Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 22:11
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 26 июня 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1318,94-2,04%

Спочатку огляд ситуації на фінансовому ринку України та світових ринках акцій за вчорашній день, а потім фінансові новини, які важливі для прийняття рішень.

Український фінансовий ринок.

Значення індексу ПФТС вчора  знову не змінилось.

На біржі ПФТС минулого дня, відбулась одна угода по безадресним заявкам з «не індексними» акціями банку «Південний» та одна солідна за обсягом адресна угода з «індексними» акціями Райффазен Банк Аваль. Остання - по ціні 0,32 гривні за акцію. Обсяг цієї угоди склав 2,5 мільйонів акцій або 800 тисяч гривень в грошовому вираженні. Оскільки угода була адресна, на значення індексу ПФТС вона не вплинула.

Вчора значення індексу Української біржі знизилось на 0,9%. Можна говорити про те, що це зниження з денним лагом відобразило ситуацію на світових ринках акцій.

Минулого дня на Українській біржі було п’ять угод з акціями трьох «індексних» емітентів і всі по безадресним заявкам:  одна з акціями Райффазен Банк Аваль, та по дві з акціями «Центренерго»  - без зміни ціни і «Укрнафти».

Саме угоди з акціями «Укрнафти» вплинули на значення індексу УБ минулого дня.

Результати торгів на УБ цього четверга представлені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Ціни акцій, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 25.06.2020

Ціна

Зміна

Біржовий курс

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,335

+0,0%

0,3350

+1,6%

«Центренерго»

6,40

0,0%

6,4000

0,0%

«Укрнафта»

126,6

-2,6%

-

-

Також без угод минулого дня на Українській біржі на 0,6% знизились котирування акцій американської компанії Apple до 9773 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Обсяги торгів акціями на УБ вчора склали 87 тисяч гривень.

На борговому ринку маємо продовження зростання дохідностей єврооблігацій України, яке вчора прискорилось. Відповідно є зменшення прибутку інвесторів у ці папери. Загальну картину добре видно на графіку абсолютних прибутків інвестицій в українські єврооблігації, який можна знайти на сайті за посиланням: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323, Він же наводиться також Рис. 1 в кінці огляду.

Здається тут до певної міри опосередковано свою роль відіграло зменшення цін акцій на світових фондових біржах і невелике погіршення ставлення до ризиків. Окремо виділяється невелике погіршення ставлення до специфічних українських ризиків через ситуацію навколо голови НБУ, про що вже писалось в наших попередніх оглядах і ще згадується трохи далі в блоці новин.

Зростання дохідностей ОЗДП мають враховувати, як «можливість», ті українські учасники фінансового ринку, які мають доступ до цих фінансових інструментів.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 25.06.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 5,89% та 5,60%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 25.06.2020: з погашенням 1 вересня 2027 була на рівні 7,02%,  1 листопада 2028 року – 7,52%, 25 вересня 2032 року – 7,40%, також Рис. 2 в кінці огляду.

Ще перелік для усвідомлення тренду і його сили.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 24.06.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 5,57% та 5,43%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 24.06.2020: з погашенням 1 вересня 2027 була на рівні 6,88%,  1 листопада 2028 року – 7,42%, 25 вересня 2032 року – 7,27%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 23.06.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 5,19% та 5,39%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 23.06.2020: з погашенням 1 вересня 2027 була на рівні 6,87%,  1 листопада 2028 року – 7,37%, 25 вересня 2032 року – 7,22%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 22.06.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 5,63% та 5,51%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 22.06.2020: з погашенням 1 вересня 2027 була на рівні 6,84%,  1 листопада 2028 року – 7,33%, 25 вересня 2032 року – 7,18%.

Світові фінансові ринки.

Вчора  широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів підріс на 1,0%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 зріс на 0,7%, композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, втратив 0,6%. На графіках світових фондових індикаторів чітко видно рух в «боковику».

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США слабко знижуються, Європи -зростають. Індекс MSCI EM зранку додає незначну 0,1%.

Новини.

Найбільш важливі новини для учасників українського фінансового ринку виділено жирним шрифтом, з урахуванням втрати важливості через включення подібних повідомлень по тій же темі в блоці новин за попередні дні.

Українські фінансові новини.

·        Новий антирекорд по захворюваності на коронавірс в Україні. За добу 25 червня COVID-19 в Україні підтвердили у 1109 осіб, при цьому 19 хворих за добу померли, 541 видужав. Це третій день підряд збільшення кількості виявлених захворювань на день.

Коментар: Додатковий фактор економічного та фінансового ризику. Учасникам фінансового ринку України, можливо варто взяти це до уваги, не вибираючи довгі терміни інвестування в українські боргові інструменти через незрозумілі поки додаткові ризики.

·        Прогноз падіння внутрішнього валового продукту України у 2020 році на 8,2% зі сторони МВФ пояснюється слабким запасом накопичень українських домогосподарств й обмеженою фіскальною підтримкою економіки, сказав постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман у четвер. На ці чинники він послався під час онлайн-конференції Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Business Outlook: Crisis Management Lessons.

Очікування МВФ значно гірші, ніж поточні офіційні очікування уряду, Нацбанку України (4,8-5% падіння цього року) й інших організацій, зокрема Світового банку, який прогнозує цього року спад лише на 3,5%. В квітневому прогнозі МВФ також знизив прогноз відновлення української економіки у 2021 році з 3,6% до 1,1% з прискоренням до 3% у 2022 році. НБУ недавно вже кілька разів повідомив, що наразі він очікує більшого, ніж очікував раніше падіння ВВП України в 2020 році, тобто більше 5%. Новий проноз буде оприлюднено в кінці липня.

Йоста Люнгман також заявив, що в цьому питанні розвиток ситуації з захворюваністю на коронавірус вносить значний елемент невизначеності.

·        Глава Dragon Capital Томаш Фіала прогнозує спад внутрішнього валового продукту України (ВВП) у 2021 році на близько 7% і його відновлення в 2021 році приблизно на 4%. Про це він сказав він в ході тієї ж онлайн-конференції Європейської бізнес-асоціації (ЄБА).

·        Також окремо Глава Dragon Capital підкреслив, що підрив авторитету центробанку і будь-які дії зі зміни його поточної діяльності є небезпечним ризиком, в тому числі для економічної стабільності і потенційного зростання економіки.

·        У 2020 році через кризу, викликаного коронавірусом, в Україні припиниться зростання реальних доходів населення, що спостерігалось протягом останніх трьох років. Це сталося через зниження ділової активності, заробітної плати і зростання безробіття. Про це свідчать дані в звіті про фінансову стабільність, опублікованому на днях Національним банком України. Вперше з березня 2016 року в квітні реальна зарплата в нашій країні зменшилася. Зменшення склало 0,5% до того ж періоду 2019 року через низьку ділову активність і менший попит на робочу силу. У той же час відбулося різке збільшення обсягів соціальної допомоги: проводилися доплати до пенсій через коронавірус і їх пройшла їх щорічна індексація. «Однак це не мало значного позитивного впливу на доходи населення», - заявили в Нацбанку.

Коментар: Стосовно економічного спаду – коментар вище у попередньому пункті.

Коментар: Стовно Глави НБУ. Коментар Томаша Фіали слід взяти до відома учасникам фінансового ринку України: 1) через додатковий фактор ризику - з точки зору можливих додаткових складнощів при переговорах України з міжнародними фінансовими організаціями, а також 2) як можливість виникнення додаткової фінансової нестабільності в Україні, тимчасової чи більш постійної, в тому числі курсової. Учасникам ринку слід врахувати це при рішенні вибору валюти інвестування – гривня чи долар або євро. Також є фактор можливого додаткового незрозумілого поки ризику при зміні керівництва НБУ. Це дає додаткові підстави вибирати саме «короткі» українські боргові фінансові інструменти.

·        Нідерландська компанія DTEK GRIDS B.V., яка входить в енергохолдинг ДТЕК Рината Ахметова стала співвласником АТ «Хмельницькобленерго», основним власником якого є держава. Про це свідчить інформація на сайті Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку. Станом на перший квартал 2020 року з DTEK GRIDS B.V належить 6,75% акцій обленерго, тоді як раніше ця компанія значним пакетом акцій не володіла.

Коментар: Цікавий факт. Непогано було б уточнити, скажімо аналізуючи річний звіт компанії DTEK Energy B.V. 1) ціну цього придбання, 2) оцінку зі сторони DTEK Energy B.V. АТ «Хмельницькобленерго» (якщо це можливо), також погляди менеджерів DTEK Energy B.V. на перспективи ринку розподілу електроенергії в Україні. Якщо придбання було раніше можна скористатись звітом за 2019 рік. Якщо подія мала місце в 2020 році, тоді слід чекати більш пізніх звітів.

Світові фінансові новини

·        Є різке збільшення випадків захворюваності на Covid 19 в США. Поки що фінансовий ринок цієї країни не сильно реагує на цю новину.

·        ФРС США вчора оприлюднила результати стрес-тестів банків країни. Результати в цілому, як і оприлюднені днем назад аналогічні в Україні, дуже позитивні – банки США наразі сильні. Тим не менш було виявлено, що за самого несприятливого сценарію кілька банків США підходять до границі мінімально дозволеного регулятивного капіталу. На цій підставі ФРС на певний час заборонив банкам країни викуповувати свої акції та обмежив виплату ними дивідендів. (Банки в розвинутих країнах часто розглядають як джерело грошових доходів пенсіонерів і ця новина має негативний соціальний відтінок, але має невелике значення для інвесторів в цілому.)

·        Шанси на обрання президентом США Джозефа Байдена значно збільшились. Наразі за відгуками реально на Уолл-Стріт їх оцінюють як 50% на 50% чи навіть 60% на 40%, коли кілька місяців раніше неофіційно оцінки звучали, як лише 10-20% проти 90-80% на користь Дональда Трампа. Зазвичай, президенти США в останні 10-и річчя обирались на другий термін.

Коментар: Питання для Уолл Стріт має однозначно чіткий економічний вимір.

Джозеф Байден заявив, що підвищить ставку корпоративного податку в США до 28% з поточного рівня 21%, після того, як податковий законопроект Трампа знизив ставку з більш, ніж 30%. Також підвищення податків очікують домогосподарства, які отримують понад 400 000 доларів доходу на рік. Непартійний центр податкової політики заявив, що податковий план Байдена призведе до додаткового доходу для державного бюджету США у 4 трильйони доларів протягом наступного десятиліття.

Фахівцями, в тому числі експертною групою Конгресу США, яка відповідає за аналіз бюджетних питань, ФРС, центробанком США, фіскальна ситуація в США після реалізації плану законодавчого зниження податків наразі оцінюється, як в довгостроковій перспективі однозначно нестійка. Це, незважаючи на дійсно певне прискорення економічного зростання в країні. Зростання боргу США відносно ВВП є і буде за неї постійним і, врешті решт, прийшло б до неприйнятного рівня. Це питання, як кажуть в таких випадках, по любому доведеться вирішувати рано чи пізно підняттям ставок податків. Бо перспективи зменшення видатків або ж прискорення економічного росту є слабкими. Ситуація цього року і на перспективу поглибилась через коронавірус. Зараз США вимушено додатково значно збільшують витрати бюджету і, відповідно, його дефіцит для блокування різкого економічного спаду в країні.

Природно, Уолл-Стріт хотілось би відкласти вирішення нестійкої фіскальної ситуації в США на більш дальній строк через найближчу втрату доходів бізнесу. Однак, враховуючи можливі звинувачення в ігноруванні при цьому державних інтересів США, керівники американських фінансових корпорацій зараз обережно  говорять про те, що слід відкласти вирішення питання збільшення податків принаймні до часу закінчення коронакризи.

З точки зору учасників українського фінансового ринку. Більш швидке збільшення податкового тиску в США спричинило б (або спричинить) швидше сповільнення росту американської економіки і швидше негативно позначилось би (можливо позначиться) на цінах акцій в світі. Воно призвело б/ призведе в тому числі і до зростання дохідностей (невідомо в якій мірі) українських боргових фінансових інструментів. Водночас воно значно зменшило б/зменшить різні більш довгострокові фінансові ризики фінансову нестабільність (ризик інфляції, знецінення долару, знецінення інвестицій) більш різкого зростання дохідності фінансових інструментів через певний час. Але тут, як кажуть, вибір «не за нами».

На сьогодні. Для нечисленних прихильників «теорії змови». Можливо, на поточні високі значення цін акцій на американському фондовому ринку і, як наслідок, як кому не дивно, нижчі дохідності українських євробондів, в меншій мірі по впливу, на нижчі дохідності  ОВДП, має вплив чинник президентських виборів в США. Це лише навіть не припущення, а «ремарка». «Вищий» ринок акцій по даним соціологічних досліджень в США суттєво покращує рейтинги будь-якого діючого президента і, навпаки, слабший ринок акцій їх зменшує. Хоча реальна ситуація в економіці на суспільну думку за дослідженнями, і це природно, впливає набагато більше.

З точки зору політики України. Не фахово видається, що Україні слід уникати участі в політичних змаганнях в США. Наприклад, третій посол США в Україні Стівен Пайфер в кінці травня вже заявив, що президент України Володимир Зеленський повинен дізнатися, звідки у народного депутата Андрія Деркача з'явилися записи розмов на президентському рівні (які включають розмови бувшого віце-президента США і кандидата в президенти Джозефа Байдена). Він сказав, що можливо це операція російських спецслужб.

Повертаючись до місцевого ринку акцій.

Індекс УБ вчора продовжив рух у боковику з певним додатковим слабким трендом до зниження подібно до світових фондових індексів. Видається, що в цілому такий рух індексу Української біржі продовжиться, але наступним в цьому тренді по часу руху, скоріше буде невеликий рух індикатору УБ уверх. Можливо сьогодні.





Рис.1

Рис.1

Рис.2
Рис.2

сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 26 июня 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду