Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 05:00
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 14 мая 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1350,960%

Новини сьогодні цікаві.

На сьогодні основними новинами для світових фінансових ринків стали негативна динаміка ринку акцій США, виступи та інтерв’ю впливових людей на фінансовому ринку США.

Для українського фінансового ринку дуже значимою новиною стало вчорашнє позитивне голосування Верховної Ради за «банківський закон» в другому читанні. Прийняття цього законодавчого акту відкриває шлях для затвердження програми МВФ співпраці з Україною та отримання Україною великого фінансування фонду а пов’язаного з цим іншого зовнішнього фінансування на суму порядку 10 мільярдів доларів США в цьому році, що надзвичайно важливо для утримання фінансової стабільності в нашій державі.

Ця новина має значний вплив на борговий фінансовий ринок України. Співпраця з МВФ має ще помітно знизити дохідності українських боргових інструментів, ОВДП, ОЗДП – суверенних єврооблігацій України, окремих корпоративних випусків облігацій, а також знизити процентні ставки по депозитам та кредитам. Це через більшу впевненість інвесторів в надійність інвестицій у українські фінансові активи, а також завдяки надходженню коштів позичок в валюті, в тому числі до державного бюджету нашої країни. Хоча, тут варто зазначити, що більша частина цих коштів піде на погашення існуючих боргів. Наприклад, лише в травні Україна зобов’язана погасити 1 мільярд доларів боргу Сполученим Штатам та ще певну суму МВФ. Українські державні банки також мають значні виплати по єврооблігаціям.

Що стосується першої події на світових фінансових ринках, згаданої на початку цього огляду, то варто зазначити що вчорашній день був другим день суттєвого зниження фондових індексів США поспіль. Відповідно, під впливом цього чинника відбувся ріст цін і зниження дохідності державних облігацій США, оскільки учасники ринку акцій, продаючи їх, купували державні облігації.

Другою, чи може першою по значенню серед новин подією (чи подіями), був (були) вчорашній виступ Голови Федеральної резервної системи, центрального банку США, Джерома Павелла, інтерв’ю президента і генерального директора Федерального резервного банку Клівленда (ФРБ) Лоретти Местер, інтерв’ю відомого мільярдера, №166 в світі по статкам, керівника хедж-фондів Девіда Теппера (Appaloosa Management), коментарі президента Трампа з приводу політки ФРС і Голови ФРС особисто та в неявній формі його негативне зауваження проти Девіда Теппера та інших знаних фінансистів, які нещодавно давали негативні коментарі по ринку акцій США. А також неявний негативний коментар Дональда Трампа состовно поточного зниження на ринку акцій США.

Сьогодні очікуються виступи ще трьох керівників ФРС США, президентів Федеральних резервних банків (ФРБ).

Ще раз підкреслимо, що поведінка ринку акцій США впливає на інші ринки акцій, а за цим і в значній мірі на світові боргові ринки. Вона може відобразитись і в поведінці українських фондових індикаторів і навіть в дохідності українських боргових інструментів, в меншій мірі депозитів. Це якщо зниження ринку акцій США буде сильним та тривалим. Приклад - співпадіння по часу максимумів та мінімумів на фондовому ринку США та борговому ринку України цього року.

Власне, все перераховане вище не має бути несподіванкою для тих, хто слідкує за ринками, та/чи тих, хто читає наші огляди. Потік новин в наших оглядах послідовно підводив до цих подій. Саме для того цей потік і призначений, щоб переважна більшість новин, в тому числі «несподіваних», була добре очікуваними і учасники фінансового ринку могли до них відповідним чином підготуватись, розмістивши відповідним чином свої кошти у фінансових активах та плануючи їх розміщення на різні вже добре передбачувані випадки – різні продумані сценарії. Це дозволяє не втрачати кошти від інвестицій та краще їх набувати - заробляти.

Ми постійно відслідковували вже дуже тривалий час «проходження» банківського закону в Україні, майже щоразу підкреслюючи його значення та вплив. Так само ми вже пару тижнів пишемо про негативні потоки коштів інвесторів в інвестиційні фонди акцій США та дуже високу поточну оцінку ринку акцій США.

Детальніше про новини нижче. Зараз до динаміки на фінансових ринках.

Український фінансовий ринок.

Вчора індекс ПФТС не змінився. Це після дня без змін, втрати ним зовсім незначних 0,02% ще днем раніше та після «стояння на місці» шість торгових днів підряд до цього. Індикатор, який вже тривалий час дуже мало змінюється і дуже, просто дуже повільно, але послідовно «сповзає вниз» перебуває на своєму більш, ніж півторарічному мінімумі.

Вчора на біржі ПФТС відбулась єдина угода з акціями і це була угода по безадресним заявкам з 11000 акцій «не індексного» «Індустріалбанку». Майже те ж саме, що і днем раніше.

Індекс Української біржі вчора знизився на невеликі 0,3%. Це після його «підскоку» на 2,6% цього вівторка та росту минулої п’ятниці на 1,5%.

На відміну від індексу ПФТС, який по суті останні місяці просто «спить», індекс Української біржі непогано рухається і до певної міри відображає почуття інвесторів на світових ринках акцій і більше на місцевому ринку акцій. Однак, в останні торгові дні це відбувається при мінімальній чи низькій торговій активності в сегменті акцій на Українській біржі.

Вчора ця ситуація дещо покращилась. Торгова активність в сегменті акцій на Українській біржі дещо підросла.

Вчора на Українській біржі відбулось п’ять угод з акціями. Це були дві угоди по безадресним заявкам з «індексними» акціями Райффайзен Банк Аваль, дві адресні угоди з «індексними» акціями «Центренерго» та одна угода угоди по безадресним заявкам з «не індексними» акціями Миронівського хлібопродукту.

Обсяг цих угод в тій же послідовності склав відповідно 27,9, 38,185 та 6,75 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Виходячи з цього зрозуміло, що єдиними акціями, які мали вчора вплив на індекс Української біржі були акції Райффайзен Банк Аваль. Ціна цих паперів на УБ вчора знизилась на 1,6% з 0,315 до 0,310 гривень за акцію.

Біржовий курс акцій Райффайзен Банк Аваль на Українській біржі вчора сформувався і склав ті самі 0,3100 гривень за акцію. До цього він складав 0,3300 гривень за акцію (датований 16.04.2020). Тож його зниження вчора склало 6,1%.

Умовна середньозважена ціна акцій «Центренерго» по згаданими вище двом адресним угодам склала рівно 7,0 гривень, що на 0,3 гривні або 4,5% вище за «офіційну» ціну цих паперів на Українській біржі, 6,7 гривень за акцію. Ціну називаємо умовною, бо угода адресна. (Раніше ціна цих паперів по адресним угодам на УБ складала 7,4 гривні за акцію, а ще раніше – 7,1 гривню за папір).

Угода з акціями Миронівського хлібопродукту на Українській біржі минулого дня відбулась без зміни їх ціни 225 гривень за акцію.

Вчора на закриті на Лондонській фондовій біржі ціна акцій Миронівського хлібопродукту склала рівно 5,72 доларів США (днем раніше - 5,80 доларів США). Це становить при офіційному курсі гривні до долара США на сьогодні, 14.05.2020, 26,6897 гривень за 1 долар США, 152,67 гривень в еквіваленті (154,80 гривень – при ціні 5,80 доларів США). Ціна акцій МХП в Лондоні на 32,1% (31,2%) менше, ніж ціна цих паперів на УБ. Велика різниця - традиційна для цих паперів в останній час. Еквівалентна ціна акцій МХП в Лондоні по Українській біржі 8,43 долара США.

Слід зазначити, що з часу попередньої угоди на  Українській біржі 24.04.2020 два з половиною тижні ціна акцій МХП в Лондоні зросла з 5,76 доларів США до 6,30 доларів, але потім знизилась до нинішнього приблизно того самого рівня.

Ніяких інших угод з акціями, як і значимих змін котирувань в сегменті акцій, вчора на Українській біржі не було.

Офіційний курс гривні до долара США (курс НБУ) на 14 травня встановлено рівні гривень 26,6897 за 1 долар США (-0,1050 гривень). Курс долара США на 13 травня за НБУ становить 26,7947 гривень за 1 долар.

Укріплення гривні вчора прискорилось.

Певний час, після початкового п’ятиденного сильного руху уверх курсу гривні з кінця березня, гривня з невеликими перервами повільніше і далі укріплюється по відношенню до долара США та євро. Детальніше - на графіку НБУ, посилання https://bank.gov.ua/markets/exchangerate-chart

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 13.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 6,50% та 6,64%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 13.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 7,61%,  1 листопада 2028 року – 8,57%, 25 вересня 2032 року – 7,79%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 12.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 9,16% та 7,50%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 12.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 7,85%,  1 листопада 2028 року – 8,91%, 25 вересня 2032 року – 7,92%.

Маємо суттєве продовження значного зниження дохідностей єврооблігацій України і зростання їх цін і вже суттєве перевищення попереднього локального максимуму прибутків від інвестицій в українські євробонди. Це цілком можливо викликано вже близькою перспективою співпраці України та МВФ, що дуже суттєво впливає на почуття стабільності у інвесторів в українські фінансові активи. Іншим чинником росту прибутків інвесторів можливо є зменшення дохідності та низька дохідність боргових фінансових інструментів в світі, включаючи й корпоративні бонди США та Європи, через викупи ФРС та інших центробанків.

Більш чітко це зростання прибутків власників облігацій видно на  графіку абсолютних прибутків інвестицій в українські єврооблігації, який можна знайти на сайті за посиланням: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323.

Це графік зміни цін по всім випускам плюс дохід від купонів з їх реінвестуванням, включаючи й накоплений, але ще не отриманий дохід. Тобто це те, що отримав би інвестор, який інвестував би пропорційно розмірам випусків, включаючи й дохід, який він незабаром має отримати у вигляді чергових купонів.

За інформацією наданою компанією CBONDS, максимальна «паперова» втрата інвесторами доходу від інвестицій в Українські єврооблігації з максимуму 20 лютого склала 27,2%  на 18 березня 2020 (до речі близько до дати мінімуму фондового ринку США). Наразі втрата від цього максимуму складає лише 9,2%. Від мінімуму індекс Euro-Cbonds Sovereign Ukraine підріс на  суттєві 24,7%. Відповідні значення індексу 265,67, 193,45 та 241,31.

Інформація по дохідностям окремих випусків суверенних євробондів України в попередні дні.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 08.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 10,18% та 7,80%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 08.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 8,10%,  1 листопада 2028 року – 9,12%, 25 вересня 2032 року – 8,19%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 07.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 11,8% та 8,75%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 07.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 8,24%,  1 листопада 2028 року – 9,31%, 25 вересня 2032 року – 8,31%.

Станом сьогодні на ранок орієнтовна дохідність облігацій внутрішньої державної позики України на вторинному ринку складає: номінованих в гривні –10,75%/12,0% на «короткому» кінці та 11,5-11,75%/14,5% на «дальньому» кінці (точніше «середньому», який не включає самі «довгі» ОВДП). Хоча на ринку є і нижчі по дохідності пропозиції.

З учорашнього ранку без змін.

Вчора відбулось велике погашення ОВДП номінованих в доларах США.

Світові фінансові ринки.

Як вже згадувалось на початку цього огляду, широкий фондовий індекс США S&P 500 вчора знизився. Його зниження склало минулого дня 1,75%. Це після втрати 2,05% днем раніше і, до речі, після росту у два попередні торгових дні на 1,7%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цієї середи впав на 1,9% після росту на 0,3% у попередній день, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, втратив зовсім незначну майже непомітну 0,01% після зниження 0,7% днем раніше.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси мало змінюються, поступово перейшовши, як і вчора, від несильного зниження до слабкого росту, на європейські – знижуються, ліквідовуючи розрив в результатах дводенних торгів. Індекс MSCI EM зранку втрачає 1% по тій же причині впливу ринку акцій США.

Українські фінансові новини.

1.      Зовнішня ліквідність та зовнішнє фінансування України.

«Закон про банки». Чисті міжнародні резерви України.

Як вже згадувалось на початку цього огляду, вчора Верховна Рада прийняла закон про щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№2571-д) у другому читанні та в цілому, який необхідний для затвердження такої необхідної для України програми МВФ.

Законопроект підтримали 270 народних депутатів за необхідних 226 голосів. Результати голосування, в тому числі депутатів різних фракцій представлені на Рис. 1 в кінці цього огляду.

Президент України Володимир Зеленський до голосування закликав усіх народних депутатів проголосувати за закон для підтримки економіки країни.

Депутати парламентської фракції «Батьківщина» мають намір звернутися до Конституційного Суду щодо відповідності положенням Основного закону законопроекту №2571-д.

Посли країн «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, Японія) вітають ухвалення Верховною Радою законопроекту про заборону повертати неплатоспроможні банки колишнім власникам. Про це йдеться в повідомленні американського головування групи підтримки послів у мікроблозі Twitter.

ЄС вітає ухвалення Верховною Радою законопроекту про банківське врегулювання, заявив голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, зазначивши, що це життєво важливий захід для захисту державних фінансів України та українських платників податків.

Ухвалення закону про банки - це важливий момент і вагомий крок для України, заявила посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

За результатами опитування соціологічної групи «Рейтинг» від 10-12 квітня більше 50% українців підтримують прийняття в Україні цього закону, 17% - проти, 32% - не змогли оцінити.

При цьому «40% опитаних відзначили, що знають про те, що недавно Верховна Рада проголосувала за закон про заборону повернення націоналізованих банків їх колишніх господарів (в першому читанні), 27% щось чули про це, 31% - нічого про це не знають».

Результати опитування, в тому числі з розбивкою по інформованості громадян, їх доходам, регіонам проживання та політичним симпатіям представлені на Рис. 2 та Рис. 3 в кінці цього огляду.

Україна розраховує на більш, ніж 10 мільярдів доларів США фінансової підтримки від різних фінансових інституцій у 2020 році, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час години уряду у Верховній Раді. В їх числі МВФ, Світовий банк, ЄБРР, ЄС і країни-партнери. При цьому Шмигаль зазначив, що найчастіше виділення фінансів залежить від домовленості України з Міжнародним валютним фондом.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сподівається на отримання від Міжнародного валютного фонду першого траншу за новою програмою до кінця травня 2020 року.

Міністерство фінансів розраховує отримати перший транш від Міжнародного валютного фонду 1,75 мільярдів доларів до кінця травня. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

Ще раз нагадаємо, отримання цієї суми було б дуже доречним з точки зору погашення в травні боргу перед США на 1 мільярд та ще боргу МВФ в набагато меншій сумі, а також боргів держбанків.

Новина про позитивне голосування по «банківському» закону, ще раз підкреслимо, виключно позитивна з точки зору збереження фінансової стабільності в Україні.

Чисті міжнародні резерви НБУ в квітні збільшилися на 4,8% з 16,068 мільярдів доларів США до 16,845 мільярдів доларів порівняно з попереднім місяцем, повідомив НБУ.

З початку року чисті резерви збільшилися на 6,7% з 15,785 мільярдів доларів. В 2018 році чисті резерви зросли на 44,6% з 6,672 млрд доларів. У 2019 чисті резерви збільшилися на 63,8% з 9,644 млрд доларів.

Новина дуже позитивна. Чисті резерви – це міжнародні резерви без резервних зобов’язань перед МВФ. Їх зростання - це запорука зростання не тільки фінансової стабільності, а також і покращення перспективи незалежності України від міжнародних фінансових організацій.

2.      Економіка України.

Оцінка зміни ВВП України. Важливі новини сільського господарства.

Європейський банк реконструкції та розвитку прогнозує падіння ВВП України на 4,5% в 2020 році. Банк очікує, що економіка України відновиться до 5,0% в 2021 році. Банк пояснює, що макрофінансові основи в Україні залишаються відносно сильними і здатні поглинати зовнішні шоки при рекордно високому рівні іноземних резервів і найнижчою облікової ставки протягом шести років.

У доповіді ЄБРР про регіональні економічні перспективи відзначається також висока вартість рефінансування боргу на міжнародних фінансових ринках для України.

Інші оцінки зміни ВВ України в 2020 (більш ранні, про які вже було написано в наших оглядах).

·        Аналітики J.P. Morgan прогнозують економічний спад в Україні на 5,1% ВВП у 2020 році

·        Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує зниження ВВП України на 6,5% в 2020 році.

·        Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз ВВП України на зниження в 7,7% в 2020 році.

Реалістичний сценарій Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства передбачає, що українські аграрії в 2020 році зберуть 65-68 мільйонів тонн врожаю зернових культур, повідомив глава відомства Ігор Петрашко. Тобто прогноз передбачає зниження врожаю зерна на 9,5-13,4% в цьому році.

Міністерство сільського господарства США прогнозує врожай зернових культур в Україні на рівні 77,85 мільйонів тонн у 2020/2021 маркетинговому році (липень 2020 - червень 2021). Про це йдеться в травневому звіті Мінсільгоспу США. Посилання: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/production.pdf. При цьому Мінсільгосп США зберіг прогноз врожаю зернових в Україні на рівні 75,72 млн тонн у 2019/2020 маркетинговому році. Тобто прогноз USDA передбачає збільшення врожаю в Україні в цьому році.

Міністерство сільського господарства США прогнозує експорт зернових культур з України на рівні 57,11 млн тонн у 2020/2021 маркетинговому році, зберігши прогноз експорту зернових культур з України на рівні 57,34 млн тонн в цьому 2019/2020 маркетинговому році.

Як видно, є велика різниця в очікуваннях Мінекономіки України та аграріїв України та USDA США.

І ще новина.

У квітні 2020 року порівняно з квітнем 2019 року експорт м'яса птиці зменшився на 19,4%, або на 10,2 млн доларів США, до 42,2 млн доларів.

Якщо коментувати, то можна констатувати, що прогнози по зниженню ВВП України дуже різні. А це важливо з точки зору, як благополуччя громадян, так і, до певної міри, з точки зору фінансової стабільності в країні через боргове навантаження і не тільки в поточному році. Що добре, то чим більш нові прогнози по економіці України, тим вони більш оптимістичніші. Хоча, це можливо просто співпадіння.

Дуже добре, що оцінка ЄБРР поточного макроекономічного середовища в Україні та міжнародних резервів країни позитивна. Це означає більшу фінансову стабільність в країні, більшу стабільність національної української валюти та банківської системи, що важливо для учасників фінансового ринку країни та рядових громадян.

Що стосується врожаю зерна, то це важливо і з точки зору ВВП, і з точки зору валютної виручки аграріїв і надходження валюти в країну. А це знову ж таки питання курсу гривні і фінансової стабільності.

Проте врожай зерна має ще дві складові. Перша це те, що чим більший врожай, тим вищі фінансові показники українських агрохолдингів, в першу чергу прибуток. А це вищі ціни акцій, більша надійність, та нижча дохідність їх боргових зобов’язань.

Інша складова. Публікація USDA США прогнозів по зерновим сильно впливає на поточну ціну зернових на біржах. На вихід в світ «свіжого» позитивного травневого прогнозу Мінсільгоспу «країни за океаном» по урожаю зернових в світі суттєвим зниженням відреагували ціни на пшеницю, які знизились позавчора на 6% і вчора на 1%.

Інформація про експорту курятини – це також ціна акцій МХП, про яку вже згадувалось вище. Зниження експорту м’яса птиці з України є негативним фактором для фінансових показників МХП та ціни акцій компанії.

3.      Стійкість банківського сектору України.

До вчорашніх позитивних новин про банківський сектор України, про його відносну стійкість та виконання нормативів банків додались ще дві позитивні новини.

За минулий місяць обсяг кредитів, виданих комерційними банками корпоративному сектору і фізичним особам, за даними НБУ, скоротився на 3,1% до 1001,9 мільярдів гривень станом на 1 травня. З початку року обсяг кредитів економіці збільшився на 3,1% з 971,871 млрд гривень.

Обсяг коштів, розміщених фізичними особами на рахунках в банках у гривні та іноземній валюті, за минулий місяць збільшився на 1% до 607,2 мільярдів гривень станом на 1 травня. З них кошти в гривні - 351,1 млрд гривень, у валюті - 256,1 млрд гривень. З початку року вклади населення в банках зросли на 12% з 542,3 млрд гривень.

Коментар. Як видно з усього цього, довіра населення до банків України в цю кризу на відміну від двох попередніх криз залишилась на високому рівні. А це значно полегшує життя банкам дуже суттєво підвищує їх фінансову стійкість.

Світові фінансові та економічні новини.

Повертаючись до виступу та коментарів впливових на фінансовому ринку США осіб.

Важливими тезами виступу Голови ФРС Джерома Павелла видаються три: майбутнє економіки США є доволі туманним, невизначеним і ризики тут значні. Імовірно буде вимагатись ще один раунд підтримки найбільшої економіки світу (з неявним натяком на потребу в додатковому значному фіскальному стимулюванні). Також ФРС не розглядає негативну базову ставку в США, оскільки її введення в Японії та Європі дало дуже суперечливі результати. Вона може зашкодити. В той же час, є надійні механізми для підтримки економіки, які центробанк зараз задіяв.

Лоретта Местер, ФРБ Клівленда, заявила, що вона з рівною імовірністю оцінює більш оптимістичний і набагато більш песимістичний сценарій відновлення економіки США. Найближче майбутнє цієї економіки може бути доволі сумним. Рівень виробництва в кінці цього року буде слабшим за рівень в кінці минулого (натяк – можливо доволі суттєво), а рівень безробіття в кінці 2020 в США буде на рівні вище 10% чи лише трохи нижче.

Мільярдер та фінансист Девід Теппер в інтерв’ю висловився в тому відношенні, що ринок акцій США до зниження останніх двох днів був дуже дорогим за будь-якою мірою. Це другий по дорожнечі ринок акцій США, з яким може позмагатись хіба що оцінка цього ринку в 1999 та 2000 роках.

Щось подібне. Двома днями назад ще один мільярдер і керівник хедж-фондів США Стенлі Друкенміллер виступаючи в Економічному Клубі Нью-Йорку сказав наступне: «Відношення ризик-винагорода інвестицій в акції зараз, можливо, найгірше, що я бачив за всю свою кар'єру. Темна карта тут ФРС, яка завжди може активізувати свої купівлі (активів)».

Президент Трамп назвав вчора ФРС найбільш впливовим гравцем в поточній ситуації. Він також дуже хвалив дії центробанку США в 2020, а по відношенню до Глави ФРС повідомив, що той «майже виправився», хоча сам Трамп вважає за необхідне впровадження негативної базової ставки в США і а позиція Джерома Павелла в цьому відношенню є доволі помилковою.

Президент США розкритикував «багатих людей», які своїми коментарями штовхають зараз ринок акцій вниз і можуть законно сильно заробити на його зниженні, як і на зростанні.

До речі, коментуючи ці висловлювання Теппера, Друкенміллера та Трампа один з фінансових оглядачів дуже влучно зазначив наступне, що важливе для розуміння будь-яких подібних моментів учасниками ринків акцій. «Я не маю проблем з цими дуже різними точками зору. Публічні висловлювання залежать і від того, хто яку позицію займає. Теппер хоче заробити на зниженні ринку і можливо його наступному зростанні, а президент Трамп хоче свого переобрання. Тому вони займають протилежні позиції. Варто більше аналізувати, що саме стоїть за їх словами і за поточною ситуацією на ринку і буде в майбутньому».

Що стосується коментарів по цитованим вище висловлюванням.

Видно, що ФРС турбує стан американської економіки. Очевидно майбутнє відновлення бачиться центробанком, як скоріше «затулене хмарами». А це негативно для фінансових ринків і ринків акцій в першу чергу.

Що стосується стану американського ринку акцій, то він однозначно дорогий. Ще раз дивись Рис. 4 в кінці огляду. Та проте дії ФРС його дуже підтримують.

Про  суттєвий відтік коштів інвесторів з фондів акцій США в попередні два тижні та захисне позиціонування хедж-фондів також вже писалось в наших попередніх оглядах.

Однак наразі ринок акцій США можуть підтримати і слова американського президента і можливі дзвінки до самих впливових гравців на цьому ринку з його Адміністрації «поза кадром» з «проханням» позитивно вплинути на цей ринок.

І знову до місцевого ринку акцій.

Вчора індекс Української біржі трохи знизився після непоганого відскоку. Сьогодні вплив зовнішніх ринок на місцевий ринок акцій доволі негативний. Чи зможе місцевий ринок акцій втриматись при цьому від подальшого зниження?. Питання.

А також, якою буде торгова активність на українських біржах в сегменті акцій. Ще одне питання.

Рис.1
Рис.1

Рис.2
Рис.2

Рис.3
Рис.3

Рис.4
Рис.4


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 14 мая 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду