Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 08:39
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 4 сентября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1319,740%

На сьогодні з термінових новин для учасників місцевого фінансового ринку:  публікація зранку фінансових результатів Миронівського хлібопродукту за 2-ий квартал та 1-е півріччя 2020 року, очікувана, можливо не зовсім термінова новина про збереження облікової ставки НБУ на рівні 6%, і, звичайно, для тих небагатьох, хто торгує закордонними акціями, термінова новина про значне зниження на фондовому ринку США вчора. Є також продовження важливих новин попередніх днів, які стосуються «Центренерго» і Крюківського вагонобудівного заводу. Про все це і більше в дайджесті новин після огляду ситуації на фінансових ринках.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Через важливість теми на сьогодні почнемо зі світових ринків акцій. (Це напряму стосується і вартості українського суверенного боргу через дуже велику кореляцію оцінки ризиків).

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 3,5%, індекс Dow Jones втратив 2,8%, індекс NASDAQ впав найбільше - майже на 5,0%.

Ще раз для тих, хто торгує на західних фондових біржах, ця новина термінова, яка, скоріше за все вимагає термінових дій, так само, як і для українських акціонерів Apple, акції якої торгуються на Українській біржі (акції цієї компанії, як і ряду інших, почали зниження 1 вересня).

На сьогодні при цьому зростаючий тренд в індексах США, як і окремих акціях «не пробитий». Приклад індекс NASDAQ, який знаходиться в межах смуги Болінджера, або в межах області між двома прямими лініями, які з’єднують його локальні максимуми та локальні мінімуми з березня 2020 року, Рис. 1.

Сьогодні в першій половині дня по Києву ф’ючерси на фондові індекси США S&P 500 та Dow Jones підростають в межах 0,5-0,8%, на індекс NASDAQ знижуються на незначну 0,1%.

Тобто, говорити про якусь значну корекцію, чи початок значної корекції на фондовому ринку США поки не варто і уявляється, що зараз дуже великої негативної корекції на ринках акцій не буде.

Це підтверджує і динаміка інших фондових індексів.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 сьогодні зранку по Києву зростає на 0,7%, після зниження минулого дня на 1,4% (нічого надзвичайного). Цей індекс, як і раніше торгується у вузькому діапазоні, який позначився з червня 2020.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM сьогодні просідає на 0,7%.  Вчора він втратив 0,9%. Також несильний рух.

На ринках валют все спокійно.

Аналітики говорять про здорову корекцію на ринку акцій США. Максимум, кажуть вони, найближчим часом може бути зниження фондових індексів США ще на 10%. При цьому, скоріше за все, значний корекційний рух продовжиться «в акціях, які недавно «пережили» спліт» (Apple, Tesla), «коронавірусних акціях» (Zoom Video Communications, DocuSign), і ряді акцій менших за розміром біотехнологічних компаній, які дуже сильно виросли з середини 2019 року, Рис. 2, і  які мають на сьогодні неадекватно високу оцінку, що в ряді випадків просто зашкалює.

Ціна акцій Tesla (ринкова капіталізація – 379,2 млрд. USD), наприклад з кінця серпня 2019 року до кінця серпня 2020 року зросла, більш, ніж в 11 разів – 11,3 рази, Zoom Video Communications, Inc. в 6 разів (ринкова капіталізація – 107,6 млрд. USD), DocuSign, Inc. в 5 разів (Mcap. - 44,4 млрд. USD), Apple Inc. на 134% (ринкова капіталізація – 2076 млрд. USD), Рис. 2.

Apple зараз «коштує» дорожче, ніж весь FTSE 100, а Tesla коштувала дорожче, ніж Toyota, Volkswagen, Honda (HMC), Ford, General Motors та кілька інших автовиробників разом взяті, що не є адекватно. Так само, які і те, що ринова капіталізація DocuSign перевещує капіталізацію кожної з 2/3 компаній акції яикх входять до індексу S&P 500.

Для оцінки Apple дохідним методом аналітики, які дають позитивні рекомендації по цим паперам в останній період часу використовують припущення про значний ріст доходів прибутків та грошових потоків цієї компанії в наступні роки, починаючи з наступного, як у «акцій росту», що є неадекватним.



Рис.1
Рис.1

Ціна акцій Tesla, Zoom Video Communications, DocuSign та Apple (з увархуванням сплітів акцій) з кінця серпня 2019 року по 3 вересня 2020 у %




Рис.2
Рис.2

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось (До речі, дванадцятий торговий день поспіль).

На біржі ПФТС минулого дня відбулась дві угоди з акціями. Це була угода з «не індексними» акціями банку «Південний» по безадресним заявкам та крихітна адресна угода з акціями Єнакіївського металургійного заводу, який знаходиться на НКТ.

Вчора індекс Української біржі майже не змінився (-0,06%) і перебуває, як і раніше, на рівні близькому до свого останнього недавнього локального максимуму.

Вчора на Українській біржі відбулось лише три угоди з акціями двох емітентів.  Результати вчорашніх торгів акціями на Українській біржі представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 03.09.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,41

-0,2%

332 551

2

0,4056

+0,1%

Разом

332 551

2

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  03.09.2020.

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

5,20

18 824

1

Разом

18 824

1

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Правління Національного банку України (НБУ) вирішило зберегти облікову ставку на рівні 6%, повідомляється на сайті центробанку в четвер. «Збереження м’якої монетарної політики підтримає економічне відновлення в умовах помірної інфляції та високої невизначеності щодо подальшого перебігу пандемії в Україні та світі», - йдеться у повідомленні центробанку.

Коментар. Як і очікувалось.

***

Національний банк України (НБУ) очікує збереження облікової ставки 6% до кінця 2020 року, повідомив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб із посиланням на останній макроекономічний прогноз. Таким був і попередній (більш ранній) прогноз.

***

Національний банк України (НБУ) чекає на місію Міжнародного валютного фонду (МВФ) найближчим часом і надходження коштів від фонду до кінця 2020 року, повідомив глава регулятора Кирило Шевченко.

***

Підвищення на 6% мінімальної зарплати в Україні з 1 вересня 2020 року навряд чи позначиться на рішенні про облікову ставку, проте її збільшення на 20% з нового року є важливим проінфляційним чинником, який впливатиме на рішення про ставку, вважають банкіри, опитані агентством «Інтерфакс-Україна».

***

Національний банк заявляє, що ключовим ризиком для макрофінансової стабільності, як і раніше, є тривалий термін і поглиблення пандемії коронавірусу й посилення карантинних заходів.

***

Національний банк України зберігає позитивний прогноз платіжного балансу на 2020 рік. Про це повідомив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб під час прес-брифінгу.

***

Японське рейтингове агентство Rating and Investment Information (R&I) підвищило суверенний кредитний рейтинг України з B до В+, прогноз – стабільний, - повідомлення Мінфіну. Японське кредитне агентство зазначає, що фінансова підтримка України Міжнародним валютним фондом спільно з кредитами Світового банку та Європейського союзу допоможе задовольнити потреби уряду в фінансуванні. Агентство очікує, що поліпшена політична і соціальна стабільність дозволить уряду сфокусуватися на відновленні економіки країни.

COVID-19

В Україні зафіксовано черговий «акти» рекорд: COVID-19 на ранок п'ятниці виявлено 2 723 інфікованих коронавірусом за добу, 51 нова жертва вірусу, , свідчать дані, оприлюднені на сайті Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу Ради національної безпеки і оборони. 937 раніше хворих одужали.

В Євросоюзі також значно зросла захворюваність на коронавірус, цифри виявлених інфікованих за добу тут вже недалекі від квітневих максимумів. «Лідирує» тут Франція, де денна кількість нових випадків вже перевищує 7 тисяч.



Рис.3
Рис.3

Рис.4
Рис.4

Коментар. Дуже погано.

КОРПОРАТИВНІ НОВИНИ ЕМІТЕНТІВ, акції яких представлені на місцевих фондових біржах.

***

Агрохолдинг "Миронівський хлібопродукт" в квітні-червні 2020 року скоротив чистий прибуток на 19% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року - до $ 112 млн, свідчить квартальна фінансова звітність холдингу на Лондонській фондовій біржі; EBITDA в другому кварталі знизилась на 22%, до $ 129 млн.

Дохід МХП за період і порівнянні знизився на 17% - до $ 425 млн, валовий прибуток - на 26%, до $ 127 млн, операційний прибуток - на 29%, до $ 91 млн, EBITDA маржа зменшилася з 32% до 30%.

Експортна виручка МХП в другому кварталі 2020 року впала на 24% рік до року - до $ 215 млн, що становить 51% від загальної виручки (ІІ кв. 2019 року - 56% від загальної виручки).

За підсумками першого півріччя 2020 року МХП отримав $ 62 млн чистого збитку проти $ 171 млн чистого прибутку за аналогічний період 2019 року, в основному через збиток від курсових різниць в $ 129 млн в січні-червні, що відображає ослаблення курсу гривні до долара на 11% , в порівнянні з прибутком у розмірі $ 73 млн в першому півріччі-2019.

Виручка МХП знизилася на 8% - до $ 867 млн, операційний прибуток - на 22% - до $ 138 млн, валовий прибуток - на 13%, до $ 219 млн, EBITDA - на 9%, до $ 226 млн, EBITDA маржа залишилася без змін - 26 %.

Експортна виручка агрохолдингу за шість місяців знизилася на 18% - до $ 453 млн, що становить 52% від загальної виручки (І пол.-2019 - 58% від загальної виручки)



Рис.5
Рис.5

Рис.6
Рис.6

Рис.7
Рис.7

Рис.8
Рис.8

Коментар. Попередньо більше іншого «смущає» відсутність хороших грошових потоків в першій половині 2020. Хоча, на річні основі все виглядає відносно пристойно. Як вже не раз писалось в наших оглядах недавно ціна акцій МХП на Лондонській фондовій біржі знизилась до мінімуму з 2009 року, 5,36 доларів США за акцію. Наводився відповідний графік ціни акції. Побачимо, яка буде реакція ринку на публікацію звітності.

Держава може виділити майже 3,3 млрд грн на закупівлю вагонів для "Укрзалізниці" і 1,2 млрд на модернізацію інфраструктури - голова УЗ Жмак. За його словами, наразі в уряді обробляють і готують до подання на розгляд Верховної Ради внесення до загального фонду держбюджету на 2021 рік нових бюджетних програм в тому числі програму оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів, що передбачатиме виділення 3,288 млрд грн на закупівлю 100 пасажирських вагонів і програму "Модернізація залізничної інфраструктури" на суму 1,179 млрд грн., «що стане безпрецедентним проектом в історії незалежної України», - слова Жмака.

Коментар. До оцінки акцій Крюківського вагонобудівного заводу. При цьому слід враховувати, що анонсованої раніше в 2020 році кількості пасажирських вагонів не буде, буде набагато менше.

 «ЦЕНТРЕНЕРГО».

Держкомпанія "Центренерго" вивчає можливість прийняття на свій баланс рентабельних шахт, що дозволить трансформувати підприємство в вертикально інтегровану компанію і знизити собівартість виробленої електроенергії. Про це сказано в прес-релізі "Центренерго". Однак цей крок може бути реалізувати тільки після проведення аудиту шахт, прийняття рішення, яке перебуває в компетенції Міністерства енергетики України, та погашення всіх боргів вугледобувних підприємств нинішніми власниками, вказують в компанії.

Заборгованість енергохолдингу Ріната Ахметова ДТЕК за оренду цілісного майнового комплексу (ЦМК) ДП Добропіллявугілля перевищила 100 млн грн. Про це НВ Бізнес повідомили в прес-службі Фонду державного майна України.

ПАТ "Центренерго" знову закликало Кабінет міністрів України і Міністерство енергетики посприяти в залученні компанією кредитного фінансування держбанків.

Затвердження методики стимулюючого тарифоутворення розблокує процес приватизації обленерго, вважає заступник глави Фонду держмайна (ФДМ) Денис Кудін. При цьому Кудін вважає цілком достатнім прийняті НКРЕКУ норми прибутковості в 3% і 16,74% на стару і нову базу активів відповідно.

Новини банківського сектору.

Печерський райсуд Києва 2 вересня повністю задовольнив заяву компаній братів Суркісів щодо порядку виконання рішення суду від 2017 року про зобов'язання ПриватБанку обслуговувати їхні депозити, розміщені до націоналізації банку на його рахунках кіпрської філії.

Печерський районний суд Києва санкціонував примусове списання коштів і (або) арешт майна державного ПриватБанку (Київ) у разі відмови виплачувати компаніям братів Суркісів визначену судом суму, свідчить текст ухвали суду, розміщений міністром юстиції Денисом Малюською у Facebook у четвер. Денис Малюська вважає, що в процесі були задіяні "практично всі можливі судові маніпуляції".

Глава правління ПриватБанку Петро Крумханзл і Міністерство фінансів України в середу ввечері повідомили, що відповідачі планують подавати апеляційну скаргу на відповідне рішення суду. У свою чергу прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що уряд України не погоджується з ухваленою у вівторок постановою Печерського райсуду Києва і оскаржить її в апеляційному суді.

3 вересня відбулася зустріч послів країн Великої сімки з прем'єр-міністром України Денисом Шмигаль, на якій йшлося про судові справи "Приватбанку", коронавірус, антикорупційні органи і енергетичний ринок. Про це в Twitter повідомив посол ЄС в Україні Матті Маасікас. Маасікас подякував прем'єр-міністру України за чудову зустріч.

Державний ПриватБанк не створював додаткових резервів у судовому спорі з компаніями братів Суркісів, примусове стягнення $350 млн (точно - $347,374 млн із яких майже $102 млн - відсотки, нараховані за ставкою 13% річних) призведе до зменшення капіталу банку і недонадходжень до держбюджету на таку саму суму, заявив заступник голови наглядової ради ПриватБанку Артем Шевальов.

Шевальов наголосив, що примусове списання не позначиться на поточному фінансовому стані банку, але скоротить можливість кредитування, прибуток і, відповідно, дивіденди, які ПриватБанк заплатить до держбюджету наступного року.

Радник керівника Офісу президента України з банківських питань Вікторія Страхова зазначила, що резерви, сформовані в другому кварталі 2020 року у звітності ПриватБанку, розраховані на виплати за єврооблігаціями, що потрапили під bail-in.

Світові фінансові та економічні новини.

Не новина та все ж.

Державний борг США в 2021 році перевищить рівень 100% ВВП цієї країни.

ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН) у серпні знизила прогноз світового виробництва зерна цього року на 25 млн тонн порівняно з липнем, але врожай все одно оцінюється на високому рівні, повідомляється у звіті організації. Нова оцінка становить 2 млрд 765 млн тонн, що на 58 млн тонн більше за торішній. Це буде рекордний урожай. Зниження прогнозу насамперед стосувалося фуражного зерна.

Повертаючись до місцевого ринку акцій

Вчора, як вже зазначалось на початку огляду, індекс Української біржі майже не змінився. Після вчорашнього зниження на фондовому ринку США, можливо учасники місцевого ринку акцій візьмуть паузу і вчорашня ситуація «майже без змін» на УБ повториться і сьогодні.




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 4 сентября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду