Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 14:42
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 13 августа 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1285,9-1,89%

Особливо значимих фінансових та економічних новин для українських учасників фінансового ринку на сьогодні немає. Єдине, що дійсно звертає на себе увагу, так це новий антирекорд і загальний тренд на зростання  захворюваності на коронавірус в Україні.

Дайджест фінансових новин - після огляду подій на українському та світових фінансових ринках. Також в кінці блоку новин - знову інформація по поточній ринковій оцінці фондових індексів США та Європи S&P 500 та STOXX 600 в порівнянні, що важливо в зв’язку з майже досягненням індексу S&P 500 історичного максимуму. Про поточні ринкові оцінки індексів раніше змістовно писалось також в двох попередніх оглядах.

З інформації по ринкам звертаємо увагу на те що після вчорашнього росту індекс S&P 500 наблизився до свого історичного максимуму.

Також ще раз і вкотре звертаємо увагу на публікацію українськими емітентами акцій, які представлені на місцевому ринку пайових паперів, фінансової звітності за 2-ий квартал 2020 року. Детальна інформація - в нашому огляді за 31.07.2020 року.


Рис.1
Рис.1

Ринок акцій України.

Індекс ПФТС вчора знову не змінився.

На біржі ПФТС вчора в сегменті акцій відбулась лише одна угода з акціями, «не індексними» пайовими паперами «Індустріалбанку».

Вчора індекс Української біржі «скакнув» на 2,4%. Рух відбувся під сам кінець торгів, десь о 16:50. Цим значним рухом уверх індикатор наблизився до свого попереднього локального максимуму. Нагадаємо, що індекс Української біржі останнім часом на часовому проміжку кілька місяців рухається «в діапазоні», доволі вузькому.

Минулого дня на Українській біржі відбулось дві угоди з акціями двох емітентів і обидві по безадресним заявкам.

Результати вчорашніх торгів акціями на УБ представлені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 12.08.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,41

+10,8%

123 000

1

0,4100

+16,0%

Миронівський хлібо-кт

182,9

+0,03%

20 119

1

182,9000

-1,1%

Разом

143 119

2

Також вчора без на Українській біржі без угод на 4,55%  знизились котирування акцій «Донбасенерго», до 21 гривні за акцію, та на 1,7% знизились котирування акцій американської компанії Apple до 13 364 гривень за акцію.

Що стосується зростання котирувань акцій Райффайзен Банк Аваль тут, поза сумнівом, свою ключову роль відіграють запропоновані дуже хороші дивіденди банку, 6,95 копійок на акцію. Це більше, ніж очікували аналітики. Тож папери мали б додати в ціні приблизно різницю між запропонованим дивідендом та очікуваним. Але також було менше ясності в строках чи навіть у факті нарахування та виплати дивідендів банком. Тож різниця, яка проявляється в рості ціни акцій в останні дні, закономірно більша. Питання насільки вона має бути більшою. При ціні 0,41 гривні, дивідендна дохідність акцій складає 16,95%. Але тут слід врахувати майбутнє, в наступні роки істотне зменшення дивідендів банку.

Що стосується Миронівського хлібопродукту, то ціна цих паперів на Лондонській фондовій біржі в останні дні ніяк не підніметься вище 6,0 доларів США за акцію (ціна за GDR), застрягши на відмітці 5,90, що до речі суттєво нижче, ніж ціна цих паперів на Українській біржі в гривневому еквіваленті.

Вчора GDR МХП в Лондоні ситуативно підскочила до 6,18 доларів США за акцію, але потім знизилась до 5,90. Сьогодні зранку біржа показує ціну 6,00 доларів. Може так вона закріпиться. Ліквідність цих паперів в Лондоні дуже низька, як для цієї біржі.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

За вчора ціни ОЗДП України номінованих в доларах США ще трохи підросли, дохідності дещо зменшились. Тут зміни в останній дні - тиждень відбуваються в дуже вузькому діапазоні, посередні між минулими ціновими локальними мінімумом та максимумом. Зараз ціни на цьому локальному максимумі, яких насправді десь посередині попереднього ширшого діапазону.

На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах дохідність вчора складала 7,53-7,56% (днем раніше 7,60-7,58%, а ще днем раніше 7,66-7,74%).

Посилання і детальніше, наглядніше: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

Дохідності ОВДП емітованих в гривні на вторинному ринку після зниження зупинились в русі на нижчих рівнях і за вчора практично не змінились. Можливо, є якийсь невеликий рух при переговорах між продавцем та покупцем.

Райффайзен банк Аваль на сьогодні «показує» дохідності ОВДП: «2021 рік» 11,25%-11,35/9,50-10,25% (середина-кінець року), «2025 рік» - 13,50%/11,75%, три дні без змін, посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок України. Курс гривні.

Гривня продовжувала і продовжує зранку укріплюватись і по відношенню до долара США, і після стабілізації в парі євро – долар, до євро, проти якого вона суттєво здавала позиції раніше. Детальніше за посиланням:

https://bank.gov.ua/ua/markets/exchangerate-chart?startDate=22.07.2020&endDate=20.08.2020

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів після одноденного зниження на 0,8% і після дев’яти! торгових днів безперервного росту до цього підскочив ще на 1,40%! Зараз йому достатньо підрости лише на 0,18% щоб оновити свій історичний максимум, досягнутий перед самим початком коронакризи.

Є в цьому щось дуже штучне, навіяне, дуже протиприродне, таке, що навіть емоційно якось відштовхує і викликає відразу. Дуже великий ріст цін акцій в кризу, це щось неприємне навіть з гуманітарної точки зору. Як кажуть, не те.

Трохи нижче в кінці блоку новин ще раз про поточну ринкову оцінку цього ринку в порівнянні з європейським та світовим. Більше про STOXX 600.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цієї середи зріс ще на 1,1% під впливом «американців», а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM додав 0,25% перебуваючи коло свого високого локального максимуму.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США зовсім слабко знижуються, менше в абсолютному вираженні, ніж 0,1%. Індекс STOXX 600 втрачає 0,4%, індекс MSCI EM зростає на слабких 0,2%.

По всьому видно, що в США ціновий протиприродний рух акцій нагору продовжиться на інтервалі принаймні тиждень-два.

Валюта та золото.

Спекулянти чи/та крупні трейдери зараз пробують «підняти», «штовхнути» наверх курс євро та золота та ослабити долар.

Золото останніх пару днів доволі суттєво коригувалось донизу. Але зараз є спроби цей рух розвернути.

В цьому теж, як і в русі в фондових індексах США, відчувається штучність, що більш природно. Несподівана для більшості, ініційована кимось крупним, впливовим на валютному ринку, а потім підтримана іншими, досить груба атака на долар США, яка почалась в кінці червня, має спроби продовження, і зараз ці спроби підтримує ряд крупних банків.

Звичайно є доволі суттєві фундаментальні чинники для ослаблення долара США. Це в першу чергу вирівнювання номінальних та реальних відсоткових ставок в США з іншими регіонами, в першу чергу Європою, як і дохідностей по державному боргу в США та Європі, великі боргові проблеми в США, слабкий ріст економіки США через велику захворюваність на коронавірус.

Та проте, крім цього, є сильне прагнення впливових структур, людей в США, ослабити долар, а в Європі, навпаки, у багатьох впливових - мати слабший євро. Однак зараз, здається, «американці» перемагають.

І спекулятивну компоненту і політичну тут не варто відкидати. Рух на валютному ринку був «по бажанню» окремих людей. Зараз їх значно побільшало.

Українські фінансові новини.

·        В Україні станом на ранок четверга зафіксовано черговий антирекорд хворих за добу Covid-19: 1 592 нових випадки зараження. Також 530 осіб одужали, 22 раніше хворих померли, свідчать дані, опубліковані на сайті Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу Ради національної безпеки і оборони.

Коментар. Насправді це дуже погано. Ще не осінь, як кажуть «не сезон» грипу, а справи йдуть все гірше. І це може мати також і значний негативний вплив на економіку.

Здається, в цьому проявляється дуже слабка дисципліна та самодисципліна громадян України, ігнорування ними правил. В цьому чиннику є також важлива причина і дуже слабких іноземних і місцевих інвестицій «в Україну». Дуже важко добитись в цій країні належної якості робіт, в тому числі і в машинобудуванні, та і в менш вимогливих галузях. Це відштовхує інвесторів. Це насправді низька якість працівників. І це наслідок все того ж чинника – слабкої дисципліни та самодисципліни, недостатньої культури людей.






Рис.2
Рис.2

·        Президент України Володимир Зеленський підписав закон про фінансові ринки («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій і введення нових фінансових інструментів»). Закон, імплементує обов'язкові в ЄС вимоги актів MiFID II, MIFIR, EMIR, передбачає нововведення в частині фінансової інфраструктури, введення деривативів, інше певне розширення переліку фінансових інструментів.

·        Чисті міжнародні резерви НБУ в липні збільшилися на 0,1% з 17,495 млрд доларів до 17,520 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем. (Чисті міжнародні резерви, це міжнародні резерви за вирахуванням резервних зобов’язань - кредитів МВФ виданих Нацбанку – 11,282 млрд доларів). Від початку року чисті резерви зросли на 11% з 15,785 млрд доларів США. Нагадаємо (вже повідомлялось в наших оглядах), що  офіційні резервні активи НБУ (з кредитами МВФ) в липні 2020 збільшилися на 1% з 28,516 млрд до 28,802 млрд доларів.

·        Національний банк України (НБУ) на третьому аукціоні своп процентної ставки 12 серпня задовольнив заявки п'яти банків на 2 млрд грн за середньозваженою процентною ставкою 6,5% річних.

Своп має суттєво знизити процентні ризики банків при видачі кредитів. Аукціон ціновий. З точки зору економічного змісту операції аукціон можна представити наступним чином: банк надає заявку на «отримання» певної суми умовного кредиту під певну фіксовану процентну ставку. Якщо заявка буде задоволена, тоді банк «надає» Національному банку аналогічну суму умовного кредиту, але під плаваючу відсоткову ставку, яка розраховується на основі Українського індексу міжбанківських ставок овернайт UONIA і, відповідно, відображає ринкові умови. Обидва умовні кредити мають не лише однакові суми, а й однакові дати погашення та дати сплати процентів. В обумовлений строк відбуваються розрахунки сторін з обрахунку різниці процентних платежів.

·        Кабінет Міністрів має намір дозволити приватизацію 50%-1 акцій Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», державного підприємства «Артемсіль» (Соледар, Донецька область) і акціонерних товариств «Укрпошта» й «Укрзалізниця» - матеріали до засідання Кабміну на середу, 12 серпня.

·        Обсяг кредитів економіці українських банків в липні 2020 збільшився на 2,1%. Обсяг кредитів виданих комерційними банками корпоративного сектору і фізичним особам зріс з 992,1 млрд гривень станом на 1 липня до 1 013,1 млрд гривень на 1 серпня.

Обсяг гривневих кредитів юрособам за липень збільшився на 0,6% до 433,5 млрд гривень, кредитів бізнесу в іноземній валюті збільшився на 4,5% до 359,4 млрд гривень. Кредити населенню за липень збільшилися на 1,3% до 214,94 млрд гривень.

З початку року обсяг кредитів економіці збільшився на 4,2% з 971,871 млрд гривень.

·        У липні процентні ставки за новими кредитами, виданими резидентам (без урахування овердрафту), знизилися на 0,6 п.п. до 11,7% річних, за новими депозитами резидентів - на 0,9 п.п. до 4,7% річних порівняно з червнем (з урахуванням безстрокових вкладів, тобто з поточними та картковими рахунками).

Процентні ставки в липні за гривневими кредитами для бізнесу знизилися на 0,7 п.п. до 9,3%, для населення - на 0,7 п.п. до 35,6%. За валютними кредитами ставки для бізнесу збільшилися на 0,2 п.п. до 5,4%. Середня процентна ставка за гривневими депозитами (середньомісячна) у липні для юросіб знизилася на 0,9 п.п. до 4,5%, для фізосіб - знизилася на 1,1 п.п. до 9,7% (з урахуванням безстрокових вкладів).

Ставка за валютними депозитами для юросіб становила 1,3%, для населення - 1,5%.

Коментар. І обсяги і більше проценти - до оцінки акцій Райффайзен Банк Аваль, надійності ряду банків, включаючи державні.

Зо стосується новини про проценти, важливо те, що процентний спред у банків зберігся. Тобто на прибутковість банків зниження відсоткових ставок в цілому негативно не вплинуло, як є зазвичай. Скорочення спреду по зрозумілим причинам сильно знижує прибутковість банків та пов’язану з нею їх надійність банків. По факту ж в липні спред розширився, що дає змогу в поточних негативних умовах кризи банкам ще й створювати більші резерви по проблемним кредитам. Однак що стосується динаміки процентного спреду українських банків у майбутньому, то тут, як кажуть у таких випадках, «ще не вечір».

Для інформації. В нашому огляді від 2020-08-11 також наведені графіки відсоткових ставок для населення в Україні по термінам вкладів та в розрізі валют, гривня, долар США та євро і 2020 році в динаміці (за даними Thomson Reuters).

·        Грошова маса в Україні в липні 2020 року зросла на 3,6% - до 1 трлн 668 млрд грн (Коментар. До того ж, що і вище)

·        Більшість банків успішно привели норматив кредитування пов'язаних осіб (Н9) у відповідність до вимог регулятора, - повідомляє НБУ. Загальний обсяг боргу пов'язаних з банками осіб за півроку зменшився в 3,8 рази до 1,25 млрд. грн. Станом на 1 липня 2020 року значення Н9 по банківській системі становило 4,09%, що значно нижче нормативного значення (не більше 25%). На початок 2016 року значення Н9 суттєво перевищувало норматив і становило 31,19% (Коментар – ремарка - тут варто згадати «Приватбанк»).  

·        Чеський концерн Witkowitz, який спеціалізується на виготовленні машинобудівного обладнання, планує інвестувати в українське підприємство «Південмаш» мінімально 50 млн євро для створення на його базі нових виробничих потужностей, повідомляє прес-служба заводу. «Основним завданням співпраці є розвиток нових проектів по реконструкції залізничних дизельних двигунів і виробництва водневих двигунів. Орієнтовний запуск виробництва планується на кінець 2020 року. До цього часу буде створено три окремі виробничі зони: цех по ремонту колісних пар з об'ємом інвестиції в 10 млн євро, цех по ремонту вагонів з об'ємом до 2 млн євро і цех по ремонту локомотивів - до 10 млн євро. Крім цього, планується формування торгового майданчика авторизованого дилера концерну Witkowitz», - сказано в повідомленні.

·        Вчора на сайті посольства США була опублікована колонка «Ми всі повинні боротися проти дезінформації». Автор - Крістіна Квін, Тимчасова повірена у справах США в Україні. Дві цитата: «Сьогодні ми бачимо натиск дезінформації, спрямованої на підрив важливих та успішних реформ, які Україна проводила з часів Революції гідності, і над втіленням яких зараз працює Президент Володимир Зеленський. Задля захисту своїх економічних інтересів, зловмисні суб’єкти атакують правоохоронні і регулятивні органи та послаблюють корпоративне управління, водночас намагаючись зберегти корупційні схеми, які висмоктують гроші з державного бюджету на користь кількох осіб.» «Вони твердять, що Захід прагне «керувати Україною» або переслідує власні інтереси за рахунок України. Це брехлива теорія, розповсюджувана тими, хто не хоче бачити, щоб Україна реалізувала свій повний потенціал як заможна, процвітаюча демократія, що повною мірою використовує талант і творчість свого народу Детальніше за посиланням https://ua.usembassy.gov/uk/we-must-all-fight-against-disinformation/

·        Національний банк України може підвищити облікову ставку в жовтні 2020 року в зв'язку з ростом інфляції, ослабленням гривні і призупиненням програми Міжнародного валютного фонду в Україні. Про це заявив в ході круглого столу глава департаменту макроекономічних досліджень інвестиційної групи ICU Сергій Ніколайчук (раніше директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу Нацбанку, 2017 рік, та заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства - 2020). За його словами, НБУ при оновленні свого макроекономічного прогнозу буде змушений враховувати в тому числі збільшення мінімальної заробітної плати більш стрімкими темпами, ніж це враховується в поточному прогнозі, а також новий бюджет, ризики в продовженні програми з МВФ і реакцію фінансових ринків. «Кабінет міністрів опублікував прогноз, і цей прогноз базується на тому, що середня мінімальна зарплата в наступному році буде на 30% приблизно вище і, відповідно, інфляційні ефекти від такого кроку можуть бути досить істотними», - додав Ніколайчук.

Світові фінансові новини.

Значимих новин для світових фінансових ринків наразі немає.

Поточна ринкова оцінка фондового ринку Європи. Зміна прибутків компаній STOXX 600 в тому числі за прогнозом.




Рис.3
Рис.3

Рис.4
Рис.4

Рис.5

Рис.5


Рис.6
Рис.6

Повертаючись до місцевого ринку акцій.

Індекс Української біржі, якщо опиратись суто на його графічну картину, сьогодні мав би ще зрости. Проте, враховуючи його стрибок напередодні, та десь поглядаючи на фінансові показники окремих «індексних» компаній, можна не скидати з шальок терезів в імовірність того, що індикатор УБ може зробити і паузу. Його зниження сьогодні бачиться, принаймні зниження суттєве, доволі малоймовірним.


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50








Настроение рынка на 13 августа 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду