Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 21:47
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 13 октября 2021

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1802,4+0,29%



З Днем захисників і захисниць України та зі святами Покрови Пресвятої Богородиці та Днем Українського козацтва!

Частина згаданого в цьому огляді має безпосереднє відношення до Дня захисників і захисниць України. Адже бойовий потенціал збройних сил - це 1) озброєння, його технічний рівень, кількість і стан та 2) люди, професійна майстерність та бойовий дух бійців та командирів. Неможлива сильна армія без якісного озброєння у достатній кількості. А здатність закуповувати озброєння на 100% визначається економікою країни. Так само неможливий хороший фондовий ринок без сильної економіки. Саме через останню обставину в кожному з наших оглядів є обов’язково інформація по економіці України.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив оцінку зростання ВВП України в 2021 році до 3,5% порівняно з 4% у квітневому прогнозі, свідчить Світовий економічний прогноз (WEO) фонду, оприлюднений у вівторок.

Згідно з ним, МВФ підвищив очікування зростання економіки України у 2022 році до 3,6%, тоді як раніше цей показник очікувався на рівні 3,4%.

Серед значимих новин для українських учасників за останні дні:

  • Публікація минулої п’ятниці чергового місячного звіту по праці в США, який в тому числі і поміж іншого визначає політику ФРС центробанку країни на найближчі пару місяців, яка є ключовою для світових фінансових ринків.
  • Інформацію стосовно дуже значного викупу валюти з ринку Національним банком України.
  • Додаткову інформація стосовно прогнозування проходження зимового опалювального сезону Україною 2021/2022, інформація стосовно змін на ринку цін на енергоносії та цін на товари українського експорту, які сильно впливають на курс гривні та можуть впливати в її курс найближчому майбутньому.
  • Той факт, що міністерство фінансів України 12 жовтня розмістило рекордно низький обсяг ОВДП від початку року, лише на 514 млн гривень. Імовірно це в першу чергу саме через сильний курс гривні, про що більше в розділі огляду ринків.

З нової ринкової інформації по українським акціям варто звернути увагу на наступне.

  1. Значне зростання ціни акцій МХП на Українській біржі, яке відповідає значному зростанню ціни цих паперів на Лондонській фондовій біржі через очікування значно вищих фінансових показників компанії в наступних кварталах та за результатами року в порівнянні з тими, які очікувались кілька місяців раніше. Хороші очікування - через високі ціни на кінцеву продукцію та оголошені хороші результати в другому кварталі 2021 року.
  2. Зниження ціни акцій «Центренерго» через виключно низькі запаси вугілля і відповідно слабку роботу блоками, а також високу ціну вугілля. Низькі запаси вугілля є також результатом складного фінансового стану «Центренерго», що також тисне на ціну цих паперів.
  3. Аналогічно знижується індикативна ціна «Донбасенерго».
  4. Тримається ціна акцій «Укрнафти». Зараз на фоні росту цін на нафту мала бути значна позитивна динаміка цих паперів. Та це якби учасники ринку акцій не давали значний дисконт через надзвичайно велике трансфертне ціноутворення компанії, фактичне присвоєння грошового потоку компанії міноритарними власниками, які в сукупності володіють 43% акцій компанії та системне порушення прав інших міноритарних акціонерів в частині виплати дивідендів та виплати їм цього року належної частини розподіленого прибутку 2020 року. Історія цієї компанії дивовижна в дуже негарному сенсі корпоративного управління цією компанією. На превеликий жаль тут можна говорити про суто український феномен. В інших країнах регіону, як і в розвинутих країнах такого немає. Сором. Просто сором. За державу, яка володіє контрольним пакетом акцій, соромно.

Не будемо забувати, що і великі поточні проблеми «Центренерго», окрім іншого, мають причиною дуже слабке, м’яко кажучи, державне управління цією компанією протягом двох років до весни поточного року і зловживання тої ж фінансової групи.

Дуже важливим для місцевих учасників фінансового ринку є динаміка курсу гривні по відношенню до твердих валют. Вона вирішальним чином впливає на вибір валюти інвестування, інвестувати в гривні при високій гривневій дохідності ОВДП, чи інвестувати в твердій валюті в очікуванні суттєвої девальвації гривні після її знаного укріплення.

В цьому зв’язку також варто звернути увагу на інформацію про дуже значний викуп твердої валюти з ринку Національним банком України на минулому тижні і мабуть продовження цієї політики і на цьому тижні, що дуже значно сповільнило укріплення гривні.

З іншої сторони варто звернути увагу на зменшення запасів вугілля на складах компаній української теплової електричної генерації за останні три-чотири дні і просто зовсім невеликий їх запас. Укріплення гривні відбувається в результаті високих цін на сільськогосподарську експортну продукцію України, хороші ціни на сталь та залізну руду. Та проте, при всьому цьому Україна зараз імпортує недостатню кількість енергоресурсів, перш за все вугілля, і це має обов’язково змінитись в зовсім недалекому майбутньому. Тож і ситуація на українському ринку валюти також має дещо змінитись. Важливе питання - наскільки.

В цьому зв’язку варто поглянути на продовження зростання цін на вугілля під впливом його закупівлі Китаєм та складнощі України в закупівлі вугілля про що на днях говорив керівник «ДТЕК Енерго».

Крім того, всім учасникам фінансового ринку варто звернути увагу на зниження но фондовому ринку США і на зростання дохідності державних облігацій цієї країни, причини цього зниження і причини росту курсу долара США по відношенню до інших твердих валют.

Цей тренд на фінансовому ринку США має відобразитись негативним тиском на ціни акцій та облігацій в усьому світі, однак в різній мірі. На ціни акцій також будуть у великій мірі накладені індивідуальні історії, як наприклад, позитивні очікування по МХП.

У минулі дні значно сповільнилось зростання дохідності українських державних єврооблігацій, ОЗДП, а фондові індекси регіону Східної Європи, в тому числі і при перерахунку в долари США, просто проігнорували зниження на американському ринку акцій.

Ці процеси відбувають в результаті очікування учасників американського та світового фінансового ринку в цілому відносно поступової нормалізації грошово-кредитної політики центробанку США і нормалізації раніше, ніж інших провідних центробанків світу. Учасники ринку, включно з ринком валют, в переважній більшості вважають, що останній черговий місячний звіт по праці в США, опублікований в минулу п’ятницю, незважаючи на те що звіт був слабким, не змінить планів ФРС США почати програму скорочення викупу активів цим центробанком вже в листопаді цього року, з закінченням цього процесу орієнтовно в червні 2022.

Не будемо забувати і про початок публікації корпоративної фінансової звітності. В цьому огляді, в його кінці, наведено інформацію стосовно очікувань по квартальній звітності найбільших корпорацій США.

Про все згадане вище та інше в огляді фінансових ринку та блоці новин, який йде після огляду фінансових ринків.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Спершу огляд динаміки ринку місцевих акцій за минулий тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цими понеділком, за період з 05.10.2021 до 11.10.2021, відображені в Таблицях 1 та 2 та на Рис. 1-4. На рисунках є динаміка цін окремих «індексних» пайових паперів, і обсяги торгів на Українській біржі.

На Рис. 3 для розуміння рівня поточних цін відображене відношення цін окремих індексних пайових паперів та індексу Української біржі поділене на середнє таке відношення за період 12 років з початку 2009 року. Графік побудований за період п’ять років та 9 місяців. Це важлива інформація, яка дає розуміння цін місцевих акцій «в контексті», а саме, який період підйому чи спаду по відношенню до «звичного» рівня (на графіку для всіх паперів – це 1,0), що вони «переживають» зараз і якою була картина кілька років назад.

На минулому тижні на Українській біржі найбільш активно по безадресним заявкам торгувались акції «Укрнафти» і Райффайзен Банк, адресних угод за обсягом було більше з пайовими паперами Райффайзен Банк та Freedom Holding.

Звертає на себе увагу ріст ціни акцій МХП та зниження ціни акцій Центренерго, Таблиця 1. Більше про ці папери та що за цією динамікою стоїть в блоці новин.

Зараз дуже гарно тримаються і навіть зростають акції аграрних холдингів через очікувані хороші фінансові показники в наступних кварталах та за результатами календарного року. На Рис. 4 представлені зміни цін акцій МХП та «Кернела» на Українській біржі в порівнянні з індексом біржі з початку липня. В блоці новин є графіки змін цін цих паперів на іноземних біржах.

Таблиця 1. Результати торгів по безадресним заявкам на Українській біржі за минулий тиждень 05.10-11.10.2021 включно.

Ціни окремих паперів та їх зміна, обсяги торгів

Емітент

Тікер

Біржовий курс, грн.

Ціна закриття

Зміна ціни

Обсяг, грн.

Обсяг, шт.

Кількість угод

Укрнафта

UNAF

-

260,00

-1,1%

635 225

2 340

14

Райффайзен Банк

BAVL

0,45

0,45

2,3%

131 200

300 000

5

Центренерго

CEEN

8,900

8,60

-7,5%

76 385

8 500

3

Кернел

KER

-

450,00

0,0%

23 075

51

4

МХП

MHPC

215,00

215,00

10,3%

44 600

210

3

Ясинівський КХЗ

YASK

-

0,30

-21,1%

600

2000

1

Сума

911 085

313 101

30

Таблиця 2. Результати торгів по адресним заявкам на Українській біржі за минулий тиждень 05.10-11.10.2021 включно.

Середньозважені ціни окремих паперів, обсяги торгів

Емітент

Тікер

Середньозважена ціна, грн.

Обсяг, грн.

Обсяг, шт.

Кількість угод

Райффайзен Банк

BAVL

0,4500

4 995 000

11 100 000

2

Freedom Holding

FRHC

1685,175

1 300 955

772

2

Центренерго

CEEN

9,1000

31 850

3 500

1

Сума

6 327 805

11 104 272

5



Рис.1
Рис.1

Рис.2
Рис.2

Рис.3
Рис.3

Рис.4
Рис.4

Ринок облігацій України та світу.

Ціни українських державних євробондів за останній тиждень припинили, чи сильно сповільнили зниження, а їх дохідності відповідно ріст, Рис. 5.

Це незважаючи на продовження зростання дохідності державних облігацій США за останні дні в очікування зменшення темпу викупу з ринку боргових інструментів ФРС США. Дохідність 10-и річних державних облігацій США помітно перевищувала 1,6%, Рис. 6.

Цей тренд росту дохідності імовірно продовжиться, можливо з паузам, до кінця року  і далі. І це зростання дохідності боргових інструментів буде впливати на всі фінансові активи та на ринок валюти.

Більшість аналітиків очікує зростання дохідності 10-и річних державних облігацій США до рівня 1,8% до кінця цього року.

На вторинному ринку ОВДП поки без значних змін. В останні п’ять торгових днів незначно на 0,15% та 0,20% підросли декларовані дохідності продажу двох з дев’ятнадцяти випусків внутрішніх державних боргових паперів України, які пропонуються Райффайзен Банком: з погашенням 11.05.2022 до 11,00%, з погашенням 22.11.2023 – до 12,75%.

Міністерство фінансів 12 жовтня розмістило рекордно низький обсяг ОВДП від початку року на 514 млн гривень. Про це йдеться в повідомленні Мінфіну на його сайті.

До цього рекордно низьке розміщення було 17 серпня, тоді Мінфін розмістив ОВДП на 788,4 млн гривень.

Міністерство фінансів запропонувало інвесторам п'ять випусків цінних паперів у національній валюті.

Дохідність усіх випусків залишилась незмінною порівняно з попередніми аукціонами.

Середньозважена дохідність 1-річних ОВДП становила 11,50%, 1,5-річних - 11,57%, 2-річних - 12,40%, 3-річних - 12,49%, а 5-річних - 12,75%.

Найбільший попит було зосереджено на 1-річних і 5-річних інструментах.

Ціна ОЗДП України з погашенням в 2033 році.



Рис.5
Рис.5

Посилання: https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Дохідність 10-и річних державних облігацій США.



Рис.6
Рис.6

Рис.7
Рис.7

Валютний ринок

Гривня по відношенню до основних твердих валют у минулі 7 календарних днів продовжила дивувати. Вона ще більше і укріпилась і вийшла на свій новий півторарічний максимум, Рис 8.

Національний банк України, як вже згадувалось на початку огляду значним збільшенням інтервенцій, а саме купівлі валюти, поки якщо не зупинив, то майже зупинив укріплення гривні в останні пару днів.

Нагадаємо, що скептики з числа тих аналітиків, які спеціалізуються в тому числі і на прогнозуванні курсу української національної валюти, а таких у відсотковому відношенні якщо не половина, то чимало, продовжують настоювати, що гривня до кінця року помітно ослабне. Хоча є і не менш поширена протилежна точка зору.

Тим не менш, багато нерезидентів «здались» і придбавали гривневі ОВДП в останній місяць при конвертуючи тверду валюту при поточному курсі.

Грудневі ф’ючерси на пару гривня долар на УБ за минулий тиждень майже не змінились після значного зниження (гривня по ним укріпилась) і зараз знаходяться на рівні 26,65/27,05 (двома тижнями раніше - 27,0/27,5). Вони, незначно вище поточного рівня спот.

Якщо подивитись на співвідношення паритетного (по купівельній здатності) і номінального курсу гривні, то це відношення в 2021 дуже близько зараз до 3,30, якщо брати конкретне поточне високе значення курсу гривні, набагато більше за рівень 2,5-2,6 з якого в останні десятиріччя починалось дуже значне ослаблення гривні, Рис. 9.

Проте, варто згадати і зиму 2019/2020, коли гривня з рівня, коли РЕАЛЬНИЙ ЕФЕКТИВНИЙ ОБМІННИЙ КУРС, РЕОК гривні був близько 100, якщо за базу брати середнє значення 2005 року, чи 130, якщо брати за базу значення 2016, суттєво знизилась за 4-и місяця до початку квітня 2020, Рис. 10. За цей період вона втратила 20,8% до долара США, якщо брати її курс в локальних максимумі та мінімумі (тобто за 4-и місяця) і на 13-14%, якщо брати значення на початок жовтня 2019 та на 1 квітня 2020, Рис. 11. Повторення в чомусь подібного сценарію і в найближчі півроку – дев’ять місяців має немалу ймовірність.

Якщо буквально перекладати те, що відбулось в період 2019-2020, то варто було б очікувати укріплення гривні до рівня 25,2 за долар США до кінця року і подальшого її ослаблення в мінімумі курсу до рівня 29,9 за долар США. Якщо говорити в більш реальних очікуваннях, то ослаблення гривні, якщо таке буде, імовірно, буде меншим від поточного рівня, ніж в 2020.

Хоча той же Національний банк України в останньому інфляційному липневому звіті 2021 року, як і міжнародне рейтингове агентство Fitch 13 серпня 2021 року прогнозували з різною динамікою укріплення реального курсу гривні в середньому і на наступний рік-півтора за рахунок сприятливих умов торгівлі, тобто високих цін на експортні товари з України та великі обсяги експорту в натуральному вираженні.

Тим не менш, Fitch прогнозував помірне сезонне зниження гривні до кінця поточного року до рівня 27,5 за долар США.

Згідно ж з НБУ, у першому кварталі 2022 року індекс РЕОК зросте до 1,30 (при базі 2016 рік) і триматиметься приблизно на цьому рівні протягом усього року.

"Тенденція до укріплення (гривні) узгоджується з фундаментальними факторами, що також підтверджується прогнозним дефіцитом поточного рахунку, близьким до стійкого рівня. Отже, РЕОК гривні не відхилятиметься значно від свого рівноважного рівня та не створюватиме дисбалансів", - говорилось в документі, Інфляційний звіт НБУ, липень 2021, посилання:

https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/IR_2021-Q3.pdf?v=4

Однак поки незрозуміло наскільки на це все накладається 1) нинішній стрибок цін на енергоносії, 2) необхідність закупівлі Україною відносно великої кількості вугілля в ці осінь-зиму по чималим цінам і можливо все ж певних додаткових обсягів газу.

Гривня почувається в останні місяці добре не тільки по відношенню твердих валют східноєвропейських валют, але й навіть відчуває себе не слабко і по відношенню до російського рубля. І це при дуже значному рості цін на російський експорт, Рис. 12 та Рис. 13.

Долар США після дуже значимого руху верх дохідності державних облігацій США продовжує украплення і тримається коло річного максимуму по відношенню до корзини інших твердих валют і окремо по відношенню до євро, Рис. 14.

Долар США стоїть високо, оскільки трейдери готуються до початку зменшення викупів активів з ринку центробанками і в першу чергу ФРС США, що веде до диференціалу в дохідності облігацій позитивному для долара.




Рис.8
Рис.8

Рис.9
Рис.9

Рис.10
Рис.10

Рис.11Рис.11

Пара гривня польський злотий. Часовий інтервал 1 день.




Рис.12
Рис.12

Пара гривня російський рубль. Часовий інтервал 1 день.



Рис.13
Рис.13

Графік пари євро долар з 2007 року. Часовий інтервал 1 день.



Рис.14
Рис.14

Світові ринки акцій.

На найбільших світових ринках акцій після серпневого оптимізму на початку вересня настрій інвесторів змінився на насторожений. І зараз на середину жовтня після значного росту дохідності державних паперів США на ринку акцій США панує непевність. Фондові індекси США після певного відскоку продовжили зниження, Рис. 15.

До певної і не малої міри це позначається і на європейських фондових індексах, Рис. 16.

Якщо ж брати фондові індекси країн Східної Європи, то вони навіть в доларах США і навіть «не сировинних» країн, почувають себе доволі непогано і в останні пару тижнів просто ігнорують динаміку фондових індексів США, Рис. 18-19.

Цілком можливо це пов’язано з досить різною поточною ринковою оцінкою фондових індексів.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни



Рис.15
Рис.15

Графік загальноєвропейського широкого індексу STOXX 600 (євро). Денні зміни



Рис.16
Рис.16

Графік композитного фондового індексу MSCI EM всіх 26 країн,

 які розвиваються, вага акцій Китаю 41%+5%

(індекс в доларах США)




Рис.17
Рис.17

Графік композитного фондового індексу Польщі, Угорщини та Чехії,

MSCI EM Eastern Europe Ex RU (індекс в доларах США)



Рис.18
Рис.18

Рис.19
Рис.19

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Ця відносно впевнена поведінка східноєвропейських фондових індексів суттєво стабілізує і індекс Української біржі і ціни українських акцій. В першу чергу це стосується цін акцій МХП та «Кернела», компаній, які мають хороші фінансові показники. 

Однак, слід не забувати, що на цей позитивний фон також  накладаються і специфіка окремих місцевих емітентів, акції яких входять до індексу Української біржі. Як тут знову не згадати про проблеми «Центренерго» і дуже низьку якість корпоративного управління «Укрнафти», корпоративні події навколо «Турбоатому» та проблеми «Донбасенерго». Саме ці обставини не дають зростати індексу УБ.

ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

Фінансова стабільність в Україні. Реформи. Співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями

Тепер вже офіційно.

Міжнародні резерви у вересні скоротилися на 9,2% до 28,7 млрд доларів через проходження періоду пікових виплат за зовнішніми зобов'язаннями держави.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

***

Україна та Міжнародний валютний фонд (МВФ) фіналізують меморандум про продовження програми у четвер-п'ятницю, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Буквально сьогодні-завтра ми завершуємо роботу з МВФ щодо підготовки меморандуму про продовження нашої програми", - сказав він у четвер під час Київського міжнародного форуму.

Шмигаль запевнив, що Київ зможе отримати транш МВФ до кінця поточного року. Водночас він ухилився від відповіді на запитання про дату надходження коштів, зазначивши, що Україна "отримує транші тоді, коли цього потребує" і що "гроші люблять тишу".

***

Глава місії Міжнародного валютного фонду в Україні (МВФ) Іванна Владкова Холлар повідомила послам країн "Великої сімки" (G7) в Україні про прогрес у виконанні країною низки умов угоди stand-by.

***

Європейський Союз ініціює інвестиційну програму у розмірі 6,4 млрд євро для України.

Про це йдеться в спільній заяві за підсумками 23-го саміту "Україна - ЄС".

"Ми вітали презентацію ЄС економічного та інвестиційного плану для Східного партнерства та його флагманські ініціативи для України, які мобілізують до 6,4 млрд євро державних і приватних інвестицій для стимулювання економічного розвитку і підтримки відновлення після пандемії", - наголошується в заяві.

Також ЄС має намір запропонувати у 2021 році двосторонню фінансову допомогу в рамках Інструменту сусідства, розвитку та міжнародного співробітництва (NDICI) для підтримки ключових реформ та імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, включаючи поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі.

Треба відзначити, що це не означає надходження від ЄС такої значної суми. Інвестиційний план буде розроблений за форматом, який діє для всіх держав Східного партнерства і передбачає гранти, кредити і перш за все банківські гарантії, які, за очікуваннями ЄС, дозволять залучити майже в десять разів вищу суму інвестицій. Уточнену суму кредитів, гарантій та грантів в ЄС поки не називають. "Ми розподілили інвестиційний план для всього Східного партнерства, анонсований в червні, виділивши з нього складові для різних країн", - пояснив представник ЄС.

***

У спільній заяві за результатами саміту "Україна-Європейський Союз" сказано, що ЄС закликає Україну до подальших кроків у боротьбі з корупцією.

Відповідну заяву опубліковано на сайті Президента України.

***

УКРАЇНА ТА ЄС УКЛАЛИ УГОДУ ПРО СПІЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ ПРОСТІР

***

В Офісі президента України в четвер відбулася робоча зустріч щодо імплементації судової реформи, в ході якої були обговорені питання відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Як повідомляє прес-служба Офісу президента України в четвер увечері, у робочій зустрічі взяли участь представники Верховної Ради, Офісу президента, Верховного Суду, Ради суддів, а також представники посольств країн "Великої сімки" та Європейського Союзу в Україні.

***

Група підтримки України в Конгресі США (Congressional Ukraine Caucus) повідомила про свій уважний моніторинг відкритого конкурсу на місця в незалежній наглядовій раді НАК "Нафтогаз України" відповідно до стандартів, встановлених міжнародною спільнотою.

"Надійне корпоративне управління і прозорість є ключем до забезпечення енергетичної безпеки і незалежності України", - наголошується в заяві групи, підписаному її співголовами-представниками Марсі Каптур (Marcy Kaptur), Брайаном Фіцпатрік (Brian Fitzpatrick), Майком Квіглі (Mike Quigley) і Енді Харрісом (Andy Harris).

Відзначивши прагнення України і далі інтегруватися в співтовариство демократій і вільний світ, конгресмени настійно закликали керівництво країни продовжувати демонструвати свою прихильність необхідним реформам.

Наглядова рада "Нафтогазу" після відставки незалежних членів припинила роботу в кінці вересня цього року. Після отримання заяв про відставку членів наглядової ради на початку вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив до раніше оголошеного конкурсу з відбору одного незалежного члена ради оголосити конкурс з відбору ще трьох незалежних членів ради.

За його словами, конкурс повинен завершитися в листопаді цього року, щоб у нового складу наглядової ради було достатньо часу визначитися з вимогами до кандидата на посаду глави правління НАК і провести конкурс по його обрання не пізніше 1 травня наступного року.

До курсу гривні

На фоні та через зміцнення курсу гривні НБУ збільшив купівлю твердої валюти на міжбанку в 15 раз.

Минулого тижня (4-8 жовтня) Національний банк України купив на ринку валюту на суму 228 млн доларів США, свідчать дані на сайті НБУ.

Тижнем раніше, а саме за період з 27 вересня по 1 жовтня 2021 Національний банк викупив на міжбанківському валютному ринку $ 15 млн, при цьому регулятор не продавав валюту.

Всього з початку року Нацбанк придбав 1 904 млрд доларів США, продав - 197 млн доларів.

У 2020 році НБУ купив на ринку 4,93 млрд доларів США, продав - 3,89 млрд доларів.

Прогнози впливу осінньо-зимового опалювального сезону 2021/2020 на курс гривні та на економіку України і фінансовий стан підприємств країни. Ціни на товари енергетичного імпорту України і експортні ціни на українську сировину

Оцінки осінньо-зимового опалювального сезону 2021/2020

Міністр енергетики Герман Галущенко в ході години запитань до уряду у Верховній Раді України у п’ятницю 8 жовтня заявив, що опалювальний сезон 2021/22 буде складним і буде проходити на тлі міжнародної енергетичної кризи "…, але урядом України вже вжиті заходи для забезпечення стабільної і безпечної енергопостачання і захисту населення від коливання тарифів".

"Цей сезон ми пройдемо спокійно, в збалансованому режимі", – додав міністр.

Він додав, що Міненерго веде контроль за ремонтними компаніями на енергетичних об'єктах. Галущенко підкреслив, що Міненерго стежить за тим, щоб обладнання було готове витримувати пікове навантаження, яке очікується під час проходження цього опалювального сезону.

На опалювальний період Міненерго прогнозує витрати вугільної продукції на виробництво електроенергії на рівні 15,3 млн т. Близько 9,1 млн тонн буде забезпечено власним видобутком, ще близько 4 млн тонн за даними компаній будуть імпортовані згідно з чинними контрактами. І очікується ще близько 2 млн тонн додаткового постачання вугільної продукції протягом опалювального сезону.

"Серед причин недостатніх запасів вугілля є систематичне невиконання енергогенеруючими підприємствами планових обсягів його постачання та накопичення. Зокрема, протягом липня - вересня відставання фактичних обсягів постачання вугілля на ТЕС від планових показників становить близько 1 млн тонн", - сказав Галущенко.

Міністр повідомив, що наявні запаси природного газу в підземних сховищах достатні для проходження осінньо-зимового періоду, а НАК «Нафтогаз України» має достатній фінансовий ресурс для їхнього поповнення.

***

Запаси вугілля на складах теплових електростанцій генкомпаній (ГК ТЕС) України за останні три дні знизилися на 6,9% або 49,4 тис. тонн. Згідно з даними Міністерства енергетики, якщо на ранок 8 жовтня запаси на складах становили 716 тис. тонн, то до 11 жовтня вони знизилися до 666,6 тис. тонн, звернуло увагу агентство Інтерфакс-Україна.

При цьому витрата 7 і 10 жовтня було практично на одному рівні (54,3 тис. тонн і 54,5 тис. тонн), тоді як постачання значно знизилася (50,7 тис. тонн і 36,6 тис. тонн).

В цілому, протягом першої декади жовтня витрата вугілля ГК ТЕС України перевищила його поставку на 11,9% (на 59,9 тис. тонн).

У той же час, згідно із затвердженим Міненерго графіку на 10 жовтня на складах ТЕС повинно знаходитися 2,6 млн тонн вугілля. Таким чином, відставання від плану становить в 3,9 рази.

При цьому запаси вугілля на складах державного "Центренерго" скоротилися до 68,4 тис. тонн (всіх марок), що в 10,9 рази менше планових (745,5 тис. тонн).

***

Ціна енергетичного вугілля в світі подолала рекордну позначку у 300 доларів за тону. Про це міністр енергетики Герман Галущенко сказав під Час години запитань до уряду у Верховній Раді минулої п’ятниці.

"Вже сьогодні ціна енергетичного вугілля вперше в історії подолала історичну позначку 300 доларів за тону. Газ на TTF у Нідерландах нещодавно сягнув позначки 2 тисячі доларів. А ціна на електрику в сусідніх країнах дуже зросла, якщо перевести у гривні, то це майже в 4 рази, і на сьогодні кіловат коштує від 10 до 12 гривень", - сказав він.

За його словами, на Україну це вплинуло таким чином: через значний ріст цін на газ Україна втратила виробників електроенергії з блакитного палива, газові ТЕЦ зменшили виробіток.

"Таким чином, це втрата в енергосистемі три тисячі мегават встановленої потужності", - пояснив він.

***

Величезний дефіцит вугілля, який відчуває Китай, серйозно загострив ситуацію на зовнішніх ринках і ускладнив його покупку для потреб української генерації, повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

Він також зазначив, що з огляду на проблеми з сировиною, ОЗП буде складним і може ознаменуватися обмеженням споживання. "Говорити про те, що ця зима пройде просто, зрозуміло і не буде збоїв, не можна. В Європі вже готуються до серйозного обмеження споживання. Примусовому. Як Україна на цьому тлі може уникнути проблем? " - задався питанням Сахарук.

"У цих умовах купувати вугілля на зовнішніх ринках украй складно. Китайський попит висмоктує вугілля з усіх куточків світу, навіть найвіддаленіших, де раніше Китаю не було. Під Китай переорієнтуються все, в тому числі Росія і Казахстан. Всі будуть намагатися забезпечити цей попит з боку Китаю. А він буде робити все, щоб забезпечити ресурсом себе. На ринку ситуація вкрай напружена", - сказав він в коментарі "Інтерфакс-Україна" в кулуарах Київського міжнародного економічного форуму.

За словами Сахарука, державним компаніям Китаю поставлено завдання за всяку ціну забезпечити проходження зимового максимуму, особливо зараз, коли дефіцит електроенергії, обумовлений дефіцитом вугілля, став впливати на промисловий потенціал, оскільки призводить до обмеження роботи промислових підприємств.

При цьому він зазначив, що агресивний вихід Китаю на нетрадиційні для нього ринки викликаний його конфліктом з Австралією, а "Індонезія такий обсяг попиту не закриває".

"Вони виставили величезні біди на покупку вугілля з усього світу. Ще 3-6 місяців на ринку буде величезний попит на нього за дуже високою ціною, обумовленою потребою Китаю", - прогнозує виконавчий директор ДТЕК, уточнивши, що ціна палива складає $ 260-270 за тонну.

Разом з тим він зазначив, що не дивлячись на дефіцит фінансового ресурсу в умовах зростаючих цін на вугілля, компанія робить все можливе, щоб забезпечити сировиною свою генерацію. "Ми зараз веземо все, що можемо. З Польщі, Казахстану. З США контрактація човнів йде", - пояснив Сахарук, вказавши, що конкуренція йде за кожну тонну вугілля.

При цьому він висловив стурбованість енергетичною залежністю України від Російської Федерації. "Ми сидимо на гачку. У будь-який момент можуть закрити поставки вугілля з РФ або ж електроенергії, навіть якщо вона піде", - зазначив він.

У той же час Сахарук акцентував, що українська генерація не відчувала б зараз проблем з сировиною, якби мала ресурси для його контрактації завчасно. "За 1,5-2 роки з енергетики витягли всі гроші шляхом необґрунтовано низьких тарифів на е/е, які не мали ніякого зв'язку з реальністю. Ні запасу міцності в системі, а на тлі високої аварійності, низького виробництва вугілля ми відчуваємо дефіцит ", - роз'яснив топ-менеджер.

Разом з тим Сахарук зазначив, що в разі ДТЕК низькі тарифи на е/е також позначилися на виробництві вугілля його шахтами. "У нас півтора року не було ніякого економічного стимулу заходити в довгострокову інвестицію, у якій довгий цикл видобутку ресурсу. Вклав сьогодні - отримаєш вугілля через 12-18 місяців ", - пояснив він.

При цьому виконавчий директор ДТЕК припустив, що після спаду сезонного попиту на вугілля, проблеми генерації, на які зараз почали звертати увагу і "з'явилася певна системність", знову відійдуть на другий план.

***

У ряді регіонів і населених пунктів України оголошено надзвичайну ситуацію через відсутність газу для опалення комунальних та бюджетних установ. Зокрема, прес-служба Закарпатської ОДА за підсумками позапланового засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС 11 жовтня інформує про рішення визнати ситуацію, що склалася у зв'язку з відсутністю поставок природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021/2022 років, надзвичайною і класифікувати її як надзвичайну ситуацію техногенного характеру державного рівня.

В ОДА пояснюють, що постачальники, які раніше виграли торги і уклали договори на поставку газу, тепер відмовляються це робити, посилаючись на різке зростання ринкових цін на паливо.

Згадаємо, що 30 вересня був підписаний меморандум за участю президента Володимира Зеленського був підписаний Меморандум, згідно з яким "Нафтогаз" зобов'язується постачати газ для бюджетних установ по 16,39 грн за кубометр. Меморандум покликаний не допустити підвищення тарифів на опалення і гарячу воду в опалювальному сезоні 2021-2022 років.

Однак бюджетні установи та організації, які мають автономні котельні, зобов'язані закуповувати газ на тендері, відповідно до закону "Про державні закупівлі". "Можливим варіантом виходу з кризової ситуації може стати введення гарантованого постачальника природного газу за індивідуальними договорами для задоволення потреб бюджетних установ та організацій області на опалювальний період 2021-2022 років", - наголошується в повідомленні.

Аналогічне рішення прийняла регіональна комісія з питань ТЕБ та НС в Хмельницькій області, повідомляється на сайті ОДА. Надзвичайну ситуацію з тієї ж причини оголосили в Чернігові. Про введення надзвичайної ситуації в місті через відсутність газу для комунальних і бюджетних установ також повідомив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Оголошення надзвичайних ситуацій регіональними комісіями по ТЕБ та НС необхідно для того, щоб бюджетні установи отримали можливість закупити газ у "газопостачальній компанії "Нафтогаз України" по переговорній процедурі, в обхід повної процедури закупівлі, яка займе чимало часу.

У свою чергу Кабмін повинен затвердити типовий договір поставки газу за пільговою ціною. Раніше в НАК "Нафтогаз України" підтвердили, що проект такого документа готується.

***

Компанії понад 10 галузей промисловості, де в собівартості товарів щонайменше 7% становить ціна на газ,  стануть збитковими в листопаді через ціни на газ - дослідження Ради Федерації роботодавців України (ФРУ).

В листопаді-грудні очікується зупинення підприємств і зниження потужностей, повідомив голова ФРУ Дмитро Олійник.

Це галузі хімічної промисловості, виробництво кераміки, скла, низка галузей харчової промисловості (цукрова, хлібопекарська, молочна та ін.); близько 60% досліджуваних підприємств заявили про такі плани", - пояснив Дмитро Олійник.

***

Міністр економіки Олексій Любченко заявляє, що хімічну, переробну та цукрову промисловість необхідно забезпечити прогнозованими цінами на газ.

Про це він повідомив під час години запитань до уряду.

Також він додав, що, за підрахунками Мінекономіки, середньозважена ціна на газ, яка розраховується для економіки, становитиме близько 350 доларів/тис. куб. м газу.

Любченко заявив, що собівартість українського газу становить трохи більше 3 тис. гривень/тис. куб. м.

***

Україна розпочала відбір природного газу зі своїх підземних сховищ (ПСГ), свідчать оперативні дані АТ "Укртрансгаз".

Так, якщо 1 жовтня сховища поповнилися на 13,9 млн куб. м, 2 жовтня - на 0,6 млн куб. м, а 3-4 жовтня був практично нейтральний баланс, то 5 жовтня зафіксовано відбір обсягом 0,1 млн куб. м, а 6 жовтня - вже 9,08 млн куб. м.

***

На Придніпровській ТЕС (входить до складу "ДТЕК Дніпроенерго") 11 жовтня відключили про мережу єдиний працюючий блок №10 в зв'язку з появою свища на поверхні нагрівання котла. Про це повідомляє прес-служба електростанції в Facebook.

Відзначається, що фахівці вже розпочали ремонтні роботи для відновлення роботи станції.

"Відключення енергоблока №10 Придніпровської ТЕС не вплинуло на енергопостачання регіону. Відключень споживачів немає", - уточнили в прес-службі.

Крім того, для забезпечення стабільної роботи енергосистеми, компанія "ДТЕК Енерго" планує додатково підключити до роботи корпус блоку №1 Криворізької ТЕС.

Днем раніше, 10 жовтня, з аналогічної причини було відключено енергоблок №4 Бурштинської ТЕС (входить до складу "ДТЕК Західенерго"). Однак, фахівці станції підкреслюють, що відключення блоку не вплинуло на тепло- і електропостачання Бурштинського енергоострова.

Ціни на природний газ

Ціна імпорту природного газу в Україну за минулий місяць була на 26,9% вище за ціну серпня-2021 у доларовому еквіваленті, коли вона становила $427,88 (11 тис. 457,13 грн) за 1 тис. куб. м.

Імпорт природного газу на територію України у вересні 2021 року здійснювався за середньою ціною $543,1 (14 тис. 480,54 грн) за 1 тис. куб. м, повідомило Міністерство економіки у вівторок.

***

"Газпром" збільшує оцінку середньої ціни експорту газу в далеке зарубіжжя на 2021 рік з нещодавніх $270 до $295-330 за тисячу кубометрів, пишуть аналітики Sova Capital за підсумками закритого семінару "Газпрому" та "Газпром експорту".

При цьому експерти зазначають, що оцінка у $295 є дуже консервативною. На основі поточних форвардних цін показник може становити $330 і вище.

На 2022 рік у "Газпромі" очікують середню ціну на рівні значно вище ніж $350 за тисячу кубометрів, пише Wood & Co. Там зазначають, що структура портфеля ціноутворення експортних постачань наразі така: 50% продається за цінами "на день наперед" і "на місяць наперед", близько 20% постачається з прив'язкою до нафти (ця частка зросла у зв'язку зі зростанням експорту до Туреччини). Решту (близько 30%) становлять форварди на 3-6-12-18 місяців наперед.

Нафта

Ціни на нафту перевищили семирічний максимум.

За минулий тиждень ціна нафти в США (марки WTI) підскочила більш ніж на 5%, продемонструвавши зростання за підсумками сьомого тижня поспіль, що стало найбільш тривалим періодом підйому з грудня 2013 року, пише Trading Economics.

Ціна Brent демонструвала зростання за підсумками минулих п'яти тижнів.

Підйому котирувань сприяє зберігається активний попит на паливо в умовах обмеженої пропозиції.

Коментар. В цілому є три важливі аспекти цих питань. Перший – це тиск на гривню. Причому, як зазначає ряд експертів цей тиск може проявити себе не зараз, а скажімо через півроку через відкладений попит на газ та інші енергоносії.

Другий – це тиск на рентабельність українських підприємств, наприклад МХП та «Кернела» до кінця року через зростання вартості палива для збирання кукурудзи, посівної озимими та обігрів приміщень для МХП, а також значне посилення тиску на грошові потоки вже в наступному році весною через високі ціни не тільки на нафтопродукти та газ, але й мінеральні добрива.

Третє – це тиск на фінанси великої множини українських підприємств і виробників мінеральних добрив і промислових підприємств зі слабкими фінансами, яким буде важко закуповувати природний газ по високим цінам як для технології, так і для обігріву виробничих і невиробничих приміщень та закуповувати електроенергію по імовірно вищим цінам. А це також і тиск на економіку України.



Рис.20
Рис.20

Рис.21
Рис.21

Реферативні світові ціни на товари українського експорту. Пшениця, кукурудза, залізна руда.

Фактичні обсяги експорту Україною зерна від початку 2021/2022 маркетингового року (липень 2021 - червень 2022) станом на 8 жовтня становили 15 375 тис. тонн, що на 18,1%, або на 2 360 тис. тонн, більше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.



Рис.22
Рис.22

Рис.23
Рис.23

Рис.24
Рис.24

Пенсійна реформа в Україні. Впровадження накопичувальної пенсійної системи

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що Україна вводитиме обов'язкову накопичувальну пенсійну систему, не створюючи додаткового навантаження на працівників і роботодавців.

Про це він сказав під час Київського міжнародного економічного форуму.

"Ми будемо запроваджувати накопичувальну пенсійну систему за формулою 1+1, тобто з ПДФО буде забиратися одна частинка, з ЄСВ друга частинка без навантаження на бізнес, без навантаження на людей, щоб створити довіру", - пояснив голова уряду.

За його словами, за 30 років Україна "не спромоглася запровадити накопичувальний рівень пенсійної системи".

Інші фінансові новини України

Анонсовано випуск облігацій для розрахунків за "зеленим тарифом"

Випуск "зелених" облігацій НЕК "Укренерго" для погашення боргів перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел відбудеться. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в ході Київського міжнародного форуму, передає Інтерфакс-Україна.

"Сьогодні ми розуміємо, що випуск зелених бондів "Укренерго" відбудеться. Старі борги будуть погашені, а нових боргів ми плануємо не створювати. Сьогодні ринок фінансово збалансований ", - сказав Шмигаль.

***

Із 1 грудня 2021 року мінімальна пенсія в Україні збільшиться у зв'язку зі збільшенням мінімальної зарплати, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у неділю.

***

НБУ оцінює обсяг "сірої" економіки до 30% ВВП і накопичення "під подушкою" після 2010 року в $30-35 млрд - глава НБУ.

"Є різні оцінки "сірої" економіки. Ми в Нацбанку вважаємо, що це до 30% ВВП. Якщо говорити про обсяг заощаджень громадян України, які перебувають поза банківською системою після 2010 року, то він дорівнює $30-35 млрд - у доларах, євро та гривні", - сказав Шевченко.

Він уточнив агентству "Інтерфакс-Україна", що підрахунок накопичень здійснено за методологією платіжного балансу. Відсутність оцінки до 2010 року він пояснив проблемами в статистиці.

"Що стосується питання, як дістати ці гроші "з-під матраца", - це небанківський фінансовий ринок. На сьогодні цей ринок динамічніший, його шлях до клієнта коротший, ніж у банків" - зазначив глава НБУ.

Глава Нацбанку констатував, що поки громадяни мають 2,5 варіанта інвестування: депозити і нерухомість, а також ОВДП, оцінені ним в 0,5 варіанта.

Економіка України

Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив оцінку зростання ВВП України в 2021 році до 3,5% порівняно з 4% у квітневому прогнозі, свідчить Світовий економічний прогноз (WEO) фонду, оприлюднений у вівторок.

Згідно з ним, МВФ підвищив очікування зростання економіки України у 2022 році до 3,6%, тоді як раніше цей показник очікувався на рівні 3,4%.

Як зазначено у WEO, оцінку середньорічної інфляції в Україні 2021 року підвищено з 7,9% до 9,5%, наступного - з 6,8% до 7,1%. Інфляція на кінець року, згідно з документом, у 2021-му досягне 10,2%, наступного року становитиме 6%.

***

Зростання споживчих цін в Україні в річному вимірі за підсумками вересня 2021 року прискорилося до 11,0% з 10,2% у серпні, повідомила Державна служба статистики (Держстат) у п'ятницю.

Згідно з її даними, після дефляції 0,2% за серпень у вересні цього року було зафіксовано інфляцію на рівні 1,2%, тоді як у вересні минулого року інфляція становила 0,5%.

Крім цього, Держстат минулого місяця зафіксував базову інфляцію на рівні 1,3% після нульової базової інфляції в серпні-2021. У вересні минулого року базова інфляція становила 1,1%.

В річному вимірі базова інфляція в Україні прискорилась до 7,4% у вересні 2021 порівняно з 7,2% в серпні поточного року.

Коментар. Цей ріст впливає на благополуччя громадян і на збереження їх заощаджень (як і заощаджень окремих учасників ринку). Він зменшує привабливість ОВДП при незмінній дохідності. Разом з тим і відповідно до цього дохідності ОВДП можуть підрости.

***

У вересні 2021 року, після дефляції серпня, споживчі ціни в Україні підвищилися на 1,2% через подорожчання продовольства і енергоносіїв на зовнішніх ринках, повідомляє Мінекономіки.

За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), у вересні 2021 року середнє значення Індексу продовольчих цін збільшилось на 1,2% в порівнянні з серпнем поточного року.

Що стосується енергоносіїв, то, за даними Світового банку, середня ціна на природний газ на європейському ринку за вересень зросла на 48,1%, в річному численні - в 5,8 рази і досягла 646,4 доларів США за 1 тис. м куб. У той же час зростання тарифів для населення на природний газ в Україні у вересні склало лише 1,8%.

Певний негативний вплив на ціни в Україні у вересні (а саме їх ріст) мав також фактор сезонності.

***

Зростання цін в промисловості в річному вимір за підсумками вересня сповільнилося до 45%.

Про це повідомила Державна служба статистики.

Ціни виробників промислової продукції України у вересні 2021 року зросли на 0,7%, тоді як в серпні на 5,4%, липні - на 2,6%, червні - на 2,4%.

В річному вимірі (по відношенню до аналогічного місяця минулого року) ціни в промисловості за підсумками вересня зросли на 45,1%, за підсумками серпня на 46,5%, липня - на 42,2%, в червні - на 39,1%.

***

Кабінет Міністрів очікує зростання ВВП 4% у 2021, однак цьому може перешкодити потужна хвиля коронавірусу.

Про це написав прем'єр-міністр Денис Шмигаль в соцмережі Facebook.

Прем'єр назвав чинники, що сприяють зростанню ВВП.

Це стабільно зростаючий споживчий попит - роздрібна торгівля у 2021 році вже збільшилася приблизно на 13%, це залишається одним з чинників позитивної динаміки ВВП.

Крім того, в першому півріччі прямі іноземні інвестиції становили 28,8 млрд доларів.

Це рекордна сума за останні 4 роки.

"Завдяки новим стимулам, введеним в цьому році, ми очікуємо прискорення інвестиційної активності в наступні періоди", - додав Шмигаль.

Нагадаємо, що Всесвітній банк залишив прогноз зростання ВВП України на 2021 року на колишньому рівні в 3,8%, проте поліпшив його на наступні два роки. Про це йдеться в доповіді банку "Конкуренція і відновлення пост-COVID-19" за осінь 2021 року.

Згідно з прогнозом, ВВП України в 2022 році виросте на 3,5%, а в 2023 році - на 3,7%.

Боротьба з коронавірусною інфекцією. Її вплив на економіку країни.

В Україні станом на ранок вівторка зафіксовано 11 996 нових випадків захворювання на COVID-19, одужали 5 419 осіб, госпіталізовано з діагнозом COVID-19 - 2 274 людини, 352 - померли від цієї хвороби, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

За минулий тиждень в Україні зареєстровано 90 079 випадків зараження коронавірусом, що на 25 тисяч більше, ніж тижнем раніше, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Наголошується, що єдиною можливістю уникнути повного локдауну в Україні (негативного для економіки країни та фінансового стану великої множини громадян країни) є вакцинація.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко зазначив, що нині серед госпіталізованих із COVID-19 майже 97% - невакцинованих. "Це і є підтвердженням ефективності вакцинації", - наголосив чиновник.



Рис.25
Рис.25

Рис.26
Рис.26

Рис.27
Рис.27

***

За неділю, 10 жовтня, зафіксовано рекордну кількість звернень за номером 103 – понад 44 тисячі викликів за добу, а також найбільшу за всю історію кількість виїздів бригад екстреної медичної допомоги та відповідно госпіталізацій пацієнтів.

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я.

У першу чергу це пов’язано із новою хвилею коронавірусної хвороби COVID-19, - йдеться у повідомленні МОЗ.

***

Міністерство охорони здоров'я 9 жовтня оновило перелік зон карантину, згідно з яким 16 областей перебувають у "помаранчевій" зоні епідемічної небезпеки, інші регіони - в "жовтій" зоні, свідчать дані на сайті міністерства.

Станом на 9 жовтня в помаранчеву зону епідемічної небезпеки були віднесені Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська, Луганська, Львівська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Чернівецька і Чернігівська області, в цілому - 15.

10 жовтня ще 2 області були віднесені до "помаранчевої" зони епіднебезпеки (Волинська та Одеська області), одна, Київська область, переведена з "помаранчевої" в "жовту".

Таким чином, станом на ранок неділі в Україні 16 "помаранчевих" регіонів.

Найвищий рівень захворюваності на COVID-19 наразі зафіксовано у Чернівецькій (799 на 10 тис. населення), Луганській (780) і Сумській (548) областях.

***

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що нова хвиля коронавірусу в Україні почала раніше, ніж прогнозувалося.

Про це він розповів в інтерв’ю «Голосу Америки».

За словами очільника МОЗ, за своєю інтенсивністю нова хвиля вже наближається до показників осені минулого року. Він зазначив, що нинішні показники захворюваності є «досить високими».

Ляшко додав, що на сьогодні 95% усіх виявлених випадків заражень коронавірусом в Україні припадають на штам «Дельта». «Лікарі-інфекціоністи говорять про певні особливості «Дельти» на території України: інфікована людина може мати симптоми 7—8 днів, а потім сатурація кисню різко падає із 92% до 70%. Таких людей важко витягти, їх підключають до апаратів штучної вентиляції легень», — пояснив міністр.

Голова МОЗ підкреслив, що серед лідерів за розповсюдженням вірусу в Україні великі міста — Харків, Запоріжжя, Дніпро та Одеса.

***

Кабінет міністрів запровадив обов'язковість вакцинування або наявності ПЛР-тесту для водіїв і пасажирів авіаційного, залізничного та автомобільного транспорту в регіонах із "жовтим", "помаранчевим" та "червоним" рівнями епідемічної небезпеки з 21 жовтня для регулярних та нерегулярних перевезень у будь-якому виді транспорту.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я.

Йдеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний та залізничний транспорт міжобласного сполучення.

Відповідні правила не будуть застосовуватися до міських і внутрішньообласних перевезень.

Відповідальність за наявність у всіх водіїв, членів екіпажу літака і пасажирів зазначених документів несе перевізник.

***

Депутат Верховної Ради від фракції "Слуга народу", голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький заявляє в Facebook, що до переліку професій для обов'язкового вакціонування від коронавірусу планують включити всіх працівників державних установ, організацій та підприємств, соціальних працівників і співробітників поштових послуг.

Днями МОЗ затвердило перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19. Зробити щеплення зобов'язані працівники: центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів; місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів, а також установ вищої, післядипломної, професійної перед вищими, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, в тому числі спеціальної, дошкільної, позашкільної освіти, установ спеціалізованої освіти і наукових установ незалежно від типу і форми власності.

***

Електронна система замовлення спецперепусток в громадський транспорт працює більше двох місяців, за цей час було замовлено 612 705 спецпропусков.Об це йдеться в повідомленні Київської міської державної адміністрації.

Фінансовий сектор. Банки України

Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію розвитку АТ «Державний ощадний банк України» на 2021 – 2024 роки, повідомив Мінфін України на своєму сайті. Проект Стратегії розроблено правлінням та затверджено наглядовою радою Ощадбанку.

У схваленій Стратегії зазначено, що Ощадбанк буде прагнути досягти прогнозного чистого прибутку – близько 4,2 млрд грн, доходності на капітал – близько 15% та співвідношення витрат до доходів – менше 65%.

***

"Укргазбанк" та уряд продовжують працювати над виконанням умов угоди з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), відповідно до якої вона може отримати частину акцій цього банку.

Про це у коментарі "Економічній правді" повідомив голова наглядової ради банку Теймур Багіров.

"За умовами цієї угоди і наш акціонер, і банк мають ряд зобов’язань та досягнення необхідних показників. Над цим зараз і працюємо", — зазначив Багіров у відповідь на запитання, на якому саме етапі наразі перебуває угода про входження IFC у капітал банку.

Наразі банк отримав кошти від IFC у повному обсязі — 30 млн євро. Ключовими напрямками використання цих коштів є проєкти з підвищення енергоефективності, відновлювальної енергетики, екологічного будівництва, системи акумулювання та зберігання енергії, утилізації відходів, підвищення ефективності використання водних ресурсів.

Частину коштів Міжнародної фінансової корпорації в межах отриманого кредиту Укргазбанк вирішив спрямувати на програми у сфері охорони здоров’я.

Водночас у банку не повідомили, коли саме може відбутися угода з часткової приватизації фінустанови.

"Взагалі IFC може придбати акції до 20% і відбутися це може у будь-який час протягом дії кредиту", — підкреслив голова наглядової ради банку.

Емітенти, акції яких обертаються на місцевих біржах

МХП. Ціна акцій.




Рис.28
Рис.28

МХП. Свіжа інформація.

Компанія "МХП" (Київ) почала поставляти продукцію для ресторанів у "хмарних кухнях" сервісу доставки товарів Glovo.

Про це йдеться в повідомленні МХП.

***

Йорданія відкрила свій ринок для українського м'яса, субпродуктів та інших продуктів птахівництва.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ України.

"Кернел"




Рис.29
Рис.29

"Центренерго"

Запаси вугілля на складах державного "Центренерго" скоротилися до 68,4 тис. тонн (всіх марок), що в 10,9 рази менше планових (745,5 тис. тонн).

Коментар. Є кілька висновків стосовно впливу цієї інформації на ціну акцій «Центренерго».

Перший. Обсяги генерації компанії впадуть, а це негативно вплине на фінансові показники компанії, що далеко не позитивно для ціни її акцій.

Другий. Низькі запаси вугілля є наслідком поганого вже поточного фінансового стану компанії.

Третій. Високі ціни на вугілля, незважаючи на ріст ціни на електроенергію, не дозволяють радикально покращити фінансовий стан компанії.

Четвертий при цьому все ж має бути позитивна маржа необхідна для закупівлі вугілля.

Крюківський вагонобудівний завод

Міністерство інфраструктури пропонує затвердити порядок проведення діагностики та ремонту вагонів для продовження термінів їх експлуатації і скорочувати їх для ряду вантажних вагонів, починаючи з 2022 року. Про це пише Інтерфакс-Україна.

Відповідний проект наказу Мінінфраструктури "Про затвердження Порядку проведення комплексу діагностичних, ремонтних і реєстраційних операцій, спрямованих на продовження терміну експлуатації вантажних вагонів (крім вантажних вагонів підприємств технологічного залізничного транспорту, призначених для переміщення вантажів у виробничих цілях в межах території таких підприємств), встановленого виробником, термінів продовження експлуатації таких вагонів ", оприлюднений на сайті відомства.

Згідно з документом термін продовження терміну експлуатації не може встановлюватися за межами граничного терміну експлуатації вантажного вагона.

Документ передбачає поетапне обмеження терміну експлуатації вантажних вагонів до нормативного терміну служби:

• для піввагонів - з 44 років до 22 років;

• для зерновозів - з 45 років до 30 років.

Саме ці показники вже закладені в концепції Програми оновлення парку вантажних вагонів, яка розрахована до 2028 року.

Відповідно до інформації в тексті наказу, для зерновозів з нормативним терміном служби 30 років на 2022 рік планується встановити граничний термін на рівні 43 років. До 2028 року його планується скорочувати щорічно до 30 років.

Для піввагонів з нормативним терміном служби в 22 роки на 2022 рік планується встановити граничний термін в 42 роки і термін продовження експлуатації 20 років. Далі, до 2028 року, планується щорічне зниження: в 2023 році ці показники становитимуть 37 і 15 років відповідно, в 2024 - 35 і 13, в 2025 - 33 і 11, 2026 - 28 і 6, 2027 - 25 і 3, 2028 - 22 і 0.

Передбачається, що наказ набуде чинності з 1 січня 2022 року, але не раніше одного місяця з дня його офіційної публікації.

Як повідомлялося, АТ "Укрзалізниця" (УЗ) розробило програму оновлення парку вантажних вагонів до 2028 року, в результаті якої очікується ліквідація старих вагонів і залучення більш 100 млрд грн в вагонобудівну галузь.

Це повинно посприяти підвищенню зацікавленості операторів ж / д вантажоперевезень в закупівлі нового вантажного рухомого складу вітчизняного виробництва.

***

Нагадаємо. Тижнем раніше "Укрзалізниця" отримала схвалення від Мінінфраструктури на реалізацію масштабної програми оновлення парку вантажних вагонів, яку планується реалізувати протягом 7 років.

Вартість програми, яку планується реалізувати в 2022-2028 рр., - 107 млрд грн, планується, що близько 50 млрд грн вкладе сама "Укрзалізниця", а ще 56,6 млрд грн - учасники ринку, повідомив на своїй сторінці в Facebook заступник директора департаменту комерційної роботи "Укрзалізниці" Валерій Ткачов.

Раніше міністр інфраструктури Олександр Кубрак заявив про намір "Укрзалізниці" в найближчі роки побудувати і оновити більше 30 тис. піввагонів і близько 15 тис. зерновозів. За рахунок цього середній вік вагонів зменшиться з 23 до 7 років.

Зараз по залізничній мережі АТ "Укрзалізниця" курсує понад 174 тисяч вантажних вагонів різної форми власності. Приблизно 95 тисяч вантажних вагонів, або понад 54%, експлуатуються з перевищеним нормативним терміном служби.

***

Швейцарська залізниця провела тендер на придбання електричок. Конкурс з пропозицією $2,16 млрд виграв виробник «Stadler», повідомляє «Мінтранс».

За ці гроші компанія поставить 286 поїздів «Stadler Flirt». Це п’ятивагонні поїзди на 262 місця першого і другого класів.

Вартість одного поїзду для Швейцарії виходить $7,55 млн. Це вдвічі дешевше очікуваної вартості електропоїздів, які планує придбати «Укрзалізниця» на оголошеному днями тендері, який буде найбільшим в історії України. УЗ планує придбати 80 поїздів на 250 та 300 посадочних місць. В середньому вартість одного поїзду для України очікується на рівні 396 млн грн, або $15 млн.

При цьому швейцарська компанія у серпні провела в Україні презентацію поїздів «Stadler Flirt» (на фото), які виготовляються у Білорусі. А «Укрзалізниця» запросила швейцарців взяти участь в тендері.

Член правління «Укрзалізниці» Орест Логунов повідомив, що Україна збирається купити електрички такої ж довжини, тобто також 5-вагонні. Але заявив про «неприпустимість» порівняння електричок для Швейцарії та України з наступних причин:

1.         В інформації про придбання електропоїздів для Швейцарії йдеться про суму договору. В тендерній документації, опублікованій УЗ йдеться лише про очікувану вартість закупівлі, необхідну для оголошення торгів. Реальна вартість буде встановлена за результатами відкритого тендеру. Очікувана вартість придбання встановлена на основі комерційних пропозицій, отриманих від вітчизняних та іноземних виробників техніки за методикою, визначеною наказом МЕРТ від 18 лютого 2018 року №275.

2.         В повідомленні про придбання рухомого складу для залізниць Швейцарії йдеться про приміські поїзди. В замовленні УЗ з 80 поїздів є 20 поїздів для міжрегіональних перевезень, які значно відрізняються за рівнем комфортності, оскільки вони призначені для тривалих (5…7 годин) подорожей. Відповідно, мають різну вартість.

3.         У тендерній документації УЗ очікувана вартість закупівлі вказана з врахуванням ПДВ 20% та митних платежів, в той час як в Швейцарії рівень ПДВ 7,7%. Більш того, митні платежі не використовуються, оскільки це для них продукція вітчизняного виробництва.

4.         Для залізниць Швейцарії закуповуються електропоїзди з шириною кузова 2880 мм, а в технічних завданнях на електропоїзди для залізниць України прописана ширина кузова не менше 3400 мм. Це зроблено для того, щоб за однакової довжини поїзда отримати більшу пасажиромісткість та кращі умови перевезення пасажирів (більше простору). Відповідно, виготовлення поїздів потребує більшої витрати матеріалів, а також витрат на розробку та випробовування конструкції електропоїздів.

5.         Партія поїздів, замовлена залізницями Швейцарії, фактично втричі більше, ніж заплановане замовлення УЗ. Відповідно при більшій партії замовлення виробники як правило надають значні знижки.

6.         В серпні Міністерство інфраструктури та «Укрзалізниця» підписали зі «Штадлером» і Швецарським агентством по страхування експортних ризиків SERV меморандум про намір виділити кредит 500 млн євро на закупівлю поїздів швейцарської фірми. Але в оголошеному тендері «Укрзалізниці» немає жодних вимог до локалізації виробництва в Україні.

Нагадаємо, після призначення міністром інфраструктури Олександра Кубракова та керівником «Укрзалізниці» Олександр Камишина було проголошено проект City Express, для якого і вирішили купити нові електрички. 30 поїздів призначено для Києва, ще 30 для Харкова і Дніпра. Ще 20 підуть для міжрегіональних маршрутів.

Емітенти єврооблігацій з основним бізнесом в Україні

"Укрзалізниця"

"Укрзалізниця" за останні 3 міс. отримала 939 млн грн прибутку.

АТ "Укрзалізниця" отримує прибуток шостий місяць поспіль: у вересні він становив 322 млн грн, серпні - 507 млн грн, липні - 110 млн грн, червні - 192 млн грн, травні - 39 млн грн, квітні - 35 млн грн, відповідні дані оприлюднив колишній в. о. голови правління компанії, а нині член правління Іван Юрик на своїй сторінці у Facebook у п'ятницю.

Протягом січня-вересня 2021 року  Укрзалізниця отримала 468,8 млн гривень збитків, що в 3,6 разу менше, ніж в першому кварталі цього року і в три рази менше за перше півріччя. Фактично збитки скорочено на 1 млрд гривень", - йдеться в повідомленні Укрзалізниці.

Зазначається, що таких результатів компанії вдалося досягти завдяки пожвавленню роботи вантажної вертикалі і збільшенню обсягів перевезень.

"Так, прибуток від вантажних перевезень становив за підсумками 9 місяців 2021 року понад 8,7 млрд гривень, інші доходи отримано від іншої операційної діяльності. Однак збиток від пасажирських перевезень - понад 10,1 млрд гривень", - йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що, на думку фахівців фінансової вертикалі компанії, при стабільній ситуації в економіці і стійкому курсі іноземних валют товариство закінчить 2021 рік з позитивним фінансовим результатом.

Крім того, компанія планує отримувати додаткові надходження від реалізації непрофільних активів, зменшення витрат на електроенергію, оскільки відтепер купує її безпосередньо у державного виробника НАЕК "Енергоатом".

***

Укрзалізниця заявила про погашення 131 млн доларів боргу

За даними Укрзалізниці, із залучених у липні 300 млн доларів від розміщення євробондів «значна частина коштів» була використана на погашення довгострокової заборгованості перед «одним з українських кредиторів у сумі 131 млн доларів (3,5 млрд грн).

За даними ЗМІ йдеться про виплату українській «доньці» Сбербанку (в березні РНБО продовжило проти неї санкції на три роки), адже банк наводив у своїй звітності дані, що в липні 2021 року відбулося «суттєве погашення кредитів юридичним особам, в т.ч. шляхом погашення у повному обсязі на суму 3,8 млрд грн».

У липні в УЗ заявляли, що українська “дочка” Сбербанку реструктуризувала її борги на суму близько 200 млн доларів, що підлягали погашенню до кінця липня минулого року. Як уточнювалося, реструктуризація проведена на термін до 3 років з можливістю дострокового погашення.

***

Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрзалізниця" очікує, що інженерно-консалтингова компанія DB Engineering & Consulting (Німеччина), яка входить до складу національного залізничного оператора Німеччини компанії Deutsche Bahn,  надасть проєкт звіту з рекомендаціями щодо модернізації пасажирських перевезень до кінця 2021 року.

Про це йдеться в повідомленні Укрзалізниці.

Згідно з ним, 7 жовтня відбулося засідання координаційного комітету в рамках реалізації проєкту співпраці Укрзалізниці і DB Engineering & Consulting.

Галузеві новини

У вересні 2021 року на українських заводах зібрали 909 одиниць автотранспортних засобів - це на 6% більше в порівнянні з показником річної давності. Про це повідомляє асоціація автовиробників України "Укравтопром".

У порівнянні з серпнем показник виріс на 64%.

"Вересневий підсумок легкового дивізіону українського автопрому склав 809 авто, що на 3% більше, ніж в минулому році. Випуск комерційних автомобілів (без урахування АвтоКрАЗу, який перестав розкривати інформацію про своє виробництво з серпня 2016 року) склав 4 одиниць, як і в вересні 2020 року.

Майже на третину збільшилося виробництво автобусів. Протягом місяця було зроблено 96 автобусів, - йдеться в повідомленні.

Всього з початку року в Україні виготовили 6710 од. автотранспортних засобів, що в 2,2 рази більше, ніж за перші дев'ять місяців минулого року.

Світові фінансові та економічні новини

Звіт по праці в США в цю п’ятницю основна подія минулого тижня для світових фінансових ринків

Міністерство праці США повідомило у минулу п'ятницю, що економіка країни у вересні 2021 додала лише 194 тисяч робочих місць порівняно з консенсусним очікуванням згідно з Dow Jones у 500 тисяч.

Показник виявився грішим через зменшення на 123 тисяч в  державному секторі, в той час як в приватному кількість робочих місць у вересня зросла на 317 тисяч.

Однак, дані по кількості нових робочих місць в США за серпень 2021 були значно переглянуті уверх - з 235 тисяч до 366 тисяч. І без того дуже значний показник липня поточного також був переглянуті вище на 38 тисяч до 1,0913 мільйона.

Таким чином менш волатильна ковзна  середня показника склала значних 550 тисяч.

Рівень безробіття впав до 18-місячного мінімуму в 4,8%, що краще, ніж очікувалося, 5,1%, і є найнижчим показником з лютого 2020 року. Зниження безробіття відбулось через те, що те, що значна кількість людей залишила робочу силу.

Середня погодинна заробітна плата також підскочила вище за очікувані 0,4% до 0,6% місяць до місяця і була вище за попередні показники з 0,4%. В річному вимірі ріст погодинної оплати праці в США склав близько 5%.

Також важливим є те, що тиждень опитування 12 вересня припав на період, коли в США спостерігався пік випадків захворювання на COVID-19. З того часу рівень нових виявлених випадків захворювання в США знизився до менш, ніж 100 тисяч за добу.

Кількома днями раніше відповідно до звіту приватної фірми з обробки заробітної плати ADP, який передує офіційному більш загальному звіту Міністерства праці країни, кількість робочих місць в приватному секторі США за минулий місяць зросла на 568 тисяч осіб. Дані виявились кращими, ніж консенсус-очікування за оцінками економістів згадно з Dow Jones у 425 тисяч, і це значно вище за переглянуті вниз попередні 340 тисяч у серпні. Початковий звіт ADP за серпень показав зростання на 374 тисяч.

Оцінка фахівців з ринку праці. Первісна оцінка.

"Це досить дефляційний звіт", - сказав Нік Бункер, директор з економічних досліджень на сайті працевлаштування Indeed. «Цей рік став роком фальшивих світанків на ринку праці. Попит на робітників сильний, і мільйони людей хочуть повернутися на роботу, але зростання зайнятості ще не знайшло своєї опори».

"Дефіцит робочої сили продовжує чинити серйозний тиск на зростання заробітної плати ... в той час, коли повернення працівників з низьким рівнем оплати праці та готельного бізнесу повинно пригнічувати середній рівень", - написав Ендрю Хантер, старший економіст США з Capital Economics.

«Після того, як зменшення темпу викупу облігацій з ринку (ФРС США) виглядає майже як така, що перебуває поза всяким сумнівом, звіту опублікований сьогодні, породив (на фінансових ринках) певні сумніви. Здається, що ФРС не потребує багато, щоб переконатись в тому, що скорочення має розпочатися негайно, але показник лише у 194 тисячі нових робочих місць свідчить про те, що ринок праці більш віддалений від мети значного прогресу, ніж вони очікували", - сказала Сіма Шах, головний стратег компанії з управління активами Principal Global Investors, однієї з найбільших КУА в США та в світі.

Переважний нахил більшість наступних коментарів учасників ринків – звіт не змінить намірів ФРС почати зменшення викупів активів з ринку вже незабаром

"Тримісячна ковзна середня кількості нових робочих місць в несільськогосподарському секторі (США) становить солідних 550 тисяч", - висловив думку Джо ЛаВоргна, головний економіст по Америці в Natixis CIB підрозділу одного з найбільших французьких банків. "У такому темпі ріст зайнятості компенсує втрати, пов'язані з пандемією, до липня наступного року. Відновлення на ринку праці просунулося настільки, що ФРС розпочне скорочення (викупів активів) наступного місяця з цільовим завершенням приблизно в червні наступного року».

Кріс Заккареллі, головний інвестиційний директор Independent Advisor Alliance, додав, що для того  щоб б зірвати план Федеральної резервної системи почати скасування стимулів звіт по праці мав би бути "надзвичайно поганим" робочі місця слід було, і що, хоча звіт "безсумнівно, був розчаруванням" ми не вірим, що він настільки поганий, щоб їх (керівників центробанку США) зупинити".

"Хоча загальний показник росту зайнятості був слабким та, якщо подивитися на деталі звіту, прогноз залишається солідним, і в ньому немає нічого такого, що заважало б ФРС наступного місяця почати скорочення програми викупу активів з ринку", - думка Шінічіро Кадота, старшого стратега з валютних ринків провідного британського банку Barclays.

Початок публікації квартальної звітності найбільших корпорацій США

На цьому тижні розпочинається публікація фінансової звітності найбільших корпорацій США.

Вона розпочнеться публікаціями звітності банків США з числа найбільших. Згідно з плановим графіком звітність банків JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo та Citigroup буде опублікована у цю середу. Також того дня буде опублікована звітність авіакомпаній Delta Airlines і Walgreens Boots Alliance.

За оцінками аналітиків, темп зростання прибутків компаній індексу S&P 500 в цілому у третьому кварталі склав 27,6% (рік до року), а протягом наступних 12 місяців – очікується зростання самого індексу S&P 500 на 15%, повідомляє FactSet. Однак, як очікується, фінансовий сектор побачить найменше зростання цін, оскільки 6 жовтня він мав найменшу різницю між цільовою ціною визначеною «знизу-вгору» (за даними аналітиків по окремим компаніям в сумі) та ціною закриття.

Ключові метрики (для індексу S&P500 згідно з FactSet).

  • Зростання прибутку: передбачуваний темп зростання прибутку для індексу S&P500 на 3 квартал 2021 року становить 27,6% (це інтегрована консенсусна оцінка численних аналітиків знизу-уверх, тобто галузевих по кожній з компаній, яка дещо різниться оцінки від консенсусної оцінки індексу зібраної іншою системою, Refenitiv – 26,9%). Якщо 27,6% - це буде фактичне зростання темпів зростання прибутку за квартал (виправдається оцінка) це буде третє за величиною зростання (в порівнянні з аналогічним періодом минулого року), з зафіксованого індексом з 2010 року.
  • Зміни в прогнозуванні прибутку: 30 червня розрахунковий темп зростання прибутку (умовної індексної акції S&P500) за 3 квартал 2021 року складав 24,2%. У шести секторів вище темпи зростання прибутку сьогодні (порівняно з 30 червня) в зв'язку з переглядом оцінок прибутку на акцію в сторону підвищення.
  • Прогноз по прибутку (самих компаній): на 3 квартал 2021 року 47 компаній з S&P500 опублікували негативний прогноз на прибуток на акцію, а 56 компаній з S&P 500 випустили позитивний прогноз на прибуток на акцію.
  • Оцінка: Форвардний 12-місячний коефіцієнт P/E для S&P 500 становить 20,5. Цей коефіцієнт P/E вище середнього за 5 років (18,3) і вище середнього за 10 років (16,4). (Зазначимо, хоча нижче показника останнього року через дуже велику програму кількісного пом’якшення ФРС США).
  • Карта показників (фактичного) прибутку: на 3 квартал 2021 року (21 компанія з S&P 500 вже повідомила про фактичні результати) 16 компаній з S&P 500 повідомили про позитивний сюрприз на акцію, а 15 компаній зі списку S&P 500 повідомили про позитивний сюрприз по виручці.

Посилання: https://www.factset.com/hubfs/Website/Resources%20Section/Research%20Desk/Earnings%20Insight/EarningsInsight_100821.pdf


Рис.30
Рис.30

Рис.31
Рис.31


Рис.32
Рис.32

Рис.33
Рис.33

Рис.34
Рис.34

Рис.35
Рис.35

Перегляд макроекономічного прогнозу по США

Банк Goldman Sachs у минулу неділю зменшив прогноз економічного зростання США до 5,6% у 2021 році та 4% у 2022 році, посилаючись на падіння фінансової підтримки зі сторони ФРС США та повільніше відновлення споживчих витрат.

Німецький індекс впевненості німецьких фінансистів інвесторів ZEW

Значення індексу ZEW в жовтні склало 22,3, гірше за консенсусне очікування 24,0 і суттєво нижче за попереднє значення 26,5.

Індекс економічних настроїв Німеччини (ZEW) визначає настрої інституційних інвесторів.

Значення більше за 0 вказує на оптимізм, менше - на песимізм.

Це головний індикатор умов для бізнесу. Дані дослідження беруться з огляду близько 350 німецьких інституційних інвесторів і аналітиків.

Показники вище очікуваних, розглядаються як позитивне/бичаче для напрямку руху курсу євро, а показники нижче очікуваних вказують на негативний/ведмежий ринок для євро.


Перегляд макроекономічного прогнозу по США

Банк Goldman Sachs у минулу неділю зменшив прогноз економічного зростання США до 5,6% у 2021 році та 4% у 2022 році, посилаючись на падіння фінансової підтримки зі сторони ФРС США та повільніше відновлення споживчих витрат.

Німецький індекс впевненості німецьких фінансистів інвесторів ZEW

Значення індексу ZEW в жовтні склало 22,3, гірше за консенсусне очікування 24,0 і суттєво нижче за попереднє значення 26,5.

Індекс економічних настроїв Німеччини (ZEW) визначає настрої інституційних інвесторів.

Значення більше за 0 вказує на оптимізм, менше - на песимізм.

Це головний індикатор умов для бізнесу. Дані дослідження беруться з огляду близько 350 німецьких інституційних інвесторів і аналітиків.

Показники вище очікуваних, розглядаються як позитивне/бичаче для напрямку руху курсу євро, а показники нижче очікуваних вказують на негативний/ведмежий ринок для євро.


Рис.36
Рис.36

Індекс впевненості малого бізнесу США



Рис.37
Рис.37




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50






Настроение рынка на 13 октября 2021
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду