Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 17:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 10 августа 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1266,48+0,01%

Особливо значимих фінансових та економічних новин для українських учасників фінансового ринку на сьогодні немає. Дайджест фінансових новин після огляду подій на українському та світових фінансових ринках.

Звертаємо при цьому увагу на публікацію важливого для фінансових ринків звіту по праці в США в минулу п’ятницю, та пов’язану також із цим певну корекцію в індексі долара, парі євро – долар та ціні на золото. Детальніше – в блоці новин.

Також ще раз звертаємо увагу на публікацію українськими емітентами акцій, які представлені на місцевому ринку пайових паперів, фінансової звітності за 2-ий квартал 2020 року. Детальна інформація - в нашому огляді за 31.07.2020 року.

Ринок акцій України.

Індекс ПФТС в минулу п’ятницю знизився на 0,3%. В останній раз до цього індикатор ПФТС змінився 16.07.2020 – підріс на 0,2%.

На цій біржі в минулу п’ятницю в сегменті акцій відбулась лише одна угода з акціями. Це буда угода з 1 100 пайовими паперами «Донбасенерго». Їх ціна по цій угоді склала 18,20 гривень за акцію.

В минулу п’ятницю індекс Української біржі не змінився. Це - після нетривалого періоду (у 6 торгових днів) його не дуже великої (-4,4%) негативної корекції від локального максимуму.

Того дня угод на Українській біржі не було.

В минулу п’ятницю без угод на Українській біржі на 0,3% знизились котирування акцій Миронівського хлібопродукту до 184,0 гривень за акцію та на 3,2% зросла ціна акцій американської компанії Apple до 12 795 гривень за акцію.

Борговий ринок України.

За минулу п’ятницю ціни ОЗДП України в доларах США трохи знизились, і відповідно їх дохідності дещо підросли. На «дальньому» кінці кривої дохідності дохідність на в кінці минулого тижня складала 7,65-7,67%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

Дохідності ОВДП ще дещо знизились.

Наразі вони орієнтовно складають: 11,45-11,50%/10,0-10,25% – 2021рік, з середини року, 13,50%/11,90% 2025 рік.

Світові ринки акцій.

Минулої п’ятниці широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів підріс на незначних 0,06%, але все ж оновив свій «кризовий» максимум. До історичного максимуму, досягнутого 19 лютого 2020 року, індексу  S&P 500 залишилось пройти лише 1,04%. Дивина.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 того дня зріс на 0,3%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM знизився на 1,6% і коригуючись вниз від свого високого локального максимуму.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США S&P 500 та DJIA несильно зростають, додаючи 0,1-0,3%. Індекс STOXX 600 зростає ще на 0,2%, індекс MSCI EM втрачає 0,2%.

Українські фінансові новини.

COVID-19 в Україні

За минулу добу в Україні на ранок цього понеділка зафіксовано 1 008 нових випадків захворювання COVID-19, 25 раніше хворих з добу померли, 387 людей одужали, повідомляє сайт Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу Ради національної безпеки та оборони (РНБО).

В Україні на Covid-19 станом на ранок 9 серпня захворіли за добу 1199 осіб, 18 – померли і 317 - одужали, а кількість хворих перевищила 35 тис.

В країні шість днів поспіль до 8 серпня зростала кількість нових виявлених випадків зараження коронавірусом зростала, при цьому 4 дні фіксувалися антирекорди за кількістю нових випадків. Так, 8 серпня виявлено 1 489 інфікованих; 7 серпня – 1 453, 6 серпня – 1 318, 5 серпня – 1 271 інфікований за добу.

Влада Києва закрила одну цех-пекарню (№7) найбільшого виробника хліба і хлібобулочних виробів компанії «Київхліб» (Київ) на карантин через 37 випадків коронавірусу.

В світі зареєстрована кількість випадків захворювання перевищила 20 мільйонів. Кількість тих, хто видужав склала 12,9 мільйонів, тих хто помер 724 тисяч.

Коментар: На меншу кількість виявлених випадків в Украхні може мати вплив чинник вихідних. Згладжена крива, ковзна 7 днів, має доволі сильний зростаючий тренд, Рис. 1.  На жаль відповідно також і кількість хворих в Україні зростає, Рис. 2. Це може мати, крім іншого і негативні економічні наслідки.

А от в США кількість нових випадків зменшується, Рис. 3, що позитивно для економіки цієї країни, світової економіки та фінансових ринків. Хоча, до слова, кількість виявлених випадків в США перевищила 5 мільйонів, а кількість, тих хто помер від цієї хвороби в цій країні 165 тисяч.


Рис.1
Рис.1

Рис.2
Рис.2

Рис.3
Рис.3

Корпоративні новини.

Бізнесмен Ярославський заявляє про силовий тиск у зв'язку з операцією щодо придбання акцій «Мотор Січ» і просить президента Зеленського втрутитися.

Прокуратура після оголошення китайської Beijing Xinwei Technology Group про спільну з DCH заявку до Антимонопольного комітету України (АМКУ) на купівлю «Мотор Січ» додатково наклала арешт на акції компанії, докваліфікувавши формулювання обвинувачення до «державної зради», заявляє власник DCH бізнесмен Олександр Ярославський.

«Паралельно чиниться силовий тиск на співробітників АМКУ з метою перешкодити реалізації домовленостей із китайськими партнерами та перешкодити їм, законним акціонерам підприємства, розпоряджатися своєю власністю», - зазначив він у заяві, переданій агентству «Інтерфакс-Україна» у минулу п'ятницю.

Ярославський звернувся до президента Володимира Зеленського з закликом втрутитися в ситуацію. Він повідомив, що очікує від влади «державницького рішення, яке збереже «Мотор Cіч» для України та відповідатиме національним інтересам держави».

***

Група DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського гарантує збереження і розвиток продуктивної бази ПАТ «Мотор Січ», його технологій, робочих місць і прав інтелектуальної власності після придбання. Згідно з прес-релізом DCH, поширеним у п'ятницю, про це заявив власник і президент групи Ярославський.

Власник DCH запевняє, що китайські інвестори вклали кошти у приватне українське підприємство, маючи намір модернізувати його та забезпечити важливі для України постачання продукції на внутрішній ринок КНР. І якщо український уряд продовжуватиме перешкоджати законній реалізації їхніх прав та інтересів, наслідки можуть бути надзвичайно несприятливими для нашої країни, «зокрема й подання китайською стороною багатомільйонних позовів до міжнародних судів і серйозне охолодження двосторонніх відносин із Китаєм як головним торговельним партнером України», - додав Ярославський.

***

Антимонопольний комітет продовжує розгляд 4 справ щодо придбання акцій компанії-виробника авіаційних двигунів і газотурбінних установок «Мотор Січ» компанією Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські острови) і групою Development Construction Holding (DCH) Олександра Ярославського. Про це сказано в повідомленні АМКУ. Також повідомляється, що АМКУ продовжить здійснювати дослідження питання про придбання акцій «Мотор Січ» без дозволу АМКУ, яке Skyrizon і група DCH почали за своєю ініціативою, незважаючи на те, що 6 серпня покупці акцій відкликали заяви про надання дозволу на концентрацію.

Коментар: Слідуємо за розвитком ситуації навколо компанії.

Новини економіки

Європейська Бізнес Асоціація виступила категорично проти президентського законопроекту №3963 з поправками до держбюджету-2020 про підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. грн з 4,723 тис. грн з 1 вересня. Як пояснила ЄБА, таке рішення збільшить фіскальний тиск на оплату праці та спричинить зростання «тіньових» зарплат.

Фінанси

Міжнародні резерви України в липні 2020 року збільшилися на 1% - до $28,802 млрд, повідомляється на сайті Національного банку України (НБУ) в п'ятницю. Зростання резервів протягом минулого місяця обумовлено перш за все успішним розміщенням урядом єврооблігацій.

***

У липні 2020 року населення України продало валюти на 222 млн доларів більше, ніж купило. У липні населення продало 1 542,9 млн доларів і купило 1 320,9 млн доларів.

***

Міністерство фінансів 11 серпня буде розміщувати гривневі облігації внутрішньої державної позики, а також номіновані в доларах США. До розміщення пропонуються гривневі ОВДП з терміном обігу 126 днів, 343 і 917 днів і в доларах США з терміном обігу 540 днів.

Світові фінансові новини.

Звіт по ринку праці в США, індекс долара США, ціна золота.

В минулу п’ятницю в США був опублікований черговий місячний звіт по ринку праці.

Кількість робочих місць в США в липні збільшилась на 1,763 мільйона, офіційний рівень безробіття знизився до 10,2%, Рис. 4. Це краще, ніж очікувалось:  1,48 мільйонів та 10,6%.

Погодинна оплата праці в річному вимірі зросла на 4,8%. Хоча, відмічають при цьому, можливі викривлення і даних через хворобу.

Такий ріст числа робочих місць привів до певного укріплення індексу долара і невеликої корекції в парі євро - долар, Рис. 5, а також зниження ціни золота.

В одному чи декількох попередніх оглядах в якості причин корекції було відзначено крайнє позиціонування спекулянтів в парі євро – долар і в золоті.

Однак при цьому, наприклад, банк Goldman Sachs погоджується з тим, що довгі позиції спекулянтів євро завищені, але при цьому очікує, що скорочення величезних довгострокових доларових вкладень стане вирішальним фактором підтримки євро і курс євро в парі євро – долар досягне 1,25 на 12 місячному інтервалі.

Аналітики банку зазначають, що дуже велику підтримку долару США надали вкладення довгострокових інвесторів в фінансові інструменти, починаючи з 2014 через їх вищу дохідність, Рис. 6. Однак зараз ситуація з різницею в дохідностях змінилась і на думку банку багато інвесторів будуть більше інвестувати у фінансові активи в євро, що буде сприяти зростанню курсу цієї валюти.

Рух в парі бачиться лише з невеликою корекцією зараз більшістю учасників валютного ринку, як банків так і приватних трейдерів, при цьому з великим розкидом, див. очікування, Рис. 7.




Рис.4
Рис.4

Рис.5
Рис.5

Рис.6
Рис.6

Рис.7
Рис.7

Повертаючись до місцевого ринку акцій.

Минулої п’ятниці індекс Української біржі знизився. Як ми писали раніше, індекс Української біржі останнім часом торгується «в діапазоні». «Індикатор ще не досяг свого попереднього локального мінімуму. При цьому минулий пік індексу був вищим за попередній. Тож і факт недосягнення локального мінімуму ні про що однозначно не говорить. Таким чином, суто графічна картина тут така, що може проглядатись «на око», як подальше зниження індикатору УБ, так і його ріст. Як бачать це учасники місцевого ринку акцій – питання. Зовнішні ринки добре зростають. Є звітність місцевих емітентів за другий квартал. Позиціонування це – десь на відчуттях. Що правильніше.» Сьогодні ці тези можна повторити. Та все ж рух наверх бачиться можливо дещо більш імовірний, а можливий рух вниз бачиться, як обмежений по величині.




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 10 августа 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду