Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 04:51
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 23 июля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1256,77-1,36%

Основними місцевими новинами на сьогодні для українських учасників фінансового ринку є:

·        повідомлення про те, що Україна сьогодні має розмістити єврооблігації;

·        продовження зниження курсу гривні на міжбанку;

·        крім цього є новини з та від Національного банку, новина по обсягам промислового виробництва, новини по динаміці експорту в металургійному секторі країни.

Великої уваги заслуговує інформація зі Сполучених Штатів, а саме:

·        Негативна оцінка наступної динаміки економічних показників цієї країни керівником провідного брокера-дилера банку Goldman Sachs, а також і рядом інших знаних фахівців фінансового ринку США.

·        Різке загострення стосунків США та Китаю, оцінки впливу цього керівниками крупних фінансових компаній США.

Це, як кажуть, не терміново, але здається дуже важливо.

Фактично від окремих дуже відомих і авторитетних фахівців ринку США є попередження про можливу негативну корекцію фондових індексів США вниз, можливо на 20-30%. Так само є певні очікування стосовно негативної динаміки облігацій з високою дохідністю цієї країни. (А втім кожен по цитатам в блоці новин зможе винести судження сам).

Основними чинниками можливого називають погіршення динаміки темпів зростання економічних показників США в другому півріччі цього року, чи зниження економічних показників через сплеск коронавірусу в США, чи навіть немалу імовірність «подвійної рецесії» в США, високі поточні ціни акцій в США, останнє загострення стосунків США та Китаю.

Якщо буде мати місце значне цінове зниження на рину акцій США, то це автоматично приведе в рух і інші фінансові активи, включаючи й українські:

·        викличе негативну зміну провідних фондових індексів в інших регіонах світу, включаючи європейські та країн, які розвиваються (хоча і на цей раз імовірно в помітно меншій мірі, ніж в США);

·        приведе (в більшій чи меншій мірі) до тимчасового суттєвого зростання дохідностей облігацій, в першу чергу країн, які розвиваються, включаючи й українські;

·        до тимчасового посилення долара США та ослаблення євро;

·        ослаблення курсу гривні по відношенню до твердих валют.

При цьому стосовно курсу долара США мова також йде про наступний тренд його довгострокового ослаблення, а посилення може бути тимчасовим.

Враховуючи попередній досвід такі попередження можуть реалізуватись на інтервалі або через 1,5-2 (іноді 2,5) місяці, скоріше, ближче до кінця часового проміжку.

Імовірність реалізації негативного сценарію можна оцінити, по попередньому досвіду, як доволі високу – більше 50%. Однак і імовірність того, що такий сценарій не реалізується з точки зору ступеню падіння ринків (буде слабке зниження 5-7%) теж доволі немала. Можливо ці протилежні очікування умовно можна оцінити в 40-45%. (А втім, повторимось, кожен по цитатам в блоці новин зможе винести судження сам).

При цьому (від нас), можливо, передвиборчі перегони підвищують шанси на стабільність на ринку акцій США через позицію діючого президента.

Поки (чи при цьому) мова не йде про можливий вплив результатів президентських виборів в США на економіку цієї країни. Все пов’язане з цим слід розглядати пізніше, говорять фахівці.

Однак, в цитатах згадується про довгострокові тенденції в економіці та фінансах США, їх негативний вплив на наступну вартість долара.

Про все це детальніше та інші новини після огляду подій минулого дня на українському фінансовому ринку.

Ринок акцій України.

Вчора індекс ПФТС не змінився.

Індекс Української біржі минулого дня підріс на 0,3% після безперервного зниження попередніх трьох торгових днів від локального піку. За цей період він втратив загалом 2,2%.

На Українській біржі вчора відбулось три угоди з акціями трьох емітентів. З них одна - по безадресним заявкам і дві адресних.

Результати торгів представлені в Таблицях 1 та 2.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 22.07.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,335

+1,5%

26 800

1

0,3350

+1,1%

Разом

26 800

1

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  22.07.2020.

Ціна, грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

5,6842

34 200

1

Нижньодніпровський трубопрокатний з-д

1,25

62 500

1

Разом

96 700

2

Крім цього без угод минулого дня на Українській біржі на 7,1% зросли котирування акцій Донецькоблгазу.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Українські фінансові новини.

1.      Сьогодні держава Україна має розмістити незабезпечені облігації зовнішньої державної позики з найвищим пріоритетом та дванадцятирічним строком обігу, що будуть деноміновані у доларах США. Розміщення відбудеться по прискореній пропозиції обміну щодо певних непогашених облігацій зовнішніх державних позик України із терміном погашення в 2021 та 2022 роках на суму до 750 млн дол США одночасно з випуском нових облігацій. Про це повідомило Міністерство фінансів України вчора в прес-релізі. (Коментар: В програмі МВФ передбачалось, що наряду з офіційним фінансуванням, Україна буде отримувати кошти і з ринку. І це важливо для міжнародних резервів країни. Так що новина важлива.)

2.      Сьогодні Національний банк України приймає рішення по обліковій ставці.

3.      Ще серія новин стосовно Національного банку.

·        Президент Володимир Зеленський уповноважив міністра фінансів Сергія Марченка і голову Національного банку Кирила Шевченка підписати меморандум і кредитну угоду з Європейським Союзом про отримання 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги.

·        Рада Національного банку на засіданні 22 липня 2020 призначила заступником голови Національного банку Юрія Гелетея замість Олега Чурія. До цього Юрій Гелетей (з липня 2018) працював на посаді заступника міністра фінансів України. Юрій Гелетей працював в Національному банку, де протягом 2003-2015 років пройшов шлях від економіста I категорії до керівника підрозділу в структурі банківського нагляду. Має ступінь кандидата економічних наук.

·        21 липня відбулась перша зустріч Голови українського центробанку Кирила Шевченка з представниками МВФ: главою місії МВФ в Україні Іванною Владковою-Голлар, теж нещодавно призначеною, постійним представником МВФ в Україні Йоста Люнгманом, заступником виконавчого директора МВФ Владиславом Рашкованом. На зустрічі були присутні заступники Глави НБУ. Національний банк України (НБУ) повністю та вчасно виконає всі взяті на себе меморандумом із Міжнародним валютним фондом (МВФ) зобов'язання, сказав глава центробанку Кирило Шевченко під час зустрічі.

·        Крім того, Шевченко разом із першим заступником глави НБУ Катериною Рожковою, заступниками Дмитром Сологубом та Олегом Чурієм зустрілися з представниками українських і міжнародних інвестиційних установ.

·        Голова Національного банку України Кирило Шевченко провів першу зустріч з послами Великої сімки.

·        Голова Національного банку України Кирило Шевченко провів першу зустріч зі Світовим банком. У зустрічі взяли участь Віце-президент Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б'єрде, а також члени Правління НБУ – перший заступник Голови Катерина Рожкова та заступник Голови Дмитро Сологуб.

4.      Промислове виробництво в Україні у червні 2020 року порівняно з червнем 2019 року знизилося на 5,6%, тоді як у травні падіння становило 12,2%, квітні - 16,2%, березні - 7,7%, повідомила Державна служба статистики у середу. Держстат зазначає, що до травня цього року промислове виробництво у червні зросло на 4,1%, проте з урахуванням сезонного коригування - на 3,4%.

5.      Повідомляється про обсяги зменшення експорту української металопродукції у червні 2020 року в порівнянні з червнем 2019 року.

·        сталевих напівфабрикатів - на 35,5%, або на 106 млн доларів США до 193 млн доларів;

·        плаского прокату - на 2,9%, або на 6 млн доларів до 199 млн доларів;

·        довгомірного прокату - на 10,7%, або на 10 млн доларів до 87 млн доларів.

У січні-червні 2020 року порівняно з січнем-червнем 2019 року експорт зменшився:

·        сталевих напівфабрикатів - на 16,7%, або на 271 млн доларів до 1 351 млн;

·        плаского прокату - на 22,6%, або на 330 млн доларів до 1 133 млн доларів;

·        довгомірного прокату - на 27,9%, або на 224 млн доларів до 579 млн доларів.

6.      Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, депутат від фракції «Слуга народу» Андрій Герус вважає, що зниження «зеленого тарифу» для сонячних електростанцій (СЕС) потужністю понад 1 МВт на 15%, для вітряних електростанцій (ВЕС) - на 7,5% не вирішить проблем в енергетиці.

Міжнародні фінансові новини.

Минулого дня з приводу перспектив американської економіки, фінансових активів США – цін акцій та фондових індексів, цін високодохідних облігацій, курсу долара США висловились:

·        Генеральний директор банку Goldman Sachs Девід Соломон;

·        Економіст Стівен Роуч, колишній керівник банку Morgan Stanley в Азії зараз старший науковий співробітник Інституту глобальних питань Джексонського університету, і старший викладач Єльської школи менеджменту;

·        Ед Ярдені, президент відомої компанії досліджень на фінансовому ринку США та світових фінансових ринках названої його ім’ям Yardeni Research;

·        Інвестор-мільярдер Білл Екман засновник та генеральний директор компанії Pershing Square Capital Management

Генеральний директор Goldman Sachs Девід Соломон у (цю) середу на конференції, яку проводив Економічний клуб Нью-Йорка, в тому числі заявив буквально наступне.

·        «Економічна реальність полягає в тому, що ми все ще стикаємося з дуже - дуже невизначеним економічним середовищем».

·        «Я думаю, що в найближчі пару місяців ви побачите приборкання цього прискорення (економічного зростання в США). Я думаю, ви побачите слабші економічні показники». «Я думаю, що у нас дуже-дуже тернистий шлях». (попереду?)

·        США будуть «працювати з дуже-дуже високим рівнем безробіття протягом тривалого періоду часу», (оскільки галузям сфери послуг, зокрема, буде складно повернутися до попереднього рівня навіть після створення вакцини проти коронавірусу).

·        Соломон заявив, що схвалює фінансову реакцію на кризу, оскільки вона позбавила великих страждань (широкі маси людей), ввівши мільярди доларів на банківські рахунки працівників та підприємств. Це, поряд із безпрецедентними діями Федерального резерву щодо підтримки ринків, допомогло утримати індекси акцій майже за всіма найвищими показниками.

·        «На даний момент ринки не пов’язані з цим», - сказав Соломон, маючи на увазі свій песимістичний погляд на перспективу. «Вони реагують на той факт, що (відсоткові) ставки нульові, і є переконання в більш грошових та фіскальних стимулах, і це, очевидно, значно підвищило ціни (фінансових)  активів».

·        В довгостроковій перспективі США, мабуть, зіткнуться з уповільненням економічного зростання, слабшим доларом та величезним боргом, який є платою за відповідь на кризу. «Я думаю, що нам буде потрібно дуже багато часу, щоб знайти наш вихід (з цієї ситуації)».

Інші висловлювання та оцінки, позиціонування.

·        Економіст Стівен Роуч попереджає, що V- образна манія відновлення на Уолл-стріт вводить інвесторів в оману. «Імовірність рецидиву не тільки вірусу, але і в самій економіці - так зване подвійне падіння - дуже реальна». Він зазначає, що спади в економіці історично носять подвійний характер. Роуч очікує, що це скорочення економіки США зараз буде слідувати тій же схемі, незважаючи на своє незвичайне походження. «Ця поведінкова капітуляція з боку попиту в економіці США як і раніше буде створювати безліч проблем для бізнесу, найму ділових людей та [і] потенційних банкрутств компаній в другій половині цього року». «Динаміка наших заощаджень і рахунку поточних операцій починає виглядати жахливо», - зазначив Роуч, який вважає, що дефіцит бюджету вибухне на наших очах. (На його думку це дуже негативно для курсу долара США, який може на дуку Роуча, висловлену ним місць назад, знецінитись ще на 30% до 2021 року).

·        Давній і відомий ринковий бик на ринку акцій Ед (Едвард) Ярдені починає нервувати вперше після відновлення 23 березня. Він попереджає що реалізація нових ризиків, пов'язаних з ростом числа випадків захворювань на коронавірус в США та відновленням напруженості у відносинах з Китаєм може привести до падіння фондових індексів США на 20-30%. Він попереджає про високі поточні оцінки фондового ринку США, причому у відносних координатах набагато вищі в історичному розрізі (з урахуванням середніх історичних дисконтів в оцінках) за інші ринки, Китаю, Японії та Європи. «Ці ринки є набагато дешевшими, ніж наш, коли ви дивитесь на форвардний коефіцієнт P/E [ціна/прибуток]». Також  Ярдені попереджає, що листопадові президентські вибори можуть додати волатильності на ринку акцій США. (Нижче ми наводимо таблиці та графіки з його звітів). В останніх числах грудня 2019 року Ед Ярдені попереджав, що фондові індекси США можуть втратити 10-20% на початку 2020 року.

·        Білл Екман: «Ми довгострокові бики на ринках (акцій). Ми продовжуємо мати у власності ті самі позиції, якими і володіли… Але я б сказав, що я обережні на ринках протягом наступного періоду часу, і ми маємо сьогодні «коротку» позицію в індексі (облігацій) з високою дохідністю. Ми по-ведмежому налаштовані по відношення до компаній з високим рівнем боргу. Певною мірою я розглядаю це як хедж (захист)». «Бізнес з високим рівнем боргу буде мати проблеми, оскільки для відновлення економіки знадобиться час. Я не думаю, що ФРС збирається рятувати компанії із занадто великим боргом». «Ми не «шортим» ніяких акцій. Ми, очевидно, є бичачими в Америці, володіємо компаніями ресторанного господарства, готельними компаніями, компаніями з розвитку нерухомості. Це ставка на те, що країна відновиться». (Раніше Екмана звинувачували в тому, що він своїми публічними коментарями «зіграв на пониження» ціни акцій в березні і сильно виграв від цього і наступного зростання паперів).

·        Також оглядачі ринку акцій США коментують неймовірний ріст цін акцій високотехнологічного сектору в період коронакризи, заперечуючи аналогії з передкризовим 1999 роком, про що дехто говорить. Оглядачі приводять вагомі аргументи. А проте певні підозри (хоча і не в такій мірі, як в 1999) залишаються.

Світові ринки акцій продовжують зростати.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще на 0,6%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 сьогодні додає 0,4%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM вчора знизився на 0,7% після свого підскоку на 2,0% до нового високого локального максимуму днем раніше. Сьогодні зранку індекс MSCI EM додає 0,3%.

Стосовно індексу Української біржі картина незрозуміла. Вчора ріст був слабший, ніж можна було б очікувати, якщо виходити з картини на світових ринках акцій. Тож сьогодні можна очікувати як росту, так і зниження основного місцевого фондового індикатору.


Рис.1

Рис.1


Рис.2 Рис.3
Рис.3


Рис.4Рис.4

Рис.5

Рис.5


Рис.6
Рис.6

Рис.7
Рис.7

Рис.8
Рис.8



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 23 июля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду