Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 21:28
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 9 декабря 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1519,87-0,76%


На сьогодні є кілька важливих, але «не сильно» термінових фінансових та економічних новин для українських учасників фінансового ринку.

По-перше слід звернути увагу на наведені в кінці блоку новин дані нового анонімного опитування найбільш відомих стратегів по фінансовим ринкам США, результати якого детально описані в кінці огляду. Мораль? Ринки акцій імовірно продовжать зростати і наступного року, а долар США слабшати. Хоча до результатів опитування слід поставитись обережно.

Чому це важливо? Бо це стратегія торгівлі і інвестицій на рік.

Серед важливих новин:

  • НКРЕКП планує сьогодні остаточно затвердити тарифи 25 операторам систем розподілу на 2021 рік з урахуванням стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифи). Новина має дуже велике значення, як для самих компаній, так і їх акціонерів.
  • Є виробничі показники КВБЗ в жовтні та лютому. В листопаді підприємство виробило лише 99 вантажних вагонів, тоді як в жовтні підприємство виробило 167 вагонів; за 11 місяців - 1556 вантажних вагонів, 26 пасажирських вагонів і 0 локомотивів. На цих даних можна прогнозувати фінансові та виробничі показники заводу за рік. Для торгівців акціями та інвесторів.
  • Державне підприємство "Оператор ринку" заявляє, що в листопаді середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії на ринку "на добу вперед" в об'єднаній енергосистемі (ОЕС) України збільшилася на 15,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року. І станом на 7 грудня порівняно з 30 листопада вона збільшилася ще на 9% до 1 607 гривні/МВт-год. Для торгівлі акціями «Центренерго».
  • У вівторок відбулись чергові аукціони Міністерства фінансів України. Для залучення більшого обсягу коштів Мінфін знову пішов на збільшення дохідності. В порівнянні з попереднім аукціоном збільшення дохідності склало в середньому 0,24%; від 0,11% до 0,34%. І вже дохідність ОВДП на первинному ринку суттєво вища за дохідність на вторинному ринку. Тож зацікавленим учасникам ринку варто звернутись до уповноважених банків і придбати папери на первинних аукціонах, звісно перед цим порівнюючи дохідності з урахуванням всіх витрат.
  • Міжнародні резерви України за підсумками листопада залишилися на рівні $26,1 млрд – НБУ, майже без змін.

Дайджест фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

Важлива ринкова інформація (крім первинних аукціонів Мінфіну).

  • Гривня укріплюється;
  • Індекс Української біржі на нових максимумах.
  • Все це в тій чи іншій мірі в тому числі завдяки росту на світових ринках акцій і новим максимумам світових фондових індексів.

І, як практично завжди по середам, якщо у було у вівторок, огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Дані по зміні українських та світових фондових індексів, результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні, а також динаміка цін окремих «індексних» паперів відображені на Рис. 1-5.

Зміна українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року. Значення і з ними поряд маленькі графіки.



Рис.1
Рис.1

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.


Рис.2
Рис.2

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.




Рис.3
Рис.3

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі за минулий тиждень




Рис.4
Рис.4

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року.




Рис.5
Рис.5

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось. Це був його шостий торговий день без змін.

Вчора на біржі ПФТС угод з акціями не було.

Вчора індекс Української біржі підріс на 1,0% і оновив свій максимум за останні вже дев’ять місяців – з початку березня поточного року.

На цей великий останній ріст індексу Української біржі має дуже значний і, дуже ймовірно, вирішальний вплив велике зростання на світових ринках акцій. Але також мають вплив і деякі позитивні зміни в прибутковості місцевих емітентів в третьому кварталі 2020 року та певні позитивні корпоративні новини, як новина про імовірне скоре урегулювання податкової заборгованості «Укрнафти», а також свіжі галузеві новини, як наприклад, остання новина про зростання ціни на оптовому ринку електроенергії в Укріїні, що позитивно для «Центренерго». Новина згадується і в цьому огляді.

Вчора на Українській біржі відбулось шість угод з акціями трьох емітентів і всі по безадресним заявкам. Результати цих угод представлені в Таблиці нижче.

Таблиця. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 08.12.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,41

+2,5%

57 600

4

0,4114

+1,6%

«Центренерго»

6,75

+3,85%

27 675

1

6,7500

+3,85%

«Турбоатом»

8,2

-5,5%

36 080

1

8,2000

+5,9%

Разом

121 355

6

Крім цього, вчора без угод по безадресним заявкам на Українській біржі:

·        на 18,75% підросли котирування акцій шахтоуправління «Покровське», з 3,20 до 3,80 гривень за акцію;

·        та ще на 3,4% підросли котирування акцій Freedom Holding Corp. до 1180 гривень за акцію.

Варто відзначити зростання котирувань акцій шахтоуправління «Покровське». Нагадаємо, що недавно на Українській біржі відбулась угода по адресним заявкам з цими паперами з ціною 4,0 гривні за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Ціни українських державних єврооблігацій і їх дохідності позавчора, вчора і сьогодн мало змінились і мало змінюються. Ціни українських державних єврооблігацій продовжують перебувати коли своїх «свіжих» багатомісячних максимумів.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,14-6,24%, що близько до мінімального значення з лютого 2020 року.

Позавчора, в цей понеділок, на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,14-6,22%, також практично мінімальні значення з лютого 2020 року.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

На вторинному ринку ОВДП сьогодні знову без змін.

Це незважаючи на зростання дохідності на первинному ринку, на яке дохідності на вторинному не реагують вже другий тиждень.

І вже дохідність річних паперів на первинному ринку, як і дохідність паперів з терміном обігу трохи більше 4-х років з погашенням на початку 2025 році, суттєво вища за дохідність на вторинному ринку, Рис. 6. Тож зацікавленим учасникам ринку варто звернутись до уповноважених банків і придбати папери на первинних аукціонах, звісно порівнюючи дохідності з урахуванням всіх витрат.

Будемо дивитись, що буде завтра.

Декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності ОВДП (це дохідності на вторинному ринку) зросли у минулий четвер.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є зараз максимальною і складає по пропозиціям на сьогодні 11,60%, Дохідність яку вчора пропонувала ICU по цим паперам складала 11,25% (в той час на первинному ринку – 12,04%). Причому, слід врахувати, що дохідність на первинних аукціонах зазначена без реінвестування купонів. І вона  менша, ніж реальна дохідність. Щоправда, слід вирахувати з дохідності мнусову дохідність від певних витрат пов’язаних з придбанням на первинних аукціонах.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Вчора до речі і угоди по придбанню паперів на вторинному ринку з погашення у 2025 році проходили з дохідністю 11,60%.




Рис.6
Рис.6

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку укріплюється і по відношенню до долара США і по відношенню до євро, Рис. 7. Також донизу дещо коригуються і валютні ф’ючерси.

Але все ж згідно з ф’ючерсами на пару гривня долар на Українській біржі, гривня продовжить слабшати до долара США на початку наступного року.

Долар США на фоні загального оптимізму на ринку продовжує слабшати до інших твердих валют, але з меншим темпом, ніж раніше; євро в парі з доларом тримається на відмітці вище 1,21.

Ситуація може змінитись на початку 2021, щоб потім повернутись до поточного стану справ.

Більше про цеп і ще чимало по прогнозам по фінансовим ринкам (а це важливо) в кінці блоку новин.



Рис.7
Рис.7

Світові ринки акцій

На світових фінансових ринках і, особливо на ринках акцій панує оптимізм. Більше про причини цього і більш довгострокові, і зовсім короткострокові в блоці новин.

Минулого дня фондові індекси США S&P 500 та NASDAQ оновили свої історичні максимуми, а значення індексу S&P 500 вперше перевищило відмітку у 3700 пунктів. Індексу Dow Jones до свого рекордного значення від минулої п’ятниці цього вівторка не вистачило лише трохи.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс на 0,3%, індекс Dow Jones додав 0,35%, а індекс NASDAQ підріс на 0,5%, Рис. 8

Сьогодні зранку ф’ючерси на індекс S&P 500 та Dow Jones знижуються близько 0,2-0,3%, на індекс NASDAQ – майже не змінюється – є символічний мінус у 0,05%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора підріс на невеликі 0,2%, а сьогодні додає 0,6% і знову оновлює свій після кризовий максимум.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, минулого дня підріс на  незначну 0,1%. Сьогодні індикатор MSCI EM зростає на 0,4% і оновлює свій вже майже трирічний максимум, Рис. 10-11.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни.



Рис.8
Рис.8

Графік індексу STOXX 600. Денні зміни.



Рис.9
Рис.9

Графік індексу MSCI EM. Зміни за місць з 2005 року.





Рис.10
Рис.10

Графік індексу MSCI EM. Денні зміни.



Рис.11
Рис.11

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Політика. Фінанси

Президент України Володимир Зеленський підписав закони, які він ініціював для підтримки громадян і бізнесу у період дії карантинних заходів для запобігання поширенню в Україні COVID-19. Законодавчі ініціативи були ухвалені Верховною Радою 4 грудня 2020 року, повідомляє прес-служба Президента.

***

У Європейській Комісії заявляють про готовність допомогти Україні відновити й запустити знову інституції, спрямовані на боротьбу з корупцією, - заступник генерального директора Генерального директорату з питань сусідства та переговорів щодо розширення ЄС Катаріна Матернова і виконавчий директор з питань Росії, Східного партнерства, Центральної Азії та ОБСЄ Зовнішньої дипломатичної служби ЄС Люк Девін.

***

Верховна Рада на пленарному засіданні у вівторок, 15 грудня, має намір розглянути проект державного бюджету на 2021 рік у другому читанні, повідомив депутат парламенту від фракції "Голос" Ярослав Железняк написав у своєму Telegram-каналі.

***

Комітет з питань економічного розвитку під час засідання в понеділок підтримав законопроект № 3739 "Про локалізації" до другого читання, написав в Facebook заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Закон стосується сфери держзакупівель.

До другого читання був уніфікований рівень локалізації по всіх категоріях товарів.

"Зменшили початковий і фінальний відсоток. У редакції першого читання вимога локалізації на першому етапі становила 25-45% з подальшим збільшенням з 2024 року. Нова редакція фіксує для першого року вимогу 10% локалізації для всіх видів продукції, з щорічним збільшення на 5%. Зростання вимоги зупиниться на позначці 40% і буде таким залишатися до кінця 10-річного терміну", - зазначив Кисилевський.

До переліку товарів до другого читання було додано продукцію авіаційної галузі.

Коментар. Закон, який теоретично може дати позитивний поштовх для розвитку ряду машинобудівних підприємств України, але вважається багатьма за кордоном дискримінаційним і таким, що суперечить міжнародним зобов’язанням нашої країни.

Законопроект, у разі його ухвалення, може не застосуватися до товарів, що імпортується з країн ЄС та СОТ, йшлось у відповіді на запит "Європейської правди" до віце-прем’єрки з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної 5 серпня 2020 року.

Фінанси

Міжнародні резерви України за підсумками листопада залишилися на рівні $26,1 млрд – НБУ, майже без змін.

***

Вчора, у вівторок, відбулись чергові аукціони Міністерства фінансів України.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 8 грудня 2020 року, до державного бюджету залучено 15,963 млрд. грн. (за курсом НБУ), повідомив Мінфін.

До розміщення був запропонований широкий набір з шести випусків гривневих ОВДП з терміном обігу 84, 189, 322, 798, 1260 та 1540 днів та папери в доларах зі строком обігу 316 днів.

Для залучення більшого обсягу коштів Мінфін знову пішов на збільшення дохідності. В порівнянні з попереднім аукціоном це збільшення склало в середньому 0,24%; від 0,11% до 0,34% (хоча остання цифра стосується порівняння дохідності самих «довгих» паперів з дохідності на аукціоні 24.11.2020)

Результати аукціонів з розміщення ОВДП в гривні графічно з зазначеннями дохідності представлені на Рис. 12, також на Рис. 6 ближче до початку цього огляду. Максимальна дохідність склала 12,04% для паперів зі строком обігу 1540 днів і датою погашення – 26.02.2025. Відповідна декларована дохідність продажу паперів з таким терміном обігу на вторинному ринку того дня – 11,60% (Райфффайзен Банк Аваль) порядку 11,25% - ICU.

Формально дохідність доларових паперів мало змінилась порівняно з аукціоном який пройшов 17 листопада, середньозважена – 3,79%, проти 3,77%. Та, проте, можна стверджувати, що вона також трохи зросла, оскільки вчора розміщувались папери з терміном обігу трохи менше 1 року, а в листопаді дещо «довші» – 1,2 роки.

Приблизно 61% обсягу залучених коштів було отримано за папери в гривні та трохи менше 37% за доларові ОВДП, який було продано на 204,1 мільйон доларів США.

Серед гривневих ОВДП цього тижня найбільшим попитом користувались самі «короткі» та самі довгі папери з термінами обігу 84 дні та 1540 днів, 3 місяці та 4 роки, за які було отримано відповідно 3,3 та 2,8 мільярдів гривень або майже 21% та 18% отриманих цього тижня коштів. За піврічні та річні гривневі ОВДП було отримано відповідно 1,0 та 1,8 мільярдів гривень (6% та майже 12% обсягу залучених того дня коштів)

Наступні доволі великі за кількістю запропонованих випусків аукціони заплановані на наступний тиждень. Аукціони відбудуться 15 грудня і на них також будуть розміщуватись папери в доларах США.




Рис.12
Рис.12

***

Міністерство фінансів має труднощі із здійсненням запозичень для фінансування дефіциту держбюджету через затримку у співпраці з МВФ і низький попит на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), заявив міністр фінансів України Сергій Марченко в ході онлайн-конференції, круглого столу «Реформування глобальних фінансів».

 Ми б хотіли, щоб внутрішній ринок запозичень був більш розвинутий,… щоб вторинний ринок був активний, ми могли б залучати інвесторів з інших країн", - сказав Марченко.

За його словами, Мінфін прагне меншої залежності від зовнішніх кредитів, приватні ж інвестори дивляться на комбінацію взаємодії з МВФ та Світовим банком і, відповідно, якщо є кредитування МВФ, то існує більше можливостей запозичення.

***

У листопаді населення України вперше в поточному році купило валюти на 127,8 млн доларів більше, ніж продало.

У листопаді поточного року українці продали валюти на 1,316 млрд доларів в еквіваленті, а купили 1,444 млрд доларів в еквіваленті.

Загалом за підсумками 11 місяців 2020 року обсяг продажу готівкової валюти перевищив обсяг купівлі на 1,18 млрд доларів.

***

Кабінет Міністрів схвалив залучення 340 млн євро від Європейського інвестиційного банку для програми з відновлення України.

Новини економіки

Спад ВВП України у першому кварталі 2021 року може становити 3%, але за весь 2021 року прогнозується зростання 4,6%, повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

***

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства оцінює падіння ВВП України за січень-жовтень 2020 року в 5,2%, проте за підсумками цього року ВВП нашої країни впаде на 5%, повідомив глава міністерства Ігор Петрашко.

"…хоча раніше ми закладали 4,8% ВВП", - сказав Петрашко в ході онлайн-форуму Ukrainian Investment Roadshow.

Він уточнив, що на макроекономічні значення крім пандемії буде впливати також ситуація в сільському господарстві.

***

Oxford Economics поліпшив прогноз падіння ВВП України в 2020 році до 4,6% в порівнянні з 4,9% ВВП в листопадовому прогнозі. Про це свідчать матеріали грудневого прогнозу.

Як зазначено в матеріалах Oxford Economics, аналітики переглянули прогноз після даних Держстату про пожвавлення економіки за підсумками третього кварталу 2020 року, коли падіння ВВП України знизилося до 3,5% в порівнянні з 11,4% ВВП у другому кварталі, передає Інтерфакс-Україна.

При цьому за підсумками 2021 року Oxford Economics очікує зростання ВВП на 4%, у 2022 році - на 3,3%, зазначено в матеріалах.

Новини банківського сектору

Обсяг видачі банками нових іпотечних кредитів населенню в січні-жовтні 2020 року збільшився на 22,8% - до 2,75 млрд грн (р/р), тоді як кількість нових іпотечних договорів скоротилася на 2,3% - до 4,3 тис. (р/р), свідчать результати оприлюдненого Національним банком України (НБУ) щомісячного опитування.

***

"Укрексімбанк" 04.12.2020 взяв короткостроковий кредит рефінансування у 500 млн грн.

В цілому ж Національний банк на аукціоні по підтримці ліквідності банків 4 грудня надав шести банкам рефінансування на термін до 84 днів на загальну суму 997,7 млн грн під 6% річних. Про це свідчать дані НБУ про підсумки проведення тендера з рефінансування банків.

Виконання нормативів НБУ «Укрексімбанком» станом на 01.11.2020

Резюме – нормативи ліквідності та капіталу виконувались «з перевиконанням»




Рис.12.1

Новини небанківських фінансових установ

"У третьому кварталі активи страховиків продовжували знижуватися. Однак це не позначилося на обсягах страхових премій, які виросли порівняно з II кварталом і показниками докризового I кварталу - на 26% і на 3% відповідно. Хоча це все ще нижче, ніж показники попереднього року", - сказано в повідомленні НБУ.

Страхові виплати росли аналогічними темпами, тому рівень виплат майже незмінний - 36% для ризикового страхування і 12% для страхування життя.

Відновлення обсягів страхування значною мірою вплинуло на фінансовий результат страховиків у 3-му кварталі, який дещо зріс.

При цьому операційна ефективність страховиків все ще залишається низькою.

Кількість порушників в частині вимог регулятора до платоспроможності за квартал знизилася. Однак 45 страховиків-ліцензіатів станом на 1 жовтня не виконували повною мірою вимог до платоспроможності і достатності капіталу.

***

"Кредитні спілки, на відміну від інших небанківських фінустанов, не тільки повільно відновлюють обсяги операцій, але і залишаються збитковими за результатами трьох кварталів… Зниження платоспроможності позичальників негативно вплинуло і на якість кредитного портфеля, яка істотно погіршилася", - сказано в повідомленні НБУ.

Зазначається, що близько третини кредитів прострочено більш ніж на 90 днів, що вдвічі вище показника другого кварталу.

Новини емітентів, акції яких торгуються на місцевих біржах.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), планує сьогодні остаточно затвердити тарифи 25 операторам систем розподілу на 2021 рік з урахуванням стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифи). Ухвалення відповідного рішення включено до порядку денного засідання регулятора 9 грудня (пункт 21 з 46), а також ряд інших, «про схвалення інвестиційних програм».

Посилання на матеріали до засідання по цьому пункту:

https://www.nerc.gov.ua/data/filearch/Materialy_zasidan/2020/gruden/09.12.2020/p21_09-12-20.pdf

Згідно з проектом постанови, RAB-тарифи ВСР для остаточного затвердження незначно, відкориговані в основному в бік зниження в порівнянні зі встановленими раніше.

Також незначно зменшений прибуток на "стару" базу активів.

За результатами відкритих обговорень і здійсненого НКРЕКП додаткового аналізу складових були уточнені загальні підходи до визначення складових тарифів, тарифи на розподіл були перераховані з урахуванням затверджених постановою НКРЕКП від 20 листопада 2020 року економічних коефіцієнтів прогнозованих технологічних втрат на 1 і 2 класі напруги, а також відкоректований розрахунок регуляторної бази активів, створених до переходу на стимулююче тарифоутворення.

Таблиця. RAB-тарифи та прибуток на базу активі операторів систем розподілу на 2021 рік (проект постанови НКРЕКУ для затвердження 9 грудня відкориговані в порівнянні з схваленими 11 листопада):

RAB-тариф для 1/2 класу, грн / МВт-год

Чинний тариф cost +, грн / МВт-год

% змін

Прибуток на регуляторну базу до введення RAB-тарифу, млн. грн

АТ "Вінницяобленерго"

173,33/1209,36

146,59/898,7

18,2/34,5

316,199

ПрАТ "Волиньобленерго"

121,08/1060,47

101,17/754,07

19,6/40,6

216,301

АТ "ДТЕК" Донецькі електромережі "

214,83/1176,64

185,14/943,21

16,03/24,7

264,122

АТ "Житомиробленерго"

220,36/1242,01

172,04/893,42

28,08/39,01

350,096

АТ "Запоріжжяобленерго"

98,39/890,07

77,42/653,80

27,08/36,13

321,132

ПрАТ "ДТЕК" Київські регіональні електромережі "

176,92/781,67

157,1/599,13

12,6/30,4

569,968

ПрАТ "Львівобленерго"

143,07/995,16

127,03/717,49

12,6/38,7

501,539

АТ "Миколаївобленерго"

199,38/1054,81

138,56/769,70

43,8/37,04

228,344

АТ "ДТЕК" Одеські електромережі "

138,75/925,41

117,86/692,46

17,7/33,6

599,244

АТ "Сумиобленерго"

173,61/1292,16

118,06/910,18

47,05/41,9

248,449

АТ "Харківобленерго"

190,67/859,34

154,83/609,07

23,14/41,09

446,398

АТ "Херсонобленерго"

311,10/1071,41

294,04/781,25

5,8/37,14

278,090

АТ "Хмельницькобленерго"

199,05/1175,07

159,84/890,57

24,5/31,9

254,759

ПАТ "Черкасиобленерго"

100,88/978,52

95,65/749,20

5,46/30,6

181,851

АТ "Чернівціобленерго"

111,42/1031,74

98,86/763,99

12,7/35,04

170,733

АТ "Чернігівобленерго"

200,56/1248,48

177,75/941,99

12,8/32,5

253,626

ТОВ "ДТЕК" Високовольтні мережі "

54,55/1554,39

38,85/770,39

40,4/101,7

66,994

АТ "ДТЕК" Дніпровські електромережі "

96,09/726,14

81,39/550,46

18,06/31,9

527,279

ПрАТ "ДТЕК" Київські електромережі "

86,09/384,86

68,24/285,84

26,15/34,6

364,300

ПрАТ Підприємство з експлуатації електричних мереж "Центральна енергетична компанія" (ПЕЕС "ЦЕК")

85,77/794,96

93,91/577,07

-8,6%/37,7%

59,755

ПрАТ "Закарпаттяобленерго"

281,61/1315,57

223,71/971,01

25,9/35,48

275,309

ВАТ "Тернопільобленерго"

172,89/1261,62

146,12/894,31

18,3/41,07

223,151

ПрАТ "Рівнеобленерго"

155,3/968,29

153,8/694,35

0,97/39,4

256,835

ПрАТ "Прикарпаттяобленерго"

170,82/1328,42

129,00/930,25

32,4/42,8

324,489

ПрАТ "Кіровоградобленерго"

242,81/1233,94

205,68/879,04

18,05/40,37

272,224


Коментар. Має дуже велике значення, як для самих компаній, так і їх акціонерів. Важливим є прибуток на регуляторну базу активів в розрахунку на 1 км мереж в порівнянні з аналогами. Резюме цього порівняння в Україні - непогані величини. Та проте слід враховувати «штрафні санкції» за невиконання нормативів згідно з діючої нормативної бази. Слід також аналізувати їх наслідки для показників компаній.

***

ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод" (КВБЗ) в січні - листопаді 2020 року виробив 1556 вантажних вагонів, що на 68,6% або 3 393 вагона менше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомили в управлінні економіки Кременчука з посиланням на дані підприємства, пише Кременчуцька газета.

У тому числі в листопаді підприємство виробило тільки 99 вантажних вагонів, тоді як в жовтні підприємство виробило 167 вагонів.

Крім того, за 11 місяців 2020 року КВБЗ виробив 26 пасажирських вагонів, тоді як в січні-листопаді минулого року - лише 6.

Локомотивів в цьому році завод не збирав, тоді, як в січні-жовтні 2019 року на підприємстві зібрали 15 локомотивів.

Планується, що в грудні завод працюватиме 11 робочих днів.

Як повідомлялося, ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод" (КВБЗ) в січні-вересні 2020 року отримало чистий прибуток у розмірі 129,07 млн ​​грн, що в 6 разів менше аналогічного показника за дев'ять місяців 2019 року.

У 2019 завод випустив 5,28 тисяч вантажних вагонів, що на 43,2% більше, ніж роком раніше (3 686 одиниць), а також збільшив чистий прибуток (неконсолідований) на 70% в порівнянні з 2018 роком - до 828, 87 млн ​​грн, чистий дохід КВБЗ виріс на 50,7% - до 8,31 млрд грн.

Коментар. До побудови очікувань по повному 2020 року і торгівлі акціями підприємства до публікації фінансової звітності за рік. Імовірно, звітність за 4-ий квартал буде слабенькою. Але, вкотре нагадаємо КВБЗ дуже чи виключно добре контролює свої витрати, в тому числі і при значному зменшенні обсягів виробництва.



Рис.13
Рис.13

Рис.14
Рис.14

Рис.15
Рис.15


Рис.16
Рис.16

Новини енергетики

Державне підприємство "Оператор ринку" заявляє, що в листопаді середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії на ринку "на добу вперед" в об'єднаній енергосистемі (ОЕС) України збільшилася на 15,7% до 1 527 гривень/МВт-год, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

***

Середньозважена добова ціна електроенергії на ринку "на добу наперед" (РДН) в об'єднаній енергосистемі (ОЕС) України станом на 7 грудня збільшилася на 9%, або на 132,53 гривні/МВт-год до 1 607,21 гривні/МВт-год порівняно з 30 листопада.

Ціна в ОЕС України (46,73 євро/МВт-год) перевищує ціну в Німеччині (44,73 євро/МВт-год) - на 4,3%, при цьому нижча, ніж у Франції (61,70 євро/МВт-год) - на 32% і в Австрії (49,49 євро/МВт-год) - на 14,1%.

Коментар. Важливо і позитивно для фінансових показників «Центренерго» та «Донбасенерго». На цій новині можна «торгувати» акціями «Центренерго» уверх.

***

У листопаді 2020 року виробництво автотранспортних засобів в Україні збільшилося на 17,3% до 638 одиниць порівняно з листопадом 2019 року, повідомлення асоціації "Укравтопром".

Порівняно з попереднім місяцем (жовтнем) динаміка була негативною - мінус 7%.

У листопаді 2020 порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість вироблених в Україні легкових автомобілів збільшилася на 24% до 545 одиниць: завод "Єврокар" виробив 311 автомобілів, а ЗАЗ - 234 машини.

Виробництво комерційних автомобілів збільшилася на 44% до 9 одиниць (без урахування АвтоКрАЗу, який перестав розкривати інформацію про своє виробництво з серпня 2016 року).

Випуск автобусів за минулий місяць збільшився на 27% до 84 одиниць.

Всього в січні-листопаді 2020 року в Україні було випущено 4 429 автотранспортних засоби, що на 34% менше, ніж за одинадцять місяців минулого року.

Світові фінансові та економічні новини.

20 провідних стратегів США по фінансовим ринкам та ринкам акцій на засадах анонімності розкрили дуже відомому та популярному в США та світі фінансовому інформаційному ресурсу CNBC (телеканал, веб-сайт) свої прогнози на 2021 рік щодо індексу S&P 500. Опитування по основі електронній пошті проходило з 25 листопада по 3 грудня.

(Анонімність до певної міри покращила щирість прогнозів та дозволила залучити також стратегів КУА; зазвичай при відкритих обговореннях стратеги і особливо брокерських підрозділів виступають свідомими популяризаторами ринку акцій і зумисне завищують прогнози по ринкам акцій для забезпечення їх більшого та швидшого зростання – вбачаючи в цьому свою роль.)

Коротке резюме.

  • Більшість аналітиків, опитаних CNBC, очікують зростання S&P 500 на 8% -22% у 2021 році.
  • Чотирнадцять з 20 аналітиків зазначили в опитуванні, що вони обережно оптимістичні щодо поведінки фондового ринку США в наступному році.
  • Тринадцять із 20 стратегів вважають, що слабкість долара США продовжиться і в 2021 році.

Детальніше.

Чотирнадцять стратегів охарактеризували свій погляд на акції наступного року як «обережно оптимістичний». Троє сказали, що вони «дуже оптимістичні», а троє - «обережні». Оптимістично налаштовані аналітики сподіваються на продовження економічного стимулювання в Сполучених Штатах та широкої вакцинації проти Covid-19, яке вже розпочалося у кількох країнах, включаючи Великобританію.

Невелика більшість, а саме  дванадцять з двадцяти з стратегів по фінансовим ринкам, які взяли участь в опитуванні CNBC, прогнозують, що ціни акцій корпорацій США продовжуватимуть рости до кінця 2021 року, а індекс S&P 500 у наступному році зросте між 8% і 22% від поточного рівня, до рівня 4000-4500 пунктів. Індекс завершив торгову сесію цього понеділка на відмітці 3691,96 пунктів, трохи нижче найвищого рівня 2020 року.

Четверо стратегів прогнозували, що індекс S&P 500 закінчить наступний рік на відмітці між 3500 і 4000 пунктів (-5% - +8%) , а ще четверо очікують, що індекс знизиться до діапазону від 3000 до 3500 (-20% - -5%).

Вакцини.

Думки опитаних стратегів були дуже різними щодо майбутнього виробництва та впровадження вакцин в період початку процесу вакцинації проти. Зараз, згідно з даними Університету Джона Хопкінса, Сполучені Штати мають усереднений за сім днів показник понад 2000 смертей від коронавірусу щодня, що є найгіршим показником смертності з моменту початку пандемії.

Але більшість аналітиків залишаються оптимістичними щодо загальної картини на фінансових ринках в наступному році.

Які ж чинники, чи точніше фундаментальні чинники сприятимуть росту на ринках акцій.

"Ми віримо, що, зараз коли ми наближаємось до 2021 року, ширша історія і надалі буде справжнім "відновленням" економіки в США та й в усьому світі, що буде обумовлене  вакцинацією та зростанням економічної активності в світові", - повідомив один аналітик, який взяв участь в опитуванні.

"Ми бачимо  в якості основного сценарій, за якого у 2021 році ми дійсно станемо свідками економічного росту і відновлення корпоративних прибутків, в той час як відсоткові ставки залишатимуться низькими, а до системи додається фіскальний стимул (економіки)... це сприятливе сполучення для ризикових (фінансових) активів в цілому", - продовжив аналітик.

Інший респондент написав: "Ми вважаємо, що низькі процентні ставки в поєднанні з відновленням прибутків S&P 500 призведуть до того, що ціни акцій сягнуть нових максимумів у 2021 році."

Обережний оптимізм.

Незважаючи на амбітні цілі щодо індексу серед багатьох опитаних CNBC, навіть деякі з найбільш оптимістично налаштованих респондентів сказали, що будуть уважно стежити за тим, як розвивається ситуація з поширенням пандемії та заходами урядів для стимулювання економічного росту.

«Я бачу 15% зростання цін акцій, по мірі того, як все повертається до нормального стану речей. Центральні банки по всьому світу накачали така дуже багато ліквідності, щоб допомогти зупинити обвал (фінансового) ринку, що більш нормальні ринкові умови дають підставу для наступного етапу цінового росту», - сказав аналітик, який також відзначає про себе "затримки в рішенні про фіскальне стимулювання економіки США, потенціал наступної хвилі Covid-19 та потенційний дефіцит вакцин".

Долар США та інші валюти

Стратеги поділилися своїми прогнозами щодо курсів валют, і лише троє з групи назвали долар США своїм фаворитом серед долара, євро, юаня, ієни та фунта.

Шість з 20 аналітиків визначили, що євро забезпечить найкращі прибутки в 2020 році, тоді як сім обрали китайський юань.

"Ми очікуємо, що курс євро зросте і завдяки тому, що Єврозона відновиться після  подвійної рецесії, яка мине після кількох (невдалих) місяців на початку (наступного) року, і через занепокоєння стосовно занадто м’якої фіскальної та монетарної політики США, а також нарощування торгівельного та бюджетного дефіциту США", - повідомив один стратег. "Достойні згадки і австралійський долар на фоні росту цін на сировину, і китайський юань, який підтримує економічне відновлення Китаю".

Велика фінансова установа, яка брала участь в опитуванні, бачить, юань в кінці 2021 року вище 6,25 в парі з доларом США. Зараз китайська валюта торгується на рівні 6,54 за долар.

Інший респондент прогнозує, що політика Єврозони збільшить довіру у відновленні економіки Європи після пандемії. "Я насправді думаю, що євро впаде на початку наступного року, але далі в ході несподіваного руху воно відновить зростання, яке продовжиться протягом більшої частини наступного року", - сказав він.

"Європа вийде з цієї новітньої хвилі коронавірусу раніше, ніж США, і це допоможе їм відновитись швидше, ніж США", - продовжив аналітик. "Що ще важливіше, ЄЦБ буде залишатися більш гнучким, ніж Федеральний резерв США в 2021 році".

Вибір акцій на 2021 рік

На запитання, на які акції та сектори стратеги роблять ставку на 2021 рік, більшість відповіло, що їм подобаються недорогі "циклічні" акції, які отримають більшу вигоду від після коронавірусного економічного відновлення. Ціни циклічних акцій змінюються набагато більше уверх та вниз зі ніші разом з відповідним рухом економіки. (Циклічні сектори – сировинний, машинобудування, подорожі, туризм, розваги)

Серед акцій на купівлю та утримання в 2021 році, аналітики відзначили пайові папери Exxon Mobil, Chevron, Baker Hughes (нафта і газ), Boeing (машинобудування), Qualcomm (електроніка), Visa (фінанси) та Disney (кіно та розваги).

Але в цілому про акції технологій - улюбленців ринку - у 2020 році мало згадувалося. Один стратег сказав: "Google все ще на купівлю з цільовим показником на 12 місяців з цільовою ціною у 2119 доларів за акцію (+18% від поточного рівня), оскільки він доганяє інші крупні компанії технологічного сектору (ці акції зростають з запізненням) і завдяки відновленню витрат на рекламу в таких секторах, як подорожі та туризм, які будуть відновлюватись".

Видатний інституційний інвестор, який взяв участь в опитуванні, підтримав ринки акцій країн, які розвиваються, в порівнянні з ринками акцій розвинутих країн, прогнозуючи 18% зростання індексу MSCI Emerging Market Index з поточних рівнів до кінця 2021 року.

Коментар. Це дуже важливі «посили» для розуміння «великого» поточного руху на фінансових ринках і імовірного майбутнього руху на них.

Як вже кілька разів було написано в наших оглядах, поточні дуже високі в абсолютному відношенні ціни акцій США тримаються на двох чинниках: 1) фундаментальному – негативних реальних відсоткових ставках в США, Європі та нульовій в Японії, 2) спекулятивному – бажаннях крупних інституційних інвесторів «поглянути далі за поточні проблеми» та (як пишуть оглядачі) абсолютно поза межами реалій спекуляціях дрібних молодих інвесторів, які і далі купують акції високотехнологічних компаній незважаючи на фундаментальні фактори. Останні не підтримують поточних надзвичайно високих та «нерозумних» чи «безумних», як пишуть, цін акцій цілого ряду дуже крупних компаній сектору.

В 2020 році після виникнення тимчасової і дуже короткочасної кризи на борговому ринку США ФРС США різко знизив базову ставку і почав викуповувати з ринку і державні, і корпоративні і муніципальні облігації. З відносно прийнятних, хоча і невеликих реальних дохідностей, реальні (за вирахуванням інфляції) дохідності державних облігацій США стали від’ємними, Рис. 17. Різко знизились і дохідності корпоративних облігацій, Рис. 18. Важливо, що ФРС заявив, що подібна політика буде тривати ще кілька років. В результаті інвестори, які інвестують довгостроково фактично позбавлені боргових інструментів для того, щоб мати дохідність вище за рівень інфляції, а політика ФРС на кілька років у великій мірі попереджує можливий великий ціновий провал на ринку акцій США. Це стало передумовою колосальної і вирішальної підтримки цін на ринку акцій.

ФРС діяв свідомо для уникнення і фінансової кризи. І ФРС був свідомий щодо росту цін акцій і прагнув такого росту. Джанет Єллен, бувший керівник ФРС і дуже ймовірний наступний міністр фінансів США в кризовий період в березні-квітні 2020  висловила думку, що Конгресу США варто навіть дати дозвіл ФРС на викуп в кризові періоди акцій окремих компаній з ринку, як це дозволяє Парламент Японії центробанку цієї країни. Та, як виявилось, в цьому не було потреби.

Користуючись цим, найбільші фінансові інститути між собою домовились «подивитись» «поза межами» поточної реальності «розказуючи історії» і дожидаючись того часу, коли корпоративні прибутки на ринку акцій відновляться.

Зниження процентних ставок в США усунуло процентний диференціал з Європою, що сприяло значному ослабленню долара США до довгострокових середніх значень, які визначаються паритетом купівельної здатності. Це - завдяки припиненню купівлі більш дохідних державних та корпоративних облігацій США. До цього додались проблеми бюджетного дефіциту та значного зростанню боргу США, що посилило ослаблення курсу долара США на фоні випереджаючих спекуляцій групи крупних трейдерів США, які почали свідомо грати на пониження долара. До цієї відносно невеликої групи приєднались інші гравці.

Та на початку наступного року очікується невелика рецесія в Європі, яка може зіграти проти євро на користь долара США. Наразі ЄЦБ також сильно незадоволений зростанням курсу євро через різке додаткове зниження завдяки цьому фактору інфляції в Єврозоні. Вербальні інтервенції ЄЦБ трохи стримують зростання євро, до чого додається збільшення монетарного стимулювання ЄЦБ, рішення про що буде прийняте на днях.

Економічне відновлення в світі буде далі грати на користь цін акцій, що разом із продовженням супер м’якої політики ФРС та борговими  проблемами в США буде «грати» проти долара, який поступово має добратись до довгострокових середніх значень проти євро.

Наразі дуже високі ринкові коефіцієнти фондових індексів США не зовсім адекватні для оцінок через низькі процентні ставки та дохідності борових інструментів. Більш адекватні міри абсолютної дохідності та премії за ризик вказують на ймовірно суттєво завищену оцінку фондових індексів США, особливо для часів кризів, хоча і завищену в меншій мірі, ніж якщо оцінювати ринок на підставі ринкових коефіцієнтів. Це стає більш очевидним, якщо порівняти поточну ринкову оцінку фондових індексів США з оцінками інших ринків. Окремо варто зазначити абсолютно нездорову поточну ринкову оцінку акцій окремих високотехнологічних компаній, включаючи й найбільші. Стосовно «середнього» ринку в цьому коментарі вже згадувались спекуляції найбільших фінансових інституцій США і їх «аргумент», а також причини наявності дуже «гарячих» акцій – тут посилання йде на «безумну молодь».



Рис.17
Рис.17

Дохідність корпоративних облігацій США. Це дохідність всіх корпоративних облігацій, включених в облігаційний індекс, зважена по їх ринковій вартості, незалежно від рейтингу та строку погашення.

(Зараз близька до інфляції в США, дохідність – 1,9% порівняно з 1,2% ІСЦ та 1,6% базової інфляції рік до року в листопаді 2020)




Рис.18
Рис.18

Рис.19
Рис.19

На сьогодні

Що живить ралі на ринках акцій - це оптимізм щодо початку вакцинації від Covid-19 вакциною Pfizer у Великобританії у вівторок.

Також сподівання на те, що Сенат США незабаром погодить пакет фіскальних стимулів; спалах захворюваності на  коронавірус посилює негативні настрої в країні.

Якщо Конгрес не прийме рішення про нову допомогу економіці, близько 12 мільйонів людей в США може втратити допомогу по безробіттю, а мільйони можуть зіткнутися із загрозою виселення.

З фундаментальних показників в Європі:

  • остаточна версія ВВП Єврозони за 3 квартал 2020 виявилась дещо гіршою за першу оцінку - +12,5%.
  • Дані опитувань Zew в Німеччині (+55), Zewта в Єврозоні (+54,4, зростання за місяць на 21,6), та дані іншого опитування Sentix Investor Confidence Index (-2,7) виявились значно кращими за очікування, імовірно, як пишуть аналітики, через інформацію про початок вакцинації від Covid-19.
  • Трохи раніше. Дані по промисловому виробництву в Німеччині здивували зростанням обсягів виробництва в цій країні в жовтні - 3,2% за місяць.

Пояснення.

Індекс економічних настроїв Німеччини Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) визначає піврічні економічні перспективи. Рівень вище нуля свідчить про оптимізм; нижче вказує на песимізм. Результат отриманий на основі опитування близько 350 німецьких інституційних інвесторів та аналітиків.

Показник, вищий за очікуваний, слід сприймати як позитивний / бичачий для євро, тоді як нижчий за очікуваний показник слід сприймати як негативний / ведмежий для євро.

Індекс довіри інвесторів Sentix оцінює відносний шестимісячний економічний прогноз для зони євро. Дані зібрані з опитування близько 2800 інвесторів та аналітиків. Показник вище нуля свідчить про оптимізм; нижче вказує на песимізм.

Показник, вищий за очікуваний, слід сприймати як позитивний / бичачий для євро, тоді як нижчий за очікуваний показник слід сприймати як негативний / ведмежий для євро.

German ZEW survey




Рис.20
Рис.20

Eurozone ZEW Economic Sentiment



Рис.21
Рис.21

Eurozone Sentix Investor Confidence Index




Рис.22
Рис.22

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Якщо виходити суто з оптимізму на світових ринках акцій та того факту, що кореляція індексу Української біржі зі світовими фондовими індексами значно збільшилась в останні два місяці, сьогодні варто очікувати продовження росту і на місцевому ринку акцій. Хоча…, як кажуть дерева не ростуть постійно, а ринок акцій системно навіть при рості робить паузи. Це також слід враховувати.





сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50






Настроение рынка на 9 декабря 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду