Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 01:14
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 14 апреля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1397,640%

Сумарна кількість інфікованих коронавірусом Covid-19 у світі станом на сьогоднішній ранок перевищила 1,925 мільйони чоловік, а кількість тих  хто помер від цієї хвороби, досягла майже 120 тисяч, https://www.worldometers.info/coronavirus/. За два тижні кількість інфікованих вірусом подвоїлась, однак темп збільшення захворюваності в світі в останні дні суттєво знизився  і явно пішов на спад, що надихає, Рис. 1 в кінці огляду.

Експорт та імпорт Китаю в  березні поточного року знизились набагато менше, ніж очікувалось економістами, Рис. 2 в кінці огляду. На цій новині фондові індекси Китаю сьогодні зранку непогано зростають. Цієї п’ятниці очікується публікація даних по ВВП Китаю за перший квартал 2020.

Про це та інші новини трохи далі.

Фінансові ринки.

Вчора індекс ПФТС знову не змінився після зниження на 0,05% минулої п’ятниці. З 10.03.2020 фондовий індикатор ПФТС за виключенням одного збою, послідовно змінювався через один торговий день.

Єдиними акціями, з якими вчора на біржі ПФТС відбулась єдина угода (це була угода по безадресним заявкам) були «не індексні» акції «Індустріалбанку».

Індекс Української біржі вчора знизився на суттєві 2,35%.

Через цей рух індекс УБ наблизився до свого більш, ніж дворічного мінімуму, досягнутого в 25 березня цього року.

На фондовий індикатор Української біржі вчора вплинула зміна цін акцій двох емітентів «Укрнафти» та «Центренерго» і вплив цін акцій обох був негативним.

Ціна акцій  «Центренерго» знизилась минулого дня на 4,8%, в той час, як ціна акцій «Укрнафти» втратила 4,4%.

Це були єдині пайові папери, з якими вчора на Українській біржі відбулись угоди. З ними цього понеділка відбулось чотири угоди невеликим обсягом: по одній по безадресним заявкам та дві адресні з акціями «Центренерго».

Обсяг цих угод по безадресним заявкам склав 15,8 тисяч гривень в грошовому вираженні, адресних – 29 тисяч гривень.

Крім цього, без угод лише по котируванням вчора на УБ зросла на 6,25% ціна акцій «Укртелекому», з 0,080 до 0,085 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями на Українській біржі минулого дня, так само, як і значимих змін котирувань в сегменті акцій, не було.

Гривня  вчора продовжила  укріплюватись.

Офіційний курс гривні до долара на 14 квітня встановлено на рівні 27,0404 гривень за 1 долар (-0,1618 гривень). При цьому курс долара на 13 квітня становить 27,2022 гривень за 1 долар (-0,0576 гривень). При цьому курс долара на 10 квітня становить 27,2598 гривень за 1 долар (+0,0633 гривень від курсу долара на 9 квітня 27,1965 гривень за 1 долар).

Дохідність єврооблігацій України вчора вперше за тривалий час залишилась практично без змін. Певний час вона зменшувалась після свого значного зростання.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 13.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 13,64% та 10,79%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 13.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,07%,  1 листопада 2028 року – 10,08%, 25 вересня 2032 року – 8,61%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 10.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 13,52% та 10,78%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 10.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,07%,  1 листопада 2028 року – 10,08%, 25 вересня 2032 року – 8,61%.

Дохідності гривневих ОВДП за даними НБУ за останні два тижні суттєво знизились, Рис. 3 та Рис. 4 в кінці огляду. Проте великі спреди, які залишаються, не дають учасникам цього ринку можливості говорити про якісь близькі дохідності купівлі та продажу.

На цьому фоні Міністерство фінансів України за результатами проведених консультацій із первинними дилерами відмовилося від проведення у вівторок, 14 квітня, аукціонів із розміщення облігацій внутрішньої держпозики.

«Зважаючи на волатильність на ринках капіталу і після консультацій із первинними дилерами ми ухвалили рішення про те, що аукціони з розміщення ОВДП поки що не проводяться», - прокоментували в міністерстві ситуацію.

Мінфін наголосив, що сформував достатній запас фінансової ліквідності для того, щоб комфортно пройти період несприятливої кон'юнктури на внутрішньому ринку капіталу, своєчасно і в повному обсязі виконуючи свої фінансові зобов'язання.

Світові ринки акцій.

Спочатку нагадаємо, що вчора в Європі був вихідний і торгів на біржах не було.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 1,0%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM просів на 0,6%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси помітно зростають, 1,3-1,4%; на  європейські переважно зростають хоча і менше. Індекс MSCI EM зранку додає 0,9%-1,0%.

Українські фінансові новини.

·        В Україні за добу зафіксовано 270 нових випадків Covid-19: загалом 3372 випадки, 98 летальних. За минулу добу кількість летальних випадків зросла на п’ять, кількість випадків одужання - на 22. Днем раніше в Україні було зафіксовано за добу 325 нових випадків Covid-19, 10 раніше захворілих померли, 8 одужали. Темп смертності від хвороби в Україні зменшується, схоже зменшується і темп росту захворюваності, Рис. 5 в кінці огляду.

·       

·        Світовий банк виділить Україні 135 мільйонів доларів США на модернізацію сектору охорони здоров'я та протидію епідемії Covid-19, повідомила Національна служба здоров'я України у Facebook. Раніше на ці цілі понад EUR190 мільйонів виділила Україні Європейська комісія та про виділення 225 мільйонів доларів США заявили Державний департамент США та USAID.

·       

·        Верховна Рада прийняла за основу та в цілому закон №3279-д із поправками до державного бюджету на 2020 рік, збільшивши дефіцит держбюджету з 2,1% до 7,5% ВВП через коронакризу.

·        Оновлений закон про державний бюджет України на 2020 рік передбачає пряму підтримку Міжнародного валютного фонду (МВФ), повідомив глава Міністерства фінансів Сергій Марченко.

·       

·        Спікер Верховної ради Дмитро Разумков підписав закон про ринок землі. Про це свідчить інформація на сторінці проекту на сайті Верховної ради. Вчора на позачерговому засіданні Верховна рада розглянула і відхилила 13 постанов про скасування закону про ринок землі. Таким чином нардепи розблокували підписання законопроекту.

·       

·        Фракція «Голос» вимагає скликання позачергового засідання Верховної Ради для розгляду законопроекту №2571-д «Щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» у другому читанні, заявила народний депутат і керівник партії Кіра Рудик. Закон необхідний для затвердження нової програми України з МВФ.

·       

·        У фракції «Слуга народу» достатньо голосів для ухвалення у другому читанні та в цілому законопроекту №2571-д, заявив голова фракції Давид Арахамія.

·       

·        Верховна Рада зможе приступити до розгляду в другому читанні законопроекту про банки в скороченому режимі після Великодніх свят, заявляє перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко. «Якщо ми ухвалимо в середу, післязавтра, зміни до регламенту, а у нас є підозра, що їх заблокують постановою, як заблокували «землю» (законопроект про ринок землі). Нам потрібен буде тиждень, щоб розблокувати... Фактично після Великодня ми зможемо розблокувати й підписати законопроект про регламент. Він увійде в дію і наступного тижня після Пасхи або... на початку травня ми можемо переходити до скороченого розгляду законопроекту про банки», - сказав Корнієнко журналістам після засідання фракції «Слуга народу» в понеділок у Києві.

·       

·        Фінансування дефіциту державного бюджету через емісію гривні, яке призвело до негативних наслідків для економіки країни і в 90-х роках, і у 2008-му і в 2014 роках, – це шлях у нікуди, заявив вчора заступник глави Національного банку України Дмитро Сологуб.

·        Новий звіт Світового банку та Європейського Союзу з оцінки системи державних видатків та фінансової підзвітності в Україні (ДВФП) за 2019 рік, оприлюднений у понеділок, засвідчив прогрес, досягнутий Україною у сфері управління державними фінансами.

Основні світові фінансові новини.

Як вже зазначалось сьогодні зранку були опубліковані дані експортних та імпортних операцій компаній та підприємств Китаю, Рис. 2.

Експорт Китаю в березні впав на 6,6% порівняно з роком раніше, а імпорт знизився на 0,9% порівняно з березнем 2019. Такі дані Генеральної адміністрації митниці Китаю.

Економісти, опитані Reuters, очікували, що експорт з Китаю в березні впаде на 14% порівняно з березнем минулого року, тоді як зниження імпорту прогнозувалось у розмірі 9,5%.

Це показує, що ситуація в економіці Китаю краща, ніж вважалось раніше.

Цієї п’ятниці мають бути опубліковані дані по ВВП Китаю за перший квартал 2020. Окремі фахівці очікують зниження на 16%, як наприклад Джуліан Еванс-Прітчард, старший економіст по Китаю з Capital Economics. Він говорить, що якщо дані будуть набагато кращими, то їх поставлять під сумнів.

Приклад Китаю важливий, оскільки покаже і зміни в секторі виробництва, і в секторі послуг після спалаху корона вірусу і буде орієнтиром для інших.

Перевезення пасажирів в Китаї та ресторанний бізнес залишаються поки слабкими на фоні діючих обмежень.

Про спроби створення єдиного європейського плану виходу з стану «соціального дистанціювання» повідомила газета Financial Times.

Міністр охорони здоров’я Німеччини вчора заявив про прагнення його країни в найближчому майбутньому повернутись до нормального економічного життя. Він сказав про необхідність дотримання балансу між охороню здоров’я громадян та економічною активністю. Адже, за його словами, відсутність особистих доходів чи їх суттєве зменшення також впливають на психічне здоров’я людей, а відтак і не тільки лише на психічне, але й здоров’я в цілому.

В Іспанії відновилась діяльність в сфері будівництва. Однак, ресторани, кафе, публічні місця залишаються закритими. Еконоиіка країна дуже постраждала від спалаху коронавірусу.

Франція повідомляє, що початок відновлення певних аспектів соціального життя прийдеться на 11 травня (навчання в школах). Про вчора сказав президент країни. Однак ще з місяць в цілому країна буде перебувати на карантині.

Міністр фінансів Великобританії заявив, що за оцінками ВВП Сполученого Королівства в цьому кварталі скоротиться на 30%. Тож Кабінет міністрів цієї країни також проводить дискусії поки лише їх стосовно того, коли громадяни Великобританії зможуть поступово приступити до роботи. В зв’язку зі складною епідемічною ситуацією в Сполученому Королівстві передбачається, що ця дата може бути лише за три тижні.

Оцінка світових фінансових ринків.

Завтра в США офіційно почнеться «сезон звітності» за перший квартал 2020 року. Почнуть публікувати звітність найбільші корпорації Америки. Хоча менші компанії, акції яких входять до індексного кошику S&P 500, вже два тижні публікують квартальні звіти за квартал, що минув.

Як вже повідомлялось в наших оглядах, станом на минулий четвер очікувалось, що корпоративні прибутки крупних корпорацій США в першому кварталі 2020 року знизились на 9-10%, а в другому кварталі 2020 знизяться на 20-21% в річному вимірі.

Більші реалісти називають цифри у 23% та 52%.

Наразі значення коефіцієнту P/E, де Е – чистий операційний прибуток індексної акції S&P 500 на наступні 12 місяців складає 17,3, що багато.

Тож фахівці, які знають, що в наступні тижні та місяці з цим буде погано, ведуть дискусію чи був вже досягнутий мінімум індексу S&P 500 в цей цикл, чи ні. А заодно в цілому американського ринку акцій і всіх інших крупних.

Найбільш значимою в цьому відношенні подією вчорашнього дня стало нове повідомлення банку Goldman Sachs.

Вчора банк Goldman Sachs відізвав свій Call, своє ж повідомлення тижневої давнини, про те, що індекс S&P 500 ще не досяг мінімуму і може досягнути значення 2000 пунктів в середині цього року.

Тепер стратеги банку «офіційно» вважають, що мінімум ринків акцій був вже досягнутий. І причиною цього є неординарні заходи центробанку США, Федеральної резервної системи, яка взялась в тому числі і напряму кредитувати реальний сектор американської економіки та місцеві органи влади.

Крістіна Хупер, Головний стратег по світовим (фінансовим) ринкам однієї з найбільших світових компаній з управління активами INVESCO (18-27 місце в світі за розміром активів під управлінням, 5-е - з місце незалежних від банків та страхових компаній КУА) вчора заявила в інтерв’ю, що наразі оцінки на ринку акцій не грають ролі через втручання ФРС. І звіти і погляд корпорацій на найближче майбутнє також не будуть впливати. Головне дії ФРС. Як приклад вона навела 2009 рік. За її словами, скоро економічна активність почне зростати, тож тимчасова втрата прибутків корпораціями не відіграє значної ролі на ринку акцій.

З таким поглядом погоджуються далеко не всі фахівці, в тому числі і з компаній під управління активами.

Але думка зрозуміла.

Зацікавлені особи стараються применшити значення звітності поточного кварталу звітності, провальної звітності наступного кварталу, вкрай поганих економічних показників, які очікуються.

Цьому в немалій мірі сприяє політика ФРС, як з точки зору підтримки реального сектору, так і фінансового, а також забезпечення американським центробанком дуже високої ліквідності на фінансовому ринку США.

Однак, є заперечення на кшталт наступного. В середині 2019 року ФРС виступила фактично з програмою кількісного пом’якшення для підтримання своєї базової ставки. І фондові індекси США зростали через це до кінця 2019 року. Однак, вони суттєво знизились в березні 2020. Тож реалії відіграють свою роль.

Компромісною видається є наступна точка зору, висловлена портфельним керуючим найбільшої світової КУА BlackRock.

ФРС допоможе у дуже великій мірі і так, що ринок акцій, дуже ймовірно, значно «відірветься» від реальної економіки і відновиться набагато швидше за неї. В найбільшій мірі все буде залежати від того, як швидко буде відновлюватись економіка, і скільки в економічному житті буде втрачено через коронавірус на тривалий час.

Однак, наразі всі фахівці погоджують з тим, що найкращими придбаннями зараз є акції і облігації дуже якісні, компаній з дуже сильними балансами та хорошими грошовими потоками. І серед кращих секторів, чи найкращим є високотехнологічний, який забезпечує зараз економічне життя і має хорошу перспективу на майбутнє.

І знову до місцевого українського ринку акцій.

Фондовий індекс Української біржі вчора несподівано знизився при цьому майже досягши дворічного мінімуму. Це при мінімальній торговій активності. Не хотілось би, щоб сьогодні, щось подібне повторилось. Але як буде насправді побачимо.


Рис.1

Рис.1


Рис.2
Рис.2

Рис.3
Рис.3

Рис.4
Рис.4

Рис.5
Рис.5




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 14 апреля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду