Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 23.04.2024 19:55
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 5 июня 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1352,440%

Після огляду динаміки на українському та світових фінансових ринках – фінансові новини.

Український фінансовий ринок.

Місцеві фондові індекси України,  індекс Української біржі та індекс ПФТС вчора не змінились.

Минулого дня на біржі ПФТС знову відбулась одна угода з «не індексними» акціями банку «Південний» по безадресним заявкам.

Вчора на Українській біржі відбулось шість угод з акціями чотирьох емітентів: одна по безадресним заявкам з акціями «Укрнафти» без зміни їх ціни, дві адресні з акціями «Центренерго», одна адресна з акціями Райффайзен Банк Аваль та дві безадресні з акціями Миронівського хлібопродукту.

Як видно з перерахованого, жодна з угод не могла вплинути на значення індексу УБ.

Умовна середньозважена ціна акцій «Центренерго» по вчорашнім адресним угодам на УБ склала 6,82 гривні за акцію, майже як і попереднього дня, 6,80 гривень. Ціну називаємо умовною, бо угода адресна.

Умовна ціна акцій Райффайзен Банк Аваль по вчорашній адресній угоді на УБ склала 0,301 гривні за акцію.

Ціна акцій Миронівського хлібопродукту на Українській біржі вчора знизилась на 1,7% зі 178 до 175 гривень за акцію. Нагадаємо на днях була публікація фінансової звітності МХП за перший квартал 2020.

Ніяких інших угод з акціями, як і значимих змін котирувань в сегменті акцій, вчора на Українській біржі не було.

Загальний обсяг вчорашніх угод з акціями на УБ склав в грошовому вираженні: безадресних - 12 тисяч гривень, адресних - 110 тисяч гривень.

Офіційний курс гривні до долара США (курс НБУ) на 5 червня встановлено рівні 26,6953 гривень за 1 долар США (-0,0591 гривень). Курс долара США на 4 червня за НБУ становить 26,7544 гривень за 1 долар.

Гривня вчора ще трохи укріпилась по відношенню до долара США, однак ще трохи ослабла по відношенню до євро. Детальніше - на графіку НБУ, посилання https://bank.gov.ua/markets/exchangerate-chart, а також Рис. 1 в кінці огляду.

Повторимо. Курс євро зростає на фоні відновлення світової економіки. Європейські зараз акції набагато дешевші за американські, Рис. 2 в кінці огляду, і кошти «перекидаються» («повертаються») зараз в Європу для інвестування, Трохи раніше майже відразу після настання коронакризи, навпаки, кошти європейців «заходили» з європейського фінансового ринку на фінансовий ринок США в надії на більше стимулювання з боку ФРС та уряду цієї країни і, відповідно, швидше відновлення економіки і швидший ріст цін фінансових активів. Банк Goldman Sachs, рекомендував пару днів назад купувати євро.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 02.06.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 6,07% та 6,19%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 02.06.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 7,31%,  1 листопада 2028 року – 7,75%, 25 вересня 2032 року – 7,35%, Рис. 3 в кінці огляду.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 02.06.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 7,64% та 6,89%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 02.06.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 7,89%,  1 листопада 2028 року – 8,39%, 25 вересня 2032 року – 7,90%.

Маємо дуже значне зменшення дохідності єврооблігацій України за два останні дні та збільшення прибутку інвесторів в ці папери. Загальну картину добре видно на графіку абсолютних прибутків інвестицій в українські єврооблігації, який можна знайти на сайті за посиланням: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323, а а також на Рис. 4 та Рис. 5 в кінці огляду.

Представлені графіки - це графіки зміни цін по всім випускам плюс дохід від купонів з їх реінвестуванням, включаючи й накоплений, але ще не отриманий дохід. Тобто це те, що отримав би інвестор, який інвестував би пропорційно розмірам випусків, включаючи й дохід, який він незабаром має отримати у вигляді чергових купонів.

Індикативні дохідності ОВДП станом сьогодні на ранок: 10,0-11,0%/8,50-9,50% 2020 рік, 11,50%/9,75-10,75% - 2021 рік і 11,50%/10,50% - 2022 рік.

Є помітне зменшення дохідності за минулий день, якщо брати ті ж пропозиції. Потихеньку день за днем дохідності ОВДП повільно зменшуються, більше «коротких».

Світові фінансові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів знизився на незначних 0,5%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив на 0,7% після «скачку» на 2,5% днем раніше, композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав ще 0,1% також після «стрибку» на  2,1% позавчора.

Індекс MSCI EM дуже сильно зростає в останні дні - тиждень. Також тут може відіграє роль більш дешева його оцінка навіть в історичному розрізі, ніж ринку акцій США, Рис. 2 в кінці огляду.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США та Європи після вчорашнього незначного зниження сильніше зростають. Індекс MSCI EM зранку зростає ще на 0,7%.

Новини.

Найбільш важливі новини для учасників українського фінансового ринку виділено жирним шрифтом, з урахуванням втрати важливості через включення подібних повідомлень по тій же темі в блоці новин за попередні дні.

Українські фінансові новини.

1.Фінансова стабільність в Україні

Перший транш МВФ очікується в розмірі $ 2,1 млрд, повідомив вчора міністр фінансів України Сергій Марченко. Раніше передбачалося, що перший транш складе $ 1,9 млрд і буде виділений відразу після схвалення програми радою директорів. Засідання ради директорів МВФ щодо затвердження нової програми фінансування stand-by для України заплановано на 9 червня.

2.Новини економіки. Можливе повернення карантину.

В України дехто обговорює повернення більш жорсткого карантину в червні.

Дані моделі Київської  школи економіки показують подальше збільшення кількості тих хто захворіє за добу. Однак, все буде залежати від рішення уряду, прокоментував президент закладу, бувший міністр економіки України Тимофій Милованов.

За попередню до вчора добу в Україні було зафіксовано 588 нових випадків захворювань на Covid 19. За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, це рекордна кількість нових випадків коронавірусу, виявлених за добу, і якщо ситуація буде погіршуватися, міністерство буде рекомендувати посилення карантину.

Новина негативна з точки зору економічних показників України, і, відповідно її фінансової стабільності.

3.Ринок боргових фінансових інструментів України.

З 23 травня відмінено військовий збір в розмірі 1,5% з купонного та інвестиційного доходу за облігаціями внутрішньої державної позики. Відповідні зміни містяться в законі №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві» (законопроект №1210).

Міністерство фінансів 9 червня буде розміщувати гривневі та номіновані в євро облігації внутрішньої державної позики. До розміщення пропонуються гривневі ОВДП із терміном обігу 70 днів, 168, 259, 343, 529 і 532 дні та номіновані в євро з терміном обігу 337 днів.

4.Криза в енергетичному секторі України.

Т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець найближчим часом очікує від нового керівництва ПАТ «Центренерго» пропозицій щодо закупівлі вугілля на державних шахтах і погашення заборгованості компанії перед вугільними підприємствами.

Національна енергетична компанія «Укренерго» вирішила впровадити систему управління обмеженнями генерації з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Світові фінансові новини

Програма допомоги економіці ЄЦБ.

Європейський центральний банк (ЄЦБ) за підсумками засідання в четвер ухвалив рішення збільшити обсяг екстреної програми викупу активів Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) на 600 млрд євро. Таким чином, обсяг цієї програми складе 1,350 трлн євро. Експерти очікували, що ЄЦБ збільшить PEPP в четвер розмір викупів на 500 млрд євро.

ЄЦБ зберіг базову процентну ставку за кредитами на нульовому рівні, ставку за депозитами на рівні мінус 0,5%. Ці рішення співпали з очікуваннями ринку.

Зараз «ринок» (тобто його учасники) очікує, що ЄЦБ доведеться ще раз збільшувати програму викупів. Викупи ЄЦБ активів з ринку складають 20 мільярдів євро на місяць.

Завдяки великій програмі ЄЦБ разом з проектом програми Єврокомісії курс євро сьогодні продовжує зростати.

Ще раз повторимо, те що вже було зазначено вище. Курс євро зростає на фоні відновлення світової економіки. Європейські зараз акції набагато дешевші за американські і кошти «перекидаються» («повертаються») зараз в Європу для інвестування, Рис. 2 в кінці огляду. Трохи раніше майже відразу після настання коронакризи, навпаки, кошти європейців «заходили» з європейського фінансового ринку на фінансовий ринок США в надії на більше стимулювання з боку ФРС та уряду цієї країни і, відповідно, швидше відновлення економіки і швидший ріст цін фінансових активів.

Банк Goldman Sachs, рекомендував тиждень назад купувати євро.

Економічний прогноз ЄЦБ.

Європейський центральний банк прогнозує падіння ВВП Єврозони у 2020 році на 8,7%. У 2021 році ЄЦБ очікує зростання економіки Єврозони на 5,2%, а в 2022 році – на 3,3%. Це базовий сценарій.

Причому, як заявила керівник банку Крістін Лагард прогнози містять два альтернативних сценарії, а «баланс ризику базового сценарію - це зниження».

Інфляція у країнах Єврозони очікується на рівні 0,3% у 2020 році, після чого наступного року відбудеться зростання до 0,8%, а в 2022 році – до 1,3%. На третій рік – все ще нижче цільового рівня у 2%.

Це дещо гірший прогноз, ніж оприлюднений на початку травня прогноз Єврокомісії. У ньому йшлося про зниження ВВП Єврозони у 2020 році на рекордні 7,75% і після цього зростання на 6,25% у 2021 році.

Безробіття в США

Згідно з даними Міністерства праці США опублікованими в четвер первинні звернення по безробіттю в цій країні на тижні, який закінчився 30 травня, становили 1,88 мільйона, зменшившись з 2,13 мільйонів на попередньому тижні, Рис. 7 в кінці огляду. Це гірше за очікування. Середня оцінка в опитуванні економістів Bloomberg за останній тиждень складала 1,83 мільйона звернень, Dow Jones – 1,78 мільйонів.

Повторні звернення, які дають чіткішу картину про те, скільки американців залишаються без роботи, склали 21,5 мільйона, приріст на 649 тисяч за останній тиждень. Це також гірше, ніж очікували на Уолл-стріт, а саме менший показник за минулий тиждень, Рис. 8 кінці огляду.

За чотири тижні ковзний середня кількість повторних звернень за тиждень зменшилась до 22,4 млн з 22,7 млн. Це перше зниження після початку пандемії.

«Дивлячись на широкий контур, схоже, що кількість повторних звернень досягла свого піку на початку травня», - сказав Ендрю Холленхорст, головний економіст однієї з провідних банківських груп США Citigroup Inc. «Ми ні в якому разі не знижуємось сильно, однак наскільки є поганими справи на ринку праці, стає все більш зрозумілим, по мірі того, як надходять дані»

Сьогодні буде опублікований звіт про праці в США. Раніше очікувалось, що рівень безробіття в США зросте з 14,7% в квітні до 19,7% в травні, Рис. 9 в кінці огляду. Однак несподівано кращий звіт приватної ADP, опублікований в цю середу (про це було написано в нашому огляді), породив спекуляції на Уолл-Стріт, що офіційний показник буде набагато кращим за очікування.

За даними, опублікованими позавчора ADP та Moody's Analytics, зайнятість в приватному секторі США в травні знизилися ще на 2,76 мільйона. Це набагато менше, ніж оцінка 8,75 мільйони.

«Ми все ще очікуємо зниження на 7 мільйонів. Ми все ще вважаємо, що ми втратили величезну кількість робочих місць у травні, а рівень безробіття зросте до 17,5%», - сказав Майкл Гапен, головний американський економіст провідного банку Великобританії Barclays. «У нас все ж має бути чистий приріст зайнятості, починаючи з червня ... Це хороша новина. Ймовірна погана новина - відновлення, скоріше за все, буде повільним і з зупинками».

І знову до місцевого ринку акцій.

Вчора індекс Української біржі не змінився. Можливо, це на краще. Сьогодні для його росту доволі таки сприятливі зовнішні умови – ріст на світових ринках акцій. Більше ймовірність, що він цим скористається. Як бачимо всі ризикові інструменти в світі добре зростають. Включаючи й українські євробонди і акції за межами США.



Рис.1
Рис.1

Зміна відносної оцінки фондового індексу США S&P 500 по відношенню до загальносвітового індексу по мірі (критерію) оцінки P/E операційне форвард оцінене.



Рис.2
Рис.2
 

Крива дохідності єврооблігацій України станом на 04.06.2020



Рис.3

Рис.3

Зміна доходу інвесторів в єврооблігації України на проміжку 1 місяць.


Рис.4
Рис.4

Зміна доходу інвесторів в єврооблігації України на проміжку 1 рік.




Рис.5
Рис.5


Рис.6
Рис.6



Рис.7
Рис.7



Рис.8
Рис.8



Рис.9
Рис.9




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 5 июня 2020
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуРост
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду