Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 12:05
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 15 июля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1297,740%


На сьогодні є дуже важливі для українських учасників фінансового ринку новини. Вони після огляду вчорашніх подій на українському ринку акцій.

Ринок акцій України.

Індекс ПФТС вчора знизився на 0,1%. Зниження індикатору відбулось в результаті однієї угоди з акціями «Донбасенерго».

Індекс Української біржі минулого дня підріс на 1,4%.

Вчора на біржі відбулось сім угод з акціями - всі по безадресним заявкам. Їх результати відображені і Таблиці 1.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 14.07.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,330

-

33 000

1

0,3300

0,0%

«Укрнафта»

124,9

6,3%

1 249

1

-

-

Миронівський хлібо-кт

187

1,2%

170 410

5

185,2283

0,2%

Разом

204 659

7

Також без угод минулого дня на Українській біржі на 0,7% знизились котирування акцій американської компанії Apple до 10 714 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Основними українськими фінансовими новинами на сьогодні:

·        є негативні результати вчорашніх аукціонів Мінфіну;

·        результати телефонної розмови президента України Володимира Зеленського та директора-розпорядника МВФ Кристаліни Георгієвої;

·        повідомлення про те, що Велика палата Конституційного Суду України завтра в четвер 16 липня розпочне розгляд справи щодо конституційності окремих положень закону України «про банки» необхідного для співпраці України та МВФ.

та все коло цього.

·        Крім того, представники партії «Слуга народу» заявляють про емісію та девальвацію гривні.

Також можна говорити про окремі тези другої частини інтерв’ю виконувачки обов’язків Голови Національного банку Катерини Рожкової агентству «Інтерфакс-Україна», повідомлення про фінансові результати «Укрнафти» за 2019 рік і ряд інших новин.

1.      Результати вчорашніх аукціонів Мінфіну.

Результати вчорашніх аукціонів Мінфіну в цілому можна вважати слабкими або навіть гірше - десь провальними. Це може сигналізувати про наявність немалих проблем.

·        Попит на ОВДП у гривні на аукціонах обрушився до 10 млн грн.

·        В умовах такої низької пропозиції Мінфін знизив ставки за 3-міс. паперами з 7,24% до 7%, за 12-міс. - з 9,5% до 9,2% і за 32-міс. - з 10,47% до 10%.

·        За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 14 липня 2020 року, до державного бюджету залучено 8,308 млрд грн

·        Залучення фактично відбулось за рахунок продажу 11-міс. доларових паперів на суму 306,3 млн доларів США по ставці 3,5%. Ставку імовірно вдалось зберегти через переважну участь в аукціонах держбанків (перевіримо через два дні по даним НБУ).

·        Це слабко, враховуючи погашення річних доларових ОВДП 9 липня на суму 672 млн. доларів США. (Тобто залучено коштів 46% від суми погашення).




Рис.1
Рис.1

Дохідності євробондів України продовжили зростати, Рис. 2, Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323



Рис.2Рис.2

1.      Телефонна розмова президента України Володимира Зеленського та директора-розпорядника МВФ Кристаліни Георгієвої.

Основні тези розмови Георгієвої та Зеленського.

Георгієва.

·        закликала зберегти незалежність Національного банку України.

·        «Реформа НБУ і її результати за останні п'ять років є історією повного успіху для України. Незалежний центральний банк допомагає макроекономічній стабільності, підтримує довіру інвесторів і захищає фінансову систему», - із заяви Георгієвої за результатами переговорів з президентом України Володимиром Зеленським. Георгієва зазначила, що політика Нацбанку заслуговувала на довіру, сприяла стабілізації економіки України.

·        «В інтересах України зберегти незалежність НБУ, і це також є вимогою в рамках поточної програми, яку підтримує МВФ. Я закликала президента Зеленського дотримуватися курсу розумної грошово-кредитної і фінансової політики - це ключ до більш активного інвестування та інклюзивного зростання», - заявила директор- розпорядник МВФ.

Володимир Зеленський.

·        Продовження активної співпраці з МВФ у рамках нової програми stand-by є важливим пріоритетом для України.

·        До кінця цього тижня Володимир Зеленський запропонує Верховній Раді кандидатуру «незалежного технократа» на посаду глави Нацбанку України, який продовжуватиме незалежний курс НБУ.

·        НБУ спільно з урядом мають продовжувати реалізацію виваженої монетарної та фіскальної політики, що слугуватиме запорукою макроекономічної та фінансової стабільності та сприятиме економічному зростанню та відновленню банківського кредитування в Україні.

2.      Окремий коментар по співробітництву України та МВФ. Рівень міжнародних резервів України.

Дуже важливим елементом для розуміння серйозності ситуації коли цих розмов, питання співробітництва України та МВФ є прогноз міжнародних резервів України до кінця цього року та на наступний рік. Це питання є ключовим для учасників фінансового ринку країни з точки зору розуміння можливих проблем фінансової стабільності України.

Співробітництво з МВФ є критичним на проміжку більше півроку для забезпечення фінансової стабільності в Україні. Після скасування результатів продажу євробондів України на суму 1,75 мільярдів доларів США та якщо Україна не отримає коштів в цьому році від програми МВФ, наприклад після перегляду програми stand-by у вересні, за несприятливих сценарії можуть виникнути проблеми. «…проблеми зовнішньої вразливості економіки та дефіциту зовнішнього фінансування потребують, з одного боку, скорочення наявних зовнішніх дисбалансів України через здійснення відповідної економічної політики, а з іншого — масштабної зовнішньої фінансової підтримки України», - Тетяна Богдан в статті 6 липня «Зовнішні дисбаланси у період кризи» https://zn.ua/ukr/macrolevel/zovnishni-disbalansi-v-period-krizi.html

В листі про наміри від 2 червня 2020 року до МВФ прогнозується скорочення міжнародних резервів України цього року з поточних 25,4 млрд доларів США до 19,3 млрд з відновленням показника в 2021 році до 23,4 млрд доларів і в 2022 році - до 26,5 млрд. Наводимо Таблицю з документу на Рис. 3

Посилання на сайті МВФ:

https://www.imf.org/en/News/Articles/2020/06/09/pr20239-ukraine-imf-executive-board-approves-18-month-us-5-billion-stand-by-arrangement


Посилання на сайті НБУ: https://bank.gov.ua/en/files/mVURYkPNyUdMilR



Рис.3
Рис.3

Голова Ради НБУ, академік НАН Богдан Данилишин в статті «Темний бік макроекономічної стабільності», в «Дзеркалі тижня» від 18 червня 2020 з цього приводу обрушився з жорсткою критикою на НБУ та МВФ.

Посилання: https://zn.ua/ukr/finances/temniy-bik-makroekonomichnoyi-stabilnosti-351411_.html

Він отримав певну підтримку ряду економістів, наприклад, тої ж таки Тетяни Богдан.

Наведемо наступні тези з цієї статті, цитати: «Абсолютним нонсенсом Меморандуму є зниження офіційних валютних резервів на 6 млрд дол. (майже на 25%) за підсумками першого року виконання програми МВФ (з 25,3 млрд дол. на початок 2020-го до 19,3 млрд - на кінець). І це не рахуючи 3,5 млрд дол. кредитних коштів від МВФ, запланованих до отримання поточного року.

Це говорить про незбалансованість і неадекватність розміру програми МВФ проблемам, з якими стикнулась економіка України. У світовій практиці програм Stand-by ми не знайшли прикладів, коли проєктний розмір валютних резервів скорочувався вже за підсумками першого року програми (Литва-2001, Перу-2006, Румунія-2009, Кенія-2015)».

І в кінці статті після інших важливих тез.

«Експерти, які складали прогноз України для МВФ, є або свідомими негідниками, або короткозорими аналітиками, що не розуміють суті економічних процесів, які відображаються цифрами. Вони не усвідомлюють, що відновити зруйноване виробництво не так само легко, як випустити нові цінні папери».

Однак з точки зору міжнародних резервів України є інше повідомлення Національного банку на ту ж тему від 11 червня 2020 року за тиждень до цієї публікації думок Данилишина та через тиждень після підписання «Листа про наміри». «Міжнародні резерви України до кінця 2020 року можуть перевищити закладений у квітневому прогнозі Національного банку (НБУ) рівень $27,2 млрд», https://ua.interfax.com.ua/news/economic/668233.html

«Порівняно сприятлива ситуація на світових товарних ринках, істотне зниження імпорту, а також підписання нової програми з МВФ дає підстави очікувати, що міжнародні резерви ($25,4 млрд на кінець травня) на кінець року зростуть навіть більше, ніж передбачав наш квітневий прогноз ($27,2 млрд)», - йшлось в повідомленні. Прес-служба уточнила, що відповідний прогноз є поточним припущенням, нагадавши, що новий макроекономічний прогноз центробанк представить у липні. (Якщо говорити про рівень міжнародних резервів, то вони наведені поквартально в «Інфляційному звіті» НБУ за квітень 2020, Рис. 4). Посилання: https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/IR_2020-Q2.pdf?v=4


Рис.4
Рис.4

Зі статті Тетяни Богдан та її дослідження, які указують на зовнішню вразливість України «Оцінка зовнішньої фінансової вразливості України станом на 01.01.2020 та дестабілізаційні тенденції І кварталу 2020 року», https://growford.org.ua/files/GrossD_2019_IV_3-56.pdf






Рис.5
Рис.5


Рис.6
Рис.6

Додаткова інформація.

Що стосується комплексу важливих питань, які були підняті Богданом Данилишиним в його згаданій вище статті, то погляд на фактично неможливість їх вирішення політикою НБУ можна знайти, наприклад, в статті професора Віктора Шевчука «Неідельна ідилія» («У яких гріхах звинувачують Нацбанк та чи виправдані ці звинувачення»), в тому ж таки «Дзеркалі тижня» від 23 червня, 2020 року. https://zn.ua/ukr/finances/neidealna-idiliya-351874_.html# (Шевчук Віктор Олексійович, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин, Львівський торговельно-економічний університет)

Разом з тим, можна відзначити певну обґрунтованість претензій до політики НБУ в сенсі темпів зниження облікової ставки в 2019 році, див. Рис. 7 з червневого 2020 року звіту Національного банку України про фінансову стабільність, посилання https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/FSR_2020-H1.pdf?v=4




Рис.7
Рис.7

1.      Про банки України

Основні тези другої частини інтерв’ю виконувачки обов'язків Голови Нацбанку Катерина Рожкова агентству «Інтерфакс Україна», які є важливими для учасників фінансового ринку України.

·        Укресімбанк потребує докапіталізації, через старі проблеми. Проте банк має ясну бізнес-модель.

·        Ще не зрозуміло, чи потребує докапіталізації «Ощадбанк». Проте поки майбутня бізнес-модель банку не ясна. Якщо вона буде поганою, то банк буде проїдати капітал і йому точно буде потрібна докапіталізація.

·        Очікується скоре входження МФК (IFC), сструктури Світового банку, в капітал «Укргазбанку».

·        «Ощадбанк» стане членом Фонду гарантування вкладів цієї осені (Значить вкладники-фізичні особи позбавляться 100% формального гарантування їх вкладів державою.) Можливо незабаром ЄБРР увійде до складу акціонерів цього банку.




Рис.8
Рис.8

1.      Емісія гривні та девальвація гривні.

«У «Слуги народу» готові до зростання і цін та девальвації після емісії гривні». Такий заголовок є на сайті РБК.

Цитата «Партія «Слуга народу» і її парламентська фракція готові взяти на себе відповідальність за зростання цін і девальвацію гривні. Додаткова емісія гривні неминуче приведе до цих наслідків. Про це голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха сказав в інтерв'ю РБК-Україна»

Посилання. https://www.rbc.ua/ukr/news/sluge-naroda-gotovy-rostu-tsen-devalvatsii-1594717046.html

Коментар. В такому випадку слід очікувати крім девальвації ще й зростання дохідностей ОВДП в гривні. Можлива певна фінансова нестабільність і в інших вимірах, пояснення дивись вище.

2.      Фінансові результати компанії «Укрнафта». Поточні продажі нафти по заниженим цінам.

У 2019 компанія «Укрнафта» мала чисті збитки в розмірі 4,058 млрд гривень. Про це свідчить звіт діяльності Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» за 2019 рік. Валовий прибуток «Укрнафти» у 2019 році скоротився на 43%, або на 9,073 млрд гривень до 12,257 млрд гривень. Чистий дохід компанії від реалізації продукції знизився на 22%, або на 7,903 млрд гривень до 28,21 млрд гривень.

Коментар: Результати очікувані і негативні для ціни акцій компанії. «Швидкий аналіз» фінансових результатів компанії «Укрнафта» показує, що в 4-ому кварталі 2019 року компанія в звітності продовжувала не відображати продажі нафти. Про це говорять в першу чергу прибутки компанії, але також і її дохід. Збиток у 4 мільярди гривень, скоріше за все є у великій мірі «паперовим» і отриманий, імовірно, за рахунок нарахування забезпечень чи резервів по податковому боргу на суму порядку 3 мільярди гривень у 4-ому кварталі 2019 року. Однак все це необхідно уточнювати після публікації офіційної звітності компанії з примітками. Важливим тут є звіт про рух грошових коштів.

З іншого повідомлення.

Директор «Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн заявляє, що найбільша нафтовидобувна компанія «Укрнафта» виставляє на аукціони нафту за заниженою в 2 рази ціною. Про це він написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook. «1,5 млрд гривень за місяць! Така сума може перетекти з напівдержавної «Укрнафти» в кишені групи  Приват». Мільярд вже там, ще половинка може піти завтра на черговому аукціоні», - написав Куюн.

Коментар: Просто дивовижно, що держава не візьме ситуацію з компанією «під контроль».

Світові ринки акцій

Світові фондові індекси пішли уверх перебуваючи коло своїх локальних максимумів.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 вчора підріс на 1,3%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 сьогодні зранку зростає на 1,7%,  композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, минулого дня знизився на 1,1%, сьогодні зростає на 0,5%. Індекс MSCI EM перебуває коло свого нового локального максимуму, який є незначно меншим за попередній, січневий цього року - докризовий.

Все це, до речі, є однією з причини великого зростання курсу євро.

Слабкість долара США також сприяє росту ціни золота.

На цьому фоні для основного українського фондового індексу бачиться певне тяжіння до росту. Можливо, сьогодні індекс УБ ще зросте. Хоча після вчорашнього росту можна очікувати певної паузи і невеликого зниження індикатору.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 15 июля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду