Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 18.04.2024 04:30
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 7 мая 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1300,17-0,29%

Основні фінансові новини.

Їх три і перша видається найбільш важливою.

Серед потоку квартальних звітів корпорацій, які зараз займають уми учасників світових ринків акцій, станом на сьогоднішній ранок виділяється загальна, на перший погляд, важлива новина для учасників фінансових ринків - експорт та імпорт товарів з та до Китаю в квітні 2020 року.

В рубриці світові економічні новини також варто згадати Весняний економічний прогноз Єврокомісії (ЄК), та дані по ринку зайнятості в США в приватному секторі в квітні від приватного Науково-дослідного інституту ADP оприлюднені у середу.

1. Експорт та імпорт товарів з та до Китаю в квітні 2020 року.

За опублікованими сьогодні вночі даними ріст китайського експорту в квітні 2020 року по відношенню до рівня минулорічної давності, квітня 2019, склав 3,5% при очікуваннях його падіння економістами на 15,7% (дані зібрані Reuters). Зниження імпорту товарів в Піднебесну на цій же базі порівнянь склало у річному вимірі 11,2%, Рис. 1 в кінці цього огляду. Профіцит поточного рахунку Китаю в квітні 2020 склав 45,3 мільярди доларів США, набагато більше за очікувані 6,35 мільярди доларів.

Економічні показники Китаю видаються зараз дуже важливим індикатором, оскільки можуть говорити про темпи наступного відновлення економіки після поступового зняття обмежень через коронавірус в інших регіонах світу.

Викликало велике здивування, як на фоні призупинення економічного життя в інших країнах, стало можливим таке зростання експорту Китаю.

Однак, китайські економісти, як кажуть на Заході в таких випадках, небагато «вкладають» у показник експорту з країни квітня 2020. Вони не вважають його стійким. Навпаки, показники наступних місяців викликають у них велику стурбованість. Ріст експорту Китаю в квітні пояснюється в першу виконанням підприємствами країни відкладених раніше зроблених замовлень через коронавірус першого кварталу поточного року, в другу чергу – дуже великим зростанням експорту товарів медичного призначення.

Більш показовим і індикативним для прогнозів сьогодні після публікації багатьом видається показник зменшення імпорту до Китаю через зменшення внутрішнього споживання.

До речі (чи не зовсім до речі) продажі домашніх ноутбуків в більшості країн Західної Європи під час періоду квітневої «ізоляції» зросли до двох разів в порівнянні зі звичайним рівнем. Значна частина цієї техніки виробляється в Китаї.

2. Прогноз Єврокомісії розвитку економіки Європи на 2020-2021 роки.

Прогнозом ЄК обіцяє в Європі в 2020 році «рецесію історичного розмаху». Очікується, що економіка ЄС загалом скоротиться на рекордні 7,4% цього року, і на 7,7% у зоні євро. Це більше, ніж у 2009 році, коли скорочення становило майже 4,5%.

Також очікуються значне зниження інфляції за рахунок зниження попиту та зменшення цін на нафту, значне зростання безробіття, незважаючи на всі заходи по стримуванню її росту, а також значне зростання державного боргу через заходи по стимулюванню економіки.

У 2021 році згідно з опублікованим прогнозом очікується відскік на 6,1% у ЄС і на 6,3% у зоні євро. Темпи відновлення - росту, як і зниження, будуть дуже різнитись серед країн.

В цілому прогноз не сильно відрізняється від опублікованого раніше прогнозу МВФ, про який вже писалось в наших оглядах.

Єврокомісія обрала з трьох розроблених сценаріїв розвитку економіки найбільш оптимістичний. Один із двох більш негативних сценаріїв побудований на тому, що буде друга хвиля інфікування і держави ЄС повернуться до ізоляції, а інший - на тому, що восени або взимку відбудеться справжня повторна епідемія, яка знову потребуватиме дуже жорстких заходів.

Якщо коментувати, то звертає на себе увагу вибір сценарію – оптимістичний. А що, як в дійсності з корона вірусом все піде взимку гірше і буде ще один виток епідемії?

Що стосується самих даних, то після публікації МВФ та ряду країн своїх прогнозів вони є очікуваними.

3. Дані по ринку зайнятості в США в приватному секторі в квітні 2020 року від приватного

 Науково-дослідного інституту ADP.

Зайнятість в приватному секторі США в квітні впали більш ніж на 20 мільйонів, 20236000, що є найбільшим падінням за всю історію опитування Науково-дослідного інституту ADP. Однак показник кращий за очікування -  22 мільйонів втрат робочих місць.


Найбільші втрати були в сфері послуг та готельному бізнесі, торгівлі, транспорті та в комунальній сфері, а також в будівництві. Великий бізнес зазнав найбільших втрат - понад 9 мільйонів робочих місць.


Звіт, ймовірно, занижує фактичний удар по ринку праці в США за час дії заходів соціального відсторонення. ADP використовував в якості вибіркового періоду тиждень 12 квітня, аналогічно методу, який використовує Міністерство праці для свого офіційного підрахунку робочих місць. У наступні тижні квітня місяця приблизно ще 8,3 мільйона американців подали заявки на допомогу по безробіттю, і економісти очікували ще 3 мільйони за минулий тиждень. Фактичні дані за минулий тиждень будуть опубліковані сьогодні.


Президент Федерального резервного банку (ФРБ) Сент-Луїса Джеймс Буллард на прохання прокоментувати звіт заявив у середу, що різкий стрибок безробіття в США в квітні – це не дивно, і він очікує, що ситуація значно покращиться до кінця цього року.


Звіт ADP передує виходу в п'ятницю, тобто завтра, чергового місячного звіту Міністерства праці США по зайнятості, який, як очікується, покаже, що кількість робочих місць в США в несільськогосподарському секторі країни в квітні 2020 знизилася на 21,5 мільйони з  березня, а рівень безробіття зріс до 16% з 4,4%.

Коментуючи, знову ж таки варто звернути зауваження про «запізнювання» даних квітня, заниження в порівнянні з фактом на кінець квітня місяця, а також про сильний відскік до кінця поточного року, про що говорив Буллард.

Українські фінансові новини - після огляду динаміки на фінансових ринках за вчора та сьогодні на ранок.

Український фінансовий ринок.

Вчора індекс ПФТС вже п’ятий торговий день поспіль не змінився. Враховуючи один святковий день, змін індикатору ПФТС не було більше календарного тижня.

До цього з 10 березня фондовий індекс ПФТС знижувався (чи зростав) послідовно через один торговий день за виключенням двох випадків, коли він не змінювався два торгові дні поспіль. Проте його зміни перед «зупинкою» були незначними, менше 0,1% в абсолютному вираженні і були викликані ціновими змінами лише акцій «Донбасенерго», які мають в індексному кошику українських бірж невелику частку. Тож, повторимо вчорашню тезу, п’ять днів без змін індексу ПФТС виглядають як логічне завершення тренду, вичерпання ідеї.

Вчора на біржі ПФТС відбулась лише одна угода з акціями. Це була угода по безадресним заявкам з «не індексними» акціями «Індустріалбанку».

Індекс Української біржі вчора знизився на 0,3%.

Позавчора, днем раніше, індекс Української біржі, ймовірно на фоні хорошого зростання світових ринків акцій того дня, добре підріс додавши 2,1%.

Це було після його дня без змін і сильного руху вниз минулих середи та четверга відповідно на 2,4% та на 4,0% та тижня неспішного зростання до цього.

Вчора угод з акціями на Українській біржі не було. Минулого дня на цій біржі в сегменті акцій були лише дві значимі події. По котируванням без угод змінились ціни акцій Райффайзен Банк Аваль та американської компанії Apple.

З цієї тези зрозуміло, що акції Райффайзен Банк Аваль були вчора єдиними акціями, які вплинули на зміну фондового індикатору Української біржі. Значиме зменшення їх котирувань на 1,5% і спричинило негативний рух індексу УБ цієї середи.

Також лише по котируванням вчора Українській біржі зросла на 1,3% ціна пайових паперів американської компанії Apple - до 8145 гривень за акцію.

Вчора на закриті на біржі NASDAQ, США ціна акцій компанії Apple склала 300,63 доларів США, підрісши минулого дня на цій біржі на 1,0%. Це становить при офіційному курсі гривні до долара США на сьогодні, 07.05.2020, 26,9323 гривень за 1 долар, 8096,66 гривень в еквіваленті, що лише на 0,6% менше, ніж ціна цих паперів на УБ (позавчора ця різниця склала 0,2%). Невелика різниця в цінах акцій на двох біржах, в межах денних коливань, – це дуже добре. Ще якби були угоди з цими паперами на Українській біржі було б просто чудово.

Офіційний курс гривні до долара США (курс НБУ) на 7 травня встановлено рівні гривень 26,9323 за 1 долар США (-0,0451 гривень). Зовсім незначна зміна. Курс долара США на 6 травня за НБУ становить 26,9774 гривень за 1 долар.

Гривня таким чином після невеликої денної паузи продовжила укріплюватись. По відношенню до євро вчора позитивних рух був більшим. Вже певний час, після початкового п’ятиденного сильного руху уверх курсу гривні з самого кінця березня, гривня повільно, гривня вже потихеньку і далі укріплюється по відношенню до долара США та євро. Детальніше - на графіку НБУ, посилання https://bank.gov.ua/markets/exchangerate-chart.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 06.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 13,26% та 9,06%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 06.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 8,55%,  1 листопада 2028 року – 9,54%, 25 вересня 2032 року – 8,60%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 05.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 14,87% та 9,31%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 05.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 8,61%,  1 листопада 2028 року – 9,39%, 25 вересня 2032 року – 8,79%.

В цілому після позавчорашнього дуже значного одноденного зниження дохідності єврооблігацій України через зростання їх ціни та такого ж по напрямку, але меншого по силі руху днем раніше, маємо за вчора зовсім незначні зміни.

Імовірною причиною цього є певне, поки незначне після росту цін українських єврооблігацій перевищення прибутковості довгострокових інвестицій в євробонди України попереднього локального максимуму (15 квітня), який на сьогодні можливо учасники цього ринку вважають орієнтиром.

Більш чітко це видно на  графіку абсолютних прибутків інвестицій в українські єврооблігації, який можна знайти на сайті за посиланням: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323.

Це графік зміни цін по всім випускам плюс дохід від купонів з їх реінвестуванням, включаючи й накоплений, але ще не отриманий дохід. Тобто це те, що отримав би інвестор, який інвестував би пропорційно розмірам випусків, включаючи й дохід, який він незабаром має отримати у вигляді чергових купонів.

Станом сьогодні на ранок орієнтовна дохідність облігацій внутрішньої державної позики України на вторинному ринку складає: номінованих в гривні – 10,0%/12,0% на «короткому» кінці та 12,0%/14,0-15,0% на «дальньому» кінці (точніше «середньому», який не включає самі «довгі» ОВДП). Хоча на ринку є і нижчі по дохідності пропозиції.

В порівнянні з минулим днем – невеликі зміни.

Світові фінансові ринки.

Вчора світові фондові індекси також мало змінювались. На західних біржах була невелика негативна корекція.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,7% після росту на 0,9% та на 0,4% у два попередні дні. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 минулого дня просів на 0,35% після росту на 2,15% цього вівторка та зниження на 3,4% у понеділок 4-ого травня. Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, цієї середи, однак, додав ще 0,3%. Це сталось після його зниження на 3,1% та росту на 0,9% з початку цього тижня.

Після зниження кінця минулого-початку цього тижня індекси STOXX 600 та MSCI EM повернулись до своїх вузьких торгових діапазонів періоду 9-27 квітня, тобто до рівнів до свого недавнього зростання. Однак, за рахунок наступного руху вони дещо підросли.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси,  як  і вчора о цій порі, зростають. Індекс MSCI EM навпаки, «відслідковуючи» негативний рух минулого дня на біржах Європи та США зранку просідає на незначну 0,1%.

Не виключено сьогодні-завтра буде ще одна спроба росту світових фондових ринків за рахунок вже більш плавного повільного руху вгору, на відміну від попереднього відносно різкого.

Українські фінансові новини.

Їх небагато.

Але спершу два зауваження.

Хотілось би все ж побачити звіти українських емітентів акцій за рік та перший квартал 2020 року – більше, ніж було опубліковано. Здається саме їх відсутність дуже негативно впливає на торгову активність в сегменті акцій на місцевих біржах.

Однак зараз також важливою є інформація про економічні нормативи банків станом на 01.05.2020 та оборотно-сальдова відомість банків за квітень, повний місяць зниження економічної активності  Україні. Ця інформація публікується банками відповідно на початку та в кінці кожного місяця за попередній місяць, більш точно 5-7 та 23-25 числа. Станом на вчорашній вечір такої інформації по державним банкам за квітень на жаль не було. А ця інформація дозволила б оцінити шкоду заподіяну коронавірусом і його економічними наслідками для конкретних банків в квітні.

Нагадаємо, що в березні в цілому прибуток банків України дуже сильно знизився в порівнянні з попередніми місяцями і склав лише 95 мільйонів гривень. А це був лише початок дії заходів соціального відсторонення для зменшення поширення інфекції.

1.      Зовнішня ліквідність та зовнішнє фінансування України.

Міжнародні резерви України у квітні 2020 року збільшилися на 3,1%, або на 800 мільйонів доларів США - до 25,695 мільярдів доларів США, повідомив Національний банк України на своєму сайті в четвер. «Збільшенню міжнародних резервів сприяли насамперед операції Національного банку з управління резервами й на валютному ринку», - йдеться в повідомленні НБУ.

Новина дуже позитивна для фінансової стабільності в Україні. Вона сприяє зниженню дохідності євробондів нашої країни та компаній з основним бізнесом в Україні. Однак не слід забувати, що в травні Україна має повернути борг США на суму 1 мільярдів доларів США та МВФ 70 мільйонів доларів США.

В цьому зв’язку.

Верховна Рада на позачерговому пленарному засіданні у вівторок, 12 травня, має намір розглянути законопроект №2571-д про заборону повернення неплатоспроможних банків колишнім власникам у 2-му читанні. Про це голова фракції «Слуга народу» в Раді Давид Арахамія повідомив на брифінгу в середу. Порядок денний засідання дуже великий, але  законопроект про банки йде першим.

Закон дуже важливий з точки зору затвердження програми співпраці України та МВФ, отримання фінансування Фонду і пов’язаного з ним іншого зовнішнього фінансування на велику суму. А це, в свою чергу, має вирішальним чином позитивно позначитись на збереженні фінансової стабільності в Україні.

1.3. І до цього г ж, скоріше до першої новини.

У квітні 2020 року населення України продало твердої валюти на 50,9 мільйонів доларів США (в еквіваленті) більше, ніж купило. У квітні населення 2020 продало 787,3 мільйонів доларів і купило 736,4 мільйонів доларів.

Всього з початку цього року населення продало на 522,4 мільйонів доларів більше, ніж купило.

У 2019 населення продало валюти на 177 мільйонів доларів США більше, ніж купило.

В 2018 населення продало на 1,481 мільярдів доларів США (в еквіваленті) більше, ніж купило.

2.      Криза в енергетичному секторі України.

Регіональна газова компанія (РГК) заявляє, що оператори газорозподільних мереж (ГРМ) зазнали збитків на 1,2 мільярдів гривень через економічно необґрунтовані тарифи на розподіл газу.

«Збитковий тариф на розподіл (доставку) газу, встановлений НКРЕКП на 1 півріччя поточного року, дає можливість профінансувати тільки 70% собівартості послуги доставки газу. Наприкінці 2019 року НКРЕКП затвердив двоетапне приведення тарифів на доставку газу до економічно-обґрунтованого рівня: з 1 січня та 1 липня 2020 року», - йдеться в повідомленні РГК.

У повідомленні наголошується, що занижений розмір тарифів, затверджений НКРЕКП, робить неминучим подальше зростання неплатежів і зростання боргів перед оператором ГТС.

Негативна новина важлива для тих учасників місцевого ринку акцій, хто продовжує володіти акціями підприємств газорозподільних мереж. Однак, є позитивним рух до встановлення економічно обґрунтованих тарифів.

Оператори ГРМ через низькі тарифи зазнали значних збитків в останні пару років. Хоча до цього були періоди, коли вони отримували прибутки, в тому числі і непогані, і такі, що не відображались в звітності власне самих підприємств ГРМ.

3.      Інші українські фінансові новини.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings помістило довгострокові і короткостроковий рейтинги дефолту емітента (РДЕ) «B» «Укрзалізниці» в список Rating Watch «негативний» на фоні низької ліквідності і слідом за погіршенням прогнозу з суверенного рейтингу України до «стабільного», йдеться в повідомленні агентства.

«Ця рейтингова дія ... відображає нашу думку про скорочення ліквідності, доступної для використання, яка не покриває обслуговування боргу в повному обсязі в 2020 році, а також негативний вплив пандемії коронавірусу на економіку країни», - зазначає Fitch.

Новина негативна для репутації нашої країни серед позичальників. В одному з наших недавніх попередніх оглядів вже повідомлялось про те, що «Укрзалізниця» зараз «бореться» за те, щоб не допустити технічного дефолту.

І знову до місцевого ринку акцій.

Вчора  індекс Української біржі дещо знизився після денного відскоку на фоні невеликого зниження на фондових біржах Європи та США і, можливо, під впливом цього негативного руху.

Було б дуже непогано, якби індикатор УБ сьогодні чи завтра продовжив свій ріст.

Зовнішні ринки дають поки сьогодні більше позитивні сигнали. Та чи буде цього достатньо для місцевого ринку акцій? Побачимо.



Рис.1
Рис.1


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 7 мая 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду