Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 05:52
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 4 ноября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1339,890%


На сьогодні для українських учасників фінансового ринку є значна кількість важливих політичних, фінансових та економічних новини, які є важливими і частина з них відносно термінова для ряду учасників ринку.

Дайджест фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

Та ось основні з них

Однак основне, що рухає вчора та сьогодні ринки акцій та курси  валют – це вибори в США, результат яких поки невизначений. «Гойдалки» на світових фінансових ринках суттєві, з тяжінням до суттєвого росту.

Учасникам боргового ринку України також варто звернути увагу на суттєвий ріст дохідності ОВДП на вторинному ринку після вчорашніх невдалих певних аукціонів Мінфіну.

Також звертає на себе увагу негативний звіт по українському банківському сектору міжнародного рейтингового агентства Standard&Poor's Global Ratings, який відніс її до самого ризикового класу в світі за своєю градацією – 10. Як видається - , не дуже чи просто несправедливо. Але ж, як кажуть в таких випадках, є така думка…

Проблеми з недавніми рішеннями  Конституційного суду України, викликали вчора офіційну негативну реакцію ЄС і залишаються.

Ситуація з COVID-19 в Україні стає загрозливою взагалі, і в тому числі для економіки.

І НКРЕКП затвердила хороші RAB тарифи для «Закарпттяобленерго», акції якої трохи більше року назад при повній бездіяльності відповідних державних органів були примусово викуплені по неадекватно і дуже низькій, просто мізерній ціні 2,0 гривні за папір. Ось такий він місцевий фінансових ринок, ринок акцій України. І ось такий тут захист інвесторів.

Є і інші новини, на які варто звернути увагу, і вони в блоці новин в цьому огляді.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

За вчора значення індексу ПФТС не змінилось. (Це після його слабкого росту позавчора на 0,1%, зниження на 0,2% в минулу п’ятницю і чотири робочих дня без змін до цього).

Минулого дня угод з акціями на біржі ПФТС не було.

Вчора індекс Української біржі підріс на суттєві 1,9%, можливо через значний ріст на світових ринках акцій минулого дня.

Це після його росту на 0,3% позавчора та після зниження на 0,2% в минулу п’ятницю.

Вчора на Українській біржі відбулось дише дві угоди з акціями одного емітента «Цетренерго» (днем раніше лише одна угода з акціями, після дванадцяти угод з акціями п’яти емітентів в минулу п’ятницю). Результати цих угод представлені в Таблицях 1 та 2.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 03.11.2020, обсяги торгів

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  03.11.2020

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

«Центренерго»

5,9

+8,5%

23 600

1

-

-

Разом

23 600

1

Саме дуже значний одноденний ріст ціни акцій «Центренерго» по невеликій за обсягом угоді і став причиною значного росту індексу УБ цього вівторка.

Можливо хтось вирішив, що значне покращення фінансових результатів цієї компанії в минулому кварталі і перехід до прибуткової роботи дає підстави ще «підняти» її ціну з доволі низького рівня через тривалий період збитків та проблем компанії. І, як всі ми розуміємо, раз була угода, то таких учасників принаймні двоє. На днях побачимо, чи інші учасники ринку підтримують цей порив.

Крім цього, минулого дня без угод на Українській біржі підросли на 0,4% котирування акцій «Укрнафти» до рівно 129 гривень за папір.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора ціни на українські державні єврооблігації в Німеччині в доларах США доволі суттєво підросли. Ціна «найдовшої» української державної єврооблігації, яка погашається 15 березня 2033 року, зросла цього вівторка «в Німеччині» на суттєвих 2,1%, Рис. 1.

Дуже імовірно цей ріст був посилений великим ростом світових фондових індексів На нього не влипнули не позитивні для цін українських боргових паперів новини з України з рішеннями Конституційного суду.

Сьогодні зранку ціни на українські державні єврооблігації в Німеччині перейшли до зниження, яке проте невелике (-0,5% для «самого дальнього» паперу), Рис. 1. Що є причиною зниження, чи «техніка» - досягнення цінами недавнього локального піку, чи невизначеність на виборах президента США, сказати важко.

Відповідно вчора дохідності ОЗДП знизились. Вчора на самому «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідності складали 7,69-7,76% (дохідність днем раніше складала 8,09-8,12%, в понеділок -  8,21-8,29%).


Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33


Рис.1Рис.1

ВАЖЛИВО. Після не дуже вдалих вчорашніх аукціонів Мінфіну та зростання дохідності на одному з них сьогодні зранку вже суттєво зросли декларовані ОВДП дохідності на вторинному ринку порівняно з дохідностями, які були вчора, у вівторок, – практично по всій кривій дохідності, крім кількох ближніх дат на продаж і однієї «ближньої» на купівлю. Зростання склало 0,25-0,60% на продаж та 0,50%-1,30% на купівлю –доволі суттєве. Як видно спред суттєво розширився, що також недоброю ознакою для ринку, Рис. 2 та Рис. 3

Це після їх росту у минулий та позаминулий четвер і невдалих первинних аукціонів у минулий вівторок.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною і складає по пропозиціям зараз 12,35% (раніше – 12,00% ще раніше – 11,90%, і ще раніше відповідно – 11,80% та 11,65%), Рис. 2 та Рис. 3.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp Рис.2 Рис.2

Рис.3Рис.3

Валютний ринок

Після певного періоду суттєвого зниження о відношенню до долара США, гривня перейшла вчора та сьогодні до помітного зростання, Рис. 4-6.

Євро по відношенню до долара США демонструє потужні «гойдалки» («качели» на російській), Рис. 7. Вчора він потужно суттєво зріс на фоні росту світових фондових індексів, потім дуже суттєво знижувався, якщо взяти до уваги малий часовий інтервал, як писали, через невизначений результат виборів в США. В останню годину євро знову потужно зростає і знову майже досягає відмітки 1,175, через, як пишуть оглядачі через помітно кращі шанси Джозефа Байдена стати новим президентом США.

Поведінка євро сильно впливає і на пару гривня долар СЩА і на пару гривня – євро.

Рис.4Рис.4

Рис.5Рис.5

Рис.6Рис.6

Рис.7Рис.7

Світові ринки акцій

Як вже зазначалось, фондові індекси США вчора сильно підросли, Рис. 8.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 минулого дня додав 1,8%, індекс Dow Jones підскочив на 2,1%,  а індекс NASDAQ зріс на значні 1,85%, Рис. 8.

Вибори в США, як зазначали оглядачі в цьому рості відіграли свою позитивну роль.

Сьогодні з самого ранку по Києву ф’ючерси на фондові індекси США знижувались, але потім перейшли до непоганого росту (крім індексу компаній меншої капіталізації). Вибори в США тут відіграють свою вирішальну  роль.

Ріст складає від 0,5% (індекс Dow Jones) до 3,1% (NASDAQ), 1,4% - ріст S&P 500 та) і зниження на 0,1% Russel 2000 – індекс компаній меншої капіталізації США.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, який вчора підскочив на 2,3% по причині росту ф’ючерсів, а потім і самих фондових індексів США, сьогодні зростає ще на помітних 1,1%.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, який учора додав 0,55%, сьогодні зростає ще на 0,6%. Рис.8Рис.8

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

COVID-19 в Україні

В Україні станом на ранок середи зафіксовано нову рекордну кількість нових випадків захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19 за добу – 9 524 особи, а також рекордну кількість видужалих – 7 536 осіб, померли 199 пацієнтів, дані на сайті РНБО.

Днем раніше, 3 листопада, було зафіксовано попередню рекордну кількість - 8 889 нових випадків захворювання; 2 листопада було 6 754 хворих, 1 листопада 7 959 нових випадків захворювання.

Кількість інфікованих із початку пандемії на ранок середи становить 420 617 осіб, 7 532 людини - померли від COVID-19, одужали - 168 868.

***

Україна близька до катастрофи через зростання кількості захворілих на COVID-19 – Степанов. Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявляє про критичну ситуацію, що склалася в країні у зв'язку зі зростанням кількості захворілих на коронавірусну інфекцію COVID-19, і наголошує, що легкий сценарій проходження другої хвилі захворюваності вже неможливий.

Рис.9Рис.9

Рис.10Рис.10

***

Конституційний Суд України зняв з порядку денного на 3 листопада справу про конституційність закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", свідчить оновлений порядок денний, розміщений на його сайті.

Відповідну справу він планував розглянути в закритому режимі.

***

У ЄС закликали Україну в найкоротші терміни навести порядок в антикорупційній роботі.

Рішення Конституційного Суду України щодо антикорупційного законодавства має далекосяжні наслідки для всієї антикорупційної роботи, заявив офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби (ЄЗС).

"Рішення також ставить під сумнів низку міжнародних зобов'язань, які Україна взяла на себе щодо своїх міжнародних партнерів, включаючи ЄС", - ідеться в комюніке, поширеному у вівторок у Брюсселі.

"Водночас ми відзначаємо складність ситуації і цінуємо терміновість, з якою президент та уряд хочуть її врегулювати", - йдеться в заяві представника ЄЗС.

Він закликав українську владу "в найкоротші терміни відновити законодавство про електронне декларування активів і відповідні завдання Національного агентства з протидії корупції, а також стабілізувати правовий статус Національного антикорупційного бюро України до 16 грудня як крайнього терміну, встановленого Конституційним Судом".

"Надійна судова реформа, як і раніше, необхідна на благо всіх українців. Ми закликаємо президента, уряд і Верховну Раду працювати разом над пошуком всеосяжного і стійкого рішення. ЄС готовий підтримати наших українських партнерів у цих зусиллях", - запевняють у Брюсселі.

·        Відновлення довіри до судової системи й особливо до КС є сьогодні спільною метою – голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо в телефонній розмові із Зеленським. Букіккіо запропонував експертизу Венеціанської комісії в цій складній ситуації. Він також зазначив, що в будь-якому разі не можна ставити під загрозу такі важливі питання, як наявність Вищого антикорупційного суду, діяльність Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, земельну реформу.

·        Понад 150 народних депутатів поставили підписи під заявою Верховної Ради до суддів Конституційного Суду звільнити свої посади, повідомила заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

·        Розглянутий профільним комітетом Верховної Ради законопроект авторства групи народних депутатів на чолі зі спікером парламенту Дмитром Разумковим є перехідним, але не вирішує глобально кризової ситуації, що виникла після рішення Конституційного Суду України, зазначає голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

·        Ухвалення рішення в Конституційному Суді України (КС) за кворуму 17 замість 12 суддів допоможе повернутися в правове русло, заявляє перший заступник голови парламентського комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин (фракція "Голос"). "Наша вимога... створити умови, за яких КС зможе ухвалювати рішення лише консенсусом, піднявши кворум у КС із 12 до 17 осіб. Такий законопроект уже зареєстровано", - сказав Юрчишин на пленарному засіданні парламенту у вівторок. За словами народного депутата, таке рішення змусить КС працювати законно в рамках Конституції. Ініціаторами законопроекту зазначені 47 народних депутатів фракцій "Слуга народу" і "Голос", зокрема Юрчишин та заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

·        Народні депутати закликали суддів Конституційного Суду України (КС), які підтримали рішення суду від 27 жовтня про визнання неконституційними низки положень антикорупційного законодавства, добровільно піти у відставку. Зазначено, що під час читання заяви до трибуни вийшла більшість депутатів, які перебували в залі.

·        Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилов закликав суддів Конституційного суду України припинити "шантажувати" країну і, зберігши залишки честі, подати у відставку.

·        Партія "Європейська солідарність" не допустить проходження через парламент законопроекту президента України Володимира Зеленського щодо припинення повноважень діючого складу Конституційного Суду, оскільки він за своєю суттю є узурпаторським, заявляє лідер політсили, п'ятий президент України (2014-19) Петро Порошенко.

·        Суддя Конституційного Суду України Ігор Сліденко неодноразово порушував законодавство України, що є неприпустимим не лише для судді КС, а й для будь-якого громадянина України, зазначають в Офісі президента. "По-перше, суддя Сліденко порушив антикорупційне законодавство, а саме несвоєчасно подав повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, що було встановлено під час проведення повної перевірки декларації. Це підпадає під ст.172-6 КУпАП. По-друге, під час розгляду справи він діяв в умовах конфлікту інтересів, що сам визнав", - заявили агентству "Інтерфакс-Україна" в Офісі президента.

·        Голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький переконаний, що ситуацію не слід вирішувати силовими методами, інакше правова держава перестане існувати. І Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький заявляє, що припинення роботи КС може спричинити загрозу територіальній цілісності України.

·        Судова реформа є найнеобхіднішою для України, проте вона не здійснюється, і законопроект №3711 нею не є, зазначає посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен. Фельдгузен зазначила, що законопроект №3711 "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування" сам по собі не є реформою. Посол Німеччини наголосила, що президент України має підтримати проведення судової реформи, навіть якщо вона не завершиться до кінця його президентського терміну.

Фінанси

Вчора відбулись чергові первинні аукціони з розміщення ОВДП. Їх результати навряд чи можна вважати вдалими, хоча  суттєво кращими, ніж тиждень назад.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 3 листопада 2020 року, до державного бюджету було залучено 1,955 млрд. грн., повідомив Мінфін. (тижнем раніше було залучено лише 395,6 мільйонів гривень).

Відбулось лише два аукціони з трьох, причому один із дуже слабенький. Майже всі кошти 1,953 млрд. грн. (або 99,86%) були залученні на першому аукціоні, на якому були розміщені папери з терміном  обігу 119 днів при середньозваженій дохідності 7,50%, на 0,20% вищій за дохідність при розміщенні аналогічних паперів два тижні назад (з терміном  обігу 98 днів – «коротші», пряме порівняння з якими можливо є не зовсім коректним) та на 0,31% вищій за дохідність при розміщенні аналогічних паперів місяць назад, 06.10.2020, 7,19%.

На третьому аукціоні, на якому були запропоновані папери з терміном  обігу рік 1092 дні і який пройшов без зростання дохідності в порівнянні з останнім аукціоном на якому пропонувались папери з близьким терміном обігу, 10,95%, було залучено лише 2,8 мільйонів гривень.

Другий аукціон, на якому були запропоновані папери з терміном  обігу один рік, якщо точніше 357 днів не відбувся. Поданих заявок не було. Орієнтовний рівень дохідності - 10,75% (мінімальний). Це на 0,45% більше, ніж тиждень назад – 10,30%.

Нагадаємо, що у вівторок тижнем раніше другий аукціон, на якому були запропоновані папери з терміном  обігу рік 1 302 дні не відбувся. З 6-и поданих заявок не була задоволена жодна. Мінімальний рівень дохідності, який просили заявники - 11,40%, максимальний – 12,50%. 13.10.2020 розміщення паперів з терміном  обігу 1 133 дні відбулось при середньозваженій дохідності 10,95%.

При цьому ВАЖЛИВО сьогодні зранку вже суттєво зросли декларовані ОВДП дохідності на вторинному ринку порівняно з дохідностями, які були вчора, у вівторок – практично по всій кривій дохідності, крім кількох ближніх дат на продаж і однієї «ближньої» на купівлю. Зростання склало 0,25-0,60% на продаж та 0,50%-1,30% на купівлю –доволі суттєве. Як видно серед розширився, що також недоброю ознакою для ринку.

В останні два місяці ще більше скоротилось від плану відставання Мінфіну по доходам бюджету та видаткам (див. повідомлення нижче). Тож можливо, цей чинник також «грає» на користь того, що Мінфін не позичає кошти при дохідностях, які на його думку зростають занадто сильно.

Коментар. Новини важливі для учасників боргового ринку України, які тепер отримали можливості (і які ще можуть збільшитись в зовсім недалекому майбутньому) по купівлі ОВДП при вищих дохідностях.


Рис.11Рис.11

***

Комітет Верховної Ради з питань бюджету рекомендує парламенту прийняти проект державного бюджету на 2021 рік у першому читанні.

Про це голова комітету Юрій Аристов повідомив у соціальній мережі Facebook.

Проектом бюджетних висновків пропонується збільшити доходи держбюджету на 20,2 млрд гривень і здійснити певний перерозподіл витрат.

Але при цьому Національний банк України попередив про ризик недофінансування доходів державного бюджету на 2021 рік на рівні 65 млрд грн через завищені макроекономічні прогнози, йдеться в рішенні бюджетного комітету ВР за підсумками розгляду проекту держбюджету-2021.

***

«Прес-реліз стосовно апеляційної скарги у справі щодо єврооблігацій у провадженні Верховному Суді Сполученого Королівства,» - Мінфін.

Україна вступила та бере участь у розгляді справи, що стосується доктрини примусу за англійським правом, яка перебуває у апеляційному провадженні у Верховному Суді Сполученого Королівства.

15 червня 2020 року Верховний Суд Сполученого Королівства повідомив Україні та Росії про те, що до винесення Рішення у справі щодо єврооблігацій на суму 3 млрд доларів США, які нібито були випущені Україною у грудні 2013 року, Верховний Суд спочатку розгляне апеляційну скаргу в іншій справі − Пакистан Інтернешнл Ейрлайн Корпорейшн проти Таймз Тревел (Сполучене Королівство) Лтд (справа «Таймз Тревел»). Апеляція у справі «Таймз Тревел» стосується питань існування та сфери правозастосування доктрини примусу «через законний акт» за англійським правом.

Верховний Суд вирішив відкласти винесення Рішення у справі щодо так званих російських єврооблігацій, оскільки аргумент захисту щодо примусу є однією із ліній захисту України проти позову Росії. Отже, Верховний Суд вважає, що його рішення у справі «Таймз Тревел», яким буде уточнено деякі аспекти правової доктрини примусу, може мати певний вплив на те, як він буде діяти, коли прийде час вирішувати апеляцію у справі щодо російських єврооблігацій.

Як Україна, так і Росія (що діє через свою Довірену особу), звернулись до Верховного Суду та отримали дозвіл на вступ у справу «Таймз Тревел», що перебуває на стадії апеляційного розгляду у Верховному Суді. Слухання зазначеної апеляційної справи у Верховному Суді відбулось вчора та сьогодні. Україна та Довірена особа надали Суду свої стислі письмові та усні пояснення.

Коментар. Насправді може виявитись важливим повідомленням через створення прецеденту для справи про 3 млрд. доларів між Україною та Росією.

***

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло майбутньому випуску внутрішніх облігацій міста Київ очікуваний довгостроковий рейтинг "B (EXP)", повідомляється на сайті агентства.

"Рейтинг випуску облігацій Києва перебуває на одному рівні з довгостроковим рейтингом дефолту емітента (РДЕ) міста, оскільки облігації являтимуть собою пріоритетні, незабезпечені зобов'язання, рівні за черговістю виконання з усіма іншими пріоритетними незабезпеченими зобов'язаннями міста", - зазначило Fitch.

Як повідомлялося, на початку вересня міськрада Києва схвалила випуск облігацій на 1,496 млрд грн, який складатиметься з чотирьох серій: "I" - на 600 млн грн із погашенням до 30 березня 2021 року, "J" - 300 млн грн із погашенням до 30 квітня 2021 року, "K" - 296 млн грн із погашенням до 30 липня 2021 року і "L" - 300 млн грн із погашенням до 29 жовтня 2021 року.

Відсоткова ставка за облігаціями - до 11% річних, термін виплати відсотків - щоквартально, крім серії "I", за якою відсотки виплачуватимуться щомісяця.

Емісію облігацій буде здійснено шляхом публічної пропозиції без оформлення проспекту облігацій, місто також має намір відібрати одного андерайтера на всі серії та підписати договір із біржею.

Fitch зазначає, що Київ є столицею України та її економічним і фінансовим центром із чисельністю населення близько 3 млн осіб і валовим міським продуктом майже 23% ВВП країни.

Коментар. Нові хороші можливості для інвесторів (якщо буде публічна пропозиція та вторинний ринок). Дохідність на 1% вище, ніж по державним паперам при тому ж кредитному рейтингу.

***

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's Global Ratings, як і раніше, відносить банківський сектор України до групи 10 за рівнем галузевих і країнових ризиків (Banking Industry Country Risk Assessment, BICRA), ідеться в повідомленні S&P у вівторок. (10- найвищий рівень ризиків)

Згідно з ним, рівень економічного ризику в українській банківській системі є дуже високим у міжнародному контексті.

Аналітики S&P також зазначили, що за останні п'ять років рівень галузевого ризику для українських банків знизився, однак залишається на дуже високому рівні.

"Ми вважаємо, що якість банківського регулювання і нагляду підвищилася протягом останніх п'яти років у період діяльності нового керівництва Національного банку. НБУ прагне зберегти незалежність, незважаючи на політичний тиск, і привести український режим регулювання у відповідність до стандартів ЄС", - також зазначається в повідомленні.

Коментар. 10, найвищий рівень ризиків був для української банківської системи встановлений в 2017 році, але зараз ситуації радикально покращилась для банків України порівняно з тим періодом. Тож дія аналітиків S&P не до кінця зрозуміла. Але, як кажуть на російській, «жираф длинней, ему видней».

Новини емітентів, акції яких торгувались на місцевому ринку акцій (викуплені по обов’язковій оферті).

НКРЕКП схвалила RAB-тарифи для ПрАТ "Закарпаттяобленерго" Сергія Льовочкіна на 2021 рік з урахуванням стимулюючого тарифоутворення на рівні:

  • 280,47 грн / МВт-год для першого класу і
  • 1307,54 грн / МВт- ч для другого класу напруги.

Відповідне рішення прийнято на засіданні регулятора в середу і буде оприлюднене для отримання пропозицій та зауважень з метою остаточного затвердження.

Схвалений тариф вище на 25,37% в порівнянні з діючим тарифом для першого класу напруги, встановленого для "Закарпаттяобленерго" за методикою cost + (223,71 грн / МВт-год), і на 34,65% - в порівнянні з тарифом для другого класу напруги за методикою cost + (971,01 грн / МВт-год).

Прибуток на регуляторну базу активів, створену до переходу на стимулююче регулювання, визначений на рівні 59,7 млн грн.

Регулятор також схвалив інвестиційну програму "Закарпаттяобленерго" на 2021 рік у розмірі 432,7 млн грн.

Згідно з проектом програми, плановий обсяг інвестицій на 2021 рік більше на 63% в порівнянні з 2020 роком

Основними джерелами її фінансування визначена амортизація в розмірі 270,17 млн грн (в поточному році вона склала 180,18 млн грн), а також прибуток в розмірі 137,65 млн грн, що в 13,4 рази перевищує показник, встановлений для 2020 року (10,27 млн грн).

Нагадаємо, що раніше, НКРЕКП 26 серпня затвердила зміни до низки постанов щодо стимулюючого тарифоутворення, встановивши, зокрема, норми доходу на стару базу активів на рівні 3% з умовою реінвестування половини доходу в модернізацію, на нову базу активів - 16,74%.

Влітку 2019 року ТОВ "Енергетична Україна ТВ" довело свій контрольний пакет ПрАТ "Закарпаттяобленерго" до 95,22%.

А далі 25.06.2019 року було наступне оголошення. «Наглядова рада ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ЗАКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО» (код ЄДРПОУ: 00131529) повідомляє, що 25.06.2019 отримала від ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЕНЕРГЕТИЧНА УКРАЇНА ТВ" публічну безвідкличну пропозицію (оферту) про придбання акцій ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ЗАКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО», та у

відповідності до Закону України «Про акціонерні товариства», розміщує наступну інформацію: ПУБЛІЧНА БЕЗВІДКЛИЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ОФЕРТА) про придбання акцій ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ЗАКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО

….

3) відомості про ціну придбання акцій та порядок її визначення:

Ціна придбання акцій ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА

«ЗАКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО» становить 2,00 грн. (дві гривні нуль копійок) за 1 (одну) просту іменну акцію Товариства.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб, кінцевим бенефіціарним власником ТОВ Енергетична Україна ТВ є народний депутат від Опозиційного блоку Юлія Льовочкіна, сестра Сергія Льовочкіна, нардепа від Оппоблока, колишнього глави Адміністрації президента Віктора Януковича.

Опосередковано (через OMBRI Electrical Energy Holding GmbH, OMBRI Electrical Energy Holding Co., Andriana Pias, Bantona Limited, Eleni Mavromati, Symber Ventures, Wilton Services, Bantona limited, Rasica Limited) вона володіє 50% в статутному капіталі Енергетичної України ТВ.

Ще 50% належить громадянину Греції Михайло Кіріакіді, опосередковано через OMBRI Electrical Energy Holding GmbH, OMBRI Electrical Energy Holding Co., Androula Sotiriou, Solso Holdings Ltd, Eeleni Mavromati, Symber Ventures, Bedel Ventures Limited, Eagling Business Ltd, Valia Trustess Limited.

Коментар. Був примусовий викуп акцій цієї компанії основними власниками по абсолютно неадекватній дуже низькій ціні ще на той момент, яка зараз здається мізерною в світлі рішення НКРЕКП. Ось такі реалії України  принаймні зовсім недавнього сьогодення. Ось так держава контролювала ще недавно права мінори тарних акціонерів, І зараз прем’єр-міністр говорить про майбутній ринок акцій в Україні, який в цьому світлі, видається просто добивали (та і зараз добивають) порушуючи майнові права громадян з мовчазної згоди держави і за участі українських судів. Тож і рішення Конституційного суду просто не повинно дивувати.

З цього конкретного приводу конкретна цитата.

«– Щоб ринок капіталу нормально працював, необхідно захистити не лише великих інвесторів, але і міноритарних акціонерів. І процедура викупу акцій міноритаріїв (squeeze-out) може застосовуватися, але в цивілізованій формі, щоб міноритарні акціонери не постраждали.

Але в Україні це узаконений грабунок. Наприклад, ми скуповували свого часу акції «Закарпаттяобленерго» за 8 грн за акцію (на той момент це був десь $1 за акцію). Зараз у нас ці папери примусово викуповують інші акціонери за ціною 2 грн за акцію (за сьогоднішнього курсу – це $0,08). І ми не можемо відмовитися від продажу. Фактично нас позбавили приватної власності на користь навіть не держави, а іншого акціонера».

Зі статті: «Сергій Бродович: «Немає жодного шансу, що цей склад НКЦПФР зробить щось корисне для фондового ринку». Підзаголовок «Голова групи компаній «ТАСК» – про претензії Нацкомісії з цінних паперів, методи роботи з ними, законодавчі «дірки» і настрої трейдерів».

Автор: ПАВЛО ХАРЛАМОВ, 27 СЕРПНЯ 2019, 12:30

Посилання: https://mind.ua/publications/20201264-sergij-brodovich-nemae-zhodnogo-shansu-shcho-cej-sklad-nkcpfr-zrobit-shchos-korisne-dlya-fondovogo-rinku

Тож прем’єр-міністру України, в набагато меншій мірі та Голові Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимуру Хромаєву в набагато більшій варто дуже сильно задуматись, а що вони зробили і роблять зараз, для того, щоб ринок акцій в Україні працював і чи вони робили і роблять достатньо при таких ситуаціях примусового викупу по несправедливій ціні чи просто не робили і роблять взагалі нічого «умиваючи руки» в цьому зв’язку при цьому своєю бездіяльністю просто «убиваючи» чи «добиваючи» місцевий ринок акцій, не тільки сьогоднішній, але й майбутній, про який так гарно зараз говорять.

Новини емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні.

У січні-вересні 2020 група "Метінвест" порівняно з аналогічним періодом 2019 року:

·        збільшила виробництво сталі на 4%, або на 246 тис. тонн до 6,151 млн тонн;

·        збільшила виробництво чавуну на 5%, або на 330 тис. тонн до 6,371 млн тонн;

·        скоротила виробництво готової продукції на 2%, або на 105 тис. тонн до 4,35 млн тонн;

·        збільшила виробництво залізорудного концентрату (загального) на 5%, або на 1068 тис. тонн до 22,817 млн тонн;

·        товарного концентрату на 52% - до 10 701 тис. тонн - в основному за рахунок збільшення виробництва загального концентрату та оптимізації портфеля замовлень на Північному ГЗК (маневр для компенсації зменшення попиту на готову продукцію);

·        збільшила виробництво вугільного концентрату на 3% до 2 250 тис. тонн - за рахунок запуску нових ділянок видобутку;

·        скоротила виробництво коксу на 1%, або на 34 тис. тонн до 3,583 млн тонн.

По готовій продукції 9 міс. 2020 до 9 міс. 2019.

  • Виробництво плоского прокату знизилося на 162 тис. тонн до 3 562 тис. тонн - в основному через зниження виробництва гарячекатаного товстого листа, що було частково компенсовано збільшенням виробництва гарячекатаного рулону завдяки запуску стану 1700 на Маріупольському металургійному комбінаті ім. Ілліча після проведення реконструкції та наявності стійкого попиту на ринку на цей продукт.
  • Виробництво довгого прокату виросло на 50 тис. тонн до 627 тис. тонн, виробництво рейкової продукції зросло на 22 тис. тонн до 50 тис. тонн, а виробництво трубної продукції знизилося на 15 тис. тонн до 111 тис. тонн.

У 3-му кварталі 2020 порівняно з 2-м кварталом 2020 група "Метінвест" значно збільшила обсяги виробництва, в тому числі виробництво:

  • готової продукції а 15%, або на 194 тис. тонн до 1,488 млн тонн завдяки збільшенню портфеля замовлень;
  • виробництво сталі на 22%, або на 396 тис. тонн до 2,188 млн тонн;
  • чавуну на 17%, або на 329 тис. тонн до 2,305 млн т завдяки запуску двох доменних печей на маріупольських комбінатах у травні у зв'язку з відновленням попиту на ринку;
  • знизила виробництво на 11% товарної залізорудної продукції до 4 554 тис. тонн в зв’язку зі збільшення виробництва сталі та готової продукції (загального залізорудного концентрату практично не змінилося порівняно з попереднім кварталом і становило 7 643 тис. тонн);
  • скоротив виробництво коксу на 3%, або на 39 тис. тонн до 1,211 млн тонн в основному через зниження виробництва на Авдіївському КХЗ.

У 2019 група "Метінвест", порівняно з 2018 роком скоротила показник EBITDA на 52%, або на 1,3 млрд доларів до 1,213 млрд доларів і скоротила порівняно з 2018 роком чистий прибуток на 71%, або на 847 млн доларів до 341 млн доларів.

Додатково для довідки:

Таблиця 3. Основні виробничі та фінансові результати групи «Метінвест»

За 6 міс. 2020 порівняно з 6 міс. 2019 Рис.12Рис.12

Коментар. Дуже хороші виробничі результати за третій квартал 2020 року. Можна розраховувати на ріст прибутків холдингу в минулому кварталі, 3 кварталі 2020, порівняно з попереднім кварталом.

За півріччя результати групи була непоганими для великої економічної кризи, кризи перевиробництва в галузі, завдяки «маневру» в сторону сировини та напівфабрикатів.

Новини економіки, галузей (і політики).

Україна та Європейський Союз у 2021 році розпочнуть переговори щодо оновлення Угоди про асоціацію з метою перегляду переліку товарів і послуг, а також їх обсягів, що постачаються на європейський ринок, повідомила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної асоціації Ольга Стефанішина, "…паралельно проводячи процес політичної оцінки виконання Угоди про асоціацію з ЄС", - сказала вона під час онлайн-інтерв'ю "Торгові війни: мистецтво захисту" у вівторок.

***

В уряді України очікують складних переговорів щодо торгівлі металургійною продукцією в рамках оновлення угоди з ЄС і "зеленого" курсу на торгівлю з ЄС, повідомила Ольга Стефанішина.

Коментар. Недавня «Зелена ініціатива» ЄС в цілому і певним фокусом на металургію є серйозною проблемою скорого майбутнього для українських виробників метпродукції через імовірні додаткові мита пов’язані з викидами.

Галузеві новини (новини з впливом на економіку)

У жовтні 2020 року порівняно з жовтнем минулого року продажі нових легкових автомобілів знизилися на 6% до 8,4 тис. одиниць.

***

Міністерство цифрової трансформації України за три-чотири роки з впровадженням спеціального правового режиму для ІТ-галузі "Дія Сіті" планує збільшити обсяг ринку IT-сектора та креативної індустрії до $11-12 млрд.

"За даними Держслужби статистики, законопроект "Дія Сіті" і ця "електронна країна", яку ми створюємо, допоможе нам збільшити вдвічі за декілька років обсяги ринку нашого IT-сектора та креативної індустрії. На сьогодні - це $5 млрд. За три-чотири роки плануємо збільшити до $11-12 млрд обсяг усього року", - сказав віце-прем'єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час брифінгу у вівторок.

Світові фінансові та економічні новини.

Вибори в США.

Зараз підрахунок голосів не закінчився і всі пішли спати.

В президентських перегонах поки несильно лідирує Джозеф Байден, по різним даним маючи 224 чи 238 голосів, в той час як президент Дональд Трамп – 213.

Останній передчасно заявив про свою перемогу.

Дональд Трамп, як і в 2016, здивував результатами значно кращими за опитування. Обидва кандидати впевнені у своїй перемозі на виборах.

Мабуть у колишнього віце-президента США зараз кращі шанси на перемогу.

В той же час, здається Демократи не зможуть отримати більшість у Верхній палаті Конгресу, Сенаті. Тож для них буде певна проблема навіть за умови виграшу Джозефа Байдена.

***

Керівництво соцмережі Twitter приховало повідомлення президента США Дональда Трампа про те, що у нього намагаються вкрасти перемогу.

"Цей твіт містить спірний контент, який може вводити в оману щодо того, яким чином можна взяти участь у виборах або іншому цивільному заході", - йдеться в повідомленні Twitter, розміщеному замість тексту Трампа.

Раніше Трамп написав: "Ми на великій висоті, але вони намагаються вкрасти вибори. Ми ніколи не дозволимо їм зробити цього. Голоси не можуть бути підраховані після закриття виборчих дільниць!" - написав він у Twitter.

"Велика перемога!" - додав Трамп.

Коронавірус

Випадки захворювань на коронавірус все ще продовжують зростати в Європі, проте нових оголошень про локдаун не надходить, що «дає євро перепочинок».

Макроекономічні дані

Дані США: Звіт про роботу приватного сектору ADP за жовтень повинен показати чергове значне збільшення зайнятості. Прогнозується, що індекс менеджерів із закупівель послуг ISM залишиться вище 57, що відображає сильне зростання. Обидва показники служать підказками щодо заробітних плат в несільськогосподарському секторі США, дані по яким будуть опубліковані цієї п’ятниці.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

На фоні великого локального оптимізму вчора та сьогодні на світових ринках акцій було б логічним, якби індекс Української біржі сьогодні також ще підріс. Однак фінансові показники місцевих емітентів не підтримують дуже великого росту. Хоча дуже великий ріст ціни акцій «Центренерго» вчора відбувся частково завдяки публікації більш позитивної квартальної звітності за третій квартал 2020 року. Та чи можна дуже сильно рухати уверх цінами місцевих акцій – все ж питання.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 4 ноября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду