Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 17.04.2024 00:58
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 11 июня 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 1365,9+0,55%



Учасники світових фінансових ринків аналізують сьогодні результати чергового дводенного засідання Федерального комітету з відкритого ринку ФРС США, яке закінчилось вчора.

його результати привели до значного руху фінансових активів: зростання цін та зменшення дохідності облігацій (через обіцянку тримати базову ставку в США на низькому рівні довго), через це – продовження ослаблення євро, а також, як говорять оглядачі, суттєвого зменшення фондових індексів (через доволі песимістичний погляд на темп відновлення економіки США). Останнє впливає не тільки на фондові індекси США, але і фондові індекси країн, які постачають товари в США (приклад Японія, Європа), а також заражають і інші фондові ринки.

Здається, однак, що для руху цін акцій вниз необхідний був лише привід.

Для українських учасників фінансового ринку новинами є надходження допомоги від ЄС на суму 500 мільйонів євро та відправлення першого траншу МВФ на адресу Мінфіну України.

Про все це більш детально, як і інші фінансові новини після короткого огляду динаміки на українському та світових фінансових ринках.

Український фінансовий ринок.

Вчора індекс ПФТС знову не змінився.

Як і днем раніше, вчора на біржі ПФТС відбулась лише одна угода з акціями і це була угода по безадресним заявкам з «не індексними» акціями банку «Південний».

Індекс Української біржі вчора підріс ще на 0,3% після росту на незначні 0,2% днем раніше. Цим він графічно позначив десь «боковик», десь тренд несильного росту  на рівні дуже близькому до останніх трьох локальних максимумів. Дуже логічний рух, якщо виходити з динаміки світових ринків акцій.

Своєму вчорашньому руху індекс Української біржі завдячує виключно зміні ціни акцій Райффайзен Банк Аваль.

Вчора на Українській біржі відбулось шість угод з акціями чотирьох емітентів: одна по безадресним заявкам з акціями Райффайзен Банк Аваль, дві адресні з акціями «Центренерго», дві по безадресним заявкам з акціями Миронівського хлібопродукту та одна по безадресним заявкам з акціями «Миколаївобленерго».

Вчора на Українській біржі були сформовані біржові курси акцій Райффайзен Банк Аваль, Миронівського хлібопродукту та «Миколаївобленерго».

Ціни акцій, зміни цін акцій та біржові представлені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Ціни акцій, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 10.06.2020

Ціна

Зміна

Біржовий курс

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,315

+1,6%

0,315

+1,6%

Миронівський хлібопродукт

170,0

+0,7%

170,0

-2,85%

«Миколаївобленерго»

4,40

+0,2%

4,40

0,0%

Також без угод вчора на біржі УБ зросли котирування акцій американської компанії Apple на 3,9% до 9326 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Світові фінансові ринки.

Вчора індекси акцій США та Європи після хорошого росту до позавчора слабко коригувались донизу, продовживши рух попереднього дня. Сьогодні їх зниження прискорилось.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів знизився на 0,5% (в протилежність індексу NASDAQ – плюс 0,7%), широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 0,4%, а от композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав ще 0,3% хоча й повільніше продовживши свій ріст.

Індекс MSCI EM добре зростав в останній час. Тут може відіграє роль більш дешева його оцінка навіть в історичному розрізі, ніж ринку акцій США.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США та Європи суттєво знижуються. Індекс MSCI EM знижується на 1,0%.

Новини.

Найбільш важливі новини для учасників українського фінансового ринку виділено жирним шрифтом, з урахуванням втрати важливості через включення подібних повідомлень по тій же темі в блоці новин за попередні дні.

Українські фінансові новини.

1.      Фінансова стабільність України.

·        Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про надання Європейською Комісією Україні EUR500 млн макрофінансової допомоги. написав Шмигаль у своєму Telegram-каналі в середу. Прем'єр зазначив, що успішна співпраця з МВФ сприяла і схвальній відповіді від європейських партнерів про надання наступного траншу в рамках програми.

·        Перший транш Міжнародного валютного фонду (МВФ) у $2,1 млрд уже спрямовано в Україну, повідомив представник країни у фонді Владислав Рашкован.

·        Україна очікує наступне надходження $700 млн від МВФ у вересні, - Шмигаль. Україна очікує на надходження 8 млрд доларів від міжнародних партнерів у 2020-2021 роках. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Короткий коментар. Дуже важливі та хороші новини.

2.      Корпоративні новини.

·        Україна взяла на себе зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом виставити на приватизацію до липня 2021 року великого виробника аміаку і карбаміду Одеський припортовий завод (ОПЗ), державне енергогенеруюче підприємство «Центренерго», приватне акціонерне товариство «Президент-Готель» (Київ) і

·        ще 3 державні компанії: державне підприємство «Електроважмаш» (Харків), Товариство з обмеженою відповідальністю «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» і державне підприємство «Вугільна компанія «Краснолиманська», - проект меморандуму з МВФ. «…якщо дадуть ринкові умови», - додається в ньому.

·        Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило компанії «Миронівський хлібопродукт» рейтинг в іноземній і національній валюті на рівні В+ з прогнозом «стабільний».

Підтвердження відображає перегляд прогнозованої виручки і EBITDA на 2020 рік у зв'язку з низькими цінами на птицю, які будуть зберігатися протягом більшої частини поточного року після істотного зниження в 2-й половині 2019 року з поступовим відновленням з 2021 року.

Агентство Fitch Ratings врахувало нещодавно схвалену позику МХП від пов'язаних сторін, яка складається з відновлюваної кредитної лінії на суму 80 млн доларів для основного акціонера WTI Trading.

Враховано, що МХП відклав другу частину розширення птахівничого комплексу у Вінниці на 12-24 місяців, що має дозволити компанії відкласти капітальні вкладення на суму майже 200 млн доларів. При цьому агентство прогнозує уповільнення зростання експортних продажів у 2020-2022 роках через зниження цін на птицю і відтермінування розширення в Вінниці.

Коментар. Доволі позитивна новина. Прогнозні дані Fitch Ratings та погляд на бізнес компанії також можна використовувати для власного прогнозування фінансових показників МХП і оцінки справедливої вартості акцій цієї компанії.

3.      Інфляція та вплив на боргові інструменти України, ОВДП.

Споживчі ціни в Україні у травні 2020 року збільшилися на 0,3%, тоді як у березні та квітні вони зростали на 0,8%, повідомила Державна служба статистики у вівторок. В річному вимірі інфляція за підсумками травня-2020 уповільнилася до 1,7% з 2,1% за підсумками квітня, 2,3% за підсумками березня, 4,1% - за підсумками 2019 року.

Згідно з даними Держстату, базова інфляція в травні цього року знизилася до 0,1% з 0,4% у квітні та стрибка до 1,3% у березні. У річному вимірі вона уповільнилася до 3%.

Найбільше (на 16,6% і 15,8%) подорожчали яйця і фрукти.

Подешевшали категорія «Одяг і взуття» на 1,4%, зокрема одяг - на 2,0%, взуття - на 0,7%. Відбулось зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види пального на 2,8% переважно за рахунок здешевлення природного газу на 16,8%. Ціни на транспорт знизилися на 2,0%, насамперед, через здешевлення пального і мастил на 8,6%.

Коментар. Низька інфляція матиме обмежений негативний вплив на економіку нашої країни. Але з практичної точки зору для учасників фінансового ринку більш важливий вплив на боргові інструменти та депозити: негативний – на номінальні відсоткові ставки (в першу чергу в гривні), позитивний – на реальні.

4.      Фінансова стабільність України. Міжнародні резерви.

·        Чисті міжнародні резерви НБУ в травні скоротилися на 1,9% до $16,5 млрд.  Зниження резервів протягом минулого місяця пов'язано насамперед із погашенням значної частини зобов'язань за державним боргом.

Короткий коментар. Терпимо і непогано на фоні значних погашень та «виходу» нерезидентів з ОВДП.

5.      Новини банківського сектору та економіки.

У травні кредити банків економіці скоротилися на 1,2% до 989,6 млрд гривень. З початку року обсяг кредитів економіці збільшився на 1,8% з 971,871 млрд гривень.

Обсяг гривневих кредитів юрособам за травень скоротився на 1,4% з 436,9 млрд гривень до 430,0 млрд гривень. Обсяг кредитів бізнесу в іноземній валюті скоротився на 1,3% з 349,4 млрд гривень до 344,8 млрд гривень. Кредити населенню за травень скоротилися на 0,9% з 210,9 млрд гривень до 209,1 млрд гривень.

Процентні ставки в травні за гривневими кредитами для бізнесу знизилися на 2 п.п. до 11%, для населення - на 1,1 п.п. до 36,9%. За валютними кредитами ставки для бізнесу збільшилися на 0,1 п.п. до 4,8%.

У 2019 році обсяг кредитів економіці скоротився на 9,4% з 1 073,1 млрд гривень до 972,658 млрд гривень. У 2018 році обсяг кредитів економіці збільшився на 5,9% з 1 016,7 млрд гривень. У 2017 році кредити банків економіці збільшилися на 1,8% з 998,7 млрд гривень.

Коментар. Зниження обсягів кредитування матиме невеликий негативний вплив на економіку України.

Світові фінансові новини

Федеральний комітет з відкритого ринку ФРС США вчора залишив базову ставку в США по фондам ФРС незмінною – в діапазоні 0-0,25% Рішення прийняте одноголосно. Комітет крім цього отакож пообіцяв не піднімати цю ставку до 2022 року.

ФРС також пообіцяла продовжувати скуповувати облігації «як мінімум нинішніми темпами» в обсязі близько $80 млрд на місяць (Treasuries) і $40 млрд на місяць (борги, забезпечені заставами). Це може бути ознакою початку роботи над довгостроковою стратегією відновлення економіки.

ФРС також оновив економічний прогноз. Хоча ситуація на думку американського центробанку доволі невизначена, все ж є базовий сценарій. І це зниження ВВП США на 6,5% в 2020 році при безробітті на рівні 9,3%.

Прогноз ФРС передбачає, що безробіття скоротиться до 6,5% в 2021 році і до 5,5% в 2022 році, що на 2 процентних пункти вище показників кінця минулого року.

Ринок державних облігацій США однозначно відреагував на повідомлення ростом цін та зниженням дохідності державних боргових паперів США. Реакція ринків акцій спочатку була менш однозначною (вчора), але сьогодні значним зниженням фондових індексів Японії і ринки акцій почали реагувати, як було написано на початку цього огляду.

Продовжимо коментувати ситуацію на світовому ринку акцій «через призму» фондового ринку США.

В наших оглядах вже писалось про результати притоку коштів в фонди акцій. За вчора є оновлення даних ICI, Таблиця 3 в кінці огляду.

Проте звертаємо увагу на результати місячного опитування індивідуальних інвесторів США стосовно розміщення їх активів. Опитування проводиться Асоціацією індивідуальних інвесторів Америки. Дані його в частині динаміки фондів облігацій та акцій суттєво різняться від даних ICI. Це не дивно. Дані Асоціації є набагато менш репрезентативними. Однак, вони дають певне уявлення про «рух думки» інвесторів США, доповнюючи дані ICI, Таблиця 2, та Рис. 2-5 в кінці огляду.

Звернемо увагу, що за результатами опитування в 2020 році інвестори відносно слабко реагували на кризу, якщо враховувати 1990, 2000-2003, 2008-2009 роки. Цьому є причина. Часу було ще замало. Але щось потім спонукало інвесторів на більш ризиковані кроки. І, видається, це щось – гра – змова найбільш крупних учасників ринку акцій США та світу. А потім, коли вже є на кому відігратись (за версією AAII) чи вже ніхто зовсім не хоче купувати акції, за версією ICI – пастка – зниження цін. І грошові витрати-втрати на «підйом» ринку повертаються прибутком (в першому варіанті).

І знову до місцевого ринку акцій.

Індекс Української біржі позавчора позначив «боковик» або слабкий позитивний рух. Це відповідало в цілому розумному тренду з урахуванням ситуації на світових ринках акцій. Враховуючи зниження на світових ринках акцій сьогодні, яке імовірно продовжиться пару днів, видається більш імовірним слабке зниження індексу УБ цього четверга. А як буде насправді – подивимось.



Рис.1
Рис.1

Таблиця 2. Розміщення коштів індивідуальних інвесторів США у фінансових активах (без нерухомості) в травні 2020 року.

Згідно з даними місячного опитування Асоціації індивідуальних інвесторів США

Посилання: https://www.aaii.com/assetallocationsurvey?

for May 2020 :

На дату в складі

портфелю

# зміна
від попереднього

місяця

Фонди акцій

34,62%

  (+1,99%)

Акції (напряму)

   26,16%

  (+1,25%)

Акції Всього

 

60,78%

  (+3,24%)

Фонди облігацій

15,62%

  (+0,13%)

Облігації (напряму)

    3,62%

  (-0,34%)

Всього облігацій

 

19,24%

(-0,21%) 

Грошові кошти

19,97%

(-3,03%)

В квітні 2020

На дату в складі портфелю

# зміна
від попереднього місяця

Фонди акцій

32,63%

  (+0,18%)

Акції (напряму)

   24,91%

  (+2,16%)

Акції Всього

 

57,54%

  (+2,34%)

Фонди облігацій

15,49%

  (+0,22%)

Облігації (напряму)

    3,96%

  (+0,26%)

Всього облігацій

 

19,45%

(+0,78%) 

Грошові кошти

23,00%

(-3,14%)




Рис.2

Рис.2

Розміщення інвестиційних коштів індивідуальних інвесторів США в акціях,

 включаючи фонди акцій та індивідуальне володіння акціями. Частка

Згідно з даними місячних опитувань Асоціації індивідуальних інвесторів США.

1987-04.06.2020



Рис.3
Рис.3

Розміщення інвестиційних коштів індивідуальних інвесторів США в облігаціях, включаючи фонди облігацій та індивідуальне володіння облігаціями. Частка.

Згідно з даними місячних опитувань Асоціації індивідуальних інвесторів США.

1987-04.06.2020



Рис.4
Рис.4

Розміщення інвестиційних коштів індивідуальних інвесторів США в грошових коштах. Частка.

Згідно з даними місячних опитувань Асоціації індивідуальних інвесторів США.

1987-04.06.2020




Рис.5
 Рис.5

Таблиця 3. Оцінка чистих потоків коштів інвесторів США до довгострокових взаємних фондів та фондів, що торгуються на біржах (ETF) разом, за кожен тиждень, в млрд. доларів США. Оцінка Investment Company Institute, США на тиждень до 03.06.2020.

6/24/2020

6/17/2020

6/10/2020

6/03/2020

5/27/2020

Акцій

-11,140

-2,352

США

-5,906

1,612

Світ

-5,235

-3,963

Змішані

1,253

0,249

Облігацій

25,990

17,449

З оподаткуванням

22,884

15,509

Муніципальні

3,106

1,939

Сировинні товари

1,527

822

Всього

17,630

16,168

5/20/2020

5/13/2020

5/6/2020

4/29/2020

4/22/2020

Акцій

-13,721

-10,763

-22,368

-19,551

-9,475

США

-8,121

-4,354

-12,744

-1,542

8,504

Світ

-5,600

-6,409

-6,807

-7,933

-2,043

Змішані

-1,099

-1,915

-0,774

-2,314

-0,507

Облігацій

18,479

15,509

18,074

6,379

9,647

З оподаткуванням

16,173

14,572

8,135

9,094

-7,623

Муніципальні

2,307

937

-1,756

0,553

-2,903

Сировинні товари

1,953

1,214

1,616

1,692

4,815

Всього

5,612

4,045

-3,453

-13,794

4,480

4/15/2020

4/8/2020

4/1/2020

3/25/2020

3/18/2020

Акцій

4,585

6,461

12,498

-40,783

-11,381

США

8,846

8,504

12,502

-30,198

-6,406

Світ

-4,261

-2,043

-0,004

-10,585

-4,975

Змішані

4,853

-2,655

3,911

-17,765

-25,623

Облігацій

6,110

-10,521

-30,432

-100,811

-114,400

З оподаткуванням

4,796

-7,618

-28,983

-80,717

-94,045

Місцевих випусків

1,314

-2,903

-1,449

-20,094

-20,355

Сировинні товари

4,012

2,192

3,064

2,814

-1,483

Всього

19,560

-4,524

-10,960

-156,545

-152,887




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 11 июня 2020
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуПадение
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду