Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 23:52
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 7 октября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1337,13-0,29%

За вчора та станом на сьогоднішній ранок є важливі фінансові та економічні новини для українських учасників фінансового ринку, які однак не вимагають (можливо за рідким виключенням – для когось) термінових дій. Дайджест фінансових та економічних новин після огляду ситуації на фінансових ринках.

З важливого в новинах.

  • Успішний саміт Україна-ЄС.
  • Доволі помітне зростання дохідності ОВДП на вчорашніх первинних аукціонах Мінфіну на 0,2-0,45% порівняно з попередніми аукціонами.
  • Зменшення у вересні міжнародних резервів України на 8,7% до $26,525 млрд через пікові боргові виплати за зовнішніми зобов’язаннями держави. (Тепер вже офіційно – ми повідомляли про це з посиланням майже тижнем раніше).
  • Доручення Кабінету Міністрів Фондові державного майна до 31 березня 2021 року розробити проект рішення про створення компанії на базі державної енергогенеруючої компанії "Центренерго" і державних вугледобувних підприємств.
  • Перервані переговори президента США Дональда Трампа з демократичною партією США в Конгресі про пакет допомоги економіці (на що відразу зниженням відреагували американські фондові індекси і курс євро по відношенню до долару США).
  • Сукупність новин від МВФ, ЄЦБ по стану та перспективам світової економіки, економіки Єврозони, дані по негативній динаміці промислового виробництва в Німеччині в серпні 2020.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС минулого дня знову не змінилось. Воно незмінне вже більше як півтора місяця, з 18.08.2020.

Вчора на біржі ПФТС відбулась одна угода з акціями. Це була угода з акціями АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» по безадресним заявкам.

Ціна пайових паперів розподільчої компанії електроенергетики по цій угоді склала 300 гривень. Обсяг цієї угоди - 450 акцій або 135 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Вчора індекс Української біржі підріс ще на 0,4%, як і днем раніше, і знову оновив свій тримісячний максимум. В останній раз вище значення цього фондового індикатору було 30 червня 2020.

Цього вівторка на Українській біржі відбулось аж тринадцять угод з акціями п’яти емітентів (майже максимальна кількість за останні півроку). Звертають на себе увагу значні за обсягами та кількістю вчорашні адресні угоди з акціями Райффайзен Банк Аваль. Нагадаємо, що 9 жовтня дата складання переліку акціонерів банку для виплати солідних річних дивідендів за минулий рік. Тож схоже, що хтось спішить набути акції ще з дивідендами для отримання непоганої грошової дохідності від інвестицій.

Результати торгів акціями на Українській біржі минулого дня представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 06.10.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,425

+1,1%

42 500

1

0,4250

+2,7%

«Турбоатом»

8,39

+2,3%

4 195

1

-

-

Разом

46 695

2

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  06.10.2020

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Райффайзен Банк Аваль

0,416321

1 569 530

5

«Турбоатом»

8,10

243 000

1

«Центренерго»

5,0

131 200

3

«Донбасенерго»

20,0

50 000

1

Новомосковський трубний

0,400

13,20

1

Разом

1 993 743,2

11

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора ціни на українські державні єврооблігації в доларах США і їх дохідності практично не змінились. Цього вівторка на «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність паперів складала 8,15-8,28%. Нагадаємо, що двома тижнями раніше дохідність українських єврооблігацій суттєво зросла.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Звертають на себе увагу вчорашні чотири угоди з державними єврооблігаціями на Українській біржі. Загальним обсяг вчорашніх угод на УБ з ОЗДП номінованими в доларах США з погашенням 01.11.2028, код ISIN XS1902171757, склав 600 паперів на суму 20,649 мільйонів гривень. Середньозважена ціна єврооблігацій по цим угодам склала 34 415,455 за одну облігацію, або 1 213,735 доларів США при вчорашньому середньому курсі між курсом купівлі та продажу долара США на міжбанку.

Ціна цих паперів в Німеччині наразі складає 108,75 номіналу. Тобто в Україні вони на 11,6% дорожчі. Відповідно їх дохідність суттєво менша, за ті 8,28%, які є за кордоном. Яка ж вона варто порахувати.

Декларовані дохідності емітованих в гривні ОВДП на вторинному ринку минулого дня також не змінились. Нагадаємо, що в позаминулу п’ятницю декларовані дохідності ОВДП несильно підросли і після того не змінювались.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною і складає по пропозиціям зараз 11,35%; «2025 рік» можна придбати при дохідності 11,30%.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку вчора і сьогодні зранку укріпився по відношенню і до долара США і до євро, Рис. 1. Не виключено, що вчорашні аукціони Мінфіну і попередні не зовсім вдалі аукціони спонукають Нацбанк в останні дні продавати більше валюти, щоб зробити ОВДП в гривні більш привабливими. Нагадаємо, що на минулому тижні НБУ суттєво скоротив свої продажі валюти на ринку.

Аналітики сайту minfin.com.ua вважають, що «частково на поведінку валютного ринку впливають і досить хороші результати аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП. Чиновники продали облігацій на загальну суму 7,245 млрд гривень, в тому числі і на $ 135,3 млн. Сьогодні день розрахунків за ці папери і певний дефіцит гривні спрацює на користь нацвалюти».

Посилання: https://minfin.com.ua/2020/10/07/53641332/

Курс євро по відношенню до долара США після вчорашнього рішення Дональда Трампа перервати переговори з демократами минулого дня різко здав і помітно опустився. Однак сьогодні вранці він відновився.





Рис.1
Рис.1

Світові ринки акцій

Фондові індекси США вчора несильно підростали, але після повідомлення про перервані переговори президента США Дональда Трампа з демократичною партією США в Конгресі про пакет допомоги економіці різко знизились, Рис. 2.

В результатів вчора фондові індекс США S&P 500, Dow Jones та NASDAQ минулого втратили від 1,4% до 1,6%, Рис. 2 та Рис. 3.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 минулого дня майже не змінився (+0,07%), а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM підріс ще на 1,2% після росту на 0,9% днем раніше. Фондовий індекс MSCI EM відновлює втрати, які він поніс в другій половині вересня і наближається до своїх після кризових пікових значень.

Індикатор STOXX 600 в останні місяці дуже стабільний в першу чергу через посилення курсу євро, в другу через відсутність в його складі «гарячих» акцій на кшталт акцій компаній високотехнологічного сектору США, Рис. 4.

Сьогодні зранку по Києву ф’ючерси на фондові індекси США підростають в межах 0,4-0,6% (на 0,8% індекс 2000 компаній меншої капіталізації Russell 2000). Індекс STOXX 600 просідає на 0,1-0,2%. Індекс MSCI EM зростає на 0,2%.

Уявляється до виборів в США, які відбудуться 3 листопада, на фондових ринках та ринках валюти не буде різких рухів. Найбільш впливові учасники цих ринків будуть прагнути уникнути можливих звинувачень в спробі вплинути на думку виборців.

Фондові індекси США  S&P 500, Dow Jones та NASDAQ. Часовий проміжок 5 хвилин.



Рис.2
Рис.2

Фондові індекси США S&P 500, Dow Jones та NASDAQ. Графіки денних змін.



Рис.3
Рис.3

Фондові індекси STOXX 600 (Європа), S&P 500 та Dow Jones. Графіки денних змін.



Рис.4
Рис.4

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Політика. Фінанси.

Вчора в Брюсселі пройшов саміт Україна-ЄС. На ньому Україна і Європейський Союз домовилися про подальшу економічну інтеграцію і регуляторне зближення в низці сфер.

На підсумковій прес-конференції Президент Європейського Союзу Шарль Мішель заявив, що Європейський Союз є і залишатиметься найбільшим і найнадійнішим партнером України. Він запевнив, що ЄС хоче поглиблювати відносини з Україною й надалі.

За словами Мішеля, під час саміту сторони обговорили три сфери відносин: COVID-19, Угоду про асоціацію і порядок денний реформ.

Президент України Володимир Зеленський продемонстрував лідерство у просуванні дуже важливих реформ в Україні, особливо земельній, банківській і податковій, повідомив віце-президент Єврокомісії, високий представник Євросоюзу в закордонних справах і з політики безпеки Жозеп Боррель. Разом з тим він заявив, що Європейський Союз не є банком і не роздає гроші просто так, а допомога Євросоюзу Україні пов'язана з виконанням нею реформ.

"Наша угода про асоціацію дуже амбітна й далекосяжна, якої ми ще з жодним партнером не маємо", - додав Боррель.

Президент України Володимир Зеленський вчора у Брюсселі заявив, що не впливає на роботу Національного антикорупційного бюро та його директора Артема Ситника, а нового незалежного керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури буде обрано на прозорому серйозному конкурсі.

«Судячи з брифінгів, які низка чиновників ЄС провела напередодні, на Зеленського в Брюсселі очікували важкі запитання у тому, що стосується боротьби з корупцією та судової реформи. Утім, під час публічної частини на це нічого не вказувало», пише державний німецький інформаційний ресурс «Німецька хвиля» в своєму огляді результатів саміту Україна-ЄС «Зеленський у Брюсселі: як пройшов перший "живий" саміт Україна-ЄС», посилання. https://www.dw.com/uk/zelenskyi-u-briusseli-yak-proishov-pershyi-zhyvyi-samit-ukraina-ies/a-55182012

Фінанси.

Вчора відбулись чергові первинні аукціони Міністерства фінансів України з продажу ОВДП.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 6 жовтня 2020 року, до державного бюджету залучено 7,245 мільярдів гривень (по курсу НБУ), повідомив Мінфін.

З них 3,400 млрд грн або 47% було отримано за рахунок розміщення 3-х випусків ОВДП в гривні. Решта – за рахунок розміщення піврічних ОВДП в доларах США на суму $135,3 млн.

Міністерство фінансів України на аукціонах із розміщення облігацій внутрішньої позики вівторок підвищило ставку відсікання 4-міс. ОВДП з 7% з 7,2%, 12 міс. - 9,5% до 10% і 29 міс. - з 10,5% до 10,95%. Середньозважені ж дохідності зросли відповідно на 0,19%, 0,39% та 0,45% в порівнянні з попередніми аукціонами, Рис. 5.

Саме це, імовірно, дало змогу збільшити обсяги продажу ОВДП в гривні до 3,4 млрд грн з 2,04 млрд грн тижнем раніше.

Мінфін на трьох аукціонах відмовився задовольнити лише одну з 23 заявок на 0,2 млрд грн на купівлю річних паперів під 10,25%.

6-міс. доларові папери було продано з дохідністю 3,39% річних.

Коментар. Як видно Мінфіну довелось уступити «ринку». До цього все йшло. Були: помітне зростання дохідності державних єврооблігацій, ослаблення гривні, певний ріст дохідності ОВДП на вторинному ринку та слабкий попит на ці папери на первинних аукціонах. Є певні проблемні моменти в переговорах з МВФ та помітне зниження міжнародних резервів України.

Та варто зазначити, що обсяги розміщення ОВДП в гривні зросли не так вже й значно. Тож не виключено, що можливий і подальший ріст дохідності цих паперів на первинному ринку.

Зростання дохідності ОВДП на первинному ринку може відобразитись і на подальшому рості дохідності на вторинному ринку державних українських гривневих боргових паперів.

Рис.5
Рис.5

***

Станом на 01 жовтня 2020 року міжнародні резерви України становили 26 525,7 млн дол. США (в еквіваленті), повідомив сьогодні зранку Нацбанк. У вересні вони зменшилися на 8,7% з огляду на проходження періоду пікових боргових виплат за зовнішніми зобов’язаннями держави.

***

У вересні населення продало валюти на 135,5 млн доларів більше, ніж купило, дані НБУ.

COVID-19 в Україні

В Україні станом на ранок середи зафіксовано рекордну кількість нових випадків захворювання коронавірусною хворобою COVID-19 за добу - 4753, одужали 2569 пацієнтів, померли за добу 77 раніше захворілих.

Кількість виявлених випадків коронавірусу в Україні на добу до вчора

(в середньому за тиждень перевищила 4,2 тисячі)



Рис.6
Рис.6

Новини емітентів акції, яких торгуються на місцевих українських фондових біржах.

Кабінет Міністрів доручив Фондові державного майна (ФДМУ) розробити проект рішення про створення компанії на базі державної енергогенеруючої компанії "Центренерго" і державних вугледобувних підприємств до 31 березня 2021 року. Про це свідчить розпорядження Кабміну від 5 жовтня 2020 року № 1215-р.

Зокрема, Кабмін доручив Міністерству енергетики, Фондові держмайна і "Центренерго" до 31 грудня провести інвентаризацію й аудит державних вугледобувних шахт, які перебувають в управлінні Міненерго, і визначити перелік ефективних державних вугледобувних підприємств (шахт) установленою виробничою потужністю не більше 4,2 млн тонн товарної продукції марки "Г" на рік, майно яких може бути внесено до статутного капіталу акціонерного товариства, яке буде створено на базі "Центренерго".

Також Кабмін доручив ФДМУ вжити заходи для припинення чинності договору від 22 грудня 2010 року щодо оренди енергохолдингом ДТЕК шахт держпідприємства "Добропіллявугілля" (Донецька область), а також щодо забезпечення погашення компанією заборгованості з орендної плати і відмови "ДТЕК Добропіллявугілля" від права на отримання компенсації всіх невід'ємних покращень, виконаних під час дії договору оренди, як компенсації державі за дострокове припинення договору оренди.

Крім того, Кабмін доручив Міненерго і "Центренерго" до 25 січня 2021 року забезпечити передання рухомого майна "ДТЕК Добропіллявугілля" у власність держави, яке необхідно для вугледобувної діяльності згідно з переліком, визначеним комісією, відповідно до законодавства.

Коментар. Якщо все буде зроблено добре (вугільні підприємства будуть рентабельні і без боргів), то результат буде позитивним для акцій компанії "Центренерго". Зараз більшість компаній сектору в світі об’єднує вугільну генерацію та видобуток вугілля. Але якщо ці умови не будуть виконані, то буде гірше для ціни акцій компанії.

Новини емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні

Fitch Ratings присвоїло запланованому випуску облігацій Kernel Holding SA на суму 300-350 млн доларів очікуваний пріоритетний незабезпечений рейтинг "BB- (EXP)" з рейтингом зворотності активів "RR4 "(50%), - повідомлення Fitch.

Фінанси найбільших державних компаній України, частина з яких є емітентами єврооблігацій.

  • Міністерство фінансів прогнозує чистий збиток групи Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в розмірі 21,7 млрд гривень у 2021-2023 роках.
  • Міністерство фінансів прогнозує чистий збиток національної енергетичної компанії "Укренерго" у розмірі 26,528 млрд гривень у 2020-2023 роках.

Звіт Мінфіну про фіскальні ризики.

"Моделювання діяльності групи "Нафтогаз" здійснювалося на підставі прогнозів "Нафтогазу" щодо обсягів і цін реалізації продукції в 2020-2023 роках", - йдеться в ньому. Також: "… групою "Нафтогаз" у 2020 році порівняно з 2019 роком очікується значне зниження обсягів реалізації газу всім категоріям споживачів (на 11,2 млрд куб м, або на 37,6%) і в 2021 році - ще на 1,0 млрд куб м, або на 5,5%, порівняно з 2020 роком, зростання обсягів реалізації у 2022 - 2023 роках Групою "Нафтогаз" не передбачається".

Згідно зі звітом, за базовим сценарієм, в 2020 році група "Нафтогаз" отримає чистий збиток в 4,285 млрд гривень, в 2021 році - в 7,6 млрд гривень, у 2022 році - в 5,5 млрд гривень і в 2023 році - в 4,4 млрд гривень.

Згідно зі звітом («в умовах чинних на ринку електроенергії тарифів, які не в повному обсязі покривають витрати» - цитата), за базовим сценарієм, у 2020 році "Укренерго" отримає чистий збиток 15,1 млрд гривень, у 2021 році - 3,6 млрд гривень, у 2022 році - 4,7 млрд гривень та в 2023 році - 3,2 млрд гривень.

Новини банківського сектору

Президент Володимир Зеленський підписав закон про продовження мораторію на стягнення заставленого майна за кредитами в іноземній валюті.

Світові фінансові та економічні новини.

МВФ попереджає про "тривалий підйом" до докризового рівня економіки. Економічна криза 2020 року, можливо, не була такою поганою, як спочатку думав Міжнародний валютний фонд, але шлях вперед буде "важким підйомом", - заявила вівторок керуючий директор Фонду Кристаліна Георгієва під час виступу у Вашингтоні.

Зазвичай МВФ 9-10 жовтня публікує свій регулярний піврічний звіт по стану світової економіки, економіки різних регіонів та країн та базу даних з фактажем та прогнозами, включаючи й Україну.

  • За даними МВФ, світовий державний борг цього року досягне рекордного рівня - 100% ВВП.
  • МВФ застерігає, що будь-які економічні показники протягом найближчих місяців неминуче залежатимуть від того, як розвиватиметься пандемія.
  • Фонд опублікує свої оновлені макроекономічні прогнози через тиждень.

МВФ прогнозував у червні цього року скорочення світового ВВП на 4,9% (валовий внутрішній продукт). Однак світова економіка виявилася ефективнішою, ніж очікували в Фонді у другому та третьому кварталах. Заявляють, що це призведе до "невеликого перегляду вгору" прогнозів зростання економіки. Георгієва пояснила, що кращі результати за очікування були обумовлені "надзвичайними політичними заходами".

«Уряди надали фіскальній підтримці домогосподарствам та фірмам близько 12 трильйонів доларів. І безпрецедентні дії грошово-кредитної політики підтримують потік кредитів, допомагаючи мільйонам фірм залишатися в бізнесі», - сказала вона.

«Ризики залишаються високими, в тому числі через зростання банкрутства та великі оцінки на фінансових ринках. І багато країн стали більш вразливими. Рівень їх боргу зріс через їх фіскальну реакцію на кризу та значні втрати виробництва та доходів », - сказала вона.

***

Вчора президент США Дональд Трамп раптово припинив переговори з демократами про економічне стимулювання. Несподіване рішення Трампа знову викликало занепокоєння у інвесторів щодо ризиків зниження для і без того хиткої економіки США. Це було видно із стрімкого падіння на фондових ринках США, яке, у свою чергу, призвело до припливу грошей для купівлі долара США.

***

Вчора президент ЄЦБ Крістін Лагард заявила що відновлення економіки Європи є неповним, невизначеним, нерівномірним. Лагард також висловила занепокоєння тим, що заходи стримування, які повинні бути вжиті владою, вплинуть на це відновлення. «Отже, замість відскоку V-подібної форми, ми боїмося, що той другий рукав V буде трохи хиткішим», додала Лагард далі.

Лагард повторила, що ЄЦБ дуже уважно слідкує за зміною курсу валют.

***

Промислове виробництво в Німеччині несподівано знизилось 0,2% в серпні порівняно з липнем (скориговані дані на кількість робочих днів та вплив сезонного фактору), повідомив федеральний орган статистики Німеччини Destatis сьогодні в середу. Таким чином, ймовірно, відновлення у виробничому секторі втратило оберти. Очікувалось зростання промислового виробництва в серпні на 1,5%; ріст був 1,2% в попередньому місяці.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Після того як індекс Української біржі вчора знову оновив свій тримісячний максимум сьогодні він знову, як і минулої п’ятниці, може взяти певну паузу. Він також може сьогодні і слабко підрости і слабко знизитись. Скоріше за все слід очікувати невеликих рухів індикатору УБ цієї середи.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 7 октября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду