Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 18:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 13 мая 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1350,96-0,27%

За вчора та сьогоднішній ранок значних фінансових новин для фінансових  ринків що світових, що місцевих не було. Серед головних новин, огляди фінансових результатів окремих корпорацій, аналіз висловлювань фахівців по коронавірусу і ледь не на першому місці зниження фондових індексів США, яке учора склало трохи більше 2%. Не так вже багато.

Про суб’єктивні чинники цього зниження було сказано в огляді за минулий день, про об’єктивні трохи нижче.

Для учасників українського фінансового ринку цікавою може бути інформація про результати вчорашніх первинних аукціонів з розміщення ОВДП та в не меншій мірі про економічні нормативи українських банків станом на 1 травня цього року, через більше ніж місяць після початку карантину.

Але спочатку до динаміки на фінансових ринках.

Український фінансовий ринок.

Вчора індекс ПФТС не змінився. Це після втрати ним зовсім незначних 0,02% днем раніше та після «стояння на місці» шість торгових днів підряд до цього. Індикатор, який вже тривалий час дуже мало змінюється і дуже, просто дуже повільно, але послідовно «сповзає вниз» перебуває на своєму більш, ніж півторарічному мінімумі.

Вчора на біржі ПФТС відбулась єдина угода з акціями і це була угода по безадресним заявкам з 10000 акцій «не індексного» «Індустріалбанку». Все ж якась активність в сегменті акцій.

Індекс Української біржі вчора «підскочив» на 2,6%. Це після його росту минулої п’ятниці на 1,5%.

На відміну від індексу ПФТС, який по суті останні місяці просто «спить», індекс Української біржі непогано рухається і до певної міри відображає почуття інвесторів на світових ринках акцій і більше на місцевому ринку акцій. Однак, зазначимо, що минулого тижня торгова активність на Української біржі була дуже низькою і індикатор УБ змінювався більше по змінам котирувань акцій. Торгова активність на Українській біржі залишилась дуже низькою і минулого дня.

Вчорашній «підскік» індексу УБ, який відбувся під самий кінець торгів, разом зі зростання індексу минулої п’ятниці дуже суттєво підправили технічну картину індексу Української біржі. Тепер це не зниження, з паузами, як було до руху минулої п’ятниці і не послідовне зниження, яке переривається паузами зростання, а щось інше. Що – поки не зрозуміло. Можливо велика зупинка в зниженні, можливо спроба росту, яка може не вдатись.

Вчора з акціями на Українській біржі відбулась лише одна  угода. Це була угода по безадресним заявка з 10 акціями «Укрнафти». Саме ця угода минулого дня змінила значення індексу Української біржі. Ціна акцій нафтогазової компанії по ній зросла на дуже значимих 13,0% зі 115 до 130 гривень за акцію. Днем раніше лише по котируванням без угод ціна акцій «Укрнафти» на УБ додала 4,45% зрісши зі 110,1 до 115 гривень за папір.

Лише по котируванням цього вівторка на Українській біржі зросла на 3,7% ціна пайових паперів американської компанії Apple - до 8541 гривні за акцію.

Вчора на закриті на біржі NASDAQ, США ціна акцій компанії Apple склала 311,41 доларів США, опустившись за день на цій біржі на 1,1% після росту на 1,6% цього понеділка. Це становить при офіційному курсі гривні до долара США на сьогодні, 13.05.2020, 26,7947 гривень за 1 долар, 8344,14 гривень в еквіваленті, що на 2,3% менше, ніж ціна цих паперів на УБ (у попередній день було 2,6% більше, трохи раніше ця різниця складала 0,2-0,6%). Відносно невелика різниця в цінах акцій на двох біржах, в межах денних коливань чи трохи більше, – це дуже добре. Ще якби були угоди з цими паперами на Українській біржі було б просто чудово.

Ніяких інших угод з акціями, як і значимих змін котирувань в сегменті акцій, вчора на Українській біржі не було.

Офіційний курс гривні до долара США (курс НБУ) на 13 травня встановлено рівні гривень 26,7947 за 1 долар США (-0,0249 гривень). Курс долара США на 12 травня за НБУ становить 26,8196 гривень за 1 долар.

Маємо продовження укріплення гривні після дня зовсім незначного її ослаблення, яке добре вписується в уже тривалий середньостроковий тренд укріплення гривні.

Певний час, після початкового п’ятиденного сильного руху уверх курсу гривні з кінця березня, гривня з невеликими перервами повільніше і далі укріплюється по відношенню до долара США та євро. Детальніше - на графіку НБУ, посилання https://bank.gov.ua/markets/exchangerate-chart

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 12.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 9,16% та 7,50%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 12.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 7,85%,  1 листопада 2028 року – 8,91%, 25 вересня 2032 року – 7,92%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 08.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 10,18% та 7,80%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 08.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 8,10%,  1 листопада 2028 року – 9,12%, 25 вересня 2032 року – 8,19%.

Маємо продовження суттєвого зниження дохідностей єврооблігацій України і зростання їх цін і вже суттєве перевищення попереднього локального максимуму прибутків від інвестицій в українські євробонди.

Більш чітко це зростання прибутків власників облігацій видно на  графіку абсолютних прибутків інвестицій в українські єврооблігації, який можна знайти на сайті за посиланням: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323.

Це графік зміни цін по всім випускам плюс дохід від купонів з їх реінвестуванням, включаючи й накоплений, але ще не отриманий дохід. Тобто це те, що отримав би інвестор, який інвестував би пропорційно розмірам випусків, включаючи й дохід, який він незабаром має отримати у вигляді чергових купонів.

Ще інформація по дохідностям окремих випусків суверенних євробондів України.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 07.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 11,8% та 8,75%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 07.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 8,24%,  1 листопада 2028 року – 9,31%, 25 вересня 2032 року – 8,31%.

Станом сьогодні на ранок орієнтовна дохідність облігацій внутрішньої державної позики України на вторинному ринку складає: номінованих в гривні –10,75%/12,0% на «короткому» кінці та 11,75%/14,5% на «дальньому» кінці (точніше «середньому», який не включає самі «довгі» ОВДП). Хоча на ринку є і нижчі по дохідності пропозиції.

В цілому продовжується тренд до зменшення дохідностей, однак за вчора – невеликі зміни.

Однак за даними Національного банку дохідності ОВДП на вторинному ринку за останній день дуже суттєво знизились по всій кривій дохідності, Рис. 1-2 в кінці огляду. Мова йде про більш, ніж 3% зниження на «короткому» кінці та трохи більше 2% в середині кривої дохідності. На самому кінці кривої дохідності зменшились незначно, але вони і були невеликими.

Помітна негативна зміна має місце за даними Нацбанку і для паперів номінованих в доларах США з погашенням, скажімо в червні 2021 року – мінус 0,5%.

Однак на ринку по індикативним котируванням, як вже зазначалось зниження набагато менше, якщо є взагалі. Все залежить ще від того, як рахувати.

Сьогодні є велике погашення ОВДП номінованих в доларах США. Можливо це вплинуло на підхід НБУ до розрахунку ОВДП. Зниження дохідностей ОВДП сьогодні дуже вигідне Мінфіну та Нацбанку.

Світові фінансові ринки.

Як вже згадувалось на початку цього огляду, широкий фондовий індекс США S&P 500 вчора знизився на 2,05%, після росту у два попередні торгових дні на 1,7%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 зріс на 0,3%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, втратив 0,7%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси мало змінюються, поступово переходячи від слабкого зниження до слабкого росту, на європейські – знижуються ліквідуючи розрив в результатах вчорашніх торгів. Індекс MSCI EM зранку додає 0,1-0,2%.

Українські фінансові новини.

Ринок боргових цінних паперів України.

Вчора відбулися чергові аукціони Міністерства фінансів України. Їх було два. Вперше за пару місяців Мінфіну вдалось розмістити піврічні папери номіновані в гривні. Аукціон був дуже успішним і з точки зору обсягу залучених коштів.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 12 травня 2020 року, до державного бюджету було залучено 19,390 мільярдів гривень. 13,067 мільярдів було отримано за папери з терміном обігу 77 днів – 2,5 місяці і 6,323 мільярдів за папери з терміном обігу 196 днів.

Середньозважені дохідності при розміщенні склали 11,26% та 11,28%.

Минулого тижня (до вчорашнього аукціону і сьогоднішнього погашення) сукупні інвестиції в гривневі ОВДП збільшилися на 9,120 мільярдів гривень. Єдиними нетто-покупцями стали банки, які купили папери на 12,625 мільярдів гривень. В той же час нерезиденти продали ОВДП на 1 мільярд гривень, юрособи України - на 1,349 мільярдів гривень, фізичні особи України - на 169 мільйонів гривень.

Інвестиції в доларові ОВДП збільшилися на 166 мільйонів доларів США. Всі групи інвесторів наростили вкладення: банки - на 147 мільйонів доларів США, Нерезиденти - на 15 мільйонів доларів США, фізособи - на 3 мільйонів доларів,  юрособи - на 1 мільйон.

Зараз ситуація з залученням коштів Мінфіном виглядає дуже благополучно. Не виключено цьому допомагають і аукціони НБУ з надання банкам ліквідності. Нагадаємо, що Національний банк України надав банкам 2,4 мільярди гривень рефінансування на термін від року до п'яти років на дебютному тендері в п'ятницю. Ставка склала 8,0% річних – на рівні обігової ставки НБУ.

Так само виглядає благополучною ситуація і з дохідностями суверенних євробондів України та ОВДП на вторинному ринку.

Стійкість банківського сектору України.

Вчора Національний банк України оприлюднив черговий «Огляд банківського сектору» України за травень 2020 року.

«Банки підготовлені до роботи у складних макроекономічних умовах та повинні підтримати відновлення економіки після карантину» – такий підзаголовок до огляду в новинах НБУ.

«Запроваджені через пандемію карантинні заходи помітно вплинули на роботу сектору, зокрема динаміку залучення депозитів, кредитування і прибутковість учасників ринку. Національний банк суттєво пом’якшив вимоги до банків та розширив можливості з безперебійного підтримання ліквідності, проте умови їх роботи лишатимуться складними у наступні місяці через погіршення якості портфеля, зростання ризиків та зменшення попиту на послуги. Водночас проведена реформа банківського сектору значно посилила стійкість банків, тому більшість установ зможуть уникнути потреби в збільшенні капіталу» - стверджується в огляді.

Коментуючи. Стійкість банківського сектору дуже важлива для учасників місцевого ринку акцій та звичайних громадян. Дуже добре, що банки підготовлені, а НБУ надає банкам ліквідність.

Наскільки зараз стійкі банки можна побачити з виконання нормативів НБУ. Вчора банки опублікували нормативи станом на 1 травня 2020 року. Це дуже важлива публікація з точки зору розуміння поточного стану справ в секторі.

Ці нормативи для державних банків в тому числі в порівнянні з Райффайзен Банк Аваль наведені в Таблиці 1, Рис. 4 в кінці цього огляду.

Як видно з Таблиці в цілому банки виконують нормативи та виглядають поки фінансово стійкими, а їх показники практично не погіршились чи навіть покращились в порівнянні з показниками станом на 1 квітня 2020 року.

Це дуже добре. Поки добре. Далі буде видно.

Ще новини сектору.

Міністерство фінансів оголосило новий конкурс на посаду голови правління Державного Ощадного банку.

Тут можна говорити про те, що у Мінфіну, є чимало претензій до нинішнього керівника банку з точки зору рентабельності роботи установи і пошуку ним шляхів її збільшення, зміни бізнес-моделі роботи банку та виконання наміченої реформи Ощадного банку.

Національний банк України заявив про порушення центробанку і міністерства фінансів Російської Федерації під час зміни структури власності українського дочірнього банку російського Сбербанку - АТ «Сбербанк» (Київ). Зміна власника істотної участі  АТ «Сбербанк» усупереч вимогам закону відбулася без погодження з українським регулятором. 50% + 1 акція АТ «Сбербанк» (Київ) були продані міністерству фінансів РФ за 2,14 трлн рублів заплачені з фонду національного добробуту.

Зовнішня ліквідність та зовнішнє фінансування України.

«Закон про банки».

Сьогодні у Верховній Раді розглядається закон про «банки» (№2571-д), який необхідний для затвердження такої необхідної для України програми МВФ.

Вчора прем'єр-міністр Денис Шмигаль мав відеоконференцію з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. В ході розмови він висловив сподівання на підписання меморандуму про співпрацю з Міжнародним валютним фондом до кінця травня.

За повідомленням прес-служби уряду прем'єр-міністр України також висловив надію, що співпраця з МВФ за програмою Stand-by, дозволить отримати 5 мільярдів доларів США, із яких 3,5 мільярди будуть спрямовані до державного бюджету на 2020 рік, а також отримати кошти від інших міжнародних фінансових організацій.

Нагадаємо, що отримання цих коштів є дуже важливим в часи нинішньої економічної кризи та пікових виплат України за зовнішнім боргом.

А тим часом Національний банк у період з 4 по 8 травня наростив купівлю валюти на міжбанківському валютному ринку на 72% до 199,1 мільйонів доларів порівняно з попереднім тижнем, 27-30 квітня і таким чином продовжив нарощувати міжнародні резерви України.

Позитивна новина з точки зору фінансової стабільності в Україні.

Економіка України.

Оцінка зміни ВВП України. Інші новини.

За новою оцінкою Мінекономіки валовий внутрішній продукт України в першому кварталі 2020 року скоротився на 1,2% (раніше – 0,9%).

У квітні порівняно з березнем середні ціни на житло на первинному ринку нерухомості Києва знизилися на 1,5% після 5 місяців росту поспіль, а на 3,5% після тримісячного росту.

Криза в енергетичному секторі України.

4-8 травня споживання електроенергії в об'єднаній енергосистемі (ОЕС) України за даними «Укренерго» знизилося на 6,3%.

Середньозважена добова ціна електроенергії на ринку «на добу вперед» (РДВ) в об'єднаній енергосистемі (ОЕС) України станом на 12 травня скоротилася на 11,6%, або на 171 гривню/Мвт-год до 1 303 гривень/МВт-год порівняно з 4 травня, але в межах «Бурштинського енергоострова» збільшилася на 16%.

Світовий банк рекомендує Кабінету Міністрів відстрочити будівництво нових «зелених» електростанцій для вирішення накопичених проблем, повідомила прес-служба Міненерго за результатами відеоконференції тимчасово виконуючої обов'язки міністра енергетики та захисту навколишнього середовища України Ольги Буславець з представниками Світового банку.

Ольга Буславець заявила, що середньозважену вартість електроенергії національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» необхідно підняти на 58%, або на 33 коп., до 90 коп./кВт-год. (Держава зобов'язала «Енергоатом» продавати електроенергію по 57 коп./кВт-год для того, щоб забезпечити тариф для населення в розмірі 15 коп./кВт-год).

Світові фінансові та економічні новини.

Учасники фінансового ринків минулого дня і сьогодні зранку аналізували квартальну корпоративну звітність за перший квартал 2020 року і наступні зміни фінансових результатів корпорацій, перспективи відновлення економіки після зменшення заходів соціального відсторонення.

Що стосується останнього, то вчора доктор Ентоні Фаучі, який консультує Білий Дім, США з приводу інфекційних захворювань, у відеовиступі перед сенаторами США висловив думку, що занадто швидке припинення карантину може зашкодити економічному росту, спровокувавши повторний спалах захворювання на Covid-19.

Що стосується квартальної звітності.

Станом на кінець минулої п’ятниці 86% (430 з 505) компаній з індексного кошика S&P 500 опублікували квартальну звітність за перший квартал 2020 року.

Зниження прибутків на річній основі (рік до року) в першому кварталі 2020 року склало 12% за даними Refinitiv та 13,6% за даними FactSet. Це фактичні значення та очікування галузевих аналітиків по тим хто не відзвітував. Показник кращий, ніж був на попередньому тижні.

Проте галузеві аналітики продовжили суттєво знижувати прогнози по прибуткам на наступні квартали, Рис. 5 в кінці цього огляду.

Значення P/E форвард, за прогнозом чистого операційного прибутку на наступні 12 місяців і поточними цінами складає для умовної індексної акції S&P 500 20,2 (FactSet), за прогнозними прибутками на 12 місяців, що почнуться з другого кварталу 2020, – 22 (Refinitiv). Це дуже багато, це найвище значення з квітня 2002 року, Рис. 6 в кінці цього огляду.

Здавалось би гарантія наступного падіння цін акцій. Проте є ще ФРС та інші центробанки, наднизькі відсоткові ставки, які знижують відносну оцінку до боргів, та спекуляції на ринку.

І знову до місцевого ринку акцій.

Вчора індекс Української біржі ще підріс. Це ще більше підправило технічну картину в індикаторі УБ. Зараз вона не визначена та ще все ж більше тяжіє до очікування наступного зниження. Що буде далі?

Здається, відповідь на це питання залежатиме від динаміки зовнішніх ринків акцій та фінансових показників українських емітентів в цьому кварталі.

Іншим питанням, яке турбує, залишається дуже низька торгова активність на українських біржах в сегменті акцій. Вона сильно зменшилась за останній тиждень. Чи зупиниться найближчим часом цей тренд. Хотілось би.

Дохідності ОВДП номінованих в гривні за даними НБУ на дату



Рис.1
Рис.1

Дохідності ОВДП номінованих в гривні за даними НБУ на дату



Рис.2
Рис.2

Рис.3
Рис.3

Таблиця 1. Економічні нормативи та ліміти відкритої валютної позиції, розрахунок яких передбачено Інструкцією № 368 та Положенням №290* станом на 01 Травня 2020 року



Рис.4
Рис.4



Рис.5
Рис.5



Рис.6
Рис.6



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 13 мая 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду