Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 22:49
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 11 февраля 2022

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1713,73+1,17%

Тема загрози військового вторгнення Росії в Україну, як і у попередні два тижні продовжує залишатись основною з точки зору впливу на ціни українських фінансових активів (в першу чергу державних облігацій) та українську національну валюту. Однак тональність повідомлень по цій темі і їх суть значно змінились.

Забігаючи трохи наперед, відзначимо, що ціни українських акцій, в першу чергу на місцевих біржах, залишились, як і раніше, набагато менш чутливими до політичних новин через низьку чи дуже низьку ліквідність переважної більшості українських пайових цінних паперів. Про українські акції, які на жаль, для дійсних активних учасників українського фінансового ринку грають в останні роки другорядну роль, (хай простять нас учасники цього ринку), трохи далі, нижче. Хоча і упускати новини, які суттєвим чином впливають на ціни українських акцій, не варто. Можливо, хтось з дійсно зацікавлених в цьому ринку не дочитує в наших оглядах до інформації по місцевим емітентам акцій. В такому випадку - даремно. Так можна пропустити важливий для себе момент входу, чи виходу з позиції та важливу для розуміння стану речей в цьому сегменті фінансового ринку інформацію.

Ще нижче, але теж важливі для інвестиційних рішень у найближчі дні, тижні та місяці кілька ключових тез та повідомлень про те, що відбувається у світовій економіці та на світових фінансових ринках. І це є ще більш важливим.

З точки зору цінової динаміки українських фінансових активів, динаміки дохідності українських боргових інструментів, курсу гривні, і це важливо для прийняття поточних інвестиційних рішень, ми дійсно побачили в останні сім календарних днів природне в умовах певного заспокоєння геополітичної ситуації в цілому (хоча вже й не по всім паперам) продовження певного зростання цін фінансових активів і доволі помітне, хоча в більшості ще не радикальне зниження дохідності українських боргових інструментів, а також певне укріплення української національної валюти (як, до речі, дещо в іншій мірі і російських).

З точки зору тональності і сутності новин, які мають важливий і найбільший влив на українські фінансові активи. Напруга на фінансовому ринку України та на ринку української національної валюти продовжувала спадати, хоча вона все ще лишається доволі значною. Підвищеною напруга може бути, на жаль, ще тривалий час. Однак, в останні вже вісім календарних днів у великій мірі на заміну потоку політичних новин пришла оцінка впливу політичних подій на український фінансовий ринок та ринок національної української валюти. Ці оцінки зараз є важливими з точки зору свідомого планування своїх найближчих дій по інвестиціям, повторимось, для практичних  реальних інвесторів в українські фінансові активи.

Мова йде про оцінки міжнародних рейтингових агентств Fitch, Moodys, S&P Global Ratings та консенсус-прогноз Незалежної асоціації банків України (НАБУ).

Ключовими чинниками для практичних учасників фінансового ринку звичайно по пріоритетам є:

  • надійність інвестицій в суверенний борг і фінансова стійкість країни, стійкість її фінансової системи,
  • прогнози відносно курсу національної валюти,
  • в меншій мірі, але для когось також важливі прогнози стосовно базової процентної ставки центробанку (в першу чергу для планування комплексних угод з участю угод РЕПО),
  • а також інфляції.

В набагато меншій мірі і більш фоновими з точки зору практичного інвестування є прогнози розвитку економіки країни.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг України на рівні В, понизивши прогноз рейтингу з «позитивного» до «стабільного», підготувало відповідний аналітичний звіт з прогнозами, в той час, як рейтингові агентства Moodys та S&P Global Ratings поки обмежились коментарями Агентство Moodys – двома, більшим від 09.02.2022 і коротшим датованим 08.02.2022.

Незалежна асоціація банків України оновила свій попередній консенсус-прогноз кількох ключових макроекономічних показників нашої країни, і, увага - важливо для прийняття інвестиційних рішень, прогнозом курсу національної валюти, (для аналізу доцільності угод з використанням РЕПО) також облікової ставки НБУ.

Більш детально виклад прогнозів нижче в тексті. Тут же коротке резюме.

Стосовно першого - надійності і, відповідно, і в цьому контексті і дохідності ОЗДП і ОВДП.

До згаданої тільки-но рейтингової дії Fitch. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає, що до середини 2022 року Україна отримає всю суму 2,3 млрд. доларів за програмою Stand-By – навіть незважаючи на невиконані вимоги МВФ через те, що в політично складних обставинах умови програми набагато м’якші. Дещо більший доступ України до фінансування МФО та на двосторонній основі (кредити урядів розвинутих країн) разом із макростабільністю, зміцненням фіскальних та валютних резервів дозволить для України у 2022 році пом'якшити наслідки в ситуації, що склалася. "Проте ми очікуємо тривалий період підвищеної напруженості та ризику…", - при цьому зазначає агентство Fitch Ratings.

Агентство також вказує на те, що сильно обмежені умови зовнішнього фінансування, ширший дефіцит рахунку поточних операцій і помірний відтік нерезидентів з держпаперів послаблять позицію міжнародних резервів України. За його прогнозами, валютні резерви країни скоротяться на $6 млрд в 2022 році – до $25 млрд, що еквівалентно 2,8 місяця поточних зовнішніх платежів, а потім частково відновляться до 3,1 місяця зовнішніх платежів на кінець 2023 року.

Рейтингове агентство Moody's має намір знизити рейтинг України через ризики військового конфлікту з Росією. Експерти агентства побоюються, що невизначеність ситуації, що склалась, уповільнить економічне зростання в Україні, а тривалість конфлікту в середньостроковій перспективі негативно вплине на інвестиції та економічне відновлення в нашій країні, вимагаючи ще й більших фінансових витрат на обороноздатність.

Проте, експерти Moody's очікують, що ліквідність держави Україна допоможуть зміцнити кредити МВФ та інші зовнішні запозичення, які відіграють ключову роль у підтримці суверенного кредитного рейтингу B3. Якщо так – то це непогано.

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) продовжує формування Банківського консенсус-прогнозу – агрегованого макроекономічного прогнозу, сформованого на базі прогнозів українських банків.

На тлі підвищення інфляційних очікувань і січневого сплеску волатильності на валютному ринку на початку лютого водночас незмінною залишилася консенсусна оцінка банками України середньорічного курсу національної валюти у 2022 – 28,50 грн за 1 долар США з діапазоном 27,80-29,30 (мінімальна-максимальна оцінки).

В цьому контексті також згадується дещо більш ранній прогноз МРА Fitch Ratings по середньому курсу гривні датований 26 листопада 2021: середні значення обмінного курсу - 27,80 грн/дол. США у 2022 та 28,70 грн/дол. США у 2023 (порівняно із попереднім прогнозом агентства відповідно 27,50 грн/дол. США та 27,30 грн/дол.)

В цьому контексті варто відзначити наступні важливі для їх учасників рухи на фінансовому та валютному ринках у останні сім календарних днів:

  • певне подальше укріплення гривні до рівня 27,8 гривень за долар США;
  • припинення зниження дохідності ОЗДП на «дальньому кінці», при продовженні зниження ОЗДП на «ближньому кінці»;
  • значне за тиждень зниження дохідності ОВДП.

Порівнюючи ці останні рухи на ринках з коментарями рейтингових агентств та прогнозами виникає питання, чи не є укріплення гривні в останні дні і суттєве зниження дохідності ОВДП на вторинному ринку, певними «перельотами» в поточній не зовсім простій ситуації. Чи не повинен бути курс гривні дещо слабшим, а дохідності ОВДП дещо вищими? Тим більше, що дохідності ОЗДП та дохідності російських ОФЗ вже майже тиждень, вибачте за тавтологію, майже не змінюються і залишаються високими. Звичайно (до курсу гривні) є поточні високі ціни на залізну руду та хороший транзит природного газу. І все ж?

Хоча, що стосується дохідності ОВДП, то також варто зазначити зміни останніх днів в іншому: спочатку дуже значне сповільнення темпу, а в цю середу і зовсім припинення «виходу» нерезидентів з ОВДП. Тож зараз їх дохідності цих паперів влаштовують? Це – сигнал?

Що стосується місцевих акцій, то слід відзначити свіжу інформацію про великі проблеми теплової електричної генерації, а саме ціну на електроенергії ринку значно нижчу за поточну собівартість. Це погано. Таким чином не варто очікувати хороших показників прибутків ні "Центренерго", ні тим більше "Донбасенерго" у першому кварталі 2022 року. А значить, нічого надіятись і на значне зростання ціни акцій цих компаній у найближчі пару місяців.

По акціям Райффайзен банку. Вже коментувалось в нашому огляді тижнем раніше, що показник чистого прибутку цього банку у 2021 році 4,858 млрд грн (у 2020 - 4,07 млрд грн), що в перерахунку на 1 акцію складає 0,079 грн, був цілком очікуваним для досвідчених учасників фінансового ринку. Банк публікує дані по прибутку на місячній основі і показник за 10 та 11 місяців 2021 був вже відомий, а динаміка зміни прибутку у грудні 2021 була легко передбачуваною.

Нагадаємо теж з повідомлення тижневої давності, і це має суттєве значення як з точки зору надійності банку, так і з точки зору можливих дивідендів за результатами минулого року, що заявлений банком показник достатності регулятивного капіталу станом на 01.01.2022 - 13,71% - є не таким вже й великим, і насправді таким, що обмежить, тим більше в поточних умовах вищих ризиків, коефіцієнт виплати дивідендів за результатами минулого року.

Коефіцієнт P/E 5,5 для акцій банку при біржовому курсі акції на 09.02.2022 0,4364 грн. –– це небагато. Проте, з іншої сторони, при коефіцієнті виплат дивідендів 50% дивідендна дохідність акції 9,15% - теж в поточних умовах небагато. Тим більше при не таких яскравих перспективах росту прибутків та дивідендів у наступні роки. Тож, також немає підстав очікувати значного росту курсу акцій Райффайзен Банку найближчим часом.

ДУЖЕ ВАЖЛИВО з міжнародних повідомлень. Інфляція в США в січні 2022 року зросла до просто таки шалених 7,5% у річному вимірі, навіть більше, ніж очікувалося. І це найвищий показник з 1982 року.

Нагадаємо повідомлення тижневої давнини. Інфляція в зоні євро зросла у січні 2022  до 5,1% у річному вимірі, незважаючи на очікування економістів її різкого падіння у січні 2022 до 4,4%. Хоча, за зовсім новими оцінками Єврокомісії, річна інфляція (по середнім індексам цін за всі 12 місяців року, а не лише за грудень) в Єврозоні зросте з 2,6% у 2021 році до 3,5% у 2022 році, а потім знизиться до 1,7% у 2023 році. "Інфляція в зоні євро досягне піку на рівні 4,8% у першому кварталі 2022 року і залишиться вище 3% до третього кварталу року", - йдеться в повідомленні комісії.

Президент Федеральної резервної системи Сент-Луїса Джеймс Буллард, голосуючий член монетарного комітету ФРС, FOMC, після публікації звіту заявив Bloomberg у четвер, що він став «різко» яструбиним у світлі найвищих показників інфляції майже за 40 років, і тепер він хоче, щоб базова процентна ставка американського центробанку підвищилась на повний процентний пункт до початку липня (до липня буде три засідання FOMC).

Протягом кількох хвилин точка зору Булларда стала точкою зору ринку: ф'ючерсні контракти на процентні ставки тепер оцінюють майже у 100%збільшення цільового діапазону ФРС для її ключової ставки до 1%-1,25% до кінця червня 2022. Наразі дані Чиказької біржі CME вказують також на майже 100% ймовірність збільшення базової ставки ФРС на 50 базисних пунктів на березневій зустрічі Комітету по відкритим ринкам ФРС США. Ринок ф’ючерсів на ставку прогнозує і більш агресивний графік на решту цього року - до семи підвищень базової процентної ставки ФРС у 2022.

Новина яскраво негативна для цін американських акцій, вказує на подальше суттєве зростання дохідності американських державних облігацій та позитивна для курсу долара США (що не зовсім безспірно, оскільки ФРС не єдиний великий центробанк світу, який стикається з проблемою високої інфляції).

ВАЖЛИВО. Повторимо вже в котрий раз дуже важливу тезу з наших минулих оглядів. Через цю причину, а саме високу інфляцію в США, українським учасникам фінансового ринку дуже варто шукати способи, як зберегти свої кошти від знецінення. Адже інфляція в США та Європі передається і в Україну. В довгостроковій перспективі вона з урахуванням поступового зближення споживчих цін в Україні та світі, є одним з визначальних чинників і для громадян України. І поточні дохідності ОЗДП і ОВДП в цьому відношенні є дуже привабливими. Тим більше, що і найближча і віддалена перспектива фондового ринку США при поточних цінах акцій на цьому ринку і очікуваній ціновій динаміці акцій американських корпорацій в цьому році і наступних кількох роках в середньому не надихає.

Саме в цьому контексті ОЗДП і ОВДП варто сприймати і нові повідомлення міжнародних рейтингових агентств, і інформацію по поточному курсу гривні, ринковій дохідності ОВДП та ОЗДП, прогнозам курсу гривні.

Більше про все це в ринковій інформації нижче і далі в блоці найбільш важливих для українських учасників фінансового ринку новин за останні сім календарних днів.

Графік погашення боргу Мінфіном у 2022 році станом на 01.01.2022



Рис.1
Рис.1

Курс гривні до долара США по днях



Рис.2
Рис.2

Курс гривні до долара США по тижнях



Рис.3
Рис.3

Графік ціни доларових облігацій зовнішньої державної позики України (ОЗДП, державних єврооблігацій України) з погашенням 15.03.2033 (від номіналу) по дням до 12:50 10.02.2022. Внизу в правому куті значення дохідності.

Ринок Франкфурт, Німеччина.



Рис.4
Рис.4


Рис.5
Рис.5

Рис.6
Рис.6

Рис.7
Рис.7

Рис.8
Рис.8

Рис.9
Рис.9

Рис.10
Рис.10

Графіки зміни українських та світових фондових індексів за тиждень до понеділка 07.02.2022 включно, також значення зміни за два тижні, за місяць та за рік.



Рис.11
Рис.11

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень до понеділка за період 01.02-07.02.2022 включно та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.



Рис.12
Рис.12

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі

за тиждень з 01.01.2022 по 07.02.2022 включно.




Рис.13
Рис.13

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі

з початку року по 07.02.2022 включно.



Рис.14
Рис.14

Динаміка ціни акцій МХП в доларах США на Лондонській фондовій біржі по дням



Рис.15
Рис.15

Динаміка ціни акцій Кернела в польських злотих США на Варшавській фондовій біржі по дням.



Рис.16
Рис.16

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни



Рис.17
Рис.17

Дохідність 10-и річних державних облігацій США.



Рис.18
Рис.18

Графік загальноєвропейського широкого індексу STOXX 600 (євро). Денні зміни



Рис.19
Рис.19

Графік композитного фондового індексу Польщі, Угорщини та Чехії,

MSCI EM Eastern Europe Ex RU (індекс в доларах США)



Рис.20
Рис.20

Графік фондового індексу РТС Росії (цей індекс в доларах США)



Рис.21
Рис.21

Графік фондового індексу ММВБ Росії (цей індекс більш популярний - він в рублях)




Рис.22
Рис.22

Дохідність 10-и річних державних облігацій Росії ОФЗ (облігацій федерального займу) по днях. Папери в російських рублях.



Рис.23
Рис.23

Курс російського рубля до долара США по днях.




Рис.24
Рис.24

Курс гривні до російського рубля по днях.



Рис.25
Рис.25

НАЙБІЛЬШ ЗНАЧИМІ НОВИНИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ УЧАСНИКІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ ЗА ОСТАННІ ДНІ.

УКРАЇНА

Fitch Ratings

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило прогноз довгострокового рейтингу дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті з "позитивного" на "стабільний" і підтвердило РДЕ на рівні "B".

"Очікування більш тривалого періоду загострення напруженості у відносинах з Росією, підвищений ризик конфлікту, обмежені умови фінансування, помірний відтік капіталу та ослаблення міжнародних резервів підвищили ризики зовнішнього фінансування з часу нашого попереднього огляду у серпні", - пояснює агентство своє рішення у релізі в ніч на суботу.

Згідно з ним, прогноз "стабільний" частково відображає базовий сценарій агентства, згідно з яким повномасштабного військового конфлікту з Росією вдасться уникнути, а дещо більший доступ України до фінансування МФО та на двосторонній основі разом із макростабільністю, зміцненням фіскальних та валютних резервів дозволить у 2022 році пом'якшити наслідки в ситуації, що склалася.

"Існує високий ступінь невизначеності щодо найближчих стратегічних цілей президента Путіна, а ризик вторгнення, що зріс, відображає тривалий період нарощування військ уздовж українського кордону, слабкі перспективи досягнення згоди за основними вимогами, сформульованими російською стороною і посилену підготовчу реакцію США", - зазначає Fitch.

Агентство частково аргументує свій базовий варіант відсутності повномасштабного військового вторгнення ймовірними економічними, військовими та геополітичними витратами та ризиками для Росії, відсутністю твердої підтримки таких дій усередині країни та, меншою мірою, потенціалом для деяких обмежених політичних поступок – на противагу невизначеній стратегічній вигоді.

"Проте ми очікуємо тривалий період підвищеної напруженості та ризику і бачимо дещо вищу ймовірність проведення більш обмежених військових операцій, таких як на Донбасі", - зазначає агентство Fitch Ratings.

Fitch очікує прискореного виконання в другому кварталі 2022 року поточної програми фінансування МВФ stand by і повної виплати решти коштів у розмірі $2,3 млрд, а потім узгодження цьогоріч нової програми.

"На нашу думку, продовження взаємодії з МВФ залишатиметься ключем у доступі до зовнішнього фінансування", - наголошується в звіті.

"Ми припускаємо, що цьогоріч не буде нового випуску суверенних єврооблігацій", – додало Fitch.

Агентство також відзначило зниження держборгу на 9,2 п.п. в 2021 році – до 44,3% ВВП (50,2%, зокрема гарантій) – на рівень кінця 2019 року. "Ми прогнозуємо більш поступове зниження до 42,2% ВВП на кінець 2023 року, що нижче прогнозованого медіанного показника категорії "В" в 67,6%", – йдеться у звіті.

Агентство зазначає, що сильно обмежені умови зовнішнього фінансування, ширший дефіцит рахунку поточних операцій і помірний відтік нерезидентів з держпаперів послаблять позицію міжнародних резервів України. За його прогнозами, валютні резерви скоротяться на $6 млрд в 2022 році – до $25 млрд, що еквівалентно 2,8 місяця поточних зовнішніх платежів, а потім частково відновляться до 3,1 місяця на кінець 2023 року.

***

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило прогноз зростання ВВП України в 2022 році до 2,9% з 3,9% в торішньому серпневому огляді через уповільнення зростання реальної заробітної плати і приватного споживання, зниження внутрішнього попиту в умовах підвищеного геополітичного ризику і високої ціни на газ.

"Прогнозується, що зростання ВВП прискориться до 3,5% в 2023 році... інфляція залишиться підвищеною на рівні близько 10% в першій половині 2022 року (при подальшому підвищенні облікової ставки НБУ на 200 базисних пунктів до 12%)", – йдеться в повідомленні агентства в суботу про зниження прогнозу рейтингу "B" з "позитивного" на "стабільний".

Згідно з ним, інфляція на кінець 2022 року впаде до 7,9% і 5,3% – на кінець 2023 року.

За оцінками Fitch, дефіцит держбюджету скоротиться цього року до 3,4% ВВП із 3,8% ВВП минулого, при цьому заходи з підвищення податків на 0,5 процентного пункту (п.п.) допоможуть компенсувати поточний тиск на витрати й очікувані субсидії на газ.

Агентство прогнозує, що дефіцит рахунку поточних операцій збільшиться на 1,6 п.п. в 2022 році – до 2,6% ВВП і до 3,4% в 2023 році через погіршення умов торгівлі. Обслуговування суверенного зовнішнього боргу є відносно високим і становить $4,3 млрд у 2022 році і $5,4 млрд у 2023 році, проте існує деяка компенсація за рахунок збільшення фінансування МФО і на двосторонній основі, яке, за оцінками Fitch, становитиме $6 млрд у 2022 році.

Резюме звіту:

https://www.fitchratings.com/research/sovereigns/fitch-revises-ukraine-outlook-to-stable-affirms-at-b-04-02-2022

***

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає, що до середини 2022 року Україна отримає всю суму 2,3 млрд. доларів за програмою Stand-By – навіть незважаючи на невиконані вимоги МВФ. Як зазначається в повідомленні, умови програми в політично складних областях набагато м’якші, ніж при першому перегляді, і Fitch очікує на прискорене виконання у 2 кварталі 2022 року.

Fitch Ratings очікує, що нова програма з МВФ буде узгоджена цього року. Її форма, тривалість і розмір поки що неясні, але нещодавній досвід вказує на те, що щорічний пакет фінансування становить близько 4 млрд. доларів.

***

Раніше, 26 листопада 2021 по курсу гривні до твердих валют.

«• Тиск у бік зниження буде обмежений яструбиною грошово-кредитною позицією Національного банку України протягом першого півріччя 2022 року.

• У більш довгостроковій перспективі слабші перспективи зростання, базова сила долара США та зниження відсоткової ставки в Україні сприятимуть додатковому ослабленню (гривні)

• Таким чином, тепер ми прогнозуємо слабші середні значення обмінного курсу - 27,80 грн/дол. США та 28,70 грн/дол. США (порівняно) із (попереднім прогнозом) 27,50 грн/дол. США та 27,30 грн/дол. США відповідно».

«Ми переглянули наші прогнози у гривні на 2022 та 2023 роки. Зараз ми прогнозуємо слабші середні значення на рівні 27,80 грн/дол. США та 28,70 грн/дол. Ці зміни підкріплюються слабшими прогнозами економічного зростання України та нашим більш оптимістичним поглядом на долар США.»

«Ризики для наших прогнозів схиляються до слабшої гривні, ніж ми зараз прогнозуємо. Нещодавно напруженість на східному кордоні України знову наростала…»

ПРОГНОЗ ВАЛЮТИ УКРАЇНИ

2020

Спот

2021

2022

UAH/USD, середньорічний

27,00

27,02

27,26

27,80

UAH/EUR, середньорічний

30,90

30,29

38,80

28,65

Облікова ставка НБУ, % eop

6,00

8,50

8,50

6,50

Джерело: Bloomberg, Fitch Solutions. Оновлено останній раз: 25 листопада 2021

Weaker Outlook For Ukrainian Hryvnia

Резюме звіту по курсу гривні 26 листопада 2021:

https://www.fitchsolutions.com/country-risk/weaker-outlook-ukrainian-hryvnia-26-11-2021?fSWebArticleValidation=true&mkt_tok=NzMyLUNLSC03NjcAAAGCfcE-CN2W_u98AJFX4ALHBpdAwaLnsOMtmKJG8fUBVMz3FslSfQduOkBPeyEX7ZtkCaS5SJ1LB9q6kE8T4DJkWnBDpR-0spsGUK7e9uc5wGNnCUI

***

Moody's:

Рейтингове агентство Moody's має намір знизити рейтинг України через ризики військового конфлікту з Росією. Експерти агентства побоюються, що невизначеність ситуації уповільнить економічне зростання в Україні, а тривалість конфлікту в середньостроковій перспективі негативно вплине на інвестиції та економічне відновлення, вимагаючи великих фінансових витрат на обороноздатність.

Проте, експерти Moody's очікують, що ліквідність допоможуть зміцнити кредити МВФ та зовнішні запозичення, які відіграють ключову роль у підтримці суверенного кредитного рейтингу B3.

"Україна зміцнила бюджетні та зовнішні буфери з моменту минулої військової ескалації з Росією у 2014-2015 рр., і це дозволить країні впоратися з негайними наслідками конфлікту. Проте з часом кредитоспроможність України може опинитися під серйозним тиском, якщо їй не буде надано суттєвої зовнішньої допомоги , щоб підтримати фінанси з огляду на необхідність рефінансування зовнішніх боргів", - йдеться в огляді Moody's.

"Досвід суттєвої підтримки після військового конфлікту 2014-2015 років дає нам впевненість у тому, що міжнародні партнери будуть готові надати фінансову підтримку Україні, однак неоднозначний послужний список України у завершенні програм фінансової допомоги, часто менших виплат, ніж було узгоджено, є ризиком того, що навіть за наявності зобов'язань суттєвої багатосторонньої та двосторонньої. виникнуть проблеми з ліквідністю уряду", - йдеться в огляді.

У Moody's наголошують, що близько половини потреб української економіки у зовнішньому рефінансуванні складають комерційні кредити та депозити нерезидентів, які легше продовжити без необхідності доступу до ринку.

Рейтингове агентство вважає, що підвищена напруженість між Росією та Україною збережеться, проте не виллється у відкритий воєнний конфлікт. Якщо це станеться, то може призвести до зниження рейтингів обох країн. "Вторгнення Росії в Україну, яке не є нашим базовим сценарієм, призведе до приміщення на перегляд із можливістю зниження рейтингів обох країн", - зазначають експерти агентства Moody's.

Востаннє Moody's підвищувало рейтинг із Caa1 до рівня B3 у 2020 році.

09 Feb 2022. Compilations Credit Outlook: 10 February 2022 Credit Outlook Series

08 Feb 2022. Sector In-Depth. Sovereign – Russia & Ukraine: FAQ On Heightened Tensions And An Outright Conflict Between Russia & Ukraine

https://www.moodys.com/credit-ratings/ukraine-government-of-credit-rating-600037040

Виклади (на сайті Moody's огляд лише для підписників агентства)

https://zn.ua/ukr/ECONOMICS/moodys-maje-namir-zniziti-rejtinh-ukrajini.html

https://www.dw.com/ru/moodys-vtorzhenie-rf-v-ukrainu-mozhet-privesti-k-tehnicheskomu-defoltu/a-60712883

https://www.interfax.ru/business/821028

***

S&P Global Ratings:

Ескалація конфлікту з Росією зашкодить кредитному рейтингу України, заявило у вівторок 09.02.2022 S&P Global Ratings. «Суттєва ескалація нинішнього геополітичного конфлікту може стати серйозним шоком», – йдеться у новій доповіді S&P, що стосується економіки України.

«Екстремальна» ситуація, яка спричинила б спад в економіці, спричинила б перебої в інфраструктурі та експорті та спричинила фіскальний тиск і фінансову нестабільність, «може чинити тиск на суверенний (рейтинг)».

https://www.reuters.com/article/ukraine-crisis-ratings-spglobal-idUSL8N2UJ5E8

***

Оновлені оцінки Незалежної асоціації банків України (НАБУ)

Банківський консенсус-прогноз: приборкати інфляцію буде важче, ніж очікувалося. Проте гривня залишатиметься стабільною

02.02.2022

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) продовжує формування Банківського консенсус-прогнозу – агрегованого макроекономічного прогнозу, сформованого на базі прогнозів українських банків.

«Перша актуалізація консенсус-прогнозу на 2022 рік відбувається на тлі істотного загострення інформаційного фону навколо України, внаслідок якого тема курсу гривні знову стала однією з найпопулярніших у ЗМІ. За таких обставин оцінка змін у настроях банкірів щодо макроекономічних підсумків цього року, порівняно з попереднім прогнозом, становить особливий інтерес», – зазначила Олена Коробкова, Голова Ради НАБУ.

Усі учасники консенсус-прогнозу, як і раніше, очікують подальшого відновлення економіки цього року. Однак оцінки щодо темпів зростання ВВП дещо погіршилися – консенсусний рівень очікуваної зміни реального ВВП у 2022 році втратив 0,3 процентного пункту і становить 3,5%. Це пов’язане зі збереженням високих цін на енергоносії та повільним відновленням окремих секторів світової економіки.

2022 рік

Середнє значення

Медіана

Мінімум

Максимум

Максимум

ВВП, % реальної зміни

3,5%

3,5%

3,0%

3,9%

3,9%

ІСЦ, % середньорічної зміни

8,3%

8,3%

6,2%

11,5%

11,5%

ІСЦ, % зміни грудень до грудня

7,8%

7,4%

6,7%

12,5%

12,5%

Облікова ставка НБУ на кінець року, % річних

9,3%

9,0%

7,0%

12,0%

12,0%

Курс UAH/USD, середньорічний

28,49

28,50

27,80

29,30

29,30


Менш оптимістичними стали очікування щодо уповільнення інфляції, адже тиск проінфляційних чинників виявився більш потужним і тривалим. Зокрема, консенсус щодо зростання індексу споживчих цін наприкінці 2022 року становить 7,4%, що на 0,9 процентного пункту вище попереднього прогнозу. Відповідною буде й реакція Національного банку, який підтримуватиме облікову ставку вищою, ніж очікувалося. Так, консенсусні очікування щодо рівня облікової ставки НБУ на кінець 2022 року змістилися вгору на 1,5 процентного пункту і становлять 9,0% річних.

Водночас на тлі підвищення інфляційних очікувань і січневого сплеску волатильності на валютному ринку незмінною залишилася консенсусна оцінка середньорічного курсу національної валюти – 28,50 грн за 1 долар США. Впевненість банківського сектору в збереженні валютної стабільності на річному горизонті, попри бурхливий початок року, є, безперечно, позитивним сигналом для населення та бізнесу.

Резюме звіту за посиланням:

https://nabu.ua/ua/bankivskiy-konsensus-prognoz-priborkati-inflyatsiyu-bude-vazhche-nizh-ochikuvalosya-prote-grivnya.html

Первинні аукціони Мінфіну України

Міністерство фінансів 8 лютого під час аукціонів розмістило ОВДП на 1 752 млн гривень і 12,3 млн доларів.

Про це йдеться у повідомленні міністерства, передають Українські Новини.

На аукціоні 8 лютого 2022 року Міністерство фінансів запропонувало інвесторам цінні папери, номіновані у гривні, з терміном обігу 3 місяці, 1 рік, 1,5 року, 2 роки, 3 роки та 5 років та в іноземній валюті (долари США) з терміном обігу 2 роки.

Середньозважена дохідність 3-місячних ОВДП становила 11,50%, 1-річних – 11,93%, 1,5-річних – 12,00%, 2-річних – 13,00%, 3-річних – 12,95%, а 5-річних – 13,25%.

Середньозважена дохідність за 2-річними доларовими паперами становила 3,9%.

Найбільший попит був зосереджений на короткострокових інструментах.

За підсумками аукціону до державного бюджету було залучено еквівалент 2096 млн гривень.

Як повідомлялось, Мінфін 1 лютого розмістив мінімальний обсяг ОВДП у 2022 на 83,1 млн гривень і 4,6 млн доларів.

Міжнародні резерви України

Міжнародні резерви України у січні 2022 скоротилися на 5% до 29,3 млрд доларів.

Про це повідомила пресслужба Національного банку.

Передусім така динаміка зумовлена валютними інтервенціями НБУ для згладжування надмірних коливань на валютному ринку. Загалом у січні НБУ купив 197,7 млн доларів США, продав – 1,5 млрд доларів.

Інтервенції НБУ

Національний банк України (НБУ) з 31 січня по 4 лютого придбав на міжбанківському ринку $333,7 млн, водночас регулятор не продавав тверду валюту. Про це свідчать статистичні дані на сайті НБУ.

Економіка України

Зростання споживчих цін в Україні у січні 2022 року прискорилося до 1,3% з 0,6% у грудні та 0,8% у листопаді 2021 року, повідомила Державна служба статистики.

Водночас у січні минулого року вона також становила 1,3%, тому у річному вимірі інфляція залишилася на рівні 10%, зазначило відомство.

Базова інфляція за минулий місяць знизилася до 0,1% з 0,4% у грудні та 0,8% у листопаді. З урахуванням 0,3% у січні 2021 року в річному вимірі базова інфляція зменшилася до 7,6% з 7,9% за підсумками минулого року.

***

Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України в четвертому кварталі 2021 року зріс на 5,9% порівняно з четвертим кварталом 2020 року після зростання на 2,7% у третьому кварталі, таку попередню оцінку опублікувала Державна служба статистики у п'ятницю.

За її даними, порівняно з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактора) ВВП збільшився на 1,8%.

Як повідомлялося, в 2020 році українська економіка впала на 4%, зокрема в четвертому кварталі того року – на 0,5%.

У першому кварталі 2021 року Держстат зафіксував спад української економіки на 2,2%, після чого в другому і третьому кварталах вона зросла відповідно на 5,7% і 2,7%, причому обидва рази Держстат поліпшував попередню оцінку на 0,3 процентного пункту.

Нацбанк оцінив зростання ВВП України в цілому за 2021 рік у 3%, тоді як, на думку прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, він перевищив цей показник.

***

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу у 2021 році становив 2,1 млрд доларів (1,1% від ВВП) порівняно з профіцитом у 5,3 млрд доларів (3,4% від ВВП) у 2020 році.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Новини емітентів акцій з основним бізнесом в Україні

"Центренерго"

"Донбасенерго"

Ситуація на ринку електроенергії для теплової генерації загрожує істотним дефіцитом ресурсу навесні та зривом підготовки до наступного опалювального сезону, вважає комерційний директор ПАТ "Донбасенерго" Олег Ларіонов.

"Ситуація на ринку дуже важка. Січень, який за всіма параметрами мав бути прибутковим, глибоко збитковий. Не тільки у нас, а й у всієї теплової генерації. Знову в нас маніпуляції на ринку, за собівартості виробництва е/е близько 3 грн кВт/год ціна на ринку 2,2 грн/кВт. … Ми навесні залишимося без електрики" – сказав він у коментарі "Енергореформі" в кулуарах обговорення проекту Національної енергетичної стратегії до 2050 року.

За словами Ларіонова, ці питання вирішуватимуться на антикризовому енергетичному штабі у прем'єр-міністра, засідання якого призначено на четвер.

"Усе обговорюватимемо, вирішуватимемо й чекатимемо на виправлення ситуації на ринку. Так далі тривати не може", - наголосив комерційний директор"Донбасенерго".

Коментар. Погано. Не варто очікувати хороших показників по прибуткам ні "Центренерго", ні тим більше "Донбасенерго" у першому кварталі 2022 року, а значить нічого надіятись на значне зростання ціни цих паперів у найближчі пару місяців.

Райффайзен банк (повтор даних по прибутку тижневої давнини)

За даними Національного банку України (НБУ), другу позицію у списку найбільш прибуткових банків України у 2021 році посів Райффайзен банк з показником 4,858 млрд грн. (у 2020 - 4,07 млрд грн).

В перерахунку на 1 акцію це складає 0,079 грн.

Коментар. Вже коментувалось тижнем раніше, що показник чистого прибутку 2021 цілком очікуваний для досвідчених учасників фінансового ринку, оскільки банк публікує дані на місячній основі і показник за 10 та 11 місяців був вже відомий.

Нагадаємо з повідомлення тижневої давності і це теж дуже важливо як з точки зору надійності банку, так і з точки зору можливих дивідендів Заявлений банком показник достатності регулятивного капіталу на 01.01.2022 - 13,71% - небагато, що обмежить,тим більше в поточних умовах вищих ризиків коефіцієнт виплати дивідендів (вимога НБУ - не менше 10%).

Коефіцієнт P/E при біржовому курсі акції 09.02.2022 0,4364 грн. – 5,5 – небагато. Проте при коефіцієнті виплат дивідендів 50% дивідендна дохідність акції 9,15% - теж небагато. Немає підстав очікувати значного росту курсу акцій Райффайзен Банку  найближчим часом.

Кернел

Агрохолдинг Кернел Андрія Веревського викупив 3,38 млн. своїх акцій (4,02% у статутному капіталі) за ціною 56 польських злотих за штуку на загальну суму в 189 млн. злотих (близько $45,98 млн. за поточним курсом). Відповідне повідомлення було опубліковано на сайті Варшавської фондової біржі.

Зазначається, що посередником у зворотному викупі є компанія Ipopema Securities. Кернел уточнив, що заявки задоволені на 84,7%.

Компанія також повідомила на біржі, що 1,17 млн ​​акцій у рамках зворотного викупу (або 34,6% загального обсягу викупу) придбала в одного з топ-менеджерів Кернел.

У серпні 2021 року Kernel прийняв рішення викупити протягом двох років до 19,2 млн своїх акцій на загальну суму $250 млн. Тоді компанія пояснювала такі плани тим, що компанія та її дочірні підприємства накопичили значну ліквідність і не мають жодних нових привабливих інвестиційних можливостей у короткостроковій перспективі.

СВІТ

Інфляція в США

Інфляція в США в січні 2022 року зросла на 7,5% у річному вимірі, навіть більше, ніж очікувалося, і це найвищий показник з 1982 року.

  • Індекс споживчих цін в США на всі товари зріс у січні на 0,6%, що призвело до зростання річної інфляції на 7,5%.
  • Це стало найбільшим прирістом з лютого 1982 року і було навіть вище, ніж оцінка Уолл-стріт.
  • Базова інфляція зросла на 6%, що також було на сходинку вище очікувань.
  • З урахуванням інфляції реальні заробітки працівників зросли лише на 0,1% порівняно з місяцем раніше.

Якщо виключити витрати на паливо і продукти харчування, ІСЦ (тобто так званий базовий індекс  поживних цін зріс на 6,0% рік до року порівняно з консенсусними очікуваннями економістів в 5,9%. Базова інфляція зросла найшвидшим темпом з серпня 1982 року.

Щомісячні показники росту ІСЦ також виявилися вищими, ніж очікувалося, причому базовий і основний ІСЦ підвищилися на 0,6% порівняно з попередніми оцінками (очікуваннями) збільшення на 0,4% для обох показників.

Ф'ючерси на фондові індекси США знизилися відразу після публікації звіту; особливо сильно постраждали чутливі до курсу ціни акцій технологічного сектору. Дохідність державних облігацій різко зросла, 10-річних досягла 2%, що є найвищим показником з серпня 2019 року.



Рис.26
Рис.26

Рис.27
Рис.27

Звіт по праці в США

  • У січні 2022 року кількість робочих місць в несільськогосподарському секторі США зросла на 467 тисяч.
  • Збільшення зайнятості поширилось на всі галузі.
  • У грудні та листопаді 2021 економіка США створила 709 тис. робочих місць
  • Рівень безробіття в США в січні 2022 склав 4,0%; рівень участі 62,2%
  • Середня погодинна оплата праці в країні зросла за місяць на 0,7% та збільшилась на 5,7% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року

Ріст на 5,7% заробітної плати в річному вимірі є дуже значним, а рівень безробіття низьким, ріст зайнятості високим, що збільшує шанси на більш жорстку політику ФРС США, центробанку країни, ніж очікувалось дещо раніше.

Коментарі керівників ФРС США

Президент ФРБ Атланти Рафаель Бостік заявив CNBC у цю середу, що він бачить можливими три підвищення ставок цього року, але центральний банк буде звертати увагу на те, як на це буде реагувати економіка США, а не задаватись певним темпом підвищення.

Президент ФРБ Клівленда Лоретта Местер заявила, що центральний банк буде готовий підвищити базову ставку на будь-якому засіданні цього року і що ФРС розгляне можливість продажу іпотечних цінних паперів, щоб швидше скоротити свій баланс.

Очікування аналітиків по базовій ставці в США та дохідності боргових інструментів  країни

На початку цього тижня тижня Bank of America заявив, що в 2022 році ФРС може підвищити ставку сім разів по чверть відсоткового пункту кожен раз.

Аналітики Goldman Sachs на чолі з Правіном Корапати (Praveen Korapaty) заявили в записці для клієнтів у цю середу, що дохідність 10-річних облігацій США на їх думку буде на кінець цього року близько 2,25%.

«На наш погляд, більша частина розпродажу облігацій повинна відбуватися за рахунок збільшення реальної дохідності (номінальна дохідність мінус інфляція). Ми очікуємо, що реальна дохідність 2-річних паперів зросте ще на 100 базисних пунктів до кінця року, а 10-річних – ще на 30-35 базисних пунктів, на додаток до вже суттєвого зростання, що спостерігається цього року», – йдеться у записі Goldman.

Прогноз інфляції в Єврозоні

ЄС підвищив прогнози інфляції через перебої в постачанні, енергетичну кризу. Звіт опублікований у четвер 10.02.2022

  • За оцінками Єврокомісії, річна інфляція в Єврозоні зросте з 2,6% у 2021 році до 3,5% у 2022 році (попередній прогноз 2,2%), а потім знизиться до 1,7% у 2023 році.
  • Перспективи інфляції, а також економіки Європи в цілому також залежать від напруженості у відносинах між Україною та Росією.
  • Голова Бундесбанку Йоахім Нагель став другим центральним банкіром в Європі за останні кілька днів, який зазначив, що ЄЦБ може підвищити ставки пізніше цього року.

Нагель буквально сказав наступне: «Першим кроком буде припинення купівлі облігацій, а потім ставки можуть зрости вже у 2022 році».

Хоча в цілому керівники ЄЦБ, в протилежність керівникам ФРС, в публічних заявах в останні тиждень-півтора прогнозують пом’якшення інфляції в ЄС та передбачають зростання ВВП в Європі.

Член Виконкому Європейського центрального банку Ізабель Шнабель на днях висловилась наступним чином: «Інфляція залишиться високою довше, ніж очікувалося». Однак її коментарі на кшталт: «Підвищення ставок не знизить ціни на енергоносії», схоже, кидають виклик яструбам в ЄЦБ.

Цитати зі звіту-прогнозу:

"Після досягнення рекордного рівня в 4,6% у четвертому кварталі минулого року, за прогнозами, інфляція в зоні євро досягне піку на рівні 4,8% у першому кварталі 2022 року і залишиться вище 3% до третього кварталу року", - йдеться у повідомленні комісії.

«Оскільки тиск через обмеження пропозиції та високі ціни на енергоносії згасає, очікується, що інфляція знизиться до 2,1% в останньому кварталі року, перш ніж перейти до цілі Європейського центрального банку в 2% протягом 2023 року», – додали в установі.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50






Настроение рынка на 11 февраля 2022
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду