Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 03:09
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 4 июня 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1352,440%

Після огляду динаміки на українському та світових фінансових ринках – фінансові новини.

Український фінансовий ринок.

Індекс ПФТС вчора знову не змінився. Минулого дня на біржі ПФТС відбулась одна угода з «не індексними» акціями банку «Південний» по безадресним заявкам.

Індекс Української біржі вчора підріс на 0,5%.

Це було після того, як індикатор днем раніше просів на 0,8% і знизився на 0,9% ще днем раніше, але після хорошого  росту попередніх чотирьох торгових днів, за які він додав 5,2%. В результаті індекс УБ до зниження оновив ближні локальні максимуми.

Вчорашнім ростом індекс УБ значно поправив свій графік. Тепер разом з недавнім локальним максимумом вищим за попередній його графічна картина виглядає набагато більш оптимістично.

Вчора на Українській біржі відбулось чотири угоди з акціями трьох емітентів: дві адресні з акціями «Центренерго», одна безадресна з акціями Миронівського хлібопродукту та одна адресна з акціями «Укртелекому».

Індекс Українській біржі вчора зріс завдяки росту котирувань без угод Райффайзен Банк Аваль, які зросли минулого дня на УБ на 3,0% до 0,31 гривні після того, як ціна цих паперів втратила на біржі УБ днем раніше 4,4%.

Умовна середньозважена ціна акцій «Центренерго» по вчорашнім адресним угодам на УБ склала 6,8 гривні за акцію, як і попереднього дня. Ціну називаємо умовною, бо угода адресна.

Ціна акцій Миронівського хлібопродукту на Українській біржі вчора підросла на 4,7% зі 170 до 178 гривень за акцію. Нагадаємо на днях була публікація фінансової звітності МХП за перший квартал 2020.

Умовна ціна акцій «Укртелекому» по вчорашній адресній угоді на УБ склала 7,75 копійок за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і значимих змін котирувань в сегменті акцій, вчора на Українській біржі не було.

Загальний обсяг угод з акціями на УБ цього понеділка  склав в грошовому вираженні: безадресної - 2 тисячі гривень, адресних - 69 тисяч гривень.

Офіційний курс гривні до долара США (курс НБУ) на 4 червня встановлено рівні 26,7544 гривень за 1 долар США (-0,0411 гривень). Курс долара США на 3 червня за НБУ становить 26,7955 гривень за 1 долар.

Гривня вчора ще трохи укріпилась по відношенню до долара США, однак ще трохи ослабла по відношенню до євро. Детальніше - на графіку НБУ, посилання https://bank.gov.ua/markets/exchangerate-chart.

Повторимо. До сьогодні курс євро зростав на фоні відновлення світової економіки. Європейські зараз акції набагато дешевші за американські і кошти «перекидаються» («повертаються») зараз в Європу для інвестування. Трохи раніше майже відразу після настання коронакризи, навпаки, кошти європейців «заходили» з європейського фінансового ринку на фінансовий ринок США в надії на більше стимулювання з боку ФРС та уряду цієї країни і, відповідно, швидше відновлення економіки і швидший ріст цін фінансових активів. Банк Goldman Sachs, рекомендував пару днів назад купувати євро. (Тут – це до слова – інформація, яка не була включена в новини, але для когось з українців може бути важлива).

Індикативні дохідності ОВДП станом сьогодні на ранок: 10-10,5%/8,50-9,50% 2020 рік і 12,0%/10,0-11,0% - 2021 рік, 12,0%/10,50% - 2022 рік.

Потихеньку день за днем дохідності ОВДП повільно зменшуються, більше «коротких». Буквально через пару абзаців інформація по первинним аукціонам Мінфіну, які проводились вчора.

Світові фінансові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів зріс на ще на 1,4%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 «підскочив» на 2,5%, композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, також «здійснив стрибок» на  2,1%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США та Європи після вчорашнього сильного росту і росту попередніх днів слабко знижуються. Індекс MSCI EM зранку практично не змінюється.

Новини.

Найбільш важливі новини для учасників українського фінансового ринку виділено жирним шрифтом, з урахуванням втрати важливості через включення подібних повідомлень по тій же темі в блоці новин за попередні дні.

Українські фінансові новини.

Фінансова стабільність в Україні

Засідання ради директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) із затвердження нової програми фінансування stand-by для України заплановано на 9 червня, повідомляється в календарі ради на сайті фонду в середу. На засіданні також буде дана оцінка попередньої програми EFF, відкритої в 2015 році.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділить EUR300 млн кредиту на проект із енергоефективності громадських будівель в Україні.

Перше повідомлення відносно засідання МВФ - важлива новина. Програма Фонду дуже важлива для України для збереження фінансової стабільності в країні.

Також хороша новина про кредит ЄІБ, як з точки зору надходження валюти в країну, так і з точки зору самого фінансування програми, яка є важливою.

Банківський сектор України. Кредитування.

Президент України Володимир Зеленський закликав голову правління державного Укрексімбанку Євгена Мецгера вирішити проблему з реструктуризацією кредитів бізнесу в банку після того, як хмельницький виробник килимів «Карат» поскаржився, що вже місяць не може в цьому банку відтермінувати погашення за тілом кредиту. Президент сказав, що це не поодинокий випадок.

Криза в енергетичному секторі України.

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) призначила позапланову перевірку національній атомній енергогенеруючій компанії «Енергоатом», державному підприємству «Гарантований покупець», державній газовидобувній компанії «Укргазвидобування» і ще 61 компанії через можливі порушення на ринку електроенергії.

Причиною призначення позапланових перевірок стали звернення державного підприємства «Оператор ринку» щодо випадків можливого маніпулювання деяких учасників на ринку «на добу вперед» і внутрішньодобовому ринку з грудня 2019 року по лютий 2020 року, зокрема подача заявок на купівлю-продаж електроенергії за заниженими цінами, заявок на продаж електричної енергії, обсяги якої фактично попередньо не купувались на ринку двосторонніх договорів, і/або виробників електричної енергії, та/або імпортувалися, а також заявок на купівлю електричної енергії, обсяги яких не підтверджені укладеними договорами зі споживачами електричної енергії та/або учасниками ринку тощо.

Світові фінансові новини

Вперше до ринку акцій по «сигналізації» економічного росту приєднався ринок облігацій США. До цього на відміну від ринку акцій, який зростав, борговий ринок, який історично набагато краще відображає економічні реалії, не «підтримував» ідеї економічно відновлення в США. Дохідності державних облігацій перебували незмінно на дуже низькому рівні. Причому відсутність зменшення дохідності облігацій, по мірі того, як ринок акцій ріс і навіть зниження в окремі дні росту фонових індексів, немало дивувала фахівців і ставила під сумнів «справжність» росту на ринку акцій США, а за ним Європи та інших.

Якщо бути відвертим, то при цьому дуже часто виникала думка про якісь політичні великого масштабу маніпулятивні операції на ринку акцій США або ж чисті спекуляції  чи просто операції трейдерів.

Виникали законні запитання, що тоді взагалі означають фондові індекси США, наскільки вони є адекватним мірилом чогось там (економіки та корпоративних прибутків, настроїв інвесторів і т.п.), за яких умов і чому ціни акцій США можуть зростати, під дією яких саме сил, факторів, людей, а може особистостей, на що саме дивитись інвесторам чи іншим учасникам ринку, чи може кого читати чи слухати. Все це було і ще залишається багато в чому дивним, незрозумілим, навіть таким, що «перевертає» основи. Політика ФРС, свідомість інвесторів, ціни окремих акцій компаній, фінансові показники яких не погіршуються в кризу? Чи змова, закулісні ігри, як може хтось колись подумати?

Дохідності облігацій в середу США мали значне зростання з низької бази. Орієнтовна 10-річна доходність облігацій казначейства США, яка впливає на іпотечні та інші позики, зросла до 0,767% з трохи менше 0,70%. Десятирічка сьогодні зранку була на рівні 0,75%, Рис. 1 в кінці огляду.


Майкл Шумахер, директор зі стратегії банку Wells Fargo, вчора заявив, що між двома ринками (акцій та облігацій) відбувся розрив, і вчорашня поведінка облігацій була типовою кореляцією, яку вони повинні мати із збільшенням цін акцій, коли продаються облігації. Ця класична дуже стандартна, звична думка вчора була вчора в інтерв’ю повторена рази різними іншими фахівцями фінансових ринків.

Вчора були опубліковані дані приватної компанії ADP стосовно зайнятості в США, а також дані ISM по індексу менеджерів закупівлі, PMI, в США. Дані обох компаній були кращими за очікування.

За даними, опублікованими вчора ADP та Moody's Analytics, зайнятість в приватному секторі США в травні знизилися ще на 2,76 мільйона. Це набагато менше, ніж оцінка 8,75 мільйона.

Дані ADP вважаються неточними, проте таке розходження дуже дивує. Завтра буде опублікований офіційний звіт Міністерства праці в США по зайнятості в країні, найбільш важливий в поточній ситуації. Очікують, що рівень безробіття в США зріс з 14,7% в квітні до 19,7% в травні. Однак, вчорашній звіт ADP може свідчити про значні корективи в сторону меншої цифри.

За даними ISM індекс менеджерів закупівлі, PMI, в секторі послуг США і травні «зріс до 45,4 відсотків, що на 3,6 процентного пункти вище, ніж у квітні - 41,8 відсотка. Це другий місяць поспіль скорочення у невиробничому секторі США після періоду росту у 122 місяці», повідомив Інститут управління постачанням.

Очікування експертів були на рівні 44,0. Мінімальне значення індикатору PMI США від ISM за останні 25 років було 37,3 – 2009 рік, Рис. 2 в кінці огляду.

І знову до місцевого ринку акцій.

Вчора індекс Української біржі підріс після зниження. Для цього були дуже сприятливі умови на світових фондових ринках. Сьогодні на закордонних біржах є невелике зниження після сильного росту. Тож дати наперед відповідь на вічне питання «ріст чи зниження» сьогодні у відношенні індикатору УБ доволі непросто. Здається, дещо більш імовірним є його невелике зниження.



Рис.1
Рис.1


Рис.2
Рис.2


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 4 июня 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду