Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 22:58
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 10 ноября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1363,04-1,22%

На сьогодні для українських учасників фінансового ринку є важлива та термінова ринкова інформація, яка є в тому числі наслідком важливих та відповідно термінових новин. Головна з них стосується позитивних результатів випробувань нової вакцини від коронавірусу.

Американські фондові індекси S&P 500 і Dow Jones вчора зросли за підсумками торгів у понеділок, наблизившись до рекордних максимумів, Рис. 1.



Рис.1
Рис.1

Оптимізм учасників ринку пов'язаний з новинами про успіх випробувань вакцини від COVID-19, розробленої американською компанією Pfizer Inc. і німецькою компанією BioNTech, а також з результатами президентських виборів в США, що вказують на перемогу кандидата від Демократичної партії Джо Байдена. (Детальніше в блоці новин після огляду ситуації на фінансових ринках).

Рух призвів по росту європейських фондових індексів та зростання цін на українські єврооблігації (і відповідно зниження дохідності останніх майже до багатомісячних мінімумів, що дуже позитивно). Причому високі ціни на українські державні єврооблігації тримаються і сьогодні. Більш детально в огляді ринків нижче.

Однак подальше зниження індексу долара США і подальше зростання курсу євро не втрималось і валютний ринок повернувся до свого звичного для останнього часового двомісячного проміжку діапазону.

Дайджест фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

І як практично завжди по вівторкам огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графікам опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Дані по зміні українських та світових фондових індексів, результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком і обсяги торгів на Українській біржі за минулі чотири тижні, а також динаміка цін окремих «індексних» паперів відображені на Рис. 2-5.

Зміна українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року. Значення, поряд маленькі графіки.




Рис.2
Рис.2

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.



Рис.3
Рис.3

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі

за минулий тиждень.




Рис.4
Рис.4

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року.



Рис.5
Рис.5


За вчора.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось.

Це вже після 4-х робочих днів без його змін до того, тобто п’ятий торговий день поспіль.

Угод з минулого дня на біржі ПФТС знову не було.

Вчора значення індексу Української біржі вчора також не змінилось.

До цього значення індексу Української біржі після стрімкого зростання в останні дні досягло максимального значення з кінця червня 2020 року.

Очевидно тут мають вплив як зростання на світових ринках акцій, так і деякі позитивні зміни в прибутковості місцевих емітентів в третьому кварталі 2020 року та певні позитивні корпоративні новини, як новина про імовірне скоре урегулювання податкової заборгованості «Укрнафти».

До речі, варто звернути увагу і на вчорашнє подальше подальше зростання ціни акцій «Укрнафти» (так би мовити умовної) по адресній угоді минулого дня.

Вчора на Українській біржі відбулось три угоди з акціями трьох емітентів. Результати цих угод представлені в двох Таблицях нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 09.11.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Apple, США

3 660

+7,5%

7 524

1

-

-

Разом

7 524

1

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  09.11.2020

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

6,000

20 400

1

«Укрнафта»

140,00

126 000

1

Разом

146400

2

Крім цього, минулого дня без угод на Українській біржі незначно знизились котирування акцій Миронівського хлірбопродукту, на 0,3% до рівно 174 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, вчора на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Як вже зазначалось вище, вчора ціни на українські державні єврооблігації в Німеччині в доларах США цього понеділка ще доволі сильно зросли, після певного їх зниження в минулого п’ятницю та після дуже суттєвого росту в попередні дні. Сьогодні зранку їх ціни не змінюються чи практично не змінюються, Рис. 6.

Інформація доволі важлива для тих місцевих учасників боргового ринку, хто вибирає між інвестування в ОВДП у валюті, ОЗДП (та і ОВДП в гривні).

Однозначно, значний ріст на минулому тижні був зумовлений ростом світових фондових індексів через закінчення та результати виборів в США.

Новина позитивна і для уряду України з позицій потенційного розміщення ним ОЗДП.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність складала 7,08-7,24%. Це кількамісячний мінімум, Рис. 7.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33



Рис.6
Рис.6

Рис.7
Рис.7

Декларовані дохідності емітованих в гривні ОВДП і в доларах США на вторинному ринку сьогодні, як і вчора, не змінюються. Подивимось, що буде завтра після сьогоднішніх первинних аукціонів Мінфіну.

Це після того, як декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності продажу емітованих в гривні ОВДП в минулу п’ятницю на вторинному ринку на «дальньому кінці» повернулись до значень у 12,0% після суттєвого росту дохідності як продажу, так і купівлі 04.11.2020 практично по всій кривій дохідності.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною і складає по пропозиціям зараз 12,00% (після останнього росту два дні було 12,35%, раніше – також 12,00%, ще раніше - 11,90%, а ще раніше – 11,80% та 11,65%),

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку продовжив суттєво укріплюватись вчора і сьогодні зранку  по відношенню до долара США та сьогодні зранку по відношенню до євро, Рис. 8 і  Рис. 9.

Гривня суттєво укріпилась і по відношенню напівсуми долар США – євро, Рис. 9.

На минулому тижні в цьому їй допомагав і Нацбанк, хоча і не дуже сильно.

Ця інформація важлива для тих, хто приймає рішення у якій валюті інвестувати.

Як вже зазначалось, курс євро по відношенню до долара США після різкого і сильного зростання вчора вище 1,19 через режим «ризик включити» на світових фінансових ринках, не втримав ріст пізно увечері минулого дня і сьогодні і вже опустився нижче відмітки у 1,18, Рис. 10.

Тут певний вплив мало зростання дохідності боргових інструментів США минулого дня. Іншим чинником для зниження, на думку оглядачів цього ринку, стала публікація негативних даних з Німеччини сьогодні зранку.

За даними опитування ZEW, індекс, який вимірює німецькі економічні настрої знизився в листопаді до 39,0 з 56,1 в жовтні, Рис. 11. Така сама тенденція спостерігалась у ширшій зоні євро, де індекс «Економічні Настрої»,  ZEW знизився до 32,8 (з 52,3).



Рис.8
Рис.8

Рис.9
Рис.9

Курс євро по відношенню до долара США, зміни через 15 хвилин.

Також ковзні середні.



Рис.10
Рис.10

Індекс «Економічні Настрої»,  ZEW, Німеччини, 2019-2020



Рис.11
Рис.11

Світові ринки акцій

Про ріст на американському ринку акцій вчора та причини цього росту згадувалось на самому початку огляду.

Сьогодні зранку по Києву ф’ючерси на фондові індекси США змінюються дуже по-різному. Ф’ючерс на широкий індекс S&P 500 помірковано зростає, додаючи 0,6%. Ф’ючерс на індекс Dow Jones помірковано знижується, втрачаючи 0,3%. Ф’ючерс на індекс NASDAQ провалюється на значних 1,9%. А  ф’ючерс на фондовий індекс Russel 2000, індекс компаній меншої капіталізації США, підростає на значних 2,3-2,4%.

Важливу роль в таких різних змінах, як і вчора, відіграє велика ротація в акціях США, суттєва негативна зміна цін паперів одних секторів, які сильно зросли в останній час на фоні та через гру на соціальному дистанціюванні, та суттєве зростання цін інших, які відставали, акцій «вартості».

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, який вчора просто «вистрілив» уверх на 4,0%, сьогодні додає вже ще помітних 0,8%, хоча раніше, з самого ранку його ріст був доволі таки скромним - 0,2-0,3%, Рис. 12.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, який минулого дня додав 1,4% і оновив свій дворічний максимум (максимум з лютого 2018 року), сьогодні втрачає 0,4%.

Графік індексу STOXX 600, денні зміни.




Рис.12
Рис.12

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Світові фінансові та економічні новини.

COVID-19 світ

Потенційна вакцина від коронавірусу, розроблена американською компанією Pfizer і німецькою BioNTech, під час випробувань показала більше ніж 90-відсоткову ефективність у запобіганні зараженню COVID-19, ідеться в заяві, розміщеній на сайті Pfizer.

"Сьогодні чудовий день для науки та людства. Перша частина результатів нашої третьої фази клінічних випробувань вакцини від COVID-19 надає первинні докази того, що наш препарат спроможний запобігти зараженню коронавірусом", - сказав виконавчий директор компанії Альберт Бурла.

В недавньому опитуванні NBC News / Wall Street Journal лише 20% опитаних відповіли, що прив’ються вакциною якомога швидше, але доктор Готліб висловив думку, що він не думає, що такі настрої триватимуть. Він пояснив, що даних буде набагато більше, коли вакцина буде готова для широких верств населення, що буде лише в другому-третьому кварталах наступного року.

«Вакцина, яка досягає такого рівня ефективності, коли ми говоримо про 90% або більшу ефективність вакцини, насправді забезпечить вам такий рівень захисту, який може привести вас до точки, коли ми можемо сподіватись на повернення до подоби нормального життя, можливо, в кінці наступного року, як тільки ми зможемо використати її для більш широкого загалу», - сказав колишній керівник The Food and Drug Administration, FDA доктор Скотт Готліб у вчорашній телевізійні передачі. Адміністрація з харчових продуктів і медикаментів, The Food and Drug Administration, FDA – державний орган Сполучених Штатів, який має схвалити використання будь-яких лікарських засобів перед тим, як вони будуть застосовуватись в медичних цілях на території США поза межами клінічних випробовувань. Без дозволу FDA використання лікарських засобів в США неможливе.

Однак, як пишуть деякі оглядачі, частина інвесторів залишається скептичними щодо ефективності та тривалості імунітету, що надається вакциною.

Третя фаза випробувань стартувала 27 липня, в ній узяли участь 43 тис. людей, майже 40 тис. з яких наразі отримали другу дози потенційної вакцини.

Зазначається, що поки що компанії до середини листопада здійснюватимуть збір інформації та даних про безпеку вакцини, потім усю інформацію передадуть до Управління з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських засобів США.

Отже, зазначають американські ЗМІ, у разі, якщо американський регулятор у терміновому порядку схвалить вакцину, то перші її дози зможуть отримати медичні співробітники вже до кінця цього року.

***

Адміністрація з харчових продуктів і медикаментів, США (The Food and Drug Administration, FDA) дозволила екстрене використання експериментального лікування антитіл компанії Елі Ліллі (Eli Lilly) для Covid-19.

***

Колишній керівник FDA доктор Скотт Готліб попередив, що пандемія коронавірусу "ось-ось вибухне" по всій території Сполучених Штатів.

"Проблема полягає в тому, що зараз цей вірус поширюється по всій країні", - сказав Готліб. "У нас буде справді значна епідемічна хвиля по всій країні, і, на жаль, це призведе до великої кількості захворювань та смертей, перш ніж ми зможемо здійснити цю терапевтичну контратаку не лише вакциною, але й цими терапевтичними антитілами".

Українські фінансові та економічні новини.

COVID-19 в Україні

В Україні станом на ранок вівторка зафіксовано новий рекорд захворювання коронавірусною хворобою COVID-19 - 10 179 людини, кількість видужалих - 5 514, помер 191 пацієнт, повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

***

Питання карантину вихідного дня буде винесено на найближче засідання уряду в середу, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

В Україні імовірно запровадять карантин вихідного дня - з 00:00 суботи до 00:00 понеділка, працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки, транспорт, автозаправні станції та ветеринарні аптеки, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час прес-брифінгу в Києві в понеділок.

"Усе решта, зокрема, заклади громадського харчування працюватимуть лише навинос, ТРЦ ми рекомендуємо зачиняти, не проводити заходів", - сказав він.

***

  • Президент України Володимир Зеленський захворів на COVID-19, повідомляє Офіс президента України. "Глава держави почувається добре і продовжуватиме виконувати свої обов’язки в дистанційному режимі на самоізоляції", - зазначено в повідомленні на сторінці у Facebook.
  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак захворів на коронавірус. Керівник Офісу має намір продовжити працювати у звичайному темпі, хоча і на самоізоляції.
  • Депутатка Верховної Ради Ірина Верещук від фракції "Слуга народу" заявляє, що міністр фінансів Сергій Марченко захворів на коронавірусну інфекцію.
  • Голова Рівненської обласної державної адміністрації Віталій Коваль захворів на коронавірусну інфекцію.

Фінанси

На додачу до керівника НБУ урядова делегація також вирушила до Вашингтону для зустрічі з керівництвом МВФ та СБ.

Новини економіки

Уперше за п'ять років недовіра до судової системи очолила антирейтинг перешкод для іноземних інвестицій, тоді як "лідер" попередніх років - корупція - посіла друге місце, свідчать результати щорічного опитування іноземних інвесторів, яке провели Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА), Dragon Capital і Центр економічної стратегії (ЦЕС) в жовтні 2020 року.

Серед найбільших перешкод інвестори назвали також монополізацію ринків і захоплення влади олігархами, а стратегічні інвестори, зокрема, вказали на складне й нестабільне законодавство.

Потенційний повторний локдаун матиме помірний негативний вплив на інвестиційну активність.

При цьому 48% опитаних іноземних інвесторів вважають, що інвестиційна привабливість України знижується, 42% не бачать істотних змін і лише 9% бачать поліпшення, зазначила ЄБА.

Ефективна боротьба з корупцією матиме найсприятливіший вплив на інвестиційний клімат, вважають і стратегічні, і портфельні інвестори. Іншими важливими чинниками стануть перезапуск судової системи та призначення на ключові позиції реформаторів із високою репутацією, свідчать дані опитування.

"Дефолт за державними запозиченнями було названо найбільшою загрозою для інвестиційного клімату. Другу і третю позицію зайняли відхід від демократичних цінностей і зміна геополітичного курсу. Стратегічні інвестори також бачать загрозу в занадто м'якій бюджетній і монетарній політиці, що становить ризики для макроекономічної стабільності", - зазначила ЄБА.

***

Зростання споживчих цін в Україні в жовтні 2020 року прискорилося до 1% з 0,5% у вересні після зниження на 0,2% у серпні й на 0,6% - у липні, повідомила Державна служба статистики у понеділок.

В річному вимірі інфляція за підсумками жовтня-2020 також зросла до 2,6% порівняно з 2,3% за підсумками вересня, 2,5% - серпня і 2,4% - за підсумками липня.

Базова інфляція в жовтні 2020 року склала 0,8% після 1,1% у вересні і 0,1% в серпні. В річному вимірі базова інфляція збільшилася з 3,1% у вересні до 3,2% в жовтні.

***

У січні-жовтні 2020 року експорт української продукції агропромислового комплексу скоротився в грошовому вираженні на 1,7% до 17,6 млрд доларів порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Зазначається, що найбільше зросло постачання соняшникової олії - на 703,8 млн доларів (+21%), пшениці - на 173,4 млн доларів (+6%) і ячменю - на 161,7 млн доларів (+37%).

При цьому скоротився експорт кукурудзи на 482,2 млн доларів (-12%), соєвих бобів - на 415 млн доларів (-48%) і насіння - на 337 млн доларів (-29%).

Водночас за 10 місяців 2020 року імпорт агропродукції зріс на 14,4% до близько 5,1 млрд доларів порівняно з 10 місяцями 2019 року.

Таким чином, зовнішньоторговельний баланс агропродукції становив 12,5 млрд доларів, що майже на 7%, або на 1 млрд доларів менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Таке зменшення торгового балансу пояснюється відносно низькими цінами на зернові та олійні культури і продукти їхньої переробки в першій половині року, а також меншим урожаєм 2020 року порівняно з 2019.

Новини ринків капіталу

Професійні асоціації на фондовому ринку закликали прем'єр-міністра Десніса Шмигаля до публічного обговорення концепції розвитку фондового ринку.

Про це йдеться в повідомленні професійної асоціації учасників ринків капіталу і деривативів (ПАРД).

Зазначається, концепцію розвитку фондового ринку на найближчі три роки було представлено 22 жовтня 2020 на нараді з обговорення питання створення інфраструктури для розвитку фондового ринку в Україні, яка відбулася під головуванням прем'єр-міністра і за участю голови НКЦПФР Тимура Хромаєва, а також директора офісу економічного зростання USAID Фархада Гаусса, а також старшого банкіра Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Ірини Кравченко та представників уряду.

"Однак представлена концепція не обговорювалася з вітчизняним і професійним середовищем, що може призвести до руйнування ринку", - заявили в ПАРД.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Сьогодні на фоні дуже різних змін світових та регіональних фондових індексів, було б логічним, якби місцевий ринок акцій також продовжив би вчорашню паузу. При цьому. вбачаються можливими і невеликі зміни, як індексу Української біржі, так і цін основних місцевих акцій, як уверх, так і вниз. Як же буде насправді побачимо.

Слід знову відзначити, що кореляція індексу Української біржі зі світовими фондовими індексами значно збільшилась в останній місяць чи два.




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 10 ноября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду