Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 23.04.2024 18:39
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 18 сентября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1278,05+0,61%

Огляд ринку 2020-09-18

На сьогодні термінових фінансових чи економічних новин для українських учасників фінансового ринку (за вчора та сьогоднішній ранок) немає. Та є новина, яка може бути дуже важливою для тих учасників ринку, які володіють акціями шахтоуправління «Покровське». Це новина про те, що Група "Метінвест" надала Антимонопольному комітету пропозиції щодо зобов'язань в разі отримання контролю над більш 50% активів з видобутку коксівного вугілля групи "Донецьксталь". Можливо, це шанс продати акції шахтоуправління «Покровське» мінори тарними акціонерами за непоганою ціною. Ця шахта насправді доволі дорогий актив.

Новина більш детально разом з іншими новинами в Дайджесті фінансових та економічних новин після огляду ситуації на фінансових ринках.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось. Це вже двадцять другий торговий день без його зміни поспіль з 18.08.2020 - календарний місяць.

На біржі ПФТС минулого дня, відбулись дві угоди з акціями: одна вже «традиційна» угода з «не індексними» акціями банку «Південний» по безадресним заявкам та одна адресна угода з акціями «Центренерго».

Ціна акцій «Центренерго» за цією угодою склала 4,575 гривень за акцію. Обсяг угоди – 29,5 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Вчора індекс Української біржі знизився на 1,1% після росту попереднього дня на 1,6%. Таким чином індикатор УБ минулого дня не досяг свого зовсім недавнього попереднього локального мінімуму, хоча і наблизився до нього.

Вчора на Українській біржі відбулось вісім угод з акціями чотирьох емітентів. Результати вчорашніх торгів акціями на Українській біржі представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 17.09.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,395

-3,4%

79 000

2

0,3950

-3,4%

«Укртелеком»

0,045

-10,0%

47 500

2

-

-

Миронівський хлібо-дукт

174,5

-

1 745

1

-

-

Разом

128 245

5

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  17.09.2020

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Райффайзен Банк Аваль

0,405

44 550

1

«Центренерго»

4,95

99 000

1

Разом

143 550

2

Крім того, цього четверга без угод на Українській біржі знизились на 5,1% котирування акцій американської компанії Apple до 3 384 гривен за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора ціни на українські державні євробонди в доларах США в останні дні стабілізувались і незначно коливались. Вчора було їх зовсім невелике зниження. Відповідно дохідності цих паперів минулого дня незначно зросли. На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність  вчора складала 7,45-7,54%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

В попередньому великому ціновому рості і зниженні дохідності українських євробондів відігравав свою ключову роль загальний оптимізм на фінансових ринках, в тому числі, чи в першу чергу, і світовому ринку акцій. Цей чинник цінової залежності (через співвідношення ризиків інвестування в різні папери) продовжує діяти і зараз.

Світові ринки акцій

Вчора фондові індекси США несильно знизились.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив 0,8%, індекс Dow Jones – 0,5%. Фондовий індекс NASDAQ минулого дня поніс найбільші втрати просівши більше за інші фондові індикатори США - 1,3%, Рис. 1.

Фондовий індекс NASDAQ

Рис.1Рис.1

Найбільших цінових втрат в США минулого дня зазнали дуже і дуже сильно переоцінені зараз акції високотехнологічного сектору.

Вчора ціни акцій компаній Apple та Microsoft знизились відповідно на 1,6% та 1%, Рис. 2. Ціна пайових паперів Amazon втратила 2,25%, а Alphabet - 1,66%. Акції Facebook закрилися по ціні на 3,3% нижче за значення минулого дня, а Netflix - на 2,8%. Ці втрати додали стрімкого падіння Big Tech цього місяця. У вересні Facebook, Amazon, Netflix, Microsoft і Apple знизились щонайменше на 10%.

Ціна акцій компанії Apple

Рис.2Рис.2

Як зазначалось і не в одному з наших попередніх оглядів, зниження на фондовому ринку США має чи може бути лише бути зараз обмеженим, в межах максимум 15% через політику американського центробанку, ФРС, та інші фактори. Повторимо ще одну із наших недавніх тез. Ситуація з цим зниженням на ринку акцій США «контрольована», як абсолютно і ще більше контрольованою вона зараз є на ринку валюти, Рис. 3. Зараз знизитись суттєво фондовим індикаторам США не дадуть, незважаючи на їх неадекватно високу оцінку, особливо вражаючу в період глибокої економічної кризи.

Що стосується фондових індексів інших регіонів.

Минулого дня широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 також знизився, втративши 0,5%, а значення композитного доларового індексу країн, які розвиваються, MSCI EM, понизилось на 0,9%.

З червня індекс STOXX 600 мало змінюється, багато в чому завдячуючи цьому значному посиленню євро в цей період. Зараз цей індикатор знаходиться близько верхньої границі свого торгового діапазону за останні місяці.

Індекс MSCI EM донедавна зростав і зараз цей індикатор знаходиться близько свого піврічного максимуму.

Сьогодні в першій половині дня ф’ючерси на американські фондові індекси S&P 500 та Dow Jones слабко знижуються, а на індекс NASDAQ слабко зростають. Індекс STOXX 600 майже не змінюється просідаючи менше 0,1%, індекс MSCI EM, додає 0,6%. Повторимо знову. «Все під контролем».

Пара євро – долар США. Ніщо не може змістити курс від компромісного вузького  діапазону між найбільшими учасниками з США та побажаннями на обмеження ЄЦБ Рис.3Рис.3

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Європейський Союз і США спільно заявили, що від прозорості обрання глави Спеціалізованої антикорупційної прокурори (САП) залежатиме подальша підтримка України. Про це йдеться в заяві, оприлюдненій у Twitter посольства США в Україні та представництва ЄС в Україні в четвер в зв’язку з рішенням Верховної Ради про призначення членів комісії для вибору спеціалізованого антикорупційного прокурора.

***

Рішення Національного банку України (НБУ) щодо облікової ставки, яка на сьогодні перебуває на рівні 6% річних, залежатимуть від розвитку ситуації з коронавірусом, повідомило правління центробанку під час зустрічі з керівниками установ-членів Форуму провідних іноземних фінансових інституцій (FLIFI) у четвер.

Новини емітентів акції яких торгуються на місцевих біржах та на іноземних фондових біржах

ВАЖЛИВО

Група "Метінвест" надала Антимонопольному комітету пропозиції щодо зобов'язань в разі отримання контролю над більш 50% активів з видобутку коксівного вугілля групи "Донецьксталь". Про це йдеться в повідомленні АМКУ. (Зобов’язання не допускати необґрунтованої відмови від реалізації концентрату коксівного вугілля видобутку шахтоуправління "Покровське" не менше 10% видобутку та застосовувати ринкові ціни суб'єктам господарювання, які не пов'язані відносинами контролю з учасниками концентрації на момент скоєння концентрації). Відповідно до закону "Про захист економічної конкуренції" учасникам концентрацій надана можливість запропонувати пропозиції за зобов'язаннями, які вони готові взяти на себе для усунення негативного впливу й отримання дозволу на концентрацію.

Ця концентрація забезпечує компанії Metinvest BV опосередкований контроль над: ПрАТ "Шахтоуправління "Покровське", ТОВ "Збагачувальна фабрика "Свято-Варваринська", ТОВ "Шахтобудівна компанія" (всі Донецька область).

У серпні 2018 року "Метінвест" купив 24,99% активів з видобутку коксівного вугілля групи "Донецьксталь" за 190 млн доларів.

Коментар. Важливо для міноритарних акціонерів шахтоуправління «Покровське». МАЄ БУТИ обов’язкова оферта ТЕОРЕТИЧНО з НЕПОГАНОЮ ЦІНОЮ ВИКУПУ цих паперів – по ціні «концентрації» - придбання цих акцій новим основним власником, «Метінвестом». (Пункт 4 Статті 65 Закону України «Про акціонерні товариства»).

Цілком можливо, що на наступних і скорих зборах акціонерів шахтоуправління «Покровське». міноритаріям запропонують низьку ціну викупу акцій «Покровського». Однак. після отримання дозволу на концентрацію АМКУ мала б бути опублікована оферта компаній «Метінвесту» для всіх акціонерів товариств з ціною придбання контрольного пакету (чи вищою). І ця ціна має діяти протягом обмеженого проміжку часу для всіх акціонерів «Покровське», якщо вони також вирішать продати належні їм акції. Хоча, звичайно, тут не слід забувати про не такий давній негативний випадок з АТ «Київобленерго».

***

ВР ухвалила в першому читанні законопроект про зниження для аграріїв ставки ПДВ з 20% до 14%.

Це стосується операцій з постачання і ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями: 0102 (велика рогата худоба, жива); 0103 (свині, живі); 0401 (у частині незбираного молока), 1001 (пшениця), 1002 (жито), 1003 (ячмінь), 1004 (овес), 1005 (кукурудза), 1201 (соєві боби), 1204 00 (насіння льону), 1205 (насіння ріпаку), 1206 00 (насіння соняшнику), 1207 (насіння і плоди інших олійних культур), 1212 91 (цукровий буряк).

"Насамперед таке зниження зменшить податкове навантаження на виробників сільгосппродукції, що, у свою чергу, дасть змогу зменшити вартість сировини на суму зниження ПДВ уже для переробників такої продукції, при цьому зниження ставки ПДВ за операціями з реалізації зернових та олійних культур і незбираного молока загалом не призведе до втрат бюджету, оскільки ці товари не реалізуються кінцевому виробнику, який є фактичним платником ПДВ", - повідомив під час презентації законопроекту голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

Коментар. У випадку остаточного прийняття закону його наслідком може бути незначне зростання прибутковості та оцінки акцій Миронівського хлібопродукту за рахунок дещо більших цін реалізації незначної частини кінцевої продукції (на певну частину різниці ПДВ) та менших витрат обігових коштів при реалізації продукції всередині України за рахунок меншого відволікання коштів на податок. Це також стосується, можливо в меншій мірі, і інших аграрних холдингів, акції яких представлені на фондових біржах: «Астарта», «Кернел».

Новини сільськогосподарського сектору

У серпні поголів'я птиці в Україні зменшилося на 4,1% рік до року, виробництво м’яса знизилось 3,8%, молока на 3,1%, яєць зросло на 1,2%.

Поголів'я птиці, станом на 1 вересня 2020 року, за даними Держстату, тис. голів:

01.09.2020

в % до 01.08.2020

в % до 01.09.2019

Поголів'я птиці

244 376,8

98,2

95,9

Поголів'я ВРХ станом на 1 вересня 2020 року, за даними Держстату, тис. голів:

01.09.2020

у % до 01.08.2020

у % до 01.09.2019

ВРХ, загалом:

3 408,2

98,9

93,6

- у тому числі корови

1 768,1

99,6

93,8

Поголів'я свиней на 1 вересня 2020 року, тис. голів:

01.09.2020

в % до 01.08.2020

в % до 01.09.2019

Поголів'я свиней

6 163,1

100,7

98,0

Виробництво м'яса в живій вазі в серпні, за даними Держстату, тис. тонн:

серпень 2020

в % до липня 2020

в % до серпня  2019

Всього

251,0

101,0

96,2

Виробництво яєць в серпні, за даними Держстату, млн штук:

серпень 2020

в % до липня 2020

в % до серпня 2019

Всього

1 452,1

93,8

101,2

Виробництво молока в серпні за даними Держстату, тис. тонн:

серпень 2020

у % до липня 2020

у % до серпня 2019

Загалом

916,3

96,3

96,9

Криза в електроенергетиці

Верховна Рада відхилила урядовий законопроект №3960 щодо внесення змін до закону про бюджет на 2020 рік стосовно надання за рішенням уряду державних гарантій для міжнародного кредитування проектів у сфері електроенергетики.

Відмова Верховної Ради підтримати урядовий законопроект про надання держгарантій під кредити для погашення боргів перед об'єктами ВДЕ ставить під загрозу погашення заборгованості перед виробниками "зеленої" енергетики, вважає асоційований директор, старший банкір департаменту електроенергії Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україна Ольга Єрьоміна. "Це зменшує і шанс на випуск ОВДП, і ще менше шанс, що будуть здійснені платежі за ВДЕ згідно з юридичними зобов'язаннями", - сказала Єрьоміна під час 11-го Енергетичного дня, організованого Європейсько-українським енергетичним агентством у четвер, - "Сподіваюся, Антикризовий штаб завтра щось запропонує".

Державне підприємство "Гарантований покупець" оцінює в 18,8 млрд гривень дефіцит коштів для виконання своїх зобов'язань до кінця 2020 року. Про це заявив директор "Гарантованого покупця" Костянтин Петриковець під час онлайн-форуму "Відновлення після кризи: чи актуальна "Зелена угода" для України?"

Новини емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні.

Фінальний орієнтир прибутковості 7-річних єврооблігацій "Метінвесту" очікуваним обсягом випуску $ 300 млн встановлено на рівні 7,95-8,05%, повідомило Інтерфакс-Україна джерело в банківських колах. Початковий орієнтир становив близько 8,5%, а потім був знижений до 8,25%. Попит на облігації перевищив $ 1,6 млрд.

***

У серпні 2020 року порівняно з липнем 2020 року трубно-колісний холдинг "Інтерпайп" збільшив виробництво труб на 19,9% до 40,7 тис. тонн, повідомлення компанії. У серпні виробництво сталі збільшилося на 13,1% до 64,2 тис. тонн, при цьому виробництво залізничної продукції скоротилося на 0,1% до 14,1 тис. тонн.

У січні-серпні 2020 року виробництво труб скоротилося на 29,8% до 308,3 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року, виробництво сталі скоротилося на 20,5% до 514 тис. тонн, виробництво залізничної продукції скоротилося на 2, 9% до 130 тис. тонн.

Новини інших галузей.

Бізнес закликає залучити міжнародних експертів з управління відходами до законотворчого процесу в цій площині, оскільки сфера управління відходами потребує комплексної реформи й негайного викорінення корупції, повідомив президент Американської торговельної палати (American Chamber of Commerce, АmCham) Андрій Гундер.

***

У серпні 2020 року виробництво автотранспортних засобів на заводах України скоротилося в 5,5 разів до 121 одиниці порівняно з серпнем 2019 року. Комерційні автомобілі в серпні не випускали. Водночас випуск автобусів у серпні зріс на 2,5% до 83 одиниць.

Світові фінансові і економічні новини.

COVID-19

ВООЗ попереджає про "дуже серйозну ситуацію" з коронавірусом в Європі, оскільки кількість виявлених випадків цієї хвороби в день різко зростає. В ряді країн Європи вже посилено «масочний режим» та введені певні обмеження на публічні заходи.

Кількість нових виявлених випадків COVID-19 за добу у Франції до вчорашнього дня та семиденна ковзна середня.

Рис.4Рис.4

Останні економічні дані

США

Після зовсім недавнього значного покращення прогнозів ФРС по економіці США та рівню безробіття в 2020 році, вчорашні не самі важливі економічні дані США були заслабкими.

Кількість первинних звернень за допомогою по безробіттю за тиждень, що закінчився 11 вересня, знизилась до 860 тисяч з 893 тисяч на попередньому тижні. Це гірше, ніж за консенсусними оцінками – зниження до 850 тисяч. Окремо, індекс виробництва Philly Fed Manufacturing знизився до значення 15 у вересні порівняно з 17,2 у серпні. Дані по кількості нових дозволів на будівництво та обсяги будівництва нових житлових будинків в США також не відповідали очікуванням ринку.

Сьогодні очікуються важливі щомісячні дані по настроям споживачів США.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Розмірений рух індексу Української біржі уверх-вниз у вузькому діапазоні, який спостерігався в минулі кілька місяців, в останні дні зараз порушився. Тож сьогодні на початку дня, як і вчора, можна було з приблизно рівною ймовірністю очікувати як росту,  так і зниження індексу Української біржі.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 18 сентября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду