Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 03:12
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 9 июня 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1354,74+0,17%

Основною новиною для фінансових ринків залишається звіт по праці в США – приємна несподіванка, особливо для американського ринку акцій. Широкий фондовий індекс США S&P 500 цього понеділка в середині торгової сесії вийшов в позитивну зону з початку року, Рис. 1 в кінці огляду. Це просто фантастика. Наче не має глибокої економічної кризи, коронавірусу, високих цін акцій, тощо.

На цьому тижні нас всіх, українських учасників фінансового ринку, може з чималою ймовірністю очікувати зниження облікової ставки Нацбанку з 8,0% до 7,0% або 7,5%, що негативно вплине на дохідність ОВДП, в першу чергу в гривні, та дохідність банківських депозитів, також в першу чергу, в гривні.

Про звіт по праці в США, його наслідки після огляду динаміки на українському та світових фінансових ринках. Особливо цікава динаміка світових фондових індексів.

Український фінансовий ринок.

Минулої п’ятниці індекс ПФТС нарешті знову змінився. Це після 18 торгових днів взагалі без змін та ще 15 торгових днів до цього, з яких цей фондовий індикатор змінився лише 4 дні, в кожний на величину або мінус 0,02%, або мінус 0,03%. І минулої п’ятниці це знову для індексу ПФТС була втрата, не дуже значна 0,1% або, якщо точніше, раз вже мова пішла на соті відсотка, -0,14%.

І знову індекс ПФТС вже традиційно змінився по одній угоді по безадресним заявкам з акціями «Донбасенерго». На цей раз для різноманіття по угоді з 1200 акціями. Ціна цих паперів того дня на біржі ПФТС по останній за день угоді знизилась на дуже суттєвих 12,2% з 19,6 до 17,2 гривень. По трьом останнім угодам ціна акцій «Донбасенерго» знизилась минулої п’ятниці на 4,1% з рівно 19,60 до рівно 18,80 гривень за акцію.

Біржовий курс акцій «Донбасенерго» минулої п’ятниці на біржі ПФТС сформувався і склав тих самих 17,2 гривні за акцію.

Крім цієї угоди, знову ж таки по традиції відбулась також одна угода з «не індексними» акціями банку «Південний» по безадресним заявкам.

Індекс Української біржі минулої п’ятниці другий торговий день поспіль не змінився.

В останній робочий день минулого тижня на Українській біржі відбулось п’ять угод з акціями трьох емітентів: одна по безадресним заявкам з акціями «Укрнафти» і знову без зміни їх ціни, як і днем раніше, одна адресна з акціями «Центренерго», та три безадресні з акціями Миронівського хлібопродукту.

Як видно з перерахованого, жодна з цих угод не могла вплинути на значення індексу УБ. В цілому ж набір акцій та характер угод з ними подібний минулої п’ятниці був дуже до того, що був днем раніше, минулого четверга.

Умовна середньозважена ціна акцій «Центренерго» по адресній угоді на УБ минулої п’ятниці склала 6,90 гривні за акцію. Раніше ці ціни по адресним угодам з цими паперами на УБ були на рівні 6,80-6,82 гривні. Ціну називаємо умовною, бо угода адресна.

Ціна акцій Миронівського хлібопродукту на Українській біржі минулої п’ятниці знизилась на ще 2,0% зі 175 до 171,5 гривень за акцію. Нагадаємо, що недавно був опублікований фінансовий звіт МХП за перший квартал 2020.

Біржові курси акцій «Укрнафти» та Миронівського хлібопродукту на Українській біржі в передсвятковий день не сформувались.

Минулої п’ятниці на закриті на Лондонській фондовій біржі ціна акцій Миронівського хлібопродукту склала 6,00 доларів США. Це становить при офіційному курсі гривні до долара США на сьогодні, 09.06.2020, 26,6005 гривень за 1 долар США, 159,60 гривень в еквіваленті. Ціна акцій МХП в Лондоні, таким чином, на дату була на 6,9% менше, ніж ціна цих паперів на УБ. Різниця в цінах цих паперів на двох біржах сильно скоротилась. Тривалий час вона складала близько 30%. Близькість цін на різних біржах є набагато більш зрозумілою для учасників фінансових ринків. Однак і різниця у 6,9% - це також доволі немало.

Ніяких інших угод з акціями, як і значимих змін котирувань в сегменті акцій, того дня на Українській біржі не було.

Загальний обсяг угод з акціями на УБ в останній робочий день минулого тижня склав в грошовому вираженні: безадресних - 17 тисяч гривень, адресної - 52 тисячі гривень.

Офіційний курс гривні до долара США (курс НБУ) на 9 червня встановлено рівні 26,6005 гривень за 1 долар США (-0,0948 гривень). Курс долара США на 5 червня за НБУ становить 26,6953 гривень за 1 долар.

Гривня на сьогодні ще трохи укріпилась по відношенню до долара США, однак ще трохи ослабла по відношенню до євро. Детальніше - на графіку НБУ, посилання https://bank.gov.ua/markets/exchangerate-chart.

Повторимо. Курс євро зростав на фоні відновлення світової економіки. Європейські зараз акції набагато дешевші за американські, Рис. 2 в кінці огляду, і, можливо, кошти «перекидаються» («повертаються») зараз в Європу для інвестування. Трохи раніше майже відразу після настання коронакризи, навпаки, кошти європейців «заходили» з європейського фінансового ринку на фінансовий ринок США в надії на більше стимулювання з боку ФРС та уряду цієї країни і, відповідно, швидше відновлення економіки і швидший ріст цін фінансових активів. Банк Goldman Sachs, рекомендував півтора тижні назад купувати євро. Хоча, не слід виключати, що це більше спекулятивна, «торгова» тема (ідея).

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 08.06.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 5,97% та 5,05%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 08.06.2020: з погашенням 1 вересня 2027 –6,54%,  1 листопада 2028 року – 7,05%, 25 вересня 2032 року – 6,71%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 04.06.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 6,07% та 6,19%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 04.06.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 7,31%,  1 листопада 2028 року – 7,75%, 25 вересня 2032 року – 7,35%.

Маємо 5.06.2020 ще один день дуже значного зменшення дохідності єврооблігацій України та збільшення прибутку інвесторів в ці папери. В меншій мірі цей тренд продовжився вчора, в понеділок. Загальну картину добре видно на графіку абсолютних прибутків інвестицій в українські єврооблігації, який можна знайти на сайті за посиланням: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323.

Представлені графіки - це графіки зміни цін по всім випускам плюс дохід від купонів з їх реінвестуванням, включаючи й накоплений, але ще не отриманий дохід. Тобто це те, що отримав би інвестор, який інвестував би пропорційно розмірам випусків, включаючи й дохід, який він незабаром має отримати у вигляді чергових купонів.

Індикативні дохідності ОВДП станом сьогодні на ранок: 10,0-11,0%/8,50-9,25% 2020 рік, 11,50%/9,25-10,50% - 2021 рік і 11,50%/10,50% - 2022 рік.

Є ще певне зменшення дохідності за минулі дві дні, якщо брати ті ж пропозиції. Потихеньку день за днем дохідності ОВДП повільно зменшуються.

Світові фінансові ринки.

Після виходу звіту по праці в США Міністерства праці країни минулої п’ятниці (про що трохи далі), світові фондові індекси, і особливо фондові індекси США дуже сильно підросли. Широкий фондовий індекс США S&P 500 цього понеділка в середині торгової сесії вийшов в позитивну зону з початку року.

От ніхто з західних оглядачів не скаже, а поміж тим, все ж раз за разом виникає питання, чи не причетні тут якимось кінцем вибори в Сполучених Штатах в листопаді цього року та якісь закулісні ігри коло цього. Дуже вже ж багато коментарів було коло фондового ринку політичної фігури і дуже мало коштів інвесторів йшли до фондів акцій, і забагато в чисту їх покидали. А це ж симптом.

Адже ще на початку року говорили, що фондовий ринок США переоцінений. Так, є дуже розумна фраза про премію ринку акцій США до 10-и річних боргових паперів США. Та є дуже суттєва економічна криза. І зазвичай ця премія в кризу зростає. А є ще корпоративні спреди – відносно немаленькі. Тож можна приміряти дохідності довгострокових інвестицій в акції до дохідностей корпоративних паперів, а не державних.

А є ще ризики зниження. І вони таки теж мали б давити.

Тож, хай це і не політкоректно, та що подієш. Думки виникають. І від них не відкараскаєшся.

І так.

В минулу п’ятницю широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів підскочив на 2,6%. Після цього він в понеділок додав ще 1,2%. І того його здобуток за два дні – 3,9%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 «скакнув» на 2,5% в минулу п’ятницю, але втратив 0,3% у понеділок. Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, приплюсував 1,4% в минулу п’ятницю і 0,5% за вчорашній день.

Індекс MSCI EM дуже сильно зростає в останній тиждень. Також тут може відіграє роль більш дешева його оцінка навіть в історичному розрізі, ніж ринку акцій США, Рис. 2 в кінці огляду.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США та Європи після росту самих індикаторів в минулі дні знижуються. Індекс MSCI EM зранку зростає ще на 0,2%.

Євро теж відступає, так само, як і дохідності державних облігацій США.

Може «велика» спекуляція провалилась? Чи це просто тимчасовий відступ?

Новини.

Найбільш важливі новини для учасників українського фінансового ринку виділено жирним шрифтом, з урахуванням втрати важливості через включення подібних повідомлень по тій же темі в блоці новин за попередні дні.

Світові фінансові новини

Черговий звіт Мінпраці США, який був опублікований в минулу п’ятницю, здивував. І здивував двічі.

Перше – це тим, що рівень безробіття в США в травні 2020 знизився до 13,3% з квітневого 14,7%, що здорово. І це в той час, як очікувався ріст безробіття в країні до 19,7%. За травень – плюс 2,5 мільйонів робочих місць, Рис. 3 та Рис. 4 в кінці огляду.

А друге. Постає питання, як могло статись так, що фахівці на ринку США таке проґавили. Адже у них були первинні звернення по безробіттю, повторні звернення по безробіттю. Та й розбіжка зі звітом приватної ADP, звіт який був пару разів згаданий в наших попередніх оглядах – це так собі 5 мільйонів чоловік. Який би не був неточний звіт ADP, але це ж величезна цифра. І там – мінус 2,5 мільйони робочих місць, тут плюс 2.5 мільйонів – різний напрямок руху, різний тренд.

Про те, як «зіграли», відреагували на це ринки акцій, вже згадувалось. Закономірно, що дохідність облігацій зросла.

Говорять, що зіграла програма державного стимулювання малого бізнесу прямі дотації. І бізнес не звільняв працівників. Можливо, ще якесь свято для ресторанів.

Як буде далі, будемо бачити.

Адже ця державна програма підтримки може мати відносно коротку дію.

Українські фінансові новини.

Як вже зазначалось, основними новинами є зменшення дохідності євробондів України, певне - ОВДП. Очікуємо зміну облікової ставки на цьому тижні і будемо бачити її наслідки для інвесторів та вкладників українських банків.

Щось ніхто не спішив купувати ОВДП по низьким ставкам на первинних аукціонах в останні два тижні.

І знову до місцевого ринку акцій.

Індекс Української біржі ніяк не відіграв, ні позитив на зовнішніх ринках акцій, ні зменшення дохідностей боргових інструментів України. Можливо, сьогодні це зміниться. Хоча ринки акцій Західної Європи та США трохи здають назад. Але ж дохідності ОВДП навряд чи дадуть задній хід в очікуванні нової облікової ставки.


                    Рис.1                                                                                                                                  Рис.1

                    Рис.2                                                                                                                                 Рис.2

                    Рис.3                                                                                                                               Рис.3

                     Рис.4                                                                                                                              Рис.4




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 9 июня 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду