Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 04:18
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 28 августа 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1318,45-0,35%

Термінових з точки зору необхідної реакції (свіжих) фінансових та економічних новин для учасників фінансових ринків України вчора та станом на сьогоднішній ранок немає. Фінансові новини - в дайджесті фінансових новин після огляду ситуації на фінансових ринках України та світу.

З точки зору новин українським учасникам фінансового ринку видається варто звернути увагу на інформацію по місцевому українському емітенту акцій, КВБЗ, виробництву вантажних вагонів, а також на вчорашній виступ голови ФРС Джерома Павелла на щорічній конференції центробанку США і заявленої ним нової інфляційної політики американського центробанку. Останнє має довгострокові наслідки для інвесторів. Можливо, також не слід упускати інформації по «Центренерго».

З ринкової інформації варто звернути увагу на продовження росту американських фондових індексів та різкий ріст курсу євро сьогодні зранку. Окремим людям схильним до самонавіювання може здатись, що в цьому неймовірному ціновому рості акцій корпорацій США в часи економічної кризи присутнє прагнення когось допомогти діючому президенту США наздогнати в перевиборчих симпатіях свого конкурента на наступних президентських виборах в цій країні, які відбудуться 3 листопада. А для таких людей це означає, що ріст фондових індексів США продовжиться ще два місяці і практично гарантовано не буде на цьому ринку суттєвого зниження в цей період, що важливо при «грі на рості».

Так само для підтримки цього росту фондових індексів США є бажаним і певне ослаблення долара США. Чинник додає до об’єктивних причин для його ослаблення. Такі думки дозволяють впевненіше будувати курсові і цінові очікування. А будувати такі очікування (більш чіткі і зрозумілі по фондовим індексам США) важливо, хоча невідомо наскільки правильними окремих людей ці самонавіювання є насправді.

Чи допоможе цей стабільний ріст фонових індикаторів США Дональду Трампу і окремо еспубліканській партії на наступних і вже недалеких по часу виборах - окреме  цікаве питання. А наслідки будуть мати значення для фінансових ринків.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора не змінилось (До речі, сьомий торговий день поспіль).

На біржі ПФТС в сегменті акцій вчора відбулась одна угода з акціями. Це була угода з акціями Райффайзен Банк Аваль по безадресним заявкам по ціні 0,3950 гривень за папір. Обсяг цієї угоди 100 000 акцій або 35 500 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Вчора індекс Української біржі в другій половині дня то падав, то зростав, але врешті решт за підсумками торгів підріс на 1,5%. Таким чином він оновив свій локальний максимум. Новий локальний максимум індикатору УБ тепер вищий за попередній, але все ще дещо (незначно) нижчий за більш ранній максимум, кінця липня.

Можливо учасникам цього ринку варто задуматись, наскільки в цьому рості індексу Української біржі є великим вплив зовнішніх ринків, чи цей ріст є наслідком нової інформації по місцевим емітентам, чи ще чогось іншого.

Вчора на Українській біржі відбулось аж дванадцять угод з акціями чотирьох емітентів. Результати торгів акціями минулого дня на Українській біржі представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 27.08.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,415

+1,2%

4 150

1

-

-

«Центренерго»

5,20

+8,3%

85 660

6

4,6809

-26,9%

Крюківський ВБЗ

17,3

-8,95%

17 320

2

-

-

Миронівський хлібо-кт

181,25

-0,1%

1 812

1

-

-

Разом

108 942

10

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  27.08.2020.

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

5,0468

131 798

2

Разом

131 798

2

Крім того, цього четверга без угод на Українській біржі:

·         знизились котирування акцій «Турбоатому» на 6,0% до 7,8 гривен за акцію;

·         зросли котирування акцій «Укртелекому» на 5,3% до рівно 0,08 гривен за акцію;

·         зросли ще на 0,2% котирування акцій американської компанії Apple - до 14 106 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданого вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Минулого дня  ціни на українські державні євробонди в доларах США після досягнення  піврічного максимуму двома днями раніше ще дещо скоригувались донизу; їх дохідності відповідно несильно зросли. На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність вчора складала 7,36-7,42%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

Декларовані дохідності ОВДП емітованих в гривні на вторинному ринку вчора не змінилась після невеликого зниження дохідності продажу на дальньому кінці кривої днем раніше. Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» є максимальною по кривій і складає по пропозиціям 10,80%, а не 11,0% як кількома днями раніше.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Світові ринки акцій.

Фондові індекси США S&P 500 та Dow Jones вчора ще підросли. Індекс S&P 500  вкотре оновив свій історичний максимум. (Про можливу причину такого росту на думку нечисленних некваліфікованих сторонніх людей з великим  самонавіюванням, а саме президентські перегони в США, ми вже згадували на початку огляду)

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс ще на 0,2% і, як тільки-но згадувалось, оновив свій  історичний максимум. Зі свого мінімуму 23 березня 2020 року індекс S&P 500 до сьогодні індикатор підріс на 55,7% позначивши самий короткий «ведмежий» ринок в історії США. Цей ріст, здається, є безпрецедентним для кризового стану економіки, і дуже «впертий» та послідовний – майже без зупинок, Рис. 1.

Інші відомі світові індикатори в інших країнах зараз зупинились в рості. Наприклад широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, Рис. 2. (Бо там немає виборів і вплив американців зійшов зараз на «НІ», говорять люди з великим самонавіюванням. - Тому що всьому є межа. А ця межа позначається і на обмеженні руху цін наверх українських євробондів).

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 сьогодні знижується ще на 0,2%. При цьому ф’ючерси на фондові індекси США S&P 500 та Dow Jones зростають в межах 0,3-0,4%.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM вчора втратив 0,2%, але  сьогодні додає незначних 0,05%. Він також вперто, як і індекс S&P 500 йшов з березня наверх, щоправда регулярно роблячи суттєві паузи. І останнім часом його середньостроковий ріст помітно сповільнився.

Раніше динаміка індикатору MSCI EM була «дуже важливою» для змін індексу УБ в силу сильної кореляції індикаторів. Сьогодні це «трохи» змінилось через низьку якість місцевих фінансових активів на цьому ринку та ще й (та й по тій же причині) відсутність на ньому іноземних інвесторів.

Рис.1
Рис.1.
Рис.2
Рис.2.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Коронавірус

В Україні знову антирекорд: 2438 людини захворіли на COVID-19 за минулу добу, 866 одужали, і є 48 нових жертв вірусу. Найбільшу кількість виявлених випадків COVID-19 за минулу добу зафіксовано в Києві (251), у Харківській (242), Тернопільській (233), Львівській (215), Одеській (214), Івано-Франківській (176) областях. Кабінет Міністрів заявив, що 29 регіонів України віднесено до "червоної зони" епідемічної небезпеки в зв'язку з коронавірусом, Київ залишився в "жовтій".

У Франції також знову зафіксований рекордний приріст, за минулу добу виявлено 6,1 тис. хворих, що стало найвищим показником відтоді, як у Франції раніше влітку почали скасовувати обмежувальні заходи. В четвер прем'єр Франції Жан Кастекс заявив, що жителям Парижа доведеться в масовому порядку носити маски. Він нагадав, що уряд хотів би уникнути повторної ізоляції, проте таку ймовірність виключати не можна, і локальні карантини в майбутньому цілком можливі.

Коментар. Дуже погано. Крім іншого, можливі додаткові та існуючі обмежувальні заходи можуть негативно позначитись на економіках країн, як і психологічні самообмеження громадян (наприклад у витратах).

Рис.3
Рис.3
Рис.4
Рис.4

Корпоративні новини емітентів акції яких представлені на місцевих фондових біржах.

Генеральний директор державного енергогенеруючого підприємства "Центренерго" Олександр Корчинський заявляє, що борг державного підприємства "Енергоринок" перед "Центренерго" становить 1,4 млрд гривень. Він зазначив, що коли заборгованість буде погашено, ця сума потрапить до доходів підприємства і вплине на фінансовий результат в поточному періоді.

“Енергоринок” до кінця червня 2019 року виконував функцію оптового постачальника електроенергії. Із 01.07.2019 в Україні запущена нова модель оптового ринку електроенергії, яка передбачає ліквідацію ДП "Енергоринок" як єдиного покупця і продавця електроенергії. Відповідно до закону "Про ринок електричної енергії", ДП "Енергоринок" здійснює діяльність до повного погашення кредиторської та дебіторської заборгованості за електроенергію. Власником ДП “Енергоринок” є Кабмін. Кредиторська заборгованість ДП "Енергоринок" становить 28,1 млрд грн.

Держпідприємство “Енергоринок” в кінці листопада звернулося в Госпсуд м. Києва із заявою про відкриття провадження у справі про своє банкрутство, “у зв`язку з неможливістю погасити заборгованість” (цитата). У грудні суд повернув держкомпанії вказану заяву через її недоліки, оскільки до заяви серед іншого не було додано рішення власника (органу, уповноваженого управляти майном) боржника.

Коментар. Зрозуміле бажання керівника компанії якось покращити її результат та і саме сприйняття компанії, яке зараз відверто негативне. Однак, теза про зміна фінансового результату "Центренерго" за рахунок погашення боргу незрозуміла. Фінансовий результат мав бути вже відображений і в доходах і в прибутках чи збитках від відповідних операцій. Від погашення заборгованості буде «лише» додатковий грошовий потік. Звичайно, компанія могла робити резервування по цьому проблемному боргу. Тоді зміна фінансового результату зрозуміла – буде прибуток від розформування резерву. (Раніше був збиток через формування резерву боргів). Треба подивитись примітки до звітності компанії за попередні періоди.

***

"Центренерго" обговорює з Фондом державного майна можливість стати постачальником електроенергії для виробника аміаку і карбаміду Одеського припортового заводу, Об'єднаної гірничо-хімічної компанії і для Запорізького титано-магнієвого комбінату, що входить до титанового бізнесу групи компаній Group DF. Про це повідомив генеральний директор "Центренерго" Олександр Корчинський під час інтерв'ю виданню Бізнес.Цензор  "Зрозуміло, що ми будемо діяти згідно із законом - через аукціони. Але Фонд держмайна може допомогти нам зібрати інформацію про те, за якою ціною вони беруть електроенергію", - підкреслив він.

***

Обсяг виробництва вантажних вагонів і платформ в Україні в січні-липні впав на 74,1% в порівнянні з відповідним періодом минулого року - до 1846 одиниць. Про це повідомляє Державна служба статистики.

У липні вагонобудівники провели 235 одиниць рухомого складу. Це на 73,6% менше, ніж в липні 2019 го.

Основний обсяг вантажних вагонів випущений на КВБЗ, на якому значно впало виробництво. Протягом семи місяців завод 1024 одиниці вантажних вагонів, що на 69% менше, ніж в січні-липні минулого року.

Як повідомляв GMK Center, в 2019 році виробництво вантажних вагонів і платформ в Україні знизилося в порівнянні з 2018-м на 5,2% - до 10 571 од. Основний внесок зробив КВБЗ, який в минулому році виробив 5280 вантажних вагонів, що на 43% більше, ніж в 2018-му. (На експорт було відправлено 1725 одиниць. Основним зовнішнім ринком для підприємства стала Білорусь із часткою 30%.)

Коментар. До оцінки акцій Крюківського вагонобудівного заводу. Однак слід врахувати вклад іншої продукції підприємства в його результати. Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський у березні 2020 запропонував "Укрзалізниці" замовити у Крюківського вагонобудівного заводу три дизель-поїзди і 100 пасажирських вагонів цього року. Їх вартість набагато вища за вартість пасажирського вагону (по вагонам - порядку 50 тис. доларів США - вантажний і 1 млн. доларів - пасажирський). В кінці липня 2020 прем'єр-міністр Денис Шмигаль відвідав Крюківський вагонобудівний завод. Розрахунок за 20 перших вагонів, які вже були побудовані заводом мав відбутись тоді днями. І також: "Найближчим часом ми разом із представниками заводу, міністрами та УЗ відпрацюємо можливість закупівлі ще 70 вагонів", - сказав тоді прем'єр-міністр.

Новини банківського сектору.

Голова Національного банку Кирило Шевченко обговорив з послом Німеччини в Україні Анкою Фельдгузен подальшу політику центробанку і пріоритети роботи.

Голова Національного банку України Кирило Шевченко запевнив представників міжнародних інвестиційних установ в послідовній монетарній та валютній політиці регулятора, повідомила прес-служба НБУ в Facebook. Крім Шевченка у зустрічі взяли участь заступники голови НБУ Юрій Гелетій і Дмитро Сологуб, а також урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

Раніше голова Національного банку Кирило Шевченко обговорив корпоративне управління в державних банках і співпрацю з міжнародними партнерами з тимчасовим повіреним у справах США в Україні Крістіною Квін.

Коментар. Складається враження наявності певного тиску на нового Голову НБУ з метою збереження сучасної раціональної політики центробанку і попередження негативного впливу на нього.

Новини інших галузей.

У 1-му півріччі фінансові втрати "Енергоатому" становили 10 млрд гривень, - т.в.о. президента НАЕК "Енергоатом" Петро Котін

***

ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" збільшить ціну на природний газ у рамках реалізовуваного у вересні пакета "Місячний" на 45,1% (на 1,46 грн/куб. м) порівняно з серпнем - до 4,7 грн/куб. м (тут і далі - з ПДВ, без урахування доставки). Раніше Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України оприлюднило середню ціну імпорту газу в липні, яка становила $124,44 (3 тис. 150,4 грн) за 1 тис. куб. м, що на 40,8% вище за ціну червня-2020 у доларовому еквіваленті, коли вона становила $88,37 (2 тис. 357,32 грн). З 1 серпня 2020 року з НАК "Нафтогаз України" знято спеціальні зобов'язання з продажу газу для його подальшого постачання побутовим споживачам. З серпня ціни на газ для своїх побутових клієнтів і бізнесу (юросіб) кожен постачальник визначає самостійно.

Світові фінансові новини.

Вчора Голова ФРС Джером Павелл очікувано заявив, що центральний банк офіційно погодив політику «середнього таргетування інфляції». Іншими словами, центральний банк на деякий час дозволить інфляції «помірковано» перевищувати ціль у 2%. Павелл також натякнув, що дані про безробіття можуть довше залишатися нижчими, перш ніж ФРС почне думати про підвищення ставок.

Слова Павелла і рішення ФРС призвели до зниження дохідності короткострокових облігацій та росту на довгому кінці кривої дохідності. В результаті зросли також і акції провідних американських банків.

Наскільки великою може бути інфляція уточнив інший керівник ФРС нижчого рівня. Президент Федерального резервного банку Далласу Роберт Каплан заявив у четвер, що не почуватиметься комфортно, дозволяючи інфляції протягом року триматися на рівні 3% і не підвищувати процентні ставки, проте він бачить, що 2,25% або 2,5% відповідає новій стратегії ФРС.

Коментар. Перше. Добре, що мова йде по помірковану інфляцію. Однак слід враховувати, що ФРС в якості міри інфляції використовує базовий PCI (індекс особистого споживання), який на 0,5-0,8% нижчий за базовий індекс споживчих цін (CPI). Тож мова йде в звичному для нас вимірі про 2,25-2,5%+0,5-0,8%= 2,75-3,3%, що більше.

Друге. Заява Павелла сьогодні призвела до різкого зростання курсу євро і ослаблення долара США, Рис. 5 та Рис. 6. Хоча в цьому ослабленні можна побачити і велику боргову проблему США разом з великою бюджетною проблемою. Люди ж схильні до самонавіювання можуть побачити в цьому русі паралельно і спробу допомогти зростанню фондових індексів США за рахунок курсу валюти, щоб допомогти президенту США Дональду Трампу в його передвиборчому змаганні з конкурентом. Що тут більш важливе, це чи просто чергова атака спекулянтів, чи є ще інші чинники, судити зі сторони важко.

Рис.5
Рис.5
Рис.6
Рис.6

Повертаючись до місцевого ринку акцій

Вчора індекс Української біржі, як вже зазначалось на початку огляду, підріс після значних коливань та оновив свій локальний максимум. Зараз в зв’язку з зупинкою в рості на світових ринках акцій окрім США, з точки зору зовнішнього впливу ситуація незрозуміла. Внутрішні чинники здається вказують на можливість ще якогось незначного росту індикатору. Хоча це теж неоднозначно. Тож «без великих змін» на цьому крихітному ринку сьогодні видалось би логічним сценарієм. Та все ж певний рух мав би бути.

І ще. Як кажуть, «усміхніться». Здається суть подій на ринках акцій непогано передають дві фотографії  нижче.

Нью-Йорк (США), вул. Уолл-Стріт «Атакуючий Бик», рідше - «Бик з Уолл-Стріт»

(Charging Bull, рідше  Wall Street Bull, вага 3200 кг.)Рис.7

Київ (Україна). Маленький мирний бичок, що лежить на вулиці СагайдачогоРис.8 


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 28 августа 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду