Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 06:33
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 3 ноября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1339,89+1,87%


На сьогодні для українських учасників фінансового ринку є фінансові та економічні новини, які є важливими; частина учасників може інтерпретувати окремі новини, як відносно термінові.

Короткий перелік основних новин нижче через абзац. Дайджест фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

З ринкової інформації українським учасникам фінансового ринку варто звернути увагу на:

  • Продовження знецінення гривні по відношенню до твердих валют. Є наглядні графіки та цифри в цьому огляді.
  • На суттєвий ріст на світових фондових ринках вчора та сьогодні.

Короткий перелік основних новин для учасників фінансового ринку.

  • В Україні станом на сьогоднішній ранок суботи зафіксовано нову рекордну кількість нових випадків захворювання на COVID-19 за добу - 8 889 особи.
  • Продовжують активно обговорювали недавні рішення Конституційного Суду про скасування е-декларування в Україні.
  • Конституційний Суд України 3 листопада продовжить розгляд справи щодо конституційності закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".
  • Виконання всіх зобов'язань перед МВФ і продовження програми співпраці буде дуже позитивним сигналом і найкращим "заспокійливим" для валютного ринку, -  заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій. З макроекономічної точки зору, ситуація в Україні нині "досить непогана" - Гелетій.
  • Доходи державного бюджету у жовтні 2020 року на 9,8% перевищили плановий показник, що скоротило відставання від плану до 0,9% з 1,5% за підсумками дев'яти місяців.
  • Більшість членів комітету з монетарної політики (КМП) Нацбанку України очікують збереження облікової ставки на рівні 6% до кінця 2020 року з перспективою її підвищення наступного року – протокол засідання КМП.
  • За підсумками жовтня індекс очікувань ділової активності (ІОДА), Національного банку знизився на 1,6 базисного пункту до 45,8 менше 50.
  • Опубліковані квартальні фінансові результати українських банків за третій квартал та 9 місяців 2020 року – доволі непогані для кризи.
  • В цьому огляді наведені графічно операційні показники і їх формування для трьох державних банків. Показники доволі різні, а графіки дуже інформативні. Учасникам ринку має великий сенс на них поглянути.
  • Загальна вартість трьох українських фармацевтичних компаній - "Фармак", корпорація "Артеріум" і "Дарниця" за розрахунками консалтингової фірми Torreya Capital LLC склала 1,6 мільярда доларів США (відповідно по компаніям 756 млн доларів, 483 млн доларів та 360 млн доларів).
  • Сьогодні 3 листопада вибори президента США та проміжні вибори в Конгрес країни – дуже важлива подія для світових фінансових ринків.
  • У Франції за останню добу виявили понад 52,5 тис. випадків зараження коронавірусом COVID-19; в Італії за добу зафіксували 22 253 нових випадки.

І як практично завжди по вівторкам огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графікам опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій, і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.



Рис.1
Рис.1

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні.



Рис.2
Рис.2

Динаміка українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року



Рис.3
Рис.3

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі

за минулий тиждень.




Рис.4
Рис.4
Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року.

Рис.5
Рис.5

За вчора.

Значення індексу ПФТС вчора дещо зросло (+0,1%).

Це після його зниження на 0,2% в минулу п’ятницю і чотири робочих дня без змін до цього.

Вчора на біржі ПФТС відбулась одна угода з акціями. Це була доволі велика адресна угода з акціями Райффайзен Банк Аваль. Її керівники біржі ПФТС порахували ринковою. Така можливість існує згідно з правилами цієї біржі для розрахунку значення індексу біржі.

Ціна пайових паперів банку по цій угоді склала 0,375 гривень за акцію.

Обсяг угоди  -  рівно 3 мільйони акцій або 1 мільйон 125 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Вчора індекс Української біржі підріс на 0,3% після зниження на 0,2% в минулу п’ятницю. По ходу торгів індикатор в минулу непогано підростав, але втратив цей ріст.

В цілому ж на денних графіках видно, що фондовий індикатор УБ в останні дні має невеликі зміни. Це зрозуміло, адже для його змін є дуже небагато драйверів. Квартальна звітність основних місцевих емітентів за третій квартал 2020 року в цілому була без значних змін, з деяким невеликим покращенням, яку ціни акцій якось вже «відпрацювали».

Вчора на Українській біржі відбулась лише одна угода з акціями (після дванадцяти угод з акціями п’яти емітентів в минулу п’ятницю).

Як і вчора на біржі ПФТС, це була адресна угода з акціями Райффайзен Банк Аваль, однак значно менша за обсягом.

Ціна пайових паперів банку по цій угоді склала 0,370 гривень за акцію.

Обсяг угоди  -  рівно 65 тисяч акцій або 24,050 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Ціна акцій Райффайзен Банк Аваль зросла в останні дні через «перевкладання» отриманих від банку дивідендів учасниками місцевого ринку акцій і купівлю ними акцій банку.

Крім згаданої адресної угоди, вчора без угод на Українській біржі.

·        На 1,4% зросли котирування акцій Райффайзен Банк Аваль – до 0,3700 гривень за акцію (як і по адресній угоді).

  • Ще більше знизились котирування акцій Миронівського хлібопродукту – на 2,3% зі 174 до 170 гривень за папір (після їх зниження на 0,3% в минулу п’ятницю).
  • Ще на 0,15% знизились котирування акцій компанії Apple, США (після зниження на 2,65% в минулу п’ятницю).

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулої п’ятниці на Українській біржі не було.

Ціна акцій Миронівського хлібопродукту на Лондонські фондовій біржі на минулому тижні знизилась на 6,0% (після її росту) з 5,86 до 5,50 доларів США за акцію, Рис. 6. Вчора ціна МХП «в Лондоні» підросла на 1,3% до 5,57 доларів США за акцію.

Відповідні ціни в гривні при сьогоднішньому офіційному курсі гривні до долару США 28,58 складають 157,2 та 159,2 гривні за акцію в еквіваленті, що на 9,7% та 6,4% менше від курсу закриття акцій МХП на УБ минулого дня.

Ціна акцій Миронівського хлібопродукту на Лондонські фондовій біржі

6 місяців до 30.10.2020, USD/акцію.




Рис.6
Рис.6

Ціна акцій компанії Apple, США на біржі NASDAQ вчора склала 108,77 доларів США за акцію або 3109 гривень за акцію в еквіваленті. Це на 8,7% менше від котирувань цих акцій на УБ на закриття ринку минулого дня. Багатенько.

Борговий ринок України.

Вчора ціни на українські державні єврооблігації в Німеччині в доларах США ще помітно підросли, причому навіть незважаючи на не позитивні для цін українських боргових паперів новини з України в зв’язку з рішеннями та новими діями Конституційного суду.

Сьогодні зранку ціни на українські державні єврооблігації в Німеччині продовжили хороше зростання (+0,4% до ціни закриття минулого дня).

Відповідно дохідності ОЗДП вчора та сьогодні ще більше знизились. На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США цього понеділка складали 7,97-8,05%, (в минулу п’ятницю їх дохідність складала 8,09-8,12%).

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Декларовані дохідності емітованих в гривні ОВДП сьогодні на вторинному ринку не змінюються. Це після їх росту у минулий та позаминулий четвер і невдалих первинних аукціонів у минулий вівторок.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною і складає по пропозиціям зараз 12,00% (раніше – 11,90%, ще раніше – 11,80% та 11,65%),

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку продовжив вчора та сьогодні зранку продовжив рух вниз, Рис. 7. Вчора це був сильний негативний рух по відношенню до долара США при більш стабільному курсі до євро. Сьогодні зранку це більш сильний негативний рух по відношенню до євро при більш стабільному курсі до долара США через суттєве сьогоднішнє зростання євро.

В цілому динаміка гривні по відношенню до напівсуми долара США та євро на більшому проміжку часу продовжує лишатись негативною з темпом знецінення гривні 4-9% в перерахунку на рік, Рис. 11 та Рис. 9.

Зниження по відношенню до долара США дуже велике. Однак слід враховувати період «спокою» в парі гривня долар США до цього, Рис. 8 та Рис. 10.

Ця інформація важлива для тих, хто приймає рішення у якій валюті інвестувати.

Вчора в нашому огляді було написано наступне: «Індекс відносної сили (The Relative Strength Index, RCI) в парі євро – долар США на чотиригодинному графіку нижче 30. Це свідчить про перепроданість євро та можливість його відскоку. Попереднє недавнє таке падіння спричинило тимчасовий сплеск курс євро, перш ніж євро / долар відновив падіння».

Сьогодні зранку курс євро по відношенню до долара США суттєво зростає і вже наближається до відмітки 1,17.

Крім власне перепроданості євро, ріст відбувається на фоні локального «оптимізму» на фінансових ринках, в першу чергу через суттєве зростання фондових індексів в Європі та США, а також сьогодні Азії, як пишуть оглядачі «перед виборами в США».




Рис.7
Рис.7

Рис.8
Рис.8

Рис.9
Рис.9

Рис.10
Рис.10

Рис.11
Рис.11

Світові ринки акцій

Фондові індекси США вчора підросли після зниження в минулу п’ятницю.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 вчора додав 1,2% (в минулу п’ятницю знизився на 1,2%), Індекс Dow Jones зріс цього понеділка на 1,6% (в минулу п’ятницю знизився на 1,6%),  а індекс NASDAQ вчора додав 0,4% після свого зниження на значні 2,45% в минулу п’ятницю.

Сьогодні зранку по Києву ф’ючерси на фондові індекси США, як і вчора суттєво підростають – від 0,4% (NASDAQ) до 1,2%-1,5% (S&P 500 та Dow Jones) і до 1,8% Russel 2000 – індекс компаній меншої капіталізації США.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, який вчора зріс на 1,6% (в минулу п’ятницю додав 0,2%) сьогодні зранку зростає на помітних 1,4%.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, який в минулу п’ятницю знизився на 1,5%, вчора зріс на 1% і сьогодні зростає ще на 1%.

Таким чином можливо зміниться психологія продавців на ринку акцій і призупиниться чи зупиниться або ж просто значно сповільниться зниження на світових ринках акцій.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

COVID-19 в Україні

В Україні знову побито рекорд інфікованих COVID-19 за добу, захворіло 8 889 людей, померло 157 хворих

Коментар. З суто економічної та фінансової точки зору COVID-19 вирішальний фактор макростабільності в Україні.

Фінанси

Виконання всіх зобов'язань перед Міжнародним валютним Фондом і продовження програми співпраці з МВФ буде дуже позитивним сигналом і найкращим "заспокійливим" для валютного ринку, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" заступник голови Національного банку України (НБУ) Юрій Гелетій у понеділок.

"Наразі важливо виконати всі зобов'язання перед МВФ і продовжити програму співпраці. Це буде дуже позитивним сигналом для ринку. Можливо, навіть найкращим "заспокійливим", - вважає він.

Гелетій додав, що з макроекономічної точки зору, ситуація в Україні нині "досить непогана", зазначивши, що в січні-вересні 2020 року профіцит поточного рахунку платіжного балансу становив $4,2 млрд, або 4% ВВП (тоді як за дев'ять місяців 2019 року дефіцит становив $5,6 млрд або 5,1% ВВП) з огляду на те, що імпорт під час кризи скорочувався значно суттєвіше експорту.

Коментар. Другий по значимості фактор суто економічної та фінансової макростабільності в Україні.

***

Конституційний Суд України (КС) 3 листопада продовжить розгляд справи щодо конституційності закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", свідчить порядок денний суду.

Розгляд справи відбуватиметься у закритому режимі і тому ні Фонд, ні Національний банк України (НБУ) не зможуть бути присутніми на засіданні через закритий характер слухань.

У ФГВФО також відмовилися коментувати можливі наслідки визнання закону "Про систему гарантування вкладів фізосіб" неконституційним, пославшись на ризик отримання звинувачення в тиску на суд.

Коментар. Теж фактор суто економічної та фінансової макростабільності в Україні, складова попереднього.

***

Доходи державного бюджету у жовтні 2020 року становили 77,2 млрд грн, що на 9,8% перевищує плановий показник і на 8,5% - минулорічний рівень, свідчать дані Державної казначейської служби (ДКСУ).

Загалом доходи держбюджету за десять місяців 2020 року становили 842,31 млрд грн, що скоротило відставання від плану до 0,9% з 1,5% за підсумками дев'яти місяців.

Ще краща ситуація із загальним фондом, який за січень-жовтень цього року отримав 720,46 млрд грн, або загалом на 0,2% менше за план, тоді як за підсумками січня-вересня план було недовиконано на 1,5%.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року, доходи держбюджету-2020 за десять місяців зросли лише на 3,9%, зокрема загального фонду - на 1,2%.

***

Залишки коштів на Єдиному казначейському рахунку (ЄКР) на початок листопада 2020 року становлять 15,15 млрд грн, що на 28,8%, або 6,13 млрд грн менше порівняно з показником на початок жовтня, повідомила Державна казначейська служба України (ДКСУ) в понеділок.

Згідно з даними казначейства, роком раніше в цей період залишки на ЄКР були в 3,5 разу вищі - 53,09 млрд грн.

***

Збереження облікової ставки на рівні 6% на зборах 21 жовтня підтримали дев'ять із десяти членів комітету з монетарної політики Національного банку України (НБУ), незважаючи на суттєвий ступінь невизначеності та симетричний баланс інфляційних ризиків, повідомляється на сайті регулятора у понеділок.

Згідно з повідомленням, ще один член комітету висловився за необхідність зниження облікової ставки на 0,25 процентних пункти (п. п.) - до 5,75%, зважаючи на те, що погіршення епідемічної ситуації та можливе введення суворіших карантинних обмежень можуть негативно позначитися на доходах населення, а також суттєво стримати і "без того нерівномірне відновлення внутрішнього попиту та економічної активності".

***

Більшість членів комітету з монетарної політики (КМП) Національного банку України (НБУ) очікують збереження облікової ставки на рівні 6% до кінця 2020 року, незважаючи на прогнозоване зростання інфляційних ризиків, із перспективою її підвищення наступного року, повідомлялось на сайті НБУ у понеділок.

***

Обсяг грошових переказів трудових мігрантів в Україну з-за кордону у вересні становив 1,098 млрд доларів, що на 5,58%, або на 58 млн доларів більше, ніж у вересні минулого року (1,04 млрд доларів).

За січень-вересень обсяг грошових переказів скоротився на 2,5% або 220 млн доларів до 8,48 млрд доларів порівняно з аналогічним періодом минулого року (8,7 млрд доларів).

За даними НБУ, у вересні неформальними каналами до України було переведено 42 млн доларів.

Новини економіки.

За підсумками жовтня індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує з липня 2019 року, знизився на 1,6 базисного пункту (б.п.) до позначки 45,8, повідомлення НБУ.

"…Значення нижче 50 означає, що песимістичні настрої серед бізнесу переважають", - сказано в повідомленні.

Одним із ключових чинників погіршення настроїв є зростання рівня захворюваності на коронавірус (COVID-19).

Саме тому істотно погіршили оцінки власного стану і подальших перспектив підприємства сектора послуг.

Негативними залишаються й настрої в будівництві.

Водночас промисловий сектор очікує на зростання експортних замовлень, хоча загальні оцінки нижчі рівноважний рівень.

Єдиний сектор, де оптимістичні настрої переважають - торгівля.

Торговці позитивно оцінили результати жовтня й очікують на подальше зростання товарообігу.

Новини банківського сектору

Операційні показники державних банків України за 9 місяців 2020 року (без показників «Укрексімбанку), Рисунки нижче.

Коментар. Цей аналіз слід доповнити (перелік в порядку важливості): 1) аналізом формування чистого процентного доходу, 2) аналізом структури активів і її впливом на процентні доходи, 2) аналізом достатності відрахувань до резервів, 4) аналізом структури пасивів і її впливом на процентні витрати, 5) аналізом структури пасивів в сенсі ризиків дефолтів.



Рис.12
Рис.12

Рис.13
Рис.13

Рис.14
Рис.14

Рис.15
Рис.15

Рис.16
Рис.16

Рис.17
Рис.17

***

За позовом Геннадія Боголюбова розпочнеться перше судове провадження в Господарському суді Києва. Колишній співвласник ПриватБанку хоче визнати недійсним договір купівлі-продажу банку державі. Про це повідомляє НВ-Бізнес.

24 листопада Господарський суд Києва під головуванням судді Тетяни Ващенко почне розгляд справи про визнання недійсним договору купівлі-продажу ПриватБанку Міністерству фінансів за 1 грн в процесі націоналізації. Відповідачі у справі - Мінфін, Фонд гарантування вкладів фізосіб і Укргазбанк.

Відзначимо, що аналогічна справа вже розглядається в Господарському суді Києва за позовом основного бізнес-партнера Боголюбова Ігоря Коломойського. Але суддя Людмила Шкурдова, яка розглядала цю справу, 17 жовтня 2019 року призупинила його, до винесення рішення Шостим апеляційним адмінсудом Києва, де 26 листопада розпочнеться розгляд скарги держави на рішення Окружного адмінсуду Києва про скасування націоналізації ПриватБанку.

Коментар. Ще один камінь спотикання у співпраці України з МВФ і чинник потенційної фінансової нестабільності в Україні.

***

Опубліковані квартальні фінансові результати українських банків за 9 місяців 2020 року та третій квартал 2020, який може зацікавити депозитаріїв та дає уявлення про надійність банківської системи на сьогодні в кризу, в тому числі результати:

·        "Альфа Банку" (чистий прибуток 776 млн грн, що в 1,92 рази менше цього показника за аналогічний період 2019 року (1,49 млрд грн). Чистий прибуток за третій квартал 2020 року - 341 млн грн, в 1,7 разів менше, ніж за відповідний період минулого року, 577,45 млн грн).

·        "ОТП Банку" (чистий прибуток за підсумками січня-вересня 2020 року - 1,51 млрд грн, що на 21,9% менше, ніж за аналогічний період 2019 року (1,94 млрд грн). Чистий прибуток за третій квартал 2020 року зріс в 1,4 рази до відповідного показника роком раніше (р / р) - до 924 млн грн).

·        Першого Українського Міжнародного Банку (ПУМБ) (за 9 місяців 2020 року - 2,06 млрд гривень чистого прибутку порівнюється з чистим прибутком ПМБ за аналогічний період докризового 2019 - 1,99 млрд гривень). ПУМБ продовжує збільшувати рівень адекватності капіталу. На кінець третього кварталу 2020 року цей показник досяг 19,64%.

·        "Креді Агріколь Банку" (чистий прибуток (Київ) за підсумками січня-вересня 2020 року склав 680,27 млн ​​грн, що в два рази менше цього показника за аналогічний період 2019 роки (1,33 млрд грн). Скорочення обсягу прибутку за дев'ять місяців поточного року до того ж періоду минулого року обумовлено в тому числі чистим збитком від зменшення корисності фінактивів в розмірі 347 млн ​​грн, в той час як за аналогічний період минулого року банк отримав чистий дохід від відновлення корисності фінактивів в розмірі 123 млн грн.

Повідомляється про значний ріст активів та зобов’язань  більшості з цих банків (на величини порядку 30%) при доволі помірковано рості кредитування – менше, ніж на 10%.

Коментар. В цілому для кризи результати доволі непогані. Загальні результати по банківській системі відомі та вже коментувались та ілюструвались в одному з наших попередніх оглядів.

Новини емітентів, акції яких торгуються на місцевих біржах

Загальна вартість трьох українських фармацевтичних компаній - "Фармак", корпорація "Артеріум" і "Дарниця", які увійшли до рейтингу найбільших фармкомпаній світу "The Pharma 1000", склала 1,6 мільярда доларів. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Рейтинг підготувала консалтингова фірма Torreya Capital LLC.

Згідно з її даними, "Фармак", оцінений в 756 млн доларів, увійшов до списку найбільших фармвиробників Східної Європи, посівши 14 позицію з 18-ти.

При цьому компанія на 659-й позиції в глобальному рейтингу, в той час, як за підсумками 2019 року "Фармак" займав 529-е місце.

Падіння відбулося через глобальне зростання частки Біофарма, яка проводить дослідження на основі великих молекул, за рахунок компаній, орієнтованих на малі молекули.

Корпорація "Артеріум" оцінена в 483 млн доларів, вона знаходиться на 838 позиції.

Фармакологічна компанія "Дарниця" оцінена аналітиками в 360 млн доларів.

У дослідженні наголошується, що "Артеріум" і "Дарниця" в 2019 році не брали участі в рейтингу.

Коментар. На ринку акцій України формально представлені "Фармак" та дві дочки Корпорації "Артеріум" (основний власник Жеваго). Компанія "Фармак" незважаючи на дуже хороші фінансові показники, ріст компанії не викликає інтересу у учасників місцевого ринку акцій по двом причинам: 1) велику ціну акцій встановлену власником компанії на ринку, 2) не менш важливо, контроль основного власника над зміною власності на акції до дрібниць. «Дочки» "Артеріуму" («Київмедпрепарат», «Галичфарм») не викликають інтересу через: 1) трансфертне ціноутворення і штучно низькі прибутки, відсутність вільного грошового потоку, дивідендів, 2) інші негативні особливості їх фінансових показників (наприклад) сильно занижений статутний капітал, що дозволяє «розмивати» сторонніх акціонерів через додаткову емісію акцій, 3) зниження обсягів продажів чи їх слабкий ріст, 4) особливості бізнесу (велику частину державної закупівлі, експорту до країн СНД, 5) персону власника та м’яко кажучи дуже спірне корпоративне управління у всіх структур Жеваго, крім Ferrexpo.

***

Опублікований фінансовий звіт Райффайзен Банк Аваль за 9 місяців 2020 року.

Коментар. Нічого принципово нового в ньому немає. Результати відомі 26 жовтня після публікації оборотно-сальдового балансу банку за вересень. Про них було написано в нашому огляді за 27 жовтня. Однак завдяки публікації легше аналізувати операційні показники банку, включаючи в першу чергу грошові потоки та  формування показників банку.

Наприклад.

Чистий процентний дохід банку за дев'ять місяців зріс на 3,5% р/р (до 5,5 млрд грн), а чисті комісійні - на 2,6% р / р (до 1,89 млрд грн); чистий збиток від модифікації фінансових активів склав 285,88 млн грн.

Активи Райффайзен банку Аваль за січень-вересень виросли на 24,6% - до 103,2 млрд грн, в тому числі грошові кошти та їх еквіваленти збільшилися вдвічі (до 26,48 млрд грн), а кредити клієнтам скоротилися на 6,9% - до 44,08 млрд грн.

Новини енергетики.

Будівництво двох реакторів Хмельницької АЕС коштуватиме 73 млрд гривень і має завершитися в 2026 році. Займатися проектом буде чеська компанія Skoda. Про це в інтерв'ю "Главкому" повідомив виконуючий обов'язки президента ДП "НАЕК" Енергоатом "Петро Котин.

Він зазначив, що у вересні президент своїм указом доручив уряду внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради законопроект про будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС.

15 жовтня фахівці чеської компанії Skoda JS, інституту "Енергопроект" і "Енергоатому" провели нараду з підготовки до будівництва енергоблоків ХАЕС. Також в "Енергоатомі" розраховують взяти кредит на будівництво АЕС в Чеському експортному банку.

Раніше повідомлялося, що Україна планує модернізувати всі АЕС протягом 5 років.

Представник президента в уряді заявив, що 2 енергоблок Хмельницької АЕС передають Польщі в рамках проекту "Енергетичний міст".

Світові фінансові та економічні новини.

Вибори в США

Сьогодні 3 листопада вибори президента США та проміжні вибори в Конгрес країни.

Майже 100 мільйонів американців - 72,3% від загальної кількості голосів за 2016 рік вже проголосували, і явка, за оцінками, перевить 150 мільйонів, що є рекордом. «Ставки не можуть бути вищими», пишуть оглядачі.

Фінансові ринки, як правило, віддають перевагу республіканським лідерам, прихильним до бізнесу, однак чинний президент чинить негативний тиск на міжнародну торгівлю - і може погодитися лише на незначний пакет стимулючих заходів для економіки США. Демократичному претенденту потрібно буде виграти Білий дім, а також Сенат, щоб  мати змогу впровадити щедру угоду про допомогу економіці країни.

За даними проекту Нейта Сільвера FiveThirtyEight, Байден має 89% шансів стати 46-м президентом США і у Демократів є 75% шансів контролю над верхньою палатою. У той час як колишній віце-президент має дуже хорошу перевагу у національних опитуваннях, гонка за Білий дім є набагато більш тісною в штатах, «які коливаються», і які власне вирішують питання виборів.

Усі шість штатів: Байден 50%, Трамп 46%

Арізона: Байден 50%, Трамп 47%

Флорида: Байден 51%, Трамп 48%

Мічиган: Байден 51%, Трамп 44%

Північна Кароліна: Байден 49%, Трамп 47%

Пенсильванія: Байден 50%, Трамп 46%

Вісконсин: Байден 53%, Трамп 45%



Рис.18
Рис.18

Коментар. При певних (близьких) результатах виборів завтра чи післязавтра чи протягом тижня-двох можлива додаткова нестабільність на світових фінансових та валютних ринках.

COVID-19 в Європі

У Франції за останню добу виявили понад 52,5 тис. випадків зараження коронавірусом COVID-19, повідомили у понеділок французькі ЗМІ.

Це більше, ніж днем раніше, оскільки напередодні повідомлялося про 46 тис. нових хворих.

***

Лікарі в Італії за добу зафіксували 22 253 нових випадки зараження коронавірусом, повідомляє в понеділок місцева влада.

Крім того, в італійських лікарнях померли ще 233 пацієнта з коронавірусом.

Італійські ЗМІ зазначають, що в неділю надходили дані про майже 30 тис. заражених. Зниження цього показника в понеділок пов'язано з тим, що в країні провели майже на 50 тис. менше тестів на коронавірус, ніж днем раніше. В середньому в Італії позитивними в останні дні виявляються близько 16% тестів.

Коментар. Ще один (чи не основний) чинник нестабільності на світових фінансових та валютних ринках.

Дефіцит державного бюджету США

Дефіцит державного бюджету США зростає, і він повинен набагато збільшитися із запланованим другим пакетом стимулів для подолання наслідків пандемії.

Додаткові витрати на фінансування пакету повинні відбуватись через випуск більшої кількості казначейських боргових паперів США - але це піднімає питання про те, хто їх купуватиме, враховуючи те, що Китай, який раніше був головним покупцем казначейства, скорочує свої пакети в цих паперах.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

На фоні великого локального оптимізму вчора та сьогодні на світових ринках акцій було б логічним, якби індекс Української біржі сьогодні підріс. Однак ймовірно, що цей рух не буде значним по величині, оскільки фінансові показники місцевих емітентів не підтримують великого росту, індикатор УБ суттєво не знижувався останнім часом, а ціни певних місцевих акцій, як «Центренерго» після публікації більш позитивної квартальної звітності за третій квартал 2020 року вже підросли. Так само вже зросла ціна акцій Райффайзен Банк Аваль на фоні «перевкладання» дивідендів банку учасниками місцевого ринку акцій.





сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50







Настроение рынка на 3 ноября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду