Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 12:15
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 24 декабря 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1581,15+0,24%

Вітаємо всіх, хто святкує Різдво за «католицьким календарем», з Різдвом Христовим!

До справ.

Спершу нагадаємо, що сьогодні в передсвятковий день на фондових біржах в Європі та США скорочений робочий день, а понеділок у багатьох вихідний.

Що стосується фінансових новин, то варто звернути увагу на повідомлення про те, що Україна до кінця 2020 року залучить короткостроковий шестимісячний кредит від Deutsche Bank до $350 млн, а також на важливе інше повідомлення про те, що Кабінет Міністрів схвалив законопроект, який пропонує розблокувати аукціони великої приватизації, скасувавши норму про тимчасове призупинення їх на час карантину.

Мова йде про приватизацію п'яти теплоенергоцентралей, трьох чи чотирьох обленерго ("Миколаївобленерго", "Харківобленерго", "Запоріжжяобленерго", "Хмельницькобленерго"), підприємств "Завод "Більшовик", Одеський припортовий завод, "Президент-готель", "Об'єднана гірничо-хімічна компанія".

Ситуація для приватизації зараз доволі хороша. Як постійно зазначається в наших оглядах, дохідності українських єврооблігацій, які слугують мірою суверенних ризиків України, перебувають на багатомісячних мінімумах, близьких до багаторічних та історичних, фондові індекси США, міра ризиків інвестування в акції в світі зараз коло недавніх історичних максимумів.

Згадаємо також в цьому зв’язку, що в наступний понеділок 28 грудня відразу після свят «Житомиробленерго» та «Кіровоградобленерго» проводять збори акціонерів з порядком денним «Про збільшення статутного капіталу Товариства». (Хоча тут до слова варто згадати про повідомлення «Кіровоградобленерго» від учора 23.12.2020 про набуття ТОВ "ВС ГРУП МЕНЕДЖМЕНТ" домінуючого контрольного пакета акцій цього підприємства)

ФДМУ хотів отримати при приватизації шести підприємств сектору розподілу електроенергії в період 2015-2016 років в розрахунку на 1 км траси мереж в середньому 2273 долара США. Це в перерахунку на акцію «Житомиробленерго» складає щось порядку 16-18 гривень. Зараз же при кращих ринкових умовах бажання ФДМУ імовірно будуть більшими.

Тож нас дуже цікавить, як очікувана ціна приватизації обленерго буде співвідноситись з оцінками акцій «Житомиробленерго» та «Кіровоградобленерго» при додатковій емісії акцій цих підприємств та для цілей викупу цих акцій.

Більше про це та інше в дайджесті фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Вчора значення індексу ПФТС підросло на 0,4%.

Це сталось після шістнадцяти торгових днів без його змін, три календарних тижні, щоб ще чіткіше, з 1 грудня включно.

Минулого дня на біржі ПФТС відбулось три угоди з акціями і всі три по безадресним заявкам. Результати цих угод представлені нижче в Таблиці 1.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на біржі ПФТС 23.12.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

«Донбасенерго»

20,80

+5,6%

20 800

1

20,80

+20,6%

Шахтоупр. «Покровське»

4,00

0,0%

4 000

1

-

-

Банк «Південний»

1,59

+1,3%

26 076

1

1,59

+1,3%

Разом

50 876

3

Вчора індекс Української біржі підріс на 2,3% і оновив свій максимум за останні вже десять місяців, з кінця лютого поточного року.

Вчора на Українській біржі відбулось сім угод з акціями трьох емітентів. Результати цих угод представлені в Таблицях 2 та 3 нижче.

Таблиця 2. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 23.12.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,41

+2,5%

12 300

1

-

-

«Укрнафта»

190

+2,7%

38 000

1

185,000

+2,7%

Разом

50 300

2

Таблиця 3. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  23.12.2020

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

7,3885714

258 600

4

«Укрнафта»

175,500

702 000

1

Разом

960 600

5

Крім цього, вчора без угод по безадресним заявкам на Українській біржі:

·        ще на 5,1% підросли котирування акцій «Центренерго» - до 7,2 гривень за акцію;

·        на 0,5% опустились котирування акцій компанії Apple, США до 4076 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Ціни українських державних облігацій після певного зниження і стабілізації, сьогодні продовжують слабке зростання.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідність ОЗДП номінованих в доларах США складала 6,26-6,37%, що ще близько до мінімального значення з лютого 2020 року.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Сьогодні на вторинному ринку декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності ОВДП на продаж переважно несильно підросли на дальньому кінці кривої. Ріст склав в межах 0,05-0,20%. Дохідності при купівлі не змінились.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль зараз є максимальною і складає по пропозиціям 12,10% (раніше - 12,00%).

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро вчора продовжив слабшати, але сьогодні поки помітніше укріплюється, Рис. 1.

Курс EUR / USD знаходиться зараз трохи нижче відмітки 1,22.

На пару EUR / USD впливає слабкість долара США. Однією з причин крім бюджетних проблем США є і великий торговий дефіцит цієї країни, який несподівано в часи кризи розширився, Рис. 2.

«Незважаючи на пандемію COVID-19, яка стала причиною глибокої рецесії, а також безпрецедентну втрату робочих місць, поточний спад не призвів до звичайного звуження торгового дефіциту США. Насправді все навпаки. Між лютим 2020, офіційним початком рецесії, та жовтнем 2020 торговий дефіцит збільшився більш ніж на 70 відсотків», зазначається в одному з аналітичних матеріалів.

«Існує кілька можливих пояснень цієї незвичної тенденції, причому найбільш очевидною є великий пакет стимулів, який під час кризи сприяв збільшенню споживчих витрат а, отже, і імпорту. Іншою гіпотезою є зміщення під час блокування споживчих витрат з побутових послуг, тобто ресторанів, барів, кінотеатрів, які всі були закриті, на споживчі товари, що призводить до більшої частки імпорту в загальних споживчих витратах.

У той же час експорт ще не відновився після різкого спаду на початку пандемії, частково через слабший споживчий попит у всьому світі, частково через напруженість в торгівлі з Китаєм, а частково через слабкий експорт літаків, викликаний пандемією та за питаннями безпеки навколо флагмана Boeing 787 MAX».

Рис.1
Рис.1



Рис.2
Рис.2

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 додав 0,1%, індекс Dow Jones Industrial Average підріс на 0,4%, Nasdaq Composite втратив 0,5%, Рис. 3.

Сьогодні широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 продовжує відновлення і додає ще 0,3%.

Ф’ючерси на основні фондові індекси США також зростають в межах 0,2-0,3%.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, після вчорашнього зростання на 0,75% сьогодні додає ще 0,4%.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни



Рис.3
Рис.3

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Україна до кінця 2020 року залучить короткостроковий шестимісячний кредит від Deutsche Bank до $350 млн, свідчить постанова Кабінету Міністрів №1291 від 23 грудня.

Відсоткова ставка за кредитом до 3 міс. LIBOR+5,75%. Відсотковий дохід виплачується кожні три місяців.

Це бридж-фінансування на період переговорів із Міжнародним валютним фондом до отримання другого траншу за програмою stand-by та/або випуску єврооблігацій. Раніше Україна вже вдавалася до такої практики.

Фінанси. Приватизація. Новини емітентів, акції яких торгувались на місцевих біржах.

Кабінет Міністрів схвалив законопроект, який пропонує розблокувати аукціони великої приватизації, скасувавши норму про тимчасове призупинення їх на час карантину.

"У 2021 році ми хочемо, щоб процес приватизації прискорився. Тому пропонуємо Верховній Раді зняти обмеження для продажу низки об'єктів: п'яти теплоенергоцентралей, трьох обленерго, підприємств "Завод "Більшовик", Одеський припортовий завод, "Президент-готель", "Об'єднана гірничо-хімічна компанія", - сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, відкриваючи урядове засідання в середу.

***

Фонд державного майна планує запустити перші аукціони для об'єктів великої приватизації в другому кварталі 2021 року за умови ухвалення Верховною Радою закону про розблокування приватизації, повідомив голова фонду Дмитро Сенниченко.

Як зазначив він у Facebook у середу, ФДМ готовий у квітні-червні провести аукціони з продажу Об'єднаної гірничо-хімічної компанії, "Президент-Готелю" і заводу "Більшовик".

В третьому кварталі наступного року можуть відбутися аукціони з продажу Одеського припортового заводу, а також Одеської, Дніпровської, Херсонської ТЕЦ і Криворізької теплоцентралі.

У четвертому кварталі 2021 року можуть відбутися аукціони з продажу "Миколаївобленерго", "Харківобленерго", "Запоріжжяобленерго", "Хмельницькобленерго", а також Миколаївської ТЕЦ і "Украгролізингу".

Коментар. Ситуація для приватизації доволі хороша. Як постійно зазначається в наших оглядах, дохідності українських єврооблігацій, які слугують мірою суверенних ризиків України, перебувають на багатомісячних мінімумах, близьких до багаторічних та історичних, фондові індекси США – міра ризиків інвестування в акції в світі зараз на історичних або коло недавніх історичних максимумів. Поточні абсолютні оцінки індексів, як в мірах ринкових коефіцієнтів, так в мірах внутрішньої норми дохідності дуже високі. Коло історичних максимумів, перебуває і композитний індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM.

Всьому причина дуже низькі процентні ставки в світі через політику центробанків, негативні реальні ставки по борговим паперам США та Німеччини при низькій інфляції.

Конфлікт на Сході України затих.

Тож ціни при приватизації мають бути високими, інтерес до неї значним.

Згадаємо також в цьому зв’язку, що «Житомиробленерго» та «Кіровоградобленерго» 28 грудня 2020 року проводять збори акціонерів з порядком денним «Про збільшення статутного капіталу Товариства». (Хоча тут до слова варто згадати про повідомлення «Кіровоградобленерго» від учора 23.12.2020 про набуття ТОВ "ВС ГРУП МЕНЕДЖМЕНТ" домінуючого контрольного пакета акцій цього підприємства. Станом на 30.09.2020 ВС ГРУП володіла 94,1673% акцій «Кіровоградобленерго» та 92,2539% акцій «Житомиробленерго»; групі до домінуючих контрольних пакетів не вистачало відповідно 0,8327% і 2,7461% акцій)

Нас дуже цікавить, як очікувана ціна приватизації трьох обленерго буде співвідноситись з оцінками акцій «Житомиробленерго» та «Кіровоградобленерго» при додатковій емісії акцій цих підприємств та для цілей викупу їх акцій.

ФДМУ хотів отримати при приватизації шести підприємств сектору в період 2015-2016 років за акцію в розрахунку на 1 км траси щось порядку 1900-2600 доларів США в залежності від обленерго, в середньому 2273 долара США на 1 км. Це в перерахунку на акцію «Житомиробленерго» складає щось порядку 16-18 гривень. Зараз ринкові умови кращі, ціни аналогів значно вищі, тож і ціна за обли по бажанням Фонду держмайна, видається, при приватизації має бути помітно вищою. Хоча тут треба враховувати і порівняльні параметри регулювання, в першу чергу дозволену НКРЕКП величину прибутку, а також в окремих випадках і інші важливі чинники, наприклад, на жаль дуже суттєве в останні роки погіршення фінансових показників «Харківобленерго».

Фонд держмайна справедливо і обґрунтовано ставив в 2016 умовою успішної приватизації наявність стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифи), що дуже сильно збільшує оцінку акцій компаній сектору. Тепер ця умова виконана.

Нагадаємо, в грудні 2020 року Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила тарифи операторів систем розподілу на 2021 рік з урахуванням стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифи).

У велику заслугу нинішнього складу НКРЕКП та і до певної міри уряду варто поставити перехід в Україні з 2021 року на сучасну систему регулювання галузі. Стимулююче тарифоутворення в секторі розподілу електроенергії діє вже тривалий час не тільки в розвинутих країнах, але й практично в усіх країнах Східної Європи.

Про перехід до стимулюючого тарифоутворення при вирішенні питань емісій акцій та викупів акцій не слід забувати «Житомиробленерго» та «Кіровоградобленерго» та їх основним акціонерам, оцінщикам акцій цих підприємств. Ми будемо дуже уважно слідкувати, чи згадана нова обставина буде ними врахована.

Якщо ні, тоді будемо дуже уважно слідкувати за наступною реакцією Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка має зареєструвати обидві емісії акцій, а також Фонду держмайна України, на який поміж інших задач покладена функція слідкування за коректністю оцінок акцій в певних випадках і не тільки при приватизації. Фонд, зрозуміло, має вигідно для держави продати пакети акцій обленерго. Чи можуть в різних випадках радикально відрізнятись оцінки та ціни акцій різних обленерго? Навряд, якщо прибрати чинник контролю. Чи може Фонд ігнорувати чи закрити очі на значні розбіжності? Питання. У випадках розходжень чи відсутності реакції Фонду виникло б також і велике питання до відповідних процедур в Україні.

До честі компанії ДТЕК і справедливості заради варто відзначити, що при нещодавньому примусовому викупі акцій «ДТЕК Київські регіональні електромережі»  (бувша «Київобленерго») у міноритарних акціонерів цього підприємства в грудні 2020 перехід до нового регулювання галузі в ціні акцій був врахований.

Фінанси

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував перегляд державного бюджету на 2021 рік після першого кварталу.

***

"22 грудня Fitch присвоїло локальним пріоритетним незабезпеченим облігаціям Києва на суму 570 млн гривень і на суму 200 млн гривень з фіксованим купоном в 11% і з погашенням 29 березня 2021 і 29 квітня 2021 короткостроковий рейтинг B", - йдеться в повідомленні міжнародного рейтингового агентства Fitch.

***

Промислове виробництво в Україні у листопаді 2020 року порівняно з листопадом 2019 року знизилося на 0,3%, тоді як у жовтні - на 5%, вересні - на 4,4%, серпні - 5,3%, липні - 4,2%, червні - 5,6%, травні - 12,2% і квітні - 16,2%, повідомила Державна служба статистики у середу.

Новини банківського сектору.

Новий норматив довгострокової ліквідності для банків чистого стабільного фінансування (NSFR, Net Stable Funding Ratio) стане обов'язковим з 1 квітня 2021 року, повідомлення НБУ.

Новий пруденційний норматив NSFR визначає мінімальний рівень ліквідності банку на горизонті один рік.

Банки матимуть додатковий час, щоб привести свої показники до нормативних значень, які мають бути не менш ніж 80% - із 1 квітня 2021; 90% - із 1 жовтня 2021; 100% - із 1 квітня 2022.

***

Росія може заборонити імпорт широкого спектру залізничної продукції з України. До списку санкційних товарів, введеному урядом РФ в грудні 2018 року, пропонується додати залізничні колеса, осі і заготовки, а також велике вагонне литво, повідомляє Комерсант.

Україна - основний постачальник залізничних коліс в ЄАЕС, обсяг імпорту склав в 2019 році $ 270 млн, в січні-жовтні 2020 року - $ 150 млн. Дія мита припинялась майже на рік, але в липні відновилась, термін дії її закінчується 21 січня 2021 року.

У російського ринку є неприйняття заборони імпорту коліс, по великому вагонному литтю позиція не однозначна: оператори проти, а вагонобудівники, що виробляють його самі, в цілому за заборону.

Коментар. Сильно впливає на «Інтерпайп».

Новини енергетики

Національна енергетична компанія "Укренерго" та національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" ввели в експлуатацію повітряну лінію електропередачі (ЛЕП) 750 кВ "Запорізька атомна електростанція - підстанція "Каховська".

"У січні наступного року ЗАЕС вперше за свою історію вийде на повну проектну потужність. Це станеться після завершення планового ремонту на енергоблоках ЗАЕС і завдяки введенню в експлуатацію лінії електропередачі 750 кВ від ЗАЕС до підстанції "Каховська", - сказав т.в.о. президента НАЕК "Енергоатом "Петро Котін.

***

Державна енергогенеруюча компанія "Укргідроенерго" 22 грудня запустила четвертий гідроагрегат другої черги Дністровської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС, Чернівецька область).

Гідроагрегат буде мати потужність 324 МВт у генераторному режимі і 421 МВт у насосному режимі.

Введення в промислову експлуатацію гідроагрегату заплановано здійснити до осені 2021 року.

***

НКРЕКП на засіданні 23 грудня схвалила план розвитку системи передачі НЕК "Укренерго" на 2021-2030 роки.

Світові фінансові та економічні новини.

Учасники  вітових фінансових ринків очікують сьогодні прорив прорив у переговорах про  Brexit напередодні Різдва та спільну конференцію, яку, ймовірно, проведуть прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон та глава ЄС Урсула фон дер Лейен.

Дискусія щодо ключових спірних питань щодо рибного господарства та інших умов тривала протягом минулої ночі, і лідери Великобританії та ЄС зараз на межі укладення угоди, повідомляють засоби масової інформації.

Макроекономічна статистика.

Замовлення на товари тривалого користування в США в листопаді зросли сильніше, ніж очікувалось. Однак, основні замовлення на товари тривалого користування, які виключають транспортні засоби не виправдали очікувань ринку і зросли лише на 1,1%.  

За іншими даними кількість первинних звернень за допомогою по безробіттю в США на минулому тижні впала до тритижневого мінімуму - 803 тисяч.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Якщо виходити із чинника свята Різдва та традиційного передсвяткового ралі індекс Української біржі сьогодні має зрости. Цьому може зашкодити сильний ріст попереднього дня. Як буде насправді побачимо.




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 24 декабря 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду