Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 23.04.2024 18:35
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 25 августа 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1296,41+0,38%

Дуже важливих та термінових з точки зору необхідної реакції (свіжих) фінансових та економічних новин для учасників фінансових ринків з України за минулі вихідні та станом на сьогоднішній ранок немає. Фінансові новини в дайжесті фінансових новин після огляду ситуації на фінансових ринках України та світу.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Для початку результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком. Вони відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій, і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

Варто відзначити вищий обсяг торгів на Українській біржі на минулому тижні завдяки більшому і відносно великому обсягу угод з акціями Райффайзен Банк Аваль на фоні повідомлення про дуже імовірну виплату великих дивідендів банком.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.

Рис.1
Рис.1.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні.

Рис.2
Рис.2.

Динаміка українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року

Рис.3
Рис.3.

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі

за минулий тиждень.

Рис.4

Рис.4.


Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року.

Рис.5

Рис.5

За минулу п’ятницю.

Значення індексу ПФТС в минулу п’ятницю не змінилось.

На біржі ПФТС в сегменті акцій в передсвятковий день відбулась одна угоди з акціями і це була «дуже традиційна» для цієї біржі угода з 1100 акціями «Донбасенерго».  Ціна цих паперів за цією угодою залишилась практично незмінною 18,21 гривні за акцію (днем раніше - 18,22 гривні за папір).

В минулу п’ятницю індекс Української біржі знизився на 0,8% від недавнього локального максимуму.

Індикатор УБ «добре» перебуває у вузькому торговому діапазоні, тобто продовжує перебувати, без спроб руху наверх чи вниз, що визначається поточними фінансовими показниками місцевих «індексних» емітентів і сформованою їх консенсус-інтерпретацією серед учасників ринку, як і сформованою інтерпретацією ризиків, а також позитивною поведінкою зовнішніх (світових) ринків акцій.

В минулу п’ятницю на Українській біржі відбулось шість угод з акціями чотирьох емітентів. Результати торгів акціями того дня на УБ представлені в двох Таблицях нижче.

Таблиця. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 21.08.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,40

-4,8%

4 000

1

-

-

Миронівський хлібо-кт

181,0

+0,1%

50 680

2

181,000

+0,1%

Укртелеком

0,076

-15,6%

7 600

2

-

-

Разом

62 280

5

Таблиця. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  21.08.2020.

Ціна, грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Донбасенерго

16,50

12 210

1

Разом

12 210

1

Крім цього, в минулу п’ятницю без угод на Українській біржі знизились ще на суттєві 5,0% котирування акцій «Донбасенерго» - до 19,0 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, того дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

За вчора після денної паузи ціни ОЗДП України в доларах США ще трохи підросли, їх дохідності ще дещо зменшились. Зміни невеликі, але позитивні. Індекс доходу від інвестування в українські державні євробонди (близький до цінового індексу і до цього ще обґрунтований плюс) перебуває на своєму піврічному максимумі, Рис. 6.

На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах дохідність вчора складала 7,32-7,34%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

Рис.6
Рис.6

Дохідності ОВДП емітованих в гривні на вторинному ринку після певного зниження залишились з минулої п’ятниці поки незмінними, Рис. 7.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdpРис.7

Рис.7.

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс ще на 1,0% і оновив свій  історичний максимум. Зі свого мінімуму 23 березня 2020 року індекс S&P 500 до сьогодні підріс на 53,4% позначивши самий короткий «ведмежий» ринок в історії США. Цей ріст, здається, безпрецедентний для кризового стану економіки. Виглядає, як такий собі передвиборчий «спурт». (Не будемо забувати про 3 листопада 2020, день виборів президента США та проміжних виборів в Конгрес цієї країни).

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цього понеділка підріс на 1,6% (поза сумнівом під впливом американського фондового ринку), і композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM минулого дня практично так само і по тій же причині додав близькі 1,5%.

Президент США Дональд Трамп та його прихильники на фондовому ринку США, які судячи з зауважень аналітиків, переважають на ринку акцій, імовірно, мають стосовно цього обґрунтовано позитивний настрій.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США зростають ще на 0,3-0.5%. Доволі цікаво скільки так може продовжуватись і до якого рівня. Індекс STOXX 600 додає ще  0,3%, а індекс MSCI EM сьогодні зростає на скромні 0,1%.

Вплив американців на ринках акцій домінуючий. І, хай поправить хто-небудь, видається, що окрім іншого, чинник президентських виборів в США грає зараз на цьому ринку (чи точніше на світових ринках акцій) далеко не останню роль. (Хоча, звичайно фактори відновлення економіки та реальні негативні ставки по так званим безризиковим борговим інструментам грають тут більшу роль, як і «гра» на чотирьох чи п’яти домінуючих зараз на ринку американських «хай-тек» акціях, та фактор інерції росту.) Проте, видається, ціновий ріст на ринку слід розглядати в комплексі. Один з факторів підтримує чи посилює інший. Здається, без впливу особи чинного президента США та чинника виборів в цій країні ріст на ринку акцій був би суттєво скромнішим.

Боргові ринки та ринки валют.

На борговому ринку США також є певний ріст дохідності, що зрозуміло з урахуванням росту на ринках акцій.

А от валютний курс євро, хоча і продовжує триматись вище відмітки 1,18 по відношенню до долару США на оптимізмі ринків акцій та все ж, видається, потроху здає, Рис. 8. (Тут, здається, ряд американських учасників бажає утримати цей рівень для підтримання високих цін акцій в США та є все ж певна межа їх можливостей.)

Учасники валютного ринку обережно оцінюють перспективи євро, враховуючи перекупленість єдиної валюти, крайнє позиціонування на ринку, в першу чергу спекулянтів. Однак, переконаність в перспективі ослаблення темпів зростання економіки Європи та Єврозони після виходу не дуже гарних даних по індексам PMI в минулу п’ятницю, про що писалось в нашому попередньому денному огляді, дещо ослабла після виходу сьогодні зранку даних німецького інституту IFO (дивись новини). Це підтримало курс євро.

Зрозуміло, обережно і насторожено учасники ринку валют очікують виступу Джерома Павелла на річній конференції в Вайомінгу (також дивись новини).

Рух в парі євро долар має прямий вплив на курс гривні до долара США, ціну золота та фондові індекси через взаємозалежність цих активів або ж пов'язаний напряму з ними через спільні фактори впливу.

Курс євро до долара США.

рис.8

Рис.8.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Національний банк України (НБУ) в період з 17 до 21 серпня купив на міжбанківському валютному ринку $ 129,5 млн, що в 1,7 рази менше, ніж тижнем раніше ($ 223 млн).

***

За січень-серпень 2020 року до загального фонду державного бюджету очікуються надходження 352,5 млрд грн платежів, які контролюються Державною податковою службою. Про це повідомив голова Державної податкової служби України Олексій Любченко. Це на 14,6 млрд грн перевищує індикатив Міністерства фінансів, який визначений в розмірі 337,8 млрд грн.

Новини економіки.

Європейська комісія прийняла пакет пропозицій, який розширює торгівлю між ЄС і третіми країнами в рамках конвенції Пан-Євро-Мед (країнами в пан'євросередземноморському PЄM), в тому числі і Україною. Зазначається, що ці пропозиції модернізують преференційні торговельні угоди ЄС з 20 торговими партнерами Пан-Євро-Мед, зробивши відповідні «правила походження» в цих угодах більш гнучкими і зручними для бізнесу. Йдеться про угоди з Ісландією, Ліхтенштейном, Норвегією, Швейцарією, Фарерськими островами, Туреччиною, Єгиптом, Ізраїлем, Йорданією, Ліваном, Палестиною, Грузією, Молдовою, Україною, Албанією, Боснією і Герцеговиною, Північною Македонією, Чорногорією, Сербією і Косовом. Україна почала застосовувати положення Регіональної конвенції про пан'євросередземноморських преференції (Пан-Євро-Мед) з 2019 року.

***

В 2021 році Україна планує домовитися про початок переговорів з ЄС щодо оновлення Угоди про асоціацію. Про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина під час громадських обговорень. Європейський союз сьогодні є головним торговим партнером України з часткою більш ніж 41% від загального обсягу торгівлі товарами.

***

Споживання електроенергії в Україні в січні-липні 2020 року з урахуванням технологічних втрат у мережах знизилася на 4,8% (на 4 млрд 235,5 млн кВт-год) в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року - до 83 млрд 932,9 млн квт –год, - Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища. Без урахування технологічних втрат споживання електроенергії за сім місяців скоротилося на 4,3% (на 3 млрд 40,9 млн кВт-год) - до 67 млрд 857,7 млн кВт-год.

Коментар. Опосередковано говорить про рівень зниження реального ВВП.

Корпоративні новини компаній, акції яких представлено на місцевих біржах

ПАТ «Центренерго» має намір найближчим часом вийти на торги Української енергетичної біржі для пошуку постачальника вугілля з метою зниження собівартості одиниці електроенергії. Про це повідомляє «Укренерго». «…вийде на УЕБ для пошуку постачальника вугілля марок А, П - 1 млн тонн і Г, Д, ДГ - 2,4 млн тонн з вмістом сірки не вище 1,5% на сухий стан і калорійністю не нижче 5 тис. ккал / кг», - сказано в повідомленні.

Крім того, компанія «Центренерго» повідомила, що 21 серпня направила 115 млн грн на погашення заборгованості перед державними шахтами за поставлене ними паливо.

Коментар. В наших оглядах багато писалось про складну фінансову ситуацію в «Центренерго», про її збиткову роботу, як і про проблеми на енергоринку. Добре, що компанія намагається вирішити проблеми. Проте…

Банківський сектор

Державний «Укрексімбанк» направив залучений у Національного банку 14 серпня кредит рефінансування 2,87 млрд грн на покупку облігацій «Укравтодору». Про це голова правління банку Євген Мецгер повідомив в Facebook. Після отримання кредиту рефінансування «Укрексімбанк» 19 серпня взяв участь в аукціоні своп процентної ставки НБУ на таку ж суму, зафіксувавши ризик переоцінки залученого ресурсу рівнем 6.5% річних. «І в той же день уклали угоду з «Укравтодором» про придбання облігацій в розмірі 2,87 млрд гривень з фіксованою прибутковістю 9,99% річних», - додав глава банку.

Коментар. Таким чином держава допомагає і «Укравтодору» і «Укрексімбанку». Хоча в цій операції є і ризики. Хороше бажання покращити дорожню інраструктуру країни.

Галузеві новини (інші сектори)

Україна в липні зменшила виплавку сталі на 1,9% до липня-2019 (до 1,751 млн тонн) і посіла 12-е місце в рейтингу Worldsteel.

***

Fitch Solutions, яка займається управлінням фінансовими ризиками, рішеннями і аналітичними даними, очікує, що світове виробництво залізної руди зросте з 3 мільярдів тонн в цьому році до 3,7 мільярдів тонн до 2029 року. Це середній темп зростання в 2% на рік за десятиліття, що є значним уповільненням в порівнянні з темпами зростання 3,4% в попередньому десятилітті.

Світові фінансові та економічні новини.

Голова ФРС США Джером Пауелл виступить у четвер під час віртуальної версії щорічної конференції ФРС в Jackson Hole, Вайомінг. Він, як очікується, окреслить, які можуть бути найактивніші зусилля американського центрального банку, щоб повернути інфляцію в США до здорового рівня. Орієнтування в тезах на «середню інфляцію» означає, що ФРС дозволить інфляції бути вищою, ніж зазвичай, протягом певного періоду часу.

Коментар. Остання теза означає, що заощадження в доларах США вираженні у великій кількості фінансових інструментів, скоріше за все, будуть знецінюватись і інвесторам необхідні будуть певні зусилля, щоб не допустити власних втрат.

***

Відомий фахівець на ринку акцій США Ед Ярдені повідомив, що економіки одужують «досить добре» після «рецесії lockdown». «У нас є щотижневі індикатори, які вказують на зростання корпоративних доходів». «Ми вважаємо, що другий квартал був найнижчим за доходами та прибутками корпорацій». Ярдені, президент Yardeni Research, вказав на останні опубліковані показники, які були «дуже сильними». Це продажі будинків на первинному та вторинному ринках житла в США, а також роздрібні продажі в США.

***

Крім цього ще основні поточні події:

·         Є позитивні новини про потенційну вакцину та лікування коронавірусної хвороби. Англійська газета Financial Times повідомила, що адміністрація Трампа розглядає можливість початку швидкого використання експериментальної вакцини COVID-19, розробленої AstraZeneca та Оксфордським університетом для використання у США ще до виборів 3 листопада (вакцинація). На додачу до цього, Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) у неділю заявило, що видало екстрений дозвіл на використання плазми крові від пацієнтів, що видужали, для лікування певних пацієнтів, які страждають від вірусу COVID-19 (лікування).

·         Офіс торгового представника США заявив у заяві, що і США, і Китай бачать прогрес у вирішенні питань стосовно першої фази торговельної угоди між двома країнами. (З цим були певні проблеми.)

·         Згідно з остаточною версією ВВП Німеччини в другому кварталі 2020 року знизився на 9,7%, що краще, ніж за попередньою оцінкою (-10,1%).

·         Дані обстеження настрою німецького бізнесу IFO за серпень виявились кращими за очікування. Індекс склав в серпні 2020 92,6 в порівнянні з 92,2 за очікуваннями та 90,5 в липні.

Повертаючись до місцевого ринку акцій

В минулу п’ятницю мало місце зниження індексу Української біржі після сповільнення його росту. Новий локальний максимум індикатору УБ здається досягнутий (діапазон його зміни таким чином звузився). Хоча ріст на світових ринках акцій має чи, точніше мав би підтримати і місцевий ринок пайових паперів, та графічна картина в індикаторі УБ більше зараз вказує на його подальше зниження. Можливо, їй варто довіряти більше.





сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 25 августа 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду