Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 03:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 6 апреля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1420,10%


Минулої п’ятниці індекс ПФТС знизився на 1,1%.

Це відбулось незважаючи на те, що ціни жодної з акцій двох емітентів з індексного кошику біржі ПФТС, з якими того дня були угоди по безадресним заявкам на цій біржі того дня, не знизились. Ціна акцій «Донбасенерго» не змінилась і залишилась на рівні 22,3 гривні за акцію. Ціна акцій Райффайзен Банк Аваль зросла по останній за день угоді на ПФТС на 6,3% з 0,32 до 0,34 гривень за акцію. Проте врахування згідно з методикою розрахунку індексу ПФТС трьох попередніх угод з цими акціями привело до зниження індексу ПФТС минулої п’ятниці.

Біржовий курс жодного з пайових паперів на ПФТС минулої п’ятниці не сформувався і залишився таким же, як і раніше.

Загальний обсяг двох угод з «індексними» акціями на біржі ПФТС в останній робочий день минулого тижня склав 39,3 тисячі гривень в грошовому вираженні.

Ніякий інших угод з акціями на біржі ПФТС того дня не було.

Індекс Української біржі минулої п’ятниці підріс на 1,0%.

Єдиними акціями, які вплинули на рух індексу УБ були акції Райффайзен Банк Аваль. Ціна цих паперів минулої п’ятниці на Українській біржі зросла на 5,9%.

І це була єдина угода з акціями на Українській біржі того дня.

Обсяг цієї угоди склав невеликих 6,8 тисяч гривень.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулої п’ятниці на Українській біржі не було.

Нагадаємо чи повідомимо тим, хто не знає, що в зв’язку з загостренням епідеміологічної ситуації в Україні та світі, з метою запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 та керуючись Законом України Наглядова рада Райффайзен Банк Аваль (Протокол №НР-3/12 від 27.03.2020) призупинила заходи із підготовки та проведення Річних Загальних Зборів акціонерів Банку.

Відповідно до Закону № 3275, Наглядова рада Райффайзен Банк Аваль у строк, не пізніше трьох місяців після дати завершення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, визначить термін проведення річних Загальних зборів акціонерів Банку.

Правління Райффайзен Банк Аваль повідомить про дату, час і місце проведення річних Загальних зборів акціонерів кожного акціонера персональним поштовим відправленням.

Світові фінансові ринки.

Минулої п’ятниці широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 1,5%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 1,0%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM знизився на 0,8%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси дуже суттєво зростають; на американські – майже на 4%. Індекс MSCI EM зранку додає 0,9%.

Ц відбувається на фоні надії на покращення ситуації з конавірусом.

Основною новиною для світових фінансових ринків на сьогодні є сповільнення кількості випадків нових інфікувань коронавірусом та смертей від цієї хвороби в Європі і країнах, які найбільше постраждали від пандемії країнах Іспанії та Італії, Рис. 1 в кінці цього огляду.

Ця новина, окрім надзвичайно важливого гуманітарного та соціального змісту, має велике економічне значення. Адже вона означає позначення часу закінчення економічної кризи і повернення до більш нормального економічного життя.

Хоча пік хвороби в США ще не пройдений, розвиток подій в Європі дає підстави сподіватись, що і в США час проходження періоду максимуму захворювання вже близько, а кількість смертельних випадків може бути меншою, ніж очікувалось ще донедавна – близько 100 тисяч в першу хвилю.

У порівнянні з оцінками на 2 квітня Інституту метрики та оцінки здоров’я (IHME) - науково-дослідного інституту, що працює в галузі глобальної статистики охорони здоров’я та оцінки впливу при Університеті Вашингтону (штату Вашингтон) в Сіетлі, прогнози від 5 квітня вказують на ту саму пікову дату для щоденних смертей від COVID-19 у США, що і раніше, - 16 квітня. У цю пікову дату щоденні випадки смерті від COVID-19 в країні за оцінкою досягнуть 3130 (орієнтовний діапазон від 1282 до 7703). Однак оновлені національні прогнози щодо кумулятивної смерті від COVID-19 через першу хвилю нижчі, ніж згідно з попередньою моделлю Інституту від 2 квітня, за оцінками 81 766 смертей в США від COVID-19 (діапазон оцінок 49,431 до 136,401).

Ці дані можна знайти за посиланням https://covid19.healthdata.org/projections.

Статистику по захворюваності на коронавірус в світі можна знайти в реальному часі за посиланням https://www.worldometers.info/coronavirus/, в тому числі в розрізі країн. Також в режимі реального часу її більш наглядно представлено на сайті університету Джонса Гопкінса, Балтимор, США: https://coronavirus.jhu.edu/map.html

Для порівняння є в публічному доступі аналогічна статистика по грипу в США (Centers for Disease Control and Prevention), Центрів з контролю та профілактики захворювань в США — федерального агентства міністерства охорони здоров'я США, 2019-2020 U.S. Flu Season: Preliminary Burden Estimates. В США з 1-ого жовтня 2019 по 21 березня 2020 року, посилання https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

Інші основні світові фінансові новини.

·        За даними Міністерства праці США, оприлюдненими в минулу п'ятницю, кількість зайнятих в несільськогосподарському секторі країни знизилась за минулий  місяць на 701 тисяч. Показник лише починає показувати економічну шкоду, заподіяну коронавірусною кризою. Показник вийшов близьким до пікового фінансової кризи у травні 2009 року - 800 тисяч, Рис. 1 в кінці цього огляду. Це перше зниження кількості зайнятих в США з вересня 2010 року, Рис. 2 в кінці цього огляду. Окреме опитування домогосподарств про стан їх зайнятості, показало зниження зайнятості у майже 3 мільйонів.

·        Нагадаємо, що днем раніше були опубліковані вражаючі цифри по первинним зверненням по безробіттю в США. Показник подвоївся в порівнянні з попереднім тижнем і за минулий тиждень склав 6,6 мільйонів нових звернень. США втратили за два тижні майже 10 мільйонів робочих місць.

·        Березневий звіт ще не показує реальну поточну ситуацію з зайнятістю США. На  думку аналітиків банку Citigroup квітневий звіт Мінпраці США покаже втрату робочих місць «ближче до 10 мільйонів».

·        Індекс ISM в невиробничому секторі в США в минулому місяці знизився до 52,5 зі значення 57,3 в лютому. Економісти, опитані Dow Jones, очікували, що індекс в сфері послуг ISM в США впаде до 45. Безперечно, звіт може не зафіксувати повний ступінь впливу коронавірусу на економіку, тобто майбутні дані можуть бути набагато гіршими. Однак березневий показник вийшов непоганим.

·        В середині минулого тижня були опубліковані дані по індексу ISM у виробничому секторі в США в березні 2020. Значення індексу склало 49,1. Крім іншого аналітики звертають увагу на низький показник нових замовлень, який відображається в індексі, 42,2. Це найнижче значення з початку 2009, Рис. 4 в кінці огляду. І це означає майбутні проблеми у виробничому секторі США.

·        Продовжується публікація перших квартальних звітів корпорацій США за перший квартал поточного року. Найбільш крупні корпорації почнуть публікувати звітність пізніше, в середині наступного тижня. Поки галузевими аналітиками очікується зниження прибутків американських корпорацій в минулому кварталі на 5,5%. Однак, швидкість зниження прогнозів може сигналізувати по гіршу динаміку, Рис. 5 в кінці цього огляду (повтор з минулого огляду). І так вважають окремі фахівці, Рис. 6 в кінці цього огляду (також повтор з минулого огляду).

·        Ніколи в історії МВФ світова економіка не опинялася в глухому куті, - сказала Георгієва під час прес-конференції за підсумками зустрічі з представниками Всесвітньої організації охорони здоров'я. - Це гірше, ніж глобальна фінансова криза 2008-2009 років. Це ні на що не схоже». Георгієва зазначила, що МВФ спільно зі Світовим банком та іншими міжнародними фінансовими інститутами працює над заходами, які дали б змогу обмежити економічну шкоду від пандемії. «У нашому розпорядженні є 1 трильйон доларів США, і ми маємо намір використовувати з цих коштів стільки, скільки знадобиться», - сказала вона. За словами Георгієвої, понад 90 країн уже звернулися по допомогу до фонду.

·        Переважна більшість фахівців фондових ринків, в тому числі і з США,  в минулу п’ятницю та станом на сьогоднішній ранок схиляється до того, що світові фондові індекси знизяться ще раз до значень трохи нижчих за цьогорічні мінімуми. Але індекси чекає хороше відновлення в другій половині цього року на фоні заспокоєння ситуації з коронавірусом. При цьому варто відзначити, що коли є такі колективні очікування, нових мінімумів індексів може вже й не бути.

·        Країни ОПЕК + перенесли екстрений саміт, який був запланований на 6 квітня, повідомило агентство Reuters з посиланням на джерела в організації. За їх словами, новою датою проведення саміту може бути 9 квітня. Це дасть додатковий час для переговорів з приводу обсягів скорочення видобутку. Новина призвела до певного зниження цін на нафту.

·        Президент Росії запропонував розділити 10 мільйонів барелів на день зниження, яке планувалось між Росією, Саудівською Аравією та США.

·        Сьогодні зранку керівник суверенного фонду Росії повідомив, що його країна та Саудівська Аравія «дуже, дуже близькі до угоди» про обмеження видобутку нафти.

Українські фінансові новини.

·        Україна в переговорах із Міжнародним валютним фондом (МВФ) узгодила рамку доходів і дефіциту оновлюваного держбюджету на 2020 рік і сподівається отримати від Фонду в держбюджет для фінансування дефіциту 5 мільярдів доларів США, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

·        «Ми вітаємо підтримання парламентом України в першому читанні законодавства, спрямованого на посилення основ реструктуризації банків, і очікуємо на його остаточне ухвалення. Ми також розраховуємо на ухвалення змін до бюджету на 2020 рік, які допоможуть владі дати відповідь на надзвичайні виклики, які виникли внаслідок Covid-19», - йдеться в заяві постійного представника МВФ в Україні Йости Люнгмана оприлюдненій у минулу суботу.

·        У законопроект Про банки нардепи вже подали 5 тисяч поправок до другого читання, що може суттєвого затягнути його розгляд. Останній день подачі поправок - 6 квітня.

·        Державний ПриватБанк подав новий позов до кіпрських судів, вимагаючи відшкодування збитків у розмірі 5,5 мільярдів доларів США щодо схем, які несуть всі ознаки шахрайства та відмивання грошей, які, як стверджує банк, були здійснені його колишніми акціонерами Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, екс-першим заступником голови правління Тимуром Новіковим і двома кіпрськими компаніями - PrimeCap (Cyprus) Limited і Duxton Holdings Limited, йдеться в повідомленні банку оприлюдненим у минулу п'ятницю.

·        Позачергове пленарне засідання Верховної Ради може відбутися в найближчі середу або четвер, припускає голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Наразі триває робота над змінами до держбюджету України на 2020 рік та над пакетом законопроектів про пільги для бізнесу.

·        Уряд України в оновленому макроекономічному прогнозі підвищив прогноз інфляції у 2020 році із затверджених раніше 5,5% до 11,6%, свідчить постанова уряду №253, оприлюднена на Урядовому порталі.

·        Економіка України може скоротитися на 5,9% ВВП у 2020 році після зростання на 3,2% минулого року, свідчать дані макропрогнозу, представленого Інститутом економічних досліджень і політичних консультацій у минулу п'ятницю. Згідно з ним, курс національної валюти в 2020 році становитиме 29,7 гривень за долар США у середньому за рік і 29 гривень за долар на кінець року. «Споживча інфляція за прогнозом зросте лише до 7,5% у грудні, оскільки слабкий попит обмежить вплив більш високих інфляційних очікувань і знецінення гривні», - зазначається в документі.

·        Національний банк України зміцнив офіційний курс нацвалюти на 6 квітня до 27,3730 гривень за долар США із 27,5962 гривень за долар.

·        Національний банк України в період з 30 березня по 3 квітня купив на міжбанківському валютному ринку 248 мільйонів доларів США. За даними регулятора, в понеділок і вівторок він не проводив інтервенції на міжбанку, а у вівторок, четвер і п'ятницю купив 64, 34 і 150 мільйонів доларів США відповідно.

Повертаючись до українських фінансових активів.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 3.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 14,17% та 10,64%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 3.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,53%,  1 листопада 2028 року – 10,56%, 25 вересня 2032 року –9,02%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 2.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 14,03% та 10,74%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 2.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,53%,  1 листопада 2028 року – 10,51%, 25 вересня 2032 року –9,0%.

Практично без змін.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 1.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 13,67% та 10,58%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 1.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,58%,  1 листопада 2028 року – 10,43%, 25 вересня 2032 року –8,82%.

І знову до місцевого українського ринку акцій.

Фондові індекси України минулої п’ятниці змінились на 1% різноспрямовано. Проте зміна ціни акцій одного з емітентів, єдина того дня на українських біржах, була позитивною. Торги акціями на місцевих біржах були малоактивними. Що очікує тут нас сьогодні. Скоріше за все, - продовження позитивних змін.

Рис.1
Рис.1

Рис.2
Рис.2

Рис.3
Рис.3

Рис.4
Рис.4

Рис.5
Рис.5

Рис.6
Рис.6
Приложения к материалу:
Настроение рынка на 6 апреля 2020
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуРост
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду