Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 18:04
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 18 августа 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1284,14+1,06%

Місцевим учасникам ринку акцій варто звернути увагу на негативні новини стосовно «Центренерго», пов’язані між собою, і особливо першу новину, про відмову державних банків надати компанії кредити на закупівлю вугілля. Також варто звернути певну увагу на «несвіжу» (уточнену) новину відносно погашення великої заборгованості «Укрнафти» за поставлену в 2015 році нафту. Звертає також на себе увагу ще одне зниження цін акцій Миронівського хлібопродукту на Лондонській фондові біржі до 5,70 доларів США за акцію.

Про це  і інші фінансові новини в блоці новин після огляду ситуації на українському на світових фінансових ринках.

З ринкової інформації звертає на себе увагу продовження зниження дохідностей ОВДП та ОЗДП, продовження укріплення гривні, а також «закордонна» динаміка: наближення індексу S&P 500 до історичного максимуму, ослаблення долара США та ріст курсу євро відносно долара та повернення ціни золота відмітку вище 2000 доларів США. Всі ці три закордонні «речі» насправді між собою пов’язані.

Також ще раз і вкотре звертаємо увагу на публікацію українськими емітентами акцій, які представлені на місцевому ринку пайових паперів, фінансової звітності за 2-ий квартал 2020 року. Детальна інформація - в нашому огляді за 31.07.2020 року.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Для початку результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком. Вони відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій, і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.



Рис.1Рис.1

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні.




Рис.2

Рис.2

Динаміка українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року



Рис.3

Рис.3

Графік зміни цін українських індексних акцій за минулий тиждень.




Рис.4
Рис.4

Графік зміни цін українських індексних акцій з початку року.






Рис.5
Рис.5

Індекс ПФТС вчора підріс на суто символічні 0,02%. До цього індикатор чотири торгових дні не змінювався.

На біржі ПФТС вчора в сегменті акцій відбулись три угоди з акціями трьох емітентів: «дуже традиційна» для цієї біржі угода з 1100 акціями «Донбасенерго», також традиційна угода з «не індексними» пайовими паперами «Індустріалбанку» - це по безадресним заявкам та адресна угода з акціями Райффайзен Банк Аваль.

Ціна акцій «Донбасенерго» склала вчора на ПФТС 18,21 гривню за папір; ціна акцій Райффайзен Банк Аваль, яку можна в силу характеру угоди назвати умовною (ціна по домовленості), – 0,425 гривень за акцію.

Вчора індекс Української біржі знизився ще на 0,6% майже досягнувши свого минулого локального мінімуму.

Минулого дня на Українській біржі відбулось чотири угоди з акціями двох емітентів, всі по безадресним заявкам. Результати вчорашніх торгів акціями на УБ представлені в Таблиці нижче.

Таблиця. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 18.08.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,385

-3,8%

11 550

1

-

-

Миронівський хлібо-кт

182,0

-0,5%

21 840

3

182,000

-

Разом

33 390

4

Що стосується ціни акцій МХП, ця тема достойна коментаря, який, як зазначено на початку огляду буде в блоці новин.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора ціни ОЗДП України в доларах США продовжили ріст, дохідності відповідно зменшились. Ціни ОЗДП наблизились до свого місячного максимуму. Дохідності доларових євробондів України на «дальньому» кінці складали вчора 7,42, 7,44%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

Дохідності ОВДП емітованих в гривні на вторинному ринку продовжують потихеньку повільно знижуватись, Рис. 6, але більше ціни не декларовані, а «переговорні».

Райффайзен банк Аваль на сьогодні «показує» дохідності ОВДП: «2021 рік» 10,50-11,35%/9,40%-10,00% (середина-кінець року), днем раніше - 11,25%-11,35/9,50-10,25%; «2025 рік» - 12,75%/11,60%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Крива дохідності ОВДП – нижче, Рис. 4.

Посилання: http://ua.cbonds.info/






Рис.6
Рис.6

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів підріс на 0,3%. До свого історичного максимуму досягнутого 19.02.2020 йому не вистачає якихось 0,12%, Рис. 7.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цього понеділка додав теж 0,3%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM підріс на 0,6%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США слабко зростають - в межах 0,15-0,2%, індекс STOXX 600 додає 0,2%, індекс MSCI EM також підростає на 0,2%.

Мабуть, що розуміючи всю неоднозначність ситуації з перевершенням історичного максимуму індексу S&P 500 в кризу, світові брокери «розтягують задоволення» наближення до знаменного значення. Заодно, вони, можливо частково навіть для цього, «опускають» долар США.

Посилання (графіки):

https://www.investing.com/indices/us-spx-500

https://www.investing.com/indices/stoxx-600

https://www.investing.com/indices/msci-em

https://markets.ft.com/data/indices/tearsheet/summary?s=MIEF00000PUS:MSI



Рис.7
Рис.7

ФІНАНСОВІ НОВИНИ

Українські фінансові новини.

Корпоративні новини емітентів, акції яких обертаються на місцевих біржах.

Державні банки відмовили державної енергогенеруючої компанії «Центренерго» у відкритті кредитної лінії для розрахунків за вугілля. Про це йдеться в повідомленні на сайті «Центренерго». «Центренерго» для розрахунків за вугілля мало залучити кредитні лінії у Державного Ощадного банку і Укргазбанку.

«Незважаючи на численні звернення до НКРЕКП із пропозиціями удосконалення правил ринку, а також складні переговори за участю Міненерго з провідними державними банками про відкриття цільової кредитної лінії для розрахунків за українське вугілля, результат виявився негативним. А ситуація погіршується з кожним днем - борги із заробітної плати перед шахтарями зростають», - йдеться в повідомленні.

Коментар: Негативна новина, можливо дуже негативна. Так просто банки не відмовляють. Раніше вже писалось про непозитивне зауваження в аудиторському висновку по річній звітності стосовно проблемного фінансового становища «Центренерго» на кінець минулого року

***

ПАТ «Центренерго» продало значну частину електроенергії на період до кінця року для того, щоб погасити заборгованість перед державними шахтами за поставлену продукцію.

«Продаж електроенергії до кінця року дасть змогу «Центренерго» повністю закрити борги перед шахтами», - повідомили «Енергореформі» в прес-службі ПАТ. При цьому в прес-службі зазначили, що точну суму заборгованості, яка почала формуватися ще у 2019 році, підраховують, «але це буде не менше ніж 440 млн грн».

Коментар: До того ж що і вище. Вимушений захід.

***

"Укрнафта" отримала майже 1 млрд гривень у рахунок погашення дебіторської заборгованості за поставлену в 2015 році нафту. Про це йдеться в повідомленні Укрнафти.

"Протягом травня-липня 2020 року Укрнафта отримала понад 250 млн гривень у рахунок погашення дебіторської заборгованості за поставлену в 2015 році нафту. Починаючи з грудня 2019 року, загальна сума погашеної заборгованості становила майже 1 млрд гривень", - сказано в ньому.

Зазначається, що реструктуризація передбачає погашення боргу частинами протягом 3-6 років.

Крім того, до суми виплати також будуть входити відсотки, нараховані на залишок заборгованості після січня 2020 року.

Станом на початок грудня 2019 року сума заборгованості становила 7,47 млрд гривень. Раніше Укрнафта уклала мирові угоди з 5 компаніями про погашення заборгованості на загальну суму 6,813 млрд гривень. Заборгованість зазначених 5 компаній сформувалася за відвантажену, але не повністю оплачену сиру нафту, яку було реалізовано на аукціонах Укрнафти в березні-серпні 2015 року.

Посилання: https://www.ukrnafta.com/ukrnafta-otrymalo-ponad-1-mlrd-grn

***

Ціна акцій Миронівського хлібопродукту на Лондонській фондовій біржі знизилась до 5,70 доларів США за акцію, потихеньку знижуючись 6-ий тиждень поспіль.

Коментар: В березні ціна акцій МХП в доларах США досягала мінімальних значень два дні (не підряд) 5,44 та 5,46 доларів США за папір. Наступні мінімуми були 23 квітня – 5,60, 15 травня – 5,64, 15 липня 5,80. 2-ого січня 2020 котирування акцій МХП, які підскочили, були на рівні 9,7 доларів США. Хоча для періоду грудень 2019-січень 2020 ціна цих акцій 9,10 була більш характерною.

Про не дуже добрі показники МХП за перший квартал 2020 року та нижчі показники виробництва та реалізації, ціни на продукцію МХП, які знизились і в другому кварталі, ми вже писали в наших оглядах.




Рис.8
Рис.8

Новини банківського сектору.

Президент України Володимир Зеленський повернув на доопрацювання ухвалений раніше Верховною Радою закон щодо продовження мораторію на стягнення застави за валютними іпотечними кредитами до 2022 року без підпису, долучивши свої пропозиції. Раніше Нацбанк України (НБУ) закликав нардепів не підтримувати законопроекту депутата фракції "Слуги народу" Олександра Дубінського, оскільки цей документ забороняє банкам урегулювати проблемні борги валютних позичальників, зокрема 44 тис. договорів на загальну суму 29 млрд грн.

Мораторій було запроваджено безстроково у 2014 році під час початку військових дій на сході України та економічної кризи, проте за шість років частина валютних позичальників так і не почала обслуговувати кредити через відсутність важеля впливу.

***

Голова Національного банку Кирило Шевченко обговорив із керівництвом Державного Ощадного банку і Державного експортно-імпортного банку скорочення частки кредитів, що не діють (NPL). «Йдеться і про можливість списання за рахунок резервів, і про продаж через голландські аукціони. Також держбанки можуть діяти відповідно до закону «Про фінансову реструктуризацію», - зазначив Шевченко.

Не допустити збільшення рівня проблемних кредитів покликані практики корпоративного управління в держбанках, які є необхідною умовою для підвищення ефективності роботи держбанків. «Значну роль у реалізації цих планів грають незалежні наглядові ради. Для нас важливо продовжити розвиток якісного корпоративного управління. Це дозволить вибудувати систему відповідальності, а також чіткий порядок і прозорість при прийнятті рішень», - заявив Шевченко.

***

Банки видали 2,1 тис. кредитів на 4,9 млрд гривень у рамках програми "Доступні кредити 5-7-9%", - Мінфін. "За минулий тиждень за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" банки рефінансували 590 млн гривень і надали 76,2 млн гривень інвестиційних кредитів і позик на оборотний капітал", - йдеться в повідомленні. Станом на 17 серпня портфель інвестиційних кредитів держпрограми становить 921 млн гривень.

***

Міністр юстиції Денис Малюська підозрює змову у справі за позовом офшорних компаній братів Суркісів щодо порядку виконання рішення суду від 2017 року про зобов'язання державного ПриватБанку обслуговувати їхні депозити, заборгованість за якими позивачі оцінюють у $350 млн (зокрема $102 млн - відсотки, нараховані за ставкою 13% річних). Міністр говорить про цілу серію судових маніпуляцій. «Тихенький договорняк на мільярди гривень. У головних ролях: судді, олігархи та «активісти». (...)», - написав Малюська у Facebook.

Представники ПриватБанку двічі намагалися усунути суддю Вовка від розгляду відповідної справи, проте заяви банку він же відхилив; 12 серпня ПриватБанк звернувся до Національного антикорупційного бюро України із заявою про протиправне призначення судді Вовка на справу за позовом офшорних компаній братів Суркісів.

Корпоративні новини.

У липні 2020 року порівняно з червнем 2020 року трубно-колісний холдинг "Інтерпайп" скоротив виробництво труб на 13,7% до 34 тис. тонн, повідомлення компанії. У липні виробництво сталі скоротилося на 5,2% до 57 тис. тонн, при цьому виробництво залізничної продукції збільшилася на 16% до 14,1 тис. тонн.

У січні-липні виробництво труб скоротилося на 32,5% до 267,6 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року, виробництво сталі скоротилося на 19,8% до 450,1 тис. тонн, при цьому виробництво залізничної продукції збільшилася на 0,5% до 115,9 тис. тонн.

Фінанси.

Національний банк у період із 10 по 14 серпня купив на міжбанківському валютному ринку 223 млн доларів, що в 5,6 разу більше, ніж тижнем раніше (40 млн доларів). Від початку року Нацбанком куплено 4 277,9 млн доларів, продано 3 291,8 млн доларів.

Значимих світових фінансових новин немає.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ.

Індекс Української біржі після вчорашнього руху вниз впритул наблизився до свого минулого локального мінімуму. За логікою подій може бути звичайно і ще невеликий рух вниз, але все ж суто графічно та по тому, що відбувається на світових ринках акцій, на українському борговому ринку, можливо, більше напрошується вже певний рух індексу Української біржі угору. Але це без врахування конкретно того, що відбувається з конкретними місцевими емітентами пайових паперів. А там є свої події (дивіденди РБА, проблеми «Центренерго», тощо).



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 18 августа 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду