Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 16:35
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 7 апреля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1420,10%

Основною новиною для фінансових ринків на сьогодні стало потужне вчорашнє зростання фондових індексів США та хороший ріст провідних світових фондових індексів в цілому. Це сталось на 99 день поширення коронавірусу та завдяки зменшенню кількості захворювань в Європі і ознакам того, що те ж саме вже скоро почнеться в США.

Тепер до українського фінансового ринку.

Вчора місцеві фондові індекси знову не змінились.

Це після зниження індексу ПФТС на 1,1% і росту індексу Української біржі на 1,0% минулої п’ятниці.

Фондовий індикатор ПФТС вже двадцять торгових днів поспіль змінюється через день.

Минулого дня на українських фондових біржах була зафіксована лише одна угода з акціями. Це була адресна угода з акціями «Центренерго» обсягом лише 1000 тисячу паперів або 7,2 тисячі гривень в грошовому вираженні.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, вчора на українських біржах не було.

Окрім іншого, місцевий український ринок акцій зараз позбавлений у великій мірі інформації.

В зв’язку з загостренням епідеміологічної ситуації в Україні та світі призупинені заходи із підготовки та проведення річних загальних зборів акціонерів українських емітентів. Тож невідомі, крім вже опублікованих раніше, фінансові показники українських компаній за минулий рік, неясна ситуація з їх дивідендами і, природно, поки усім складно будувати очікування по фінансовим показникам компаній та підприємств на поточний рік.

Знову до світових фінансових ринків.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 «підскочив» на 7,0%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 зріс на 3,7%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM додав 2,7%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають. Від несильного зростання, менше 1% США та близько 1% - європейські вони перейшли до потужного. Індекс MSCI EM зранку додавав ще 1,5%. Однак з початком торгів в Європі зростання збільшилось до 2,5%.

Повторимо це відбувається на фоні надії на покращення ситуації з конавірусом.

Однак ринкам акцій ще доведеться звикати до того, як епідемія і «соціальне дистанціювання» вплине на економіку, рівень безробіття та фінансові показники компаній. Про це говорить переважна більшість фахівців.

Про це вчора також нагадали бувший голова Федеральної резервної системи США Джанет Єллен, Генеральний директор та Голова ради директорів найбільшої в США банківської групи, холдингу JPMorgan Chase & Co. Джеймі Даймон (Голова, CEO & Президент) та аналітики ще одного банку з «Великої Четвірки» (Big Four, чотирьох найбільших банків США, Citigroup (Citibank).

За відсутності дуже значимих світових та суто українських фінансових новин, можна з їх тезами ознайомити детальніше.

Однак спершу, зробимо, одне зауваження.

Незважаючи на значне зменшення нових випадків захворювань в Італії та Іспанії, найбільш уражених коронавірусом країн Європи, Франція вчора зафіксувала найбільшу кількість смертей від цієї хвороби в країні.

Так само, незважаючи на те, що в регіоні Нью-Йорк та Нью-Джерсі, США, спостерігається імовірно «вирівнювання кривої» захворюваності, навантаження на клініки та смертності від коронавірусу, пік смертності в США очікується в середині квітня.

Президент США вчора сказав, що наступний тиждень чи трохи більше буде найбільш важким для його країни.

Прогнози по смертності в США від коронавірусу можна знайти на сайті Інституту метрики та оцінки здоров’я (IHME) - науково-дослідного інституту, що працює в галузі глобальної статистики охорони здоров’я та оцінки впливу при Університеті Вашингтону (штату Вашингтон) в Сіетлі за посиланням https://covid19.healthdata.org/projections.

Статистику по захворюваності на коронавірус в світі можна знайти в реальному часі за посиланням https://www.worldometers.info/coronavirus/, в тому числі в розрізі країн. Також в режимі реального часу її більш наглядно представлено на сайті університету Джонса Гопкінса, Балтимор, США: https://coronavirus.jhu.edu/map.html

Для порівняння є в публічному доступі аналогічна статистика по грипу в США (Centers for Disease Control and Prevention), Центрів з контролю та профілактики захворювань в США — федерального агентства міністерства охорони здоров'я США, 2019-2020 U.S. Flu Season: Preliminary Burden Estimates. В США з 1-ого жовтня 2019 по 21 березня 2020 року, посилання https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

Колишня голова Федеральної резервної системи Джанет Єллен заявила, що економіка США перебуває, на її думку, у «абсолютно шокуючому» спаді, який ще не відображений у опублікованих поточних даних.

Якби дані надходили в режимі «реального часу», за її словами, рівень безробіття в США, ймовірно, склав би зараз 13% і продовжував би швидко зростати, тоді як валовий внутрішній продукт США знизився «щонайменше на 30%», але вона думає про істотно більшу зміну.

Ці цифри, за словами Джанет Єллен, виглядають як депресія, хоча вони проявляються «в зовсім іншій формі» і ситуація відрізняється від Великої депресії.

Джанет Єллен вважає, що Конгрес США повинен дати більше свободи ФРС США в купівлі активів на майбутнє, в тому силі і можливість центробанку країни купувати акції. «Я, відверто кажучи, не думаю, що це потрібно в даний момент. Я думаю, що втручання для підтримки кредитних ринків є важливішим». Але, на думку бувшого керівника ФРС, було б непогано, якби на майбутнє така опція у ФРС була. Зараз це законодавчо заборонено. Інші ж центральні банки, включаючи Банк Японії, придбавали деякі акції своїх країн, щоб пом’якшити недавній розпродаж на фондових ринках, спричинений спалахом коронавірусу.

Генеральний директор та Голова ради директорів найбільшої в США банківської групи, холдингу JPMorgan Chase & Co. Джеймі Даймон написав листа - повідомлення акціонерам банку JPMorgan.


Джеймі Даймон очікує, що «поганий спад» цього року, - як говориться в листі, - «поєднається з певним фінансовим стресом, подібним до світової фінансової кризи 2008 року». Однак «великий і потужний потік прибутків» JPMorgan дозволяє йому поглинати збитки, написав він.

На думку Роберта Бакленда, головного стратегу по світовим ринкам акцій банку Citigroup, США, прибутки корпорацій на акцію в світі можуть впасти на 50% у 2020 році через пандемію коронавірусу, а ціни на акції ще більше впадуть, щоб відобразити ймовірне зниження прибутків.

«Перебування дома у відповідь на спалах коронавірусу спричинило серйозний шок для світової економіки», - написав Бакленд у записці адресованій клієнтам банку. «Як правило, фондові ринки падають так само, як і EPS, при рецесії, але мають співвідношення «лідерство/відставання». «Маючи наразі зниження світових ринків акцій на рівні близько 30%, ми не впевнені, що ринки враховують ймовірний крах EPS».

В найнижчому значенні в ході недавнього розпропродажу індекс S&P 500 мав 23 березня 2020 зниження на 34% порівняно з рекордним для себе показником у 2337,40 пунктів від 19 лютого. Зараз зниження індикатору складає 21,5% від піку.

Графіки поведінки індексу S&P 500 під час рецесій за останні 50 років представлений на Рис. 1 в кінці цього огляду.

Ще повідомлення на цю тему.

ВВП країн, що розвиваються, може знизитись на 1,5% поточного року, що стане першим зниженням з 1951 року, коли розпочався облік динаміки показника, пише The Wall Street Journal із посиланням на дослідницьку компанію Capital Economics.

Американським компаніям буде потрібно дев'ять років, щоб відновити розмір дивідендних виплат після кризи, викликаної пандемією коронавірусної інфекцією COVID-19, свідчить ринок ф'ючерсних контрактів, прив'язаних до річних дивідендів компаній індексу S&P500, пише газета Financial Times. Це може виявитися найгіршим показником для дивідендних виплат американських компаній з часів Другої світової війни

Відповідно до котирувань ф'ючерсів, дивіденди компаній S&P 500 повернуться до рівня 2019 роки не раніше 2028 року. Для порівняння: після кризи 2008-2009 років на відновлення дивідендів знадобилося три роки, після Великої депресії - 19 років, аж до 1949 року.

До поточних українських фінансових новин.

Кількість поправок до закону про банки перевищила 13 тисяч. Закон є необхідним для отримання Україною значної допомоги від МВФ. Як видно з кількості поправок, не виключено, що хтось хоче просто затримати та ускладнити прийняття закону.

Національний банк України за останні п'ять робочих днів викупив на ринку 430 мільйонів доларів США, курс гривні зміцнився з більш ніж 28 гривень за долар США до 27,15 гривень, повідомив заступник голови правління НБУ Дмитро Сологуб.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 6.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 14,27% та 10,71%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 3.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,58%,  1 листопада 2028 року – 10,57%, 25 вересня 2032 року – 8,93%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 3.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 14,17% та 10,64%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 3.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,53%,  1 листопада 2028 року – 10,56%, 25 вересня 2032 року –9,02%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 2.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 14,03% та 10,74%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 2.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,53%,  1 листопада 2028 року – 10,51%, 25 вересня 2032 року –9,0%.

Практично без змін.

За результатами проведених консультацій з первинними дилерами Мінфін повідомляє про те, що 7 квітня 2020 року аукціони з розміщення ОВДП не проводитимуться.

Подальші аукціони будуть здійснюватись відповідно до графіка з врахуванням попиту та кон'юнктури ринку.

В Таблицях 1 та 2, Рис. 2 та Рис. 3 показані зміни у власності на ОВДП за минулі тиждень, два, місяць, з початку цього року. Як видно з Таблиці 1 нерезиденти на минулому тижні фактично «обнулили» свою участь в придбанні ОВДП в цьому році.

І знову до місцевого українського ринку акцій.

Фондові індекси України вчора не змінились і на місцевих біржах відбулась лише одна невелика угода з акціями. Що нас очікує тут сьогодні. Подивимось.


Рис.1
Рис.1

Таблиця 1. Зміна власності на ОВДП за тиждень, місяць, з початку року, структура власності на ОВДП станом на 06.04.2020, млн. USD

Перераховано по курсу 1 USD – 28,0 гривень.


Рис.2
Рис.2

Таблиця 2. Зміна власності на ОВДП за тиждень, місяць, з початку року, структура власності на ОВДП станом на 31.03.2020, лн.. USD

Перераховано по курсу 1 USD – 28,0 гривень.



Рис.3

Рис.3

 сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 7 апреля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду