Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 18.04.2024 11:02
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 4 мая 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1280,930%

Основною новиною на сьогодні для світових фінансових ринків, включаючи й український, є суттєве зниження світових фондових індексів минулої п’ятниці та сьогодні зранку. Що було тому причиною: високі оцінки ринку неадекватні стану економіки, занадто повільне відновлення економічного життя? В усякому випадку відтік коштів з інвестиційних фондів за минулий тиждень, показав погіршення ставлення інвесторів до акцій, по мірі того, як фондові індекси зростали та незважаючи на їх ріст.

З іншого:

Президент США Дональд Трамп обрушився на Китай зі звинуваченнями стосовно поведінки властей Китаю по інформуванню стосовно коронавірусу.

Воррен Баффет продав акції всіх авіаліній, якими володіла Berkshire Hathaway, якою він керує, і повідомив, що не бачить зараз нічого цікавого для придбання на ринку акцій. Це після рекордного квартального збитку холдингової компанії у 49,7 мільярдів доларів США.

Італія сьогодні «відкриває» найбільші заводи для виробництва.

Про це та інші новини детальніше трохи нижче. Зараз же до цінової динаміки на фінансових ринках та трохи про обсягів торгів.

Український фінансовий ринок.

Минулого четверга індекс ПФТС не змінився.

Це після його дня без змін та зниження на зовсім незначні 0,03% ще днем раніше.

Це був третій випадок з 10 березня коли фондовий індикатор ПФТС не змінювався два дні поспіль. Нагадаємо, що з 10 березня індекс ПФТС знижувався (чи зростав) послідовно через один торговий день за виключенням тепер вже трьох випадків, коли він не змінювався два торгові дні поспіль.

Минулого четверга на біржі ПФТС відбулось дві угоди з акціями. Це була угода по безадресним заявкам з 1000 «індексних» акцій «Донбасенерго» та «не індексними» акціями «Індустріалбанку».

Ціна акцій «Донбасенерго» того дня на біржі ПФТС по останній за день угоді знизилась на 2,5% і склала на закритті 19,60 гривень за папір.

Проте, по трьом останнім угодам ціна акцій «Донбасенерго» минулого четверга  не змінилась і залишилась на рівні 19,9166(7) гривень за акцію, що і було прийнято до розрахунку зміни значення індексу ПФТС у відповідності до діючої методики розрахунку цього фондового індикатору. Таким чином значення індексу ПФТС залишилось незмінним.

Біржовий курс пайових паперів «Донбасенерго» минулої п’ятниці на біржі ПФТС не сформувався.

Індекс Української біржі минулого четверга знизився на 4,0%, випереджаючи велике зниження на світових фондових ринках.

Це сталось після того, як минулої середи індекс Української біржі відносно несподівано втратив 2,4% після тижня свого неспішного зростання. Таким чином зниження індексу УБ за два останні торгові дні перед святами склало 6,7%.

На фондовий індикатор Української біржі минулого дня вплинули зміни цін акцій «Укрнафти» та «Центренерго». Вплив цих паперів був різноспрямованим.  Ціна акцій нафтогазової компанії на Українській біржі в передсвятковий день знизилась відразу на 18,4% зі 135 до 110,1 гривні за акцію, акцій компанії електроенергетики підросла без угод, лише по котируванням, на 1,6% з 6,2 до 6,3 гривень за папір.

Біржовий курс акцій «Укрнафти» на Українській біржі того дня не сформувався.

Минулого четверга з акціями з індексного кошику УБ на Українській біржі відбулось три угоди з акціями двох емітентів. Крім однієї угоди по безадресним заявкам з акціями «Укрнафти», того дня на Українській біржі відбулась також ще дві адресні угоди з акціями Райффайзен Банк Аваль.

Умовна середньозважена ціна акцій Райффайзен Банк Аваль по цим двом адресним угодам склала 0,310 гривень, на 3% вище за «офіційну» ціну цих паперів на Українській біржі, 0,301 гривню за акцію. Ціну називаємо умовною, бо угода була адресна.

Сумарний обсяг всіх згаданих вище угод склав в грошовому вираженні: по безадресним заявкам – 77 тисяч гривень, адресних – 40 тисяч гривень.

Того дня на Українській біржі відбулось ще три угоди по безадресним заявкам з акціями «Укртелекому». Ціна цих паперів на УБ знизилась минулого четверга на 5,9% з 0,085 до 0,080 гривень за акцію.

Біржовий курс акцій «Укртелеком»  на Українській біржі того дня не сформувався.

Сумарний обсяг цих трьох угод склав в грошовому вираженні 31 тисячу гривень.

Ніяких інших угод з акціями, як і значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого четверга на Українській біржі не було.

Офіційний курс гривні до долара США (курс НБУ) на 4 травня встановлено рівні 26,9592 гривень за 1 долар США (-0,0122 гривень). Курс долара США на 30 квітня становить 26,9714 гривень за 1 долар.

В останні дні гривня повільно, потихеньку укріплюється до долара США та євро. Детальніше - на графіку НБУ, посилання https://bank.gov.ua/markets/exchangerate-chart

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 30.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 14,49% та 10,89%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 30.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,80%,  1 листопада 2028 року – 9,68%, 25 вересня 2032 року – 9,59%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 29.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 14,66% та 10,61%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 29.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,57%,  1 листопада 2028 року – 10,40%, 25 вересня 2032 року – 9,28%.

Невеликі зміни в цілому та вирівнювання дохідностей.

Графік абсолютних прибутків інвестицій в українські єврооблігації можна знайти на сайті за посиланням: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323. Це графік зміни цін по всім випускам плюс дохід від купонів з їх реінвестуванням, включаючи й накоплений, але ще не отриманий дохід. Тобто це те, що отримав би інвестор, який інвестував би пропорційно розмірам випусків, включаючи й дохід, який він незабаром має отримати у вигляді чергових купонів.

Дохідність ОВДП в гривні на вторинному ринку зараз складає: по «коротким» паперам 11,0%/14,5% , середнім – 12,0%/15,0-15,5%, «довгим» - 13,0%/15,5-16,0%.

Є певне зменшення дохідності ОВДП.

На завтра Мінфін об’явив чергові первинні аукціони з розміщення облігацій внутрішньої державної позики.

Світові фінансові ринки.

Минулої п’ятниці в Європі, як і в Україні був переважно святковий день, «День праці» і фондові біржі не працювали.

Як вже зазначалось на початку огляду фондові індекси США минулої п’ятниці  суттєво знизились. Фондові індекси Європи знизились за день до того, в минулий четвер.

Минулої п’ятниці широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 3,7%. Враховуючи втрату індикатором 0,9% попереднього дня, загальне дводенне зниження індексу S&P 500 склало 3,7%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 минулого четверга втратив 2,0% (після зростання середи на 1,9%). Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, 1 травня знизився на 0,9% після росту минулого четверга на 0,6%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються, на європейські – доволі сильно. Індекс MSCI EM зранку втрачає 2,5%.

Коронавірус COVID-19. Прогноз.

Пандемія коронавірусу, ймовірно, триватиме від 18 до 24 місяців, спрогнозували вчені з університету Міннесоти. Про це йдеться в звіті, опублікованому в минулий четвер.

Дослідники університетського Центру досліджень та політики інфекційних хвороб (CIDRAP) підкреслили, що Covid-19 є більш заразним, ніж грип, і, ймовірно, продовжить розповсюдження після першої хвилі цієї весни.

Вчені представили три можливі шляхи поширення вірусу в наступні роки.

За першим сценарієм, за першою хвилею спалаху захворюваності на коронавірус цієї весни 2020 року, наступить «ряд повторних менших хвиль», що виникнуть впродовж літа, а потім послідовно протягом періоду від одного до двох років. Далі вірус поступово зменшуватиме активність майже припинивши її «десь у 2021 році».

За другим сценарієм після першої хвилі буде наступна більша хвиля восени чи взимку 2020 року. Одна чи більше менших хвиль прийде згодом у 2021 році, йдеться у повідомленні. Це буде схоже на те, що спостерігалось під час спалаху грипу 1918 року, внаслідок якого загинули до 50 мільйонів людей в усьому світі.

За останнім сценарієм, перша хвиля буде супроводжуватися «повільним тлінням» інфікування, але без чіткої картини хвиль. Автори доповіді заявили, що ця ситуація навряд чи буде вимагати відновлення заходів пом'якшення наслідків хвороби, хоча нові випадки захворюваності та смерті будуть продовжуватись.

Вчені додали, що навіть у міру зменшення пандемії, швидше за все, коронавірус буде продовжувати циркулювати в людській популяції за «сезонною схемою», але буде менш серйозним захворюванням.

Українські фінансові новини.

Верховна Рада схвалила застосування особливої процедури під час розгляду в другому читанні законопроекту №2571-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності». Закон є необхідною передумовою для затвердження нової програми розширеного фінансування МВФ для України.

У травні поточного року Україна має погасити єврооблігації, випущені в 2015 році під державні гарантії США, на 1 мільярд доларів США, а також виплатити Міжнародному валютному фонду близько 70 мільйонів доларів.

Світовий банк схвалив надання Україні 150 мільйонів доларів США для підтримки малозабезпечених у пандемію COVID-19.

У квітні метпідприємства України виробили 1,412 мільйонів тонн чавуну (76,9% відносно рівня квітня 2019 року і 81,1% до рівня березня 2020 року), сталі 1,413 мільйонів тонн (73,0% і 80,1%), прокату 1,264 млн т (77,1% і 85,3%). За чотири місяці виробництво загального прокату скоротилось на 4,8% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 5,882 млн тонн, виплавка сталі знизилася на 9,6% - до 6,731 млн тонн, чавуну - на 7,6%, до 6,507 млн тонн.

Обсяг виконаних будівельних робіт в Україні в березні 2020 року скоротився на 12,8% у порівнянні з березнем 2019 року, тоді як в лютому-2020 до лютого роком раніше скоротився на 3,8%.

2019 рік Запорізький феросплавний завод, закінчив зі збитком 600,6 мільйонів гривень, при цьому за підсумками 2018 року підприємство отримало прибутку 125,3 мільйонів гривень.

У березні поточного року прибуток українських банків скоротився в 95 разів порівняно з лютим до 97 мільйонів гривень. У січні банки заробили 6,592 мільярдів гривень, в лютому - 9,285 мільярдів гривень.

Перший український міжнародний банк (ПУМБ) вирішив виплатити 2 мільярдів гривень прибутку за 2019 рік у формі дивідендів акціонерам банку.

Падіння доходів медіаринку в зв'язку з пандемією коронавірусу та спричиненою нею економічною кризою становить 35%, що ставить під загрозу український інформаційний простір, заявив заступник голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат фракції «Слуга народу» Микита Потураєв.

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) має намір впровадити стимулююче регулювання (RAB-регулювання, Regulatory Asset Base) для енергопостачальних компаній. Про це на засіданні комісії повідомив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк. «Сьогодні ми почнемо цю довгоочікувану реформу, ми сьогодні схвалюємо лише проект, який був давно напрацьований... При цьому ми відкриті для обговорення», - сказав він.

Згідно з матеріалами до засідання, НКРЕКП має намір на перший регуляторний період (3 роки) знизити регуляторну ставку прибутковості на стару базу активів із 12,5 п.п. до 0,1 п.п., а для нових активів підняти ставку з 12,5 п.п до 15 п.п.

Раніше повідомлялось, що НКРЕКП має намір впровадити стимулююче регулювання (RAB-регулювання, Regulatory Asset Base) енергопостачальних компаній у 2021 році.

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища знизило виробництво електроенергії у відкоригованому прогнозному балансі. Також оновлений енергобаланс передбачає проведення у 2020 році всіх відкладених ремонтів енергоблоків АЕС національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом».

У березні 2020 року Україна скоротила виробництво електроенергії на 8,56% або на 1,208 млрд кВт-год до 12,935 млрд кВт-год порівняно з аналогічним періодом минулого року.

При цьому виробництво електроенергії сонячними і вітряними електростанціями (СЕС і ВЕС) збільшилося у 2,2 рази, або на 514,1 млн кВт-год до 923 млн кВт-год (частка в загальній структурі генерації збільшилося з 2,9% до 7,1%).

Заборгованість «Гарантованого покупця» перед «Енергоатомом» і виробниками електроенергії з поновлюваних джерел енергії становить понад 10 мільярдів гривень.

Світові фінансові новини.

Президент США Дональд Трамп вважає, що Китай може бути «покараний» підвищенням мит за приховування інформації про COVID-19.

Притоки та відтоки коштів за тиждень в та з інвестиційних фондів, в які інвестують інвестори США.

Дев'ятий тиждень поспіль інвестори США були чистими покупцями активів фондів (включаючи звичайні фонди та ETF), витративши 78,7 мільярда доларів за тиждень що закінчився 29 квітня 2020 року.

Однак, що важливо для ринків акцій, після чотирьох тижнів притоку коштів у фонди акцій на тижні чисті викупи фондів акцій склали 7,0 мільярдів доларів США – доволі немало, як для цієї категорії фондів: -5,5 мільярдів – зі взаємних фондів та -1,5 мільярдів з ETF.

Рух у фонди акцій США – -2,1мільярдів доларів США (-3,2 мільярдів доларів США – взаємні фонди, +0,66 мільярдів - ETF)

Рух у фонди закордонних акцій по відношенню з США -  -4,5 мільярдів доларів США (-2,3 мільярдів доларів США – взаємні фонди -2,2 мільярдів - ETF)

Інвесторами фондів минулого тижня були чисті покупці фондів грошового ринку (+ 83,0 мільярдів доларів США) та фондів з фіксованим доходом з оподатковуваними активами (+ 4,0 мільярдів доларів США), при цьому був відтік коштів з муніципальних облігаційних фондів (- 1,3 мільярдів доларів США).

Прибутки американських корпорацій, прогнози та відношення P/E.

Станом на сьогодні за перший квартал 2020 року відзвітувало 55% або 275 корпорацій США, акції яких входять до індексного кошику S&P 500 (з 505).

Змішаний (тобто такий що поєднує фактичні результати для компаній, які повідомили про квартальні результати та оцінки для компаній, які ще не публікували звітності) операційний (до списань «репутації» та інших надзвичайних статей) чистий прибуток умовної індексної акції S&P 500 за перший квартал знизився в річному вимірі на 13,7%, що менше, ніж аналогічне зниження прибутку на 16,1% станом на позаминулу п’ятницю - дані FactSet.

Орієнтовне зниження чистого операційного прибутку індексу S&P 500 в першому кварталі 2020 становить 12,7%, - дані зібрані Refinitiv. Якщо виключити енергетичний сектор, зниження покращиться до -11,9%.

За даними FactSet аналітики прогнозують (у річному обчисленні) зниження прибутку індексної акції S&P 500 другому кварталі 2020 (-36,7%), третьому кварталі (-20,1%) та четвертому кварталі 2020 року (-9,4%).

За даними Refinitiv зниження чистого операційного прибутку індексної акції S&P 500 другому кварталі 2020 за поточними оцінками становить 37,8%.

Відношення ціна/прибуток P/E по прогнозним операційним чистим прибуткам на 12 місяців вперед становило за даними FactSet на минулу п’ятницю 20,3, що вище п’ятирічного та вище 10-річного середнього.

На минулому тижні вперше з квітня 2002 року показник P/E форвард (операційний) S&P 500 перевищив 20,0.

Протягом наступного тижня заплановано надання звітності про результати першого кварталу поточного року 148 компаніями акції яких входять до індексного кошику S&P 500 (включаючи дві компанії з кошику Dow 30).

Оцінки професійними учасниками перспектив ринку акцій США.

Професійні учасники фондового ринку США розходяться в прогнозах стосовно майбутньої цінової динаміки на ринку акцій Америки.

Є такі, хто вважає, що фондові індекси США знизяться принаймні до мінімумів березня цього року. Є інші, які говорять про те, що такого великого зниження не буде. Кількість одних та других – приблизно рівна.

Хоча серед фахівців більше тих, хто вважає, що фондовий ринок США ще очікує помітна корекція (таких десь 60%).

Однак зараз практично ніхто з діючих фахівців найбільших брокерських компаній США чи КУА не коментує перспективи цього ринку публічно.

Оглядачі розійшлись навіть в оцінках того, як веде себе та що мав на увазі Воррен Баффет. Одні кажуть, що те, що він не купує акцій і, більше того, не купував акцій навіть в мінімумі березня, тримає майже рекордну суму в державних облігаціях та казав про те, що на ринку акцій зараз немає нічого цікавого, говорить про те, що Баффет очікує ще значного зниження на фондовому ринку США.

Інші вказують на той факт, що окрім акцій авіаліній його компанія нічого з акцій не продавала і тримає зараз акції в значній кількості. Тобто він не так песимістично дивиться на справи на цьому ринку.

Нагадаємо, динаміка ринку акцій США та поведінка інвесторів з США задають тон майже на всіх основних світових фондових біржах.

Економіка

Згідно з даними Міністерства праці США публікованим в минулий четвер, минулого тижня кількість поданих заявок по страхуванню на випадок безробіття в цій країні склала 3,84 мільйонів.

Звернення досягли рекордних 6,87 мільйона за тиждень, що закінчився 28 березня і відтоді зменшуються щотижня.

Найгірше, видається, вже позаду.

Загальна кількість поданих заявок за останні шість тижнів становить 30,3 мільйонів. Це найбільша криза зайнятості в США.

І знову до місцевого ринку акцій.

Перед святами фондовий індекс Української біржі сильно знизився. Технічна картина на місцевому ринку акцій зараз несприятлива. Світові фондові ринки, видається перешли до зниження. Було б добре якби індекс Української біржі та ціни місцевих акцій сьогодні чи завтра зупинились би у зниженні. Однак, цей сценарій бачиться менш імовірним. А як буде насправді побачимо.



Рис.1
Рис.1


Рис.2Рис.2

Рис.3
Рис.3

Рис.4
Рис.4


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 4 мая 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду