Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 16.04.2024 07:39
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 22 июля 2021

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1921,38-0,49%

Ключовою новиною тижня для учасників українського фінансового ринку було зниження на світових ринках акцій цього понеділка, зниження, яке може мати причиною події, що призведуть до відчутних наслідків на фінансових ринках, в тому числі і для цін (і дохідності) українських фінансових активів.

Фондові індекси США Dow Jones і S&P 500 в понеділок впали більш ніж на 2%.  Інвестори розпродавали акції, ціни яких найбільше залежать від стану економіки, і придбавали при цьому, як їм видається більш безпечні і передбачувані облігації, побоюючись, що зростання випадків захворювань на COVID-19, яке є зараз в світі підірве подальше відновлення світової економіки.

В середу генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебрейесус під час звернення до членів Міжнародного олімпійського комітету в Токіо перед відкриттям Олімпійських ігор у п'ятницю заявив, що, світ знаходиться на ранніх стадіях нової хвилі захворюваності на Covid-19.

У вівторок ціни акцій в США різко зросли після понеділкового розпродажу. Фондовий індекс Dow Jones виріс майже на 550 пунктів або 1,6%. Це був найбільший стрибок цього фондового індикатору більш ніж за місяць, Рис. 1.

Широкий фондовий індекс S&P 500 виріс на 1,5%. Індекс Nasdaq Composite додав цього вівторка 1,6%. Фондовий індекс акцій США компаній малої капіталізації Russell 2000 підскочив  на 3%.


І схоже на те, що в середу ріст на фондових біржах США продовжиться.

Прибутковість облігацій також відновилася. Дохідність 10-річних облігації США стабілізувалась у вівторок на позначці 1,2% після падіння до найнижчого рівня за 5 місяців в понеділок до 1,18%. Сьогодні зранку вона вже перевищила 1,25%, Рис. 2.

Що відбувається? – задаються питанням учасники ринку. Можливо відскік акцій у вівторок був тимчасовим і це контртренд на спадному тренді, кажуть окремі учасники фінансового та валютного ринку. «До тих пір, поки прибутковість 10-річних облігацій не підніметься вище позначки 1,3% і не буде залишатися вище цього рівня протягом декількох днів, сьогоднішнє ралі фондового ринку, носить непевний характер», - сказав наприклад вчора Джим Полсен, головний інвестиційний стратег Leuthold Group.

Деякі стратеги по інвестиціям вважають, що ринок акцій в США рухається до періоду своєї нестабільності, протягом якого може статися глибший відкат. Інвестори посилаються на побоювання з приводу високої інфляції в США, суттєве збільшення нових випадків захворювання на Covid в США і поширення дельта-варіанту вірусу в країні.

«Я думаю, що те, що ми побачили (в понеділок), є раннім попередженням про корекцію, яку ми, ймовірно, побачимо ... в кінці серпня, вересні, жовтні», - висловив думку Метт Мейл, стратег по акціях Miller Tabak, однієї з провідних фірм на Уолл-Стріт.

Що стосується фондових індексів країн, які розвиваються, технічна картина в них вказує на зниження ще з початку липня. І композитний індикатор всіх цих ринків, і регіональні індекси Східної Європи без Росії, і окремо фондові індекси Росії «намалювали» подвійну вершину – доволі негативний технічний знак, який зазвичай сигналізує про закінчення висхідного тренду. Він утворений двома ціновими максимумами, що знаходяться на одному рівні, і лінією вирізу, яка виступає в якості локальної підтримки. Причому всі згадані фондові індекси вже пройшли вниз цей поміжний мінімум, що вважається сильним додатковим підтвердженням  низхідного тренду.

Однак, фондові індекси ще ближчих до нас країн, як Румунія та Болгарія мають набагато кращу картину і графічно на них видно лише невелике зниження пари останніх днів. Тож боковий тренд в найближчі тижні на місцевому українському акцій бачиться в якості основного сценарію.

Та все ж можливо інвестори вже готуються до зниження на світових фінансових ринках і в цілому. І в першу чергу вони позбавляються найбільш ризикованих активів, якими вважаються акції країн, які розвиваються.

І можливо саме в цьому контексті слід розглядати частковий «вихід» нерезидентів з ОВДП, який спостерігався. З початку липня сума облігацій внутрішньої державної позики України у власності нерезидентів знизилась на 2,5 мільярди гривень.

До речі цей вихід, якщо він продовжиться, дасть місцевим учасникам цього ринку можливість придбати українські державні облігації з більшою дохідністю.

Однак, поки на ринку українських облігацій зовнішньої позики, ОЗДП, все без змін, все дуже спокійно. Це означає, що зовнішні гравці все ще розглядають ризики на фінансових ринках, як відносно незначні, і вони поки не готові продавати саме ці облігації щоб придбати облігації розвинутих країн з їх дуже малою номінальною і від’ємною реальною (за вирахуванням інфляції) дохідністю.

А поміж тим «сезон» квартальної  звітності в США і в світі в цілому продовжується. І хоча для переважної більшості українських учасників фінансового ринку звіти закордонних компаній мало що означають, їм вже можна готуватись до публікації квартальної звітності і місцевих українських емітентів.

І тут вже можна будувати очікування. І зараз вже не тільки очікування.

Фактично величина чистого прибутку Райффайзен банку стала відома два дні назад після публікації банком оборотно-сальдового балансу станом на перше липня цього року. Чистий прибуток банку Райффайзен зріс в першому півріччі 2021 в річному вимірі, тобто по відношенню до аналогічного періоду минулого року на 12,9%. Ріст показника чистого прибутку банку в другому кварталі до відносно слабкого показника другого кварталу 2020 року склав дуже суттєвих 20,9%. Велична піврічного прибутку 2021 дорівнює 2334 мільйонам гривень, другого кварталу 2021 – 1246 мільйонам гривень. Це дуже сильні цифри. Щоправда тут також важливі деталі, які стануть краще видними пізніше, після публікації звичайного квартального звіту. Але ріст процентних ставок по новим кредитам, який є в Україні вже слід враховувати. Іншими словами принаймні кілька наступних кварталів результати банку будуть покращуватись відносно результатів минулорічних.

Пересторогою з точки зору оцінки банку є те, що величина рентабельності по активам 4,26% за 2020 рік є все ще значно більшою за дуже хороші для Східної Європи ROAA 2,5%.

Можна будувати очікування і по фінансовим прибуткам індексних акцій «Центренерго» і «Донбасенерго». В цих випадках не дуже хороші - негативні. В останні дні компанії енергетичної генерації ще раз заявили про складу ситуацію в галузі через низькі ціни на електроенергію.

Також на тижні опублікував виробничі і торгові результати за другий квартал 2021 та перше півріччя Миронівський хлібопродукт. Вони також дають певну інформацію для побудови очікувань по фінансовим результатам МХП за ці періоди.

Не слід ігнорувати публікацію оголошення про нові збори акціонерів «Турбоатому», яка з’явилась на днях, з порядком денним вибору оцінювача акцій цього підприємства. Ця оцінка може привести до зміни котирувань акцій «Турбоатому» через якийсь час.

Про все це детальніше і більше в блоці новин, який йде за оглядом фінансових ринків.

Графі індексу Dow Jones за останні п’ять торгових днів закінчуючи вівторком, 20.07.2021



Рис.1
Рис.1

Дохідність 10-и річних державних облігацій США.



Рис.2
Рис.2

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, 19.07.2021, відображені на Рис. 3-7. На рисунках є динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та на біржі ПФТС.

Зміна українських та світових фондових індексів за тиждень до понеділка 19.07.2021 включно, за два тижні, за місяць та з початку року. Значення, поряд маленькі графіки.



Рис.3
Рис.3

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень до 19.07.2021 та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.




Рис.4
Рис.4

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.



Рис.5Рис.5



Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі

за минулий тиждень до 19.07.2021 включно.





Рис.6
Рис.6

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі

з початку року до 19.07.2021 включно.



Рис.7
Рис.7

Ринок облігацій України та світу.



На ринку і зовнішніх державних облігацій України, ОЗДП чи євробондів, як їх ще називають, і внутрішніх ОВДП – первинному і вторинному формально практично без змін з точки зору дохідності, Рис. 8 та Рис. 9.

Але згадаємо, що тиждень назад дохідність продажу ОВДП в гривні на вторинному ринку декларована Райффайзен Банк на «дальньому кінці» помітно додала. Дохідність продажу паперів з погашенням в 2027 році зараз складає 12,65% (два тижні раніше – 12,30%, +0,35%), з погашенням в 2026 році – 12,60% (раніше – 12,25%, +0,35%), в 2025 році – 12,55% (раніше 12,10%, +0,45%). Підросли дохідності, починаючи зі строку погашення 19.04.2023, однак ріст більш близьких по строку погашення паперів менший.

За минулий тиждень декларовані дохідності формально не змінились, хоча за інформацією учасників ринку з’являлись «цікаві пропозиції». І тут, як не згадати про зменшення портфеля ОВДП нерезидентів, згаданого на початку огляду, Рис. 10.

Однак, в цілому кількість ОВДП в обігу за останній час зросла, Рис. 11. Звичайно не так щоб радикально покращити ситуацію з виконанням видаткової частини державного бюджету. Зросла кількість ОВДП в обігу в першу чергу завдяки українським банкам. Також наростили кількість ОВДП у власності юридичні особи і фізичні особи. Останні системно і постійно нарощують свій портфель ОВДП по причині менших ставок по депозитам, ніж дохідності ОВДП і пільгового оподаткування доходів по облігаціями внутрішньої державної позики.

Що стосується чергових первинних аукціонів Мінфіну.

Міністерство фінансів 20 липня розмістило ОВДП у національній валюті на 7,5 млрд гривень і також на 8 млн євро ОВДП номінованих в іноземній валюті. Всього за результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 20 липня 2021 року, до державного бюджету було залучено 7,754 млрд. грн. (за курсом НБУ)

Міністерство фінансів запропонувало інвесторам п'ять випусків цінних паперів у національній валюті і один випуск в іноземній валюті.

Термін обігу пропонованих державних облігацій в гривні - 1 рік, 1,5 року, 2 роки, 3 роки і 5 років.

Термін обігу облігацій, запропонованих в євро, становив 1 рік.

Найбільший попит був зосереджений на 2-річних ОВДП, від розміщення яких до державного бюджету було залучено 5,4 млрд гривень.

Середньозважені ставки за ОВДП залишилися незмінними.

Середньозважена дохідність 1-річних ОВДП склала 10,99%, 1,5-річних - 11,30%, 2-річних - 12,09%, 3-річних - 12,30%, 5-річних - 12,59%, знову Рис. 9.

Ціна ОЗДП України з погашенням в 2033 році.




Рис.8
Рис.8

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33





Рис.9
Рис.9


Рис.10
Рис.10

Рис.11
Рис.11

Валютний ринок

На валютному ринку України поки все спокійно. Гривня по відношенню до півсуми  долара і євро плавно укріплюється, Рис. 12. В першу чергу вона укріплюється по відношенню до євро, яке слабшає по відношенню до долара. В парі з доларом США гривня майже стабільна.

Зазвичай о цій порі року все ще продовжується певне сезонне укріплення гривні, яке імовірніше за все протягнеться до кінця серпня чи принаймні до середини серпня. Цей тренд, як правило, лише пізніше змінюється на ослаблення, Рис. 12.

Вересневі ф’ючерси на пару гривня долар на УБ зараз знаходяться на рівні 27,425 або 27,3-27,55, лише трохи вище поточного рівня; грудневі - на рівні 27,6-27,9, на 2% вище поточного ринкового курсу. Тобто начебто учасники ринку не бачать значного потенціалу зміни курсу до кінця року і особливо в найближчі місяці.

Євро по відношенню до долара США продовжує слабке зниження, зниження проти якого схоже борються трейдери, Рис. 13. Причина зниження полягає в тому, що учасники валютного ринку очікують істотно більш ранньої більш жорсткої політики ФРС, центробанку США, ніж ЄЦБ та і банку Японії.

«Схоже, що долар США отримав значну підтримку», - висловив думку сьогодні один із валютних аналітиків в Сінгапурі. За його словами, зростання долара було викликано в основному очікуваннями того, що економічний підйом в США може підштовхнути до підвищення процентних ставок в цій країні, але останнім часом росту долара трохи допомогло відчуття збільшення ризиків на фінансових ринках.

«Загальний настрій щодо долара виглядає так, як ніби потрібно чимало часу, щоб розрушити основну поточну ідею про те, що долар перебуває в досить хорошій формі звідси і до конференції в Джексон-Хоул», - додав він, маючи на увазі серпневий щорічний симпозіум, який проводить ФРС у Вайомінгу і на якому, де Федеральний Резерв може оголосити про скорочення свого викупу облігацій з ринку. «Зараз, ймовірно, Ви просто віддаєте перевагу ідеї мати активи в доларах протягом наступних кількох тижнів».

Також чимало учасників валютного ринку очікує, що на липневому засіданні керівників ЄЦБ європейський центробанк може запропонувати - або, принаймні, пообіцяти - більш м'яку політику в найближчому майбутньому, що також негативно для курсу євро по відношенню до долара США.

Все це породжує відносну стабільність долара США в парі з гривнею, при сезонному укріпленні гривні по відношенню до твердих валют в цілому.




Рис.12
Рис.12

Рис.13
Рис.13

Графік пари євро долар. Часовий інтервал 1 день.




Рис.14
Рис.14

Світові ринки акцій.

Як вже зазначалось на початку огляду, фондові індекси США на початку цього тижня налякали інвесторів своїм зниженням. Якщо уважно слухати всі коментарі  і звертати більшу увагу на думку найбільш авторитетних фахівців, то поки видається, що зниження на американському ринку акцій все ж скоріше поки тимчасове, хоча це і не доконаний факт. Імовірніше за все більш сильне зниження дійсно, як говорив згаданий на початку огляду стратег по ринкам компанії Miller Tabak буде за кілька місяців. Технічна картина, як в американських фондових індексах, так і європейських після зниження в понеділок і наступного росту у вівторок поки не визначена, але скидається на те, що фондові індекси в цих регіонах відновляться, Рис. 15 та Рис. 16.

Ось, що стосується ринків країн, які розвиваються в цілому і ближче до нашого регіону, то що зведений фондовий індекс найбільших публічних компаній Польщі, Чехії, Угорщини, що фондовий індекс окремо взятої Росії, чітко намалювали подвійні вершини, сигнал подальшого негативного тренду, Рис. 17-19. Ще гріше картина у фондових індексів Туреччини.

Однак, ближче до України позиціонуються такі країни, як Румунія і Болгарія. А тут картина набагато більш спокійна, набагато більш сприятлива, Рис. 20 (У Болгарського Sofix картина та сама, що і у румунського BET). На графіках цих фондових індексів видно лише невелике зниження останніх днів.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни



Рис.15
Рис.15

Графік загальноєвропейського широкого індексу STOXX 600 (євро). Денні зміни



Рис.16
Рис.16

Графік композитного фондового індексу країн, які розвиваються MSCI EM (долар США). Денні зміни




Рис.17
Рис.17

Графік композитного фондового індексу Польщі, Угорщини та Чехії,

MSCI EM Eastern Europe Ex RU




Рис.18
Рис.18

Графік індексу РТС, Росія. Денні зміни



Рис.19
Рис.19

Графік індексу BET, Румунія. Денні зміни



Рис.20
Рис.20

І ПОВЕРТАЮЧСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Таким чином нас не повинен дивувати «боковий» тренд на місцевому українському ринку акцій. Звичайно, «тримаємо в умі» немалу ймовірність помітного зниження на світових ринках акцій через місяць-два-три, набагато меншу, але все ж існуючу продовження зниження прямо зараз. Цей світовий тренд відіб’ється на котируваннях і місцевих українських паперів. Та поки найбільш імовірним сценарієм для індексу Української біржі є «боковик» в найближчі тижні.

І також очікуємо через тиждень, чи скоріше два, публікації квартальних звітів місцевих емітентів. І вже пізніше 17 вересня звітності МХП. Ці публікації, як і оцінка акцій «Турбоатому» оцінювачем, можуть внести корективи в ціни окремих індексних паперів та й в поведінку індексу УБ в цілому.

ДОДАТОК. ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

Співробітництво України з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями. Реформи в Україні

Ухвалення Верховною Радою кількох важливих законів, зокрема про роль міжнародних експертів при відборі членів Вищої ради правосуддя (ВРП) та Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), є позитивним сигналом, проте необхідний прогрес і в інших секторах, повідомив представник МВФ Джеррі Райс (Gerry Rice) у четвер на минулому тижні.

"Дискусії з владою триватимуть", - сказав він на традиційному брифінгу фонду в четвер, відповідаючи на запитання про шанси України на отримання другого траншу за програмою stand-by.

Коментуючи нещодавній візит української делегації на чолі з міністром фінансів Сергієм Марченком до Вашингтона, Райс назвав минулі зустрічі "дуже конструктивними".

***

Вища рада правосуддя (ВРП) закликає народних депутатів переглянути ключові питання законопроекту №5068 про реформу ВРП у частині ролі міжнародних експертів у формуванні державних органів України.

"Законопроект надає функцію здійснення тотального контролю міжнародним експертам, які діятимуть всупереч Конституції України та виконуватимуть функцію з "очищення" ВРП від чинних членів і у такий спосіб узурпуватимуть судову владу в країні", - йдеться у тексті звернення.

Аргументуючи свою позицію, ВРП звертає увагу на неконституційність норм законопроекту. Так, зокрема, йдеться про надання права вето під час призначення членів ВРП раді доброчесності, яка не має статусу органу держвлади.

ВРП також зазначає, що законопроект не відповідає зобов'язанням України перед МВФ: "Вимогою було реформування ВРП, а не передача всієї влади міжнародникам шляхом нехтування Конституцією, незалежністю та державним суверенітетом".

***

Україна може отримати транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою stand-by до кінця 2021 року, повідомив заступник глави Національного банку України (НБУ) Юрій Гелетій.

За словами заступника глави, НБУ також розраховує на отримання другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС обсягом EUR600 млн і другої частини DPL від Світового банку на $350 млн. Він наголосив, що можливість отримання цього фінансування Україною безпосередньо залежить від успіхів у співпраці з МВФ.

***

Програма Східного партнерства є тим локомотивом, який сприяє економічному зростанню і добробуту Грузії, України та Молдавії, ЄС надасть їм безпрецедентну допомогу в розмірі 2,3 мільярда євро, що дасть можливість мобілізувати ще 17 мільярдів євро, заявив у понеділок на міжнародній конференції, що відкрилася в Батумі, президент Європейської ради Шарль Мішель.

Водночас він зазначив, що в країнах Східного партнерства повинні тривати демократичні реформи.

Фінанси

Президент Володимир Зеленський підписав 2 законопроекти про податкову амністію.

Про це йдеться на сайті глави держави.

***

Верховна Рада України схвалила Бюджетну декларацію України на 2022-2024 роки.

Бюджетна декларація передбачає поступове скорочення дефіциту держбюджету з 5,5% в 2021 році до 3,5% і 3% в два наступні роки відповідно і до 2,7% в 2024-му.

***

Депутати Верховної Ради подали понад 10 тис. поправок до законопроекту №5600 про зміни до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.

Про це голова фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив в своєму Telegram-каналі.

***

Національний банк України (НБУ) за тиждень з 12 по 16 липня не купував і не продавав валюту на міжбанківському валютному ринку. Про це свідчать дані на сайті НБУ.

В цілому з початку року Нацбанк викупив в резерви $ 993,3 млн, а продав - $ 169,5 млн.

***

"НКЦПФР прийняла рішення допустити до обігу на території України ще 8 випусків єврооблігацій іноземних емітентів на основі поданої заявки від фінансової групи ICU (Investment Capital Ukraine)", - сказано в повідомленні.

Йдеться про єврооблігації українських компаній, випущених через іноземних емітентів.

Тепер, згідно з рішенням комісії, на внутрішньому ринку капіталу України будуть доступними: єврооблігації Kernel Group (два випуски в доларах з погашенням в жовтні 2024 року і купоном 6,5% і з погашенням в жовтні 2027 року і купоном 6,75%); єврооблігації групи "Метінвест Холдинг" (три випуски в доларах - квітень 2026 і 8,5%; жовтень 2027 і 7,65%; жовтень 2029 і 7,75%) і один випуск в євро (червень 2025 і 5,625%); єврооблігації групи компаній "МХП" (один випуск в доларах з погашенням у вересні 2029 року і купоном 6,25%), а також єврооблігації групи "Нафтогаз" (один випуск в доларах з погашенням в листопаді 2026 і купоном 7,625%).

***

"Нафтогазу" вистачає ліквідності для планового імпорту газу і в разі зростання ціни – заявив голова правління.

***

Україна збільшила запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) станом на 17 липня на 9,6%, або на 1 461 млн куб. м, до 16,740 млрд куб. м з початку сезону закачування газу, що стартував 30 квітня.

Економіка

За підсумками квітня-червня 2021 року індекс очікувань ділової активності (ІОДУ), який Національний банк розраховує з липня 2019 року, зріс на 3,9% до 112,3%.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Другий квартал поспіль поліпшувалися очікування бізнесу щодо курсу гривні: середнє значення обмінного курсу, яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 28,71 UAH/USD (в попередньому кварталі - 29,15 UAH/USD).

***

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства прогнозує зростання ВВП України в 2-му кварталі поточного року на 6% «з урахуванням низької бази порівняння минулого року і процесів вакцинації як у світі, так і всередині країни» - цитата.

Про це йдеться в матеріалах міністерства.

У 1-му кварталі 2021 в Україні тривала негативна динаміка ВВП у зв'язку із введенням у січні локдауну, а також через введення у березні в деяких регіонах "червоних" карантинних зон.

Зазначається, що динаміка ВВП у 1-му кварталі відповідає раніше прогнозованим тенденціям міністерства.

***

Товарообіг роздрібної торгівлі України в червні 2021 року зріс на 13% в порівнянні з аналогічним місяцем 2020 року в порівнянних цінах, тоді як в травні цей показник становив 22,7%. Про це повідомила Державна служба статистики.

За даними Держстату, в червні роздрібний товарообіг зріс на 0,1% в порівнянні з травнем 2021 року.

У січні-червні 2021 року порівняно з аналогічним періодом 2020 року оборот роздрібної торгівлі в країні збільшився на 13,8%.

***

Від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами в січні-травні 2021 року зросло на 25,5% в порівнянні з січнем-травнем 2020 року - до $ 1,078 млрд з $ 0,859 млрд, повідомила Державна служба статистики

Згідно з даними Держстату, експорт товарів з України за вказаний період збільшився на 26,1% в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року - до $ 26,61 млрд, імпорт також на 26,1%, до $ 25,69 млрд.

Держстат уточнив, що в травні в порівнянні з квітнем 2021 року сезонно скоригований обсяг експорту зріс на 6,4% - до $ 5,52 млрд, тоді як імпорту скоротився - на 0,6%, до $ 5,57 млрд.

***

Протягом січня-травня чисельність населення України скоротилася на 180,1 тис. осіб і станом на 1 червня 2021 року становила 41 408,2 тис. осіб.

У 2020 році чисельність населення України скоротилася на 314 тис. осіб і на 1 січня 2021 становила 41 588,4 тис. осіб.

У 2019 чисельність населення України скоротилася на 250,8 тис. осіб і на 1 січня 2020 становила 41 902,4 тис. осіб.

Смертність населення в Україні за перші п’ять місяців перевищила рівень відповідного періоду 2020 року на 25%, в тому числі в травні - на 28,2%. Про це свідчать дані Держстату.




Рис.21
Рис.21

Перший віце прем'єр-міністр, міністр економіки Олексій Любченко оцінює тіньовий фонд оплати праці в Україні в 0,5 трлн гривень на рік.

Про це Любченко сказав на форумі "Україна 30. Трудові ресурси".

"У 2020 році, за даними реєстру фізичних осіб-платників податків, 11,3 млн громадян України отримали офіційно зарплату, майже 11 (млн) - не отримали взагалі жодного доходу, плюс маємо понад 11 млн пенсіонерів, розмір пенсії яких залежить від легально працюючих громадян. Тобто маємо за рахунок одного офіційно працюючого утримувати 2 непрацюючих", - сказав віце-прем'єр.

Він підкреслив, що всі ці категорії громадян однаковою мірою користуються суспільними благами, медичною допомогою, освітою, субсидіями і пільгами.

Любченко також зазначив, що у Мінекономіки немає точних даних про кількість українців, що працюють за кордоном, за оцінками експертів таких 2-3 млн щорічно.

***

Вартість квадратного метра житла в новобудовах в Україні в січні-червні 2021 року зросла на 10-20% залежно від ступеня готовності об'єкта й регіону, повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" генеральний директор Асоціації з управління фінансами та інвестиціями (FIMA) Вікторія Волковська.

***

Індекс цін на житло в Україні за підсумками квітня-червня 2021 року становить 114% порівняно з аналогічним періодом 2020 року (ріст за рік на 14%), повідомила Державна служба статистики (Держстат).

При цьому, за її даними, ціни на первинному ринку за рік зросли на 12,8%. Найбільше подорожчали трикімнатні квартири - на 16,2%, найменше - двокімнатні (на 11,2%).

За даними Держстату, на вторинному ринку житло подорожчало за рік на 14,7%. Найменше додали в ціні однокімнатні квартири - на 12,8%, найбільше - двокімнатні (на 16,5%).

Порівняно з першим кварталом 2021 ціни на житло в другому кварталі зросли на 4%, на первинному на 4,6%, на вторинному на 3,6%.

Боротьба з коронавірусною інфекцією

В Україні почався 5-й етап вакцинації від коронавірусу, під час якого прищеплюватимуть громадян старше 18 років.

Про це йдеться в повідомленні Центру громадського здоров'я.

Станом на 20 липня 2021 в Україні проведено 4,1 млн щеплень.

2,7 млн українців отримали першу дозу, вакциновані двома дозами - 1,4 млн.

***

У 33% українців вже є імунітет проти коронавірусної інфекції Covid-19, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данилов.

"Я можу сказати попередні результати соціологічного дослідження, проведеного в нашій країні. Результати говорять про те, що 33% населення вже мають імунітет до Сovid-19 ", - заявив Данилов на брифінгу за підсумками засідання РНБО 16 липня.

"Крім того, що стосується вакцинованих людей, ми вважаємо, що 38-40% людей в нашій країні вже з імунітетом", - додав він.



Рис.22
Рис.22

Кількість нових випадків захворювань на коронавірус виявлених за добу в ЄС та США (логарифмічний масштаб) Рис.23
Рис.23

Рис.24
Рис.24

Рис.25
Рис.25

Рис.26
Рис.26

Банківський сектор

Прибуток державного "Приватбанку" в січні-червні 2021 року скоротився на 17,4% в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року - до 11,6 млрд грн (14,04 млрд грн) у зв'язку зі зміцненням гривні. Про це повідомляють в прес-служба банку, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"У першому півріччі 2021 року вплив макроекономічних факторів, перш за все, зростання прибутковості довгострокових казначейських паперів уряду США і зміцнення курсу гривні зумовили негативний результат від переоцінки індексованих облігацій внутрішньої державної позики, отриманих як внесок до статутного капіталу банку при націоналізації", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що збитки банку через переоцінку капітальних ОВДП в інвестиційному портфелі фінустанови склали 6,9 млрд грн, в той час як прибуток від обслуговування клієнтів і банківських операцій за шість місяців склала 17,4 млрд грн, що на 35% більше результатів першого півріччя 2020 року, а прибуток від переоцінки валютної позиції за півроку склала 1,3 млрд грн.

Вказується, що чистий прибуток банку за другий квартал поточного року склала 9,2 млрд грн, що в 2,6 рази більше, ніж за аналогічний період 2020 року (3,61 млрд грн)

Крім того, чистий процентний дохід "Приватбанку" за півроку виріс на 25% до відповідного показника роком раніше і склав 13,3 млрд грн, а комісійний дохід - на 30%, до 10,6 млрд грн, за рахунок зростання кількості активних клієнтів банку .

Згідно з повідомленням, обсяг коштів клієнтів в банку на кінець першого півріччя в порівнянні з показниками минулого року зріс на 14% - до 305 млрд грн.

За даними прес-служби, кредитний портфель банку збільшився на 11% в порівнянні з першим півріччям 2020 року - до 62,5 млрд грн.

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

"Райффайзен банк"

АТ "Райффайзен банк" за підсумками першого півріччя 2021 року отримав прибуток у розмірі 2,33 млрд грн, в порівнянні з 2,07 млрд грн прибутку за аналогічний період минулого року (+12,9% рік до року) – дані оборотно-сальдового балансу.

Червень місяць 2021 року виявився найкращим по прибутковості місяцем поточного року, перевершивши квітень, близький по розміру чистого прибутку. Приріст прибутку порівняно з попереднім роком у червні 2021 був приблизно на рівні середнього квітня-березня. (В травні була певна «просадка»).

Відповідно до звітності банку, показник достатності (адекватності) регулятивного капіталу на 1 липня склав 16,33% (вимога НБУ - не менше 10%).

"Центренерго"

"Центренерго" заявляє про дефіцит коштів для підготовки до опалювального сезону через кризу в енергетичній галузі.

Про це йдеться в повідомленні "Центренерго".

"У зв'язку з критичною ситуацією на ринку електричної енергії в Україні "Центренерго" стикнулася з масовою відмовою контрагентів за двосторонніми договорами виконувати свої зобов'язання з відбору електричної енергії", - сказано в тому числі в ньому.

Компанія "ДТЕК Енерго" також заявляє, що криза в енергетичній галузі створює дефіцит обігових коштів для підготовки компанії до опалювального сезону.

До того ж. Електроенергетика.

Міністерство енергетики планує збільшити обов'язковий рівень запасів вугілля, які мають бути накопичені до початку опалювального сезону, на 71%, або на 1 млн тонн, до 2,4 млн тонн.

***

Товариство з обмеженою відповідальністю "ДТЕК Дніпроенерго" просить Окружний адміністративний суд Києва скасувати рішення Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) про обмеження обсягу продажів електроенергії між афілійованими компаніями 50% місячного обсягу продажів.

Про це свідчать дані в єдиному реєстрі судових рішень.

«Турбоатом»

20 серпня 2021 року відбудеться дистанційне проведення позачергових загальних зборів АТ «Турбоатом».

В порядку денному прийняття рішення про обрання оцінювача майна Товариства для визначення ринкової вартості акцій Товариства та затвердження умов договору, що укладатиметься з ним, встановлення розміру оплати його послуг.

МХП

Миронівський хлібопродукт представив операційні результати своєї діяльності за другий квартал та шість місяців, що закінчились 30 червня 2021 року.

Обсяги виробництва курятини холдингом у другому кварталі 2021 виросли на 5% порівняно з другим кварталом 2020. Вони зросли 13% вище в порівнянні з першим кварталом 2021 року. У першому півріччі 2021 виробництво курятини залишилося приблизно на рівні першого півріччя 2020 року.

У другому кварталі 2021 року середня ціна на курятину (в Україні і на експорт) склала US $ 1,67 за кг натуральної ваги (без ПДВ), і зросла на 35% рік до року. Середня ціна на курятину в І півріччі 2021 р. виросла на 26% рік до року і склала US $ 1,56 за 1 кг.

У 2 кв. 2021 року продажі соняшникової олії МХП в річному вимірі зменшилися на 57%. У I півріччі 2021 року експорт соняшникової олії склав 91 140 тонн, що на 44% нижче в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Потужності компанії з виробництва курятини європейського операційного сегменту (РР)

склали 29 455 тонн м’яса курятини та індички (на 13% більше, ніж у ІІ кв. 2020 р.); продажі курятини сегментом склали 19 508 тонн, на 23% більше рік до року. При цьому ціна майже не змінилась.

Фінансові результати компанії за другий квартал і шість місяців 2021 року будуть опубліковані 7 вересня 2021 року.




Рис.27
Рис.27

Рис.28
Рис.28

Крюківський вагонобудівний завод

Верховна Рада за поданням уряду схвалила бюджетну декларацію, в рамках якої "Укрзалізниці" може бути виділено в найближчі три роки більше 51 млрд грн на оновлення пасажирських вагонів та інфраструктури. Про це повідомив в.о. голови правління АТ "Укрзалізниця" Іван Юрик.

"Така підтримка збиткового пасажирського напрямку з боку держави - це загальносвітова практика, яка дає залізниці можливість розвиватися і надавати якісні послуги з перевезення пасажирів. Більш того, це допоможе нам продовжити модернізацію компанії і її подальше реформування ", - зазначив Юрик.

Раніше повідомлялося, що протягом 2021-2023 років з держбюджету може бути виділено 40,4 млрд грн на оновлення пасажирського рухомого складу. Зокрема, що в цьому році з держбюджету вже виділено на закупівлю вагонів 3,4 млрд грн, у 2022 році держава може направити на ці цілі ще 16 млрд грн, а в 2023 році - 21 млрд грн.

Емітенти єврооблігацій

"Інтерпайп"

У січні-червні 2021 року порівняно з аналогічним періодом минулого року трубно-колісний холдинг "Інтерпайп" збільшив виробництво труб на 12,8% до 263,5 тис. тонн.

Про це йдеться в повідомленні компанії, при цьому виробництво залізничної продукції скоротилося на 19,3% до 82,1 тис. тонн.

У січні-червні виробництво сталі збільшилося на 16,5% до 458,1 тис. тонн.

Продажі труб в січні-червні збільшилися на 9,1% до 257,8 тис. тонн, продажі залізничної продукції скоротилися 20,6% до 83 тис. тонн.

Галузеві новини

Чорна металургія




Рис.29
Рис.29

***

Металургійні підприємства України в 2021 році збільшать виплавку сталі і чавуну на 6% в порівнянні з 2020 роком - до 21,9 млн т і 21,7 млн т відповідно. Про це йдеться в прогнозі Мінекономіки, заснованому на виробничих показниках ОП "Укрметалургпром", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Випуск загального прокату за підсумками року очікується на рівні 19,4 млн т, що перевищує показник 2020 року на 5%.

Виробництво труб може збільшитися на 12% - до 957 тис. т, коксу - на 3%, до 9,93 млн т, а вогнетривів - на 9%, до 240 тис. т. Випуск агломерату виросте на 7%, до 34, 21 млн т.

У 2020 році підприємства українського ГМК скоротили виробництво сталі на 1,1% в порівнянні з 2019 роком - до 20,62 млн т. Випуск чавуну зріс на 1,8%, до 20,42 млн т, а прокату - на 1,2 %, до 18,43 млн т.

***

У червні 2021 року порівняно з червнем 2020 року в грошовому вираженні експорт:

                     сталевих напівфабрикатів збільшився на 96,9%, або на 187,3 млн доларів, до 380,7 млн;

                     плоского прокату збільшився у 2,2 рази, або на 242,4 млн доларів, до 441,6 млн доларів;

                     довгомірного прокату збільшився на 98,9%, або на 86,2 млн, до 173,3 млн.

Україна експортувала сталеві напівфабрикати в червні переважно до Італії (130,0 млн доларів).

Найбільші поставки плоского прокату у червні були до Польщі (123,6 млн доларів).

Найбільші поставки довгомірного прокату в червні були в Ірак (20,8 млн доларів).

У січні-червні 2021 року порівняно з січнем-червнем 2020 року  в грошовому вираженні експорт :

                     сталевих напівфабрикатів збільшився на 47,4%, або на 640,2 млн доларів, до 1991,5 млн;

                     плоского прокату збільшився на 89,4%, або на 1 012,8 млн, до 2 146,2 млн;

                     довгомірного прокату збільшився на 35,2%, або на 203,8 млн доларів до 783,0 млн доларів.

***

У червні експорт феросплавів збільшився на 46,9% до $ 78,9 млн, імпорт - на 91,4% до $ 16,1 млн.

Найбільші поставки феросплавів в червні були в Туреччину (16,15 млн доларів).

***

В Goldman Sachs не очікують швидкого завершення бичачого тренду на світовому залізорудному ринку. Про це написала в кінці минулого тижня CNBC News.

"Було б неправильно говорити про те, що бичачий ринок залізної руди, близький до завершення, - сказав Ніколас Сноудон, глава інвестиційного банку з досліджень кольорових металів і сипучих матеріалів.

Швидше за все, він повернеться в "зручне положення" лише в 2023 році, заявив Сноудон у вівторок на Сінгапурському форумі з видобутку залізної руди, який є частиною Сінгапурської міжнародного тижня чорних металів.

Сноудон сказав, що у залізної руди є "міцна основа" і попереду "поступове пом'якшення". Він додав, що ціни знизяться тільки тоді, коли темпи зростання попиту сповільняться.

За словами Сноудона, "темпи зростання попиту, що перевищують тренд", ймовірно, збережуться до 2022 року, частково через те, що сталь буде важливою сировиною для створення зеленої інфраструктури.

Рохан Кендалл, керівник відділу досліджень залізної руди в Wood Mackenzie, підтримав цю думку. "Австралійські виробники майже повністю вичерпали доступність своєї інфраструктури, тому вони не можуть розширюватися ні з якими темпами", - сказав він під час окремої панельної дискусії. "На даний момент це виглядає як дуже вузький ринок з дуже сильною підтримкою попиту з боку пропозиції і все ще стійкими темпами зростання попиту", - сказав він.

Хедборг з CRU, міжнародної фірми з досліджень на ринку сировини погодився, що ціни залишаться високими." Очевидно, що не ті $ 200 за тонну, які ми спостерігаємо прямо зараз, але ми безумовно побачимо ціни вище $ 100 за тонну до кінця цього року", - сказав він. "Якщо ми дивимося вперед - приблизно на 12 місяців - я не думаю, що ми побачимо обвал цін на залізну руду", - сказав Кендалл. "Я вважаю, що ціни вище $ 200 за тонну неприйнятні, але ми, швидше за все, побачимо, що ціни залишаться на рівні близько $ 150 за тонну", - сказав він. За його словами, ці рівні все ще "надзвичайно високі" за історичними мірками.

Сільське господарство

У червні 2021 року порівняно з червнем 2020 року експорт м'яса птиці в грошовому вираженні збільшився на 36,6%, або на 17,350 млн доларів, до 64,735 млн доларів, повідомляє Державна фіскальна служба.

Найбільші поставки м'яса птиці з України в червні були в Саудівську Аравію (21,2 млн доларів).

У січні-червні 2021 року порівняно з січнем-червнем 2020 року експорт м'яса птиці збільшився на 18,2%, або на 49,2 млн, до 320,1 млн.

У 2020 році порівняно з 2019 роком експорт м'яса птиці зменшився на 4,1%, або на 23,7 млн доларів, до 554,9 млн доларів.

***

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2021/2022 маркетингового року (липень 2021 - червень 2022) станом на 16 липня становили 926 тис. тонн, що на 29%, або на 206 тис. тонн, більше аналогічного періоду минулого маркетингового року.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства аграрної політики і продовольства.

***

Капіталізація землі с / г призначення буде рости як мінімум на 7-10% в рік і через 10 років складе сотні мільярдів доларів. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко під час дискусійної зустрічі в Київській області, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Нафта і газ

Країни ОПЕК+ домовилися про підвищення нафтовидобутку з серпня на 400 тис. б/д на місяць, будуть прагнути повністю нівелювати поточні обмеження у вересні 2022 року, йдеться в прес-релізі ОПЕК.

При цьому в грудні 2021 року буде дано оцінку ринку.

Із травня 2022 року для Саудівської Аравії і Росії буде підвищена база відліку зниження нафтовидобутку з 11 до 11,5 млн б/д, для ОАЕ - з 3,2 до 3,5 млн б/д, для Іраку - з 4,65 до 4,8 млн б/д, для Кувейту - з 2,8 до 2,96 млн б/д - загалом на 1,63 млн б/д.

Наступна зустріч міністрів відбудеться 1 вересня.

Вугілля

Вугледобувні підприємства України в січні-червні 2021 року збільшили видобуток рядового вугілля на 16,6% (на 2,18 млн т) в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року - до 15,33 млн т. Про це свідчать дані Міністерства енергетики.

Така висока позитивна динаміка пов'язана з низькою базою порівняння через значне зниження попиту на вугілля і його видобутку в період першої хвилі пандемії COVID-19 навесні минулого року.

Світові фінансові та економічні новини

Коментарі по ринку акцій

Окремі стратеги на ринку акцій заявили, що розпродаж на фондових біржах у цей понеділок, спричинений страхом перед тим, що ріст захворюваності на Covid який є зараз в світі може сповільнити світову економіку, насправді може стати початком більшої корекції, від 10 до 15%.

В банку Morgan Stanley, провідному банку США, заявили, що попереду корекція від 10% до 20% і інвесторам слід зайняти «захисну» позицію в акціях, іншим словами зробити акцент на секторах, акції яких менше знижуються при спадному тренді на ринку.

"Страх стагфляції буде основним занепокоєнням інвесторів, якщо пожвавлення інфекцій COVID спричинить уповільнення економіки, тоді як споживчі ціни продовжуватимуть зростати", - сказав Пітер Есселе, керівник управління інвестицій Commonwealth Financial Network.

«Весь фінансовий ринок діє так, як ніби наближається значний економічний спад», - сказав Джим Полсен, головний інвестиційний стратег Leuthold Group.

«Повернення Covid… лякає багатьох через те, що закриття економіки може знову початися. Цей страх змушує деяких знову знижувати оцінки реального ВВП, що веде до зниження дохідності облігацій і найбільше вражає економічно чутливі акції, такі як циклічні сектори і акції компаній з малої капіталізації», - додав Полсен.

***



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 22 июля 2021
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду