2 мільйонів смертей від коронавірусу. Відповідна картинка з брифінгу в Білому домі за спиною доктора Дебори Лі Бірк координатора реагування Коронавірусної групи Білого дому представлена на Рис. 1 в кінці цього огляду. Цю інформацію повідомило багато авторитетних видань Сполучених Штатів. (Наприклад https://www.foxnews.com/politics/trump-tells-americans-to-prepare-for-a-very-painful-two-weeks-as-white-house-releases-extended-coronavirus-guidelines)

Так що ж  це означає.

Датах на кривій Білого дому не показано, як і конкретних цифр по датам. Але пошлемось на публічні дані Інституту метрики та оцінки здоров’я (IHME) - науково-дослідного інституту, що працює в галузі глобальної статистики охорони здоров’я та оцінки впливу при Університеті Вашингтону (штату Вашингтон) в Сіетлі. Дані можна знайти за посиланням https://covid19.healthdata.org/projections. Окремі дані представлені на Рис. 2А та Рис. 2Б в кінці цього огляду. Вчора на них послався також губернатор штату Нью-Йорк.

Цитати:

«Сьогоднішні підрахунки (01.04.2020) показують, що 16 квітня смертність від COVID-19 по всій країні (США) досягне пікових значень, коли ми прогнозуємо 2607 смертей (діапазон від 1294 до 4140) за один день».

«16 квітня також зараз оцінюється як найвища дата використання лікарень у США. На цю пікову дату США, як передбачається, потребуватимуть 260342 загальних лікарняних ліжок (38849 для відділення інтенсивної терапії) та 31082 апаратів штучного дихання для підтримки хворих на COVID-19».

«Всього 93765 смертей від COVID-19 у США (діапазон від 41 399 до 177 381) наразі прогнозується у першу хвилю епідемії (до 15 липня включно згідно моделі – далі нуль). Ці прогнози смерті від COVID-19 вищі за те, що було оприлюднено 31 березня, різниця в 11 624 смерті (хоча їхні приблизні діапазони перекриваються). Ці оцінки передбачають сильне продовження загальнодержавних заходів соціального відсторонення в місцях, де вони вже прийняті, та майбутнього прийняття протягом наступних семи днів у штатах, де їх зараз немає. Якщо ця політика буде ослабленою або не буде впроваджена, США можуть зазнати більшого числа загиблих від COVID-19 та тягаря для лікарень, ніж прогнозують наші моделі».

Висновок. Таким чином в найближчі тижні США зазнають важкого удару, який, на думку в тому числі фахівців фінансового ринку, матиме великий психологічний вплив на населення країни.

Однак з фінансової точки зору важливо те, що після 16 квітня, ближче до закінчення місяця ми можемо побачити зменшення рівня смертності в США, що може бути першим сигналом для перегляду поглядів на інвестування. Тобто це може бути першим сигналом для того, щоб задуматись про інвестування.

Однак, оцінки стосовно динаміки розвитку хвороби навіть у знаних фахівців-медиків-інфекціоністів різняться. Є такі, які вважають, що мова йде про місяці. Є такі, які вважають, що складна ситуація з захворюванням може продовжитись більше року. Проте ближче до кінця квітня вже можна буде більш визначено говорити про те, по якому сценарію розвиваються події в США.

Так само різняться і оцінки впливу на економіку, як по тривалості, так і по цього ступеню впливу.

У вчорашньому огляді зазначалось, що банк Goldman Sachs погіршив прогноз темпів зниження економіки США в другому кварталі 2020 в США в перерахунку на рік до 34%, а рівень безробіття в країні на середину поточного року до 15%. Однак міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings за базовим прогнозом вважає, що максимальний рівень безробіття в США буде досягнутий в травні поточного року і становитиме 12%.

Федеральний резервний банк Сент-Луїсу, США, в цей понеділок повідомив, що рівень безробіття в США може зрости до 32%.

Найбільш точно ситуацію описують європейські оглядачі, які повідомляють, що зараз поки точно нічого не відомо і визначено сказати складно.

Цієї ж точки зору притримується голосуючий член ради ФРС, США президент Федерального резервного банку Клівленда, США Лоретта Местер. За її словами через коронавірус рівень безробіття в США за несприятливих обставин може перевищити 10% і скласти 10-30%. Але в дійсності розвиток подій буде залежати від того, наскільки США вдасться приборкати поширення нової хвороби в країні після закінчення другого кварталу 2020.

Майкл О'Салліван, бувший головний інвестиційний директор (CIO) департаменту міжнародного управління коштами найбільш багатих клієнтів провідного міжнародного і швейцарського банку Credit Suisse в інтерв’ю CNBC сьогодні повідомив, що він має три сценарії. Перший – пік проблем буде  до Великодня, пік проблем буде пройдений до липня і третій - проблеми затягнуться до зими. Не так вже й мало людей кажуть, що ймовірність останнього сценарію немала чи схоже, що буде реалізуватись останній сценарій.

На цьому фоні в цілому людей через пару тижнів почнуть більше турбувати гуманітарні і соціальні питання, ніж економічні, сказав О'Салліван.

Полишаючи гуманітарні питання, навіть за умов другого сценарію за його словами будуть дві проблеми, що стосується економічної складової та інвестиційної компоненти.

На його думку буде об’єктивна проблема з банкрутством немалого числа компаній. А це буде також дуже суттєвим ударом по банкам.

І друга – та, що з позицій інвестиційних рішень людям знадобиться певний час, скоріше за все два-три чи кілька місяців, щоб зрозуміти, що ситуація нормалізується і лише після цього перейти до інвестування.

З точки зору динаміки відновлення економіки.

Різкий економічний спад, спричинений пандемією коронавірусу, супроводжуватиметься відскоком, але, як стверджують економісти з міжнародного інвестиційного банку Беренберг (Гамбург, Німеччина), знадобиться близько двох років, щоб валовий внутрішній продукт (ВВП) Британії та Єврозони повернутися до останніх рівнів перед спадом.

Цей сценарій показаний на Рис. 3 в кінці цього огляду.

«Деталі залежать від країни залежно від політики, медичної ситуації та тенденцій попиту та пропозиції коронавірусу. За великим рахунком, ми очікуємо, що ВВП перевищить рівень кінця 2019 року приблизно через два роки після досягнення мінімуму», - написали в примітці розісланій в середу головний і старший економіст Беренберга, Холгер Шмідінг і Каллум Пікерінг.

Рада економічних радників Німеччини у цей вівторок попередила, що найбільша економіка Єврозони може скоротитися на 5,4% у 2020 році. Рада заявила, що базовий сценарій, в якому економічна ситуація нормалізуватиметься влітку, економіка скоротиться на 2,8% за рік до потенційного зростання на 3,7% наступного року. Про це повідомила інформаційна агенція Reuters.

Тож, можна зробити висновок Рада економічних радників Німеччини бачить в якості базового сценарій більш швидкого відновлення принаймні для Німеччини, ніж банк Беренберг.

Якщо говорити про висновки, то головне, що ми маємо кілька контрольних дат для підготовки для прийняття ключових рішень по крупному інвестуванню.

Це кінець квітня щоб подивитись чи буде покращуватись ситуація з захворюваністю на коронавірус. Кінець травня – початок червня щоб подивитись на ситуацію з безробіттям – початком його зменшення в США та покращення ситуація з випереджаючим економічним індикатором – індексом менеджерів закупівель, PMI. Ще одна дата - середина липня – щоб побачити, що ситуація з захворюваністю на коронавірус сприятлива і економіка почала відновлення, а також подивитись на настрої публіки та інвестиційної спільноти.

Економіка України.

38% дорослих українців заявили про зменшення регулярного доходу родини унаслідок епідемії коронавірусу, 16% - про повну втрату доходу, 14% - про втрату роботи, загалом 60% українців назвали щонайменше 1 вид фінансових втрат, Рис. 4А-4В в кінці цього огляду.

Про це свідчать результати опитування, яке провела 25-29 березня компанія Іnfo Sapiens.

«Близько половини українців, які до карантину відвідували місце роботи або навчання, припинили його відвідувати, з них чверть продовжили працювати або навчатися віддалено», - йдеться у дослідженні.

Опитування свідчить, що серед тих, хто працював до карантину, лише 46% за березень отримають заробіток в повному обсязі, 34% - у меншому обсязі, ніж очікувалось до карантину, 10% втратили роботу через карантин, решта не дали відповідь на запитання Рис. 4А-4В.

Результати іншого опитування українців.

Більше половини громадян України майже не мають заощаджень і без роботи їхніх коштів вистачить менше, ніж на місяць життя, Рис. 5 в кінці огляду.

Такі результати опитування групи «Рейтинг», проведеного з 25 до 30 березня.

16% респондентів зазначили, що їм вистачить збережень на термін до 2-ох місяців, 7% матиме, на що жити до 3-ох місяців, 6% - до півроку, 3% – до року і більше, Рис. 5.

Таким чином в сполученні двох чинників втрати роботи українцями та відсутності заощаджень у більшості є певна проблема – соціальна та гуманітарна.

І результати ще одного опитування.

Половина бізнесу України здатна протриматися тільки один місяць карантину, а кожна четверта компанія витримає ще два-три місяці роботи в таких умовах, тоді як 6% уже закрили свій бізнес (переважно малі та середні підприємства), свідчать результати опитування Спілки українських підприємців (СУП) серед представників бізнесу в різних регіонах країни.

«При цьому 51% опитаних підприємців здатні протриматися лише один місяць, а кожен четвертий бізнес витримає два-три місяці роботи в умовах карантину, щоб не збанкрутувати. 6% підприємців повністю закрили бізнес, до цієї категорії потрапив здебільшого мікро- і малий бізнес», - наголошують в асоціації.

Лише 3% респондентів зазначили, що їхній бізнес може працювати тривалий час за необхідних умов (орендні канікули, віддалений доступ для співробітників, перегляд бізнес-моделі).

«Результати нашого опитування демонструють необхідність упровадження радикальних заходів з боку влади на підтримку економіки, таких як тимчасове звільнення від сплати податків бізнесу, який в умовах карантину продовжує виплачувати зарплату співробітникам», - прокоментувала ситуацію виконавчий директор СУП Катерина Глазкова.

До макроекономіки.

Короткострокове збільшення дефіциту держбюджету є інструментом подолання наслідків економічної кризи і не несе в собі загрози для макрофінансової стабільності. Про це заявив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб під час онлайн-конференції, організованої Європейською бізнес асоціацією України, ЄБА.

«Розрахунки уряду (України) показують зростання дефіциту державного бюджету в 2020 році з 2% до 8%. Так, це значне зростання, але потім економіка відновиться. Короткострокове зростання дефіциту бюджету на один рік не є великою проблемою», - повідомляє Сологуб.

У порівнянні з іншими країнами, що розвиваються, з точки зору бюджету, в Україні не така погана ситуація.

«У нас є доступ до допомоги від інших донорів, не потрібно вести довгих переговорів. Потрібно зробити те, що давно потрібно було зробити, і отримати доступ до фінансування », - пояснює він.

«Співвідношення держборгу до ВВП може збільшитися з 50% до 60-70%. Якщо в наступному році економіка повернеться до зростання, то це він може скласти 10 відсотка, а реальний - 10 відсотків. Тоді ми повернемося до зниження співвідношення держборгу до ВВП », - резюмував заступник голови НБУ.

Європейський банк реконструкції і розвитку прогнозує для України короткострокову рецесію. Після неї буде різке відновлення економіки, якому будуть сприяти інвестиції в державний сектор. Про це повідомляє Голос Америки.

«В цілому ми прогнозуємо скорочення ВВП, що також викличе скорочення податкових надходжень. Разом з погашенням зовнішнього боргу в 2020 році це робить завершення переговорів щодо кредитного фінансування з боку МВФ абсолютним пріоритетом для України», — зазначив директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроні.

На думку Патроне, банківська система перебуває у гарному стані для подолання викликів.

«Шок ланцюга постачання та збуту в Україні, можливо, позначиться менш гостро, ніж на інших економіках, тому що Україна ще не завершила процес інтеграції в глобальний ланцюг доданої вартості, — заявив Патроні. — Україна відчує наслідки споживчого шоку. Він стане результатом зменшення попиту всередині країни і стандартного попиту», — зазначив він.

За словами Патроне, Україна як експортер товарів відчує наслідки цінового шоку на товарних ринках. Невпевненість на глобальному ринку також вплине не девальвацію гривні та на збільшення ставки євробондів.

Як оцінює ситуацію українська влада.

Падіння економіки України за оптимістичного сценарію поширення коронавірусу складе 5% ВВП в 2020 році. Про це заявила заступник голови Офісу президента Юлія Ковалів.

З цієї інформації є також кілька важливих висновків. А саме. Про критичну важливість успішних переговорів з МВФ та іншими донорами, про відносно сприятливий розвиток сценарію відновлення економіки України, відносну стійкість банківської системи України, а також можливе подальше зростання дохідності євробондів України після її недавньої стабілізації та можливу подальшу девальвацію гривні після її зупинки.

Дохідності євробондів України можуть зрости на фоні як зменшення експорту, так і через перегляд суверенного рейтингу України через економічний спад та збільшення співвідношення боргу та ВВП.

Поточні українські фінансові новини.

Минулого дня на фоні Національний банк в курсоутворення на міжбанку на втручався.

Звертаючись до теми державних облігацій України.

Вчора дохідності євробондів України майже не змінились.

Днем раніше дохідності євробондів України на «короткому кінці» майже не змінились, на «довгому» помітно знизились – майже на 0,8%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 31.03.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 13,67% та 10,58%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 31.03.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,58%,  1 листопада 2028 року – 10,43%, 25 вересня 2032 року –8,82%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 31.03.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 13,16% та 10,73%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 31.03.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,58%,  1 листопада 2028 року – 10,44%, 25 вересня 2032 року –8,72%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 30.03.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 13,16% та 10,77%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 30.03.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 10,34%,  1 листопада 2028 року – 11,23%, 25 вересня 2032 року –9,65%.

Таким чином видно, що дохідності українських єврооблігацій нормалізувались.

Що стосується ОВДП в гривні, то тут великі спреди продовжують мати місце, Рис. 6 в кінці огляду. Хоча в цілому, що стосується динаміки, ситуація стабільна.

Ще роз про коронавірус.

Статистику по захворюваності на коронавірус в світі можна знайти в реальному часі за посиланням https://www.worldometers.info/coronavirus/, в тому числі в розрізі країн. А також більш наглядно: https://coronavirus.jhu.edu/map.html

Для порівняння є в публічному доступі аналогічна статистика по грипу в США (Centers for Disease Control and Prevention), Центрів з контролю та профілактики захворювань в США — федерального агентства міністерства охорони здоров'я США, 2019-2020 U.S. Flu Season: Preliminary Burden Estimates. В США з 1-ого жовтня 2019 по 21 березня 2020 року, посилання https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

Ще новини.

Рада Національного банку України 31 березня вирішила вилучити внесену в 2018 році до Стратегії монетарної політики НБУ заборону на купівлю державних цінних паперів і проведення операцій, які можуть мати ознаки прямої або непрямої підтримки бюджетних видатків, а також відмовитися від встановлення верхньої межі обсягу держпаперів у портфелі центробанку.

Це, як можна зрозуміти, для того, щоб НБУ міг через купівлю ОВДП фінансувати дефіцит бюджету.

Рада Національного банку України (НБУ) під час засідання 31 березня вирішила рекомендувати правлінню регулятора підготувати план дій на випадок відтоку капіталу, включно з можливістю впровадження обмежень на його рух, зокрема, обов'язкового продажу валютної виручки на міжбанківському валютному ринку і скорочення граничного терміну розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

До місцевого українського ринку акцій.

Фондовий індекс УБ вчора мало змінився і торги акціями на Українській біржі були мало активними. Що очікує тут нас сьогодні. Побачимо.


Рис.1Рис.1 Рис.2 Рис. 2а
Рис.3Рис. 2б

Рис.4Рис. 3
Рис.5Рис. 4а
Рис.6Рис. 4б
Рис.7 Рис. 4в
Рис.8Рис. 5
Рис.9Рис.6
Приложения к материалу:
Настроение рынка на 2 апреля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду