Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 08.05.2024 06:03
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 11 сентября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1290,560%

На сьогодні термінових новин для учасників місцевого фінансового ринку немає. Однак є важливі повідомлення про зростання захворюваності на COVID-19 в Україні та затримки в приїзді місії МВФ в Україну для перегляду програми stand-by. Дайджест фінансових та економічних новин після огляду ситуації на фінансових ринках.

З ринкової інформації слід звернути в першу чергу увагу на зниження на фондовому ринку США. Поки там рух відбувається без значного «провалу», як і слід було чекати.

Як вже зазначалось в наших попередніх оглядах, переважна більшість фахівців сходиться в тому, що поточна «здорова» негативна корекція на цьому ринку буде обмеженою - 10-15%, і нетривалою по часу, незважаючи на неадекватно високу поточну ринкову оцінку ринку акцій США та особливо цін окремих акцій.

В кінці ринкового огляду окрема інформація по поточній ринковій оцінці основного фондового індексу США S&P 500 у різних «мірах» оцінки.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось. Це вже сімнадцять торгових днів без його зміни поспіль.

На біржі ПФТС минулого дня, як і в два останні торгові дні, відбулась одна угода з акціями - з «не індексними» акціями банку «Південний» по безадресним заявкам.

Вчора індекс Української біржі знизився на 0,2% після росту на 0,4% днем раніше. Наразі індекс Української біржі «на півдорозі» між своїми локальними мінімумами та максимумами. Індекс до вчора зростав від свого чергового локального мінімуму. В останні місяці індикатор рухається у вузькому діапазоні, чітко позначивши «боковик». Природа цього проста – учасники місцевого ринку акцій чітко визначились з діапазоном цін основних місцевих акцій і немає факторів, які б суттєво змінили їх думку.

Вчора на Українській біржі відбулось дев’ять угод з акціями трьох емітентів.  Результати вчорашніх торгів акціями на Українській біржі представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Звертає на себе увагу велика за обсягом вчорашня угода на 10 мільйонів гривень з акціями Райффазен Банк Аваль.

Якщо говорити про зниження індексу Української біржі учора, до чого можуть бути запитання через вчорашнє зростання цін індексних компаній, то причиною цього, в першу чергу стало значне просідання цінових «стаканів» акцій «Укрнафти» вчора близько 14-ої години. Методика розрахунку індексу і змін цін індексних акцій різняться.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 10.09.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,41

+0,6%

12 300

1

-

-

«Укрнафта»

117,8438

+0,7%

37 710

4

119,0000

-9,4%

Разом

50 010

5

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  10.09.2020.

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Райффайзен Банк Аваль

0,4003

11 297 760

2

«Центренерго»

5,40

63 585

2

Разом

11 362 345

4

Крім того, цього четверга без угод на Українській біржі:

·        знизились котирування акцій Миронівського хлібопродукту на 0,1% до 174,75 гривен за акцію;

·        знизились котирування акцій американської компанії Apple на 0,1% до 3 499 гривен за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора ціни на українські державні євробонди в доларах США стабілізувались після зниження і мало змінились, та само як і їх дохідності.

В попередньому ціновому рості і зниженні дохідності українських євробондів відігравав свою ключову роль загальний оптимізм на фінансових ринках, в тому числі і світовому ринку акцій, так само, як і зараз в певному зростанні дохідності євробондів України відіграє свою роль негативна динаміка на американському ринку акцій.

На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність  вчора складала 7,39-7,44%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

Декларовані дохідності ОВДП емітовані в гривні на вторинному ринку вчора знову не змінились. Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною по кривій і складає по пропозиціям 10,95%, як кілька днів раніше. Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Хоча Райффайзен Банк Аваль «показує», що можна придбати «2022 рік» рік при дохідності близько 9,50%, а деякі інші банки ще менше, вчора поторгувавшись можна було купити папери з цим терміном погашення при дохідності 10,0%. По факту дохідність паперів з погашенням у 2025 році зараз складає 11,0%.

Валютний ринок

Курс гривні по відношенню до долара США сьогодні зранку дещо знижується 27,925/27,900 (долара зростає), таким же чином рухається готівковий ринок. По відношенню до євро сьогодні (33,11/33,08), якщо брати вчорашнє закриття – невеликі зміни.

В цілому гривня продовжує слабшати по відношенню до обох валют на проміжку часу місяць.

Світові ринки акцій

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 1,8% (після росту-відскоку на 2,0% днем раніше), індекс Dow Jones втратив 1,45% (після відскоку уверх на 1,60% в середу), індекс NASDAQ минулого дня знизився на 1,99% (після росту на 2,7% попереднього дня).

З недавніх історичних та локального максимумів до сьогодні ці індекси втратили: S&P 500 – 6,75%, Dow Jones – 5,4%, NASDAQ -9,4%.

Ситуація з цим зниженням «контрольована». Зараз знизитись суттєво цим фондовим індикаторам не дадуть незважаючи на їх неадекватно високу оцінку особливо вражаючу в період глибокої економічної кризи. (Про цю оцінку трохи нижче в кінці цього розділу).

Ні найбільш «переоцінений» індекс NASDAQ, ні найбільш  «переоцінена акція» Tesla, ні дуже сильно «переоцінені» акції найбільших зараз за капіталізацією акцій США Apple та Microsoft, які найбільше вплинули на ріст фондових індексів США в 2020 році (та й 2019) не демонструють зараз цінових змін, які б могли вказувати на їх подальший сильний провал, Рис. 1-4.

Графік індексу NASDAQ (поденно) та технічні індикатори:

ковзна середня (50), та смуга Болінжера (20, 2).



Рис.1
Рис.1

Ціна акцій компанії Tesla та технічні індикатори:

ковзна середня (50), та смуга Болінжера (20, 2).



Рис.2

Рис. 2

Ціна акцій компанії Apple та технічні індикатори:

ковзна середня (50), та смуга Болінжера (20, 2).




Рис.3 Рис.3

Рис. 3

Ціна акцій компанії Microsoft та технічні індикатори:

ковзна середня (50), та смуга Болінжера (20, 2).



Рис.4

Рис. 4

Сьогодні ф’ючерси на фондові індекси США непогано зростають, в межах 0,6-1,0% (NASDAQ). Звичайно це зовсім не означає, що ці фондові індикатори за результатами торгів не знизяться. Однак, такі значення ф’ючерсів о цій порі у великій мірі гарантують, що зниження, якщо таке буде мати місце, не стане дуже великим чи буде просто невеликим.

В минулому огляді вказувалось та ілюструвалось те, що причиною зростання на фондовому ринку США (окрім другого фактору – крупної спекуляції) є в пергу чергу дії ФРС по викупу боргових паперів з ринку і у їх емітентів, зростання грошового агрегату М2, і, в тому числі, крім ФРС, за рахунок колосальних поточних витрат державного бюджету США на подолання економічних наслідків пандемії, які привели до дуже великого дефіциту державного бюджету США і колосального зростання державного боргу цієї країни.

Дії ФРС минулі (чи наступні) не дадуть сильно знизитись зараз фондовим індексам США, незважаючи на їх дуже високу поточну ринкову оцінку. Теж саме стосується і окремих найбільш «переоцінених» зараз американських акцій. (Хоча вони і знизяться більше)

Вчора широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 просів на 0,6% (дуже спокійно), композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, майже не змінився (-0,04%).

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 сьогодні знижується на  ще на незначні 0,2%. По великому рахунку індекс STOXX 600, який «вимірюється в євро», практично не змінився з початку червня. І він і при останньому зниженні фондових індексів США не вийшов за свій вузький торговий діапазон з того часу. Ослаблення долара США і укріплення євро в цій відсутності росту раніше відіграли дуже значну роль, так само, як і зворотне допомагає цьому фондовому індикатору теж зараз втриматись і суттєво не знизитись. Інший чинник його стабільності його суттєво менша за американські індекси поточна ринкова оцінка.

Сьогодні індекс MSCI EM зростає на 0,4%.

Оцінка американського ринку акцій.

Поточна оцінка фондових індексів США дуже висока. За мірою P/E форвард (по прогнозним операційним чистим прибуткам на наступні 12 місяців вона наразі складає для індексу S&P 500 21,5, Рис. 5 (тиждень назад - 22,1, переглянуті прогнози прибутків), що дуже багато і «нереально багато» для періоду економічної кризи. Показник близький до максимумів періоду 1999-2001 років.



Рис.5
Рис.5

Поточна ринкова оцінка цього індексу також дуже висока і за мірою розрахункової дохідності «до нескінченності»  (Implied return, IRR) і навіть премії за ризик (розрахункова дохідність індексу мінус дохідність високонадійних довгострокових державних облігацій) Вони за різними оцінками для індексу S&P 500 складають відповідно 5,2-5,5% та 4,5-4,7%, Рис. 6 та Рис. 7 (це різні оцінки різних фахівців станом на 01.09.2020 та 01.08.2020). Тобто інвестувавши кошти в «купівлю» індексу і «тримаючи» його увесь час інвестор отримає 5,2-5,5% дохідності в доларах США. Традиційно середній показник на великому проміжку часу був за різними оцінками 7,5-8,0%, в хороші часи знижуючись до 7,0%, а в часи кризи, як видно на графіках Рис. 6 та Рис. 7 зростаючи до 10,5%. Тобто зараз розрахункова дохідність мала б бути (історично) порядку 9,0% чи хоча б 7,5-8,0%, якщо брати низькі значення дохідності UST, але премію за ризик, яка була до 2020 завжди високою в часи кризи.




Рис.6
Рис.6

Рис.7
Рис.7

Рис. 7

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

COVID-19

В Україні вперше понад 3 тис. нових хворих на COVID-19 за добу.

В Україні черговий рекорд: станом на ранок п'ятниці виявлено 3 144 нових випадки захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19, при цьому 1 128 осіб одужали, 53 раніше хворих померли, свідчать дані, розміщені на сайті Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу Ради нацбезпеки і оборони.

Днем раніше, 10 вересня, повідомлялося про 2 582 нових випадки COVID-19 за добу, при цьому була рекордна кількість видужалих 1 174 особи; 9 вересня був 2 551 інфікований, 8 вересня - 2 411 нових випадків захворювання на COVID-19, 7 вересня було 2 174 хворих. 5 вересня було зафіксовано попередній рекорд захворюваності - 2 836 нових інфікованих за добу.

Найбільшу кількість виявлених випадків COVID-19 за минулу добу зафіксовано в Києві (404), у Тернопільській (302), Одеській (283), Харківській (280), Хмельницькій (198) та Львівській (174) областях.

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) на своєму засіданні в четвер встановила нове епідемічне зонування в Україні з 14 вересня з 14 вересня - Київ потрапив до "помаранчевої" зони.

При цьому Китай за добу виявив лише 37 нових випадків зараження коронавірусом, всі "завезені". І ще для порівняння. В Німеччині при вдвічі більшій кількості населення (83 мільйона в порівнянні з 42 мільйонами в Україні) зараз більш, ніж вдвічі менше нових випадків коронавірусу за добу, ніж в Україні (в середньому 1280 – Німеччина випадків в порівнянні з 2483 – Україна до вчора).

Коментар. Дуже погано. Як вже не раз було написано в наших оглядах одна з основних, якщо не основна причина такої динаміки, окрім іншого, слабка дисципліна громадян України. В цьому випадку вона проявляється в рості захворюваності і її високих рівнів в той час, коли цього ще не має бути. Ще ж тепла погода і лише початок осені. І наслідком такої поведінки, якщо дивитись на економічну складову, є недостатня чи часом погана якість продукції – через низьку технологічну дисципліну на виробництві, що вкрай негативно для оцінки якості робочої сили в Україні та економічного росту країни добробуту її громадян.

Національний банк 3 вересня заявив. «Ключовим ризиком для макрофінансової стабільності, як і раніше, є триваліший термін і поглиблення пандемії коронавірусу та посилення карантинних заходів». «…нова хвиля COVID-19 може стримати споживчий попит і загальмувати пожвавлення в секторах, які орієнтовані на внутрішній ринок, насамперед сектор послуг.»

Посилання: https://bank.gov.ua/ua/news/all/rishennya-oblikova-stavka-2020-09-03

Кількість нових випадків захворювання на коронавірусну хворобу

виявлених за добу в Україні



Рис.8
Рис.8

Фінанси

МВФ нагадує про важливість нової антикорупційної інфраструктури в Україні, не може назвати дату місії для траншу stand-by. Створення ефективної системи протидії корупції було найважливішим елементом взаємодії Міжнародного валютного фонду (МВФ) з Україною останніми роками, заявив представник МВФ Джеррі Райс (Gerry Rice) на брифінгу в четвер, відмовившись безпосередньо коментувати рішення Конституційного Суду стосовно Національного антикорупційного бюро. За його словами, дискусії щодо поточної програми stand-by тривають. "Я не можу надати дати місії щодо першого (її) перегляду", - сказав Райс.

Коментар. Негативно. Слід розібратись, що означає ця заява більш конкретно. Як вже згадувалось в наших оглядах недавно.

***

Чисті міжнародні резерви НБУ (без кредитів МВФ) в серпні збільшилися на 1,9% з 17,474 млрд до 17,812 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем.

З початку року чисті резерви збільшилися на 12,8% з 15,785 млрд доларів. Офіційні резервні активи НБУ ( з кредитами МВФ) в серпні збільшилися на 0,9% з 28,802 млрд до 29,049 млрд доларів.

Коментар. Дуже, що є зростання і помітна величина власних резервів. Але на жаль поки ще їх недостатньо і тому поки є дуже значна залежність від допомоги МВФ.

***

Рада НБУ затвердила Основні принципи грошово-кредитної політики на 2021 рік і середньострокову перспективу. Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Згідно з основними засадами грошово-кредитної політики, в наступному році НБУ буде продовжувати політику таргетування інфляції для забезпечення цінової і фінансової стабільності, а також сприяння сталих темпів приросту ВВП; підтримувати темпи зростання цін в середньостроковій перспективі на рівні 5% з допустимим діапазоном відхилень 1 п.п.; дотримуватися режиму плаваючого курсоутворення і не буде таргетувати досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу.

Новини економіки

Ціни виробників промислової продукції України в серпні 2020 року до попереднього місця (в даному випадку липня 2020 року) зросли на 2,3%. (Ріст в межах України на 2,0% при експорті ріст 3,5%). В липні ціни зросли в тому ж вимірі на 0,4%, а в червні і травні було зафіксовано їх зниження відповідно на 2% і 0,6%, повідомила Державна служба статистики у четвер.

Ціни виробників промислової продукції України в серпні 2020 року до серпня 2019 року знизились на 4,7%. (Зниження в межах України на 6,6%, при експорті ріст 2,0%).

Коментар. До певної міри відобразиться з часовим лагом і на споживчих цінах.

Новини банківського сектору.

У серпні 2020 року кредити банків економіці збільшилися на 0,2% до 1 015,7 млрд гривень. З початку року обсяг кредитів економіці збільшився на 4,5% з 971,9 млрд гривень.

Обсяг гривневих кредитів юрособам за серпень знизився на 0,3% з 433,2 млрд гривень до 431,7 млрд гривень.

Обсяг кредитів бізнесу в іноземній валюті збільшився на 0,5% з 359,5 млрд гривень до 361,2 млрд гривень.

Кредити населенню за серпень збільшилися на 0,9% з 215,2 млрд гривень до 217,2 млрд гривень.

***

У серпні вклади населення в банках скоротилися на 0,5% до 629,4 млрд гривень. З початку року вклади населення в банках зросли на 16,1% з 542,302 млрд гривень.

Гривневі вклади населення в банках у серпні скоротилися на 0,4% до 362,453 млрд гривень. Обсяг валютних депозитів населення в гривневому еквіваленті в звітному місяці скоротився на 0,6% до 266,988 млрд гривень.

***

У серпні процентні ставки за новими кредитами, виданими резидентам (без урахування овердрафту), знизилися на 0,3 п.п. до 11,5% річних, за новими депозитами резидентів - на 0,3 п.п. до 4,4% річних порівняно з липнем.

За даними НБУ, середня процентна ставка за гривневими депозитами (середньомісячна) в серпні для юросіб знизилася на 0,4 п.п. до 4,0%, для фізосіб знизилася на 0,2 п.п. до 9,4%.

Коментар. Додатково слід уточнювати, про які депозити йде мова. Що стосується банківського сектору важливо що процентний спред (між кредитами та депозитами зберігся), а значить прибутковість банків від кредитування (до резервів) теж більш-менш залишилась стабільною і високою. Процентна маржа у 7,1% в середньому по банківській системі є високою і вищою за нормальну. Також до оцінки акцій Райффайзен Банк Аваль. І також до оцінки надійності окремих банків.

Новини інших галузей

Запорізький автомобілебудівний завод (ЗАЗ) оголосив про початок виробництва автомобілів Groupe Renault (Франція) для українського ринку автомобілів. "Запорізький автомобілебудівний завод оголошує про початок виробництва автомобілів Groupe Renault для місцевого ринку. Проєкт реалізується на потужностях у Запоріжжі та стає сильною ознакою відродження автомобільної промисловості в Україні", - сказано в ньому.

Згідно з повідомленням, перед початком проекту ЗАЗ пройшов етап модернізації, щоб відповідати стандартам якості Groupe Renault.

Світові фінансові новини

Вчора відбулось засідання Ради керуючих Європейського центрального банку. Рада ухвалила рішення зберегти базову процентну ставку на рекордно низькому нульовому рівні, повідомила прес-служба регулятора.

Для багатьох учасників світових фінансових ринків засідання – це основна подія тижня.

Після засідання традиційно відбулась прес-конференція керівника ЕЦБ.

Керівництво Європейського центрального банку обговорило зміцнення євро на останньому засіданні, оскільки така ситуація (сильного зростання євро з кінця червня і його значення) стримує інфляцію в Єврозоні, сказала голова ЄЦБ Крістін Лагард в четвер.

Також за словами Лагард, дані що надходять, говорять про впевнене відновлення економіки зони євро, яке в цілому відповідає прогнозам. Зокрема, вона зазначила відновлення внутрішнього попиту. При цьому "невизначеність навколо темпів відновлення зберігається", додала вона.

Слова Лагард призвели до певного локального зростання євро. На думку фахівців в наступний період часу євро по відношенню до долара США буде торгуватись в діапазоні 1,175-1,196, враховуючи негативне ставлення ЄЦБ до курсу 1,20 і в той же час великий набір чинників, який «грає» проти долара США на користь євро.

***

Бувший керівник ФРС Алан Грінспен висловив у вчорашньому інтерв’ю дуже великі побоювання стосовно колосального бюджетного дефіциту США і, як наслідок високої інфляції в США в роки після закінчення поточної економічної кризи.

Повертаючись до місцевого ринку акцій

Вчора індекс Української біржі, як вже зазначалось на початку огляду, зробив невелику паузу в рості від свого локального максимуму. За логікою власної минулої динаміки він сьогодні має продовжити ріст. Чи завадить цьому зниження на американському ринку акцій. Скоріше - ні. Однак, не забуваємо, що ринок є ринок. І тут, звичайно, можливо всяке.




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 11 сентября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду