Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 23:51
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 22 октября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1290,310%

На сьогодні термінових фінансових та економічних новин для українських учасників фінансового ринку за вчора, позавчора та станом на сьогоднішній ранок немає.

Серед важливих чи відносно важливих новин:

·        Інформація по зростанню на 0,1-0,2% дохідності ОВДП в гривні на первинних аукціонах Мінфіну у вівторок.

·        Зростання кількості виявлених випадків захворюваності на COVID-19 до 7 тисяч за добу в Україні і перспектива локдауну через цю хворобу по всій сусідній Польщі.

·        Інформація про підтвердження кредитного рейтингу чотирьох українських державних банків міжнародним рейтинговим агентством Fitch.

·        Публікація днем раніше операційних показників Миронівського хлібопродукту в третьому кварталі 2020.

Дайджест фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

З інформації по ринкам варто звернути увагу на зростання дохідності державних єврооблігацій України.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Індекс ПФТС вчора знизився на зовсім незначні 0,05%.

Це сталось після втрати ним суттєвих 1,5% днем раніше, дня без змін цього понеділка і зниження на 0,2% в минулу п’ятницю.

До цього руху значення індексу ПФТС не змінювалось три торгові дні. А в попередню п’ятницю індекс ПФТС підріс на значимих 2,0%. Перед цим значення індексу ПФТС залишалось незмінним більш, ніж півтора місяця, з 18.08.2020.

Вчора на біржі ПФТС відбулась лише одна угода з акціями. Це була угода по безадресним заявкам з акціями «Донбасенерго».

Ціна пайових паперів енергокомпанії по цій угоді склала 18,00 гривень за акцію. Таким же став і новий біржовий курс цих паперів на ПФТС, який сформувався минулого дня. Обсяг цієї угоди -  1200 акцій або 21,6 тисячі гривень в грошовому вираженні.

Вчора індекс Української біржі підріс на 0,2% після росту на 0,5% днем раніше.

Минулого дня на Українській біржі відбулось шість угод з акціями трьох емітентів. Результати цих угод представлені в Таблицях 1 та 2.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 21.10.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

«Центренерго»

5,1

+1,0%

5 100

1

-

-

Миронівський хлібо-дукт

174,5

+0,0%

1 730

1

-

-

Разом

6 830

2

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  21.10.2020

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

5,001654

302 400

3

«Дніпроазот»

0,300

3500

1

Разом

336900

4

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора ціни на українські державні єврооблігації в доларах США ще знизились, після помітного їх зниження днем раніше. Сьогодні зранку ціни ОЗДП в Німеччині також знижуються – несильно, Рис. 1.

Відповідно їх дохідності зросли і зростають. Минулого дня на «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність складала 8,24-8,31% (в минулу п’ятницю - 8,11-8,12%), Рис. 2.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33





Рис.1
Рис.1

Рис.2
Рис.2

Декларовані дохідності емітованих в гривні ОВДП і в доларах США на вторинному ринку за останні два дні не змінились. До цього на початку тижня по окремим випускам був невеликий ріст. Ріст по угодам був ще в минулу п’ятницю.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною і складає по пропозиціям зараз 11,80% (раніше - 11,60%),

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Однак в розсилках інші банки та інші учасники ринку вказують нижчі дохідності. Хоча при реальних угодах в минулу п’ятницю дохідності були близькими до декларованих РБА.

Валютний ринок

Курс гривні по відношенню до твердих валют стабілізується з дуже слабкими змінами.

Курс гривні на міжбанку вчора укріпився по відношенню до долара США і дещо ослаб до євро на фоні зростання курсу євро по відношенню до долара США. По відношенню до обох валют вчора курс гривні дещо укріпився. Сьогодні зранку він мало змінюється, Рис. 3, Рис. 4.

Якщо взяти довший проміжок часу і середній курс за 10 робочих днів, то видно, що гривня в останні дні по відношенню до напівпари долар - євро майже стабілізувалась, Рис. 4.





Рис.3
Рис.3

Рис.4
Рис.4

Світові ринки акцій

Фондові індекси США вчора слабко знизились приблизно на одну і ту саму величину – в межах 0,2-0,35%, Рис. 5.

Уявляється, що до виборів в США, які відбудуться 3 листопада, на фондових ринках та ринках валюти не буде різких рухів. Найбільш впливові учасники цих ринків будуть прагнути уникнути можливих звинувачень в спробі вплинути на думку американських виборців.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора знизився на 1,3%, переважно через зростання курсу євро, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM підріс ще на 0,3% і вийшов на рівень свого після кризового піку.

Сьогодні зранку по Києву ф’ючерси на фондові індекси США знижуються, приблизно всі однаково, – десь на 0,3%

Індекс STOXX 600 зранку втрачає ще 0,6-0,7%. Індекс MSCI EM знижується на 0,2-0,3% і знову наближається до свого після кризового максимуму.

Фондові індекси США S&P 500, Dow Jones та NASDAQ. Графіки денних змін.



Рис.5
Рис.5

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Цього вівторка відбулись чергові первинні аукціони з розміщення ОВДП.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 20 жовтня 2020 року, до державного бюджету залучено 7,155 млрд. грн. (за курсом НБУ), повідомив Мінфін.

Міністерство фінансів України на аукціонах з розміщення облігацій внутрішньої позики (ОВДП) у вівторок, за два дні до перегляду Нацбанком нинішньої облікової ставки в 6%, підвищило встановлений рівень дохідності за 3-міс. ОВДП з 7,20% до 7,30% і з 12-міс. - з 10,00% до 10,30%.

Середньозважена дохідність зросла відповідно на 0,11% з 7,19% до 7,30% і на 0,22% з 10,00% до 10,22%.

Збільшення дохідності ставок дозволило майже утримати обсяг продажів ОВДП в гривні у порівнянні з аукціонами тижневої давності - 5,66 млрд грн проти 6 млрд грн.

Обсяг продажів річних доларових ОВДП на аукціоні вчора скоротився понад удвічі, ніж на подібному аукціоні місяць тому - до $ 52,67 млн. Дохідність була на рівні колишньої - 3,5%.



Рис.6
Рис.6

***

Фінансовий директор Петер ван Дріл НАК "Нафтогаз України" пояснив рішення відкласти розміщення євробондів компанії реакцією інвесторів на негативні новини з України.

"Коли один інцидент - можна переварити, коли два - це вже складно, коли йде ціла послідовність різних інцидентів, то ринок голосує власними ногами... Всі ці погані новини вплинули на рішення міжнародних інвесторів", - сказав він в експертній дискусії Energy Inside у вівторок.

Серед таких негативних новин та інцидентів ван Дріл, зокрема, назвав відхід голови Нацбанку України і звинувачення Державної аудиторської служби на адресу "Нафтогазу" про втрати на 75,5 млрд грн, які компанія назвала безпідставними.

Водночас фіндиректор зазначив, що попит на єврооблігації був значним.

***

НАК "Нафтогаз України" вважає необґрунтованими озвучені главою Державної податкової служби України Олексієм Любченком багатомільярдні претензії до компанії.

COVID-19 в Україні

В Україні станом на ранок четверга, 22 жовтня, зафіксовано нову рекордну кількість випадків захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19 - 7 053 нових випадки, одужали 2 679 осіб, померли 116, свідчать дані на сайті РНБО.

Днем раніше, 21 жовтня, також було зареєстровано максимальну кількість випадків інфікування COVID-19 (6 719),  і рекордну кількість померлих 141 людина померла, 2 686 одужали. 20 жовтня було 5 469 нових випадків захворювання, при цьому одужали за добу 3 044, а померли 113 раніше захворілих. 19 жовтня повідомлялося про 4 766 хворих за добу, 18 жовтня - про 5 231.

Коментар. Окрім зрозумілих гуманітарних аспектів, це ще ключовий чинник для макроекономічної стабільності в Україні. А також – рівня зміни ВВП та доходів громадян.

Кількість виявлених випадків COVID-19 в Україні за добу



Рис.7
Рис.7

Кількість смертей від COVID-19 в Україні за добу



Рис.8
Рис.8

COVID-19 в Польщі (з проекцією на Україну)

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив у середу, що виступає за розширення зони дії обмежень, покликаних стримати коронавірус, і поширити їх на територію всієї країни, передають європейські ЗМІ.

"Я буду виступати за те, щоб з суботи вся Польща стала "червоною зоною", - заявив прем'єр-міністр в інтерв'ю приватному телеканалу Polsat TV.

Майже половина країни, переважно великі міста і прилеглі райони, вже минулої суботи були оголошені "червоною зоною", де діють суворі обмеження в зв'язку з COVID-19.

Зокрема, в цих районах на дистанційне навчання перевели учнів середньої школи. Також закриті для відвідування фітнес-клуби і басейни. Ресторани закриваються о 21:00 за місцевим часом, заборонено проведення весільних урочистостей.

У "червоній зоні" діють суворі обмеження на кількість людей, яким дозволено одноразово перебувати в магазинах і в громадському транспорті, а також на релігійних богослужіннях.

У Польщі в середу був встановлений добовий рекорд підтверджених випадків інфікування COVID-19: на території країни зареєстрували 10 040 пацієнтів з позитивним тестом на коронавірус.

Раніше Моравецький закликав "усіх, хто може, працювати дистанційно".

Коментар. Важливо, оскільки сусідня Польща близька до України в багатьох сенсах: має близькі показники чисельності населення, густоту проживання, близькі національні та культурні традиції. Тому цей рух може бути передвісником подібного руху в Україні, що далеко не позитивно для більш слабкої української економіки.

Кількість виявлених випадків COVID-19 в Польщі за добу



Рис.9
Рис.9

Кабінет Міністрів України створив міжвідомчу робочу групу з питань координації переговорів із Міжнародним валютним фондом (МВФ), яку очолить урядовий уповноважений із питань управління державним боргом Юрій Буца.

Україна розраховує отримати $700 млн до кінця 2020 року в рамках діючої програми stand-by.

Новини банківського сектору

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило на рівні "B" зі стабільним прогнозом довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) в іноземній і національній валюті чотирьох українських держбанків - ПриватБанку, Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку.

Як зазначено у повідомленні агентства в середу, рейтинги їхньої життєздатності (VR) і підтримки (SRF) також підтверджені на рівні відповідно "b" і "B", при цьому рейтинг SRF відображає думку Fitch про потенційну державну підтримку цих банків, якщо вона знадобиться.

Коментар. Чесно кажучи, якщо дивитись на банки, як на самостійні одиниці, і проігнорувати той факт, що у них велика чи дуже велика частка державних боргових паперів, в першу чергу внесена як поповнення статутного фонду, то видається, що це дуже різні по своїй надійності установи. Це чітко показало і минулорічне стрес-тестування банків. У банків доволі різні операційні показники. Приватбанк має просто чудові показники, «Ощадбанк» та «Укрексімбанк» є проблемними по операційним показникам та самостійній надійності. Вони мають завеликі операційні витрати і необхідне суттєве скорочення їх персоналу. Держава вже цього року збільшила статутних фонд «Укрексімбанку». «Укргазбанк» займає проміжне становище.

Цю негативну «рису» «Ощадбанк» та «Укрексімбанк» частково компенсують збільшеною ліквідністю.

Нижче наведені прекрасні операційні показники «Приватбанку» (ROE - 8,8% колоссальна величина, щоправда вона зменшиться до кінця року принаймні за рахунок річних премій персоналу). Показано формування прибутку банку та в тому ж масштабі та послідовності по тим же статям відповідні операційні грошові потоки (природно в останніх немає ніяких резервів та переоцінок, а в адміністративних витрат - відносно невеликого внеску амортизації).

На початку листопада відбудеться традиційна конференція Fitch «по Україні», цього року дистанційно в форматі вебінару.



Рис.10
Рис.10

Рис.11
Рис.11

Рис.12
Рис.12

Рис.13
Рис.13

Рис.14
Рис.14

Рис.15 
Рис.15

***

Національний банк позбавив першого заступника голови НБУ Катерину Рожкову повноважень з банківського нагляду, повідомлення НБУ. Питаннями банківського нагляду буде опікуватись безпосередньо Голова НБУ Кирило Шевченко.

Відбулася часткова зміна вертикалей підпорядкування і розподілу окремих структурних підрозділів НБУ між ними, а також зміна в розподілі вертикалей підпорядкування між членами правління.

Коментар. Це суттєва новина, оскільки в такому випадку можливо вплив Катерини Рожкової суттєво зменшується. Хоча для неї особисто це, можливо, і полегшення і інша цікава робота з перспективним сектором небанківських установ.

***

Перший український міжнародний банк (ПУМБ) збільшив статутний фонд на 1,5 млрд гривень до 4,8 млрд гривень відповідно до рішення річних загальних зборах акціонерів банку, які пройшли 28 квітня, -  повідомлення банку в системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Збільшення статутного фонду банку відбулося шляхом підвищення номінальної вартості акцій за рахунок спрямування до статутного фонду частини прибутку за 2018 і 2019 роки.

***

Кабінет Міністрів України на засіданні в середу затвердив політику власності НАК "Нафтогаз України" з планом IPO міноритарного пакета.

Заплановане IPO міноритарного пакета на одній із провідних фондових бірж необхідно для отримання державою показника вартості бізнесу та ціни акцій НАК, які будуть об'єктивним показником діяльності компанії.

Коментар. Потенційний емітент акцій на одній із крупних закордонних бірж, як і потенційний емітент акцій і для місцевих бірж (подібно МХП).

Новини емітентів, акції яких торгуються на місцевих та іноземних біржах.

Агрохолдинг "Миронівський хлібопродукт" опублікував свої операційні результати діяльності за 3 квартал та 9 місяців 2020.

У липні-вересні 2020 року МХП реалізував 195,1 тис. тонн курячого м'яса, що на 18% більше, ніж за аналогічний період минулого року, таким чином наздогнавши відставання попередніх кварталів (Це дані без європейського операційного сегменту, які наводяться в звіті окремо).

Згідно з біржовим повідомленням компанії в середу, продаж курятини за підсумками дев'яти місяців зріс на 2% - до 523,76 тис. тонн.

"Продаж... на 2% вище... переважно за рахунок значного збільшення експорту в третьому кварталі 2020 року - на 37% у річному вимірі до 108,47 тис. тонн через збільшення продажу переважно в регіоні MENA (Близький Схід і Північна Африка), а також Африці й СНД", - наголошується в документі.

МХП також пояснює зростання продажу в третьому кварталі скороченням запасів поголів'я, накопиченого в попередні періоди.

Середня ціна продажу курятини в третьому кварталі цього року була на 11% нижче, ніж у третьому кварталі минулого року - $1,36 за кг (без ПДВ), а за січень-вересень - на 9% нижче, $1,34 за кг (без ПДВ).

Зниження цін відбулося і на українському ринку - на 7% у третьому кварталі й на 11% за дев'ять місяців, і на зовнішньому - відповідно 8% і 9%.

Обсяги виробництва м'яса птиці в липні-вересні 2020 року залишилися здебільшого стабільними.

У січні-вересні  PerutninaPtuj (Словенія), що входить до МХП, збільшила продажі м'яса птиці на 54% до 47,8 тис. тонн, готової продукції - на 65% до 28,9 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Таблиця. "Миронівський хлібопродукт". Операційні результати діяльності за

3 квартал та 9 місяців 2020

(Дані без європейського операційного сегменту)




Рис.16
Рис.16

Коментар. В цілому доволі позитивний рух в третьому кварталі і по обсягах продажів і по ціні продукції. Подивимось на фінансові показники 18 листопада. В цьому відношенні важлива динаміка минулих та наступних кілька кварталів грошових потоків компанії через суттєві зміни в цінах на сировину (добрива, паливо, мастильні матеріли), а також, як бачимо з Таблиці, суттєву зміну запасів.

Минулого дня ціна акцій МХП на Лондонській фондовій біржі мало змінилась, слабко просіла з 5,70 доларів США за акцію до 5,68 доларів США втративши 0,35%.

Новини банківського сектору

З початку дії програми "Доступні кредити 5-7-9%" банки видали 4 577 кредитів на 10,8 млрд гривень. З них що 7,9 млрд гривень було видано як рефінансування попередньо отриманих позик, 2,2 млрд гривень підприємці отримали на капітальні інвестиції і 721 млн гривень як антикризові кредити під 3%.

Новини інших галузей.

У вересні 2020 року порівняно з вереснем 2019 року експорт плаского прокату зменшився на 12,2%, або на 23,9 млн доларів, до 172,3 млн, імпорт - збільшився на 8,4%, або на 5,4 млн доларів, до 69,2 млн доларів, Державна фіскальна служба.

Найбільші поставки плаского прокату в вересні були до Туреччини (32,35 млн доларів).

У січні-вересні 2020 року порівняно з січнем-вереснем 2019 року експорт плоского прокату зменшився на 23,8%, або на 508,5 млн доларів, до 1 627,3 млн, імпорт - на 15,9%, або на 87,3 млн доларів, до 462,6 млн доларів.

У вересні 2020 року порівняно з вереснем 2019 року експорт довгомірного прокату зменшився на 79,1%, або на 19,2 млн доларів, до 72,8 млн, імпорт - на 19,8%, або на 6,0 млн доларів, до 24,2млн доларів.

Найбільші поставки довгомірного прокату в вересні були до Росії (18,2 млн доларів).

У січні-вересні 2020 року порівняно з січнем-вереснем 2019 року експорт довгомірного прокату зменшився на 29,6%, або на 353,7 млн доларів, до 839,7 млн доларів, імпорт - на 16,1%, або на 37,0 млн доларів, до 182,9 млн доларів.

***

Січень-червень 2020 року ТОВ "Укрзалізниця" закінчило з чистим збитком у розмірі 8,792 млрд гривень проти прибутку 1,065 млрд гривень за аналогічний період минулого року, звіт Укрзалізниці.

Згідно з ним, в 1-му півріччі 2020 року дохід компанії скоротився на 19,4%, або на 8,58 млрд гривень, до 35,62 млрд гривень порівняно з аналогічним періодом 2019 року.

Після закінчення звітного періоду, в липні, Укрзалізниця здійснила реструктуризацію короткострокової заборгованості на суму 5,45 млрд гривень, з них деноміновано в доларах у розмірі 198 млн доларів і деноміновано в гривні в розмірі 175 млн гривень.

***

Рівень виплат виробникам зеленої "енергетики" у вересні досяг 52%.

ДП "Гарантований покупець" 20 жовтня здійснив платіж виробникам електроенергії за вересень в розмірі 233 млн грн.

"Підприємство продовжує оплачувати електричну енергію, що згенерувала з ВДЕ в вересні. З урахуванням поточного платежу за товарну продукцію вересня сплачено близько 2,4 млрд грн. Рівень розрахунку - 51,5% ", - повідомили Інтерфакс-Україна в прес-службі ДП.

Згідно з даними "ГарПок", з початку 2020 року і станом на 16 жовтня рівень розрахунків по "зеленими" тарифами становить 36,3%.

***

У вересні порівняно із серпнем підприємства зменшили виробництво феросплавів на 0,5%, або на 0,27 тис. тонн до 49,62 тис. тонн, дані порталу Української асоціації виробників феросплавів.

У січні-вересні 2020 року підприємства зменшили виробництво феросплавів на 21,8%, або на 162,7 тис. тонн порівняно із січнем-вереснем 2019 року до 593,8 тис. тонн.

***

Українські сільгоспвиробники станом на 19 жовтня зібрали 62,2 млн тонн основних культур з площі 19,9 млн га, зокрема зернових і зернобобових культур намолочено 47,4 млн тонн з площі близько 12,3 млн га (80% до прогнозу).

Українські сільгоспвиробники станом на 19 жовтня засіяли основні озимі культури площею 6,2 млн га (76% від прогнозу в 8,2 млн га), за тиждень було засіяно 1,1 млн га площі.

***

У січні-вересні 2020 року всі види транспорту перевезли 435,2 млн т вантажів, що на 13,3% менше, ніж у січні-вересні 2019 року, Державна служба статистики.

Вантажообіг зменшився на 16,6% до 210,718 млрд тонно-кілометрів порівняно з січнем-вереснем 2019 року.

Перевезення вантажів залізничним транспортом зменшилися на 4,7% до 223,1 млн т. автомобільним транспортом -  на 24,5% менше до - 136,9 млн тонн вантажів.

***

У січні-вересні 2020 року всі види транспорту зменшили перевезення пасажирів на 40% порівняно з січнем-вереснем 2019 року до 1 899,1 млн пасажирів, Державна служба статистики.

Пасажирооборот у січні-вересні 2020 року зменшився на 54,4% до 37,053 млрд пас.-км.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Після того як індекс Української біржі в останні дні дещо підріс та стабілізувався сьогодні від нього слід скоріше чекати невеликого руху. А от напрямок цього руху видається доволі невизначеним.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 22 октября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду