Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 18:33
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 9 июля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1270,99+0,36%

Значимих для українських учасників фінансового ринку новин за вчора та на сьогодні немає. Новини після огляду вчорашніх подій на українському фінансовому ринку та світовому ринку акцій.

Ринок акцій України.

Індекс ПФТС вчора знову не змінився.

Минулого дня значення індексу Української біржі за результатами торгів знизилось на 0,5%. Це на фоні середньострокового несильного відновлення після суттєвого падіння до більш, ніж дворічного мінімуму.

На Українській біржі вчора відбулось вісім угод з акціями.

Результати торгів акціями по безадресним та адресним заявкам на Українській біржі представлені нижче в Таблицях 1 та 2.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 08.07.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

«Центренерго»

5,2936

1,8%

31 768

3

-

-

«Укрнафта»

115,0

-4,2%

12 750

2

-

-

Миронівський хлібо-кт

178,0

1,7%

1 780

1

-

-

46 298

6

-

-

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  08.07.2020.

Ціна, грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

5,713

42 844

2

42 844

2

Також без угод минулого дня на Українській біржі на 3,9% знизились котирування акцій американської компанії Apple до 10 480 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Ринок боргових інструментів України.

Дохідність єврооблігацій України вчора продовжила зростання з мінімумів, досягнених 1 липня, а прибутковість інвестицій в ці папери зниження, Рис. 1. Самі значення дохідностей є невеликими.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 08.07.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 5,35% та 4,85%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 08.07.2020: з погашенням 1 вересня 2027 була на рівні 7,02%,  1 листопада 2028 року – 7,07%, 25 вересня 2032 року – 7,58%, також Рис. 2.

Слід продовжити дивитись за розвитком подій на цьому ринку. Він видається таким, що найбільш правильно відображає ризики інвестування «в Україну» в цілому.

Слід звернути увагу, що вчора на біржі ПФТС пройшла невелика угода з українськими єврооблігаціями з датою погашення 01.09.2026 – 5 паперів.

Дохідності ОВДП у гривні та у валюті продовжують залишатись на низькому рівні, Рис. 3-5. На Рис. 3-4 дохідності показані дохідності відповідно ОВДП у гривні та у валюті за версією http://ua.cbonds.info/, на Рис. 5 справедлива вартість за версією Нацбанку.
Рис.1
Рис.1
Рис.2
Рис.2

Рис.3
Рис.3

Рис.4
Рис.4

Рис.5
Рис.5

Світові ринки акцій.

Вчора  широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів підріс на 0,8%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на 0,7%, композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс на 1,7%.

Індикатори S&P 500 та MSCI EM знаходяться недалеко від своїх річних та історичних максимумів, Рис. 6 та Рис. 7.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США та Європи мало змінюються і змінюються різноспрямовано. Індекс MSCI EM зранку додає ще 0,7%.

Рис.6
Рис.6

Рис.7
Рис.7

Золото.

Ціна золота близька до історичних максимумів символізуючи, можливо, майбутню через 2-3 роки підвищену інфляцію, як вважає ЄЦБ. Однак, не всі погоджуються, що інфляція буде дуже високою.

рис.8
Рис.8

Новини. Загальний коментар наприкінці.

Українські фінансові новини.

Президент України вчора вперше публічно прокоментував звільнення Глави Нацбанку. Він захистив це рішення. На думку Глави держави «Те, що мільйони недоотримали підприємства і закрилися через цей курс, - це правда. Ми з цим боролися з самого початку моєї каденції, з літа (2019 року). Всі навколо нас говорили, що у нас незалежний банк (Національний банк). Так, і ми підтримуємо незалежність Національного банку України, але говорили всім, що як ми можемо жити, якщо у нас навіть бюджет порахований за курсом 30, а гривня, ви бачите, яка у нас. Нам говорили, що це ринкові умови, банк незалежний тощо,…», - сказав Володимир Зеленський на зустрічі з бізнесом Чернівецької області у середу. «Тому ми вас чудово розуміємо, ми знаємо скільки через цей курс українських підприємств просто закрилися, і все інше, і COVID-19... Вийдемо з цієї ситуації, все стабілізуємо, я в цьому впевнений», - додав Зеленський.

Вчора член Ради НБУ Ради НБУ Віктор Козюк у Facebook навів чотири можливі сценарії зміни наступного інфляційного таргетування в Україні, зокрема сценарій, при якому воно існуватиме формально.  (Інфляційне таргетування - монетарний режим, який передбачає відповідальність центрального банку за дотримання проголошеного значення офіційного показника інфляції (таргету) протягом визначеного періоду часу.) «Адже питання не лише у зміні керівника НБУ. (...) Дуже багатьом потрібен політичний бізнес-цикл, для чого потрібен загін реальних ставок у негативну зону. (...) Окремі посадові особи оперують цифрами бажаної інфляції, яка через пару років такої політики змете купівельну спроможність, закладе бомбу реальної ревальвації під платіжний баланс, розверне тренд доларизації», - зазначив Козюк. Детальніше: https://ua.interfax.com.ua/news/economic/673755.html

До цього Голова Ради НБУ Богдан Данилишин висловив свою незгоду з політикою діючого Правління НБУ та бувшого Голови Правління НБУ, а також розповів про своє бачення майбутньої політики українського центробанку в поточних умовах, посилання: https://zik.ua/blogs/vse_pro_priorytety_nbu_abo_yak_natsbank_bude_ozhyvliaty_ekonomiku_krainy_973742,

https://ua.interfax.com.ua/news/economic/673085.html

Довідка: Діючий член Ради Національного банку з 2016 року за квотою Верховної Ради України, Ві́ктор Вале́рійович Козю́к (2 травня 1977, м. Хмельницький) — український вчений у галузі економіки. Доктор економічних наук (2006), професор, завідувач кафедри економічної теорії Тернопільського національного економічного університету. Один з провідних фахівців у сфері монетарної політики, функціонування валютних союзів та резервних валют, трансформації макроекономічної політики в глобальних умовах, розвитку глобалізації.

Чинний голова Ради Національного банку України Богда́н Миха́йлович Данили́шин (народ. 6 червня 1965 с.Церковна Долинського району Івано-Франківської області) — український державний та політичний діяч, економіст, доктор економічних наук, професор, академік НАН України, колишній голова Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України, міністр економіки України в другому уряді Юлії Тимошенко, колишній Президент Європейського Інституту економічних та політичних досліджень розвитку країн Центральної та Східної Європи і України (Прага).

Рада Національного банку відповідає за розроблення Основних засад грошово-кредитної політики та здійснює контроль за проведенням грошово-кредитної політики. Рада Національного банку складається з дев’яти членів: чотири особи призначаються Верховною Радою України, чотири особи – Президентом України,    Голова Національного банку входить до Ради за посадою.

ПАТ «Центренерго» веде переговори про закупівлю вугілля вітчизняних виробників. Зокрема – у ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля», що входить до холдингу ДТЕК та шахти якого виведені у простій. Керівник ПАТ «Центренерго» Олександр Корчинський навів параметри нової угоди, яку підприємству запропонувало ТОВ «Д.Трейдинг», саме ціну 1 650 грн за тону енергетичного вугілля, підкреслив при цьому, що ціноутворення є формульним та буде залежати від індексу API 2 з урахуванням курсу долара на момент поставки. Найбільшою перешкодою у переговорах є вимога представників ДТЕК щодо 100% попередньої оплати за відвантажене вугілля. Олександр Корчинський нагадав, що непрацююче державне підприємство «Енергоринок» досі винне «Центренерго» понад 1,4 млрд грн».

У червні 2020 року порівняно з червнем 2019 року виробництво автотранспортних засобів в Україні скоротилося на 39,9% до 336 одиниць. «Випуск легкових автомобілів порівняно з минулим роком зменшився на 43%. Як і за рік до цього, в зазначеному сегменті вітчизняного автопрому працював тільки один завод – «Єврокар», де в червні в режимі великовузлового складання було зібрано 286 автомобілів марки Skoda», - сказано в повідомленні асоціації «Укравтопром». Наголошується, що випуск автобусів скоротився на 9% порівняно з червнем 2019 року і становить 50 штук. Виробництво автобусів здійснювали підприємства «Черкаський автобус», «Черкаський автозавод» і «ЗАЗ».

Світові фінансові новини.

Сьогодні зранку оприлюднені дані по інфляції в Китаї в червні. Індекс цін виробників в червні 2020 знизився на 3% у річному обчисленні, згідно з даними Національного статистичного бюро Китаю. Це порівняно з очікуванням зниженням на 3,2% згідно з опитуванням аналітиків Reuters.

Загальний коментар: Поки основне питання для учасників українського фінансового ринку залишається неясним. До кінця не зрозуміло, якою ж все ж таки реально буде майбутня політика НБУ, як і те, наскільки сильно (чи не сильно) девальвує гривня. Також незрозуміло, як відреагують на все це дохідності ОВДП, можливо по-різному на різних термінах. Слід також врахувати тут їх можливе придбання Нацбанком за рахунок емісії, як це вважає за можливе пан Богдан Данилишин.

Зрозуміло, що у Голови та члена Ради Нацбанку є різне розуміння якою має бути монетарна політика НБУ. Зрозуміло, що президент України хотів би її певної її зміни і помітного (наскільки?) послаблення курсу гривні. Останнє побажання є важливим для побудови на сьогодні певних очікувань учасниками фінансового ринку України, оскільки саме Володимир Зеленський буде подавати кандидатуру на Голову НБУ. Голова Національного банку призначається і звільняється з подання президента, і затверджується Верховною Радою.

Знову  до місцевого ринку акцій.

Повторимо тут, здається доречну вчорашню фразу. Видається з власного графіку індексу Української біржі, що його ріст сьогодні має продовжитись.


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 9 июля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду