Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 09.05.2024 01:33
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 7 сентября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1268,23-3,9%



Рис.6На сьогодні з термінових новин для учасників місцевого фінансового ринку немає. Однак проглянути дайджест новин після огляду ситуації на фінансових ринках має сенс.

Звертаємо увагу на продовженні зниження на світових ринках акцій, яке одна має дуже спокійний «організований» характер, дивись нижче.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС минулої п’ятниці знову не змінилось. Це буде тринадцять торгових день без його зміни поспіль.

На біржі ПФТС минулого дня відбулась одна угода з акціями. Це була угода з «не індексними» акціями банку «Південний» по безадресним заявкам.

Минулої п’ятниці індекс Української біржі також не змінився після попереднього дня «майже без змін» (-0,06%). Індекс фактично перебував, як і раніше, на локальному максимумі.

Минулої п’ятниці на Українській біржі відбулось шість угоди з акціями трьох емітентів.  Результати торгів акціями на Українській біржі минулої п’ятниці представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 04.09.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,41

0,0%

32 800

2

0,4100

+1,1%

«Центренерго»

5,20

0,0%

2 600

1

-

-

Миронівський хлібо-кт

175

0,0%

7 000

2

-

-

Разом

42 400

5

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  04.09.2020.

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Райффайзен Банк Аваль

0,4100

1 025 000

1

Разом

1 025 000

1

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, того дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Минулої п’ятниці ціни на українські державні євробонди в доларах США на фоні коригування світових фондових індексів знизились від своїх піврічних максимумів, Рис. 1. Їх дохідності відповідно несильно підросли. В попередньому ціновому рості і зниженні дохідності українських євробондів відігравав свою ключову роль загальний оптимізм на фінансових ринках, в тому числі і світовому ринку акцій, так само, як і зниження ринків акцій відіграє зараз свою роль в зниженні дохідності євробондів України.

На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність в в минулу п’ятницю складала 7,25-7,34%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/



Рис.1
Рис.1

Декларовані дохідності ОВДП емітовані в гривні на вторинному ринку того дня не змінились. Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» є максимальною по кривій і складає по пропозиціям 10,95%, а не 10,80%, як кілька днів раніше. Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Світові ринки акцій.

Минулої п’ятниці світові фондові індекси продовжили негативну корекцію. Однак в ході «суперечливої» торгової сесії фондовий індекс NASDAQ на тривалий час не виходив за межі смуги Болінджера (при її стандартних параметрах) і під кінець торгової сесії підріс, Рис. 2. На денному графіку значення індикатору ще далеко від нижньої границі смуги Болінджера, Рис. 3. Ті, хто впливають на фондовий ринок США, не хочуть його значного просідання. (Цей ринок, здається, дуже «керований» зараз, так само, як і ринок валют – «все під контролем»).

Минулої п’ятниці всі фондові індекси США:  широкий фондовий індекс S&P 500, Dow Jones та NASDAQ незначно знизились. За результатами торгів того дня широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,8%,  Dow Jones на 0,6%, а NASDAQ на 1,3%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив в останній робочий день минулого тижня 1,1%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM просів на 0,8%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 сьогодні зростає на  1,1%. По великому рахунку індекс STOXX 600, який «вимірюється в євро», практично не змінився з початку червня. І він і при останньому зниженні не вийшов за свій вузький торговий діапазон з того часу. Ослаблення долара США і укріплення євро в цій відсутності росту відіграли ключову роль, так само, як і зворотне допомогло індикатору втриматись і суттєво не знизитись.

Сьогодні ф’ючерси на фондові індекси США змінюються доволі по-різному. Ф’ючерс на індекс Dow Jones Industrial Average слабко підростає, на індекс S&P 500 слабко знижується, а на індекс NASDAQ втрачає ще близько 1%.

В минулому огляді ми згадували абсолютно неадекватні колосально і невиправдано високі оцінки багатьох акцій високотехнологічних компаній в США, як і в секторі біотехнологій. Ціни цих паперів, як ми дуже сильно виросли з початку року  в рази, і, як ми писали, продовжують і імовірно продовжать коригуватись донизу, Рис. 4. Проте це не «весь ринок».

Сьогодні індекс MSCI EM знижується на 0,5%.

Раніше динаміка індикатору MSCI EM була «дуже важливою» для змін індексу УБ в силу сильної кореляції цих фондових індикаторів. Цього та ще навіть минулого року це «трохи» змінилось через низьку якість місцевих фінансових активів на цьому ринку і (та й по тій же причині) відсутність на ньому іноземних інвесторів. Зараз учасники ринку акцій України звертають увагу на власні показники місцевих емітентів пайових паперів, що правильно. Торги акціями в Україні зараз йдуть прагматично, без спекуляцій і емоцій, в протилежність американському фоновому ринку. На українських біржах зараз після спроби «гри на підвищення» продати не добре вдасться і спекулянт просто втратить гроші.



Рис.2
Рис.2

Рис.3
Рис.3

Рис.4
Рис.4

При такому рості фондових індексів, як пише експертна група Конгресу США (CBO) дефіцит федерального бюджету досягне 3,3 трлн. доларів США у фінансовому році, який закінчиться цього місяця - більш ніж утричі ніж більше у 2019 році позапартійне бюро Конгресу. Це складає 16% ВВП!, що є найбільшою величиною з кінця Другої світової війни в 1945 році. За прогнозами, державний борг перевищить 100% ВВП у 2021 році та зросте до 107% у 2023 році – «найвищий у історії країни», - зазначає CBO. (Мається на увазі «чистий борг», валовий перевищив 100% в 2012 році в 2019 році склав 106% ВВП, Рис. 5-7.

Як видно фондові індекси США зростають на фоні росту боргу США та небаченого росту активів балансу ФРС (центробанку країни) і завдяки цим двом феноменам у дуже великій мірі. Чи робить такий ріст фондових індексів самі Сполучені Штати, як країну сильнішими? Зараз вже дуже сумнівно. Продовжувати цей шлях вже стає практично неможливо без дуже серйозних негативних наслідків для кредитного рейтингу країни та не тільки.

«Погоня за індексами» - це може бути удар по надійності США, як позичальника та не тільки.



Рис.5
Рис.5

Рис.6
Рис.6

Рис.7
Рис.7

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні "B" зі стабільним прогнозом.

"Рейтинги України відображають її макроекономічну політику, що заслуговує довіри, яка дозволила знизити інфляцію і звузити бюджетний дефіцит до викликаного коронавірусом шоку, а також історію міжнародної підтримки", - наголошується в релізі агентства в ніч на суботу. Водночас, зазначає Fitch, цим сильним сторонам протиставляються низька зовнішня ліквідність при високих потребах у фінансуванні, пов'язаних із виплатами великих суверенних боргів, уразливий, хоча і вдосконалюваний банківський сектор, і слабкі показники корпоративного управління.

"Шок через коронавірус, принаймні тимчасово, повернув назад поліпшення, досягнуті Україною за останні роки в плані зниження боргового тягаря, нормалізації перспектив зростання після геополітичної та економічної кризи 2014-2015 років ...", - додає агентство.

За оцінками Fitch, Україна задовольнила майже 68% своїх потреб у фіскальному фінансуванні на 2020 рік у розмірі $ 23,5 млрд США. Агентство очікує виділення цього року ще одного траншу за програмою stand by МВФ ($ 0,7 млрд) і першого траншу нової позики макрофінансової допомоги ЄС на EUR1,2 млрд, що разом із доступною внутрішньою ліквідністю і залишками Держказначейства надають можливості задовольнити фінансові потреби, що залишилися.

Коментар. Важлива і позитивна новина, як і важливими є деталі повідомлення. Позитив полягає конкретно в тому, що дохідність єврооблігацій України та ціни акцій українських компаній за кордоном не будуть негативно змінюватись.

***

Україна виконує "структурні маяки" для отримання траншів Міжнародного валютного фонду, і сподівається на засідання онлайн-місії фонду найближчим часом, повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко. Міністр наголосив, що сценарій при якому Україна не отримає транші МВФ, не розглядається.

"Ми не розглядаємо сценарії, при яких ми не отримуємо (транші МВФ). Зараз у нас сценарії, при яких ми спокійно фінансуємо дефіцит бюджету, зокрема за рахунок коштів від МВФ. Тобто інших сценаріїв ми поки не розглядаємо", - зазначив Марченко.

***

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в проекті державного бюджету на 2021 рік закладається курс майже 29 грн/1$.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд не бачить сьогодні підстав для різкої зміни курсу, і він буде стабільним у межах 27-28 грн/1$.

"До кінця року у нас залишається ще сплата близько 44 млрд грн еквівалент у валюті, це вже не критичні платежі для бюджету. І я впевнений, що вони жодним чином не вплинуть на коливання курсу, ми це прораховували з Національним банком, з Міністерством фінансів, тому з точки зору стабільності економіки, бюджету, валютного курсу, у нас все в порядку... Курс буде стабільним у межах 27-28 грн/1$", - сказав Шмигаль в ефірі телеканалу "Україна 24" в п'ятницю ввечері.

Шмигаль зазначив, що наразі в Україні хороша ситуація із золотовалютним резервом, із ліквідністю банків і казначейського рахунку.

Коментар. До вибору боргових інструментів учасниками місцевого фінансового ринку – гривня чи валюта.

***

У серпні населення продало валюти на 151,2 млн доларів більше, ніж купило.

***

Національний банк України (НБУ) на тижні з 31 серпня по 4 вересня купив на міжбанківському валютному ринку $ 11,5 млн, що в 5,9 рази менше, ніж тижнем раніше ($ 68 млн), - НБУ.

***

Відсутність в Україні через 29 років незалежності накопичувальної пенсійної системи, фондового ринку, концесійних доріг і переробки сміття є злочином, вважає прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Ми повинні створити Фондовий ринок для бізнесу та фізичних осіб в Україні, тому що це ресурс, який ми шукаємо ззовні, а в Україні лежать мільярди доларів. Тому це пріоритет, ми цим будемо займатися", – сказав Шмигаль на "форумі МСП. Перезавантаження" в Києві в UNIT.City ввечері 4 вересня.

Коментар. Дуже важливі позитивні тези для учасників фінансового ринку України. Проте важливі також і конкретні дії, і, звичайно, результат.

***

Кабінет Міністрів має намір почати введення накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування з 2021 року. Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав в інтерв'ю телеканалу "Україна 24".

"У наступному році плануємо і дуже хочемо ввести накопичувальну систему. Вона не буде такою шоковою, ця реформа. Але ми хочемо почати в експериментальному режимі робити персоналізовані накопичення для людей - 2% від єдиного соціального внеску, 2% від платежів, які сплачує людина, фіксувати на прізвище і таким чином почати третій етап пенсійної реформи, коли пенсії будуть персоніфіковані", - сказав Шмигаль.

Раніше пенсійний експерт місії Міжнародного валютного фонду Шаба Фехер зазначав, що МВФ підтримує впровадження накопичувальних пенсійних систем, але потрібно переконатися, що буде створено необхідні умови для того, щоб реформа справді була впроваджена і була ефективною, а не згорнулася через певний час.

Коментар. Аналогічно дуже важлива позитивна теза для учасників фінансового ринку України.

КОРПОРАТИВНІ НОВИНИ ЕМІТЕНТІВ, акції яких представлені на місцевих фондових біржах.

Китайська Skyrizon за відмову України допускати її на "Мотор Січ" хоче відсудити 3,5 млрд доларів.

Керівництво китайської компанії Skyrizon повідомило український уряд про плани почати міжнародний арбітраж проти держави Україна. Причиною послужив недопуск інвесторів до підприємства "Мотор Січ", чиї акції Skyrizon придбала чотири роки тому. Як повідомляє УНІАН, претензія компанії з КНР вже подана до Міністерства юстиції України.

У документі китайські інвестори "Мотор січі" заявляють про порушення Україною її міжнародних зобов'язань, які закріплені в угоді про заохочення і взаємний захист інвестицій між українським урядом і урядом КНР.

Інвестори з Skyrizon ще в 2016 році купили 56% акцій запорізького авіаційного підприємства. Однак до сих пір вони не можуть управляти своїм активом, оскільки суд наклав на акції арешт з ініціативи СБУ, а АМКУ під формальними приводами затягує розгляд справи про концентрацію (тобто отримання у власність акцій). Більш того, протягом трьох років систематично порушуються права всіх акціонерів підприємства: не скликаються загальні збори, не виплачуються дивіденди, акціонери не мають змоги впливати на дії менеджменту. У судах різних інстанцій зараз йдуть розгляди за позовами акціонерів "Мотор січі" з вимогою зняти арешт, але судді відмовляють у клопотаннях про виклик до суду представників української влади: СБУ, АМКУ, ОП, КМУ та ін.

Тим часом показники фінансово-господарської діяльності "Мотор січі" погіршуються, підприємство втрачає ринки, а його продукція стає неконкурентособной, що ставить під питання саме існування підприємства в майбутньому.

У 1992 році Україна і КНР уклали угоду про заохочення та взаємний захист інвестицій. Відповідно до нього сторони зобов'язалися не допускати експропріації інвестицій і рівноправно ставитися до іноземних інвесторів. У цьому контексті китайські інвестори "Мотор січі" вважають, що, не допускаючи їх на підприємство, держава Україна фактично експропріювала їх актив.

Збиток від ситуації, що склалася китайські інвестори оцінюють в більш ніж $ 3,5 млрд.

Представники Skyrizon закликають державу Україна негайно почати з ними переговори і припинити незаконну діяльність органів української влади по відношенню до ПАТ "Мотор Січ" і його акціонерам. Якщо ж Україна не зможе оперативно відреагувати і почати переговори або іншим чином виконати свої міжнародні зобов'язання, китайські інвестори скористаються своїм правом почати арбітражне провадження. Інвестори також заявляють про готовність сісти за стіл переговорів з українською владою для врегулювання ситуації і вирішення конфлікту.

***

"Миронівський хлібопродукт"

Фінансова директорка МХП Вікторія Капелюшна повідомила наступне.

"Миронівський хлібопродукт" планує відкрити 2 тис. магазинів "М'ясомаркет" до 2024 року. Наразі відкрито 3-4 точки, а до кінця 2020 року МХП має намір запустити близько 50 магазинів цього формату. Частина з них замінить магазини мережі "Наша ряба", частину буде відкрито партнерами за франчайзингом із нуля. Компанія планує, що через м'ясомаркети буде реалізовуватися 30-40% продукції. Залежно від площі конкретного магазину, його обіг на день може становити 20-70 тис. доларів.

"Миронівський хлібопродукт" розглядає можливість залучення кредитних коштів для будівництва нового заводу. При цьому зараз, зі компанії вистачає власної ліквідності на нові проекти. На стадії розробки й обговорення знаходяться проекти з будівництва бульйонного заводу і заводу з виробництва вуглекислоти. МХП розглядає доцільність будівництва 2-ї черги біогазового комплексу в Ладижині Вінницької області

"Миронівський хлібопродукт" розглядає можливість запуску проекту з органічного виробництва.

"Миронівський хлібопродукт" здійснив пробне постачання своєї продукції до Японії.

МХП має намір почати поставки продукції до Китаю, проте Україна поки не має дозволу на експорт до цієї країни.

МХП планує збільшити експорт продукції на 10% до 390 тис. тонн у 2020 році порівняно з минулим роком.

Коментар. Це все традиційно було оголошено після публікації звітності МХП за другий квартал та перше півріччя 2020 року. В минулому нашому огляді було  показані результати квартальні та піврічні фінансові результати МХП та, які є доволі скоромними (хоча не радикально поганими), та коротко їх прокоментовано. Ціна акцій МХП на ЛФБ залишається низькою - на рівні 5,48 доларів США за акцію.

+Криза в секторі електроенергетики України.

Енергохолдинг ДТЕК веде перемовини з Фондом державного майна (ФДМУ) щодо погашення заборгованості за оренду шахт вугледобувної компанії "ДТЕК Добропіллявугілля". Про це йдеться в повідомленні ДТЕК.

Новини економіки

Проект бюджету на 2021 рік передбачає дефіцит у 6% ВВП, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, проект бюджету на наступний рік побудовано на прогнозі зростання на 4,7% ВВП. При цьому Шмигаль наголосив, що сукупний держборг України з $85 млрд грн на початок року скоротився до нинішніх $83 млрд грн.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що за оптимістичним сценарієм розвитку економіки середня зарплата в Україні може збільшитися до 15 тис. гривень до 2022 року. На думку Шмигаля, якщо середня зарплата буде на рівні 15 тис. гривень, то це стримає багатьох українців від поїздки на заробітки за кордон.

***

За підсумками 2020 року ВВП України скоротиться на 6,5%, проте вже в 2021 і 2022 роках цей показник зросте - на 3,8% і 3,5% відповідно, - прогноз рейтингового агентства Fitch.

В Fitch прогнозують, що до кінця 2020 року рівень інфляції в Україні наблизиться до 5%. У 2021 році інфляція може скласти в середньому 5,3%, а в 2022 році - 5,7%.

При цьому експерти вважають, що після рекордного зниження облікової ставки Нацбанку до 6% в подальшому знижуватися вона не буде. На це вплине інфляція і зростання мінімальної зарплати в 2021 році.

В Fitch очікують, що дефіцит держбюджету України в 2020 році буде на рівні 6,5% ВВП, в 2021 році - 5,4% ВВП, у 2022 році - 4,2% ВВП. Загальний державний борг за підсумками поточного року виросте до 57,4% ВВП (65,1% з урахуванням гарантованого боргу) з 44,4% (50,4% з урахуванням гарантованого) в 2019 році.

Новини банківського сектору

Міністр юстиції Денис Малюська просить Верховну Раду підтримати законопроект, який блокує стягнення 10 млрд грн з Приватбанку. Про це він написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Згідно з повідомленням, Малюська засмучений тим, що Печерський районний суд ухвалив рішення, за яким з Приватбанку на користь шести британських компаній, афілійованих із братами Суркісами, має бути стягнуто близько 10 млрд гривень.

"Тому ми підготували законопроєкт, який дає можливість не здійснювати примусове виконання цієї постанови. Шановні народні депутати, будь ласка, підпишіть, зареєструйте і підтримайте законопроєкт в якомога стисліші терміни", - написав він.

Малюська зазначив, що в цій справі рахунок йде навіть не на дні, а на години.

Світові фінансові новини.

У серпні загальний рівень зайнятості у несільськогосподарських секторах США зріс на 1,4 млн., а рівень безробіття впав до 8,4 відсотка, повідомило Міністерство праці США минулої п’ятниці. Ці позитивні досягнення на ринку праці США відображають продовження відновлення економічної діяльності, яка була згорнута через пандемію коронавірусу (COVID-19) та зусилля по її стримуванню, зазначило Міністерство.

У серпні збільшення зайнятості значною мірою відбулося завдяки тимчасовий найму урядом людей для перепису населення 2020 року.

***

Експорт з Китаю в у доларах США, зріс за серпень на 9,5%, тоді як імпорт впав на 2,1% за той самий період, свідчать дані Генерального митного управління країни опубліковані в понеділок. Профіцит зовнішньої торгівлі Китаю в серпні 2020 склав 58,9 млрд. доларів США. Економісти, опитані Reuters, очікували, що експорт зросте на 7,1% у серпні порівняно з роком тому, а імпорт зросте на 0,1% за той самий період.

Коментар. Є вплив зміни курсу долара США – його ослаблення за рік. Та проте торгівельний баланс набагато кращий за прогноз.

***

Акції «Тесла» можуть бути найнебезпечнішим акціями на Уолл-стріт, вважає інвестиційний аналітик.

Коментар. Не дивно. Капіталізація компанії така ж як у п’яти крупних виробників автомобілів разом узятих. Неадекватно зовсім. Поза межами реалій, здорового глузду.

Повертаючись до місцевого ринку акцій

Минулої п’ятниці індекс Української біржі, як вже зазначалось на початку огляду, не змінився після слабких змін попереднього дня. При цьому індикатор перебував на своєму локальному піку. За логікою індикатор «відстоявся» на максимумі і тепер має йти донизу. Цю «ідею» підтримує зниження на світових ринках акцій, в тому числі індексу MSCI EM. Тож зниження індексу УБ сьогодні бачиться як найбільш імовірний сценарій.





сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50






Настроение рынка на 7 сентября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду