Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 18.04.2024 06:50
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 25 марта 2021

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1832,98+2,42%

На минулому і початку цього тижня найбільш важливими новинами для учасників місцевого фінансового ринку були наступні.

  • Новина про те, що «Райффайзен Банк Аваль» направить на дивіденди лише половину минулорічного прибутку і виплатить за результатами минулого року лише 3,312 копійки на акцію. Це суттєво нижче за очікування учасників ринку і новина «послала» ціну акцій банку вниз, хоча і не дуже сильно.
  • Новина про те, що Шевченківський районний суд Києва за матеріалами СБУ наклав арешт на цілісний майновий комплекс і 100% акцій АТ "Мотор Січ". Це знову поставило перед учасниками ринку, міноритарними акціонерами "Мотор Січі", питання про те, якою буде компенсація надана їм при націоналізації компанії.
  • Був опублікований річний звіт МХП та пропозиція по розміру дивідендів компанії за минулий рік. Фінансові результати МХП очікувано не дуже хороші, дивіденди на рівні минулого року, тобто менші, ніж позаминулий рік і за ті, що були до нього.
  • В опублікованому оголошення про чергові загальні збори акціонерів «Донбасенерго» наведені окремі фінансові показники роботи цієї компанії за минулий рік, по яким та на підставі даних за 9 місяців можна з певною точністю вирахувати всі фінансові показники за минулий рік. Чистий фінансовий результат компанії слабко позитивний. Запропоновані два варіанти виплати дивідендів, які невеликі.
  • У вівторок пройшли первинні аукціони Мінфіну з розміщення ОВДП. Звертає на себе дуже слабкий попит на папери з терміном обігу більше року. Це може бути дуже симптоматичним. Учасники боргового ринку або чекають зростання дохідності ОВДП, або очікують девальвації гривні в майбутньому, або ж за тиждень стали набагато гірше дивитись за ризики. В цьому зв’язку згадується стаття заступника Глави НБУ Дмитра Сологуба, яка вийшла на днях, про те що припинення співробітництва з МВФ несе загрози і це є доволі небажаним. Ще цікаво, чи приймали участь в аукціонах на цьому тижні іноземні інвестори. Виходячи з обсягів розміщень – начебто ні.

Про це більше та інші новини після огляду ситуації на ринках.

Та ще. На тижні Офіс Президента України ще раз запевнив, що "за підтримки західних партнерів України буде продовжувати робити все необхідне, щоб повернути всі вкрадені в українського населення кошти, включно з грошима, пов'язаними з Приватбанком".

І в зв’язку з цим, та й з ситуацією на місцевому ринку акцій взагалі, знову згадуються примусові викупи акцій обленерго («Житомиробленерго» та інших) групою VS Energy по мізерним цінам. Звичайно проблема набагато менша і такими проблемами не має перейматись Офіс президента. На це є відповідні державні органи щоб її вирішувати, НКЦПФР, ФДМУ, українські суди. Та все ж важко втриматись від ілюстрації. Вони в чомусь показують стан місцевого ринку акцій в порівнянні з найближчими сусідами і причини цього.



Рис.1
Рис.1

Рис.2
Рис.2

І як практично завжди по середам, якщо не було у вівторок, огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 3-7. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій (Рис. 7), і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі.

Зміна українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року. Значення, поряд маленькі графіки.



Рис.3
Рис.3

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.



Рис.4
Рис.4

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.



Рис.5
рис.5

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі

за минулий тиждень.





Рис.6
Рис.6

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року



Рис.7
Рис.7

Борговий ринок України.

Ціни українських державних зовнішніх облігацій (єврооблігацій, ОЗДП) на минулому тижні залишались відносно стабільними. Вони все ще перебувають коло своїх максимумів з лютого 2020 року, Рис. 8.  Ця стабільність, як і попереднє зниження цін ОЗДП, пов’язані зі стабілізацією, а раніше зростанням дохідностей американських державних боргових паперів, Рис. 9.

Поки дохідності ОЗДП все ще близькі до мінімальних значень з лютого 2020 року.

Сьогодні в середу 24.03.2021 дохідність ОЗДП з погашенням 15.03.2033 номінованих в доларах США складає 7,12/7,21% (7,20% по останній угоді).

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Ціна українських державних зовнішніх облігацій ОЗДП з погашенням 15.03.2033



Рис.8
Рис.8

Дохідність 10-и річних державних облігацій США



Рис.9
Рис.9

Дохідності ОВДП в гривні на вторинному ринку на «дальньому кінці» і в середині кривої (дохідності), за тиждень підросли. Ріст склав до 30 базисних пунктів - 0,30%, Рис. 10.

Імовірно, це - через перспективи росту облікової ставки в Україні та зростання дохідності державних облігацій США, як наслідок зростання інфляції в Україні та світі в найближчі місяці. Але також можливо, і через побоювання росту курсу гривні та припинення співробітництва України з міжнародними фінансовими організаціями, що згадувалось вище, також дивись новини. Індикативним в цьому відношенні було дуже різке зменшення попиту на ОВДП з терміном обігу більше року на первинних аукціонах Мінфіну цього вівторка.



Рис.10
Рис.10

Валютний ринок

Гривня на міжбанку по відношенню до долара США і євро за минулий тиждень залишалась відносно стабільною, хоча зараз і намічається її певне ослаблення по відношенню до долара США, Рис.11.

Курс євро по відношенню до долара США відновив зниження, Рис 12.



Рис.11
Рис.11

Графік пари євро - долар США. Часовий інтервал 1 година.



Рис.12
Рис.12

Світові ринки акцій

На світових ринках акцій після певного росту на попередньому тижні знову певна пауза і невелике просідання, Рис. 13, а також Таблиця, Рис. 3 на початку огляду.

Серед причин, крім побоювання росту дохідності облігацій через імовірний ріст інфляції, вже також називають і перестороги через можливе сповільнення росту економіки внаслідок третьої хвилі захворюваності на коронавірус.

Хоча в цьому зв’язку варто звернути увагу на виступ Джанет Єллен перед Комітетом з фінансів Палати представників Конгресу США, в якому вона визнала підвищені ціни активів на ринках (не в останню чергу імовірно малось на увазі акцій), Див. Новини.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни



Рис.13
Рис.13

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси.

Відносини України з розвинутими країнами-донорами.

Канцлерка Німеччини Анґела Меркель (AngelaMerkel) закликала українську владу продовжувати боротьбу з корупцією в країні, судову та земельну реформи. Про це вона сказала на відкритті німецько-українського економічного форуму.

"Ми бачимо прогрес реформ, чи це стосується тендерних закупівель, чи це стосується цифровізації, диджиталізації. Утім хочу сказати, і ви знаєте це самі, що деякі кроки ще потрібно зробити, і я розумію, що це дуже складно. Наприклад, я маю на увазі боротьбу з корупцією, суди, також ринок землі", - сказала Меркель на відкритті четвертого німецько-українського бізнес-форуму, який відбувається в онлайн-форматі в п'ятницю, 19 березня.

Посилання: https://www.dw.com/uk/merkel-zaklykala-uriad-ukrainy-prodovzhuvaty-borotbu-z-koruptsiieiu/a-56927363

Відносини України з Міжнародним валютним фондом та іншими МФО.

Відмова від фінансування Міжнародного валютного фонду (МВФ) може змусити уряд України піти на скорочення дефіциту державного бюджету, а також послабить курс гривні та призведе до зростання інфляції, видатків на обслуговування держборгу та низки інших негативних наслідків, попереджає заступник глави Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб в колонці для "Економічної правди".

Стаття з’явилась у відповідь на обговорення українськими експертами можливості обійтись без співпраці з МВФ в тому числі і після того, як термін поточної програми сплине наприкінці 2021 року.

Посилання. https://www.epravda.com.ua/rus/columns/2021/03/23/672196/

***

Міжнародна фінансова корпорація (IFC), що входить до групи Світового банку, планує інвестувати в економіку України близько 3 мільярдів доларів до 2024 року, однак це можливо лише за умови повної реалізації земельної реформи. Про це голова регіонального представництва Корпорації в Україні Джейсон Пеллмар розповів в інтерв'ю НВ.

Фінансова стабільність в Україні

Міністерство фінансів має намір розрахувати державний бюджет на 2022 рік, виходячи з дефіциту в 3,5% ВВП, наближаючись до ключового показника дефіциту нижче за 3%повідомив перший заступник міністра фінансів Денис Улютін.

За словами Улютіна, Міністерство економіки переглянуло в бік покращення прогноз зростання економіки, проте конкретних цифр він не назвав. Мінекономіки має опублікувати оновлений макропрогноз у квітні.

Облігації внутрішньої держпозики, ОВДП

Міністерство фінансів 23 березня розмістило ОВДП на 6,5 млрд гривень, повідомлення Мінфіну.

Мінфін розмістив ОВДП з терміном обігу 189 днів на 554 млн гривень під 8,59% річних, 350 днів - на 4 699 млн гривень під 10,75% річних, 609 днів - на 1 121 млн гривень під 11,1% річних, 756 днів - на 47,5 млн гривень під 11,7% річних і 1 155 днів - на 38 млн гривень під 12,05% річних.

Дохідності при розміщенні знизились в порівнянні з попередній аукціоном, крім самих дальніх паперів. На 0,25% знизились дохідності самих коротких паперів, та на 0,10% дворічних. Дохідність річних паперів формально підросла на 0,02%, але якщо дивитись по кривій, з урахуванням більшого терміну обігу, вона навіть дещо знизилась.

Іншим результатом дуже суттєве падіння попиту на 2 і 3-річні папери.

Порівняно з минулим тижнем основний продаж перемістився на річні папери - 4,7 млрд грн.;  20-міс. було реалізовано на 1,12 млрд грн. Тиждень тому було навпаки - відповідно 2,98 млрд грн і 4,29 млрд грн.

Продаж більш довгих облігацій впав у 25 разів - до 79 млн грн.



Рис.14
Рис.14

***

За минулий тиждень з 12 по 19 березня

•          Нерезиденти збільшили портфель облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на 2,5 млрд гривень до 106,1 млрд гривень, повідомлення Мінфіну.

•          Фізособи збільшили портфель ОВДП на 638 млн гривень,

•          за тиждень портфель ОВДП українських банків зменшився на 1,4 млрд гривень.

•          Портфель ОВДП юросіб зменшився на 3,3 млрд гривень.

•          Українські банки залишаються власниками ОВДП із загальною часткою 51,5%,

•          Частка іноземних інвесторів у структурі власників українських внутрішніх державних паперів становить 10,35%.

•          В структурі власників ОВДП частка фізичних осіб становить 1,46%.

Операції на валютному ринку

Національний банк України (НБУ) в період з 15 по 19 березня купив на міжбанківському валютному ринку $30,5 млн у рамках інтервенцій за єдиним курсом, свідчать дані, розміщені на сайті центробанку.

Від початку 2021 року Нацбанк купив у резерви $290,5 млн, продав - $20 млн.

***

Сальдо валютних операцій населення в березні стало позитивним.

Середній обсяг щоденної чистого продажу валюти населенням в березні 2021 року на готівковому ринку склав $ 4 млн, а на безготівковому - $ 2 млн, свідчать дані, розміщені в презентації директора департаменту відкритих ринків Національного банку України (НБУ) Олексія Лупіна.

Згідно зі статистикою Нацбанку, сальдо щоденних валютних операцій населення в готівковому сегменті в січні і лютому було від'ємним і становило $ 1 млн і $ 2 млн, відповідно.

В той же час, в безготівковому сегменті середній щоденний обсяг продажу валюти населенням переважав над купівлею і склав в січні $ 4 млн, а в лютому - $ 1 млн.

Новини економіки

Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України у 2020 році порівняно із 2019 роком зменшився на 4,0%, повідомив Держстат.

Номінальний ВВП становив 4194,1 млрд.грн, дефлятор ВВП минулого року становив 9,8%.



Рис.15
Рис.15

***

Промислове виробництво в Україні у лютому 2021 року знизилося на 4,6% до «орона віру» лютого 2020 року, а скориговане на ефект календарних днів (минулий рік був високосним) скорочення було помітно меншим – 2%, повідомила Державна служба статистики.

Відомство зазначило, що до попереднього місяця зростання промислового виробництва у лютому становить 0,3%, а з урахуванням сезонного коригування – 0,4%.

У січні спад промвиробництва становив 4%, а скоригований на ефект календарних днів – 2,7%. Загалом за два місяці промислове виробництво в Україні скоротилося на 4,2%, зокрема у переробці – на 6,5%, добувній промисловості – на 3,4%, хоча у постачанні електроенергії, газу та пари було досягнуто зростання на 2,5% через суттєво холоднішу погоду.

***

Протягом січня 2021 року додатне сальдо торгівлі товарами погіршилося на 14 млн доларів порівняно з січнем 2020 року (у січні 2020 року додатне сальдо становило 39,5 млн доларів).

Експорт товарів у січні 2021 року становив 3 927,5 млн, при цьому він зменшився на 5,5% порівняно з січнем 2020 року.

Імпорт товарів у січні 2021 року становив 3 902 млн доларів, скоротившись на 5,2%.

Торговельні операції з основними партнерами в січні, млн. доларів:

Експорт

Імпорт

січень 2021

% від загального

січень 2021

% від загального

Всього

3927,5

100,0

Всього

3902,0

100,0

Китай

515,3

13,1

Китай

653,8

16,8

Польща

295,4

7,5

Росія

358,0

9,2

Туреччина

293,3

7,5

Німеччина

298,9

7,7

Німеччина

199,7

5,1

Білорусь

246,1

6,3

Росія

184,2

4,7

Польща

239,5

6,1

Експорт-імпорт товарів у січні, млн. доларів:

Експорт

Імпорт

січень 2021

січень 2020

січень 2021

січень 2020

Всього

3927,5

4156,1

3902,0

4116,0

- чорні метали

745,5

713,4

57,7

65,3

- зернові культури

562,3

953,1

13,7

13,8

Жири й олії тваринного і рослинного походження

513,4

453,9

22,4

22,6

Мінеральні продукти

578,3

397,7

750,9

898,2

- електричні машини й устаткування

231,2

209,6

420,2

450,4

- реактори ядерні, котли, машини

128,9

136,8

395,6

354,5

Продукція харчової промисловості

241,6

309,7

173,1

176,3

Енергетичні матеріали, нафта та продукти її переробки, всього

42,2

74,2

701,7

839,4

Продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості

147,4

138,5

529,1

519,7

- фармацевтична продукція

12,0

13,6

171,0

184,3

- засоби наземного транспорту, крім залізничного

9,9

9,3

356,8

373,6

Полімерні матеріали, пластмаси та каучук

71,0

55,3

244,8

223,6

COVID-19 в Україні

Київ, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Одеська та Чернівецька області, а з 24 березня Київська та Сумська, з 25 березня і Львівська області з  увійшли до «червоної» карантинної зони епіднебезпеки щодо COVID-19, повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

За інформацією МОЗ, протягом трьох днів поспіль у зазначених регіонах значно перевищений рівень госпіталізації на 100 тис. населення, що в нормі не повинно перевищувати 60 госпіталізацій.

В Києві за 16-18 березня було зафіксовано 90,3-98,7 госпіталізацій на 100 тис. населення, у Житомирській області – 111,9-111,4, Закарпатській – 98,3-94,9, Івано-Франківській – 133,1-124,8, Чернівецькій – 99,4-95,8.

Коментар. А це все економіка, ВВП.

З початку кампанії вакцинації в Україні першу дозу щеплення отримали понад 137 тисяч людей.

Військовосужбовиця, яка померла за два дні після щеплення від орона вірусної хвороби COVID-19, мала захворювання серцево-судинної системи, повідомляє Міністерство охорони здоров’я з посиланням на попередні дані Військово-медичного клінічного центру Південного регіону.

Смерть сталася внаслідок гострих розладів кровообігу. Регіональна група оперативного реагування на несприятливі події після імунізації має провести розслідування.



Рис.16
Рис.16

Рис.17
Рис.17

***

60,7% опитаних Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) не готові вакцинуватися найближчі кілька місяців, 33,4%, 5,9% не змогли відповісти - готові, результати опитування.

Серед причин відмови вакцинуватися:

  • 38,3% не довіряють вакцині,
  • 7,3% вважають, що вакцинуватися немає потреби,
  • 6,2% сумніваються в якості і безпеці вакцини,
  • 6,1% не готові через стан здоров'я,
  • 5,7% не влаштовує наявна вакцина,
  • 4,6% не пояснюють причину відмови,
  • 4,6% - через непередбачувані наслідки,
  • 3,8% - через те, що вакцина неперевірена,
  • 3,4% - тому що перехворіли і мають антитіла.

***

«З початку дослідження у січні 2021 захист від симптоматичного протікання Covid, через чотири тижні після першої дози, коливався від 57% до 61% для вакцини Pfizer та від 60% до 73% для щеплення AstraZeneca серед людей віком від 70 років (у Великобританії) . Цифри наведені  дослідницькій роботі Public Health England, опублікованій 3 березня 2021 року.

https://khub.net/documents/135939561/430986542/Early+effectiveness+of+COVID+vaccines.pdf/ffd7161c-b255-8e88-c2dc-88979fc2cc1b?t=1614617945615

Ефективність вакцинації осіб старше 70 років в Сполученому Королівстві.


Рис.18
Рис.18

Новини банківського сектору

У лютому прибуток банків становив 2,441 млрд гривень, свідчать дані НБУ.

У січні прибуток банків становив 4,050 млрд гривень, у січні-лютому - 6,491 млрд гривень.

Доходи банків за січень-лютий становили 35,089 млрд гривень, витрати - 28,598 млрд гривень.

Процентні доходи становили 24,965 млрд гривень, а витрати - 8,483 млрд гривень, комісійні доходи - 12,379 млрд гривень, комісійні витрати - 4,715 млрд гривень.

***

Встановлені нормативи станом на 1 березня порушували 9 українських банків. Згідно з даними Нацбанку України, норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (норматив Н7, не більше 25%) на початок місяця порушували "Промінвестбанк" (82,02%), "Сбербанк" (50,23%) і "Індустріалбанк" ( 49,51%), передає Інтерфакс-Україна.

Норматив максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними з банком особами (норматив Н9, не більше 25%) порушували "Перший інвестиційний банк" (52,02%), "Юнекс Банк" (28,17%), "Мегабанк" (27,56%) і банк "Земельний капітал" (26,75%).

Норматив ризику загальної довгої відкритої валютної позиції (норматив Л13-1, не більше 10%) порушували "Ощадбанк" (129,99%), "Промінвестбанк" (114,57%), "Приватбанк" (95,74%) і " Індустріалбанк "(12,35%).

Норматив ризику загальної короткої відкритої валютної позиції (норматив Л13-2, не більше 10%) порушував "Промінвестбанк" (110,36%).

Станом на 1 лютого нормативи порушували 8 банків. За місяць до переліку порушників увійшов банк "Земельний капітал".

***

Акціонери банку "Південний" планують направити 222 млн грн на збільшення статутного капіталу. Про це свідчить порядок денний зборів акціонерів банку, яке заплановане на 22 квітня.

***

Верховна Рада має намір схвалити конвертацію всіх валютних кредитів населення у гривню.

За прийняття в першому читанні законопроекту № 4475 проголосували 265 депутатів при мінімально необхідних 226.

Мова йде про кредити надані фізичним особам в іноземній валюті, за якими грошові зобов'язання, виражені в іноземній валюті, повністю не погашені.

Коментар. Можуть бути певні збитки банків через списання пені, якщо по кредитам не були створені резерви.

Новини емітентів, акції яких представлені на місцевих біржах.

Повідомлення «Райффайзен Банк Аваль».

На виконання вимог чинного законодавства України надаємо Повідомлення про проведення Дистанційних Річних Загальних зборів акціонерів з проектом Порядку денного, що відбудуться 23 квітня 2021 року. Також ознайомитись з Повідомленням можна за посиланням

https://www.aval.ua/documents/zagalnobankivski/dystantsiinizbory-2020.

4. Розподіл прибутку Банку. Про виплату дивідендів та розмір дивідендів за простими акціями.

Проект рішення по питанню 4:

1. Затвердити прибуток за результатами діяльності Банку в 2020 році в розмірі 4074829676 грн. 62 коп. (чотири мільярди сімдесят чотири мільйони вісімсот двадцять дев’ять тисяч шістсот сімдесят шість гривень 62 копійки).

2. Розподілити прибуток за результатами діяльності Банку в 2020 році наступним чином:

2.1. направити 700 000,00 грн. (сімсот тисяч гривень 00 копійок) на виплату дивідендів власникам привілейованих акцій Банку; 2.2. направити

2 037 409 891 грн. 97коп. (два мільярди тридцять сім мільйонів чотириста дев’ять тисяч вісімсот дев’яносто одна гривня 97 копійок) в резервний фонд Банку;

2.3. направити 2 036 719 784 грн. 65 коп. (два мільярди тридцять шість мільйонів сімсот дев’ятнадцять тисяч сімсот вісімдесят чотири гривні 65 копійок) на виплату дивідендів власникам простих акцій Банку, що в розрахунку доходу на номінальну вартість однієї простої акції становить 33,12 відсотків.

3. Доручити Наглядовій раді Банку визначити порядок та строк виплати дивідендів за простими та привілейованими акціями та повідомити акціонерів про їх виплату.

Ще одне посилання: http://fs.ux.ua/mf/m32289/12272/bavl.pdf

Коментар. Оголошені дивіденди значно менші за очікувані. Як результат це оголошення «послало» ціну акцій банку вниз. На це є цілком об’єктивні причини. Перша ціна мала знизитись на суму зменшення розміру дивіденду, порівняно з очікуваною. Друга – ціна мала знизитись і більше, оскільки 1) в ціну була закладена менша премія за ризик за рахунок сплати дивідендів, оскільки багато  хто порівнював дивідендні виплати з дохідністю ОВДП зменшуючи важливість іншого, 2) тепер у багатьох є зменшені чи більш насторожені очікування стосовно майбутніх дивідендних виплат банку.

В наших оглядах до цього вже кілька разів згадувалось про те, що ціна Райффайзен Банк Аваль була завищеною. Тож її зниження не дивує. Однак, що стосується використання коштів, які відповідають формуванню резервного фонду, слід ще аналізувати.

"Донбасенерго"

У 2020 році енергогенеруюча компанія "Донбасенерго" отримала чистий прибуток у розмірі 29,09 млн гривень проти 68,99 млн гривень чистого збитку в 2019 році.

Акціонери розглядають варіанти напрямку 30% чистого прибутку (8,73 млн гривень) на виплату дивідендів або спрямування 50% чистого прибутку (14,55 млн гривень) на виплату дивідендів.

Коментар. Дивіденд на акцію може скласти 0,375 гривень на акцію або 0,624 гривні на акцію. При поточній ціні акції 24 гривні це відповідно 1,6% та 2,6% дивідендної дохідності – небагато.




Рис.19
Рис.19

"Центренерго"

Держава відновила контроль над ПАТ "Центренерго", яке є одним з найбільших підприємств енергетичної галузі України. Про це президент України Володимир Зеленський заявив в ході зустрічі з президентом Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Оділь Рено-Бассо, повідомила прес-служба глави держави.

Посилання: https://www.president.gov.ua/news/glava-derzhavi-zustrivsya-z-prezidentom-yebrr-67281

***

Майже весь квітневий обсяг електроенергії продав "Центренерго" у четвер, 18 березня, з аукціону двосторонніх договорів на "Українській енергетичній біржі".

Реалізовані усі 600 заявлених лотів загальним обсягом 432 тис. мВт*г на суму 652,07 млн. грн з ПДВ, з періодом відпуску 01 квітня - 30 квітня 2021 року. Середньозважена ціна продажу склала 1257,86 грн.

Ще 12,824 тис. МВт*г "Центренерго" продав 18 березня на РДН за середньозваженою ціною 1544,9 грн/МВт.

Ще одне повідомлення.

У п'ятницю, 19 березня ПАТ "Центренерго" продав із аукціону на ТБ "Українська енергетична біржа" весь заявлений обсяг електроенергії: 96,75 тис. МВт*г з датою відпуску з 23 березня до 31 березня.

450 лотів були продані за середньозваженою ціною 1246,51 без ПДВ.

У біржовому бюлетені зазначено, що ресурс викупили 15 компаній. Стартова ціна становила 1700 грн / МВт-год.

У вівторок, 23 березня "Центренерго" виставить на біржу залишки квітневого обсягу - 200 МВт*г, а також лоти з періодом постачання з 01.04 до 30.09.2021 р.

29 грудня 2020 року "Центренерго" провело аукціон з продажу 3,27 млн МВт-год з терміном поставки в січні-березні 2021 року. Весь обсяг електроенергії було продано трейдеру "Юнайтед Енерджі" з групи Ігоря Коломойського за ціною 1160 грн за МВт-год.

Коментар. До оцінки «Центренерго». Ціна реалізації електроенергії не дуже висока, але вища, ніж в першому кварталі 2021. Слід подивитись, що вона означає з точки зору фінансових показників.

***

Господарський суд Києва стягнув з державної енергогенеруючої компанії "Центренерго" на користь державного підприємства "Держвуглепостач" 249,1 млн гривень заборгованості за поставлене вугілля, свідчать дані в Єдиному реєстрі судових рішень.

У листопаді 2019 року "Держвуглепостач" звернувся до суду з проханням стягнути з "Центренерго" 252,4 млн гривень заборгованості за раніше поставлене вугілля.

***

Компанія "Центренерго" заявляє, що попереднє керівництво компанії закуповувало вугілля у державних шахт через компанію-посередника ТОВ "Укрвуглезбагачення груп", яка не розраховувалася з шахтами за вугілля.

Про це йдеться в повідомленні "Центренерго" на сторінці в соціальній мережі Facebook.

У компанії підкреслили, що ситуація, яка виникла в зв'язку з боргом ТОВ "Укрвуглезбагачення груп" перед державними шахтами, не є компетенцією "Центренерго", і для вирішення цього питання необхідно сприяння Міністерства енергетики та втручання правоохоронних структур.

***

Міністерство енергетики завершило внутрішній аудит ефективності державних вугледобувних підприємств, проведений на виконання розпорядження Кабінету міністрів №1215-р від 5 жовтня 2020 року про об'єднання ПАТ "Центренерго" з перспективними держшахтами. Це закріплено наказом Міненерго №32 від 23 березня 2020 року, текст якого оприлюднений на сайті міністерства. Результати аудиту поки не оприлюднені.

***

Міністерство енергетики відкликало проект Концепції реформування вугільної галузі. Про це в.о. міністра Юрій Вітренко повідомив під час зустрічі з представниками шахтарських профспілок, передає прес-служба Міненерго.

"Ми відкликали концепцію, яка була підготовлена раніше, щоб переконатися, що ми дійсно зробимо ефективну вертикально інтегровану компанію на базі "Центренерго". Ми готові повністю сприяти, якщо новостворена компанія дійсно буде працювати як годинник і буде вчасно виплачувати гроші", - сказав Вітренко.

Глава міністерства також розповів про плани з трансформації вугільних регіонів, зокрема, в рамках співпраці з німецькими партнерами, а також інвестиції в ті підприємства, які вичерпали ресурс. За словами Вітренко, на їх місці в процесі трансформації планується створити нові підприємства за підтримки інвесторів.

Згідно з повідомленням, учасники зустрічі також обговорили питання погашення боргів перед шахтарями по виплаті зарплат, а також взаєморозрахунків між різними структурами: ПАТ "Центренерго", ТОВ "Укрвуглезбагачення Груп", ТОВ "Укрвугілля", державними вугледобувними підприємствами.

«Мотор Січ»

Шевченківський районний суд Києва за матеріалами СБУ наклав арешт на цілісний майновий комплекс і 100% акцій АТ "Мотор Січ".

Як повідомляє прес-центр СБУ, за результатами судового розгляду майно передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА) з обов'язковим визначенням керуючої компанії, що має державну форму власності.

Держпідприємство АТ "Мотор Січ" продовжить свою роботу зі збереженням робочих місць і виконанням зобов'язань у рамках виробничих замовлень, зазначають в СБУ.

Наразі Головне слідче управління СБУ здійснює досудові розслідування щодо "Мотор Січі" за двома напрямками.

Перший – за ознаками злочинів, передбачених статтями 14, 15, 111 та 113 Кримінального кодексу України (щодо диверсійної та підривної діяльності на користь РФ).

Другий – за ознаками злочинів, передбачених статтями 209, 212 і 364 КК України. У ньому досліджуються порушення законодавства під час первинної приватизації та подальшої незаконної концентрації акцій.

***

Президент Володимир Зеленський 23 березня 2021 року підписав указ про введення в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони про захист національних інтересів у сфері авіадвигунобудування. Указ опублікований на сайті Офісу президента.

Указ стосується «Мотор Січі».

Текст цього рішення РНБО від 11 березня не опублікований. Йому присвоєно гриф "для службового користування". Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря РНБО Олексія Данілова.

***

Державний концерн "Укроборонпром" готовий взяти в управління активи "Мотор Січі", щоб зберегти її потенціал, відповідний лист вже направлений до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), заявив гендиректор "Укроборонпрому" Юрій Гусєв.

МХП

Зранку в середу був опублікований річний звіт МХП за минулий рік.

Фінансові результати компанії в 2020 році порівняно з результатами 2019 року погіршились, однак не радикально. Вони близькі до очікувань аналітиків.

Операційний прибуток МХП знизився з 215,5 мільйонів отриманих в 2019 році доларів США до 201 мільйонів в 2020. Операційний грошовий потік до зміни обігових коштів відповідно знизився з 456 мільйонів в доларів США 2019 році до 375 мільйонів в 2020, а з урахуванням зміни обігових коштів впав з 648 мільйонів доларів США до 221 мільйону.

Річний скоригований показник EBITDA зменшився до 395 мільйонів доларів США з 427 мільйонів.

Компанія отримала чистий збиток за рахунок 133 мільйони доларів США за рахунок курсових різниць (мінус 204 мільйони).

У МХП суттєво знизилась сума грошових коштів на рахунках – до 218 мільйонів доларів США в еквіваленті станом на 31.12.2020 порівняно 341 мільйонами на початок минулого року.

За рахунок цього чистий борг компанії зріс з 1139 мільйонів доларів США до 1244 мільйонів.

Довгостроковий скоригований показник EBITDA зменшився до 340 мільйонів доларів США з 379 мільйонів.

Відповідно відношення чистого боргу до EBITDA 3,66 на 31 грудня 2020 року перевищило 3,0.



Рис.20
Рис.20

***

Рада директорів агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" (МХП) пропонує виплатити за 2020 рік такі самі дивіденди, як і за 2019 рік, - $30 млн або $0,2803 на акцію, йдеться в річному звіті компанії в середу.

"Зважаючи на поточну складну динаміку ринку, зі співвідношенням чистого боргу до EBITDA 3,66 на 31 грудня 2020 року (вище 3,0, після чого починають діяти певні обмеження), рада директорів визнала за доцільне продовжувати заощаджувати грошові кошти й за умови схвалення акціонерів виплатити незмінні дивіденди розміром $0,2803 на акцію", - йдеться в документі.

Згідно з ним, виплата планується на квітень цього року.

***

"МХП" поліпшить фінансові показники у 2021 році та збільшить розмір дивідендів у 2,6 рази через зростання цін на курятину - аналітик "Фрідом Фінанс".

Завдяки відновленню зростання світових цін на куряче м'ясо 2021-й фінансовий рік буде успішним для агрохолдингу "МХП", який збільшить дивідендні виплати у 2,6 раза порівняно з 2020 роком - до $0,75 на акцію, повідомив аналітик "Фрідом Фінанс Україна" Денис Білий на вебінарі "Перспективи розвитку фондового ринку України".

"Акції "МХП" торгуються не лише в Україні, а й на Лондонській фондовій біржі, і "МХП" досі залишається однією з найбільш недооцінених компаній, акції яких котируються на міжнародних торгових майданчиках. Це зумовлено тим, що ціна на основний продукт компанії - курятину перебувала у спадному тренді з 2018 року до квітня 2020 року", - уточнив він.

За даними аналітика, у квітні 2020 року ціни на курятину досягли мінімального значення за останні 15 років. Аналітик уточнив, що на сьогодні ціни на куряче м'ясо перейшли до зростання аналогічно цінам на всіх сировинних ринках.

Білий зазначив, що "МХП" має хороші передумови для зростання у четвертому кварталі 2021 року.

За даними представника "Фрідом Фінанс", на українському ринку акцій торгуються приблизно десять емітентів, серед яких "МХП". Білий відніс агрохолдинг до групи компаній-лідерів у своїх галузях бізнесу, які протягом багатьох років показують хороші фінрезультати та виплачують інвесторам дивіденди.

Він уточнив, що потенціал зростання вартості акцій "МХП" у другому-третьому кварталах 2021 року становить до 20% при дивідендній дохідності у 4%.


Рис.21
Рис.21

***

До цього ж. У лютому 2021 року порівняно з лютим 2020 року виробництво м'яса в Україні зменшилось на 9,4%, або на 24 тис. тонн і становило 232,4 тис. тонн.

***

До цього ж. Поголів'я птиці, станом на 1 березня 2021 року, за даними Держстату, тис. голів:

01.03.2021

у % до 01.02.2021

у % до 01.03.2020

Поголів'я птиці

200 651,9

104,2

91,0

***

Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів заявила, що Європейський Союз визнав зонування України за пташиним грипом, що дасть можливість найближчим часом відновити поставки курятини в ЄС, Держпродспоживслужба.

Зазначається, що завдяки такому рішенню можна буде постачати безпечну продукцію з неінфікованих зон ЄС.

В грудні 2020 року країни Європейського Союзу, а також деякі інші країни призупинили імпорт м'яса птиці з усієї території України через новий спалах пташиного грипу.

Рішення ЄС почне діяти з 20 березня.

У грудні 2020 року Держпродспоживслужба зафіксувала кілька вогнищ пташиного грипу в Миколаївській області, потім вони також фіксувалися в Київській області.

На початку 2020 року Європейський Союз і деякі країни обмежували імпорт з України м'яса птиці, м'ясної продукції з птиці і термічно необроблених продуктів з птиці через спалах пташиного грипу у Вінницькій області.

Коментар. Ці минулі рішення по при зупинці імпорту курятини з України призвели до зниження експорту курятини з України і негативно позначаться на фінансових показниках МХП за перший квартал 2021 року.

"Укртелеком"

"Укртелеком" за підсумками 2020 року одержав 642,7 млн грн чистого прибутку після збитку в розмірі 934,1 млн грн в 2019 році. Відповідно до звітності компанії, довгострокові зобов'язання "Укртелекому" в минулому році зросли на 2,1 млрд грн і на кінець 2020 року становила 19,3 млрд грн, передає Finbalance.

Поточні зобов'язання і забезпечення компанії до кінця року склали 21,5 млрд грн, як і роком раніше.

Раніше повідомлялося, що ПАТ "Укртелеком" в 2020 році скоротило чистий дохід 2% - до 6,21 млрд грн. При цьому показник EBITDA збільшився на 4,8% - до 1,7 млрд грн, маржа EBITDA - на 1,8 процентних пункту, до 27,3 у порівнянні з показником за 2019 рік.

В червні 2017 року суд Лондона за позовом Raga Establishment зобов'язав СКМ доплатити $760 млн плюс відсотки за купівлю "Укртелекому" і відхилив зустрічні претензії компанії про розірвання договору про купівлю телеком-оператора.

У жовтні 2019 року компанія "СКМ" Ріната Ахметова за рішенням суду Лондона врегулювала суперечку з Raga Establishment Ltd в рамках дружнього врегулювання. У СКМ не спростували виплату більш $700 млн за рішенням суду, відмовившись уточнити деталі.

Новини емітентів облігацій.

"Укрпошта"

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), відмовилася переглянути граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв'язку за пропозицією АТ "Укрпошта". Як повідомляє прес-служба комісії, відповідне рішення прийнято на її засіданні 23 березня.

Згідно з повідомленням 19 лютого НКРЗІ провело з "Укрпоштою" робочу нараду, за результатами якого національний поштовий оператор повинен був виправити ряд виявлених недоліків у пропозиціях компанії.

"Але від АТ "Укрпошта" так і не було отримано належної реакції щодо виправлення виявлених недоліків", - сказано в повідомленні.

"Укрпошта" пропонувала переглянути граничні тарифи на послуги поштового зв'язку в два етапи: перший - з дати набрання законної сили рішення до 30 листопада 2021 року в середньому на 30,6%, другий - з 1 грудня 2021 року в середньому на 8,8%.

***

Кабінет Міністрів доручив акціонерному суспільству "Укрпошта" продовжити терміни надання послуги доставки пенсій за поточними тарифами.

Відповідне доручення було прийнято під час засідання уряду в середу, 17 березня.

У грудні генеральний директор акціонерного товариства "Укрпошта" Ігор Смілянський заявив, що компанія буде змушена припинити доставку пенсій з 1 січня в разі, якщо Кабінет Міністрів не вирішить питання оплати державою послуги з доставки пенсій на засіданні 23 грудня 2020.

Новини емітентів єврооблігацій.

У 2020 році порівняно з 2019 роком компанія Ferrexpo plc збільшила показник EBITDA на 46,6%, або на 273 млн доларів, до 859 млн доларів, чистий прибуток на 57,5%, або на 232 млн доларів, до 635,3 млн., повідомлення компанії на Лондонській фондовій біржі

Чистий дохід зріс на 12,8%, або на 193 млн доларів, до 1,7 млрд доларів.

У 2020 порівняно з 2019 роком компанія, капітальні інвестиції компанії скоротилися на 17% до 206 млн доларів.

У 2019 році порівняно з 2018 роком Ferrexpo збільшила прибуток на 20,3%, або на 68 млн, до 403,3 млн, збільшивши виторг на 18,3%, або на 232 млн, до 1 507 млн доларів.

***

Гірничорудна компанія Ferrexpo, що контролює в Україні Полтавський, Єристівський і Белановский гірничо-збагачувальні комбінати, за підсумками 2020 року експортувала 11,9 млн тонн залізорудних окатишів. Про це йдеться в повідомленні компанії з посиланням на звіт державного підприємства "Укрпромзовнішекспертиза".

Галузеві новини.

Сільське господарство

У лютому 2021 року порівняно з лютим 2020 року виробництво м'яса зменшилось на 9,4%, або на 24 тис. тонн і становило 232,4 тис. тонн.

У лютому 2021 року порівняно з лютим 2020 року виробництво молока зменшилось на 7,2%, або на 41 тис. тонн до 525,3 тис. тонн.

У лютому 2021 року порівняно з лютим 2020 року виробництво яєць зменшилось на 15,9%, або на 190,6 млн штук до 1 006,7 млн штук.

Виробництво м'яса в живій вазі в лютому, за даними Держстату, тис. тонн:

лютий 2021

в % до січня 2021

в % до лютого 2020

Всього

232,4

74,2

90,6

Виробництво молока в лютому за даними Держстату, тис. тонн:

лютий 2021

у % до січня 2021

у % до лютого 2020

Всього

525,3

98,8

92,8

Виробництво яєць в лютому, за даними Держстату, млн штук:

лютий 2021

у % до січня 2021

у % до лютого 2020

Всього

1 006,7

98,9

84,1

***

Поголів'я птиці, станом на 1 березня 2021 року, за даними Держстату, тис. голів:

01.03.2021

у % до 01.02.2021

у % до 01.03.2020

Поголів'я птиці

200 651,9

104,2

91,0

Поголів'я свиней на 1 березня 2021 року, тис. голів:

01.03.2021

у % до 01.02.2021

у % до 01.03.2020

Поголів'я свиней

5 876,2

101,9

102,6

Поголів'я ВРХ станом на 1 березня 2021 року, за даними Держстату, тис. голів:

01.03.2021

в % до 01.02.2021

в % до 01.03.2020

КРС, всього:

2 874,0

98,0

92,9

- в тому числі корови

1 673,0

99,8

93,5

***

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2020/2021 маркетингового року (липень 2020 - червень 2021) станом на 17 березня становили 33,61 млн тонн, що на 22,6%, або на 9,8 млн тонн менше аналогічного періоду минулого маркетингового року.

Новини електроенергетики

У січні-лютому 2021 року Україна збільшила споживання електроенергії з урахуванням технологічних втрат у мережах на 4,6%, або на 1 246,3 млн кВт-год до 28,279 млрд кВт-год порівняно з аналогічним періодом 2020 року, свідчать оперативні дані Міністерства енергетики.

Споживання електроенергії без урахування технологічних втрат за січень 2021 року збільшилось на 3,8%, або на 821,3 млн кВт-год до 21 591,3 млн кВт-год.

ТЕС в січні-лютому 2021 року збільшили виробництво електроенергії на 14,8% рік до року.

Виробництво електроенергії в об'єднаній енергосистемі (ОЕС) України в січні-лютому 2021 року збільшилась на 0,7% (на 182,8 млн кВт-год) в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року - до 27,54 млрд кВт-год. Про це свідчать дані Міністерства енергетики.

Атомні електростанції (АЕС) за два місяці знизили виробництво електроенергії на 7,4% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року - до 13,9 млрд кВт-год.

Теплові електростанції (ТЕС), а також теплоелектроцентралі (ТЕЦ) і когенераційні установки (КУ) збільшили вироблення на 8,9% - до 10,53 млрд кВт-год. У тому числі генкомпанії ТЕС наростили виробництво 14,8% - до 7,55 млрд кВт-год, тоді як ТЕЦ і КУ - знизили на 3,6%, до 2,99 млрд кВт-год.

Гідро- та гідроакумулюючі електростанції (ГЕС і ГАЕС) збільшили виробництво на 28,2% - до 1, 5 млрд кВт-год, тоді як блок-станції зменшили на 8,9% - до 271,8 млн кВт-год.

Виробництво електроенергії нетрадиційними джерелами (ВЕС, СЕС, біомаса) зросла на 10,4% - до 1,33 млрд кВт-год.

Новини Гірничо-металургійного комплексу

У лютому 2021 року порівняно з лютим 2020 року експорт плоского прокату в грошовому вираженні збільшився на 26,5%, або на 53 млн, до 249 млн, експорт довгомірного прокату збільшився на 24,8%, або на 24,5 млн, до 123 млн експорт сталевих напівфабрикатів зменшився на 2,5%, або на 7 млн доларів, до 261 млн доларів.

Про це повідомляє Державна фіскальна служба.

У лютому 2021 року порівняно з лютим 2020 року експорт залізної руди збільшився у 2,1 рази, або на 296 млн, до 568,5 млн.

Світові фінансові та економічні новини.

Світова економіка відновлюється швидше, ніж прогнозувалося, однак нерівномірно і з ознаками росту розриву між розвиненими економіками і країнами, що розвиваються. Про це йдеться в заяві першого заступника глави Міжнародного валютного фонду Джеффрі Окамото.

"У січні ми прогнозували глобальне зростання (економіки) у 2021 році на рівні 5,5%, але з'являються перспективи швидкого відновлення - завдяки додатковим фінансовим стимулам, особливо в США, і перспективам більш масштабної вакцинації", - сказав Окамото, передає Укрінформ.

***

Під час першого спільного виступу у вівторок в Конгресі США Голова Федеральної резервної системи Джером Пауелл та міністр фінансів США Джанет Єллен визнали що ціни на активи на ринках високо оцінені, але заявили, що їх не турбує фінансова стабільність.

"Я б сказала, що, хоча оцінка активів підвищена за історичними мірками, існує також переконання, що з вакцинацією, яка просувається стрімкими темпами, економіка зможе повернутися в потрібне русло", - сказала Єллен під час виступу. "Я думаю, що в ситуації, коли ціни на активи високі, для регуляторів важливо, щоб фінансовий сектор був стійким, а ринки добре працювали".

Пауелл сказав, що економічне відновлення від пандемії "прогресувало швидше, ніж загалом очікувалося, і, схоже, посилюється".

Однак він сказав, що галузі економіки, які найбільше постраждали від пандемії, "залишаються слабкими", а рівень безробіття "недооцінює дефіцит", тому економічне відновлення все ще має пройти довгий шлях.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

На фоні невиразної поведінки світових фондових індексів з якими зараз добре корелює індекс Української біржі, та враховуючи невиразну динаміку фінансових показників емітентів (компаній), акції яких входять до індексного кошику УБ, можна припустити, що і фондовий індекс Української біржі може вести себе зараз невиразно.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 25 марта 2021
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду