Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 04:48
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 4 марта 2021

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1749,68-4,02%



Рис.4За минулий тиждень було не так багато фінансових та економічних новин, на які учасникам місцевого фінансового ринку варто звернути увагу.

З найбільш цікавого – це інформація про колосальні збитки «Центренерго» в першому кварталі 2021 року, повну зміну керівництва цієї компанії та зміну голови Наглядової Ради «Центренерго».

Рух на світових ринках акцій та валют в основному визначався рухом дохідності державних облігацій США, спочатку їх стрибком уверх, а потім зниженням. Був невдалий аукціон по розміщенню 7-и річних  боргових паперів США на первинному ринку. Інвестори стурбовані перспективою інфляції, поки всім важко оцінити наскільки обґрунтовано.

Також оголошено про примусовий викуп акцій «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» по мізерній ціні в череді подыбних викупів групою VS Energy та «диких» емісій.

Ціна придбання акцій при викупі становить  1,85 грн. за одну акцію АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО».

Ринкова вартість однієї акції товариства, визначена суб'єктом оціночної діяльності ТОВ «Ф.К.ТИТАН» станом на 16.02.2021 р.  становить 1,67 грн.

Вона є абсолютно неадекватно низькою, наступні шість графіків з поясненнями.



Рис.1
Рис.1

Рис.2
Рис.2

Рис.3
Рис.3

Рис.4
Рис.4

Рис.5
Рис.5

Рис.6
Рис.6

Будемо слідкувати за реакцією акціонерів, відповідних державних органів України (НКЦПФ, ФДМУ), можливо правоохоронних органів, можливо судів.

Примусовий викуп акцій здійснюється в Україні по Закону підготовленого на засадах Директиви 2004/25/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 21.04.2004 про пропозиції поглинання. Пряма цитата з цієї Директиви: «Держави-члени повинні вжити заходи для забезпечення захисту власників цінних паперів та зокрема тих, що володіють меншою часткою акцій, у разі встановлення контролю над їхніми компаніями. Держави-члени повинні забезпечувати такий захист, зобов'язуючи особу, яка отримала право контролю, запропонувати всім власникам цінних паперів певної компанії за всі їхні активи справедливу ціну відповідно до загальної оцінки».

Реальна ж практика в Україні є повною протилежністю Букві і Духу цієї Директиви ЄС. Можливо трохи більше про це за тиждень.

І як практично завжди по вівторкам чи по середам, якщо не було у вівторок, огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 7-11. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 7), і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.



Рис.7
Рис.7

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.



Рис.8
Рис.8

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні.



Рис.9
Рис.9

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі

за минулий тиждень.



Рис.10
Рис.10

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку 2020 року



Рис.11
Рис.11

Борговий ринок України.

Ціни українських державних зовнішніх облігацій (єврооблігацій, ОЗДП) хоча і продовжують перебувати коло своїх максимумів з лютого 2020 року, але ще знизились, Рис. 12.  Це пов’язано зі зростанням дохідностей американських державних боргових паперів, Рис. 13.

Поки дохідності ОЗДП все ще близькі до мінімальних значень з лютого 2020 року. Та вони зросли та можуть зрости ще. І це може стати з часом певною проблемою при розміщенні боргових цінних паперів України на зовнішньому ринку.

Сьогодні дохідність ОЗДП з погашенням 15.03.2033 номінованих в доларах США складає 6,96/7,05% (7,05% по останній угоді).

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Ціна українських державних зовнішніх облігацій ОЗДП з погашенням 15.03.2033



Рис.12
Рис.12

Дохідність 10-и річних державних облігацій США



Рис.13
Рис.13

Дохідності ОВДП в гривні на вторинному рину продовжили знижуватись на «короткому кінці». Однак в середині кривої зниження було незначним, а на «дальньому кінці» - незначним, Рис. 14



Рис.14
Рис.14

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанку по відношенню до долара США і євро залишається стабільним, Рис.15.

Значення ф’ючерсів на пару гривня долар США на Українській біржі вказують на відносну подальшу стабільність курсу гривні по відношенню до твердих валют, можливо невелику девальвацію, Рис. 16.



Рис.15
Рис.15

Рис.16
Рис.16

Світові ринки акцій

На світових ринках акцій намітилась певна пауза, Рис. 17.

І головна причина цього ріст дохідності державних облігацій США через побоювання інфляції серед інвесторів.

Рис.17
Рис.17

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Фінансова стабільність в Україні. Відносини з Міжнародним валютним фондом.

Обсяг міжнародних резервів Національного банку на 1 березня становив $ 28,6 млрд. Про це голова Ради НБУ Богдан Данилишин повідомив в Facebook.

За його словами, це в чотири рази перевищує плановий обсяг платежів уряду і Нацбанку за зовнішньою заборгованістю перед нерезидентами в 2021 році, зокрема на користь Міжнародного валютного фонду - $ 1,6 млрд.

Міжнародні резерви Національного банку України на 16 лютого становили $ 28,5 млрд у порівнянні з $ 28,8 млрд на початок місяця.

Коментар. Мала зміна міжнародних резервів в лютому пояснюється малими платежами за зовнішнім боргом в минулому місяці. Однак, уже в березні платежі будуть доволі таки значними.

***

Україна взяла на себе зобов'язання по боротьбі з корупцією та всеосяжної судової реформи в рамках Угоди про асоціацію, і це важливі умови за узгодженою програмою макрофінансової допомоги та процесу візової лібералізації. Про це заявив президент Європейської ради Шарль Мішель в ході онлайн-виступи в рамках форуму "Україна 30" з КПВВ "Щастя", де він перебував разом з президентом України Володимиром Зеленським.

***

Міжнародний валютний фонд назвав продуктивними дискусії з Україною, що відбулися під час роботи нещодавньої місії в грудні-лютому, проте констатує наявність низки невирішених питань і очікує пропозицій від української сторони для продовження переговорів, повідомив представник МВФ Джеррі Райс (Gerry Rice).

"Тільки-но ми отримаємо докладнішу інформацію з цих питань і пропозиції щодо окремих політик, ми з нетерпінням продовжимо співпрацю з Україною", - сказав він на традиційному брифінгу в четвер у Вашингтоні.

Серед питань, які обговорювала місія, Райс назвав поліпшення управління банківським наглядом Нацбанку, фіскальні ризики для дефіциту бюджету та зміцнення судової системи.

Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", серед проблемних питань залишається, зокрема, ухвалення закону Про Вищу раду правосуддя і зняття побоювань МВФ щодо втручання в роботу НАБУ і САП. Для позитивного результату необхідно також ухвалення вже внесених до Верховної Ради нових поправок до закону про Нацбанк і банки і відмова від обмеження цін, введених цієї зими на енергоринку, а також більша зрозумілість щодо бюджетних планів на 2022 рік і аудиту Covid-фонду.

На думку експертів, під час вирішення частини цих питань наступна місія з першого перегляду програми stand by може відвідати Україну орієнтовно в квітні-травні.

***

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні "B" зі стабільним прогнозом.

"РДЕ України "B" відображає її послужний список багатосторонньої підтримки і надійну основу макроекономічної політики, яка підтримує відносно високий ступінь стійкості до шоку, викликаного коронавірусом", - наголошується в повідомленні агентства в п'ятницю ввечері.

Fitch зазначило, що показники потенціалу людського розвитку України вигідно відрізняються від порівнянних за рейтингом країн, чиста зовнішня кредиторська позиція наближується до 13% ВВП, а борг сектора державного управління трохи нижче за медіанне значення для рівня "B".

***

Міжнародне рейтингове агентство Fitch зазначає, що існує значний ризик для завершення програми stand by між Україною і Міжнародним валютним фондом.

Зокрема, на думку агентства, буде проблематичним схвалення парламентом законодавства про боротьбу з корупцією і судову реформу.

В агентстві підкреслюють, що зміна в минулому році голови Національного банку і низки його заступників збільшила ризик погіршення ситуації в результаті більш м'якої грошово-кредитної політики.

***

Перегляд програми Міжнародного валютного фонду з Україною може бути відкладений на липень-вересень або жовтень-грудень 2021 року, вважають аналітики Bank of America (BofA) Global Research.

Як зазначили в BofA Global Research, завдяки низьким потребам у фінансуванні бюджету на початку року Україна може зосередитися на внутрішньому політичному порядку денному, водночас будь-який прогрес у перегляді програми може затриматися до третього або навіть четвертого кварталу 2021 року. Однак Україні все-таки буде потрібно зробити прорив у вирішенні бодай одного з питань, що залишилися, щоб розблокувати подальший прогрес у програмі, зазначено в аналітичній записці.

Прогрес у реалізації "маяків" МВФ може бути досягнутий під час весняної сесії Верховної Ради, що дасть змогу домогтися прориву в переговорах до середини літа, йдеться в матеріалах BofA.

"Отже, ми, як і раніше, очікуємо, що Україна отримає як мінімум іще один транш з поточної програми цього року", - зазначає BofA.

BofA зберігає прогноз зростання реального ВВП на 4,5% поточного року, хоча звертає увагу на волатильність деяких даних, на яких будується прогноз. З одного боку, потенційна стабілізація економічної ситуації дає змогу допускати можливість сильнішого зростання реального ВВП - до 5,5% ВВП і вище вже поточного року. З іншого боку, зростання може досягти лише 3,5% ВВП з огляду на стримувальні фактори, такі як сильніше відновлення показників імпорту.

За оцінками BofA, номінальний ВВП у 2021 році в Україні становитиме $167 млрд, або 4,508 трлн грн. Середньорічна інфляція прогнозується на рівні 6,7% в 2021-му і 4,7% у 2022-му.

BofA знову відзначає недооціненість гривні. Як очікують аналітики, до кінця 2021 року і в середньому за рік курс гривні становитиме 27 грн/$, а наступного року - 27,5 грн/$.

***

18 лютого відбулося чергове засідання Ради фінансової стабільності.

Рада фінансової стабільності зазначає помірні ризики фінансового сектора і прогрес у скороченні обсягу непрацюючих кредитів (NPL) державними банками, йдеться в повідомленні Національного банку.

"Фінсектор пройшов кризу з прийнятними втратами, більшість системних ризиків зараз є помірними", - сказано в повідомленні.

***

Україна виплатила $335 млн відсотків за реструктуризованими євробондами.

***

Сукупний державний борг України в січні 2021 року зріс на 0,53% в доларах США - до $90,74 млрд і на 0,25% у гривні - до 2,558 трлн грн, свідчать дані на сайті Міністерства фінансів.

Зовнішній прямий борг минулого місяця в доларах скоротився на 0,45% - до $44,31 млрд.

Державні фінанси України

В лютому до загального фонду державного бюджету надійшло 67,3 млрд гривень, розпис виконано на 101,9% (перевиконано на 1,9%).

За перші два місяці 2021 надійшло 124,9 млрд гривень, або 104,0% від розпису звітного періоду.

За січень-лютий 2021 видатки за загальним фондом державного бюджету становили 154,2 млрд гривень, або 90,7% від розпису звітного періоду.

Фінансування соціальних видатків, видатків на оборону, на обслуговування боргу та субвенції та дотації місцевим бюджетам здійснювалося в повному обсязі відповідно до розпису на підставі платіжних доручень.

За січень-лютий 2021 загальний фонд державного бюджету виконано з дефіцитом в сумі 28,3 млрд гривень при розписі загального фонду звітного періоду в сумі 49,3 млрд гривень.

Фактичні державні запозичення до загального фонду державного бюджету за січень-лютий 2021 становили 74,3 млрд гривень, або 68,6% від запланованих на цей період.

Платежі з погашення державного боргу за січень-лютий 2021 становили 51,5 млрд гривень (97,9% плану).

Коментар. Тобто, як і очікували аналітики є по факту суттєво менші за заплановані державні запозичення, в цьому випадку на 34,0 мільйони гривень і це при перевиконанні надходжень на 4,8 млрд. призвело до недовиконання бюджету по витратам на 15,8 млрд. грн до на 1,1 млрд. грн. менших погашень державного боргу за заплановані. Дефіцит менший за запланований на 21 млрд. грн.

***

Залишок коштів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) в лютому зріс на 9,3% з 27,5 млрд гривень (на 1 лютого) до 30,0 млрд гривень (на 1 березня).

***

Національний банк починає публікацію в інтерактивному форматі індексу фінансового стресу.

Облігації внутрішньої держпозики, ОВДП

Міністерство фінансів 2 березня розмістило облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на 6,9 млрд гривень (7,1 млрд тижнем раніше) і 163,5 млн доларів. Всього до держбюджету залучено 11,499 млрд гривень.

Мінфін на аукціонах у вівторок знову обмежив пропозицію 6-міс., 12-міс. і 16-міс. ОВДП, що дало змогу знизити ставки відсікання за 6-міс. паперами на 0,65%, за 12-міс. і 16-міс. - на 0,1%.

Мінфін розмістив ОВДП з терміном обігу 119 днів на 527,1 млн гривень під 8,47% річних, 336 днів - на 1 821,2 млн гривень під 10,67% річних, 469 днів - на 1 549,1 млн гривень під 11,04% річних, 777 днів - на 2 412,2 млн гривень під 11,8% річних, 1 176 днів - на 612,8 млн гривень під 12,05% річних.

Папери в валюті з терміном обігу 701 день розміщені під 3,9% річних.


Рис.18
Рис.18

***

За минулий тиждень портфель облігацій внутрішньої державної позики нерезидентів зменшився на 187 млн гривень, а загальна вартість у їхній власності становить 102,7 млрд гривень, повідомлення Мінфіну

З 12 по 19 лютого нерезиденти купили облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на 2,8 млрд гривень.

Частка іноземних інвесторів у структурі власників українських внутрішніх державних цінних паперів становить 10,03%.

Фізичні особи на минулому тижні збільшили портфель ОВДП на 531 млн гривень, у структурі власників їхня частка становить 1,4%", - сказано в повідомленні.

Портфель юридичних осіб із 19 по 26 лютого скоротився на 1 507 млн гривень.

Українські банки залишаються власниками ОВДП із загальною часткою 51,3%, протягом тижня портфель ОВДП в їхній власності зріс на 1 790 млн гривень.

Курс гривні. Інтервенції НБУ. Операції населення

Національний банк України за тиждень з 22 по 26 лютого не проводив інтервенцій на міжбанківському валютному ринку. Про це свідчать дані регулятора.

Така ж ситуація спостерігалася тижнем раніше. Таким чином, Нацбанк вже двічі за місяць відмовився від валютних інтервенцій.

***

У лютому обсяг придбання населенням валюти на $9 млн перевищив обсяг продажу, українці купили у банків готівкової та безготівкової валюти на загальну суму $1,615 млрд, а продали – на $1,606 млрд, повідомив Національний банк.

У січні українці продали готівкової та безготівкової валюти на $53 млн більше, ніж купили.

Коронавірус в Україні

Захворюваність на корона вірус в Україні почала зростати і доволі швидкими темпами, а зе нею, схоже і смертність від цієї хвороби, Рис. 19 та Рис. 20


Рис.19
Рис.19



Рис.20
Рис.20

Новини економіки

Економічні прогнози

Валовий внутрішній продукт України після спаду на 4,2% у 2020 році при інфляції 5% у 2021 році збільшиться на 4,1% у разі зростання інфляції до 6,9%, а у 2022 році відновлення економіки сповільниться до 3,8% за зниження інфляції до 5,3%, прогнозує міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings.

"Ми прогнозуємо зростання ВВП на 4,1% у 2021 році за рахунок приватного споживання, зростання виробництва сільськогосподарської продукції та часткового відновлення інвестицій", - йдеться в звіті агентства про підтвердження рейтингу України на рівні "B" зі стабільним прогнозом.

Fitch зазначає, що друга хвиля Covid-19 була набагато серйознішою, ніж перша, але рівень смертності знижується, і агентство передбачає, що економічні обмеження залишаться незначними.

Зростання інфляції до 6,1% за підсумками січня Fitch пояснює більш високими цінами на сировинні товари та енергоносії, ослабленням гривні і підвищенням мінімальної заробітної плати на 20%. За його прогнозами, Нацбанк відреагує на збільшення інфляції підвищенням облікової ставки на 100 базисних пунктів - до 7%.

Fitch очікує поступової бюджетної консолідації у 2021-2022 роках, зокрема, скорочення дефіциту держбюджету з 5,5% ВВП у 2020 році до 5,1% ВВП у 2021 році і 3,7% ВВП у 2022 році, проте це залежатиме від наявності фінансування і ступеня участі МВФ.

Згідно з прогнозами агентства, після зростання прямого держборгу України в 2020 році на 11,2 процентних пункту (п.п.) - до 55,6% ВВП (62,8% з урахуванням держгарантій), він стабілізується на рівні 54% ВВП у 2021-2022 рр. Fitch додає, що за показниками держборгу Україна відповідає середнім значенням для країн з рейтингом "B".

У 2021 році Україна повернеться до дефіциту рахунку поточних операцій, однак у розмірі всього 0,3% ВВП, який збільшиться до 1,2% у 2022 році через відновлення внутрішнього попиту і менш сприятливих умов торгівлі, але це буде більш ніж компенсовано більш високим припливом прямих і портфельних іноземних інвестицій, а також депозитів в іноземній валюті.

Економічні настрої

Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), розраховуваний Нацбанком, у лютому підскочив до 48,8 із 37,6 у січні, і це найкращий результат із жовтня 2020 року, зазначено в повідомленні центробанку.

Підприємства промисловості продемонстрували найкращу динаміку і вперше за останні чотири місяці оптимістично оцінили власні економічні перспективи: в лютому секторний індекс зріс до 50,3 із 38,6 у січні. Промисловці поліпшили свої очікування щодо обсягів виробництва продукції і нових замовлень, зокрема експортних, уточнив центробанк.

Найнижчі оцінки залишаються у підприємств будівництва (будівництва житла). Індекс сектора в лютому лише незначно покращився - до 35,3 після падіння до 33,1 в січні, йдеться в повідомленні НБУ.

***

Згідно з опитуванням, проведеним Європейською бізнес асоціацією (ЄБА), в 2020 році індекс настроїв малого бізнесу знизився на 0,69 до 2,38 балу.

Про це йдеться в повідомленні ЄБА.

"Дослідження демонструє значне погіршення настроїв малих підприємців. Так, показник індексу впав до 2,38 балу з 5-х можливих порівняно з 3,07 балу в 2019 році та повернувся в негативну площину. Такі показники є найнижчими за всю історію дослідження з 2017 року", - сказано в повідомленні.

Тільки 27% респондентів очікують поліпшення стану справ у бізнесі протягом найближчих 6 місяців проти торішніх 59%, а 52% підприємців очікують, навпаки, погіршення.

Найгірше учасники опитування оцінили економічну ситуацію в країні, 80% вважають поточну економічну ситуацію несприятливою для ведення бізнесу.

Поточні показники

        

Промислове виробництво в Україні в січні 2021 року, на який припав посилений карантин, знизилося на 4% проти "доковідного" січня 2020 року, скоректоване на ефект календарних днів скорочення було меншим - 2,7%, повідомив Держстат.

До попереднього місяця зниження промислового виробництва в січні становило 16,1%, а з урахуванням сезонного коригування - 3,3%.

***

Реальна заробітна плата в Україні в січні 2021 року порівняно з січнем 2020 року збільшилася на 8,3%, порівняно з груднем 2020 року зменшилася на 14,1%, повідомила Державна служба статистики в понеділок.

Середня номінальна заробітна плата штатних працівників у січні 2021 року порівняно з груднем 2020 року (нарахування виплат: винагород за підсумками роботи за рік, за вислугу років, за невикористану відпустку тощо) зменшилася на 13%, але в річному вимірі зросла - на 15% і становить 12 337 грн.

Найвищий рівень зарплат минулого місяця було зафіксовано в Києві – 17 533 грн, найнижчий у Чернівецькій області – 9 696 грн.

***

Від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами в лютому 2021 року скоротилося на 47,5% - до $ 0,32 млрд, однак за два місяці зафіксовано його невелике збільшення на 5,9% - до $ 0,6 млрд.

Згідно з даними Державної митної служби, імпорт за два місяці цього року продемонстрував зростання до аналогічного періоду минулого року на 4,5% і становив $9,09 млрд, а експорт - на 4,4%, до $8,49 млрд.

У лютому імпорт зріс до $4,87 млрд грн, що на 6,5% вище ніж за аналогічний період минулого року й на 15,4% - за січневий показник.

Експорт минулого місяця також показав зростання на 14,8% порівняно з лютим-2020 і на 15,8% до січня - до $4,55 млрд.

Загалом торговельний оборот у січні-лютому цього року склав $17,57 млрд, що на 4,44% вище порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Експорт чорних металів в лютому становив $764 млн (+12% рік до року), зростання експорту соняшникової олії в лютому до лютого минулого року склало 12% і до січня 2021 на 14% до $587 млн

***

Державна служба статистики повідомила про зниження капітальних інвестицій в Україні в 2020 році на 38,2%.

***

У січні 2021 року всі види транспорту перевезли 42,8 млн тонн вантажів, що на 2,2% менше, ніж у січні 2020 року.

***

У лютому 2021 року порівняно з лютим 2020 року продажі нових легкових автомобілів, скоротились на 9% до 6 336 одиниць продажі нових комерційних автомобілів збільшилися на 7% до 765 одиниць, повідомлення асоціації "Укравтопром".

***

Верховна Рада звільнила операції з імпорту нового обладнання для реалізації інвестиційних проектів зі значними інвестиціями від сплати ввізного мита до 2035 року.

Новини банківського сектору

Дохідність депозитів.

В лютому дохідність банківських депозитів знизилася для заощаджень як у гривні, так і у валюті. Про це свідчить огляд актуальних депозитних програм в банках України, проведений ЛігаБізнесІнформ.

Найбільше ставки знизилися за гривневими вкладами на термін понад рік (на 0,5 процентниого пункту - до 7,31% річних). Гривневі депозити на термін від місяця до трьох подешевшали на 0,35 п.п. - до 5,69% річних. Ставки по заощадженнях на термін менше місяця знизилися на 0,28 п.п. - до 5,73% річних.

Ставки в гривні на період від півроку зменшились до 7,51% річних, а на термін від 3 до 6 місяців - до 7,12% річних. При цьому прибутковість безстрокових заощаджень виросла на 0,03 п.п. - до 3,99% річних.

Доларові вклади максимально подешевшали також для періодів понад рік (на 0,13 п.п. - до 1,46% річних). Прибутковість вкладів строком від півроку до року знизилася на 0,11 п.п. - до 1,02% річних. Середня ставка для періодів від місяця до трьох впала на 0,06 п.п. - до 0,81% річних.

Депозити в доларі США на терміни від 3 до 6 місяців подешевшали до 0,79% річних, безстрокові заощадження - до 0,43% річних. Вартість вкладів періодом менше місяця знизилася на 0,01 п.п. - до 0,45% річних.

Середня ставка по депозитах в євро на період понад рік впала на 0,25 п.п. - до 0,79% річних. Заощадження в європейській валюті на період від півроку до року опустили прибутковість на 0,17 п.п. - до 0,74% річних. Депозити строком від місяця до трьох подешевшали на 0,16 п.п. - до 0,41% річних. Вартість внесків на терміни від 3 до 6 місяців опустилася на 0,03 п.п. - до 0,8% річних. Депозити періодом менше місяця втратили 0,02 п.п. і пропонують 0,26% річних. При цьому безстрокові заощадження подорожчали на 0,01 п.п. - до 0,17% річних.

***

Норматив достатності регулятивного капіталу банків в січні знизився на 0,59 процентного пункту з 21,98% до 21,39%, повідомлення Національного банку України.

Цей показник вищий, ніж встановлений Нацбанком рівень (не менше ніж 10%).

Норматив достатності основного капіталу (Н3) на 01.02.2021 становив 15,17% (норматив - не менше ніж 7%).

Норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) збільшився з 19,14% до 19,46% (норматив - не більше ніж 25%), норматив максимального розміру за операціями з пов'язаними з банком особами (Н9) - з 4,10% до 4,21% (норматив - не більше ніж 25%).

В 2020 році норматив достатності регулятивного капіталу банків підвищився з 19,35% до 21,98%.

У 2019 норматив достатності регулятивного капіталу банків підвищився на 3,2 п. п. З 16,18% до 19,35%.

Новини емітентів, акції яких представлені на місцевих біржах.

"Центренерго"

У 2020 році державна енергогенеруюча компанія "Центренерго" отримала чистий прибуток 50 млн гривень, повідомлення Фонду державного майна.

Зазначається, що наступний етап розвитку Центренерго - об'єднання з найбільш перспективними шахтами в єдиний холдинг з метою подальшої приватизації.

Попередній 2019 рік Центренерго завершило зі збитком 2 млрд гривень.

***

За інформацією глави ФДМУ Дмитр Сенниченко збитки "Центренерго" через закупівлі газу у НАК "Нафтогаз України" для включення в роботу блоків на цьому паливі склали близько 500 млн грн.

Коментар. Дуже великий збиток. Цікаво чи включає він збиток від продажу електроенергії за низькими цінами.

***

Кабінет Міністрів призначив виконуючим обов'язки генерального директора державної енергогенеруючої компанії "Центренерго" Юрія Власенка погодившись із пропозицією Фонду державного майна, розпорядження Кабінету Міністрів від 26 лютого № 150-р.

До квітня 2011 року Власенко займав посаду голови правління енергопостачальної компанії "Черкасиобленерго".

До 2014 року Власенко був членом Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Крім того, ФДМ повністю оновив склад дирекції ПАТ "Центренерго", призначивши нових 8 топ-менеджерів компанії.

***

Фонд державного майна звільнив голову наглядової ради "Центренерго" Сергія Слепканя, призначивши на цю посаду заступника голови Фонду Дениса Кудіна.

***

Фонд держмайна України в понеділок, 1 березня, мав намір оголосити конкурс на посаду генерального директора ПАТ "Центренерго", повідомив глава ФДМ Дмитро Сенниченко.

Сенниченко роз'яснив, що спочатку кандидати будуть відібрані міжнародними агентствами з пошуку персоналу, потім передані на розгляд конкурсної комісії при Кабінеті міністрів.

***

"Уже 2 березня «Центренерго» має розрахуватися з ТОВ «ГК «Нафтогаз трейдинг». Однак, враховуючи дебіторську заборгованість ДП «Енергоринок» у майже 1,5 мільярда гривень, що утворилася ще за старої моделі ринку, а також борг НЕК «Укренерго», який не може бути погашений через власну значну дебіторську заборгованість «Укренерго», вільних коштів для незапланованих витрат ПАТ «Центренерго» не має. А штрафні багатомільйонні санкції за контрактом знищать економіку ПАТ "Центренерго". Переговори з ТОВ «ГК «Нафтогаз трейдинг" про реструктуризацію  поки тривають", - повідомлялось в прес-релізі компанії "Центренерго" опублікованому в середу 24 лютого.

http://www.centrenergo.com/post/rozrakhunki-za-gaz-i-vugillya-derzhshakht-na-nastupnu-zimu-kerivnik-tsentrenergo-prosit-uryad-zibrati-naradi/

16 лютого в коментарі в ході форуму Ukraine30 агентству "Інтерфакс-Україна" глава правління НАК Андрій Коболєв заявив, що "Нафтогаз України" не має наміру знижувати ціну газу для ПАТ "Центренерго".

«Ні, ціна газу переглядатися не може. Вона для Центренерго є ринковою. Ця компанія - великий професійний гравець ринку. Її менеджмент повинен чітко розуміти, що йому необхідне вугілля, його необхідно імпортувати, яка ціна газу. Його не потрібно захищати», - заявив Коболєв.

Він додав, що якщо менеджмент Центренерго не вміє закуповувати газ чи вугілля, «то, можливо, це не зовсім правильний менеджмент».

***

На минулому тижні на ресурі БізнесЦензор з’явилась велика та змістовна стаття стаття «Як трейдер Коломойського перепродає електроенергію держкомпаній.»

https://biz.censor.net/resonance/3248513/yak_treyider_kolomoyiskogo_pereproda_elektroenergyu_derjkompanyi

Трейдер з групи Ігоря Коломойського ТОВ “Юнайтед Енерджі” в 2020 році продав електроенергії майже на $1 млрд.

Група Коломойського взяла під контроль продажі найбільших державних виробників електроенергії — Енергоатом та Центренерго. Ключевий трейдер групи — ТОВ “Юнайтед Енерджі” більшість електроенергії для перепродажу отримало від Енергоатому та Центренерго за низькими цінами.

В кінці 2020 року державне “Центренерго” провела аукціон, на якому продала “Юнайтед Енерджі” 3,27 млн МВт-год з терміном поставки в січні-березні 2021 року по ціні 1160 грн/МВт-г. Це приблизно 25% річного виробітку електроенергії “Центренерго”. Це значно нижче собівартості виробництва електроенергії на Центренерго і нижче показників на Ринку на добу наперед (РДН).

В статті наводиться аналіз з рядом таблиць всіх основних операцій “Юнайтед Енерджі” в 2020 році, включаючи продаж електроенергії “Центренерго” придбаної трейдером по заниженим цінам та продажу природного газу тому ж таки “Центренерго” по завищеним цінам.  А газ трейдер “Юнайтед Енерджі” придбав за низькими цінами в «Укрнафти».

В статті також виставляється в неприглядному світлі ДТЕК і «Енергоатом».

Коментар. В цілому виникає дуже багато запитань стосовно того, як держава в цілому, і Фонд Держмайна зокрема, управляють державними підприємствами. Чи є в цьому неякісному управлінні велика корупційна складова. Чи є в багатьох випадках склад кримінального правопорушення.

Складається враження що на дуже великому відсотку найбільш відповідальних державних посад працювати без свого роду співробітництва з особами, які здійснюють дуже сумнівні операції, дуже важко. Що стосується співробітництва з бізнесменами і сумнівної допомоги їм, цим нікого і на Заході не здивувати.

Однак, чого немає на Заході і що дуже дивує західних та й східних людей в Україні, та це воістину «епічний» відсоток та масштаб збитків держави від цих операцій та «епічний» масштаб додаткових прибутків бізнесу від них, ті, як в анекдоті «п’ять процентів» - надзвичайно висока рентабельність цих операцій, їх неймовірно знахабнілий характер. В тому числі повторно і повторно, в тому числі і людей, які майже під кримінальним переслідуванням. А також «крадіжка під носом», на абсолютній видноті, так що це стає для всіх очевидно. І при цьому в кращому випадку дуже запізніла і м’яка реакція на це відповідних державних органів.

***

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунпослуг (НКРЕКП), на своєму засіданні в п'ятницю оштрафувала ПАТ "Центренерго" за порушення ліцензійних умов щодо забезпечення необхідних резервів палива на 170 тис. грн, або в 4,72 рази, замість спочатку запланованих 850 тис . грн.

За словами представників регулятора, рішення знизити розмір штрафу для "Центренерго" продиктовано рядом об'єктивних і суб'єктивних обставин, які не залежали від волі компанії. Одним з таких обставин було припинення поставок вугілля державними вугільними компаніями в грудні 2020 року.

«Укрнафта»

З повідомлення «Укрнафти».

У січні 2021 року ПАТ «Укрнафта» видобуло 123,6 тис. т нафти і конденсату і 91,2 млн м3 газу, що, відповідно, на 4,6% і 10,1% менше в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року

Зниження видобутку пов'язане в першу чергу з високим ступенем виснаженості основних родовищ компанії і обмеженою інвестиційною програмою. Крім того, негативний вплив справила пандемія COVID-19 і падіння цін на вуглеводні, яке вплинуло на інвестиційні плани всіх компаній без винятку.

Мотор Січ

Виконання доручення президента України Володимира Зеленського про реалізацію Програми побудови вітчизняних вертольотів обговорив в Харкові віце-прем'єр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський з керівництвом держконцерну "Укроборонпром" і авіабудівних підприємств.

"Українські авіабудівники впевнено рухаються в напрямку створення галузі - вертольотобудування. АТ "Мотор Січ", згідно із заявами керівництва, освоєно виробництво всіх систем вертольотів в Україні", - написав Уруський за підсумками наради.

***

Директор ДП "Івченко-Прогрес" пов'язує великі надії з новою держпрограмою розвитку авіапромисловості.

Проект державної науково-технічної програми розвитку авіапромисловості до 2030 року збалансований, реалістичний і націлений на збереження лідерських позицій авіаційного двигунобудування України в світі, вважає директор держпідприємства (ДП) "Івченко-Прогрес" Ігор Кравченко.

В найближчі два роки ДП "Івченко-Прогрес" планує сертифікувати двигун Д-436-148ФМ для літака Ан-178, а також для розвитку лінійки літаків подальшого поліпшення Ан-148 і Ан-158.

За його словами, в рамках Програми-2030 може бути розроблений абсолютно новий двигун АІ-28 на заміну двигуна 148-ФМ, який, можливо, буде впроваджено через 6-8 років - це, який прийде.

Окрім іншого він повідомив, що вертольоти в даний час займають в обсязі виробництва "Мотор Січ" більше 20%. "Реалізовано близько 100 вертольотів, хоча ними на підприємстві стали займатися з нуля, у них є покупці", - зазначив директор "Івченко-Прогрес".

***

Китайські інвестори "Мотор Січ" опублікували заяву, в якому спростовують твердження міністерства юстиції про його бажання мирно вирішити інвестиційний спір. Заява опублікована на сайті https://mc-osa.com.ua/ua/.

«5 лютого 2021 року Радіо Свобода опублікувало твердження Міністерства юстиції України щодо спроби міністерства домовитись із китайськими акціонерами ПАТ "Мотор Січ" мирно вирішити інвестиційний спір, однак, китайські інвестори наполягали на арбітражі… Незважаючи на максимальні зусилля китайських інвесторів мирно врегулювати  інвестиційний спір, Міністерство юстиції України так і не надало інвесторам будь-яких можливих варіантів по врегулюванню спору», говориться в заяві на сайті.

Крюківський вагонобудівний завод

Акціонерне товариство "Укрзалізниця" оголосило тендер на закупівлю 100 пасажирських вагонів за 3,044 млрд гривень в 2021.

Про це свідчать дані в системі державних закупівель ProZorro.

Тендер було розбито на 4 лоти.

Кінцевий термін подання тендерних пропозицій - до 30 березня.

Аукціони призначено на 5 травня.

Коментар. Дуже суттєво позитивно для фінансових показників і ціни акцій КВБЗ.

Уктелеком

У 2020 році телекомунікаційна компанія "Уктелеком" збільшила показник EBITDA (прибуток до вирахування податків, амортизації і дивідендів) порівняно з 2019 роком на 4,75%, або на 77 млн гривень до 1 698 млн гривень, скоротивши загальний дохід на 2,2 %, або на 138 млн гривень до 6 214 млн гривень.

Про це на прес-конференції повідомив директор "Укртелекому" Юрій Курмаз.

Показник EBITDA margin збільшився на 1,8 п.п. до 27,3%.

Дохід від надання послуг телефонії в 2020 році скоротився на 15% до 2,175 млрд гривень, а дохід від надання інтернет-послуг зріс на 7% до 2,087 млрд гривень.

Таким чином, частка інтернет-послуг в доході "Укртелекому" від основної діяльності в 2020 році зросла на 5 п.п. до 48%.

CAPEX компанії скоротився на 0,5% до 688 млн гривен.

МХП

Котирування акцій МХП на Лондонській фондовій біржі з 22 по 26 лютого знизилися на 1%, або на 0,06 долара, до 5,86 долара за акцію, продовживши падіння 5-й тиждень поспіль.


Рис.21
Рис.21

Обленерго

"Смарт-холдинг" сконцентрував по 29,795% акцій у статутному капіталі енергопостачальної компанії "Харківобленерго" і "Харківенергозбут", повідомлення "Смарт-холдингу".

Ціна угоди не розголошується.

***

Фонд держмайна України оголосив про проведення 31 березня позачергових зборів акціонерів ПАТ "Черкасиобленерго", в ході якого ФДМУ ініціює обрання з 1 квітня В'ячеслава Горобця новим главою компанії замість чинного голови правління ПАТ Олега Самчука.

Голова Фонду держмайна України Дмитро Сенниченко і його заступник Денис Кудін висловили незадоволення роботою діючого глави "Черкасиобленерго", зокрема умовами підписаних в середині квітня 2019 року двох мирових угод про розстрочення боргу за електроенергію - на 1,2 млрд грн і на 800 млн грн - між "Черкасиобленерго" і черкаським ПАТ "Азот" (підконтрольним Ostchem Дмитра Фірташа).

Горобець чотири роки був директором з економіки та фінансів ПАТ "Черкасиобленерго", з червня 2012 по жовтень 2014 роки працював головою правління ПАТ "Черкасиобленерго", а з березня 2015 року працює першим заступником Черкаської обласної держадміністрації.

***

Народний депутат України Сергій Нагорняк (фракція "Слуга народу") закликав Фонд держмайна пояснити прийняті ним кадрові та управлінські рішення в державних операторах розподільних мереж (обленерго).

"Я буду ініціювати перед нашим комітетом (ПЕК) виклик керівника ФДМ, щоб він пояснив, чому вони, як власник акцій ряду підприємств, неефективно працюють. Хочу пояснення по кожному обленерго конкретно", - сказав він на прес-конференції в Києві.

Як депутат від черкаського регіону, Нагорняк хоче з'ясувати причини спроб зміни чинного глави правління "Черкасиобленерго" Олега Самчука, який, на його думку, працює ефективно.

Новини емітентів, акції яких торгуються на закордонних біржах та емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні

Кернел

У 1-му півріччі 2020/2021 маркетингового року (липень 2020 - червень 2021) один з найбільших операторів на олійному ринку холдинг "Кернел" збільшив показник EBITDA (прибуток до вирахування податків, відсотків і амортизації) в 2,6 рази або на 343 млн доларів, до 559 млн доларів порівняно з аналогічним періодом минулого маркетингового року.

Про це йдеться в звіті компанії.

В 1-му півріччі 2020/2021 м.р. компанія збільшила чистий прибуток в 3,3 рази, або на 232 млн доларів, до 332 млн доларів порівняно з аналогічним періодом 2019/2020 м.р.

У 2-му кварталі 2020/2021 м.р. показник EBITDA зріс у 2,5 рази і становив 269 млн доларів порівняно з 2-м кварталом 2019/2020 м.р.

У тому числі у 2-му кварталі прибуток зріс в 3,1 рази до 128 млн доларів.

Також в 1-м півріччі 2020/2021 м.р. компанія збільшила виручку на 20%, або на 385 млн доларів, до 2,27 млрд доларів порівняно з 1-м півріччям 2019/2020 м.р.

В 2-му кварталі виручка збільшилася на 29% до 1,33 млрд доларів, що обумовлено торговельною діяльністю Avere, а також зростанням цін і обсягів експорту зерна і соняшникової олії з України.

***

ЄБРР вирішив виділити "Кернелу" $80 млн для фінансування оборотного капіталу.



Рис.22
Рис.22

ДТЕК Енерго

Міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) компанії "ДТЕК Енерго" RD (обмежений дефолт).

Підтвердження рейтингу відображає переговори ДТЕК з кредиторами про реструктуризацію існуючої заборгованості компанії, які наразі тривають.

Після завершення переговорів Fitch буде переоцінювати компанію з урахуванням нової структури капіталу та її бізнес-ризиків.

"За розрахунками Fitch, борг ДТЕК на кінець 2020 року становив близько 2,3 млрд доларів США (65 млрд гривень), з яких близько 2 млрд доларів США (57 млрд гривень) підлягають реструктуризації. ДТЕК планує завершити реструктуризацію до кінця квітня 2021 року" , - підкреслило агентство.

***

"ДТЕК Енерго" завершив 2020 рік з чистим збитком 19,13 млрд грн при виручці 47,24 млрд грн, в порівнянні з прибутком у розмірі 2,55 млрд грн роком раніше, дані неаудованої консолідованої звітності компанії.

Валовий прибуток компанії за минулий рік склала 4,78 млрд грн, а операційний збиток - 5,47 млрд грн, в тому числі з-за списання 7,61 млрд грн в фінансових інструментах.

Крім цього, негативний внесок у фінансові показники вніс збиток за курсовими різницями в розмірі 7,13 млрд грн через ослаблення гривні і фінансові витрати в 7,22 млрд грн, лише частково компенсовані фінансовими доходами в 1,14 млрд грн.

В 2020 році компанія знизила видобуток вугілля на 15,7% в порівнянні з 2019 роком - до 18,9 млн тонн, а виробництво електроенергії скоротила на 16,2% - до 23,8 млрд кВт ∙ год.

Згідно зі звітом, чистий грошовий потік від операційної діяльності "ДТЕК Енерго" за 2020 рік склав 4,02 млрд грн, а капітальні інвестиції - 3,13 млрд грн. В результаті кошти на кінець минулого року склали 1,55 млрд грн, збільшившись за рік на 1,31 млрд грн.

Компанія зазначає, що якщо на початок 2020 роки її власний капітал становив 7,18 млрд грн, то на кінець він став негативним - 16,16 млрд грн, а зобов'язання зросли на 13,2% - до 93,51 млрд грн.

"ДТЕК Енерго" - операційна компанія, що відповідає за видобуток вугілля, генерації електроенергії в структурі холдингу ДТЕК. У 2019 її чистий прибуток впав в 1,9 рази - до 2,55 млрд грн, дохід знизився на 15,4% - до 76,83 млрд грн.

У той же час найбільша вуглевидобувна компанія холдингу "ДТЕК Павлоградвугілля" в 2019 році отримала чистий прибуток у розмірі 6,72 млрд грн, що на 11% вище, ніж в 2018 році.

Укрзалізниця

Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрзалізниця" планує отримати чистий прибуток 3,5 млрд гривень за підсумками 2021 року, при цьому 2020 рік компанія закінчила зі збитком 11,5 млрд гривень.

Про це йдеться в повідомленні компанії.

Укрзалізниця з жовтня 2020 року почала підніматися, тренд змінився з падіння на підйом", - повідомив голова правління АТ "Укрзалізниця" Володимир Жмак.

Галузеві новини.

Сільське господарство

У січні 2021 року порівняно із січнем 2020 року експорт зерна з України зменшився в грошовому вираженні на 41%, або на 390,1 млн, до 562,3 млн (з 952,4 млн.), повідомляє Державна фіскальна служба.

Найбільше експортовано кукурудзи – на 403,5 млн доларів. (В січні 2020 було експортовано кукурудзи на 741,9 млн доларів).

У січні порівняно з груднем експорт зерна зменшився на 36,3%, або на 320,8 млн.

***

У 2020 році капітальні інвестиції в аграрний сектор скоротилися на 45,3% до 36,4 млрд гривень порівняно з 2019 роком, повідомлення асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Елекроенергетика

Україна відновила експорт електроенергії в країни ЄС.

***

Навантаження на теплову генерацію в опалювальний сезон 2020/2021 років було в середньому вдвічі вищим, ніж в аналогічний період минулого року, причиною цього став несвоєчасний вихід з ремонтів енергоблоків атомних електростанцій і зростання споживання, повідомила прес-служба "ДТЕК Енерго".

Теплоелектростанції (ТЕС) "ДТЕК" за період з жовтня 2020 року по 25 лютого 2021 року виробили 12,6 млрд кВт-год електроенергії. За аналогічний період минулого опалювального сезону було вироблено близько 9 млрд кВт-год.

***

Більшість енергоблоків генеруючих компаній ТЕС, які перебували в аварійному ремонті вийшли з ремонту і знаходяться в резерві.

Про це свідчать дані оператора об'єднаної енергосистеми НЕК "Укренерго".

Гірничо-металургійний комплекс

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings оновило оцінки цін ряду основних металів, які воно використовує в прогнозах операційної діяльності та фінансових показників компаній видобувної галузі. У тому числі були покращені оцінки на 2021 рік для кольорових металів і золота. Для залізної руди очікувані ціни були підвищені для всіх періодів.

"Перегляд цін на залізної руди є найбільш значною зміною і обумовлений обмеженою пропозицією, яке, як ми очікуємо, збережеться в найближчі пару років, а також відсутністю протягом тривалого періоду значних нових проектів, які могли б компенсувати виснаження рудників", - наголошується в повідомленні агентства, повідомляє з посиланням на звіт Fitch Ratings Інтерфакс-Україна.

Бразильська Vale знизила виробничий план на 2021 рік, а попит на руду зростає, що викликало дефіцит поставок, оскільки всі великі виробники залізної руди працюють практично на повну потужність. Запаси сировини знаходяться на низькому рівні, в той час як економічні стимули в США і Європі, ймовірно, створять додатковий попит, відзначають аналітики Fitch.

Нафта і газ

У січні-лютому 2021 року Україна скоротила видобування газу на 5,8% до 3,19 млрд куб. м порівняно з аналогічним періодом минулого року, в лютому - на 7,3% до 1,51 млрд куб м газу, дані державного підприємства "Оператор газотранспортної системи (ГТС) України". (З корекцією на кількість днів – скорочення в лютому на 4%).

Видобуток газу в лютому 2021 є найнижчим місячним значенням як мінімум за останні 5 років.

***

Технічний комітет ОПЕК+ на засіданні у вівторок обговорив варіант збільшення видобутку нафти в квітні на 1,5 млн барелів на добу з урахуванням того, що Саудівська Аравія з квітня припиняє свої добровільні обмеження на 1 млн б/д, а країни ОПЕК+ можуть збільшити видобуток на 0,5 млн б/д, повідомили "Інтерфаксу" кілька джерел, обізнаних з ходом обговорення.

За словами джерел, учасники техкомітету дійшли висновку, що ринок достатньо збалансований, щоб прийняти ці додаткові обсяги.

Водночас, одне із джерел зазначило, що в підсумковій рекомендації для міністерського комітету ОПЕК+ немає явної вказівки на те, що можна збільшити нафтовидобуток на 0,5 млн б/д у квітні, але цей варіант буде обговорюватися міністрами, як базовий.

Учасники також порушували питання і подальшого збільшення видобутку нафти на 0,5 млн б/д у травні і на такий же обсяг у червні, оскільки країни ОПЕК+ з січня відмовилися від підвищення видобутку на 2 млн б/д одразу. Цей варіант також можу буте розглянуто на міністерському моніторинговому комітеті (JMMC) або засіданні всіх міністрів країн ОПЕК+.

Світові фінансові та економічні новини.

Незважаючи на певну макроекономічну статистику, продовження публікації фінансової корпоративної фінансової звітності за попередній квартал та індикаторів економічної активності, на минулому тижні, ріст дохідності державних облігацій США, а потім його зниження залишився основним чинником, який впливає на світові ринки акцій в цілому та курси основних валют.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

На фоні певної зупинки в рості світових ринків акцій і враховуючи велику кореляцію світових і місцевого фондових індексів, яка відновилась в останні вже майже 9 місяців, можна припустити, що і індекс Української біржі може вести себе зараз невиразно.





сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 4 марта 2021
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду