Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 05:13
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 15 июня 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1365,90%

Основними фінансовими новинами для українських учасників фінансового ринку на сьогодні на ранок є:

·        підвищення кредитного рейтингу України міжнародним рейтинговим агентство Moody's Investors Service, що дуже позитивно в часи економічної кризи;

·        різке зниження дохідностей ОВДП України через зниження облікової ставки НБУ, а також початку дії програми МВФ та отримання першого траншу Фонду;

·        помітне чи суттєве при цьому зростання дохідності євробондів України через значне погіршення ставлення до ризиків на світових фінансових ринках в кілька останніх днів;

·        суттєво негативні елементи в економічному прогнозі МВФ по Україні в зв’язку з програмою Stand-by та погіршення економічного прогнозу НБУ.

·        погіршення ситуації з коронавірусом в Україні і південних штатах США, з негативним впливом останнього чинника на настрої інвесторів;

·        посередні економічні дані по Китаю (зростання в травні промислового виробництва в цій країні на 4,4% на річній основі при прогнозі росту на 5,0% та зниження роздрібних продажів на 2,8% рік до року при очікуванні зниження на 2,0%).

·        Появі 57 нових хворих на коронавірус, з них 36 на продовольчому ринку в Пекіні. Це негативно подіяло на учасників світових фінансових ринків зранку.

Про все це більш детально, як і інші фінансові новини, після короткого огляду динаміки на українському та світових фінансових ринках.

Український фінансовий ринок.

Минулої п’ятниці місцеві українські фондові індекси, індекс ПФТС та індекс Української біржі не змінились.

На біржі ПФТС минулої п’ятниці відбулось дві угода з акціями, обидві по безадресним заявкам: з «не індексними» акціями банку «Південний» та «Індустріалбанку».

Вчора на Українській біржі відбулось три угоди з акціями двох емітентів: одна по адресна з акціями «Центренерго» та дві по безадресним заявкам з акціями Миронівського хлібопродукту.

Того дня  на Українській біржі біржовий курс акцій МХП сформувався і склав 170,0 гривень, на рівні останньої за день угоди з цими паперами. Ціна акцій МХП зросла у останній робочий день минулого тижня на УБ на 0,6%.

Без угод, минулої п’ятниці на біржі УБ дещо знизились після солідного росту попередніх днів котирування акцій американської компанії Apple - на 0,8% до 9273 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Загальний обсяг угод з акціями на УБ минулої п’ятниці дня склав по безадресним заявкам 25,5 тисячі гривень, адресної – 148,8 тисяч гривень.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 12.06.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 6,39% та 5,51%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 12.06.2020: з погашенням 1 вересня 2027 була на рівні 7,04%,  1 листопада 2028 року – 7,45%, 25 вересня 2032 року – 7,26%, також Рис. 1 в кінці огляду.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 11.06.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 6,34% та 5,30%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 11.06.2020: з погашенням 1 вересня 2027 була на рівні 6,73%,  1 листопада 2028 року – 7,39%, 25 вересня 2032 року – 7,20%, Рис. 1 в кінці огляду.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 08.06.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 5,97% та 5,05%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 08.06.2020: з погашенням 1 вересня 2027 –6,54%,  1 листопада 2028 року – 7,05%, 25 вересня 2032 року – 6,71%.

Маємо продовження певного зростання дохідності єврооблігацій України та зменшення прибутку інвесторів в ці папери. Загальну картину добре видно на графіку абсолютних прибутків інвестицій в українські єврооблігації, який можна знайти на сайті за посиланням: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323, а також на Рис. 2 та Рис. 3 в кінці цього огляду.

Є швидка реакція цін та дохідності євробондів України на ситуацію на світових ринках акцій.

Що стосується ринку ОВДП, то є спроби окремих банків-учасників цього ринку понизити пропозиції до 6,0%/8,0% «на ближньому» кінці кривої дохідностей.

Світові фінансові ринки.

Минулої п’ятниці широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів підріс на 1,3% після падіння на 5,9% днем раніше, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс на 0,3% після втрати 4,1% минулого четверга, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився ще на 0,7%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США та Європи суттєво знижуються, більше на індекси США - близько 2%. Індекс MSCI EM зранку знижується ще на 1,8%.

Новини.

Найбільш важливі новини для учасників українського фінансового ринку виділено жирним шрифтом, з урахуванням втрати важливості через включення подібних повідомлень по тій же темі в блоці новин за попередні дні.

Українські фінансові новини.

1.      Фінансова стабільність в Україні

·        Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service підвищило рейтинг довгострокового емітента та пріоритетних незабезпечених зобов'язань уряду України до рівня B3 з Caa1, прогноз – «стабільний», зазначено в повідомленні агентства.

Згідно з ним, рішенню про підвищення рейтингу до В3 сприяло скорочення короткострокових викликів фінансування, а також укладення нової програми з МВФ.

Рішення про підвищення рейтингів відображає очікування Moody's і того, що нова програма МВФ допоможе закріпити прогрес реформ, досягнутий в останні роки, зазначено в повідомленні агентства.

Коментар: Важливе позитивне повідомлення. І варто підтримати останню тезу, про важливість закріплення реформ. Про це було спеціально написано в попередньому огляді за п’ятницю ще до публікації повідомлення Moody's.

·        Підвищення рейтинговим агентством Moody's Investors Service кредитного рейтингу України до В3 зі «стабільним» прогнозом є потужним позитивним сигналом для українських та іноземних інвесторів, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

·        Україна у п'ятницю повністю отримала $2,1 млрд першого траншу від Міжнародного валютного фонду, повідомив голова Національного банку України Яків Смолій.

·        Національний банк України (НБУ) у період із 9 до 12 червня купив на міжбанківському валютному ринку $40 млн, що в 10,3 разу менше, ніж тижнем раніше ($410,7 млн), свідчать дані центробанку, оприлюднені на його сайті в п'ятницю.

·        Міжнародні резерви України до кінця 2020 року можуть перевищити закладений у квітневому прогнозі Національного банку (НБУ) рівень $27,2 млрд, повідомила прес-служба регулятора в четвер.

·        Імовірно місія МВФ повернеться в Україну в липні-серпні. Час приїзду місії буде визначено найближчим часом..

Коментар: Змішані, але більше позитивні повідомлення з точки зору фінансової стабільності в Україні.

2.      Боргові інструменти України

·        Україна в четвертому кварталі 2020 року може повернутися на ринок комерційних запозичень і залучити $1 млрд. Такі цифри закладені в меморандумі Міжнародному валютному фонду (МВФ) за новою програмою stand-by. Криза COVID-19 спочатку закрила ринки для окремих країн з економікою, що розвивається, проте зі скороченням суверенного спреду в Україні таке повернення на ринок реальне. В січні цього року Україна встигла залучити EUR1,25 млрд на 10 років під 4,375% річних.

Згідно з меморандумом, у першому кварталі 2021 року Україна може розмістити єврооблігації ще на $1,5 млрд, а до кінця року - ще на $1,5 млрд.

Окрім цього, в другому кварталі надійде другий транш нової макрофіндопомоги ЄС приблизно на $550 млн. На середину травня за програмою stand-by також запланований четвертий транш у $560 млн, а на середину жовтня - завершальний п'ятий на $980 млн.

Щодо внутрішнього ринку ОВДП у документах заявлено плани скорочення цього року чистого випуску валютних паперів на $1,18 млрд, а в першому півріччі наступного року - ще на $269 млн.

·        Портфель облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у власності українських банків за станом на 12 червня становить 406,77 млрд грн, збільшившись за день на 10,25 млрд грн. Про це свідчать дані на сайті Національного банку України., Рис. 4 в кінці огляду. В цілому портфель ОВДП збільшився до 893,42 млрд грн, у власності Нацбанку - залишився без змін.


Для порівняння, станом на початок березня портфель ОВДП у власності банків становив 322,78 млрд грн.


Портфель облігацій юросіб збільшився до 51,58 млрд грн, нерезидентів - зменшився до 102,88 млрд грн, фізосіб - до 7,62 млрд грн.


Міністерство фінансів на аукціоні з продажу облігацій внутрішньої державної позики, який відбувся 9 червня залучило до бюджету 17,83 млрд грн. У тому числі Мінфін розмістив 1-річні ОВДП номіновані в євро на суму 353 млн євро за ставкою 2,2%.

Коментар: Збільшення портфелю паперів 12 червня пояснюється майже повністю переходом – фіксацією змін прав власності на ОВДП за результатами аукціону 9 червня.

3.      Економіка України

·        За прогнозом Міжнародного валютного фонду, відновлення України після економічної кризи, спричиненої пандемією коронавірусу, може затягнутися до 2024 року. Про це повідомляє Bloomberg на підставі нового пронозу Фонду.

«На базовому рівні темп економічного зростання буде збільшуватися поступово упродовж наступних років до приблизно 4% з досягненням подальшого прогресу в імплементації структурних реформ… Продуктивність не досягне докризового рівня до 2023-2024 року», – йдеться у прогнозі МВФ після схвалення програми фінансової підтримки для України в розмірі 5 млрд дол.

Також у МВФ вказали на те, що ризики через COVID-19 зберігаються, в українського уряду обмежений фіскальний простір, а споживчий попит в Україні додасть до ВВП 1,1% в 2021 році після очікуваного скорочення на 8,2% в цьому році. І все це попри фінансування від МВФ, покликане підтримати антикризові заходи, а також попри розблокування додаткового мільярда доларів допомоги від Світового банку і 1,2 мільярда євро від Євросоюзу, йдеться у публікації.

Як зазначає видання, на тлі глибшої рецесії, ніж очікувалося, Національний банк України скоротив облікову ставку на 2% – до найнижчого рівня за весь період незалежності країни (з 8% до 6% річних із 12 червня 2020 року).

Коментар: Слід взяти до уваги цей можливий негативний сценарій в прогнозі. Він укладається в контекст також певного погіршення економічного прогнозу НБУ (див далі), збільшення випадків захворювань на Covid 19 в Україні, а також південних шатах США, появи джерела Covid 19 на ринку в Пекіні, Китай, погіршення світових економічних прогнозів, дивись також нижче Світові фінансові новини.

Тренд негативний для ринків акцій, державних облігацій США, дивись також нижче Світові фінансові новини.

·        Номінальний валовий внутрішній продукт України у 2020 році скоротиться до 3,908 трлн грн, або до $130,3 млрд, що виводить на середньорічний курс 30 грн/$1. Такий прогноз Міжнародного валютного фонду (МВФ) міститься в оприлюднених ним матеріалах у зв'язку з наданням Україні нової програми stand-by.

Коментар: До уваги. Слід враховувати повідомлення, але видається, не слід приділяти забагато  уваги цьому курсовому прогнозу.

·        В Україні четвертий день поспіль фіксується значна кількість нових випадків захворювання коронавірусною хворобою COVID-19: станом на ранок суботи був зафіксований новий антирекорд - 753 інфікованих за добу.

Днем раніше повідомлялося про 683 нові випадки інфікування за добу, 11 червня було 689 нових інфікованих, 10 червня - 525 хворих, 9 червня повідомлялося про 394 нові випадки.

За минулу добу кількість хворих в Україні зросла ще на 653 людини.

·        Національний банк зазначає, що ключовим ризиком для макрофінансової стабільності залишається тривалий термін пандемії коронавірусу і карантинних заходів, необхідних для його подолання як в Україні, так і в світі. Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Крім цього, критично важливо подальше проведення структурних реформ і збереження зваженої макроекономічної політики.

«За нашими оцінками, падіння української економіки в 2 кварталі буде більшим, ніж очікувалося, хоча пік кризи вже пройдено. Тому для якнайшвидшого повернення економіки до зростання необхідні досить рішучі кроки», - сказано в ньому.

Антикризові заходи Національного банку, запроваджені останніми місяцями, підтримають ділову активність у країні.

Також Національний банк прийняв рішення про звуження коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу «облікова ставка +/-2 п.п.» до «облікова ставка +/-1 п.п.».

·        Національний банк України (НБУ) надав десятьом банкам 2,2 млрд грн рефінансування під 6% на термін від року до п'яти років на другому тендері 12 червня, повідомляється на сайті регулятора в п'ятницю.

·        Міністерство сільського господарства США знизило прогноз урожаю зернових культур в Україні на 2%, або на 1,8 млн тонн, до 76,05 млн тонн у 2020/2021 маркетинговому році (липень 2020 - червень 2021).Про це йдеться в червневому звіті Мінсільгоспу США.

Також Мінсільгосп США зберіг прогноз урожаю зернових в Україні на рівні 75,72 млн тонн у 2019/2020 м.р.Міністерство оцінює збільшення врожаю зернових культур в Україні на 14%, або на 8,51 млн тонн, до 69,56 млн тонн у 2018/2019 маркетинговому році порівняно з 2017/2018 м.р.

Міністерство сільського господарства США знизило прогноз експорту зернових культур Україною на 2,6%, або на 1,5 млн тонн, до 55,61 млн тонн у 2020/2021 маркетинговому році (липень 2020 - червень 2021). Про це йдеться в червневому звіті Мінсільгоспу США. Згідно з ним, очікуваний обсяг експорту фуражного зерна становить 38,11 млн тонн (у тому числі прогноз експорту кукурудзи - 33 млн тонн). Прогноз експорту пшениці знизився на 7,9% до 17,5 млн тонн. При цьому Мінсільгосп США незначно збільшив прогноз експорту зернових культур з України в 2019/2020 маркетинговому році - з 57,34 млн тонн до 57,36. Очікується, що Україна експортує 36,86 млн тонн фуражного зерна (в тому числі 32 млн тонн кукурудзи) і 20,50 млн тонн пшениці.

·        Оподатковуваний імпорт в Україну в травні цього року склав $ 3,04 млрд, що на 31,2% менше, ніж в травні минулого року, тоді як в цілому за п'ять місяців падіння імпорту склало 13% - до $ 18,28 млрд. Про це свідчать дані Державної митної служби.

Згідно з даними відомства, серед основних статей імпорту найсильніше впав ввезення мінеральних палив і нафти - на 50,9%, до $ 485,2 млн, а з початку року - на 27%, до $ 3,22 млрд.

Середня ціна імпорту Україною газу в травні впала нижче 100 доларів
Українські підприємства в травні 2020 року імпортували газ за середньою ціною $ 98,09 за 1 тис. кубометрів.

Коментар: Повідомлення про збір та експорт зернових та падіння імпорту в Україну в грошовому вираженні слід розглядати, як певний позитив в контексті курсової стабільності в Україні на найближчий період, а також збільшення міжнародних резервів і певний стабілізуючий фактор. Про це також пише НБУ. Курсову стабільність слід взяти до уваги при виборі інструментів фінансування (тверда валюта чи гривня). Однак, зниження на світових ринках акцій, зменшення облікової ставки НБУ, все ж можуть створити певний негативний тиск на гривню, до якоїсь мірі зменшити дію позитивних для гривні торгівельних факторів.

4. Криза в електроенергетичному секторі України.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий кредитний рейтинг емітента компанії «ДТЕК ВДЕ» з рівня В до B- з прогнозом «негативний». Про це йдеться в повідомленні компанії. «Причинами перегляду рейтингу агентство Fitch називає системну кризу і відсутність подальших реформ в енергетиці, нестабільність розрахунків і борги за вироблену зелену електроенергію з боку ДП «Гарантований покупець», які негативно впливають на фінансовий стан і ліквідність компанії», - сказано в ньому. Зазначається, що іншими важливими факторами є відсутність прийнятих рішень щодо змін у законодавстві щодо перегляду розмірів «зеленого тарифу» і загальне погіршення економічної ситуації в Україні на тлі пандемії коронавірусу.

Світові фінансові новини.

·        В США ряд штатів, включаючи Алабаму, Каліфорнію, Флориду та Північну Кароліну, пережили зростання випадків Covid-19, на цих вихідних по мірі того, як вони почали «відкривати» свою економіку. Техас та Північна Кароліна в суботу повідомили про рекордні кількості госпіталізацій, пов’язаних з коронавірусом.

·        Ризикові активи у всьому світі продовжують на початку цього тижня знижуватись після значного відступу минулого тижня, підживленого зростаючими страхами на тему другої хвилі коронавірусу та через фіксацію прибутків трейдерів після недавнього зростання цін на акції. Знижуються ціни акцій сьогодні на фондових біржах Європи та знижуються дохідності американських державних облігацій.

·        Разом з цим варто звернути увагу і на зростання дохідності українських єврооблігацій.

·        Промислове виробництво в Китаї в травні 2020 зросло непогано, 4,4% рік до року після росту на 3,9% місяцем раніше. Але це менше за очікування, 5,0% (дані узагальнені Reuters). Дані по роздрібним продажам та інвестиціям в країні є не зовсім позитивними. Обсяг роздрібних продажів в Китаї знизився в травні на річній основі 2020 на 2,8%. І це також гірше за очікування (мінус 2,0%).

·        Разом з новими випадками захворювання на Covid 19 в Пекіні це створило сьогодні насторожений тон на ринку азійських акцій зранку.

І знову до місцевого ринку акцій.

Минулої п’ятниці індекс Української біржі не змінився, перебуваючи коло свого локального максимуму. Це після на світових  ринках акцій днем раніше та не дивлячись на зниження прибутків інвесторів в українські євробонди. Можна розцінити це вже просто як значну інертність місцевого ринку акцій, а бажання учасників крихітного місцевого ринку акцій бачити ціни на місцеві пайові папери вищими. Тому цілком можливо сьогодні ще одного дня для основного місцевого фондового індексу України без змін або ж з мінімальними змінами. А як буде насправді, – подивимось.

Рис.1
Рис.1
 Рис.2
Рис.2
Рис.3
Рис.3
 Рис.4
Рис.4



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 15 июня 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду