Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 18.04.2024 09:37
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 21 июля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1270,3-0,71%

Основними фінансовими новинами для українських учасників фінансового ринку на сьогодні на ранок є наступні.

Серед українських

1.      Основні тези нового Голови Національного банку України Кирила Шевченка після його представлення співробітникам НБУ президентом Володимиром Зеленським.

2.      Оцінки, висловлювання стосовно динаміки облікової ставки в України та курсу гривні відносно твердих валют.

3.      Виробничі показники роботи окремих секторів економіки України та українських підприємств.

Серед міжнародних

4.      Досягнення країнами Євросоюзу домовленості стосовно бюджету і плану відновлення економіки ЄС від коронавірусу за підсумками саміту в Брюсселі.

5.      Перші фінансові результати американських та європейських корпорацій за другий квартал 2020 року.

Фінансові новини після огляду подій на українському фінансовому ринку.

Ринок акцій України.

Для початку результати торгів акціями в Україні за тиждень, який закінчився цим понеділком. Вони відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 3), і графічно динаміку цін окремих «індексних» паперів з початку року (Рис. 4) та за тиждень (Рис. 5), і обсяги торгів на Українській біржі за минулі чотири тижні (Рис. 1 та Рис. 2). (Різниця в зміні ціни «Укранфти» в Таблиці на Рис. 1 та на графіку, Рис. 5 пояснюється  зміщеними на один день датами).


Рис.1
Рис.1

Рис.2 

* Примітка: зміна обсягів угод в ряді випадків наведена не за тиждень, а порівняно з періодом двома тижнями назад, що зумовлено неадекватною базою порівняння на попередньому тижні.

Рис.2



Рис.3
Рис.3

Рис.4
Рис.4

Рис.5
Рис.5

Інформація за вчорашній день.

Вчора індекс ПФТС не змінився.

Індекс Української біржі минулого дня знизився на 1,4%.

На Українській біржі минулої п’ятниці відбулось сім угод з акціями чотирьох емітентів. Результати торгів представлені в Таблицях 1 та 2.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 20.07.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,330

-

43 100

2

0,3315

0,5%

Турбоатом

8,0

-20,0%

5 600

1

-

Миронівський хлібо-кт

180

-2,7%

5 253

1

-

Разом

53 953

4

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  20.07.2020.

Ціна, грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Адресні угоди

«Центренерго»

6,0

127 380

3

Разом

127 380

3

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Українські фінансові новини.

Загальний коментар в кінці новин.

1.      Монетарна та інша політика Національного банку України.

Під час представлення нового Голови Національного банку України Кирила Шевченка президент Володимир Зеленський висловив наступні побажання.

·         Крім незалежності, у голови Національного банку мають бути професіоналізм, мужність і відповідальність.

·         Як незалежний регулятор НБУ має працювати на довгострокове зростання в умовах стабільної національної валюти.

·         Завданням НБУ буде і сприяння виходу України з коронакризи.

·         Важливими для української економіки є зростання кредитування бізнесу і дешеві іпотечні кредити.

Голова Національного банку України Кирило Шевченко висловив наступні погляди на майбутню політику українського центробанку.

·         Національному банку України (НБУ) слід продовжити політику зниження облікової ставки, яка на цьому етапі перебуває на рівні 6% річних. «Це в підсумку приведе до приведе до здешевлення кредитів для кінцевого споживача, кінцевого бенефіціара, позичальників банків», - цитата.

·         «Наше спільне завдання спільно з урядом - підготувати банківську систему до кредитування важливих проектів, які підштовхнуть економіку», - цитата.

·         Політика Національного банку України (НБУ) стосовно плаваючого курсу залишиться незмінною, зокрема Нацбанк не буде вдаватися до регулювання курсу, поки той не виходить за гранично допустимі рамки.

·         «…один із пріоритетів - наші відносини з міжнародними фінансовими інституціями. У мене спільно з колегами з правління заплановано низку зустрічей і дзвінків із міжнародною фінансовою спільнотою», - цитата.

·         «…НБУ має обмежити використання довгострокових цінних паперів, які банки купують, використовуючи вільну ліквідність, замість кредитування підприємств», - цитата.

·         НБУ має посилити роботу щодо зниження рівня поганих кредитів у портфелях банків.

·         НБУ має переглянути ефективність кредитних канікул.

·         Національний банк України збереже свою позицію в судових спорах з колишніми власниками «Приватбанку» Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим.

«Я зроблю все, що від мене залежить, для підвищення впливу Центробанку в сфері підтримки національної економіки України та підвищення якості життя населення. Національний банк буде залишатися послідовним і продовжувати виконувати свої зобов'язання перед громадянами, бізнесом та державними органами... НБУ залишиться незалежним інститутом. Рішення і далі будуть затверджуватися професійно і обґрунтовано», - додав Шевченко.

2. Очікування по обліковій ставці

Експерти з банківського середовища очікують рішення про зниження облікової ставки до рівня 5,0-5,5% 23 липня. На їх думку можливо облікова ставка в Україні буде знижуватись і далі. Для цього є можливості поточний низький рівень інфляції 2,4%. В той же час експерти говорять про необхідність сповільнення темпів зниження облікової ставки, можливості зупинки циклу на рівні 5,0%, можливості росту інфляції в Україні до 5,0% через девальвацію гривні. Також згадується необхідність робити вже кроки в зміні ставки по 0,25%. (У нашому вчорашньому огляді згадувалось, що Bank of America в звіті BofA Global Research прогнозував, що НБУ 23 липня може зберегти облікову ставку на нинішньому рівні 6% річних і, можливо, завершить свій цикл пом'якшення).

Облікова ставка НБУ та інфляція в Україні.


Рис.6

Джерело: Звіт про фінансову стабільність НБУ, червень 2020

Рис. 6


3. Відносно курсу гривні.

·         Міністр фінансів Сергій Марченко не бачить підстав для зниження курсу гривні до долара найближчим часом, незважаючи на передбачений у бюджеті нижчий курс, ніж фактичний. Про це пише агентство Reuters із посиланням на міністра фінансів. Бюджет 2020 року було розраховано з урахуванням середньорічного курсу 29,5 UAH/USD. В повідомленні зазначається, що опір вимогам політиків та уряду послабити гривню, щоб збільшити надходження до бюджету від зовнішньої торгівлі, став однією з причин відставки з поста голови Нацбанку Якова Смолія.

·         Поступова девальвація гривні на 10% разом з іншими підтримувальними заходами створить стимули для економіки, вважає голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. «Якщо говорити про курс гривні, то на думку багатьох експертів, вона переоцінена в межах 10%», - сказав Гетманцев під час онлайн - конференції аналітичного центру CASE Україна в цей понеділок.

·         Ще раз. Повтор. Політика Національного банку України стосовно плаваючого курсу залишиться незмінною, зокрема Нацбанк не буде вдаватися до регулювання курсу, поки той не виходить за гранично допустимі рамки, повідомив вчора глава НБУ Кирило Шевченко.

4. Первинні розміщення ОВДП.

Міністерство фінансів сьогодні 21 липня розміщує гривневі облігації внутрішньої державної позики, а також ОВДП номіновані в доларах. Про це сказано в повідомленні Мінфіну. До розміщення пропонуються гривневі ОВДП з терміном обігу 182 дні, 343 і 581 день та папери в доларах США, що мають термін обігу 204 дні.

5. Виробничі показники секторів економіки та окремих підприємств

·         Скорочення виробництва сільськогосподарської продукції в Україні в січні-червні 2020 р. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року прискорилося з 2% до 18,7%, повідомляє Державна служба статистики. За даними Держстату, виробництво продукції рослинництва в першому півріччі 2020 року знизилося до 56,8%, тваринництва — до 2,2% в порівнянні з січнем-червнем минулого року.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький пов'язує зниження показників виробництва з рядом причин.    «Перш за все, це несприятливі погодні умови в цьому році. Дощі і повені в західній частині Україні, і водночас тривала посуха на півдні знищили частину врожаїв. До того ж, умови не сприяли своєчасному збору сільськогосподарської продукції. Значний вплив на показники має тривала тенденція до спаду тваринництва в Україні», —  пояснив він.

(Ще раз для довідки. «Стрибок» скорочення в червні з 2% до 18,7% враховує велику негативну зміну в секторі продукції рослинництва)

·         Металургійні підприємства України за підсумками 2020 року, як очікується, скоротять виплавку сталі на 3% в порівнянні з 2019 роком - до 20,318 млн т. Про це повідомляється в довідкових документах Міністерства розвитку економіки. Виробництво загального прокату скоротиться на 0,3% - до 18,155 млн тонн, виплавка чавуну збережеться на рівні попереднього року - 20,065 млн т. Випуск труб в поточному році може впасти на 20% - до 820 тис. тонн, коксу знизиться на 4% - до 9,673 млн тонн, вогнетривів на 14%, до 216 тис. тонн.

Як повідомляв «Укрметалургпром», в січні-червні вироблено коксу валового (6% вологості) - 4,810 млн тонн (92,7% від 6 місяців 2019 роки), чавуну - 9,977 млн тонн (97,4%), сталі - 10,104 млн тонн (92,4%), прокату - 9,028 млн тонн (95,3%), трубної продукції - 410 тис. тонн (70,6%).

·         У 2019/2020 маркетинговому році (липень 2019 - червень 2020) один з найбільших операторів на олійному ринку холдинг «Кернел» скоротив продажі соняшникової олії на 6% порівняно з минулим маркетинговим роком до 1,518 млн тонн.

·         У січні-червні 2020 року один з найбільших виробників цукру в Україні агропромисловий холдинг «Астарта» скоротив продажі цукру на 1% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 151,6 тис. тонн.

·         У червні 2020 року порівняно з травнем 2020 року трубно-колісний холдинг «Інтерпайп» скоротив виробництво труб на 2,2% до 39,4 тис. тонн. У січні-червні виробництво труб скоротилося на 31,6% до 233,6 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року, виробництво сталі скоротилося на 17,2% до 393,2 тис. тонн, при цьому виробництво залізничної продукції збільшилася на 4,1% до 101,8 тис. тонн.

6. Інші новини

·         Міжнародне рейтингове агентство Moody's вперше присвоїло ТАСкомбанку довгостроковий депозитний рейтинг на рівні B3 зі «стабільним» прогнозом. «Прогноз за депозитними рейтингами ТАСкомбанку є стабільним, що відповідає стабільному прогнозу за державним боргом B3. Прогноз «стабільний» також відображає думку Moody's про те, що підвищені ризики, пов'язані з погіршенням умов роботи, будуть врівноважені достатньою ліквідністю банку і стійким становищем капіталу», - сказано в повідомленні агентства.

За оцінками Moody's, на кінець 2019 року проблемні кредити ТАСкомбанку становили близько 8% загального обсягу кредитів, а капітал банку становив  близько 18% від ризикових активів наприкінці 2019 року і залишиться вище 16% протягом наступних 12-18 місяців.

·         Господарський суд Києва вирішив стягнути з державної енергогенеруючої компанії «Центренерго» 1,442 млрд гривень боргу на користь ТОВ «Укрдонінвест»: 642,5 млн гривень вартості фактично поставленого вугілля, 59,4 млн гривень вартості доставки вугілля і 19,3 млн гривень пені, а також штраф у розмірі 717,3 млн гривень за порушення договірних зобов'язань.

Коментар: Курсові коливання гривні, окремі заяви відносно курс, роблять невизначеним очікування. Що робити, інвестувати в ОВДП поки дохідність чи очікувати доволі суттєвої девальвації і лише після неї інвестувати, хай і по нижчим ставкам? Зменшення облікової ставки також «буде грати» проти гривні. Мабуть, що в поточній ситуації варто перечікувати, якщо рішення не термінове. Краще вибирати ОВДП, ніж депозити.

Можна розглядати ТАСкомбанк, як банк для депозитів.

Окремий коментар по кредитуванню: Збільшення кредитування економіки України є дуже важливим питанням. Стосовно цього було багато коментарів в минулі тижні. Тому про це трохи більш детально.

·         Рівень кредитів банків економіці до ВВП в Україні зараз низький. І він формально, в тому числі через списання, знижувався, Рис 7. Це через консервативну політику самих банків та консервативну політику НБУ. Допоки це позитивно впливало на фінансову стабільність в Україні і негативно на економічні показники. Збільшення кредитування позитивно відобразиться на економічному рості.

·         Однак при цьому слід врахувати, що загальний обсяг боргового навантаження в Україні на середину-кінець минулого року не був дуже малим через великий обсяг корпоративного зовнішнього боргу, Рис. 8-9. Хоча, тут була присутня велика частина минулих проблемних кредитів, які треба або реструктуризувати або списувати.

·         Відсотки по кредитам в Україні були високими. Через це підприємства реального сектору не хотіли брати кредитів. В такі великі відсотки закладалась і можливість альтернативних інвестицій в інвестиційні сертифікати НБУ та боргові державні папери, але також і ризики кредитування в Україні, включаючи і ризики: через економічну та фінансову нестабільність в країні, низьку кредитну якість потенційних позичальників (тут є і їх прибутковість і платіжна дисципліна) і складні перспективи роботи з заставами через недосконалість судової системи України та рішення законодавців України.

·         Все це разом спричиняло те, що боргове навантаження на підприємства реального сектору на населення в останній період було прийнятним, але не таким вже й малим, Рис. 10-11. Частка «проблемних» позичальників значно зменшилась, але була помітною, Рис. 12

·         Зі зниженням облікової ставки обсяг кредитування має зрости через поступове зниження ставок по кредитам.

·         Разом з цим це знизить прибутковість банків і для ряду з них може виявитись проблемою в першу чергу через великі адміністративні витрати.

·         Збільшення кредитування шляхом послаблення пруденційних вимог до позичальників може в короткій перспективі посприяти як розширенню кредитування і бути позитивним для економіки, так і сприяти зростанню прибутків банків. Однак це в перспективі також несе додаткові ризики точки зору можливості більш швидкого формування портфелю «поганих» чи проблемних кредитів.

·         Слід врахувати, що рішення по кредитуванню за банками. (Хоча слід зазначити, що частка державних банків в Україні зараз дуже висока). Однак і у державних банків є незалежні наглядові ради, а дві  з чотирьох державних банківських установ є проблемними, ще одна – в останні не дуже прибуткова.

Тому, зі сторони видається, що збільшувати кредитування економіки звичайно ж треба, але підходити до цього питання необхідно все ж обережно (і насправді приватні банки так і будуть робити).

Динаміка чистих кредитів виданих банками України «економіці» та окремі показники, які характеризують величину боргового навантаження на позичальників в Україні (не фінансових корпорацій та фізичних осіб) нижче.



Рис.7

Джерело: Звіт про фінансову стабільність НБУ, червень 2020

Рис.7


рис.8

Джерело: Звіт про фінансову стабільність НБУ, грудень 2019

Рис.8



Рис.9

Джерело: Звіт про фінансову стабільність НБУ, грудень 2019

Рис.9



Рис.10

Джерело: Звіт про фінансову стабільність НБУ, червень 2020

Рис.10




Рис.11

Джерело: Звіт про фінансову стабільність НБУ, червень 2020

Рис.11



Рис.12

Джерело: Звіт про фінансову стабільність НБУ, червень 2020

Рис.12


Світові ринки акцій.

Вчора американський індекс NASDAQ високотехнологічних компаній, куди також входять і компанії фінансового сектору, вийшов в черговий раз на свій новий історичний максимум.

На цьому фоні минулого дня помітно підріс і широкий фондовий індекс США S&P 500 (+0,8%), в склад якого також включено чимало тих самих акцій компаній високотехнологічного сектору.

Сьогодні зранку через це зростає широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, додаючи майже 1%. Тут свою роль відіграє і непогане сьогоднішнє зростання ф’ючерсів на американські фондові індекси.

Вчора композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, зріс на 0,9%. Індикатор відновлювався після свого невеликого зниження від локального максимуму. Сьогодні індекс MSCI EM зростає на 1,8%.

Тепер логічно знову до українського ринку акцій.

Індекс Української біржі вчора на противагу світовим фондовим індикаторам знизився. Його ріст сьогодні тому бачиться більш логічним, ніж інша динаміка.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 21 июля 2020
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО
ОБЗОР – рынки дрейфуютРост
Федоров Михаил, аналитик ИГ Универ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду