Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 13:44
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 8 сентября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1288,05+1,56%


В США вчора був вихідний, День Праці, який традиційно святкується в перший понеділок вересня. Природно, фондові біржі США вчора не працювали. За відсутності американців світові фінансові ринки вели себе трохи більш спокійно.

На сьогодні з термінових новин для учасників місцевого фінансового ринку немає. Дайджест фінансових та економічних новин після огляду ситуації на фінансових ринках. Там же більше про американський ринок акцій.

Аналітики зараз очікують нетривалого зниження фондових індексів США не більше, ніж на 10-15%, та поміркованого росту індексу курсу долара США і незначного зниження євро в парі євро-долар. Останнє під впливом різких зауважень осіб з ЄЦБ відносно попереднього значного швидкого зростання курсу євро, яке загрожує початку відновлення європейської економіки.

Зниження фондових індексів США майже однозначно спричинить незначне зростання дохідності українських євробондів.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Як завжди по вівторкам, починаємо цю частину огляду з динаміки ринку місцевих акцій за тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій, і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.



Рис.1
Рис.1

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні.




Рис.2
Рис.2

Динаміка українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року



Рис.3

Рис.3

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі

за минулий тиждень.




Рис.4
Рис.4

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року.



Рис.5
Рис.5

І УЧОРА

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось. Це чотирнадцять торгових днів без його зміни поспіль.

На біржі ПФТС минулого дня, як і минулої п’ятниці, відбулась одна угода з акціями. Це так само була угода з «не індексними» акціями банку «Південний» по безадресним заявкам.

Вчора індекс Української біржі знизився, точніше буквально «провалився», відразу на 3,9% від свого практично локального максимуму. Він за один день подолав «відстань» всього свого торгового діапазону і за один день дійшов до свого минулого локального мінімуму від свого майже локального максимуму.

Вчора на Українській біржі відбулось аж дванадцять угод з акціями п’яти емітентів. Однак з трьома - при мізерних обсягах торгів. Результати торгів акціями на Українській біржі минулого дня представлені в Таблицях нижче.

Таблиця. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 07.09.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,40

-2,4%

40 500

4

0,4050

-1,2%

«Центренерго»

4,6

-11,5%

1 380

2

-

-

«Укрнафта»

117

-4,9%

14 340

3

-

-

«Турбоатом»

7,85

-0,01%

785

1

-

-

«Укртелеком»

0,08

0,00%

800

1

-

-

Разом

57 805

11

Таблиця. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  07.09.2020.

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

5,200

55 796

1

Разом

55 796

1

Крім цього значимим чином (для відмітки, а не по самій величині) вчора на УБ змінились котирування акцій Миронівського хлібопродукту – на мінус 0,03% зі 175,00 до 174,95 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

За відсутності американських учасників світових фінансових ринків вчора ціни на українські державні євробонди в доларах США мало змінились, зовсім незначно знизились, продовживши негативний рух від своїх піврічних максимумів. Їх дохідності відповідно маржинально підросли. В попередньому ціновому рості і зниженні дохідності українських євробондів відігравав свою ключову роль загальний оптимізм на фінансових ринках, в тому числі і світовому ринку акцій, так само, як і зараз в певному зростанні дохідності євробондів України відіграє свою роль негативна динаміка на американському ринку акцій.

На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність  вчора складала 7,27-7,38%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

Декларовані дохідності ОВДП емітовані в гривні на вторинному ринку вчора знову не змінились.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною по кривій і складає по пропозиціям 10,95%, як кілька днів раніше.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Є і гірші пропозиції (і в основному гірші) від ряду інших банків України.

Валютний ринок

Гривня продовжує потихеньку «слабшати». Її курс до долара США та євро несильно повільно знижується, природно зараз краще тримається курс гривні до євро.




Рис.6
Рис.6

Світові ринки акцій.

Вчора, як вже зазначалось на початку огляду, фондові біржі США в зв’язку зі святкуванням в країні Дня Праці не працювали.

В перший день цього тижня широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 зріс на 1,7%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, навпаки, просів на 0,45%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 сьогодні знижується на  0,9%. По великому рахунку індекс STOXX 600, який «вимірюється в євро», практично не змінився з початку червня. І він і при останньому зниженні фондових індексів США не вийшов за свій вузький торговий діапазон з того часу. Ослаблення долара США і укріплення євро в цій відсутності росту раніше відіграли ключову роль, так само, як і зворотне допомагає цьому фондовому індикатору зараз втриматись і суттєво не знизитись.

Сьогодні ф’ючерси на фондові індекси США змінюються доволі по-різному. Ф’ючерс на індекс Dow Jones Industrial Average майже не змінюється – зовсім слабко підростає, на індекс S&P 500 слабко знижується, а на індекс NASDAQ втрачає вже майже 2%. Зранку зниження ф’ючерсів на індекс NASDAQ було доволі скромним, зростали ф’ючерси на індекс Dow Jones.

Сьогодні індекс MSCI EM зростає на 0,2%.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Міжнародні резерви України в серпні 2020 року збільшилися на 1% - до $29,049 млрд, повідомляється на сайті Національного банку України.

Коментар. Дуже позитивно. Вирішальним чином позитивно впливає на фінансову (і курсову) стабільність в Україні.

COVID-19

Соцопитування показує, що українці перестають серйозно сприймати коронавірус, як загрозу. 24% українців вважають зовсім загрозливою для себе епідемію коронавірусу, і тільки 14% - дуже загрозливою.

Результати опитування



Рис.7
Рис.7

Кількість смертей від коронавірсу в Україні за добу




Рис.8
Рис.8

Коментар. Погано. Завеликий оптимізм.

Якщо рахувати. 2500 людей, які захворіли за добу - це майже 1 мільйон (912,5 тис. людей, які захворіють за рік). 60 – тих, хто помер за добу (а слід врахувати часовий лаг в статистиці) – це 22 тисячі померлих за рік, 140 (що більш реально на наступний період, хоча, можливо це верхня границя оцінки) – це 50 тис. людей, що померли від хвороби лише за рік – 0,12% населення країни. І це багато.

Новини економіки

Україна збільшила запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) станом на 5 вересня на 64,84%, або на 10,255 млрд куб. м до 26,069 млрд куб. м з початку сезону закачування газу, який стартував 7 квітня.

Банківський сектор.

Міністерство фінансів готує апеляційну скаргу на ухвалу Печерського райсуду Києва про повне задоволення заяви компаній братів Суркісів в суперечці з державним "Приватбанком" про $ 347 млн. Про це Інтерфакс-Україна повідомив інформоване джерело. Як повідомляється, Мінфін планує подати апеляцію до 9 вересня.

***

Рада з фінансової стабільності рекомендує Фонду гарантування вкладів фізичних осіб підвищити суму гарантування вкладів із 200 тис. гривень до 600 тис. гривень (еквівалент 21,8 тисячі доларів США). Це дасть змогу фонду підвищити гарантії за вкладами.

***

Рада з фінансової стабільності схвалила механізм реструктуризації боргів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Для своєчасних і повних виплат вкладникам неплатоспроможних банків фонд був змушений залучати кредити від уряду й Національного банку (заборгованість - 48,1 млрд гривень).

Також розглядались питання приєднання Ощадбанку до системи гарантування вкладів і  ризиків для співпраці з міжнародними фінансовими організаціями.

***

З початку дії програми "Доступні кредити 5-7-9%" банки видали 2 933 кредити на 6,8 млрд гривень. Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів. Загальна кількість персоналу позичальників програми і пов'язаних компаній становить 9 484 працівники. підприємці завдяки отриманим доступним позиками створили 1 028 нових робочих місць, стверджує Мінфін.

Коментар. Загальна сума кредитів за програмою складає 0,17% ВВП - небагато, як і кількість позик, враховуючи їх розмір - 2933. До того ж більша частина виданих кредитів – це рефінансування раніше виданих кредитів. Тобто це не нові кредити.

Світові фінансові ринки

Китай звинувачує США у "чіплянні", в той час коли США рекламують нові заходи щодо глобальної безпеки даних.

Міністр закордонних справ Китаю Ван І у вівторок оголосив про нову глобальну ініціативу з питань захисту даних та окреслив принципи, яких слід дотримуватися у сферах від захисту особистої інформації до попередження шпигунства. Ініціатива оголошена, в той час коли США продовжують тиснути на найбільші технологічні компанії Китаю та переконувати країни у всьому світі відмовитись від їх послуг.

Жорстка суперечка США та Китаю стосовно компаній високих технологій Китаю продовжується. Тут і заборона США Інтернет-сервісів з Китаю, і обмеження на постачання обладнання для 5 G і іншого та вплив в цьому відношенні на інші країни робити те саме, і загрози делістингу китайських компаній високих  технологій в США.

***

Фінансові аналітики продовжують дуже критично коментувати ціни акцій компаній високотехнологічного сектору в США, які дуже сильно зросли цього року і мають наразі зовсім неадекватну оцінку. Однак, при цьому вони переважно зазначають, що очікують лише відносно невеликої їх корекції найближчим часом.

В тому числі президент Yardeni Research Едвард Ярдені прогнозує більше зниження на ринку акцій США, оскільки інвестори хочуть розібратися з найбільшими переможцями історичного ралі: акціями з великим рівнем капіталізації, особливо сектору високих технологій. Але він стверджує, що це не так вже й погано.

«З 23 березня на ринку відбувся величезний ривок нагору. Nasdaq подорожчав приблизно на 70%. Це «розплав» (melt-up). Він не такий великий, як був у нас у 1999 році, коли ми мали понад 200%. Але я не хотів би бачити повторення цього. Отже, насправді мене дещо втішає ринок, який робить зараз перерву», - сказав він у п’ятницю в передачі «Нація, що торгує» на CNBC. «Це здоровий розвиток подій».

«Було неприємно бачити, що на п'ять акцій припадає 25% ринкової капіталізації S&P 500», - сказав Ярдені. «Але це ті акції, які фактично зараз виправляються і вони ведуть до зниження на ринку».

Ярдені очікує, що зниження триватиме дні, а не тижні чи місяці, склавши 10-15% в термінах фондових індексів і розпочне «ротацію» в акціях.

Коментар. У нашому вчорашньому огляді були наведені графіки колосального росту боргу США (це ще не враховуючи «стрибок» цього року та ріст наступного) та «пікового» росту активів балансу ФРС. За таких умов та динаміки цих показників, видається, що значне зниження фондових індексів США зараз просто неможливе. І навіть неможлива суттєва «нормалізація», приведення до «розумних» значень ринкової оцінки цін акцій компаній високих технологій, і найбільш «абсурдного» випадку - Tesla.

Повертаючись до місцевого ринку акцій

Вчора індекс Української біржі, як вже зазначалось на початку огляду, сильно знизився і майже зі свого локального максимуму відразу «впав» до свого попереднього локального мінімуму. За простою логікою продовження його вже «відпрацьованого» бокового руху у вузькому коридорі останніми місяцями сьогодні він мав би «однозначно» зрости. Певною «перепоною» на цьому шляху може стати вплив негативної корекції на фондовому ринку США, яка триває. Хоча, слід враховувати ціни місцевих українських акцій останнім часом рухаються більше під впливом зміни власних фінансових показників, новин відносно них. Тож, ставлячи більше на ріст, слід зробити застереження.




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 8 сентября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду