Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 19:59
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 17 декабря 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1508,64+1,23%

На сьогодні для переважної більшості українських учасників фінансового ринку, як видається, особливо важливих та/чи термінових новин, які швидкого вимагають реагування немає.

Дайджест фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось. Це був його дванадцятий торговий день без змін, щоб чіткіше з 1 грудня включно.

Минулого дня, як і днем раніше, на біржі ПФТС відбулось дві угоди з акціями і обидві по безадресним заявкам. Як і днем раніше, це були: угода з акціями банку «Південний» обсягом на цей раз 25,7 тисяч гривень в грошовому вираженні та угода з акціями шахтоуправління «Покровське» на 3,84 тисячі гривень.

Ціна акцій шахтоуправління «Покровське» за цією угодою склала 3,84 гривень за акцію.

Вчора індекс Української біржі підріс на 0,1% після зниження на 1,0% днем раніше. Індикатор УБ продовжує перебувати коло свого максимуму за останні дев’ять місяців – з початку березня поточного року.

На індекс Української біржі вчора різноспрямовано вплинули ріст ціни акцій Райффайзен Банк Аваль та зниження ціни акцій «Центренерго».

Вчора на Українській біржі відбулось одинадцять угод з акціями п’яти емітентів. Результати цих угод представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Звертає на себе увагу адресна угода з акціями шахтоуправління «Покровське» по ціні 5,00 гривень за акцію.

Таблиця. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 16.12.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,4

+1,3%

4 000

1

-

-

«Центренерго»

6,6

0,0%

19 650

1

-

-

Миронівський хлібопр-кт

171,5

-6,2%

39 395

3

171,2826

-0,4%

«Укрнафта»

169

0,0%

33 800

1

169,0000

-4,8%

Разом

96 845

6

Таблиця. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  16.12.2020

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Райффайзен Банк Аваль

0,4125

165 000

1

«Центренерго»

6,8676285

490 280

3

Шахтоупр. «Покровське»

5,0000

150 000

1

Разом

805 000

5

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Ціни українських державних єврооблігацій продовжують перебувати коло та трохи нижче своїх багатомісячних максимумів, тобто з лютого 2020.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,03-6,14%. Це практично мінімальні значення з лютого 2020 року.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Минулого дня на вторинному ринку зросли декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності ОВДП. Це після аукціонів Мінфіну цього вівторка на якому міністерство пішло на помітне, хоча й не сильно велике, збільшення дохідності для залучення більших коштів.

Ріст декларованих дохідностей був відносно невеликим. Можна говорити про те, що крім однієї точки зростання (+0,3%) ріст склав порядку 0,10%, що менше, ніж на первинних аукціонах – характерна цифра 0,20%, Рис. 1.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є зараз максимальною і зараз складає по пропозиціям 12,00% (раніше - 11,90%).

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp



Рис.1

Рис.1


Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро не слабне, Рис. 2.

Євро по відношенню до долара США зростає до відмітки вище 1,22.

Коментар оглядача: «EUR / USD оновлює багаторічні максимуми вище 1,2200. Долар США залишається вразливим в тому числі через м’які формулювання керівника ФРС щодо інфляції в країні. Євро також отримує вигоду від "однозначно позитивних" даних стосовно ділової активності в Єврозоні. Очікується домовленість по стимулюванню економіки США».



Рис.2
Рис.2

Світові ринки акцій

Вчора основні фондові індекси США змінились слабко та різноспрямовано.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 минулого дня додав 0,2%, індекс Dow Jones Industrial Average просів цієї середи на 0,15%, а Nasdaq Composite підріс на 0,5%, Рис. 3.

Сьогодні ф'ючерси на основні американські фондові індекси зростають в межах 0,4-0,6%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цього четверга додає 0,3-0,4% і оновлює свій після кризовий максимум, Рис. 4.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни.



Рис.3
Рис.3

Графік індексу STOXX 600. Денні зміни.



Рис.4
Рис.4

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

План з доходів у державному бюджеті на 2021 рік виглядає завищеним, проблеми можуть виникнути через недовиконання надходжень від митниці за рахунок податку на додану вартість (ПДВ) з імпортованих товарів, а також за рахунок низки інших податків, повідомила Київська школа економіки (КШЕ).

***

Кабінет Міністрів має намір активно вимагати відрахування до держбюджету дивідендів державних підприємств. Відповідне протокольне рішення винесено на засідання уряду.

У бюджеті на цей рік заплановані надходження в розмірі 68,3 млрд, тоді як на сьогоднішній день фактично надійшло 66,7 млрд.

Зокрема, "Укрзалізниця" не сплатила 749,5 млн, "Турбоатом" - 118,1 млн. При цьому є питання і по "Укрнафті", яка не сплатила дивіденди ще за 2018 рік.

В "Укрнафті" державі належить пакет 50% плюс одна акція. Мінфін запропонував дати доручення Мінекономіки, Мінінфраструктри і Фонду держмайна негайно вжити заходів для стягнення дивідендів на державну частку "Укрнафти".

"Укрнафта" в судах оскаржує постанови Кабміну, в якому прописуються особливості сплати дивідендів держкомпаніями (дивіденди становлять 90% від прибутку). В Кабміні впевнені, що "Укрнафта" має заплатити не менше 30% чистого прибутку, що за 2018 рік складе 965,7 млн ​​гривень (прибуток компанії склав 6,4 млрд).

Фонду держмайна доручено взяти питання з дивідендами на особистий контроль і вирішити його вже до 15 грудня.

Причина, незважаючи на виділення Україні 600 млн євро макрофінансової допомоги від ЄС і рекордного розміщення ОВДП у вівторок державний бюджет поточного року по видатках все складно виконати через менші надходження від позичок, ніж заплановано.

Новини емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні

У січні-вересні 2020 року порівняно з січнем-вереснем 2019 року трубно-колісний холдинг "Інтерпайп" збільшив показник EBITDA на 8% до 216 млн доларів, скоротивши виручку на 23% до 660 млн доларів, повідомлення компанії.

Виручка трубного дивізіону впала на 35% до 349 млн доларів, тоді як виручка дивізіону залізничної продукції зменшилася на 6% до 280 млн доларів.

Загальний борг компанії знизився до 122 млн доларів після часткового погашення єврооблігацій на суму 97 млн доларів США в серпні 2020 року, а чистий борг досяг безпрецедентно низького рівня в 12 млн доларів з коефіцієнтом чистого левереджа 0,05x (чистий борг до EBITDA).

"Інтерпайп" має намір продовжувати викуп своїх євробондів-2024 ще на суму $ 81 млн, повідомив генеральний директор Фаді Храйбе на call-конференції з приводу оприлюднених в середу неаудованих консолідованих фінансових результатів діяльності за 9 міс.-2020 за стандартом МСФЗ.

Галузеві новини

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) позбавила себе можливості обмежувати імпорт електроенергії з Росії та Білорусі з 2021 року.

Це рішення було прийнято на засіданні НКРЕКП у середу.

Світові фінансові та економічні новини.

Попередні показники індексів менеджерів закупівель, PMI, в Єврозоні та окремих країнах Європи за даними опитування Markit у грудні опубліковані вчора зранку та опівдні виявились кращими за очікування, вказуючи на ріст виробництва промислової продукції, тоді як активність в секторі послуг відновлювалась, хоча все ще на рівні скорочення.

Дані по роздрібним продажам в США опубліковані вчора розчарували і до певної міри охолодили оптимізм на фінансових ринках. Продажі знизились на 1,1% місяць до місяця, що набагато гірше за очікування - зниження на 0,3%.

Федеральний резерв, центробанк США, вчора оголосив про своє останнє рішення щодо монетарної політики та опублікував свій погляд на перспективи економіки країни. Як і очікувалося, центральний банк зберіг цільову процентну ставку по федеральним фондам (обов’язковим резервам банків по пасивним операціям – залученню коштів) в межах від 0% до 0,25%. Керівники ФРС хочуть підтримувати економіку США до тих пір, поки не побачать "суттєвий подальший прогрес" в зайнятості та інфляції в країні.

Федеральний резерв зобов'язався продовжувати викуповувати облігації з ринку до завершення економічного відновлення. Голова ФРС Джером Павелл також заявив, що центральний банк збільшить обсяг придбання облігацій, якщо економічне відновлення сповільниться.

Голова Федерального резерву Джером Пауелл (для нас важливо)ттакож заявив у середу, що ціни на акції не обов'язково високі, враховуючи, наскільки низькими є зараз процентні ставки. (Дохідності по державним облігація США з вирахуванням інфляції негативні)

Лідери Конгресу США близькі до досягнення угоди про пакет стимулів у 900 мільярдів доларів для економіки США.

Пакет допомоги  буде включати прямі виплати фізичним особам, але не міститиме положень про захист відповідальності підприємств або допомогу окремим штатам та місцевим органам влади. Розбіжності стосовно цих останніх двох питань блокували досягнення домовленості.

Сьогодні інвестори очікують публікації тижневих даних по зверненню по безробіттю та останніх цифр по будівництву нового житла в США. Після публікації невтішного звіту по роздрібним продажам в Сполучених Штатах у середу настрій інвесторів насторожений.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Вчора індекс Української біржі перервав зниження і трохи зріс. Виходячи з цього та з того факту, що світові фондові індекси сьогодні зростають, а зараз індекс Української біржі, як і кілька років раніше, добре корелює зі світовими фондовими індексами, від нього сьогодні можна очкувати скоріше позитивної динаміки.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 17 декабря 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду