Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 23.04.2024 16:32
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 14 августа 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1278,26-0,59%

Особливо значимих фінансових та економічних новин для українських учасників фінансового ринку на сьогодні немає, крім хіба що пари. Що суттєво звертає на себе особливу увагу, як і вчора, так це новий черговий антирекорд і загальний тренд на зростання  захворюваності на коронавірус в Україні.

Також є негативна інформація від аудитора «Центренерго», яка можливо була причиною значного зниження цін акцій «Центренерго» вчора на 11,2%.

Є і інша інформація, в тому числі по іншим емітентам акцій, але не тільки, яка може також зацікавити окремих учасників фінансового ринку України.

Дайджест фінансових новин - після огляду подій на українському та світових фінансових ринках.

З інформації по ринкам звертаємо увагу на 1) зниження дохідностей ОВДП в гривні на вторинному ринку та 2) те, що індекс S&P 500 учора знизився і все ж не подолав (поки) свого історичного максимуму.

Також ще раз і вкотре звертаємо увагу на публікацію українськими емітентами акцій, які представлені на місцевому ринку пайових паперів, фінансової звітності за 2-ий квартал 2020 року. Детальна інформація - в нашому огляді за 31.07.2020 року.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Індекс ПФТС вчора знову не змінився.

На біржі ПФТС вчора в сегменті акцій, як і попереднього дня, відбулась лише одна угода з акціями, «не індексними» пайовими паперами «Індустріалбанку».

Вчора індекс Української біржі знизився на суттєві 1,9% розтративши майже весь свій добуток попереднього дня у 2,4%. Таким чином була дуже суттєво зіпсована картина росту індексу УБ. Може навіть здатись, що індекс вже «намалював» свій новий локальний максимум, нижчий за попередній.

Минулого дня на Українській біржі відбулось п’ять угод з акціями одного емітента, «Центренерго». Ці акції вчора суттєво знизились в ціні (-11,2%), можливо під впливом нової інформації – доволі негативних фраз аудитора компанії в його звіті по аналізу звітності «Центренерго» за минулий рік. Це ф першу чергу фраза про великі ризики для безперервної діяльності емітента, дивись більш детально - в блоці новин.

Вчора ціна акцій «Центренерго» оновила локальний мінімум, Рис.1. Водночас звертає на себе увагу те, що 1) біржовий курс цих паперів вчора не сформувався, і 2) одна адресна угода з більшим обсягом відбулась минулого дня по набагато вищій ціні акцій компанії – на 29%.

Результати вчорашніх торгів акціями на УБ (а це були, як зазначено вище, лише акції «Центренерго») представлені в Таблицях 1 та 2.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 13.08.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

«Центренерго»

4,5

-11,2%

73 085

4

-

-

Разом

73 085

4

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  13.08.2020.

Ціна, грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

5,800

276 428

1

Разом

276 428

1

Крім цього вчора без угод на Українській біржі знизились ще на суттєві 4,8% котирування акцій «Донбасенерго» до 20 гривень за акцію та акцій Миронівського хлібопродукту на 0,2% до 182,5 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Курс акцій «Центренерго» на Українській біржі з 30 квітня 2009 року.





Рис.1
Рис.1

Борговий ринок України.

За вчора ціни ОЗДП України в доларах США ще трохи підросли, дохідності дещо зменшились. Зміни невеликі, але позитивні, Рис. 2 та Рис. 3.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/




Рис.2
Рис.2



Рис.3
Рис.3


Дохідності ОВДП емітованих в гривні на вторинному ринку після  невеликої зупинки в русі вчора продовжили зниження.

Райффайзен банк Аваль на сьогодні «показує» дохідності ОВДП: «2021 рік» 10,50-11,35%/9,40%-10,00% (середина-кінець року), днем раніше - 11,25%-11,35/9,50-10,25%; «2025 рік» - 12,75%/11,60%, позавчора - 13,50%/11,75%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Крива дохідності ОВДП – нижче, Рис. 4.

Посилання: http://ua.cbonds.info/




Рис.4
Рис.4

Валютний ринок України. Курс гривні.

Гривня продовжувала укріплюватись по відношенню до долара США, але за вчора практично її курс не змінився по відношенню до євро:

https://bank.gov.ua/ua/markets/exchangerate-chart?startDate=22.07.2020&endDate=20.08.2020

Сьогодні гривня по відношенню до євро на міжбанку укріплюється через невелике зниження курсу євро на світовому валютному ринку.

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів знизився на незначні 0,2%. Він перебував зовсім поряд зі своїм історичним максимумом за день до цього, за якихось 0,18% від нього, але не поки не подолав цю крихітну дистанцію.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цього четверга знизився на 0,6%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM додав 0,2% перебуваючи коло свого високого локального максимуму.

Посилання (графіки):

https://www.investing.com/indices/us-spx-500

https://www.investing.com/indices/stoxx-600

https://www.investing.com/indices/msci-em

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США знижуються в межах 0,5%, індекс STOXX 600 втрачає суттєвих 1,5%, індекс MSCI EM втрачає незначні 0,3%.

Курси валют та ціна золота.

Курс євро несильно знижується. Можливо, варто звернути на це увагу хтось пробує в парі євро – долар  вибудувати базу для нового ривка євро наверх.




Рис.5
Рис.5

ФІНАНСОВІ НОВИНИ

Українські фінансові новини.

COVID-19

В Україні знову антирекорд: 1732 людини захворіли COVID-19 за минулу добу; кількість жертв перевищила 2 тис. від початку пандемії. Вчора 581 людина одужала, 19 раніше хворих померли.

Днем раніше, 13 серпня, був абсолютний антирекорд - 1 592 нових заражених за добу; 12 серпня було 1 433 виявлених випадків, 11 серпня повідомлялося про 1 158 нових інфікованих COVID-19; 10 серпня - про 1 008 хворих, 8 серпня був попередній антирекорд - 1 489 заражених за добу.

Коментар (повтор від попереднього дня). Насправді це дуже погано. Ще не осінь, як кажуть «не сезон» грипу, а справи йдуть все гірше. І це може мати також і значний негативний вплив на економіку.

Здається, в цьому проявляється дуже слабка дисципліна та самодисципліна громадян України, ігнорування ними правил. В цьому чиннику є також важлива причина і дуже слабких іноземних і місцевих інвестицій «в Україну». Дуже важко добитись в цій країні належної якості робіт, в тому числі і в машинобудуванні, та і в менш вимогливих галузях. Це відштовхує інвесторів. Це насправді низька якість працівників. І це наслідок все того ж чинника – слабкої дисципліни та самодисципліни, недостатньої культури людей.

***

По темі. Вчора-позавчора з’явились принаймні публікації в пресі, про колосальний смертельний потенціал цього захворювання без вакцинації. Вчені вважають, що для припинення росту хвороби необхідно, щоб 60-80% населення мало антитіла, тобто була вакциновано або перехворіло в тій чи іншій формі. А без вакцинації це призведе до великих людських втрат.

Фінанси.

Україна направить у вересні близько 2,1 млрд доларів США на погашення державного боргу.

Новини галузей. Корпоративні новини.

Аудиторська компанія Baker Tilly підтвердила, що поточні боргові зобов'язання ПАТ «Центренерго» в кінці 2019 року перевищували вартість її поточних активів на 1млрд 403 млн гривень. Звіт незалежного аудитора оприлюднений на офіційному сайті компанії. Згідно з висновком BakerTilly, існує невизначеність, яка може поставити під сумнів здатність «Центренерго» продовжувати господарську діяльність на безперервній основі.

Повний текст висновку можна знайти за посиланнями:

http://www.centrenergo.com/conclusion/

http://www.centrenergo.com/upload/document/18a0d08183a9.pdf

Коментар. Ціна акцій компанії відображає її складне фінансове становище, Дивись Графік, Рис. 1 вище на початку огляду.

***

Протягом травня - липня 2020 року «Укрнафта» отримала понад 250 млн грн погашення дебіторської заборгованості за поставлену в 2015 році нафту, починаючи з грудня 2019 року загальна сума погашеної заборгованості склала майже 1 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба компанії. «Це відбувається в рамках плану реструктуризації дебіторської заборгованості за мировими угодами «Укрнафти» з ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «Тарант-УТН» (і т.п.». «Мирові угоди затверджені судами, що підтверджує їх відповідність чинному законодавству», - йдеться в повідомленні.

Коментар. Це позитивно для самої компанії та курсу її акцій, але далеко не вирішує всіх проблем «Укрнафти».

***

Державний концерн «Укроборонпром» планується трансформувати у дві керуючі державні холдингові компанії: «Оборонні системи України» і державну аерокосмічну холдингову компанію «Аерокосмічні системи України», повідомив віце-прем'єр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський. «Аерокосмічні системи України» складатиметься з двох холдингів – «Антонов» і ракетно-космічний центр «Південний», до якого увійдуть усі вже корпоратизовані підприємства ДКАУ. Також буде здійснено корпоратизацію. «Оборонні системи України» включатимуть холдингові компанії: високоточна зброя, радарні системи, суднобудування, спецхімія і боєприпаси, бронетанкобудування.

«Це буде керуюча компанія зовсім з іншими функціями, які на сьогодні існують у концерні, з мінімумом втручання в госпдіяльність холдингів, що входитимуть до цієї компанії. Стратегічно займатиметься розміщенням акцій, що становлять основу холдингів», - описав нову структуру віце-прем'єр. «Отже, міністерство мінімізує свій вплив на господарську діяльність підприємств ОПК». На першому етапі за державою буде збережено 100% акцій. Він пояснив, що така система вибудовується для залучення інвестицій. Зокрема, вважає віце-прем'єр, українські приватні компанії зможуть обмінюватися акціями з державними.

Реформа оборонно-промислового комплексу (ОПК) стосуватиметься не лише реформування «Укроборонпрому», а і приватного сектору. Віце-прем'єр уточнив, що найближчим часом очікується розгляд Верховною Радою законів у цій сфері, зокрема про корпоратизацію й особливості управління у сфері ОПК. Є задача вироблення нормативно-правових вимог до приватних виробників продукції ОПК, щоб чітко позначити, хто має право на виробництво продукції спецпризначення, зокрема й подальший її продаж на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Коментар. Окрім того, що реформа важлива сама по собі, вона також може 1) створити емітентів акцій (хоча з цієї точки зору, скоріше можливий продаж пакетів лише окремим крупним приватним власникам), 2) може стосуватись і «Мотор Січі», чітко позначивши правовий статус цієї компанії і вимоги до структури її власності та власників. Хоча з тексу повідомлення, начебто позначено, що компанія не увійде і холдинг «Аерокосмічні системи України». Проте фраза про обмін акціями між державними та приватними підприємствами може означати, що таким шляхом новий державний холдинг може отримати пакет компанії «Мотор Січі». При виписуванні законодавчих ініціатив, може бути прописана вимога наявності у всіх виробників спецпродукції та продукції подвійного призначення в Україні певного державного пакету, без чого вони не зможуть працювати на цьому ринку. (Таке є на Заході).

***

Компанія «Метінвесту» розіслала пропозиції про викуп акцій у міноритаріїв «Запоріжвогнетриву» за процедурою squeeze-out за 20 грн кожна.

Коментар. До уваги власників міноритарних пакетів акцій підприємств, які входять в групу СКМ («Метінвест», «ДТЕК»). Продовжується консолідація пакетів групою, що треба мати на увазі.

***

У липні 2020 року порівняно з червнем:

·        виробництво сталі скоротилося на 3,2% до 1 751 тис. тонн;

·        виробництво прокату збільшилося на 1,3% до 1 619 тис. тонн.

·        виробництво чавуну зменшилося на 3% до 1 764 тис. тонн.

·        виробництво валового коксу (6% вологості) збільшилося на 4,6% до 826 тис. тонн.

***

У січні-червні 2020 року порівняно з 1-м півріччям 2019 року агропромисловий холдинг «Астарта» (Київ) скоротив показник EBITDA на 3,9%, до 66,6 млн євро, прибуток у 4 рази, або на 22,0 млн євро до 7,37 млн євро; виручка скоротилася на 23,6%, або на 54,1 млн євро, до 172,1 млн євро. Виручка сегмента виробництва цукру зросла на 3% до 57 млн євро за рахунок підвищення цін реалізації до 354 євро/тонна порівняно з 329 євро/тонна в минулому році. Це забезпечило зростання EBITDA сегмента до 8,1 млн євро з 4 млн євро.

***

У липні 2020 порівняно з червнем 2020 ціни на житло на первинному ринку нерухомості Києва зросли на 3,2% до 29,3 тис. гривень/кв. м, на вторинному ринку нерухомості Києва підвищилися на 2,4% до 39,1 тис. гривень/кв. м.

Порівняно з липнем 2019 року вартість квартир на первинному ринку збільшилася на 12,7%, з початку поточного року - на 4,9%. Порівняно з липнем 2019 року середня ціна на житло на вторинному ринку в Києві збільшилася на 12,6%, з початку поточного року - на 10,3%.

Коментар. Важливо само по собі для тих хто цікавиться. Але також важливо для стійкості фінансового сектору, банків – позитивно. Говорить про непогане здоров’я економіки України. Однак тут важлива ще й зміна обсягу пропозиції. Порівнюється ріст з процентними ставками банків та дохідністю ОВДП.

Короткий коментар про нерухомість в якості інвестиції. Якщо перерахувати в долари США та євро, то в червні були лише невеликі цінові зміни; порівняно з початком року - зниження цін, порівно з липнем минулого року (за рік) ріст в межах 4,3%/6,3% (євро/долар). Останнє можна порівняти з річним депозитом укладеним в липні минулого року на рік 1,8%/3,0% (до податків), але приблизно 3,5% в той час в держбанках за вирахуванням податку для фізичних осіб. Якщо ж брати ОВДП в гривні, то їх річна дохідність в той час була близько 18,0%. Ставка по річним депозитам в гривні середня в той час (липень 2019) – 15,9%, з податком – 12,8%. Тобто гривневі ОВДП та депозити були кращими як вкладення на той час через високу облікову ставку НБУ та політику Мінфіну. Проте це якщо у випадках інвестиційного вкладу слід також враховувати дохід від нерухомості – оренду з однієї сторони та амортизацію житла в мінус з іншої. Оренда мінус амортизація – це десь плюс 4,0-5,0% та мінус 1,7% і в результаті плюс ще 2,3-3,3% у валюті – додатковий дохід від здачі в оренду нерухомості.

Банківський сектор.

Наглядова рада Державного Ощадного банку вітає стратегічне партнерство, встановлене з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і спрямоване на подальше реформування держбанку і його трансформацію в фінансово стійку і привабливу банківську установу, повідомлення банку. Саме таку мету закріплено в Меморандумі про взаєморозуміння між Урядом України, ЄБРР і Ощадбанком від 25.11.2016

***

Приватбанк 12 серпня звернувся до Національного антикорупційного бюро (НАБУ) з заявою про скоєння суддею Печерського районного суду Києва Сергієм Вовком кримінального злочину, порушення встановленого порядку визначення судді при розгляді справи проти Приватбанку за позовом 6 компаній-нерезидентів, пов'язаних з сім'єю Суркісів.

***

Кредит по пільговій програмі 5-7-9% отримують лише 20% підприємців, які звертаються, міністр фінансів Сергій Марченко. Однак це 75% кредитів отриманих малими підприємствами в останній час.

Світові фінансові новини.

Значних світових новин немає.

Повертаючись до місцевого ринку акцій.

Тут, як бачимо, вчора був сильний рух вниз. Як бачимо, через малу кількість емітентів одна чи пара угод на біржі під впливом однієї новини та реакції на неї пари трейдерів може радикально змінити графік індексу Української біржі. Після вчорашнього зниження індикатору, його суттєвий рух наверх суто графічно бачиться менш імовірним. Але чи буде рух вниз? – Питання.




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 14 августа 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду