Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 05:26
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 8 мая 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1320,24+1,54%

Вітаємо всіх зі святом, Днем перемоги над фашизмом!

Фінансові та економічні новини - після огляду динаміки на фінансових ринках за вчора та сьогодні на ранок.

Український фінансовий ринок.

Вчора індекс ПФТС вже шостий торговий день поспіль не змінився. Враховуючи один святковий день, змін індикатору ПФТС не було півтора календарних тижня.

До цього з 10 березня фондовий індекс ПФТС знижувався (чи зростав) послідовно через один торговий день за виключенням двох випадків, коли він не змінювався два торгові дні поспіль. Проте його зміни перед «зупинкою» були незначними, менше 0,1% в абсолютному вираженні і були викликані ціновими змінами лише акцій «Донбасенерго», які мають в індексному кошику українських бірж невелику частку. Тож, повторимо вчорашню тезу, п’ять днів без змін індексу ПФТС виглядають як логічне завершення тренду, вичерпання ідеї.

Вчора на біржі ПФТС, як і днем раніше, відбулась лише одна угода з акціями. Це була угода по безадресним заявкам з «не індексними» акціями «Індустріалбанку».

Індекс Української біржі вчора знизився на 0,3%, також, як і днем раніше.

Двома днями раніше, індекс Української біржі, ймовірно на фоні хорошого зростання світових ринків акцій того дня, добре підріс додавши 2,1%. Це було після його дня без змін і сильного руху вниз минулих середи та четверга відповідно на 2,4% та на 4,0% та тижня неспішного зростання до цього.

Вчора угод з акціями на Українській біржі не було. Минулого дня на цій біржі в сегменті акцій, як і днем раніше, були лише дві значимі події. Як і днем раніше, по котируванням без угод змінились ціни акцій Райффайзен Банк Аваль та американської компанії Apple.

З цієї тези зрозуміло, що акції Райффайзен Банк Аваль були вчора єдиними акціями, які вплинули на зміну фондового індикатору Української біржі. Значиме зменшення їх котирувань на 1,6% практично на ту саму величину, що і цієї середи у попередній день, і спричинило негативний рух індексу УБ цієї середи.

Також лише по котируванням вчора Українській біржі зросла на 0,3% ціна пайових паперів американської компанії Apple - до 8166 гривень за акцію.

Вчора на закриті на біржі NASDAQ, США ціна акцій компанії Apple склала 303,74 доларів США, підрісши минулого дня на цій біржі, як і днем раніше на 1,0%. Це становить при офіційному курсі гривні до долара США на сьогодні, 08.05.2020, 26,8185 гривень за 1 долар, 8145,85 гривень в еквіваленті, що лише на 0,2% менше, ніж ціна цих паперів на УБ (у два попередні дні ця різниця склала 0,6% і 0,2%). Невелика різниця в цінах акцій на двох біржах, в межах денних коливань, – це дуже добре. Ще якби були угоди з цими паперами на Українській біржі було б просто чудово.

Офіційний курс гривні до долара США (курс НБУ) на 8 травня встановлено рівні гривень 26,8185 за 1 долар США (-0,1138 гривень). Курс долара США на 7 травня за НБУ становить 26,9323 гривень за 1 долар.

Гривня продовжила укріплюватись. Вже певний час, після початкового п’ятиденного сильного руху уверх курсу гривні з кінця березня, гривня вже повільніше і далі укріплюється по відношенню до долара США та євро. Детальніше - на графіку НБУ, посилання https://bank.gov.ua/markets/exchangerate-chart.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 07.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 11,8% та 8,75%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 07.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 8,24%,  1 листопада 2028 року – 9,31%, 25 вересня 2032 року – 8,31%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 06.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 13,26% та 9,06%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 06.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 8,55%,  1 листопада 2028 року – 9,54%, 25 вересня 2032 року – 8,60%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 05.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 14,87% та 9,31%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 05.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 8,61%,  1 листопада 2028 року – 9,39%, 25 вересня 2032 року – 8,79%.

Як видно з цього після денної паузи маємо продовження суттєвого зниження дохідності єврооблігацій України через зростання їх ціни і вже суттєве перевищення попереднього локального максимуму прибутків від інвестицій в українські євробонди.  Можливо тут вплинули певні доволі значимі події на борговому ринку США, про що в новинах.

Більш чітко це зростання прибутків власників облігацій видно на  графіку абсолютних прибутків інвестицій в українські єврооблігації, який можна знайти на сайті за посиланням: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323.

Це графік зміни цін по всім випускам плюс дохід від купонів з їх реінвестуванням, включаючи й накоплений, але ще не отриманий дохід. Тобто це те, що отримав би інвестор, який інвестував би пропорційно розмірам випусків, включаючи й дохід, який він незабаром має отримати у вигляді чергових купонів.

Станом сьогодні на ранок орієнтовна дохідність облігацій внутрішньої державної позики України на вторинному ринку складає: номінованих в гривні – 10,0%/12,0% на «короткому» кінці та 12,0%/13,5-14,0-15,0% на «дальньому» кінці (точніше «середньому», який не включає самі «довгі» ОВДП). Хоча на ринку є і нижчі по дохідності пропозиції.

В порівнянні з минулим днем – невеликі зміни. Але в цілому видно тренд до зменшення дохідностей.

Світові фінансові ринки.

Основною новиною з точки зору динаміки світових фінансових ринків, стало досягнення вчора історичного мінімуму дохідності 2-о річними державними облігаціями США. На сьогодні вперше за всю історію, учасники фінансового ринку розглядають перехід до негативної базової ставки ФРС США.

Як відзначає ряд оглядачів фінансових ринків, таким чином учасники боргового ринку не погоджуються з опосередкованою «тезою» учасників ринків акцій, що відновлення світової економіки та економік розвинутих західних країн буде швидким. Адже низькі відсоткові ставки та негативне значення ф’ючерсів на базову ставку ФРС є свідоцтвом тривалих проблем в економіці, в той час як високі ціни акцій та їх зростання є свідоцтвом очікування набагато більш позитивного сценарію. Зазвичай при подібних розходженнях в оцінках борговий ринок виявляється набагато частіше більш правим.

Вчора на західних біржах Європи та США був ріст. Ринки країн, які розвиваються, які вчора та сьогодні «доганяють» зміни на фондових біржах розвинутих країн Заходу, вчора в цілому мало змінились і більше в негативну сторону.

Ріст на ринках акцій і їх поточні дуже високі ціни зумовлені поглядом «ринків» акцій (їх учасників) поза часовими рамками нинішніх та найближчого майбутнього надзвичайно поганих макроекономічних показників і стверджують, що відновлення економіки буде швидким та сильним.

Оглядачі задаються питанням, чи не зміниться цей погляд, по мірі того, як економіки «почнуть відкриватись» після заходів соціального дистанціювання.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 1,15%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав близьку величину 1,1%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, навпаки, знизився на 0,2% відображаючи багато в чому невелику негативну корекцію на фондових біржах США та Європи днем раніше.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси,  як  і вчора о цій порі, зростають. Індекс MSCI EM також зростає, додаючи 0,9%. При цьому він також «відслідковує» позитивний рух минулого дня на біржах Європи та США. Всі основні азійські фондові індекси сьогодні «в зеленому».

Не виключено сьогодні-завтра буде ще одна спроба росту світових фондових ринків за рахунок більш плавного, ніж раніше, руху вгору.

Українські фінансові новини.

Попередньо кілька зауважень.

Інформація про економічні нормативи банків станом на 01.05.2020 та оборотно-сальдова відомість банків за квітень, повний місяць зниження економічної активності  Україні, як і вчора, для чотирьох державних банків та Райффайзен Банк Аваль станом на 9-30 по Києву сьогоднішнього 8.05.2020 ранку відсутня.

Ця інформація публікується банками відповідно на початку та в кінці кожного місяця за попередній місяць, зазвичай 5-7 та 23-25 числа. Нормативи дозволили б оцінити шкоду заподіяну коронавірусом і його економічними наслідками для конкретних банків в квітні поточного року.

Нагадаємо, що в березні в цілому прибуток банків України дуже сильно знизився в порівнянні з попередніми місяцями і склав лише 95 мільйонів гривень. А це був лише початок дії заходів соціального відсторонення для зменшення поширення інфекції.

Що стосується річних та квартальних звітів українських емітентів, 30.04.2020 проміжну квартальну звітність за перший квартал поточного року опублікувала «Укрнафта». Також за перший квартал 2020 опублікована звітність Райффайзен Банк Аваль (окрема, неконсолідована), «Донбансенерго», «Мотор Січі». Річна звітність цих емітентів поки відсутня. Однак, що стосується Райффайзен Банк Аваль та «Донбансенерго» відома величина їх чистого прибутку з оголошень до зборів акціонерів.

1.      Зовнішня ліквідність та зовнішнє фінансування України.

Україна і Міжнародний валютний фонд (МВФ) у рамках переговорів про нову програму співпраці переорієнтувалися з попередньо узгодженої раніше трирічної програми розширеного фінансування EFF на 18-місячну програму stand-by, повідомив представник МВФ Джеррі Райс (Gerry Rice). «З огляду на безпрецедентну невизначеність щодо економічних і фінансових перспектив та необхідність зосередити політичні пріоритети на короткостроковому стримуванні та стабілізації». Райс уточнив, що постійна віртуальна місія обговорює політики, які можуть бути підтримані швидше через програму stand-by, ніж через EFF.

МВФ пропонує Україні варіант співпраці з короткою програмою кредитування stand-by без зменшення розмірів на період її дії, підтвердив Мінфін України. «Основна різниця між цими програмами полягає в терміні їх реалізації: stand-by - 1,5 року, EFF - 3 роки ... Сума програми на відповідні періоди залишається незмінною», - йдеться в повідомленні відомства в Facebook у четвер увечері.  Мінфін зазначає, що поки переговорні процеси з МВФ тривають і питання про модальність програми (EFF або stand-by) ще дискутується. «Уряд планує фіналізувати переговори з МВФ наступного тижня», - зазначило відомство.

Отримати $ 5 млрд від МВФ в 2020-21рр. за програмою stand-by легше, ніж за програмою EFF, повідомив представник України в МВФ Владислав Рашкован. За його словами, в поточних глобальних умовах невизначеності Фонд розуміє, що країнам дуже складно планувати структурні реформи на кілька років вперед. «Це проблема для багатьох урядів, не лише для Уряду Дениса Шмигаля. І рішення зміни програм не є специфічним рішенням Фонду для України - поки що загалом це позиція Фонду в багатьох країнах. Вона може помінятися, але за останні 2 місяці МВФ не затвердив жодної нової програми EFF», - пояснив представник України в МВФ.

Україна може розраховувати на попередньо домовлену суму фінансування від Міжнародного валютного фонду (МВФ), незважаючи на зміну програми, вважає також голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Главою місії Міжнародного валютного фонду в Україні призначено Іванну Владкову Голлар. На зазначеній посаді вона змінила Рона Ван Родена. Голлар, громадянка Болгарії, має значний досвід роботи в економіках, що розвиваються, очолювала місію Фонду в Молдові та Північній Македонії.

Наступне позачергове засідання Верховної Ради відбудеться в середу, 13 травня, а не у вівторок як планувалось раніше, заявив голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. «Нам необхідна присутність майже цілого парламенту. У понеділок вихідний і після понеділка буде певна кількість людей, які не зможуть приїхати у вівторок, і тому було ухвалено рішення зробити це в середу, тому що хочемо зібрати максимальну кількість людей у парламенті», - заявив Арахамія журналістам у четвер.

Також за його словами Верховна Рада має намір провести 12-годинне позачергове пленарне засідання для розгляду законопроекту про банки в 2-му читанні та проведення години запитань до уряду в середу, 13 травня.

Закон про банки дуже важливий з точки зору затвердження програми співпраці України та МВФ, отримання фінансування Фонду. Позитивне рішення МВФ щодо нової програми крім траншу МВФ дасть уряду змогу отримати також макрофінансову допомогу від ЄС (EUR500 млн) і кредит Світового банку (до $1,0 млрд). Все це  фінансування має вирішальним чином позитивно позначитись на збереженні фінансової стабільності в Україні.

Однак як ми бачимо, як кажуть в таких випадках, «не все так просто». Закон «про банки» не можуть прийняти вже дуже тривалий час, що унеможливило реалізацію ще минулорічної домовленості про програму співпраці з МВФ і затвердження її керівництвом Фонду. І зараз для його прийняття очікують максимальну кількість депутатів.

2.      Квартальна звітність емітентів акцій України, акції яких котируються на місцевих українських біржах.

Райффайзен Банк Аваль отримав в першому кварталі 2020 року чистий прибуток у 1,037 мільярдів гривень, що є дуже високим показником та близьким до показника першого кварталу минулого року, 1,079 мільярдів гривень.

Всі показники банку в частині доходів та витрат в 1 кварталі 2020 мало змінились в порівнянні з показниками аналогічного періоду минулого року. Якщо говорити у відсотках, то за виключенням торгового доходу, частка якого в доходах невелика.

Чистий процентний дохід та комісійний дохід незначно підросли, торговий дохід з дуже малого позитивного став помітно негативним (але відносно інших чистих доходів збиток невеликий). Витрати банку незначно підросли. Перегляд фінансових активів (включаючи створення резервів по кредитам) був негативним, але дуже малим в порівнянні з дуже малим позитивним в першому кварталі 2019.

Укрнафта в першому кварталі 2020 року отримала чистий збиток в сумі 852 мільйонів гривень. Це порівнюється з прибутком 295 мільйони гривень, отриманим роком раніше.

Причин збитку три. Перша – дуже значне зниження цін на вуглеводні, в першу чергу нафту. Друга – те, що як в 2019 році компанія в звітності за перший квартал 2020 року не відобразила реалізацію нафти, яка в основному приносить компанії прибуток. З видобутих в першому кварталі 383 тисяч тонн нафти реалізовано на папері «аж» 5 тисяч тонн. Таке можливо по обліковій політиці компанії. Реалізація нафти компанією враховується в її обліку при переході всіх прав та ризиків по проданій сировині. Третьою причиною є не зменшення ставки рентних платежів при зменшенні ціни на вуглеводні. Стаття «інші операційні витрати», яка враховує рентні платежі, в першому кварталі 2020 склала 2,093 мільярдів гривень в порівнянні з 2,880 роком раніше. Невелика різниця.

Таким чином з емітентів, акції яких торгуються найбільше на місцевих біржах, за перший квартал 2020 не відзвітувала лише компанія «Центренерго». Річних же звітів, які мають пройти аудит, поки не опублікував жоден з емітентів цієї категорії.

Квартальна звітність за перший квартал 2020 зараз не дуже показова. Однак, якщо коментувати, то слід сказати, що звітність РБА дуже хороша, хоча в наступних кварталах має бути суттєво  гіршою. А звітність «Укрнафти» вже в першому кварталі 2020 далеко не надихає.

3.      Новини банківського сектору України.

«Відтік термінових гривневих депозитів і валютних коштів населення наприкінці квітня припинився - навпаки, за тиждень, що закінчився 30 квітня, гривневі кошти населення зросли на 0,3%», - повідосляє НБУ. Вказується, що другий тиждень поспіль вклади в національній валюті знаходяться на максимальних рівнях від початку березня. Валютні кошти вперше від початку відтоку зросли на 0,2% в доларовому еквіваленті.

«Ставки за кредитами і депозитами відреагували на зниження Національним банком облікової ставки на 2 п.п. до 8%, в тому числі ставки за корпоративними кредитами знизилися до рівня початку березня. Продовжувала знижуватися вартість термінових гривневих депозитів», - сказано в повідомленні.

Як підкреслили в НБУ, банки виконують вимоги за коефіцієнтом покриття ліквідністю (LCR) зі значним запасом, і своєчасно та в повному обсязі виконують зобов'язання перед клієнтами.

Стан банківської системи дуже важливий для фінансової стабільності в країні. Те, що немає відтоку депозитів дуже добре для банків. Зниження відсоткових ставок в цілому для них негативне, оскільки зменшує їх проценту маржу і доходи. Однак, воно позитивне для економіки країни.

4.      Криза в енергетичному секторі України.

У квітні Україна скоротила споживання електроенергії без урахування технологічних втрат у мережах на 11%, або на 1 122 млн кВт-год, до 9 028 млн кВт-год порівняно з березнем (10 150 млн кВт-год), - НЕК «Укренерго». Порівняно з аналогічним періодом минулого року споживання електроенергії скоротилося на 7,8% або на 763 млн кВт-год.

У квітні 2020 року Україна скоротила виробництво електричної енергії на 9,82%, або на 1 216 млн кВт-год до 11 169 млн кВт-год порівняно з квітнем 2019 року.

При цьому виробництво електроенергії з поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) у квітні 2020 року становило 1 051 млн кВт-год, що в 2,3 рази більше, ніж у квітні 2019 року.

Станом на 4 травня понад 24 тис. домогосподарств України встановили побутові СЕС загальною потужністю 618 МВт на загальну суму інвестицій 495 млн євро і самостійно забезпечують свої потреби в електроенергії, - повідомило Держенергоефективності.

Державне бюро розслідувань почало розслідувати обмеження вироблення електроенергії на атомних електростанціях.

У Державній інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) заявили, що не вбачають у рішеннях щодо режимів роботи атомних станцій будь-яких порушень правил і норм безпеки.

Національна енергетична компанія «Укренерго» заявляє, що скорочення виробництва національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" електроенергії не вплине на збільшення її вартості для кінцевого споживача.

5.      Інші українські фінансові новини.


Верховний Суд відклав розгляд справи сім'ї Суркісів за позовом до Приватбанку до 15 червня. Про це сказано в повідомленні прес-служби Верховного Суду.

Світові фінансові та економічні новини.

Як вже зазначалось, основною новиною стосовно динаміки фінансових ринків, є досягнення 2-и річними державним облігаціями США нового історичного мінімуму дохідності 0,13% та вперше за всю історію очікування того, що базова ставка в США стане від’ємною. Детальніше стосовно останнього, посилання https://www.cmegroup.com/trading/interest-rates/stir/30-day-federal-fund.html, пояснення, посилання https://www.investopedia.com/terms/f/fed-funds-futures.asp

Новина та ф’ючерси на фонди ФРС говорить про те, що учасники боргового ринку США не вірять у швидке відновлення економіки цієї країни.

Інші новини.

Відбулась розмова між офіційними торговими (урядовими) представниками США та Китаю. Сам факт розмови у великій мірі зняв певне напруження, яке виникло після звинувачень високопосадовців США на адресу Китаю стосовно походження нового коронавірусу. «Конфлікт між країнами зараз найменше, що потрібно фінансовим ринкам» і не тільки, говорять усі фахівці.

Вчора була опублікована інформація по первинним звернення по безробіттю в США. Кількість нових звернень за тиждень склала 3,17 мільйонів, незначно більше за очікування.

Сьогодні має бути опублікований черговий місячний звіт по праці в США.

Як було написано в огляді за минулий день, очікується, що кількість робочих місць в США в несільськогосподарському секторі країни в квітні 2020 знизилася на 21-22 мільйони з  березня цього року, а рівень безробіття зріс до 16% з 4,4%.

Коментуючи, варто звернути зауваження про «запізнювання» даних квітня через базову дату складання звіту 12 число місяця, а також про дуже значне покращення ситуації з зайнятістю до кінця цього року, про що говорив в цю середу президент Федерального резервного банку (ФРБ) Сент-Луїса Джеймс Буллард.

Очікується, що в червні почнеться розворот на ринку праці США і зайнятість в країні почне швидко відновлюватись.

Повідомляється, що Аргентина зараз знаходиться на грані чергового суверенного дефолту, який зараз бачиться учасниками ринку як майже неминучий.

І знову до місцевого ринку акцій.

Вчора і позавчора індекс Української біржі дещо знизився після денного відскоку. Було б дуже непогано, якби індикатор УБ сьогодні чи відразу після свята ат вихідних продовжив свій ріст.

Зовнішні ринки дають для цього хороші підстави: ріст учора та сьогодні, загальний позитивний тренд їх росту. Чи буде цього достатньо для місцевого ринку акцій? Побачимо.

Рис.1
Рис.1


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 8 мая 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду