Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 08:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 14 июля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1297,74+1,36%

Значимі для українських учасників фінансового ринку новини за вчора, позавчора та на сьогодні є, хоча вони є і не з тих, що мають негайний вплив на фінансовий ринок. Ці новини після огляду вчорашніх подій на українському фінансовому ринку та світовому ринку акцій та подій за минулий тиждень.

Ринок акцій України.

Для початку результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком. Вони відображені на Рис. 1-4. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій, і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулі чотири тижні.


Рис.1Рис.1

Рис.2
Рис.2

Рис.3
Рис.3


Рис.4Рис.4

Що відбувалось учора.

Індекс ПФТС вчора знову не змінився.

Індекс Української біржі минулого дня знизився на 0,1%. Це зниження індикатору відбулось завдяки одній угоді з акціями Райффайзен Банк Аваль.

Вчора на біржі відбулось п’ятнадцять угод з акціями: шість по безадресним заявкам (з яких одна з індексними паперами біржі), сім адресних угод і угода РЕПО, яка рахується біржею як дві угоди.

Їх результати відображені і Таблицях 1 та 2.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 13.07.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,330

-0,6%

29 700

1

0,330

2,0%

Миронівський хлібо-кт

184,80

-1,0%

218 220

5

184,90

-0,7%

Разом

247 920

6

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі та угодам РЕПО, обсяги торгів  13.07.2020.

Ціна, грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Адресні угоди

Райффайзен Банк Аваль

0,320

1 000 000

2

«Центренерго»

5,450

39 800

4

«Укрнафта»

180,0

2 700

1

Разом

1 042 500

7

Угоди РЕПО

«Укрнафта»

105,748

978 168

2

Також без угод минулого дня на Українській біржі на 3,0% зросли котирування акцій американської компанії Apple до 10 792 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Дохідність єврооблігацій України вчора продовжила зростання з мінімумів, досягнутих 1 липня. Відповідно ціни паперів та прибутковість інвестицій в ці папери знизилась, Рис. 5.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323.

Самі значення дохідностей є ще поки невеликими, Рис. 6, посилання http://ua.cbonds.info/.


Рис.5
Рис.5

Рис.6
Рис.6

Зростання дохідності і зниження цін імовірно відбуваються під впливом негативних місцевих новин, навколо Глави НБУ, втручання в політику центробанку  і не тільки.

Певною і важливою інтригою тут є наступна цінова динаміка українських державних євробондів. Це через те, що вони дійшли до рівня цінової підтримки, Рис. 5. Але негативний фон новин та невизначеність стосовно наступного очільника українського центробанку та політники НБУ може продовжувати «продавлювати» ціни українських державних паперів - єврооблігацій вниз.

Українські фінансові новини.

Сьогодні проходять первинні аукціони Міністерства фінансів України з розміщення ОВДП. До розміщення пропонуються і 11 місячні валютні папери. Результати аукціонів мають бути цікавими. Обсяги залучених коштів минулого тижня були дуже слабкими на фоні невизначеності коло Голови Нацбанку та очікування можливої девальвації гривні.

Цього тижня залучення мають пройти набагато успішніше. Минулого тижня були великі погашення ОВДП. Тож інвестори мають додаткові кошти. Кошти держбанків на цьому ринку мають підтримати невисокі дохідності ОВДП при розміщенні. Проте цікавим також є, наскільки обсяги залучених цього тижня коштів будуть меншими (чи більшими) за обсяги погашень на минулому тижні.

Інші новини.

Голосування по наступному Главі НБУ може відбутись у п’ятницю, повідомила народний депутат фракції «Слуга народу» Ольга Василевська-Смаглюк журналістам у понеділок у Києві за підсумками вчорашнього вечірнього засідання фракції за участю президента Володимира Зеленського.

Виконувачка обов'язків Голови Нацбанку Катерина Рожкова дала велике інтерв’ю агентству «Інтерфакс Україна»Ю яке було опубліковане вчора. Важливими тезами в ньому є наступні.

·        Правління Національного банку України (НБУ) на зустрічі, організованій президентом Володимиром Зеленським після відставки голови НБУ Якова Смолія, наголосило на важливості збереження незмінності політики центробанку, в тому числі політики інфляційного таргетування. Для України це 5%+-1%.

·        Пані Рожкова виступає за продовження практики прийняття рішень Правлінням Національного банку України колегіально.

·        Висока інфляція та низькі відсоткові ставки (негативні реальні ставки) в Україні, на її думку, несумісні.

·        Катерина Рожкова повідомляє, що Україну чекає пожвавлення іпотечного кредитування в кінці поточного року за умови збереження фінансової стабільності в країні. За таких умов будуть і низькі відсоткові ставки кредитування кращих за критеріями кредитної якості позичальників,- 10%.

Є також багато інших моментів в цьому інтерв’ю, з якими варто ознайомитись, послання: https://interfax.com.ua/news/interview/674390.html

Невідомо, однак чи втримається в наступний період нинішній склад Правління Національного банку України, і якщо так, то як довго, і чи збереже цей склад Правління свою думку, якщо на нього буде політичний тиск. Які будуть думки стосовно монетарної політики українського центробанку нового Голови НБУ, позиція Ради НБУ тощо.

Стосовно рівнів інфляції в кінці цього огляду наводиться історичні рівні інфляції по країнам, які можуть співставлятись з Україною. Дані неведені за останні 20 років. Наведені прогнози на цей та наступний роки з «квітневої бази даних» МВФ. Як видно з наведених рисунків, рівні інфляції в цих країнах в останні роки та за прогнозом за рідким виключенням не піднімаються вище 7% (як хоче дехто з українських урядовців). Ці виключення Туреччина, Казахстан, Єгипет, Пакистан. При цьому вищий рівень інфляції сигналізує про певні проблеми у відношенні фінансової стійкості країн, як наприклад у випадку Туреччини.

В зв’язку з цим можуть бути також цікавими недавні повідомлення НБУ стосовно пропозицій Правління Національного банку України Раді центробанку відносно наступної монетарної політики в нашій країні, а також коментар банку по інфляції за червень 2020 рку, посилання:

https://bank.gov.ua/ua/news/all/pravlinnya-natsionalnogo-banku-nadalo-radi-nbu-propozitsiyi-schodo-osnovnih-zasad-groshovo-kreditnoyi-politiki-na-nastupni-roki

і

https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D1%96%D1%97_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%96%D0%BD%D0%BD%D1%8F_%D0%B4%D0%BE_%D0%9E%D0%97%D0%93%D0%9A%D0%9F_2021_pr_2020-07-10.pdf?v=4

а також

https://bank.gov.ua/ua/news/all/komentar-natsionalnogo-banku-schodo-rivnya-inflyatsiyi-u-chervni-2020-roku

Окремі останні повідомлення преси стосовно розвитку економічної та фінансової ситуації в Україні дещо насторожують.

На днях, а точніше 11 липня, була опублікована стаття у впливовій американській газеті Washington Post під заголовком: «ГОЛОВА БАНКУ УКРАЇНИ ПІШОВ У ВІДСТАВКУ І ОТРИМАВ ТРУНУ В ЯКОСТІ ПОПЕРЕДЖЕННЯ. Це скандал, який загрожує економічному здоров'ю країни» (на англійській «UKRAINE’S BANK CHIEF QUIT AND RECEIVED A COFFIN AS A WARNING. IT’S A SCANDAL THAT THREATENS THE COUNTRY’S ECONOMIC HEALTH.»). В статті надані доволі негативні оцінки останніх подій в Україні в сенсі економічних реформ.

Посилання: https://www.washingtonpost.com/world/europe/ukraine-central-bank-scandal-imf/2020/07/10/9a9eeba8-c04e-11ea-8908-68a2b9eae9e0_story.html

Її зміст дещо драматизовано скорочено в українському перекладі вчора виклала «Радіо Свобода», посилання: https://www.radiosvoboda.org/a/30723082.html

Нагадаємо також, що згідно з даними експертного дослідження, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією разом з юридичною фірмою Василь Кicіль і Партнери і опублікованоми 02.07.2020, у першій половині 2020 року інвестори погіршили оцінку інвестклімату в Україні до рівня 2015 року. «Індекс інвестиційної привабливості у першій половині 2020 року склав 2,51 балів з 5-ти можливих та продовжує перебувати у негативній площині», повідомила ЄБА.

Повідомлення за посиланням: https://eba.com.ua/top-menedzhery-pogirshyly-otsinku-investpryvablyvosti-ukrayiny/

Відповідну презентацію ЄБА можна знайти за посиланням: https://eba.com.ua/wp-content/uploads/2019/07/Invest_UKR_1_half_2019.pdf

Є ще велика серія повідомлень в новинах за останні дні, як позитивних, так і негативних, які можуть стосуватись майбутньої інфляції в Україні та курсу національної валюти України. Це зростання грошової маси та грошової бази в червні, статистика зовнішнього сектору, повідомлення про поточну низьку ціну природнього газу,  про очікування погіршення торгівельного балансу України у другій половині цього року через реалізацію відкладеного попиту на імпортні товари.

Корпоративні новини. Електроенергетика.

«Донбасенерго» призупинила роботу Слов'янської теплоелектростанції. Раніше повідомлялось про те, що «Донбасенерго» перевела Слов'янську ТЕС на спалювання антрациту у зв'язку з припиненням постачання газу «Донецькоблгазом» і компанія «Донбасенерго» раніше заявила про шантаж з боку «Донецькоблгазу» і про загрозу зупинення Слов'янської ТЕС через припинення розподілу газу «Донецькоблгазом».

Державна енергогенеруюча компанія «Центренерго» домовилася з компанією «ДТЕК Енерго»" про поставку вугілля за ціною, розрахованою за формулою «Роттердам +». Зазначається, що вартість вугілля за формулою «Роттердам +» для «Центренерго» буде на 20% нижче, ніж вартість вугілля державних шахт, і на 10% нижче вартості газу.

За іншим повідомленням оплата закупівлі вугілля буде здійснюватись за рахунок кредитів держбанків («Ощадбанку» та «Укргазбанку») на загальну суму 1,3 млрд гривень через заборгованість перед компанією за відпущену електроенергію ДП «Енергоринок» на суму 1,4 млрд гривень.

Ці повідомлення мають відношення до цін акцій «Центренерго» і «Донбасенерго», представлених на місцевому ринку.

І до світових ринків акцій та повертаючись до місцевого українського ринку акцій.

Світові ринки акцій

На світових ринках акцій є вчора та сьогодні певна невелика негативна корекція.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 вчора знизився на 0,9%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 сьогодні зранку втрачає більше 1%,  а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав минулого дня ще 0,2%, підійшов до свого минулого локального максимуму, однак сьогодні знижується на 1%.

В цілому ж здається світові фондові індикатори наступний доволі тривалий час будуть рухатись в «боковому каналі». Проте цю ситуацію може дещо «пожвавити» в позитивному сенсі публікація квартальної звітності за другий квартал 2020, яка вже розпочалась.

На цьому фоні для основного українського фондового індексу бачиться наступний «боковик». Здається, сьогодні від індексу УБ можна очікувати слабкої динаміки з можливим невеликим рухом як уверх, так і вниз.





Рис.7Рис.7



Рис.8
Рис.8

Рис.9
Рис.9

Рис.10Рис.10



Рис.11
Рис.11



Рис.12
Рис.12




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 14 июля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду