Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 19:15
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 6 октября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1340,98+0,42%

На сьогодні за вчора та станом на сьогоднішній ранок термінових і надважливих фінансових та економічних новин для українських учасників фінансового ринку немає. Дайджест фінансових та економічних новин після огляду ситуації на фінансових ринках.

Світові фінансові ринки позитивно реагують на повернення президента США Дональда Трампа до Білого Дому, де він продовжить лікування від коронавірусу.

В кінці блоку новин є коментар стосовно думок аналітиків фондового ринку відносно впливу результатів наступних виборів в США, які відбудуться трохи менше, як за місяць 3 листопада, на ринки акцій, боргові інструменти, курси валют та ціни на сировину.

Варто звернути увагу на те, що вчора індекс Української біржі підріс на 0,4% і оновив свій тримісячний максимум.

І як практично завжди по вівторкам чи середам (за відсутності у вівторок) огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій, і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.




Рис.1
Рис.1

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні.




Рис.2
Рис.2

Динаміка українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року



Рис.3
Рис.3

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі

за минулий тиждень.



Рис.4
Рис.4

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року.




Рис.5
Рис.5

Зміни за вчорашній день.

Значення індексу ПФТС минулого дня знову не змінилось. Воно незмінне вже більше як півтора місяця, з 18.08.2020.

Вчора на біржі ПФТС відбулась одна угода з акціями. Це була угода з акціями маловідомого ПрАТ "Мелітопольський компресор" по безадресним заявкам на суму 21 тисяча гривень.

Вчора індекс Української біржі підріс на 0,4% і оновив свій тримісячний максимум. Це сталось після його денної паузи – дня без змін минулої п’ятниці.

Цього понеділка на Українській біржі відбулось п’ять угод з акціями трьох емітентів. Результати торгів акціями на Українській біржі минулого дня представлені в двох Таблицях нижче.

Таблиця. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 05.10.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

«Укрнафта»

129

+1,6%

12 900

1

-

-

Миронівський хлібо-дукт

174,5

0,0%

44 745

2

172,0962

-1,4%

Разом

57 645

3

Таблиця. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  05.10.2020

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

5,0

147 375

2

Разом

147 375

2

Також вчора п’ятницю без угод на Українській біржі знизились на 0,1% котирування акцій американської компанії Apple до 3 519 гривен за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора на фоні оптимізму на світових фінансових ринках ціни на українські державні єврооблігації в доларах США зросли. Відповідно їх дохідності знизились. Цього понеділка на «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність складала 8,15-8,20% (в минулу п’ятницю - 8,27-8,33%). Нагадаємо, що двома тижнями раніше дохідність українських єврооблігацій суттєво зросла.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Декларовані дохідності емітованих в гривні ОВДП на вторинному ринку минулого дня не змінились. Нагадаємо, що в позаминулу п’ятницю декларовані дохідності ОВДП несильно підросли і після того не змінювались.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною і складає по пропозиціям зараз 11,35%; «2025 рік» можна придбати при дохідності 11,30%, Рис. 6.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Дещо інші дохідності декларує компанія ICU, також Рис. 6.




Рис.6
Рис.6

Валютний ринок

Гривня продовжує повільно слабшати по відношенню до твердих валют. Вчора вона ще відступила, однак сьогодні зранку дещо – зовсім слабко відіграла свої позиції.

Курс євро по відношенню до долара США на фоні вчорашнього оптимізму на фінансових ринках традиційно підріс. Єдина валюта майже здолала відмітку 1,18. Однак в тому числі під впливом можливих критичних зауважень на цей рахунок сьогодні Глави ЄЦБ Крістін Лагард (а більше під впливом технічних факторів) єдина валюта трохи відступила.

Світові ринки акцій

В понеділок ринок акцій «вітав» повідомлення про те, що президент США Дональд Трампа повернувся до Білого дому.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 1,8%, американський індекс Dow Jones додав майже стільки ж – 1,7%. А фондовий індекс NASDAQ «підскочив» на 2,3% після зниження минулої п’ятниці на 2,2%, Рис. 7.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 минулого дня додав ще 0,8% після росту минулої п’ятниці на незначні 0,2%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM підріс на 0,9%.

Сьогодні ближче до півдня по Києву ф’ючерси на фондові індекси США, які були зранку коло нуля, але трохи і плюсі, слабко просідають втрачаючи від 0,1% до 0,4%. Індекс STOXX 600 також опускається на 0,2%, а індекс MSCI EM навпаки зростає на 0,8%.

Фондові індекси США  S&P 500, Dow Jones та NASDAQ. Графіки денних змін.



Рис.7
Рис.7


ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Політика. Фінанси.

Сьогодні у Брюсселі відбудеться 22-й саміт Україна-ЄС, перший не дистанційний двосторонній саміт Євросоюзу з третьою країною з моменту початку пандемії COVID-19.

***

У Європейському Союзі напередодні проведення саміту Україна-ЄС заявили, що кримінальне переслідування за махінації з Приватбанком є питанням авторитету України у міжнародних партнерів. Про це в понеділок у Брюсселі заявив європейський чиновник високого рангу в ході відеоконференції. Чиновник додав, що у сфері боротьби з корупцією та верховенстві права в Україні "потрібні подальші зусилля".

***

Впливові депутати Європейського парламенту написали відкритого листа лідеру парламентської фракції "Слуга народу" Давиду Арахамії. Лист підписали доповідач ЄП щодо України Міхаель Ґалер, заступник голови парламентської делегації в Комітеті Асоціації України-ЄС Віола фон Крамон і Раса Юкневічене. В анонсі листа зазначено, що його написання зумовлено останніми подіями в Україні, зокрема "призначенням Верховною Радою комісії з відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) за непрозорих обставин".

Коментар. Проблемні питання навколо боротьби з корупцією, а також у випадку з Приватбанком можуть мати негативні наслідки для надання Україні макрофінансової допомоги ЄС. Вони також можуть мати негативні наслідки і для програми України з МВФ.

Для фону. Звільнений на днях Фондом держмайна т.в.о. голови правління АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" Пітер Девіс називає справжньою причиною своєї відставки корупцію в Фонді держмайна. Про це він сказав в коментарі Мінпрому.

***

Національний банк в період з 28 вересня по 2 жовтня скоротив продаж валюти на міжбанківському валютному ринку в 3,1 рази до 51,1 млн доларів.

Новини економіки

79% українських керівників компаній менш впевнені в перспективах довгострокового зростання економіки країни, ніж на початку 2020 року, - аудиторська компанія KPMG на підставі власного опитування. "У світі третина опитаних керівників (32%), визнає, що менш впевнені в перспективах довгострокового зростання світової економіки, ніж на початку року", - також говориться в повідомленні.

Новини банківського сектору

Рада Національного банку України під час зборів 2 жовтня оголосила догану й висловила недовіру першому заступнику глави НБУ Катерині Рожковій і заступнику глави Дмитру Сологубу, повідомляється на сайті регулятора в понеділок.

Глава Національного банку України Кирило Шевченко на засіданні Ради НБУ 2 жовтня голосував за оголошення догани й висловлення недовіри першому заступнику глави НБУ Катерині Рожковій і заступнику глави Дмитру Сологубу, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело в понеділок.

"Обидва рішення є незаконними, у Ради НБУ немає жодних повноважень - виносити догану. Це адміністративні відносини, а вони (Сологуб і Рожкова) не є їхніми підлеглими. Рада не може висловлювати довіру або недовіру посадовим особам – вона може за поданням глави (НБУ або призначити, або звільнити", - вважає джерело.

Воно також зазначило, що подальше рішення щодо роботи Рожкової і Сологуба в центробанку буде за главою регулятора.

"Теоретично, якщо жорстко йти за трудовим кодексом, необхідні дві догани для того, щоб була підстава розірвати трудовий контракт. Але я не знаю, на яких умовах у них підписано контракт", - додало джерело.

***

Наглядова рада державного Ощадбанку призначила з 3 жовтня головою правління фінустанови Сергія Наумова замість Андрія Пишного.

***

У серпні частка кредитів (NPL), які не працюють, в банківській системі скоротилася на 0,07 п.п. до 48,05% порівняно з липнем, повідомлення НБУ.

Станом на 1 вересня загальний обсяг виданих кредитів збільшився на 2,8 млрд гривень з 1,137 трлн гривень (на 1 липня) до 1,139 трлн гривень. З них кредити, які не працюють, становили 547,7 млрд гривень (+520 млн гривень до попереднього місяця).

Новини емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні.

Трубно-колісна компанія "Інтерпайп" повідомила про часткове погашення (викуп) євробондів-2024 на суму $ 32,4 млн (разом з нарахованими відсотками). Уточнюється, що в даний час заборгованість, що залишилася за облігаціями становить $ 81,3 млн.

Новини галузей.

ДП "Гарантований покупець" за підсумками першого аукціону з продажу електроенергії з поновлюваних джерел за двосторонніми договорами продав майже весь запропонований обсяг. Згідно з даними "Української енергетичної біржі", за результатами аукціону ціна продажу склала від 1338,49 грн до 1397,96 грн за МВт-год.

Для порівняння. Середньозважена добова ціна електроенергії на ринку "на добу вперед" (РДВ) в об'єднаній енергосистемі (ОЕС) України станом на 5 жовтня скоротилася на 11,0%, або на 163,5 гривень/МВт-год до 1 323,0 гривень/МВт-год порівняно з 28 вересня.

COVID-19 в Україні

Найбільша в Україні мережа лабораторій "Сінево" інвестувала 300 тис. євро у відкриття спеціалізованого COVID-центру для проведення комплексу досліджень на COVID-19 з окремою лабораторією, яка буде спеціалізуватися винятково на ПЛР-тестуванні до COVID-19. "Потужності лабораторії дозволять виконувати тестування на COVID-19 не тисячами, а сотнями тисяч на місяць, що дозволить істотно поліпшити ситуацію з тестуванням в країні", - прокоментував директор з розвитку "Сінево" Микола Бутенко.

Світові фінансові та економічні новини.

Президент Трамп вчора повернувся з госпіталю, де він проходив лікування, до Білого Дому. Він продовжить лікування від коронавірусу у резиденції президентів США. Стан його здоров’я та самопочуття добрі, повідомили вчора його лікарі.

Однак останнє відео американського лідера показало, що він має ускладнення з диханням. Також посилили сумнівів у стані здоров’я Трампа нещодавнє підтвердження з боку Білого дому, що він буде перебувати під цілодобовою опікою, і повідомлення про те, що всі, хто наближатиметься до президента, повинні будуть носити комплект ЗІЗ (Засобів індивідуального захисту).

Думки та оцінки аналітиків стосовно впливу результатів виборчих перегонів в США на фінансові ринки

Все більше аналітиків та учасників фінансових ринків США на Уолл-Стріт та за «межами вулиці» вважають і дають більше половини шансів на те, що новим президентом США стане Джозеф Байден. Аналітики та економісти обговорюють вплив цієї можливої зміни в Білому домі на поведінку американських фондових індексів.

В якості чинників при зміні влади називають 1) збільшення державних видатків на подолання економічних наслідків коронавірусу (більше позитивно в короткостроковій перспективі для цін акцій) та 2) збільшення ставки корпоративного податку в США з 21% до 26% (більше негативно для цін акцій в трохи більш «розтягнутій» по часу перспективі). Ці фактори також у великій мірі залежать від того, яка партія республіканська чи демократична отримають більшість в Сенаті. Думки різних учасників ринку акцій США розходяться, стосовно ступеню впливу цих чинників на ринок акцій США.

Один з найбільш авторитетних на ринках акцій банків США Goldman Sachs вчора опублікував записку присвячену результатами виборів президента США та проміжних виборів в Конгрес. В ній говориться. «Наші погляди на ринок залишаються в основному проциклічними, що узгоджується з нашим вищезгаданим прогнозом глобального зростання. Хоча блакитна хвиля може мати неоднозначні наслідки для широких американських індексів акцій». «Ми бачимо негатив у вигляді значного збільшення ставки податку на прибуток підприємств до 7 процентних пунктів. Але позитивні наслідки, швидше за все, призведуть до значно більш м’якої фіскальної політики США, зниження ризику відновлення ескалації торгівлі та кращих перспектив зростання світової економіки».

Інші цитати з цього звіту банку. «Ці зрушення мають бути явно позитивними для циклічних секторів, а також фірм, які сплачують більшу частину своїх податків за межами Сполучених Штатів». «Крім того, ми очікували б істотного зростання довгострокових дохідностей державних облігацій, а також підтримки наших постійних прогнозів щодо вищих цін на сировину та слабшого долара США».

***

CNBC задав 30 стратегам фінансових ринків з Азії ряд питань щодо виборів у США та їх поточних інвестицій, пропонуючи їм анонімність в обмін на їхні погляди. Інвестори з Азії різко розділились щодо результатів виборів. Дванадцять аналітиків передбачили перемогу колишнього віце-президента Джозефа Байдена, одинадцять – близькі результати перегонів, а сім вибрали варіант перемоги Дональда Трампа.

***

Крейг Джонсон, головний ринковий технік у Piper Sandler, не бачить значного негативного впливу діагнозу та лікування Трампа на Covid на фондові індекси США. Однак він бачить технічні причини для того, щоб фондовий індекс S&P 500 принаймні на кілька тижнів застряг у бічній торгівлі.




Рис.8
Рис.8

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Після того як індекс Української біржі вчора оновив свій тримісячний максимум сьогодні він знову, як і минулої п’ятниці може взяти певну паузу. Він також може сьогодні і слабко підрости і слабко знизитись. Скоріше за все слід очікувати сьогодні невеликих рухів індикатору УБ цього вівторка. Це думки. А як буде насправді побачимо.




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 6 октября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду