Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 11:54
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 2 мая 2022

Щотижневий огляд фондового ринку

Eavex Capital
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1718,50%

Українська фінансова система продовжує працювати в екстремальних умовах воєнного часу. Нацбанк повідомив, що за його даними у березні активними бойовими діями було охоплено 10 областей та Київ, які виробляли 55% ВВП, а наприкінці квітня – це шість областей та 20% ВВП відповідно. Згідно з оперативними опитуваннями НБУ, кількість підприємств, які повністю зупинили діяльність, скоротилася майже удвічі, якщо порівняти із початком повномасштабного нападу рф (з 32% до 17%). Але 60% підприємств працює нижче довоєнного рівня завантаженості. Об’єктивно, завдання оцінити масштаби економічних проблем спричинених нападом росії поки відкладається як мінімум до моменту довготривалого припинення воєнних дій. Державна служба статистики призупинила публікацію інформації про обсяги промислового виробництва та більшу частину іншої щомісячної статистики. Тим часом, за останніми оцінками НБУ, втрати фізичного капіталу в Україні становлять близько 100 млрд дол. Для порівняння: весь ВВП країни у довоєнному 2021 році становив близько 200 млрд дол.

Схоже, що публікація фінансових результатів підприємств за перший квартал буде відкладена на невизначений термін. Компанії, акції яких входили до індексу «Української біржі», серед них «Укрнафта» та «Центренерго», не дають нової інформації про операційну діяльність  в поточних умовах. Обіг цінних паперів в Україні, крім «військових» ОВДП залишається призупиненим.

Серед останніх повідомлень від НБУ, зазначимо, що сукупний збиток українських банків у березні склав 10 млрд грн. Враховуючи чистий прибуток банків у розмірі 9,9 млрд грн за січень-березень, підсумковий чистий збиток банківської системи за перший квартал був 160 млн грн. Проте, важливо відмітити, що збиток був повністю продиктований формуванням додаткових резервів під очікувані збитки через наслідки війни, в той час як операційно банки залишалися прибутковими. 

На первинному аукціоні з розміщення «військових» ОВДП Мінфін 26 квітня отримав 13 млрд грн. 3-місячні ОВДП продавалися з дохідністю 9,5% річних. ОВДП з погашенням у червні наступного року пропонувалися з дохідністю 11% річних. Зазначимо, Нацбанк з початку квітня викупив «військових» облігацій на 50 млрд грн. Отже, станом на 28 квітня портфель «військових» облігацій у власності НБУ становив 70 млрд грн.

На ринку єврооблігацій, бонди України з погашенням у 2024 році торгуються по 33,6 центів за долар номіналу (дохідність 80.3%).

Серед акцій українських агро компаній відзначимо падіння котирувань «Кернел» на 15% до 26,2 злотих внаслідок повідомлення, що компанія змушена продати частину свого земельного банку.

Середній курс долара на готівковому ринку становить 33,30/33,70 грн (купівля/продаж), що на 5% дорожче, ніж тижнем раніше.

новини компаній

- «Кернел» продає 134 тис. га земельного банку своєму основному акціонеру Андрію Веревському за 210 млн дол

читати докладніше

Інвестиційна компанія «Івекс Капітал»

Операції з цінними паперами

Управління активами

Тел.: (+380 44)590-5454

Україна, м.Київ 01021
Кловський узвіз, 7
БЦ "Carnegie Center"
16 поверх

www.eavex.com.ua

Представлений матеріал був підготовлений на основі даних з відкритих джерел. Перевірка достовірності таких даних нами не проводилася. Оцінки та прогнози, що містяться в публікації є приватною думкою аналітиків стосовно відповідних подій та не є пропозицією для здійснення будь-яких операцій з цінними паперами.

Ліцензія НКЦПФР від 06.10.2015

Настроение рынка на 2 мая 2022
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Щотижневий огляд фондового ринку
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду