Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 11:38
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 20 августа 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1301,76+0,18%

Місцевим учасникам ринку акцій варто звернути увагу на

·        новий антирекорд захворюваності на коронавірус в Україні і сильно зростаючий тренд захворюваності в нашій країні;

·        результати останніх первинних аукціонів по розміщенню ОВДП на первинному ринку;

·        ринкову інформацію по зниженню курсу гривні;

·        ринкову інформацію стосовно виходу індексу S&P 500 на новий історичний максимум два дні назад, і цей максимум, вищий за той, який був досягнутий «перед коронавірусом»;

·        на публікацію вчора останнього протоколу засідання Комітету по відкритим ринкам США, в якій керівники ФРС дали дуже насторожений коментар по перспективам американської економіки через коронавірус.

Остання публікація суттєвим чином вплинула та впливає сьогодні на рух курсів валют та цін фінансових активів в практично усьому світі.

Про це детальніше та інші новини в дайжесті фінансових новин після огляду ситуації на фінансових ринках України та світу.

Також в блоці новин спеціальний коментар по тісному зв’язку цін та дохідності українських фінансових активів зі світовими у відповідь на запитання одного з читачів наших оглядів навіщо в них детально описується ситуація на світових фінансових ринках і чинники, які за їх рухами стоять.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора не змінилось.

На біржі ПФТС вчора в сегменті акцій відбулась лише одна з акціями. Це була «дуже традиційна» для цієї біржі угода з 1100 акціями «Донбасенерго». Ціна акцій «Донбасенерго» склала вчора на біржі ПФТС по угоді 18,22 гривень за папір.

Вчора індекс Української біржі підріс ще на 1,2% продовживши свій рух від недавнього локального мінімуму.

Минулого дня на Українській біржі відбулось сім угод з акціями трьох емітентів. Результати вчорашніх торгів акціями на УБ представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 19.08.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,420

+5,0%

12 600

1

-

-

Миронівський хлібо-кт

180,9

-0,3%

39 824

4

181,0182

-0,5%

Apple

13 910

+0,5%

27 820

1

13 910

+33,3%

Разом

80244

6

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  19.08.2020.

Ціна, грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Райффайзен Банк Аваль

0,415

830 000

1

Разом

830 000

1

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора ціни єврооблігацій України (ОЗДП) в доларах США продовжили ріст, дохідності відповідно зменшились. Минулого дня ціни ОЗДП наблизились до свого місячного максимуму, Рис. 1 (фактично ціновий індекс плюс щось), дохідності – мінімуму. Дохідності доларових євробондів України на «дальньому» кінці складали вчора 7,41- 7,43%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/


Рис.1
Рис.1

Дохідності ОВДП емітованих в гривні на вторинному ринку продовжують при реальних торгах вже дуже повільно знижуватись, Рис. 2.

Райффайзен банк Аваль на сьогодні «показує» дохідності ОВДП: «2021 рік» 10,50-10,75%/9,40%-10,00% (середина-кінець року), «2025 рік» - 12,75%/11,60%, Рис. 2.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp




Рис.2
Рис.2

Світові ринки акцій.

Як вже зазначалось, вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,4% і відступив від свого нового історичного максимуму. З березня 2020 року індекс підріс на 51,5% позначивши самий короткий «ведмежий» ринок в історії США.

Поточні ринкові дуже високі оцінки індексу викликають дуже (і це може слабко сказано) великі питання та великі сумніви аналітиків ринку. Мало хто їх вважає адекватними і з точки зору реальної ситуації в економіці, і історичної, ні навіть відносно інших знаних фондових індексів, які дуже орієнтуються на ринок акцій США.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цієї середи додав 0,6%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM знизився на 0,5%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США ще несильно знижуються – близько 0,4%. Індекс STOXX 600 втрачає трохи менше 1,0%, «вирівнюючи» динаміку за два дні з американськими фондовими індексами, індекс MSCI EM сьогодні знижується на суттєві 1,6%.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧІНІ НОВИНИ

Українські фінансові новини.

Захворюваність на Covid 19 і економіка.

В Україні черговий антирекорд: кількість хворих за минулу добу перевищила 2 тисячі чоловік і склала 2134 людини, а кількість тих, хто помер – 40 – теж антирекорд.

Днем раніше станом на ранок середи було виявлено 1 967 хворих на COVID-19 за добу.

Коментар. Дуже погано. В чому це подібно до ряду інших країн, де є також ріст, але набагато сильніше. В цьому рості опосередковано проявляється безалаберність, слабка дисципліна, ігнорування правил великою частиною місцевого народу. В вагонах метро в Києві зараз можна побачити великий процент людей без масок, ще більше з відкритим носом. В місцях масового скупчення людей, в тому числі в популярних пивбарах, на людних пішохідних переходах в час пік, тощо, люди без масок (за виключенням іноземців і поодиноких громадян України). В деяких інших містах набагато гірше.

Говорячи про поганий стан української економіки зазвичай згадуються такі чинники як слабка норма нагромадження капіталу (і збережень), корупція, неефективна робота судових органів, застаріле регулювання стосовно дуже великої низки питань, відсутність хороших природних ресурсів (крім того, що пов’язано з землею – погодні умови, наявність хороших водних ресурсів). Іноді – політична нестабільність. Та економіку країну ще гублять такі речі, які є надзвичайно важливими, але про які дуже мло згадується. Це:

1.      відсутність підприємницької жилки у громадян нашої країни,

2.      пов’язане багато в чому з цим слабке прагнення розвити та проявити свої таланти (в першу чергу, що важливо для економіки управлінський талант, талант винахідника, але також здібності в спорті, культурі і т.п.)

3.      Відсутність слідування правилам, і як наслідок слабка технологічна дисципліна, що не дає змогу виробляти на місцевих підприємствах складні сучасні вироби, які були б надійними. А це фактично низька якість робочої сили.

І тут вже не треба апелювати до влади, чи кого б там не було. Це три риси, які називаються культурою (в дещо іншому сенсі, ніж частіше вживається цей термін). Вони навіть в більшій мірі, ніж інше відповідальні за існуючий слабкий стан справ в економіці нашої країни.

І зараження коронавірусом в такому відсотку при такій ще теплій ще літній погоді є у значній мірі наслідком третьої з перерахованих тільки-но рис громадян України – ігнорування правил.




Рис.3
Рис.3

Фінанси.

Міністерство фінансів на аукціонах 18 серпня розмістило ОВДП на 1,7 млрд гривень і 30,9 млн доларів.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 18 серпня 2020 року, до державного бюджету було залучено 2,507 млрд. гривень (за офіційним курсом НБУ), повідомив Мінфін.

Термін обігу державних облігацій у гривні - 189 і 714 днів, у валюті - 232 дня.

Середньозважена дохідність ОВДП становила 7,82% і 10,14% в гривні та 3,39% річних у валюті.

Коментар: Можна говорити про те, що сума залучених коштів помітно зменшилась в порівнянні з попередніми аукціонами, дохідність самих коротких ОВДП в гривні зросла – 7,82% в порівнянні з 7,74% на аукціоні 4 серпня.

***

Україна має намір залучити кредит до 250 млн євро у Cargill Financial Services International (США) в 2020 році, доручення Кабміну Міністру фінансів.

Згідно з кредитною угодою, кошти залучаються за ставкою 5,95% річних із погашенням через 3 роки, а також за ставкою 6,85% річних із погашенням через 5 років. Процентний дохід виплачується щокварталу.

Коментар. Ціль кредиту невідома. Але, як ми вже писали, програма України з МВФ передбачає залучення Україною не тільки коштів інших МФО, але й приблизно таку саму коштів «з ринку». Першим кроком було розміщення єврооблігацій, імовірно це другий.

***

Bank of America підтвердив прогноз по просідання реального ВВП України на 6,8% в 2020 році і його зростання на 6,5% в 2021-м, що спричинить за собою виплати по ВВП-варранти в травні 2023 року. Про це йдеться в матеріалах BofA. Експерти вважають, що Україна стурбована перспективою значних виплат по ВВП-варанти в найближчі роки і може піти на їх викуп-обмін в значному обсязі.

У BofA додають, що недавні зміни в Раді НБУ можуть послужити імпульсом до волатильності курсу гривні в довгостроковій перспективі.

Корпоративні новини емітентів, акції яких обертаються на місцевих біржах.

Кабмін скасував своє рішення про вибір Ernst & Young радником із підготовки до приватизації 78,2% «Центренерго». Рішення було прийнято у зв'язку з закінченням терміну розміщення 78,289% акцій «Центренерго».

***

ПАТ «Центренерго» направило 216 млн грн на погашення заборгованості перед державними шахтами за поставлене ними паливо, повідомлення компанії. Гроші перераховані 19 серпня із тих коштів, які вдалося виручити від продажу минулого тижня близько 4,6 млн МВт-год електроенергії до кінця року.

Коментар: До оцінки проблемної зараз компанії.

ПАТ «Центренерго» уклало контракт з приватними компаніями на поставку вугілля українського видобутку за базовою ціною 1480 грн за тонну без ПДВ і транспортування. Як повідомляє прес-служба державної компанії, на Вуглегірську ТЕС вже відвантажено першу партію вугілля за цією ціною.

В «Центренерго» нагадали, що вугілля державних шахт компанія купує по 1950 грн за тонну, а за оперативними контрактом з ДТЕК, укладеним за посередництва Міненерго, - по 1660 грн за тонну.

«Новий контракт ПАТ «Центренерго» на закупівлю українського вугілля включає тільки реальні транспортні витрати, а ціна на паливо максимально наближена до міжнародного біржового паритету», - наголошується в повідомленні.

Коментар. Позитивно. До розрахунків фінансових показників компанії.

***

«Укрнафта» змогла продати нафту на аукціоні на 8,3% вище за стартову ціну. Реалізовано 243,6 тис. тонн нафти по середньозваженій ціні продажу склала 8 тис. 868,95 грн / тонна (з ПДВ). Зростання стартової ціни сталось завдяки готовності державної «Укртранснафти» взяти участь в торгах, склавши конкуренцію структурам групи «Приват», що контролює Кременчуцький НПЗ, - невідоме джерело. Викуп нафти відбувся «приватівськими» структурами за імпортним паритетом.

Джерело: Липневий нафтової аукціон був скасований у зв'язку з штучно заниженою ціною на ресурс «Укрнафти», пов'язаної з недосконалістю українського законодавства. Група «Приват» навесні, на мінімумі цін, завезла в Україну кілька танкерів нафти, поклала їх у режим митно-ліцензійного складу та розмитнює їх перед кожним аукціоном, формуючи стартову ціну торгів відповідно до чинного законодавства.

Коментар. Раніше б так. Проте чи вирішує це основну проблему компанії заборгованості?

Новини економіки

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства знизило прогноз урожаю зернових культур із 72,1 млн тонн до близько 70 млн тонн у 2020 році. Погодні умови останніх тижнів викликали або втрату потенційного врожаю кукурудзи, або істотне його зниження - зараз урожай кукурудзи передбачається на рівні 35 млн тонн.

Банківський сектор.

Національний банк створив гнучкі умови для проведення банками реструктуризації заборгованості виробників «зеленої» електроенергії. Банки зможуть оцінювати кредитний ризик таких боржників без застосування певних чинників при одночасному дотриманні таких умов: зміни в умови укладених договорів, зокрема пов'язаних із реструктуризацією, будуть внесені банками до 28 лютого 2021; такі зміни не призводять до зменшення очікуваних грошових потоків за активом (NPV) більш ніж 10%.

Коментар. В більшій мірі стосується «Укргазбанку».

Ощадбанк планує почати продаж непрацюючих кредитів (NPL) на аукціонах з осені 2020 року. Зокрема, в даний час банк визначає і погоджує відповідні активи для продажу.

«Ощадбанк» в першому півріччі 2020 року списав непрацюючих активів на 22 млрд грн, що дозволило знизити питому вагу поганих кредитів (NPL) у загальному кредитному портфелі з 55% станом на початок року до 48%.

***

Національний банк України (НБУ) на четвертому аукціоні своп процентної ставки 19 серпня задовольнив сім заявок шести банків на 5 млрд грн за середньозваженою процентною ставкою 6,5% річних.

Світові фінансові новини.

В США вчора був опублікований протокол останнього засідання Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) 28-29 липня.

Керівники Федеральної резервної системи (ФРС) під час липневого засідання зазначали високу невизначеність щодо перспектив економіки США в зв'язку з пандемією коронавірусу, свідчить протокол засідання.

Представники FOMC зійшлися на думці, що «подальші перспективи економіки США значною мірою залежать від епідеміологічної ситуації, а також заходів, які вживаються державою для стримування поширення коронавірусної інфекції». Були висловлені побоювання, що нові хвилі COVID-19 можуть привести до затягування періоду низької економічної активності в США.

Учасники засідання висловили думку, що американській економіці, ймовірно, знадобиться додаткова підтримка, проте не визначились із тим, коли їм варто почати використання нових інструментів.

Коментар. Публікація виявилась важливою для зміни тренду на ринках валют, ринках акцій та боргових ринках.

СПЕЦІАЛЬНИЙ КОМЕНТАР

У декого виникає питання, чому в наших оглядах згадується американський та світові фондові індекси, інші фінансові ринки.

Відповідь наступна. Окрім загального огляду «середовища», інформації для тих хто думає інвестувати за кордон чи інвестує, в звичайних умовах ситуація на фінансовому ринку США, включаючи і ринок акцій, має прямий, безпосередній і дуже великий вплив майже на всі регіональні ринки акцій, ринки акцій країн. З фундаментальної точки зору цей вплив пояснюється «вартістю ризику». Саме через зближення відносних оцінок ринку здійснюється ця передача. Ще більша кореляція існувала раніше, між індексом Української біржі та широкий фондовим індексом MSCI EM, країн, які розвиваються, через те, що додаткові фактори, які мали вплив на індекс MSCI EM, були присутні і в Україні.

В поточних умовах механізм передачі ризиків (поточної ринкової оцінки ризиків інвестування в різні фінансові інструменти) безпосередньо діє на вартість (а відповідно і дохідність) українських єврооблігацій. А це має дуже значний вплив на фінансову стійкість нашої країни. Кореляція між фондовими індексами США S&P 500 та DJIA з цінами українських євробондів дуже велика.

Опосередковано, але в дуже значній мірі чинники, які стоять за поведінкою американського боргового ринку та ринку акцій мають дуже значний вплив на дохідність ОВДП. Хоча, звичайно тут вже в більшій мірі і у великій додаються і інші фактори.

Тому розглядати український фінансовий ринок у відриві від світових фінансових ринків – неправильно. Робити так - це значить упускати більшість факторів, які визначають ціну та дохідність українських фінансових активів.

В наступному чи одному з наступних оглядів тісний зв'язок цін українських та американських активів, активів країн, які розвиваються, «ціни ризиків» буде проілюстровано на графіках.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Український ринок акцій торгується у вузькому діапазоні. Після дводенного росту індекс Української біржі наблизився до недавнього минулого локального максимуму. Начебто «графічно» більше напрошувався його наступний ріст до цього максимуму, чи вище, чи трохи нижче. Хоча і зниження не виглядало «протиприродним». Вчора та сьогодні зовнішні (світові) ринки акцій знижуються. Тож і шанси на зниження основного  місцевого фондового індексу зростають. Хоча все ж його ріст сьогодні виглядає трохи більш імовірним, якщо не заглиблюватись в роздуми стосовно окремих паперів, а дивитись суто на графіки.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 20 августа 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду