Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 07:44
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 5 августа 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1276,31+0,39%



Особливо значимих фінансових та економічних новин для українських учасників фінансового ринку на сьогодні немає. Дайджест фінансових новин після огляду подій на українському та світових фінансових ринках.

В цьому огляді ринку також є коротка, але важлива інформація про стан світових фінансових ринків та можливі наступні рухи на них з ілюстраціями чинників. Ця інформація відразу після новин. Дуже рекомендуємо звернути на неї увагу.

В цьому ж контексті варто звернути увагу на нові максимуми ціни золота, що є на думку автора однієї з статей на які ми пошлемось, індикатором. Також варто звернути увагу на поточні цінові коливання в парі євро - долар, що теж ж доволі індикативним. (Ціна золота зараз 2030 долар США за тройську унцію – вище відмітки - 2000.)

Також ще раз звертаємо увагу на публікацію українськими емітентами акцій, які представлені на місцевому ринку пайових паперів, фінансової звітності за 2-ий квартал 2020 року. Детальна інформація - в нашому огляді за 31.07.2020 року

Ринок акцій України.

Індекс ПФТС вчора знову не змінився.

Вчора індекс Української біржі втратив значимих 2,0%.

Важливо, що індикатор УБ вже тривалий час перебуває в «ренджі» - «діапазоні». Діапазон якось по часу трохи рухається, але не сильно. Тобто індекс Української біржі, то зростає, то знижується, однак не виходить за вузький діапазон. Вчора індикатор УБ впритул наблизився до свого минулого локального мінімуму.

Це означає, що основні нечисленні учасники цього ринку дуже добре визначились з цінами цих фінансових активів, досягли в торгах між собою негласного консенсусу і поки не бачать чому з фундаментальної точки зору їм змінювати свій погляд по-крупному на ціни окремих індексних та інших акцій. Це треба враховувати тим, хто тільки поглянув на цей зовсім крихітний ринок, чи хоче зрозуміти, що на ньому відбувається.

І це виважена позиція, на відміну від ситуації на світових ринках акцій, які торгуються зараз у великій мірі під впливом емоцій «натовпу» на бажаннях непрофесіоналів щось виграти. І це бажання у багатьох «вчора було «просто тупе», за визначенням одного дуже відомого американського оглядача - популяризатора ринків акцій. Тобто купівля акцій вчора на ринку США численними його учасниками була взагалі бездумною, позбавленою здорового глузду, в розрахунку незрозуміло на що. Ці люди, а  їх немало, як іноді кажуть, конкретно «влетять» через нетривалий час. І це треба враховувати, якщо дивитись на «той» ринок.

Минулого дня на Українській біржі пройшло аж п'ятнадцять угод з акціями трьох емітентів. Багато, як для останнього часу. Хоча визначення багато по відношенню до 15 угод – смішно.

Результати вчорашніх торгів акціями на УБ представлені в Таблицях 1 та 2.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 04.08.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3520

-2,2%

160 290

5

0,35290

+0,8%

«Центренерго»

5,10

-7,4%

31 000

2

-

-

Миронівський хлібо-кт

185,0

5,7%

35 150

4

185,0

+0,1%

Разом

226 440

11

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  04.08.2020.

Ціна, грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

6,00

151 890

4

Разом

151 890

4

Також вчора без на Українській біржі на 0,1% знизились котирування акцій американської компанії Apple до 12 442 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

З цікавого на Українській біржі.

Українська біржа запровадила торгівлю ф’ючерсами на пару гривня – долар США. І вчора пройшла перша і поки одна угода з цим фінансовим інструментом.

Такі угоди ф’ючерсні угоди з валютою мають місце в Східній Європі, наприклад на Варшавській фондовій біржі. Однак їх обсяг у відносних термінах валютного ринку - невеликий.

Ще цікаво, що вчора на УБ пройшла угода з 200 ОЗДП (облігаціями зовнішньої державної позики України) номінованими в євро з погашенням 27.01.2030. Обсяг цієї угоди -  6,194 мільйонів гривень.

200 паперів – це 1 лот, тобто мінімальна сума угоди на зовнішньому ринку.

Наразі ці папери з купоном 4,375% котуються «на Франкфурті – Берліні» при ціні 83,96% від номіналу. Їх поточна річна дохідність до погашення виходячи з цієї ціни – 6,739% - доволі таки непогана.

Вчора угода на Українській біржі пройшла по ціні (якщо взяти офіційний курс євро до долара США на сьогодні по 94,64% номіналу. Тобто дохідність по угоді була ближче до купонної, але все ж помітно вище неї. Треба рахувати, але щось мабуть в районі 5,2%. Знову таки – треба рахувати.

Борговий ринок України.

За вчора дохідність ОЗДП України в доларах США мало змінилась – незначно зменшилась. На «дальньому» кінці вона вчора складала щось близько 7,6%.

Дохідності ОВДП після успішних аукціонів на вторинному ринку зменшились і наразі пропозиції на продаж у окремих учасників опустились нижче 10%. Хоча Райфафзен банк Аваль на сьогодні «показує» 2021 рік з дохідностями 11,45%-11,50/10,0-10,45% (середина-кінець року), 2025 рік - 13,50%/11,75%, посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

На ринку 2025 рік, пошукавши, ті хто хоча придбати, можуть знайти поторгувавшись і по дохідностям вище.

Якщо говорити про спреди дохідності по ОВДП, то вони в останні дні суттєво звузились.

Світовий ринок акцій.

Вчора ринок акцій США продовжив ріст.

Минулого дня широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів підріс ще на 0,4%, оновивши свій «кризовий» максимум. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, практично не змінився (+0,01%), а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM додав ще 1,1% і теж впритул наблизився до свого передкризового максимуму, як і основний фондовий індикатор США.

До історичного максимуму, досягнутого 19 лютого 2020 року, індексу  S&P 500 залишилось пройти лише 2,4%. Дивина.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США зростають на 0,5-0,7%. Індекс STOXX 600 додає ще 0,7%, індекс MSCI EM – 1,0%.

Українські фінансові новини.

Борговий ринок України.

Вчора відбулись чергові первинні аукціони Міністерства фінансів України з розміщення ОВДП.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 4 серпня 2020 року, до державного бюджету було залучено 10,249 млрд грн., повідомив Мінфін.

До розміщення було запропоновано три випуски цінних паперів в гривні з термінам обігу 203 дня, 350 і 567 днів (приблизно півроку, рік та півтора).

По великому рахунку середньозважені дохідності не змінились в порівнянні з попередніми кількома аукціонами і склали все ті ж 7,74%, 9,20% і 10,25%.

Кількість заявок була трохи більша за попередні аукціони: 1, 3/2 (поданих/задоволених), 6/5.

Коронавірус - економіка.

Вчора в Україні встановлено новий антирекорд захворюваності на коронавірус – офіційно виявлений 1271 випадок за добу. Тренд на збільшення захворюваності на корона вірус в Україні – все ще зростаючий. Пишуть про те, що міністр охорони здоров'я України Максим Степанов підготував доручення обласним держадміністраціям підготувати ліжковий фонд для можливого зростання захворюваності COVID-19, який очікується восени. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Зараз є значний ріст захворюваності в Іспанії. В Німеччині та Швейцарії є тренд на зростання від низьких рівнів і там говорять про поки слабку, але другу хвилю захворюваності.

В США тренд виявлених за добу нових випадків Covid-19 пішов нарешті на спад, що має вплинути позитивно на економіку цієї країни та підтримати її перегрітий фінансовий ринок і долар США.

Експерт Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Марія ван Керкхове заявила, що Covid-19, перенесли близько 10% людей на Землі - дещо менше. Це дані численних досліджень.

Коментар: Все це має відношення до економіки і через неї має вплив на фінансові ринки. При перевищенні певних значень будуть певні обмеження на пересування людей та й суто стихійне зменшення споживання товарів та послуг.

Корпоративні новини. Новини емітентів

Представники групи DCH Олександра Ярославського досягли домовленості з китайськими інвесторами, які представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited, про спільну діяльність щодо розвитку українського авіабудування і, зокрема, запорізького ПАТ «Мотор Cіч», повідомляється в прес-релізі DCH.

Коментар. Наразі незрозуміло, що це означає.

Енергогенеруюча компанія «Донбасенерго» пропонує Антикризовому енергетичному штабу скасувати цінові обмеження на електроенергію на балансуючому ринку. «Так, тільки в другому кварталі 2020 р. середня ціна на РДВ (ринку «на добу вперед») становила 1 185 гривень/МВт-год, при цьому паливна складова на виробництво електроенергії Слов'янської ТЕС «Донбасенерго» перевищила 1200 гривень/МВт-год", - сказано в повідомленні «Донбасенерго». Компанія ще внесла ряд пропозицій, включаючи збільшення обсягу продажу виробленої АЕС НАЕК «Енергоатом» електроенергії за двосторонніми договорами з 10% до 50%.

Фінанси

У липні доходи загального фонду держбюджету України перевиконано на 11,6%.

Хід реформ в Україні.

Україна взяла на себе зобов'язання перед Європейським Союзом підтримувати в управлінні 15 найбільшими державними компаніями стандарти Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), у тому числі щодо ринкової оплати праці членів наглядових рад і керівництва цих підприємств. Про це йдеться в підписаному прем'єр-міністром Денисом Шмигалем меморандумі про виділення ЄС макрофінансової допомоги Україні.

Коментар: Позитивно. Українські держпідприємства – тривалий час джерело корупції і зловживань, але ще в більшій мірі невирішених питань, які ніхто не ставив жорстко. Незалежні наглядові ради мають це вирішити.

Банківський сектор

Бізнесмен Олександр Ярославський купив банк «Кредит Дніпро».

НБУ назвав банки-боржники по рефінансуванню. За даними Нацбанку України, за станом на 1 липня найбільші борги по рефінансуванню мали банк «Південний» (2,3 млрд грн), Альфа-Банк (2 млрд грн), банк Авангард (900 млн грн).

Також борги по рефінансуванню перед НБУ мають: Кредобанк (650 млн грн), Акордбанк (630 млн грн), Райффайзен Банк Аваль (400 млн грн), Індустріалбанк (302 млн грн), МТБ Банк (300 млн грн), Радабанк (300 млн грн), Банк 3/4 (230 млн грн), Січ (204 млн грн), ТАСкомбанк (200 млн грн), Місто Банк (169 млн грн), МІБ (139 млн грн), Український капітал (96 млн грн), Крісталбанк (91 млн грн), МетаБанк (63,4 млн грн), КІБ (47,8 млн грн), Грант (45 млн грн), Айбокс Банк (40,9 млн грн), Глобус (24 млн грн), Скай банк (21,6 млн грн), Мотор-банк (12 5 млн грн).

На 31 липня борг платоспроможних банків по рефінансуванню становив 12,7 млрд.грн (неплатоспроможних - 36 млрд грн), тоді як на 1 липня - 9,2 млрд грн, на 1 червня - 11,5 млрд грнгрн, на 30 квітня - 2,1 млрд грн.

Коментар. На це варто звернути увагу при аналізі звітності банків. Чинник може нічого і не означати, а може в окремих випадках і мати значення.

Галузеві новини.

У 1-му півріччі «Метінвест» збільшив виробництво залізорудного концентрату на 5% до 15,2 млн тонн порівняно з аналогічним періодом 2019 року. Також група збільшила на 1% виробництво сталі, виробництво чавуну на 1%, виробництво напівфабрикатів на 5% до 1,5 млн тонн, але скоротила виробництво готової продукції на 7%.

У 2-му кварталі 2020 року виробництво загального залізорудного концентрату залишилося практично без змін порівняно з попереднім кварталом. Виробництво сталі у 2-му кварталі знизилося на 17% відносно попереднього кварталу внаслідок зниження виробництва чавуну і проведення капітального ремонту конвертера №2 на ММК.

У травні порівняно з квітнем група «Метінвест» збільшила показник EBITDA на 28,6%, або на 36 млн доларів до 162 млн доларів і виручку на 13,6%, або на 101 млн доларів до 843 млн доларів.

На світовому та українському ринках металургійної продукції, зростають ціни заготовки та арматури, повідомляє «Укрзовнішпромекспертиза». На думку фахівців цієї організації неспішний ціновий ріст на ринках металургійної продукції в цьому сегменті продовжиться на пару найближчих місяці.

Графіки та думки про те що відбувається та має відбутись на світових фінансових ринках.

Звертаємо увагу на цікаві публікації незалежних експертів по фінансовим ринкам від 1-2 серпня. На фоні мовчання професійних експертів їх спостереження можуть зацікавити.

Ми також пошлемось на наш огляд від 23.07.2020 з подібними думками керівника та дуже авторитетних фахівців фондового ринку США на ту ж тему.

Перша публікація Ленса Робертса «Божевільно по-дурному» переслідувати акції, коли економіка падає?» ('Insanely Stupid' To Chase Stocks As Economy Plunges?).

Посилання (оригінальний текст):

https://realinvestmentadvice.com/insanely-stupid-to-chase-stocks-as-economy-plunges-07-31-20/

Доступна передруківка:

https://seekingalpha.com/article/4363615-insanely-stupid-to-chase-stocks-economy-plunges

Окремі цитати.

«Короткострокові «сигнали купівлі» повернулись, і настрій ринку (акцій США) на даний момент наверх». Однак, як ми обговорювали протягом останніх декількох тижнів, липень традиційно історично сильний місяць для акцій. Зважаючи на те, що більша частина сезону фінансової звітності по компаніям з індексу S&P 500 позаду, ми підозрюємо, що слабкі економічні дані почнуть (негативно) тиснути на настрої учасників ринку у серпні та вересні (виділено нами)».

«Раніше ми відзначали, що ринок (акцій) залишається обмеженим каналом консолідації, Рис 1 нижче. На цьому тижні це було повторно, і на сьогоднішній день наші моделі розподілу активів вказують головним чином на рекомендацію по ринку акцій США «ТРИМАТИ». 


Рис.1
Рис.1

Триває бичачий ухил, який продовжує підтримувати ринок (акцій США) в найближчій перспективі. Ринок «биків», який побудований на «імпульсі», дуже важко вбити. Попереджувальні знаки можуть тривати довше, ніж передбачала б логіка. Ризик (для звичайних інвесторів) виникає, коли інвестори починають «дисконтувати» (поступово ігнорувати) попередження і припускають, що вони неправильні.

Говорячи про хеджування, ми минулого тижня почали накопичувати довгострокову позицію долара США в портфелях. Для цього є кілька причин:

1. Коли фінансові ЗМІ обговорюють падіння долара, це, як правило, є хорошим протилежним сигналом (на купівлю).

2. Нещодавно долар мав негативну кореляцію з акціями, облігаціями, золотом, товарами тощо.

3. Зростаюча вартість золота також виступає надійним протилежним показником долара.

4. Долар зараз на 3-х стандартних відхиленнях нижче 200-ковзної середньої, що історично є сильним сигналом купівлі для зустрічного контр-тренду.




Рис.2
Рис.2

«Наші друзі з Sentiment Trader також підійшли до цієї самої ідеї та опублікували наступні графіки, що підтверджують нашу тезу. Як показано, експозиція хедж-фондів до долара досягла більш крайньої межі», Рис. 3.



Рис.3
Рис.3

Як зазначалося раніше, долар має не наслідкове відношення до золота. Щоразу, коли в доларі є вкрай негативне позиціонування, дохідність вперед є негативною протягом кожного часового періоду, Рис. 4.



Рис.4
Рис.4

Кінцеві рекомендації автора статті:

«В даний час ринок (акцій) «розтягнутий» (дорогий), перекуплений і надмірно бичачий, ми пропонуємо наступні дії щодо управління портфелями протягом наступних двох місяців.

• Переоцінити загальну експозицію портфеля. Ми пропонуємо спочатку зменшити загальну частку в акціях.

• Використовуйте ралі на ринках, щоб «вийти в гроші» за потребою. (Готівка - це безризикове хеджування портфеля).

• Перегляньте всі позиції (Продайте лузерів / зменьшіть частку «переможців»).

• Шукайте можливості на інших ринках (долар вкрай перепроданий).

• Додайте хеджування до портфелів.

• Торгуйте опортуністично – шукайте можливості (завжди є ротації активів, якими можна скористатися).

• Значно посилити позиції «стоп-втрати». (Раніше ми давали «стоп-втрати» трохи на свободу через глибоку перепроданість на ринках в березні. Такого вже немає).

І ще два цікавих графіка з іншої статті.

https://seekingalpha.com/article/4363707-classic-bubble

Дуже сильно зросла і концентрація і відносна оцінка найбільших акцій в індексах, Рис 5, 6.





Рис.5
Рис.5

Рис.6
Рис.6

Позиціонування опціонів теж крайнє оптимістичне, що вказує на чималу ймовірність зниження ринку акцій США, Рис. 7.





Рис.7

Рис.7

Якщо говорити про фундаментальні чинники.

Що стосується ціни золота, то багато хто з фахівців вважає, що поточні і на найближчі тривалі роки проблема державного боргу США та проблема слабкого економічного росту скоріше за все забезпечать ціну золота дещо вище 2000 доларів за тройську унцію. Однак при цьому один з фахівців з одного з провідних світових банків США сказав, що для 2500 необхідні дуже серйозні проблеми США.

Що стосується ринку акцій не будемо забувати про вибори в США в листопаді і дуже велику, просто надзвичайно велику увагу діючого президента США до ринку акцій цієї країни. Чи «дасть» він цьому ринку впасти до виборів?

А це має відношення і до пари євро – долар. Так само, як і боргові проблеми США. І те і друге сприяє зниженню індексу долара.

Тобто. «Техніка» говорить про дуже ймовірне зниження цін акцій на інтервалі два місяці, зниження долара США та про ріст індексу долара та зниження євро в парі євро – долар. Про зниження курсу акцій не говорять, а просто «кричать» і фундаментальні чинники.

Однак боргові проблеми США підтримують фундаментально навіть не поточне значення подальше зниження індексу долара США і високу ціну золота, так само, як бажання декого бачити вищий ринок акцій США.

Що насправді переможе на інтервалі наступні чотири місяці?

Повертаючись до місцевого українського ринку акцій.

Згадуючи, що індекс УБ торгується «в діапазоні» і вчора він впритул наблизився до свого минулого локального мінімуму можна було б очікувати його росту від поточних рівнів на проміжку кілька днів. Однак чи сьогодні він зросте чи знизиться сказати важко. Ще важливим чинником є те, як місцеві учасники ринку сприйняли фінансову звітність за минулий квартал, причому звітність окремих паперах, які будуть торгуватись саме сьогодні – якщо говорити про можливі зміни індексу УБ саме цієї середи.


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 5 августа 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду